Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Přehled roku 2002 Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Město bude i nadále vystěhovávat neplatiče

K o p ř i v n i c e (hod) - V pondělí 16. prosince byl vystěhován další dlužník z jednopokojového městského bytu první kategorie bez bytové náhrady, tentokrát na ulici Horní 1112. Neplatič získal nejprve dvoupokojový byt první kategorie po rodičích, kde neplatil nájemné, později přistoupil na zajištění náhradního bytu, smluvní vztah byl sjednán na dobu určitou. Situace s neplacením nájemného se opakovala.

„Vzhledem k tomu, že nájemce bytu po uplynutí doby, na kterou byl nájem bytu sjednán, to byl rok 2001, byt dobrovolně nevyklidil, město Kopřivnice přistoupilo k řešení soudní cestou, nejdřív podáním návrhu na vyklizení po uplynutí doby, dlužník neakceptoval ani pravomocné rozhodnutí soudu o vyklizení bytu, proto bylo přistoupeno k exekuci,“ doplnil Igor Kocurek, vedoucí bytového odboru.

Podle slov pracovníků bytového odboru bude i v letošním roce město postupovat vůči neplatičům razantně a vše řešit soudní cestou.


    [Top]    


Modernizace si žádá větší přípravu

K o p ř i v n i c e (hod) - V minulém čísle jsme představili akciovou společnost EFIS, která má na starosti rekonstrukci tepelného hospodářství ve městě. Generálního ředitele společnosti EFIS Jana Patrmana jsme se zeptali na to, kdy by se mělo začít se samotnou realizací stavby a kdy je plánováno vlastní ukončení celé rekonstrukce.

„Vlastní realizace díla bude zahájena zpracováním projektové dokumentace pro územní řízení a stavební povolení. Dokumentace musí obsahovat vlastní analýzu současného stavu vytápění v jednotlivých objektech a bytových domech, návrh systému umístění a napojení předávacích stanic ve vztahu k platné legislativě, návrh tras předizolovaných potrubních systémů a ověření vlastníků pozemků na katastrálním úřadě, jednání jak s vlastníky domů, tak s vlastníky pozemků. Veškerá jednání s majiteli budou probíhat jak při zpracovávání projektové dokumentace, tak i v průběhu zpracování realizační projektové dokumentace.

Naší snahou bude maximální informovanost všech zainteresovaných účastníků modernizace tepelného systému ve městě. Tato přípravná část realizace díla se předpokládá v období od února do června. Následně budou probíhat vlastní realizační práce, které by měly být zahájeny po vydání územního rozhodnutí a stavebního povolení. Předpoklad zahájení prací a dodávek je ve třetím čtvrtletí letošního roku. Ukončení realizace včetně zprovoznění nového tepelného systému a jeho uvedení do zkušebního a následně trvalého provozu se předpokládá ve třetím čtvrtletí roku 2004.“


    [Top]    


Tatra zrušila dotace na obědy pro své bývalé zaměstnance

K o p ř i v n i c e (ili) - Tatrovácké důchodce nemile před vánočními svátky zaskočila informace o zrušení poskytování dotací na obědy. I tak byla automobilka jedním z posledních podniků, který poskytoval výhody bývalým zaměstnancům, kteří odešli do starobního důchodu. Toho využívalo zhruba dvě stě čtyřicet důchodců, což je pouze pětina všech, na které se nárok vztahoval. Většina považovala tuto výhodu bývalých zaměstnanců za nespravedlivou, protože Nekopřivničanům zůstala odepřena.

Tatra je ochotna obědy důchodcům vařit i nadále, ale pouze za nedotovanou cenu, která se pohybuje v rozmezí 52 až 57 korun. S jinou cenovou nabídkou přicházejí provozovatelé bufetu v tzv. včelínku, manželé Skurkovi, kde do této doby tatrováčtí důchodci obědy odebírali. Jejich denní menu vyjde na čtyřicet korun, což je pouze o pět korun více, než byl dotovaný oběd z Tatry. „Denně vaříme zhruba na padesát jídel, kapacita kuchyně je však maximálně sto obědů. Přesto uvažujeme, že budeme vařit nadvakrát, abychom všem případným zájemcům vyhověli,“ dodali Skurkovi, kteří vědí, že pro důchodce oběd neznamená pouze teplé jídlo, ale i společenskou událost spojenou se zdravotní procházkou.


    [Top]    


V Katolickém domě se bude hovořit o adopci

K o p ř i v n i c e (dam) - Besedu se zdravotním misionářem v Bangladéši Milanem Moskalou pořádá tuto neděli místní Klub zdraví. Český stomatolog, který stál u zrodu projektu umožňujícího dálkovou adopci dětí z nejchudších oblastí země, bude mluvit nejen o tomto druhu humanitární pomoci, ale také o dalších věcech, které během svého čtyřletého působení v jedné z nejchudších zemí světa zažil.

Beseda doplněná také obrazovým materiálem bude podle pořadatelů zajímavá také pro lidi, kteří zvažují dálkovou adopci, a její začátek je plánován na šestnáctou hodinu.


    [Top]    


Základní škola sv. Zdislavy existuje již deset let

K o p ř i v n i c e (ili) - Nejmladší kopřivnická škola - Základní škola sv. Zdislavy - oslavuje desáté výročí své existence. Od ostatních se liší svým zaměřením i zřizovatelem, kterým je Biskupství ostravsko-opavské.

„Těch uplynulých deset let vnímám jako období, kdy skončilo usazování, hledání místa a stabilizace pedagogického sboru. Hlavně se změnil počáteční, poněkud nedůvěřivý postoj části veřejnosti k něčemu novému, s čím nemá reálnou zkušenost, a naši školu začalo okolí vnímat stejně jako ostatní školy,“ zhodnotil desetiletí ředitel školy Pavel Janek. Zároveň však připouští, že škola sv. Zdislavy má svá specifika, která ji odlišují, ať už rodinným prostředím, svou otevřeností veřejnosti či blízkými vzájemnými vztahy. „Žáci naší školy se zapojili do adopce na dálku. V rámci projektu Radost úzce spolupracujeme se střediskem následné péče na kopřivnické poliklinice, kde se naši žáci podílejí na její výzdobě a kulturních vystoupeních. Ani spolupráce s rodiči není pouze prázdným pojmem. Rodiče vedou zájmové kroužky, jezdí na školní výlety, lyžařské výcviky, snažíme se dodržovat principy Zdravé školy, což znamená sportovní vyžití o přestávkách a integraci dětí se specifickými potřebami,“ vysvětlil ředitel.

„To, že jsme církevní škola, nevnímám jako ideovou záležitost, ale jako službu obyvatelům, kteří si pro své děti vyberou výchovu a vzdělávání v duchu tradičních hodnot jako prevenci proti šikanování, drogám a dalším negativním jevům. I to je jeden ze způsobů, jak vést a vychovávat věřící a nevěřící děti ke vzájemné toleranci, která tak našemu národu chybí,“ dodal ředitel Janek.

Oslavy desátého výročí založení školy zahájí den otevřených dveří, který je naplánován na tuto neděli na devátou hodinu, světlo světa by měl v tomto školním roce spatřit i školní almanach a plánované oslavy by měly vyvrcholit červnovou akademií.


    [Top]    


V neděli dorazil Dakar do Afriky

K o p ř i v n i c e (dam) - Na africkou půdu vstoupila v neděli dakarská rallye. V době uzávěrky tohoto čísla mělo startovní pole za sebou pouze první pětadvacetikilometrovou etapu v Tunisu.

Tatra Karla Lopraise byla po africké premiéře v průběžném pořadí pátá, jen o šest vteřin za ním zaostává Tomáš Tomeček. Právě Tomečkovi se podařilo hned v první prologové etapě ještě ve Francii zvítězit, což byl zatím největší český úspěch na rallye.

Obě tatrovácké posádky tvrdí, že na lámání chleba dojde až nyní při dlouhých rychlostních testech v těžkém africkém terénu. Pětiminutový náskok v pondělí vedoucího Nizozemce De Rooye je prý zanedbatelný.


    [Top]    


Zrušení vojenské správy

N o v ý   J i č í n (hod) - K poslednímu dni starého roku zanikla Územní vojenská správa v Novém Jičíně na základě novelizovaného branného zákona. Výkon vojenských správních záležitostí, které vykonávala novojičínská vojenská správa, přešel plně od 1. ledna letošního roku na Územní vojenskou správu Frýdek-Místek.

Právě frýdecko-místecké vojenské správě se rozšířila působnost pro správní obvody obcí s rozšířenou působností, a to Bílovec, Frenštát p. R., Kopřivnici, Nový Jičín a Odry.


    [Top]    


Stíny

Dne 25. prosince došlo na ulici Štramberské k pokusu sebevraždy 27leté ženy. Šetřením policistů bylo zjištěno, že 24. prosince došlo ve večerních hodinách k hádce mezi uvedenou ženou a jejím o dva roky mladším přítelem. Po skončení hádky se oba odebrali ke spánku. Ráno po šesté hodině muž zjistil, že je otevřené okno v kuchyni a dole venku před domem uviděl ležet již zmiňovanou ženu. Dalším šetřením bylo zjištěno, že poškozená si v obývacím pokoji nejprve kuchyňským nožem pokusila podřezat obě zápěstí rukou a poté vyskočila z kuchyňského okna, přičemž utrpěla těžké zranění. Provedeným šetřením i z vyjádření poškozené bylo zjištěno, že k pokusu o sebevraždu i k samotnému skutku se rozhodla sama a nebylo zde zjištěno cizí zavinění. Jmenovaná se v minulosti opakovaně léčila ze závislosti na alkoholu. Rovněž byla potvrzena závislost na drogách.

Dne 3. ledna v odpoledních hodinách přijala stálá služba městské policie oznámení, že se v objektu spořitelny pohybuje německý ovčák. Po příjezdu strážníků pes opustil budovu spořitelny a utíkal směrem na sídliště Sever. Zde byl odchycen, podle evidenční známky na obojku se podařilo zjistit majitele, kterému psa předali. Za přestupek proti vyhlášce města uložili dotyčnému blokovou pokutu.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Přehled roku 2002

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.