Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Radní jednali o rozpočtu i o poplatcích za odpady

K o p ř i v n i c e (hod) - Už podruhé se v novém volebním období sešla rada města, a to v úterý 10. prosince. Radní mimo jiné jednali o financích a doporučili zastupitelstvu města schválit rozpočtová opatření k rozpočtu ještě na rok 2002. „Změny se týkají několika oblastí. V odboru školství, kultury a sportu jde o úpravu na straně výdajů k rozpočtu základních škol. Vlastně se jedná o upřesnění výše dotace ze státního rozpočtu na ostatní neinvestiční výdaje v oblasti provozu školství. U odboru sociálního a zdravotnictví jde o navýšení příspěvku středisku sociálních služeb, které souvisí s převodem dotace úřadu práce na společenský účel na pracovní místa na veřejně prospěšné práce, která byla na středisku zřízena,“ rozebral projednávaný bod programu místostarosta Zdeněk Krajčír.

Radní dále jednali o pravidlech rozpočtového provizoria na rok 2003. Podle nich se až do schválení rozpočtu bude město řídit rozpočtovým provizoriem, což znamená, že výdaje budou financovány maximálně do výše jedné dvanáctiny návrhu rozpočtu na příští rok. Podle místostarosty by definitivní rozpočet měl být schválen v únoru příštího roku.

Rada se také zabývala vyhláškou o místním poplatku za odpady. „Jedná se hlavně o ceně, kterou bude občan platit v příštím roce. Rada schválila zvýšení poplatků na 372 korun. V letošním roce byl poměrně velký schodek. I tato cena je dotovaná,“ dodal Krajčír.

Dalším bodem programu, kterým se rada zabývala a také jej schválila, byla příloha č. 1 jednacího řádu rady města, který vymezuje základní úkoly rady města, upravuje její přípravu, průběh. Součástí je také vymezení působnosti uvolněných členů zastupitelstva. Druhou přílohou jednacího řádu jsou pravidla pro přijímání a vyřizování peticí a stížností. Radní také připravovali pro jednání zastupitelstva jeho jednací řád, který vymezuje základní úkoly zastupitelstva, upravuje jeho přípravu, průběh jednání, usnášení a kontrolu usnesení a jiné náležitosti související s jeho působností a pravomocemi. „Jednou z navrhovaných změn, která také může občany zajímat, je, že občan může vyjádřit své stanovisko k právě projednávanému návrhu po dobu pěti minut,“ rozebral změnu místostarosta Zdeněk Krajčír.


    [Top]    


Nemocnice problém s dodávkami léků nemá

N o v ý   J i č í n (dam) - Pacienti novojičínské nemocnice, kterou tíží mnohamilionové dluhy, se prý v žádném případě nemusejí obávat poklesu kvality poskytované zdravotní péče. Tvrdí to alespoň ředitelka okresní nemocnice Věra Prosková.

„Nemáme v tuto chvíli zastaveny žádné dodávky, a pokud se nějaké problémy s dodavateli objeví, snažíme se je řešit,“ uvedla Prosková. Novojičínskou okresní nemocnici v současnosti tíží dluhy ve výši asi sto deset milionů korun, přitom osmdesát milionů je již teď po lhůtě splatnosti.

Problémy s dodávkami léků, se kterými jiné nemocnice bojují, se však zatím Novému Jičínu vyhýbají. „Tyto těžkosti jsme měli na začátku roku. Tehdy jsme však na dluhy za léky, které odhaduji na zhruba šest milionů korun, uzavřeli splátkový kalendář,“ nechala se slyšet ředitelka Prosková.

Během letošního roku závazky nemocnice mírně stoupaly, ale v současnosti se prý úroveň zadlužení již podařilo stabilizovat.


    [Top]    


Omezení provozu v období vánočních svátků

K o p ř i v n i c e (ili) - V době vánočních svátků dochází u mnoha institucí ke zkrácení pracovní doby. Nejméně bude omezen provoz České pošty, kde dojde k uzavření pouze od 24. do 26. prosince a 1. ledna. Poslední den v roce bude pošta otevřena od 8 do 13 hodin.

Do 23. prosince budou mít všechna pracoviště kopřivnické polikliniky Therápon 98, a. s., obvyklou ordinační dobu. S ohledem na čerpání řádné dovolené bude v době od 27. do 31. prosince činnost lékařů specialistů omezena pouze na nezbytný rozsah tak, že bude ordinovat jedna ambulance interního a gynekologického lékaře, chirurgická ambulance a pracoviště rentgenu. Praktická lékařka MUDr. Štěpánková ordinuje jen ve dnech 30. a 31. prosince. Ordinační doba všech otevřených ambulancí bude jednotná, a to od 7 do 13 hodin. Veškeré naléhavé případy nestrpící odkladu odkazuje poliklinika v závěru roku na stálou službu lékařské pohotovosti.

„Pacienty prosíme o pochopení a doporučujeme před návštěvou polikliniky telefonickou konzultaci o možnostech poskytnutí zdravotní péče v těchto dnech. Číslo ústředny polikliniky je 556 870 111,“ dodal ke změnám v provozu zdravotního zařízení ředitel polikliniky František Zapletal.

Lékárna Pharmacia Vera v centru města bude mít v pracovní dny otevírací dobu nezměněnou, pouze v úterý 31. prosince bude zavřeno, protože službu bude zajišťovat lékárna na poliklinice. Ta bude mít 27. a 30. prosince otevřeno od 7 do 16 hodin, v sobotu 28. prosince bude otevřeno od 8 do 11 hodin a poslední den v roce bude zákazníkům k dispozici od sedmi do dvanácti hodin. Lékárna U Severky vyjma státních svátků, kdy bude uzavřena, bude v provozu od 8 do 17.30 hodin, v sobotu a 31. prosince od 8 do 11.30 hodin. Nejmladší kopřivnická lékárna Archa v objektu Kauflandu bude uzavřena pouze 25. prosince a 1. ledna. Upravenou pracovní dobu má naplánovanou na Štědrý den, a to od 7 do 14 hodin.

Dále se úpravy otevírací doby dotknou 2. svátku vánočního, tj. 26. prosince, kdy bude otevřeno od 8 do 18 hodin, a silvestra od 7 do 18 hodin. V ostatní dny bude zachována běžná otevírací doba, a to od sedmi do dvaceti hodin.

Vánoce většinou znamenají i dopravní omezení. ČSAD k žádným mimořádným omezením nepřikročí. „Autobusy budou jezdit podle platných jízdních řádů, cestující si však budou muset víc než kdy jindy všímat vysvětlivek, kterými je omezení v řádech značeno. V době svátků jezdí spoje stejně jako v neděli, omezeny jsou pouze některé noční spoje na Štědrý den a silvestra, ale vše je řádně vyznačeno,“ uvedl k autobusovým spojům Vojtěch Šablatura.


    [Top]    


Společnost EFIS se podílí na projektech obnovy tepla

K o p ř i v n i c e (hod) - Město Kopřivnice založilo s akciovou společností EFIS Praha společnost s ručením omezeným Teplo Kopřivnice, které bude mít na starosti celý proces rekonstrukce změny tepelného hospodářství ve městě.

Akciová společnost EFIS je leasingová společnost působící v energetice a díky akcionářské struktuře je společností, která může poskytnout kvalitní konkurenceschopné služby. „Našimi akcionáři jsou Jihomoravská energetika, a. s., Jihočeská energetika, a. s., a Severočeská energetika, a. s. Finanční leasing v oboru energetiky, který je naší páteřní činností, orientujeme nejen na leasingové obchody pro naše akcionáře, ale z velké části do projektů týkajících se obnovy tepelných hospodářství v úrovni měst a obcí,“ řekl Jan Patrman, generální ředitel společnosti EFIS, a. s.

„Podstata modelu spočívá ve shodě požadavků, potřeb a garancí mezi městem a financující společností, a to buď formou energetického kontraktingu, nebo projektového financování. Výhodnost obou metod představují komplexní služby od návrhu na úsporu energie a snížení nákladů až po dozor nad provozováním nebo finanční kontroly nové investice. Zhodnocený majetek po skončení projektu se vrací zpět do původního vlastnictví obci. S našimi akcionáři jsme od roku 1996 již uzavřeli několik stovek leasingových kontraktů a jejich finanční vyjádření představují 1 629 801 tisíc Kč, z toho energetická zařízení představují hodnotu 681 270 tisíc korun. Investice do tepelných hospodářství měst a obcí, které úspěšně realizovala naše společnost již od roku 1997 ve více než dvou desítkách měst,“ dodal Jan Patrman, generální ředitel společnosti.

Modernizací tepelného systému v Kopřivnici lze rozdělit do tří etap. První - výběr finančního a současně strategického partnera a založení nové provozní teplárenské společnosti - byla završena dne 25. října uzavřením ‘Smlouvy o partnerství’ mezi městem Kopřivnice a společností EFIS, a. s. V návaznosti na smlouvu byly podniknuty kroky k založení nové provozní teplárenské společnosti s názvem Teplo Kopřivnice, s. r. o., ve které má město 67procentní podíl a EFIS 33 %. Druhá etapa spočívá v uskutečnění legislativních a právních úkonů v souladu s obecně závaznými právními předpisy, vedoucích k přijetí energetické koncepce města a promítnutí dokumentu do obecně závazné vyhlášky města a následně do územního plánu města. Součástí této etapy bude výběr generálního dodavatele díla a ukončení rozhodovacího procesu ve vztahu k výběru varianty řešení modernizace tepelného systému tak, aby byl současně splněn závazek společnosti EFIS, a. s., vedoucí ke garanci ceny tepla pro konečné odběratele a současně byla zajištěna bezporuchová a kvalitní dodávka tepla.

Třetí etapa představuje vlastní realizaci díla. Tato etapa se bude odvíjet od zpracované projektové dokumentace ke stavebnímu povolení, od vyjádření veřejnoprávních institucí k vlastnímu projektu a od územního rozhodnutí a stavebního povolení.

„Jakýkoliv konkrétnější rozbor této etapy je ještě v současnosti předčasný. Obyvatele Kopřivnice chceme ujistit, že je budeme informovat o všech podstatných krocích v průběhu modernizace a realizace díla, o krocích, které se konkrétně budou dotýkat jak postupu prací ve vlastním městě, tak i situace v provozu nové společnosti Teplo Kopřivnice, s. r. o.,“ podotkl na adresu poskytování informací Patrman.


    [Top]    


Během prosince se stěhovala agenda z okresu

  Desítky beden se spisy byly už během
minulého týdne přestěhovány z okresního
úřadu na kopřivnickou radnici.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Celý prosinec se nese na kopřivnickém městském úřadě ve znamení stěhování a převodu agendy z okresního úřadu z důvodu jejich zániku. Sehnat některé pracovníky je proto mnohdy nad lidské síly, neboť ti se pohybují buď mezi Novým Jičínem a Kopřivnicí, nebo mezi třemi budovami, které v současnosti obývá městský úřad.

Od pondělí 6. ledna budou všichni pracovníci na svých místech a pro lepší orientaci připomeneme, kde budou jednotlivé odbory rozmístěny.

Na hlavní budově Městského úřadu na ulici Záhumenní si lidé budou moci vyřizovat občanské průkazy a cestovní doklady, sociální dávky, záležitosti na matrice a evidenci obyvatel. Ke změně nedojde ani u vyřizování a projednávání přestupků občanů.

Na druhé budově úřadu, na ulici Štefánikově sídlí odbory: bytový, majetkové správy, rozvoje města, stavební úřad a nově je zde přestěhován odbor dopravy, kde se budou vyřizovat přepisy automobilů a vydávat řidičské průkazy.

V ředitelské budově akciové společnosti Tatra ve druhém patře jsou přestěhovány již od listopadu odbory: živnostenský úřad, finanční, životního prostředí, interní audit a školství, kultury a sportu.


    [Top]    


Církevní reformátor Martin Luther může za nadělování dárků Ježíškem

K o p ř i v n i c e - Tradice nadělování dárků Ježíškem není tak stará, jak by se na první pohled zdálo. České země přijaly vánoční návštěvy Ježíška až v 19. století. Dříve se o rozdělování dárků staral především sv. Mikuláš na začátku Adventu.

Zvyk rozdělovat vánoční dárky o Štědrém večeru, nebo brzy ráno o Božím hodu vánočním se ujal až v dobách reformačního hnutí v německých oblastech, hlásících se k protestantské víře. Dárkům, které měly snížit oblibu sv. Mikuláše, se říkalo Christkind, Ježíšek. Velkým zastáncem nového zvyku byl německý náboženský reformátor Martin Luther, který odmítal dávat svým dětem dárky o svátku ’papežence’ sv. Mikuláše a naděloval jim je až o Štědrém dnu. Děti však odmítaly chápat ideologickou nevhodnost mikulášské nadílky a s ’christkindem’ se nechtěly smířit. Spor nakonec vyřešila maminka Katharina a děti jednoho z nejvýznamnějších církevních reformátorů dostávaly dárky o svátku sv. Mikuláše i o Štědrém dnu. Martin Luther si možná ani neuvědomil, že v boji za očistu církve proměnil 24. prosinec v jednu z největších dětských slavností.

Během 16. století se zvyk vzájemně se obdarovávat ’christkindem’ rozšířil po celé západní Evropě, ale ne všude je naděloval Ježíšek. V protestantské Anglii je bez ohledu na svůj ’papeženský’ původ roznášel sv. Mikuláš, kterému se v ostrovní říši přezdívalo Santa Claus. Ježíšek naděloval dárky v jihoněmeckých oblastech, zatímco na severu tuto roli přebíral Weihnachtsmann nebo-li Vánoční muž.

Ať už dárky přináší kdokoli, zdecimovaná nakonec zůstane stejně peněženka rodičů.
Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.