Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Přehlídka Vánočka zakotvila v DDM natrvalo

Vendelín byl jedním z divadelních souborů,
které se na konci minulého týdne sešly
v domě dětí na přehlídce Vánočka.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Nabitý mladými divadelníky byl v závěru minulého týdne kopřivnický dům dětí a mládeže. Druhý ročník nesoutěžní přehlídky Vánočka dal možnost vystoupit šestnácti souborům.

„Minule byla Vánočka komornější a kromě dvou pozvaných divadel z Nového Jičína šlo čistě o akci našich souborů z DDM,“ vzpomíná Daniel Brchel, který divadelníky v domě dětí vede. V letošním roce bylo také díky penězům z grantu krajského úřadu a financím od sponzorů možné pozvat soubory z větší dálky a přehlídku protáhnout na dvoudenní. Kromě místních tak na jevišti v domě dětí vystoupili také divadelníci z Brna - Lužánek, Opavy, Nového Jičína, Závišic či Veverské Bítýšky. Pozvány byly také dva ostravské soubory, ty však nakonec na Vánočku nedorazily. I tak však v pátek odpoledne a během celé soboty bylo možné v domě dětí vidět víc jak dvě desítky představení. „Na sobotní dopoledne jsme měli připravenu také divadelní dílnu. Ta však nakonec neproběhla pro malý zájem. Přihlásilo se nám jen devět lidí a my jsme počítali minimálně s patnácti,“ nechal se slyšet Brchel.

Přestože se Vánočka prezentuje jako nesoutěžní přehlídka, v jejím závěru byly přece jen nějaké ceny rozdány. Divácky nejúspěšnějším titulem festiválku se staly Brejle divadelního spolku Prkno z Veverské Bítýšky. Vzhledem k tomu, že soubor balancuje na hranici studentského a dospělého divadla, byla udělena ještě další cena. Tu si odnesl domácí soubor Arnošt za kus Agenti. Toto představení bylo také na celé Vánočce nejnavštívenější.

Po loňské premiéře a letošním ročníku Vánočky, který organizátoři hodnotí jako zdařilý, se zdá, že přehlídka již v programu domu dětí a mládeže zakotvila natrvalo. „Záleží samozřejmě také hodně na penězích, ale máme předsevzetí nějaké prostředky sehnat stůj co stůj, aby přehlídka mohla být i napřesrok,“ nechal se slyšet Brchel. Cílem je, aby se mladí divadelníci scházeli v Kopřivnici dvakrát do roka.

„Zimní přehlídku bychom rádi věnovali studentským souborům, letní pak dětskému divadlu. Rozdělení sice nebude nijak striktní, ale takové jsou naše plány,“ uzavřel Daniel Brchel.


    [Top]    


  Jan Čenský byl jedním z moderátorů
zábavné Vánoční show, která za místními
dětmi přijela minulou neděli odpoledne.
Foto: David Macháček


    [Top]    


Místní divadlo Bez zábran uvede novinku

K o p ř i v n i c e (dam) - Svou v pořadí již třetí hru představí dnes večer na prknech klubu Nora místní divadelní soubor ’Bez zábran’. Divadelní skupina vznikla před dvěma roky při Základní škole Alšově a od letošního září zkouší v kulturním domě.

Svou autorskou novinku ’Kluk v kluku’ soubor v premiéře uvedl před týdnem na přehlídce Vánočka v DDM. Dnešní představení uváděné v rámci projektu Prkno začne netradičně v devatenáct hodin v hudebním sále.


    [Top]    


Pěvecké sdružení vyráží na vánoční turné s orchestrem

K o p ř i v n i c e (dam) - Ještě sedm koncertů do konce letošního roku stihnou absolvovat kopřivničtí pěvci. Na své tradiční předvánoční turné Pěvecké sdružení Kopřivnice vyráží již tuto sobotu. První koncert pěvci uvedou už ve tři hodiny odpoledne v závišickém kostele sv. Cyrila a Metoděje, o tři hodiny později pak zazpívají v Kulturním domě v Rybím. Další dvě vystoupení o týden později 28. prosince bude možné slyšet v kostelech ve Frenštátu a v Ženklavě. Místnímu publiku svůj vánoční program sbor předvede v neděli 29. prosince o půl osmé večer. Ještě týž den odpoledne však zazpívají také na Starém Jičíně. Na vánoční koncerty pěvci tradičně nevyrážejí sami, nýbrž v doprovodu Smyčcového komorního orchestru MIS music. První část všech vánočních vystoupení PSK bude patřit sboru, v polovině koncertu se samostatně představí orchestr a v závěru se pak obě tělesa spojí při přednesu jednotného programu. V programu koncertu zazní úpravy lidových koled, několik pastorel, Česká mše vánoční Víta Klementa a řada dalších vánočních skladeb.


    [Top]    


Lákadlem nabídky Nory bude Brum’n’Bass Era

K o p ř i v n i c e (dam) - I v posledních dnech roku bude v klubu Nora rušno. Zatímco programy jiných kulturních stánků Vánocemi značně zeštíhlely, klub bude své návštěvníky bavit i ve svátky.

Ještě před Štědrým dnem je možné do Nora Café vyrazit na Dance Party (20. 12.), Vánoční fotbálkový turnaj (22. 12.) a akci nazvanou Beat’Break (23. 12.).

Již tradičně se v Noře bude slavit také Štědrý večer. O Noránocích 2002 budou v CO krytu vyhrávat domácí DJ’s. Taneční hudba bude v místním klubu znít také na Štěpána.

Zřejmě nejatraktivnějším programem, který v Noře ještě letos poběží, bude již čtvrté pokračování DRUM’N’BASS Era (27. 12.). Tentokrát bude hlavním hostem tanečně laděné akce v CO krytu dívčí projekt Da Babas. Projekt, který se na tuzemské scéně objevil v roce 1998, je společným dílem DJ Katchy, MC Adaby a zpěvačky Kláry Nemravové, která se v Kopřivnici již několikrát objevila jako trvale hostující zpěvačka Tata Bojs. Jejich vystoupení jsou improvizovaná a berou si to nejlepší z několika stylů taneční hudby. Kromě Da Babas budou na DRUM’N’BASS Era hrát taky DJ’s Forest, Sayko a Csc JoiNt.


    [Top]    


Dechovka vystoupí na začátku roku v Praze

K o p ř i v n i c e (dam) - Čtvrtého ledna se kopřivnický dechový orchestr poprvé v novém roce objeví na pódiu. Hned první koncert plánovaný na sedmou hodinu večerní do Národního domu na pražském Smíchově má přitom být jednou z nejprestižnějších akcí sezony.

„Čeká nás třičtvrtěhodinový program v rámci takzvaného koncertu vítězů pořádaného v rámci soutěže evropských dechových hudeb,“ prozradil dirigent Alois Hrnčárek. Právě minulý ročník soutěže kopřivnický orchestr v konkurenci dalších dvaadvaceti kapel z celé Evropy vyhrál.

Kromě kopřivnických muzikantů budou na ’Koncertě vítězů’ hrát také hudebníci z Nizozemí, kterým se podařilo zvítězit v ročníku 2001. Kopřivnický orchestr v těchto dnech piluje program pro pražské vystoupení. Podle Hrnčárka bude až na jedinou výjimku tvořen skladbami českých autorů. Znít budou melodie Zámečníka, Staňka, Fučíka či Martinů.


    [Top]    


Silvestra oslaví diskotéka a Elvis

K o p ř i v n i c e (dam) - Ve srovnání s minulými roky bude letos silvestrovská oslava v centru města o něco chudší. „Po minulých zkušenostech jsme silvestra trošku pozměnili. Jednak kvůli technice, která na mrazu značně trpí, a také kvůli negativním zkušenostem s opilými návštěvníky,“ řekl ředitel kulturního domu Lubomír Sazovský.

Letošní silvestrovské oslavy se tak omezí pouze na diskotéku, která před kulturním domem vypukne okolo desáté hodiny večer, přerušena bude v jedenáct hodin kvůli koncertu Elvis Presley Revivalu uvnitř kulturáku a po půlnoci bude ještě zhruba další dvě až tři hodiny pokračovat opět venku.


    [Top]    


Klub bude rozesílat SMS s programem

K o p ř i v n i c e (dam) - Novou průkazku budou od prvního ledna potřebovat všichni filmoví fanoušci, kteří chtějí i v roce 2003 využívat výhod členství ve Filmovém klubu. Obnovení členství v klubu, který letos sdružoval čtyřiapadesát lidí, bude pro následující rok o dvacet korun levnější. Výhod, které průkaz svým majitelům přináší, však nebude víc, ale právě naopak.

„Byl zrušen tak zvaný asociační poplatek, a proto jsme mohli průkazy slevnit,“ vysvětlila vedoucí kina Puls Radka Korená. Kromě běžných slev na představení Filmového klubu v Kopřivnici, ale i jiných městech, budou moci držitelé průkazu požadovat také levnější vstupné na další filmové akce místního kina. „Opět se uskuteční Projekt 100, Kraťasy, chystáme ale i několik menších jednodenních přehlídek,“ slibuje Korená. Na rozdíl od předcházejících let nebudou moci členové Filmového klubu uplatňovat nárok na jednu volnou vstupenku na libovolné filmové představení, místní však budou moci dvakrát v roce využít padesátiprocentní slevy na vstupném. Úplnou novinkou je pak jisté provázání Filmového klubu pro seniory s klasickým Filmovým klubem. „Majitelé průkazů Filmového klubu budou moci uplatňovat slevu i na představeních seniorského klubu a naopak členové seniorského filmového klubu budou moci na svou průkazku uplatňovat slevy v běžném Filmovém klubu,“ vysvětlila Korená a připomněla, že i lidé, kteří si chtějí obnovit členství v seniorském klubu kina Puls, si musí nechat vystavit nový průkaz.

Od Nového roku se členové Filmového klubu, kteří o ni budou stát, dočkají také další služby, a to zasílání programu a krátkých anotací k promítaným filmům přímo na displej svého mobilního telefonu.

„V den promítání filmu bude členům klubu rozeslána SMS s připomenutím programu. Předpokládám, že mnoho lidí tuto novinku uvítá,“ tvrdí Korená, podle které se tento systém v jiných městech již osvědčil, a dokonce zvednul návštěvnost klubových představení.


    [Top]    


V Galerce se zítra představí dvě tria, HC3 a Carpe Diem

N o v ý   J i č í n (dam) - Poslední koncert roku chystá na zítřejší večer novojičínský klub Galerka. Akce, která začíná v osm večer, nabídne vystoupení dvou kapel. První z nich bude skupina Carpe Diem, která před dvěma lety vznikla jako duo akustických kytar, ale dnes hraje ve složení basa, bicí a zpívající zpěvák. Tři členy má také kapela HC3. Tato severomoravská skupina teprve letos na podzim vyrazila na první dlouhé koncertní turné po tuzemských klubech, ale už má za sebou nevšední úspěch v podobě singlu vydaného v Austrálii. Obě skupiny hrají tvrdší muziku s příměsí mnoha různých stylů.


    [Top]    


První velký ples sezony osvěží Elton John Revival a tanec

K o p ř i v n i c e (red) - Na osmnáctého ledna je připravena první velká akce plesové sezony v Kopřivnici. Dvanáctému Obecnímu plesu bude předcházet pouze Ples absolventů tanečních kurzů plánovaný na jedenáctého ledna.

Ve velkém sále kulturního domu bude účastníky akce bavit zlínská skupina Marathon. „Je to velká taneční kapela ze Zlína. Bude jistě vítaným zpestřením, v Kopřivnici totiž zatím nehrála,“ představila muzikanty Dagmar Rysová z kulturního domu. Ten, kdo dává přednost jazzové hudbě, najde v baru Pomněnka hrající OP Jazz Band z Kopřivnice. Dvakrát za večer pak bude hlavní sál patřit hostujícímu Elton John Revivalu. Hvězdu hudebního nebe si Kopřivničané vychutnají v podání Michala Kmenta z Třebíče. Interpret zazpívá výběr z největších hitů Eltona Johna a atmosféru svého výstupu podtrhne také kostýmy a choreografií napodobující britskou popovou legendu.

Obecní ples chystá pro své účastníky také několik vystoupení. Taneční čísla budou tentokrát zcela v režii tanečníků z Nového Jičína. Vystupovat bude nejen taneční klub Reflex, ale také taneční soubor vedený Miroslavem Gillarem.

Zpestřením programu má být vystoupení trojice mužů s ukázkami brazilského bojového umění Capoeira. „Jde o bojové techniky vycházející z tance. Jistě to bude velmi efektní podívaná,“ přiblížila součást plesového programu Rysová.


    [Top]    


Bureš: Soutěž Fotograf roku je zajímavá zkušenost

K o p ř i v n i c e (dam) - Desáté místo v soutěži Fotograf roku 2002 nepovažuje kopřivnický fotograf Milan Bureš za nic hodného příliš velké pozornosti.

„Není to nic tak zvláštního. Sleduji fotografické dění a soutěž vyhlášená časopisem Foto Video mě osobně připadala nejzajímavější a má podle mého názoru i nejlepší úroveň. Přihlásil jsem se ale hlavně proto, že jsem se chtěl více vrátit do fotografického života. Pokud se do takové soutěže člověk přihlásí, tak ho to přinutí vzít fotoaparát do ruky, popřemýšlet si o zadaném tématu a nějaké obrázky udělat. Byla to prostě jen zajímavá zkušenost,“ tvrdí Bureš. Ten figuroval také v loňském ročníku soutěže, tehdy ale obeslal jen několik málo z deseti vyhlášených témat. „Ani letos jsem neposlal fotografie do všech deseti kategorií. Některé jsem prostě z časových důvodů musel vypustit,“ tvrdí Milan Bureš, který donedávna pracoval jako ředitel jedné z místních základních škol. Nyní jako zástupce starosty města bude mít na fotografování zřejmě ještě méně času, a i to je jedním z důvodů, proč se v příštím ročníku soutěže Fotograf roku jméno Milan Bureš neobjeví. „Obesílání podobných soutěží zůstane asi na mém synovi. Fotografování jej zaujalo a rozhodl se ho i studovat,“ prozradil Bureš s tím, že ho zájem potomka o fotografování velice těší.

On sám začal s focením zhruba v patnácti letech. Později absolvoval také opavský Institut tvůrčí fotografie. Poté, co jej v roce 1986 dokončil, se rozhodl pokračovat ve studiu fotografie na FAMU v Praze.

„Musím se přiznat, že přijetí na školu mě tehdy velice překvapilo. Byl jsem jediný z ročníku, který nebyl profesionální fotograf, a jelikož jsem v té době už učil na Alšovce, musel jsem studium po ukončení prvního ročníku přerušit,“ vzpomíná Milan Bureš. Když pak chtěl po roce 1990 ve studiu pokračovat, byl jeho dálkový typ zrušen „a v šestatřiceti letech jsem na denní studium opravdu nastupovat nechtěl,“ řekl Bureš s tím, že fotografie pro něj zůstala jen velkým koníčkem. „Někdy v roce 1989 jsem uvažoval, že se začnu focení věnovat naplno a profesionálně. Pak ale nastaly změny a místo fotografem jsem se stal ředitelem školy,“ směje se Milan Bureš. Ve svých snímcích se Bureš věnuje nejrůznějším žánrům. Osobně také neupřednostňuje ani barevné, ani černobílé fotografování. „Musím říci, že s nástupem barevné a posléze i digitální fotografie dělám většinu snímků v barvě. Černobílá fotka je však stále velmi zajímavým médiem. Stále totiž platí, že když si vzpomenu na vynikající fotky různých autorů, tak mám v hlavě víc černobílých než barevných obrázků,“ nechal se slyšet Bureš. Jeho fotografie mohli místní fanoušci výtvarného umění obdivovat na několika výstavách. Často se objevovaly ve výstavních prostorách společně s obrazy malíře a Burešova kolegy Zdeňka Babince. „Máme na umění a věci kolem něj podobné názory. Jsme dlouholetými přáteli,“ vysvětluje toto spojení Bureš. Ten svůj příchod na radnici také rozhodně nespojuje s koncem fotografické dráhy, a pokud to bude jen trochu možné, hodlá vystavovat i nadále. „Blíží se jedno mé významné životní jubileum, a pokud bych ho měl nějak oslavit, tak určitě nějakou výstavou,“ nechal se slyšet.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.