Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Za týden se mění jízdní řády

K o p ř i v n i c e (ili) - Nové jízdní řády týkající se autobusové i vlakové přepravy začnou platit od 15. prosince tohoto roku do 13. prosince 2003.

U vlakového jízdního řádu nedochází k žádným podstatným změnám, pouze k drobným časovým posunům. Pro cestující je důležité znovuzavedení tzv. Ondrášku, přímého spoje mezi Kopřivnicí a Ostravou. Z našeho města bude 15. prosincem zmiňovaný vlak vyjíždět v 7.28, v Ostravě bude v 8.23 hodin. V opačném směru bude vyjíždět v 11.31 a do Kopřivnice přijede ve 12.33 hodin. Tento spoj bude jezdit pravidelně v pracovní dny a sobotu, v neděli tento spoj nebude přímý, ale s přestupem ve Studénce.

Stejně tak u autobusových spojů nedošlo k podstatným změnám. Jedná se pouze o dvě úpravy. Na lince Kopřivnice - Štramberk je v sobotu a v neděli upraven příjezd na zastávku Kopřivnice-náměstí tak, aby věřící stihli začátek bohoslužeb z důvodu jejich časového posunu. Druhá změna se dotýká ranního spoje z Kopřivnice do Frenštátu přes Tichou. Z dvou spojů vyjíždějících v půlhodinovém intervalu bude zajíždět do středu obce Mniší pouze první z nich.

Případné připomínky k jízdním řádům můžete předat osobně, telefonicky či písemně, ale hlavně konkrétně, na Městský úřad Kopřivnice Rudolfu Doubkovi, nebo na telefonním čísle 556 879 688.


    [Top]    


Opilý host chtěl zapálit druhého

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden v úterý 3. prosince zahájil policejní rada trestní stíhání pro trestný čin násilí proti skupině obyvatelů a jednotlivci a současně sdělil obvinění sedmačtyřicetiletému R. F. z Kopřivnice.

„Obviněný v pondělí ve večerních hodinách v restauraci Kavárna po požití alkoholických nápojů a slovní rozepři vyhrožoval jednačtyřicetiletému J. B. zapálením. Na hlavu a tělo mu vylil z plastové láhve hořlavou látku. V ruce měl přichystaný zapalovač. Poškozený se ubránil za pomoci dalších hostů restaurace a vyvázl s poleptaným okem. K době léčení se lékař dosud nevyjádřil. Šetření je vedeno na svobodě,“ uvedla Miroslava Šálková, tisková mluvčí novojičínské Policie ČR.


    [Top]    


Charitativní sbírka zaplnila CO kryt

Prostory CO krytu se během dvou dní
zaplnily šesti tunami oblečení, nádobí,
hraček a knih, které přinášeli občané
v rámci charitativní sbírky.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Začátkem prosince se uskutečnila v letošním roce už pátá charitativní sbírka organizovaná Ludmilou Molnárovou pro Diakonii Úpice. Jenom letos jejíma rukama prošlo na třicet tun vyřazeného oblečení pro děti i dospělé, hraček, nádobí, knih a časopisů. Každou takovou sbírku provází i prosba o finanční příspěvek určený na pokrytí nákladů spojených s odvozem věcí.

„Lidé jsou už natolik uvědomělí, že se sami hlásí o pokladničku, aby mohli přispět na dopravu,“ pochválila dárce Ludmila Molnárová, která se charitativní činnosti věnuje dlouhodobě.

Při prosincové sbírce se podařilo shromáždit na šest tun materiálu. Prostory CO krytu na ulici Obránců míru tak zůstaly zcela zaplněné. „Lidé chodili průběžně, ale poslední dvě hodiny druhého dne jich přišlo tolik, že jsem měla obavu, že se sem už všechno nevejde,“ dodala Molnárová. Lidé, kteří patří mezi pravidelné dárce, už nosili věci zabalené v papírových krabicích a igelitových pytlích, ostatní bude paní Molnárová ještě dlouho balit tak, aby byly schopné expedice.

„Přinesla jsem věci, které sice nepotřebuji, ale vyhodit je by byla škoda. Jinému ještě udělají službu a já mám alespoň dobrý pocit už za to ’pánbůh zaplať’ od paní Molnárové,“ uvedla jedna z příchozích, která se automaticky sháněla po kasičce. Pro většinu lidí jsou charitativní sbírky jednou z mála možností, jak se elegantně zbavit věcí, které již doma přestaly plnit svůj účel zejména poté, co v Kopřivnici došlo ke zrušení prodejny bazaru.

Věci určené pro charitativní účely se shromažďují ve skladových prostorách v Broumově, kde se třídí, balí a distribuují pro potřeby obyvatel České republiky v azylových domech, pro bezdomovce, pro běžence žádající o azyl v utečeneckých táborech, stejně jako do dalších míst v zahraničí.


    [Top]    


Dětské zastupitelstvo dávalo návrhy do rozpočtu města

K o p ř i v n i c e (ili) - Členové dětského zastupitelstva se sešli poslední listopadovou středu k projednání návrhů do rozpočtu města na příští rok. Přestože návrhů v porovnání s předcházejícími roky nebylo mnoho, předčily svou nápaditostí a rozmanitostí.

Nasvícení rozhledny na Bílé hoře stejným způsobem jako místního kostela, vyhrazení lokalit pro sprejery, kde by se mohli legálně věnovat svému koníčku, rozšíření počtu kontejnerových míst na tříděný odpad a košů na psí exkrementy, vybudování chodníku nad sídlem SmVaKu a přeměny štěrkové spojnice ulic Sokolovské a Dukelské na dlážděnou, zatraktivnit koupaliště na způsob frenštátského aquaparku a odvodnění hřiště na letním stadioně, které po deštích nelze pro nevhodnost terénu použít, patří k nemnoha návrhům, které chtějí zástupci žáků kopřivnických škol prosadit do rozpočtu města. „Na dětských zastupitelích je rok od roku vidět, jak ztrácejí ostych a dokáží o svých návrzích dlouze a věcně diskutovat,“ uvedl referent odboru školství, kultury a sportu Radek Chvístek, pod jehož patronací dětské zastupitelstvo probíhá. Jeho slova jen dokládá požadavek místostarosty dětského zastupitelstva Marka Rebroše, který vznesl žádost na pravidelné zajišťování minerálek tak, jak je to běžné během zasedání zastupitelů města.

Středeční jednání dětských zastupitelů bylo v tomto roce posledním, na dalším se sejdou 15. ledna. Bližší informace získáte na adrese www.mujweb.cz/instituce/dzkoprivnice.


    [Top]    


První jednání nových zastupitelů

K o p ř i v n i c e (hod) - Za týden ve čtvrtek 19. listopadu se sejdou k prvnímu zasedání nově zvolení zastupitelé, a to tentokrát netradičně již ve třináct hodin v zasedací místnosti anexu Městského úřadu na ulici Záhumenní.

Na programu jednání jsou rozpočtová opatření pro letošní rok, schválení rozpočtového provizoria na rok 2003 včetně pravidel, vyhláška o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálního odpadu. Dále zastupitelé budou schvalovat smlouvu s firmou Ludvík Moravia, s. r. o., a další finanční příspěvky společnostem a organizacím. Na programu zasedání samozřejmě nebudou chybět majetkoprávní záležitosti, a to i z oblasti bytového hospodářství.

Zastupitelé budou během svého rokování mimo jiné také projednávat a schvalovat výborů zastupitelstva města, jednací řád zastupitelstva. I tentokrát bude Kabelová televize Kopřivnice vysílat jednání zastupitelů v přímém přenosu.


    [Top]    


SME zřídila dvě telefonní linky pro poruchy a služby

K o p ř i v n i c e (hod) - Severomoravská energetika zavedla dvě nové telefonní linky pro své zákazníky. Prvním číslem je tzv. ‘Poruchová linka’ 840 114 115, která je určena pro hlášení poruch, a druhá pro hovory spojené s obchodními službami je Energie a služby 840 113 114. Obě usnadní zákazníkům kontakt se Severomoravskou energetikou, a. s.

„Čísla jsou dostupná z celé republiky pro volání z pevných stanic i všech mobilních sítí. Hovorné, pokud jde o zákazníky Českého Telecomu, je ve výši 1,40 Kč pro volání v silném provozu a v tzv. slabém je to sedmdesát haléřů. Hovorné lze považovat jako blízké místnímu. Jde o bílé linky Českého Telecomu, tzv. řešení na bázi inteligentních sítí. Předchozí čísla zatím zůstávají v platnosti,“ sdělil Pavel Nováček, mluvčí Severomoravské energetiky, a. s.

Prostřednictvím telefonu lze vyřídit celou řadu běžných úkonů a služeb, jako je provedení změny výše zálohy, způsobu placení apod. Zavedení nových telefonních čísel usnadní život zákazníkům v oblastech, v nichž SME optimalizovala počet obchodních kanceláří, které nahradila smluvními partnery, což se od 1. prosince týká i Kopřivnice.


    [Top]    


Stíny

Neznámý pachatel v noci z 2. na 3. prosince vypáčil nezjištěným předmětem hlavní vstupní dveře do Katolického domu, kde se dostal na chodbu a i tam vypáčil další dveře vedoucí do restaurace. Ve výčepu vypáčil dvířka dvou herních automatů, odkud odcizil finanční částku ve výši tří tisíc korun.

Dne 3. prosince vnikl neznámý pachatel na parkovišti prodejny Kaufland do osobního automobilu Škoda Favorit, ze kterého odcizil volně odložený batoh, ve kterém byl mobilní telefon zn. Nokia 3310, dámskou kabelku s doklady čtyřicetileté ženy z Kopřivnice, knihy z městské knihovny, deštník a také formičky na pečení. Hodnota odcizených věcí byla vyčíslena na částku 6 620 korun.

Dne 4. prosince ve večerních hodinách byl u městského úřadu přichycen mladík, který ničil majetek - autobusové zastávky a odpadkové koše. K jeho jednání se podařilo zajistit i tři svědky. Protože byl vandal agresivní, byly použity donucovací prostředky. Po nezbytné prohlídce u lékaře byl dotyčný předveden na Obvodní oddělení Policie České republiky, která si celou záležitost převzala. Jednalo se o sedmadvacetiletého muže z Kopřivnice.

Dne 6. prosince se rozhodl propagovat otevření své prodejny na středu města majitel způsobem, který odporuje vyhláškám města. Reklamní tabule připevnil na sloupy veřejného osvětlení a dopravního značení při místních komunikacích. Uloženou blokovou pokutu majitel odmítl zaplatit, proto bude celá věc předána správnímu řízení na městském úřadě.


    [Top]    


Odpověď na článek - Radnice prý při posuzování kácení pochybila

Předminulý týden jsme si mohli na titulní stránce Kopřivnických novin přečíst článek o údajném nedodržování zákonů pracovníky odboru životního prostředí kopřivnické radnice. Nestranný nebo do věci nezasvěcený člověk si po přečtení tohoto článku řekne, že všechno, co bylo dosud v této věci uděláno, je špatné.

Regionu i Kopřivnickým novinám jsem řekl, že informace o tomto správním řízení jim dám až po jeho ukončení. Udělal jsem tak na základě čerstvých zkušeností, které jsme získali právě díky nedávnému poskytnutí informací ke stejnému řízení okresnímu týdeníku. Redaktor zmiňovaného periodika nás žádal o vyjádření v této věci. Obvykle tisku v souladu s principy správního řízení neposkytujeme informace o probíhajících řízeních, které dosud nebyly ukončeny pravomocným správním rozhodnutím, avšak když mu je již poskytl před námi někdo jiný, svolili jsme. Avšak pan redaktor si tento materiál pravděpodobně ani nepřečetl, stejně jako zřejmě řádně nečetl ani stanovisko referátu životního prostředí okresního úřadu k této věci. Výsledkem jsou nepřesnosti, neověřené nebo zavádějící informace.

Článek, který se objevil v Kopřivnických novinách pod zkratkou ‘dam’, byl zřejmě inspirován zmiňovaným článkem v okresním tisku. Zřejmě je to i důvod, proč se autor článku dopouští stejných chyb jako okresní týdeník. Dokonce jde ještě dál, a přestože toto správní řízení není ještě ukončeno, má zřejmě v celé věci jasno. Proto vyslovuje s takovou jistotou argumenty, které si nikdo z nás v době probíhajícího řízení nedovolí (tedy přesněji řečeno nesmí dovolit) zveřejnit. Myslím si, že by nebylo na škodu si občas některé věci ověřit. Navíc mám ten dojem, že hlavní důvod celého řízení, čili zdali vznikla nebo nevznikla ekologická újma, je v tomto případě pro pisatele článku zcela podružný.

V této chvíli je možno skutečně v souladu s tvrzením okresního úřadu potvrdit existenci znaleckého posudku ve věci nepovoleného kácení stromů v katastrálním území Vlčovice zpracovaného Agenturou ochrany přírody a krajiny v Praze, tedy institutem, který je zapsán do seznamu subjektů kvalifikovaných pro znaleckou činnost v oborech ekonomika, ochrana přírody s rozsahem znaleckého oprávnění pro ochranu přírody a krajiny. Povinností příslušných orgánů státní správy bylo a je zjistit, zdali došlo tímto zásahem k poškození přírody. Pokud se dospěje k závěru, že došlo, pak je třeba zjistit, kdo tuto ekologickou újmu způsobil, a pokud se to podaří prokázat, uložit podle výše této újmy sankci.

Pojem ekologická újma však obsahově není totéž, co majetková škoda. Je zřejmě, že dochází k naprostému nepochopení obsahu tohoto pojmu pisatelem článku a k následnému šíření neobjektivních a tendenčních informací. Tímto pojmem se rozumí ztráta nebo oslabení přirozených funkcí ekosystémů vznikajících poškozením nebo narušením vnitřních vazeb a procesů v důsledku lidské činnosti. Je tedy i pro laika naprosto zjevné, že tento pojem není obsahově totožný s pojmem škoda ve smyslu občanskoprávním.

Z naznačených důvodů vede odbor životního prostředí správní řízení.

K výpočtu, podle pana redaktora, údajné škody byla použita metodika Českého ústavu ochrany přírody, v současné době organizační složky státu - Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (ČÚOP) Praha ‘Ohodnocování dřevin rostoucích mimo les’, což - jak je naznačováno - je postup vadný. K tomu podotýkám, že metodika byla doporučena k používání všem orgánům ochrany přírody ve správním řízení. Metodika ČÚOP je již řadu let běžně používána k ohodnocování dřevin rostoucích mimo les, uznávají ji odborné ústavy, již jmenovaná Agentura ochrany přírody a krajiny, zahradnické, ale i jiné fakulty vysokých škol, výzkumné ústavy, odborníci v zahradní praxi a další.

Hynek Rulíšek, odbor životního prostředí a VLHZ


    [Top]    


Poslední týden na vyřizování záležitostí

K o p ř i v n i c e (hod) - Upozorňujeme občany Kopřivnice, že mají poslední týden na vyřizování svých záležitostí na kopřivnickém úřadě, neboť od 23. prosince bude uzavřen z důvodu převodu správních činností agendy z rušícího se okresního úřadu na město Kopřivnice a s tím související zajištění prostor pro nové zaměstnance a stěhování. Prvním úředním dnem bude pondělí 6. ledna 2003. V pokladně Městského úřadu na ulici Záhumenní je možné naposledy zaplatit finanční poplatky ve čtvrtek 19. prosince, a to do 12.00 hodin. Po tomto datu bude možné platit poplatky ve spořitelně na účet města Kopřivnice číslo 1767241349/0800.


    [Top]    


Velvyslanec JAR přijede znovu

Velvyslanec Jihoafrické republiky
Noel Lehoko navštívil o minulém víkendu
Kopřivnici, kde se zúčastnil
adventního koncertu. Oficiální cestu
do regionu plánuje na jaro.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Na krátkou polooficiální návštěvu přijel minulou sobotu do našeho regionu velvyslanec Jihoafrické republiky Noel Lehoko. Do Kopřivnice diplomat přijel na pozvání svých přátel ze studií, setkal se však také s představiteli komunální politiky. „Setkal jsem se se starostou Nového Jičína. Byla to jen polooficiální schůzka, na které jsme toho příliš neprobrali,“ přiznal Lehoko, zároveň však slíbil, že se v brzké době opět vrátí. „Někdy na jaře či počátkem léta se do této oblasti chystám na oficiální návštěvu. Chci vidět průmysl a krásy zdejšího kraje, abychom mohli podporovat ekonomickou spolupráci a turismus,“ nechal se slyšet Noel Lehoko, který se v sobotu večer zúčastnil adventního koncertu ve zdejším Katolickém domě.
 
 
 
 


    [Top]    


S adventním věncem se také vybíraly milodary

K o p ř i v n i c e (ili) - Předvánoční čas provázejí takové atributy, jako jsou adventní věnec a adventní kalendář. Nejstarší písemně doložená zpráva o adventním věnci pochází z roku 1838 z bohatého přístavního města Hamburku. Teolog Johann Heinrich Wichern tehdy nade dveře sirotčince, který spravoval, pověsil na počátku Adventu velký věnec vyřezávaný ze dřeva. Každý den na něj upevnil jednu zapálenou svíci. Pod věncem stála pokladnička, do které zbožní věřící házeli vánoční milodary pro opuštěné a osiřelé děti. Z Německa zvyk později pronikl do dalších i německy nehovořících zemí.

Adventní věnce se už nevyřezávaly pouze ze dřeva, ale zhotovovaly se také ze zelených větviček jehličnanů. Živé adventní věnce symbolizovaly věčný život, přislíbený Ježíšem Kristem věřícím, kruhový tvar vyjadřoval jednotu společenství lidí a Boha, plamen svíčky připomínal Krista jako světlo ozařující plamenem lásky každého člověka. Počet svící na adventním věnci se nakonec ustálil na čtyřech, podle počtu adventních nedělí.

O něco mladším zvykem, který pomáhá uspíšit malým nedočkavcům předvánoční čekání, je adventní kalendář. Poprvé se to za pomoci barevných obrázků, natištěných v dětském kalendáři, podařilo podnikavému Gerhartu Langovi z Mnichova. V roce 1908 na vlastní náklady vytiskl vystřihovací kalendář s názvem ’V zemi Ježíškově’. Úkolem dětí bylo vystřihnout každý den jeden obrázek a nalepit ho k příslušnému textu. O Štědrém večeru se před dětskýma očima objevila vánoční krajinka.

Sladká obdoba adventních kalendářů vystřídala své papírové předchůdce až o mnoho let později.


    [Top]    


Prodej vánočních stromků bude na dvou místech

K o p ř i v n i c e (ili) - Vánoční stromky bude firma Slumeko, s. r. o., prodávat poslední čtvrtek a pátek před Vánocemi, tj. 19. a 20. prosince od 8 do 16 hodin, následující sobotu a neděli od 8 do 11 hodin. Doprodej posledních stromků bude opozdilcům umožněn ještě i v pondělí 23. prosince. Stromky budou v prodeji u vrátnice firmy a v zahradnictví společnosti Slumeko naproti vchodu do Základní školy náměstí.

„Stromky určené na vánoční trh pocházejí z naší plantáže a budou těženy na poslední chvíli, aby se k zákazníkovi dostaly čerstvé a brzy neopadaly,“ sdělil k prodeji ředitel firmy Slumeko Karel Březina.

K dispozici budou různé druhy smrků stejně jako tolik oblíbené borovičky. Ceny za vánoční stromky jsou odvislé od druhu a výšky. Budou se pohybovat od 120 korun za borovici do jednoho metru až po 330 korun za více než dvoumetrový stříbrný smrk. Firma Slumeko v rámci doplňkového prodeje nabízí i vánoční svícny.


    [Top]    


Nemocnice získá peníze ze státního rozpočtu

Poslanecká sněmovna v současnosti projednává státní rozpočet na rok 2003. Vláda předložila návrh, jehož příjmy jsou o 111,3 mld. korun nižší než výdaje, a předpokládá tedy, že schodek bude uhrazen v budoucnosti. Většinu našich spoluobčanů, nově zvolených zastupitelů, starostů zajímá, co rozpočet přinese pro jejich obec, jakou novou investici podpoří. Jak si na tom stojí města a obce našeho okresu? V seznamu akcí na 276 stranách hustě popsaného textu jsem nalezl pouze dva řádky, a to programy: podpory výstavby nájemních bytů - 17,1 mil. Kč pro Nový Jičín - Bocheta a podpory regionálních zdravotnických zařízení - 148,2 mil. na dostavbu novojičínské nemocnice. Zatímco ministryni zdravotnictví za její podporu rozestavěné nemocnici patří poděkování, ostatní ministři mne zklamali. V celém více než 1 314 mil. Kč rozpočtu Ministerstva životního prostředí se nenašla ani jediná akce, ani jediná čistírna odpadních vod či kanalizace pro naše obce. Ministr zemědělství nenavrhl ani korunu na výstavbu vodovodu. Pouze jediná akce pro Městský úřad Nový Jičín z více než 3 mld. Kč rozpočtu rezortu pro místní rozvoj je také výrazným úpadkem ve srovnání s minulými léty.

Předpokládám, že se nám, poslancům, v dalším čtení zákona o státním rozpočtu podaří nalézt rezervy a prosadit zlepšení tohoto nebývale nepříznivého stavu ve financování našeho regionu.

Pavel Hrnčíř, poslanec PČR

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.