Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Eva Pilarová zazpívá své největší hity, ale i swing a několik vánočních písní

K o p ř i v n i c e (dam) - Svědky předposledního letošního koncertu v kulturním domě budou všichni, kdo za kulturou vyrazí v úterý sedmnáctého prosince. Na pódiu velkého sálu bude tento večer za doprovodu své kapely vystupovat jedna ze stálic české pop-music Eva Pilarová.

Zpěvačka, která se na výsluní popularity hřeje ještě déle než Karel Gott, disponuje mimořádným hlasovým rozsahem a vybroušenou pěveckou technikou.

Jako většina zpěváků a zpěvaček té doby i ona na počátku šedesátých let zazářila v divadle Semafor, posléze byla jedním z hlavních taháků divadla Rokoko. Na svém kontě má řadu legendárních písniček jako například ’Requiem’ či ’Hrom aby do tě, lásko má’. Hity první kategorie byla také duety, které nazpívala s tehdy nejoblíbenějšími interprety Karlem Gottem (Je nebezpečné dotýkat se hvězd) i Waldemarem Matuškou (Tam za vodou v rákosí, Láska nebeská). Pilarová je držitelkou řady ocenění. Například v anketě Zlatý slavík zvítězila čtyřikrát, od počátku existence ankety v roce 1962 až do roku 1973 se jí navíc vždy podařilo umístit se na některém z prvních tří míst. Kromě popularity mezi posluchači si Pilarová dokázala udržet také uznání odborné kritiky. Díky svému hlasu si zpěvačka prošla řadou hudebních stylů od rocku až po jazz a swing. Právě swingové melodie je možné v poslední době v podání Evy Pilarové slýchat nejčastěji.

Letos v září zpěvačce Karel Gott a Daniel Nekonečný pokřtili nové CD Rodeo s třinácti z části novými a z části do nového kabátu obléknutými písněmi. Na kopřivnickém koncertu, který začíná v tradičním čase o půl osmé večer, Pilarová zazpívá jak své velké hity ze Semaforu a Rokoka, tak také swingové melodie a několik vánočních písní.


    [Top]    


V neděli bude kostelem znít klasická hudba

K o p ř i v n i c e (dam) - Třetí adventní neděli zpestří koncert klasické hudby. Ta bude znít patnáctého prosince v pět hodin odpoledne v chrámu sv. Bartoloměje v Kopřivnici. Program připravený Katolickou besedou a místní farností bude zcela v režii souboru Musica In Tre.

Ostravské konzervatoristky Halina Františáková (housle), Marta Wierzgoniová a zpěvačka Zuzana Fišerová předvedou program složený ze světské, duchovní a vánoční hudby. Kostelem budou znít například skladby Verdiho, Bacha, Vivaldiho, Michny z Otradovic či Jana Jakuba Ryby.


    [Top]    


Známé osobnosti obrazovek přivezou soutěže a muziku

K o p ř i v n i c e (dam) - Řada osobností známých z televizních obrazovek přijede tuto neděli bavit kopřivnické děti. Na odpoledne patnáctého prosince je totiž v kulturním domě připravena Vánoční show 2002.

„Je to komponovaný pořad plný soutěží, her a písniček,“ slibuje programová pracovnice kulturního domu Dagmar Rysová. Moderátory Vánoční show jsou Jan Čenský a Petr Salava. Kromě nich se děti mohou těšit také na herce a mima Michala Nesvadbu, dívčí skupinu New Golden Kids a černošského zpěváka Martina Tankweye. Pořad je podle pořadatelů koncipován tak, že se střídají hry a soutěže s písničkami, a to jak populárními, tak i lidovými. Samotné soutěže se pak velmi podobají jejich televizním obdobám pro dospělé. Děti si vyzkoušejí atmosféru pořadu Riskuj či volby Miss včetně korunovace a předání šerpy. Dětští účastníci show budou moci v několika soutěžích také prokázat své znalosti z říše pohádek či zoologie. Všechny soutěže a hry v hodinu a půl trvajícím pořadu pochopitelně nezůstanou bez odměn. Vánoční show se v různých variantách pořádá již od roku 1991 a za tu dobu má za sebou 370 repríz.


    [Top]    


Noru ovládnou dva revivaly

K o p ř i v n i c e (dam) - Příznivci kytarové muziky by měli v sobotu čtrnáctého prosince vyrazit do Nory. Kopřivnický klub bude v CO krytu od devíti hodin večer hostit dvě revivalové skupiny. Na své si přijdou především fanoušci kapel Mötorhead a Sepultura.

Frýdecko-místecký Sepultura revival vznikl z členů frýdecko-místecké kapely Incident. Ti si chtěli zpočátku revivalovým hraním pouze občas vydělat nějakou korunu pro vlastní kapelu. Po několika měsících však pětice muzikantů od vlastní autorské tvorby definitivně upustila a soustředí se pouze na hudbu svých známých vzorů. V jejich repertoáru jsou skladby ze staršího období, do alba Roots kapela však chystá rozšíření playlistu o další písně.

V nejmenší možné sestavě hraje přerovský Mötorhead revival. Kytarista, basák a bubeník se dali dohromady zhruba před třemi lety.

„Slyšeli jsme se hrát na některých společných akcích a rozhodli jsme se, že zkusíme Mötorhead, který máme všichni rádi,“ tvrdí bubeník kapely Václav Moučka. Za dobu své existence revival objel celou řadu klubů v republice a zahrál si také ve Vídni či na motorkářské akci v Holandsku. Všichni tři členové kapely se věnují také svým autorským projektům v jiných skupinách. V repertoáru revivalu jsou skladby Mötorhead od jeho začátků až po ty nejnovější.


    [Top]    


Tamburášské soubory jsou v republice jen tři

  Tamburášký soubor Brač ze Studénky
je jedním ze tří obdobných skupin hudebníků
u nás, přesto koncertuje poměrně zřídka.
Před týdnem jej mohli slyšet v Mniší.
Foto: David Macháček

M n i š í (dam) - Několik vánočních písní ve velmi netradičním provedení si mohli minulý pátek poslechnout návštěvníci Kulturního domu v Mniší. Ten se stal jednou ze zastávek na tradičním předvánočním turné tamburášů ze Studénky.

„Koncertujeme zřídka a jezdíme hlavně tady po okolí,“ tvrdí šéf tamburášského souboru Brač Miloslav Grohmann s tím, že ještě muzikanty čekají dva koncerty před domácím publikem.

Přestože tambura je původem chorvatský nástroj určený k provozování tamního folkloru, dá se na ni údajně zahrát jakákoliv melodie. „Hrajeme samozřejmě tradiční folklor z oblastí, odkud nástroj pochází, ale dá se na něj zahrát cokoliv, ať je to koleda nebo klasická hudba. Ale je pravda, že si na zvuk tambury u takových skladeb je potřeba zvyknout,“ podotkl Grohmann.

Brač je jedním ze tří tuzemských tamburášských souborů, další podobně velké mají jen velká města Praha a Plzeň.


    [Top]    


Divadelní přehlídka Vánočka nakynula

K o p ř i v n i c e (dam) - Studentským a dětským divadelníkům bude zítra a také v sobotu 14. prosince patřit kopřivnický dům dětí a mládeže. Nesoutěžní přehlídka Vánočka uváděná s podtitulem ’Co si upečem, to si také sníme...’ od loňského prvního ročníku výrazně nakynula.

„Vloni to byla jen jednodenní akce, na které se představily především naše domácí soubory,“ vzpomíná vedoucí divadelník z DDM Daniel Brchel.

Letos se do programu přehlídky vešlo devět představení v pátek a dalších čtrnáct vystoupení proběhne v sobotu. Kromě místních divadelních skupin bude možné vidět taky divadelníky z Nového Jičína, Opavy, Ostravy, Brna či Závišic. Na Vánočce budou mít své místo také premiéry představení několika souborů z DDM. Novinku ’Volání z dálky’ připravil soubor Vendelín a další tři kusy poprvé před publikem uvedou děti z mladších souborů Stonožka, Hrombidlo a Smršť.


    [Top]    


Kino chystá velkofilm Charlotte Gray

K o p ř i v n i c e (dam) - Čtyři zcela odlišné snímky se během tohoto promítacího týdne vystřídají na plátně kina Puls. Všechno začne dnes a zítra odpoledne hororem. Film pojmenovaný Halloween: Zmrtvýchvstání nenechá milovníky žánru na pochybách, kdo je jeho hlavním hrdinou. Přestože v doposud posledním snímku série přišel Michael Myers o hlavu a vypadalo to, že jeho dráha masového vraha definitivně skončila, nyní je zpět. S jeho dlouhým nožem se tentokrát zblízka seznámí parta mladých lidí, kteří se rozhodnou strávit noc internetovou komunikací z vrahova rodného domu. Stejně jako v prvním (1978) a druhém díle či pokračování nazvaném Halloween: H20 ztvární hlavní roli Myersovy sestry Jamie Lee Curtisová. Režisérem osmého pokračování halloweenské série byl Rick Rosenthal.

Večery budou ode dneška do soboty patřit historickému velkofilmu Charlotte Gray. Nejdražší britský snímek všech dob stál celých šedesát milionů dolarů a vypráví příběh mladé skotské ženy, jejíž vynikající znalost francouzštiny se rozhodne využít britská vláda. Charlotte prochází tvrdým výcvikem, aby se stala spojkou mezi anglickou výzvědnou službou a francouzským hnutím odporu. Ve Francii však plní i jedno své osobní poslání, zoufale totiž hledá svého milence, který byl jako pilot RAF před časem sestřelen a od té doby je nezvěstný. Hlavní roli ženy, která prochází osudovou změnou identity, si zahrála Cate Blanchettová.

Od soboty do pondělí odpoledne bude Puls hrát dobrodružnou sci-fi Království ohně. Příběh začíná v naší současnosti, kdy dvanáctiletý Quinn probudí v Londýně několik set let spícího draka. Během krátké doby jsou zničena všechna lidská velkoměsta, draci chrlící oheň se začínají množit a hodlají ovládnout svět. Během dvaceti let se podaří lidstvo téměř vyhladit, ale v roce 2020 se hrstka odvážných rozhodne obludy ze středověkých pohádek znovu sprovodit ze světa. Akční pohádku pro dospělé plnou vynikajících efektů natočil v americko-britské koprodukci Rob Bowman. Patnáctého a šestnáctého prosince bude Puls promítat další pokračování populární komediální série Návštěvníci. Tentokrát se hrdinové francouzské komedie podívají do Ameriky.


    [Top]    


Kopřivnický zpěvák vystoupí po boku popových hvězd

K o p ř i v n i c e (dam) - V sobotu večer bude Česká televize na svém druhém programu vysílat přímý přenos benefičního koncertu na podporu Ligy proti rakovině. Mezi populárními umělci, kteří se v programu nazvaném Květinový večer objeví, bude také kopřivnický zpěvák Erik Černín. Mladý kopřivnický interpret bude v duu s Jarkou Plurovou vystupovat vedle Marty Kubišové, Jitky Zelenkové, Báry Basikové, Ladislava Kerndla, Jiřího Stivína a dalších známých hudebníků.

Koncert se měl uskutečnit ve Státní opeře či na prknech Národního divadla, nakonec na poslední chvíli zakotvil v Laterně magice. „Celá akce je dílem hudebního skladatele Pavla Vaculíka a právě od tohoto člověka, který se bude podílet na mém dalším repertoáru, přišla nabídka v programu vystoupit,“ tvrdí Erik Černín s tím, že Vaculík je autorem písní z repertoáru Karla Gotta, Ivety Bartošové, Daniela Hůlky, Lucie Bílé a dalších populárních interpretů.

Černín by měl společně s Jarmilou Plurovou zazpívat duet Jen jednou smím se ti, lásko, vzdát. „Původně jsme pro tuto příležitost měli mít původní píseň a ne tuto převzatou skladbu, ale přípravy byly tak hektické, že se to nestihlo,“ vysvětlil Černín, pro kterého nebude sobotní koncert prvním vystoupením před kamerami. Za sebou má například pěvecké soutěže Caruso Show a Do-Re-Mi. Na vystoupení v Praze bude Černína a Plurovou doprovázet Big Band Felixe Slováčka, se kterým bude mladá pěvecká dvojice počínaje příštím rokem vystupovat pravidelně. Do roka by prý také mělo být na světě debutové CD pěvecké dvojice.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.