Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Novoroční přání

  

Vážení spoluobčané,

Ani jsme se nenadáli a opět jsou před námi Vánoce - svátky míru, klidu, pohody a radosti. Dovoluji si touto cestou popřát Vám všem jejich příjemné a spokojené prožití, plné radosti a rodinné pohody v kruhu svých nejbližších. Přeji si, aby neopakovatelné kouzlo Vánoc vstoupilo do všech domácností, ke všem štědrovečerním stolům a aby právě ono teplo domova bylo nám všem tou nejhezčí odměnou za celoroční práci, starosti a každodenní shon.

Rok 2003 bude pro mnohé z nás rokem velmi náročným. Přechod na obec III. stupně s rozšířenou působností v rámci reformy veřejné správy od 1. ledna, stejně jako postupná příprava na náš brzký vstup do Evropské unie bude vyžadovat nejen zvýšené finanční nároky, ale především také usilovnou práci většiny našich spoluobčanů. Proto bych Vám všem chtěl do nadcházejícího náročného roku popřát pevné zdraví, mnoho štěstí, spokojenosti a úspěchů v pracovním i osobním životě.

Pokoj a mír všem lidem dobré vůle!

Jiří Tichánek, starosta města


    [Top]    


Na měření tlaku a cukru se stála fronta po celý den

K o p ř i v n i c e (ili) - Více než pěti desítkám pojištěnců všech zdravotních pojišťoven poskytl revizní lékař VZP MUDr. Antonín Sedláček bezplatné vyšetření cukru a tuku v krvi, cholesterolu a měření krevního tlaku v rámci Dne zdraví s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Zájem o tyto služby byl obrovský a během celého dne se tvořila fronta zájemců. Každý si odnesl písemný záznam naměřených hodnot.

„Podařilo se nám zachytit řadu případů, u kterých jsme naměřili hraniční hodnoty zejména krevního tlaku a tuku v krvi,“ zhodnotil výsledek akce Antonín Sedláček.


    [Top]    


Lékárníci by sjednocení cen léků jen přivítali

  Kopřivničtí lékárníci by ministerstvem
zvažované sjednocení cen léků přivítali.
Bylo by prý výhodné pro ně i jejich zákazníky.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Jednotné ceny léků budou výhodnější jak pro pacienty, tak pro lékárny, tvrdí místní lékárníci. Sjednocení cen léků, o kterém uvažuje ministryně zdravotnictví Marie Součková, prý totiž celý systém zjednoduší a lidé, kteří léky potřebují, prý hlouběji do peněženky nesáhnou.

„Jednotné určení cen léků je v západních zemích zcela běžné. Zákony o lécích v Dánsku, Německu a v dalších vyspělých zemích počítají s tím, že lékárny si nesmí konkurovat s cenami, neboť nejde o běžný obchod, ale o zdravotnické zařízení. Pokud budou ceny léků stejné, nebudou si lékárny konkurovat cenou, ale kvalitou poskytovaných služeb,“ tvrdí předseda okresního sdružení České lékárnické komory Pavel Grozda. Podle jeho slov by změna legislativy ve svém důsledku vedla ke zvýšení odborné úrovně práce v lékárenství.

Sjednocení cen léků označují za pozitivní všichni oslovení lékárníci v Kopřivnici a ztrátu možnosti konkurovat si vzájemně cenou nepovažují za důležitou. „Léky mají regulovanou cenu, která stanoví maximální možnou přirážku. Pokud pomineme léky několikatisícové hodnoty, které se na malých lékárnách ani neobjevují, tak jsou přirážky zanedbatelné. Konkurovat cenou si navíc můžeme dál u doplňkového sortimentu,“ tvrdí majitelka lékárny U Severky Marie Pešlová. Ministerstvo podle jejích slov cenovou reformu u léků navíc připravuje také z toho důvodu, aby snížilo náklady na léčbu, a cenu drahých léků se bude snažit srazit dolů.

Velkým pozitivem bude podle lidí podnikajících v oboru zjednodušení celého systému. Ceny léků se podle jejich slov dnes mění velmi často a jsou určovány ministerskou vyhláškou vydanou na základě rozhodnutí kategorizační komise fungující při ministerstvu zdravotnictví. Následně pojišťovny stanoví úhrady za jednotlivé preparáty a lékárníci si pak z obou zdrojů vytvoří konečnou cenu. „Sjednocení cen léků při jejich konečném prodeji by rozhodně zjednodušilo administrativu,“ říká Viera Brusová z lékárny Pharmacia Vera. Snahu některých větších lékárenských společností nevybírat doplatky za léky pak někteří lékárnící označují za nekalou soutěž. „Tento jev nám pak vytváří tak zvanou doplatkovou turistiku, která je i tady u nás na severní Moravě velkým fenoménem. Především starší lidé jsou ochotni za lékem bez doplatku urazit mnohdy velký kus cesty,“ nechal se slyšet Grozda z České lékárnické komory.


    [Top]    


Stíny

Dne 11. prosince kolem půlnoci oznámil personál z baru, že host, který je pod vlivem alkoholu, dělá výtržnosti. Hlídka MP zabránila muži v dalším jednání. Protože dotyčný nemohl prokázat svou totožnost a byl agresivní, byl za pomocí donucovacích prostředků předveden na P ČR. Jednalo se o 40letého muže z Kopřivnice, který bude za své jednání řešen na služebně MP.

Dne 12. prosince ve večerních hodinách telefonovala žena na stálou službu MP, že její manžel byl na ulici Francouzské pokousán psem a také sdělila jméno majitele psa. Hlídka společně s poškozeným navštívila majitelku psa, kde zjistila skutečnosti události, požádala o předložení očkovacího průkazu a také se podařilo zajistit svědka celé události. Přestupek bude postoupen k projednání ke správnímu řízení. Tento případ totiž není ojedinělý.


    [Top]    


Alois Janek i Vlastimil Hajda směřují své kroky zpět do veřejné správy

K o p ř i v n i c e , Z á v i š i c e (dam) - Jeden byl v minulém volebním období místostarostou čtyřiadvacetitisícové Kopřivnice, druhý stál dlouhých 12 let v čele sousedních Závišic. První z nich je členem KDU-ČSL a druhý má v kapse stranickou knížku s logem modrého ptáka, přesto mají Alois Janek a Vlastimil Hajda po letošních komunálních volbách mnoho společného. Oba nechali na holičkách jejich koaliční partneři, což oba stálo křesla na úřadech.

„Bylo to pro mě překvapení. Podle mě bylo to poslední ze všech tří volebních období nejúspěšnější. Udělali jsme spoustu práce. Opravila se škola, financovali jsme opravy kostela. Podařilo se rozšířit hřbitov, postavilo se několik chodníků včetně toho kolem cesty na Kopřivnici, o kterém se mluvilo třicet let,“ tvrdí závišický exstarosta Hajda s tím, že méně jej už překvapilo, kdo za jeho sesazením stál. Podle něj jsou mezi nimi i lidé, kteří kdysi bojovali proti odtržení obce od Kopřivnice. Nezvolení starostou však pro Hajdu prý neznamená, že přestane pro obec pracovat. „V zastupitelstvu se nějak musíme shodnout, rozhodně nehodlám trucovat. Budu pracovat. Vím, kde sehnat peníze a podobně, ale v tom nehodlám své konkurenty nijak podporovat, aby oni pak slízli smetanu,“ nechal se slyšet Hajda, ale připustil, že toto volební období bude možná poslední a za čtyři roky se o post starosty již ucházet nebude. „Na konci tohoto období budu mít šestnáct roků v politice, to si myslím, že už je dost,“ řekl Vlastimil Hajda s tím, že další volby jsou ještě daleko a na rozhodování o setrvání v politice je tedy dost času. Přestože starostou se nestal, hřeje prý Hajdu především důvěra obyvatel vesnice. „Od revoluce se tady konaly čtvery volby a ve všech jsem získal absolutně nejvíc hlasů,“ tvrdí politik, který dnes hledá nové uplatnění. „Dlouhá léta jsem byl šéfkuchařem v novojičínské nemocnici, ale jestli se tam vrátím, zatím nevím,“ řekl Hajda s tím, že se sice necítí být úředníkem, ale rád by ve veřejném sektoru zůstal.

Pro Aloise Janka byl výsledek povolebních jednání o uspořádání radnice už druhou politickou fackou v tomto roce. Tu první mu uštědřili voliči v parlamentních volbách, když preferenčními hlasy do sněmovny posadili úplně někoho jiného. Přesto všechno však Janek o konci politické kariéry neuvažuje. „Samozřejmě to člověka neposílí. Protože jsem ale vždycky považoval svoji práci za službu, nepředpokládám, že bych s komunální politikou skončil. Možná si jen přehodnotím některé věci v mezilidských vztazích,“ nechal se slyšet křesťanskodemokratický politik.

Konec svého působení na radnici vnímá Janek jako odchod od rozdělané práce. „Za první čtyři roky se toho nedá dokázat příliš mnoho. Myslím, že na to, aby se projevily nějaké efekty, měla by ta doba být aspoň osmiletá. Minulé volební období bylo náročné a dá se říci, že také velmi úspěšné. Takže sesazení nepříjemně překvapilo,“ komentoval svůj odchod z funkce Alois Janek. Ten také rezolutně odmítl to, že KDU-ČSL své pozice na radnici ztratila vlastní chybou při povolebních vyjednáváních. „Potřebovali jen nějakou záminku, aby mohli udělat to, co udělali. Pokud by skutečně měli zájem s námi na radnici spolupracovat, tak mohli,“ poznamenal na adresu politických partnerů Janek. I když mnohé zůstalo nedokončeno, své působení v postu místostarosty Janek za neúspěch rozhodně nepovažuje. „Osobně mě těší, že se povedla privatizace bytů aspoň v tom objemu, které se prodaly, protože předešlých osm let se o tom pořád jenom mluvilo. Obrovským úspěchem je také průmyslová zóna, na kterou jsme získali obrovské dotace,“ tvrdí Janek. Na rozdíl od Hajdy Janek ví, že se do svého původního zaměstnání nevrátí. Se svým dřívějším zaměstnavatelem rozvázal pracovní poměr už v době, kdy byl místostarostou. „Byl jsem o to požádán, když snižovali stavy, a já jsem stejně nepočítal, že bych se tam vracel,“ uvedl Janek, který své kroky směřuje zpět do veřejné správy. „Mám v této oblasti jisté zkušenosti. Objevily se už i nějaké nabídky, některé i z centrálních orgánů v Praze. Já bych ale rád zůstal tady v kraji,“ uzavřel Alois Janek s tím, že se zatím nerozhodl, kde konkrétně bude pracovat.


    [Top]    


Místní ekologové získali potřebné kompetence

K o p ř i v n i c e (ili) - Ekologická poradna Občanského sdružení Hájenka byla na konci letošního roku zařazena mezi organizace, které jsou kompetentní podávat informace o Státním fondu životního prostředí České republiky a o možnosti získávání dotací na nejrůznější činností, kterých se Státní fond životního prostředí týká.

Provozní doba ekologické poradny v městském informačním centru v přízemí Kulturního domu v Kopřivnici je každé pondělí od čtrnácti do sedmnácti hodin. Podrobnější informace o Státním fondu životního prostředí lze získat na internetové adrese www.sfzp.cz.


    [Top]    


V lednu opět Tříkrálová sbírka

K o p ř i v n i c e (ili) - Sdružení České katolické Charity pořádá ve dnech 3. až 8. ledna už potřetí na území celé republiky Tříkrálovou sbírku. V těchto dnech budou na vaše dveře zvonit tříčlenné skupinky malých koledníků s kasičkou, které bude doprovázet osoba starší osmnácti let. Kopřivnická pobočka České katolické Charity při této akci spolupracuje s místními skauty, žáky Základní školy sv. Zdislavy a dalšími dobrovolníky, protože Tříkrálová sbírka je organizována nejen v Kopřivnici, ale i Novém Jičíně, Sedlnici, Závišicích, Veřovicích, Mořkově a Štramberku. „Když jsme sbírku v roce 2000 organizovali poprvé, byl jsem k jejím výsledkům dost skeptický, protože tato tradice byla u nás dlouhodobě zpřetrhaná. Ale sto sedmdesát šest tisíc mě příjemně překvapilo,“ uvedl ředitel místní pobočky Charity Miroslav Leško. Následující rok, kdy se vybraná částka prakticky zdvojnásobila, předčil všechna očekávání.

„Vím, jak jsou lidí nedůvěřiví k různým sbírkám a obávají se možnosti jejich zneužití. Všechny bych chtěl ujistit, že každá kasička je zaevidovaná a zabezpečená proti neoprávněnému otevření na městském úřadě. Před pověřenými úředníky pak dojde k přepočítání jejich obsahů,“ vysvětlil bezpečnostní opatření Miroslav Leško, „motivace malých koledníků bývá natolik silná, že v případě, kdy dostanou mimo přípěvek do kasičky od občanů i něco do kapsy, hned za rohem skončí i tento dar v kasičce.“ Další možností, jak přispět na konto Tříkrálové sbírky, je úhrada tříkrálové složenky přes Českou poštu, nebo přímo převodem na účet u Raiffeisen banky 101 101 7777/5500, variabilní symbol 777, konstantní 0558.


    [Top]    


Dojde ke změnám v placení odpadů

Odvoz komunálního odpadu a platby
za něj se budou od Nového roku řídit
novými pravidly. Částku, kterou lidé za svoz
odpadu zaplatí, určí dnes zastupitelé.
Ilustrační foto: David Macháček

Od. 1. ledna 2003 dojde v systému nakládání s odpady k několika změnám. Nejvýznamnější změna se týká způsobu poskytování sběrných nádob. Aby město naplnilo povinnost vyplývající ze zákona o odpadech, tedy aby splnilo povinnost určit občanům sběrnou nádobu k odkládání komunálních odpadů, musí od začátku příštího roku pozměnit způsob poskytování sběrných nádob. Doposud byly sběrné nádoby na směsný komunální odpad poskytovány pouze obyvatelům bytových domů (kontejnery, popelnice), obyvatelé rodinných domů si pořizovali sběrné nádoby (popelnice) samostatně na své náklady.

Od počátku roku bude město poskytovat sběrné nádoby i těmto občanům. Občané, kteří projeví zájem o tuto službu, podepíší smlouvu o výpůjčce sběrné nádoby (plné znění smlouvy je k dispozici na odboru ŽP - VLHZ). Bezplatná výpůjčka (pronájem) popelnice bude znamenat plnou výši poplatku za odpad. Občané, kteří na tento způsob užívání sběrné nádoby nepřistoupí, mohou i nadále užívat svou sběrnou nádobu. Poplatek za odpad pak bude nižší. Skutečná cena poplatku za odpad pro rok 2003 a z ní plynoucí úlevy na poplatku by měly být stanoveny na prvním zasedání zastupitelstva města 19. prosince. Systém užívání sběrných nádob na ostatní složky komunálního odpadu (tříděný, objemný, nebezpečný) zůstává nezměněn. Všichni občané s trvalým pobytem v Kopřivnici budou tyto nádoby užívat stejně jako doposud.

Ke změně však dochází v provozní době sběrného dvora na dotřiďovací lince, kde občané odkládají určené složky komunálního odpadu. Sběrný dvůr bude otevřen v období duben až říjen od 7 do 17 hodin, v období říjen až březen od 8 do 16 hodin.

Monika Paličková, odbor ŽP - VLHZ, MÚ Kopřivnice


    [Top]    


Vánoční období končí na Tři krále, jinde až na Hromnice

K o p ř i v n i c e (ili) - Vánoční svátky, to nejsou jen tři dny volna, spousta sladkostí, pohádek a dárků. Doba vánoční v západní liturgii začíná nešporami svátku Narození Páně (Boží hod vánoční, 25. prosinec) a trvá až do svátku Křtu Páně, což je neděle po svátku Tří králů. Za vánoční sváteční dny je považován Boží hod, tj. den Narození Páně, 25. prosince, svátek sv. Štěpána - 26. prosinec, den sv. Silvestra - 31. prosinec, den Obřezání Páně - 1. leden, den sv. Tří králů - 6. leden. Lidové Vánoce však v mnoha zemích končí až svátkem Hromnic - 2. únor, na který připadá den Uvedení Páně do chrámu. Ve východní liturgii se jako původní svátek Ježíšova narození slaví 6. ledna - Epifanie, den Zjevení Páně.

Český název Vánoce pochází pravděpodobně ze staroněmeckého ’wihnahten’. Německý výraz ’wiha’ se může přeložit jako světit a ’nacht’ je noc - tedy Svatá noc.

O Štědrém večeru skončil adventní půst a s ním i doba kajícnosti a rozjímání. S první večerní hvězdou zasedli věřící ke stolu. Štědrovečerní večeře začínala společnou modlitbou, poděkováním za vše dobré, co přinesl předcházející rok. Otec jako hlava rodiny poprosil o požehnání pro všechny, kdo se o Štědrém večeru sešli pod rodnou střechou. Nikdo nesměl vstát od stolu dříve, než dal hospodář pokyn.

Název Boží hod vánoční vznikl snad proto, že v tyto dny věřící častěji navštěvovali kostely a přistupovali častěji ke svatému přijímání, a slavili tedy duchovní hody. V oslavách svátku Narození Páně se dodnes prolínají staré předkřesťanské zvyky z dob oslav zimního slunovratu s křesťanskou úctou k narozenému Mesiáši.


    [Top]    


Betlémské světlo před Vánocemi rozváží železnice

K o p ř i v n i c e (ili) - U nás stejně jako ve světě se stalo Betlémské světlo nedílnou součástí Vánoc. S touto iniciativou poprvé přišla roku 1986 rakouská rozhlasová stanice ORF a od roku 1989 se na ní podílejí skauti s železničními společnostmi, které pomáhají rozvážet světlo, zapálené vždy několik týdnů před Vánocemi v rodišti Ježíše Krista v Betlémě. Již několik let se na této akci podílejí i čeští skauti.

V době uzávěrky tohoto čísla ještě nebylo známo, zda se kopřivnickým skautům podaří Betlémské světlo získat. V kladném případě je budou občanům předávat na Štědrý den od devíti do jedenácti hodin před vchodem do kulturního a Katolického domu.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.