Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Loprais i Tomeček vylepšili vozy a chtějí vyhrát Dakar

K o p ř i v n i c e (dam) - Stejně jako v předcházejících čtyřech ročnících i v tom nadcházejícím se na startu dakarské rallye objeví dvě tatrovky. Jedna bude mít za volantem šestinásobného vítěze Karla Lopraise a druhou bude opět pilotovat Tomáš Tomeček.

Letošní Dakar nese jméno senegalské metropole pouze ve svém názvu. Rallye označovaná za nejtěžší terénní závod světa totiž letos netradičně startuje v jihofrancouzské Marseille a po krátkém prologu se celé závodní pole přesune do Valencie, odkud se lodí přepraví na africký kontinent. Také tady bude trasa závodu netradiční, povede z Tunisu přes Libyi a Egypt do saudskoarabského města Sharm El Sheikh. Start závodu je určen na Nový rok a do cíle by závodníci měli dorazit po sedmnácti etapách a víc jak osmi a půl tisících najetých kilometrech devatenáctého ledna 2003.

Oba konkurenční týmy už své tatrovky připravují pouze po vzhledové stránce, závodní kamiony však také prodělaly významné změny pod kapotou. „Změnili jsme pérování a tlumení přední nápravy. Motor jsme posunuli více dozadu a máme také novou tatrováckou převodovku. Minulý Dakar jsme jeli vlastně se sériovým autem bez úprav a s tím se příliš závodit nedá,“ tvrdí Loprais, který si svůj vůz již otestoval v afrických píscích a jeho jízdní vlastnosti si pochvaluje. Až v závěru minulého týdne si nový vůz vyzkoušel také Tomeček. „Myslím, že můžeme být spokojení. Vzduchové pérování přední nápravy je znát, auto je v náročných terénech rychlejší. Máme taky novou převodovku, výkonnější motor a nové tlumiče,“ ukončil výčet hlavních zlepšení Tomáš Tomeček.

Skvěle připravená technika bude i v letošním ročníku Dakaru velice důležitá. „Počítám s tím, že pořadateli zvolená trasa bude náročnější než obvykle, ale zase na druhou stranu může být příjemným zpestřením. Bude nás čekat zřejmě více písku a více kamení,“ komentuje nezvyklou trasu rallye Tomeček. Také veterán soutěže Karel Loprais neví, co ho v některých etapách závodu potká. „Jsou tam i místa, kde jsme nikdy nejeli,“ uvedl. Oba konkurenční týmy se postaví na start v nezměněném složení. Loprais se v Africe bude spoléhat na navigátorské schopnosti Josefa Kaliny a mechanika Petra Hamerlu. Tomeček vedle sebe bude mít Jaromíra Martince a Brazilce André de Azeveda. Obě Tatry se pak mohou spolehnout také na pomoc vlastních doprovodných kamionů.

Jako své největší konkurenty uvádějí piloti obou tatrovek sebe navzájem a pak také kamiony kamaz či daf. Oba také shodně odjíždějí do Afriky se stejným cílem. „Kdyby člověk nechtěl vyhrát, tak by nezávodil,“ tvrdí Tomeček, kterému zatím dakarský triumf nedopřála smůla. Loprais touží po zlatě neméně. „Rád bych sbírku našich úspěchů rozšířil o sedmé absolutní vítězství,“ řekl Loprais. Pokud by se mu to povedlo, stal by se absolutním rekordmanem v počtu vítězství v rallye.


    [Top]    


Chromečka položil funkci předsedy ODS

K o p ř i v n i c e (dam) - Jen pár týdnů po volbách rezignoval předseda kopřivnické ODS Petr Chromečka na svou funkci.

„Nechci dávat garance za některé lidi, kteří stranu reprezentují na radnici. Jsem přesvědčen, že tato sestava nebude schopna splnit volební program tak, jak jsme ho napsali,“ tvrdí Chromečka, který místní občanské demokraty vedl od března roku 1999. Chromečka je také rozladěn z toho, že se nedostal na radnici. „Celou dobu, co jsem předsedal místní ODS, členstvo tvrdilo, že v případě vítězství půjdu na radnici. Po volbách však mnozí svůj názor náhle změnili,“ řekl Chromečka s tím, že i nadále zůstává členem strany a má zájem být zvolen do místní rady ODS a obhajovat chce i post místopředsedy oblastní organizace. Po Chromečkově odchodu stranu dočasně povede její stávající místo-předseda Petr Vrba. Nové vedení si občanští demokraté zvolí pravděpodobně koncem ledna.


    [Top]    


Od ledna se rozšiřují pravomoci městské policie

K o p ř i v n i c e (hod) - Od Nového roku vstupuje v platnost novela zákona o obecní policii, která rozšiřuje pravomoci strážníků městské policie, a to především v oblasti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Lidé by se neměli divit, když je strážníci budou napomínat za věci, které dříve mohla řešit výhradně jen Policie ČR.

„Strážníci budou moci v blokovém řízení projednávat přestupky za prodej alkoholických nápojů osobám mladším osmnácti let nebo osobám pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek nebo i za prodej tabákových výrobků nezletilým,“ řekl k nově rozšířeným kompetencím velitel kopřivnické městské policie Jan Müller.

Největší rozšíření kompetencí bude v dopravě. Zde budou moci strážníci blokově řešit nejen přestupky řidičů za neoprávněné stání vozidla na místní komunikaci nebo jejím úseku, ale i chodce, kteří se dopustí přestupku např. nedovoleným používáním lyží, kolečkových bruslí a podobných prostředků na chodníku.

Městská policie bude moci za určitých podmínek rozhodovat o odtahování vozidel, usměrňovat provoz na pozemních komunikacích a také zastavovat vozidla. „Nechat odtáhnout vozidlo může strážník tehdy, když auto brání silničnímu provozu nebo když stojí na parkovišti vyhrazeném pro invalidy. Strážníci budou také moci zastavovat vozidla v případech, kdy řidič bude podezřelý ze spáchání přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu,“ doplnil další zvýšené pravomoci Müller.

Městská policie bude moci od ledna při projednávání přestupků vyžadovat od dalších orgánů veřejné moci údaje z jejich informačních systémů, např. údaje o hledaných a pohřešovaných osobách, o odcizených motorových vozidlech a odcizených registračních značkách.

Strážníci budou moci zpracovávat osobní údaje potřebné k plnění úkolů při řešení různých přestupků a v případě nutnosti je poskytovat dalším orgánům veřejné moci.

Novelizovaný zákon vnáší jasno do kamerového systému. „Obecní policie je oprávněna pořizovat zvukové, obrazové nebo jiné záznamy z míst veřejně přístupných, ale také pořizovat záznamy o průběhu zákroku nebo úkonu, a to vždy za podmínky, že to bude potřebné pro plnění jejích úkolů vyplývajících ze zákona,“ dodal velitel městské policie.

Od ledna na základě veřejnosprávní smlouvy uzavřené mezi obcemi budou moci strážníci obecní policie vykonávat svou činnost i na území jiné obce, například kopřivničtí strážníci by mohli sloužit i ve Štramberku či v Ženklavě.

Zvýšení pravomocí strážníků obecní policie ovšem také vyžaduje zpřísnění nároků na jejich bezúhonnost a spolehlivost, což přesně vymezuje novelizovaný zákon, který musí strážníci městské policie respektovat.


    [Top]    


S Mikulášem se děti mohly setkat na mnoha akcích

Za přítomnosti Mikuláše
a jeho andělsko-čertovské družiny
se před týdnem poprvé rozsvítila
vánoční výzdoba
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Ačkoliv své jméno v kalendáři má pouze šestého prosince, Mikulášům a jejich pohádkovým družinám patřila minimálně celá druhá polovina minulého týdne. Jen v Kopřivnici si děti mohly vybrat z mnoha různých mikulášských akcí.

Mezi ty nejnavštívenější patřilo jistě čtvrteční srocení před kulturním domem, v rámci kterého si děti mohly užít ohňostroj a rozsvícení vánoční výzdoby. Velký zájem byl také o sobotní Mikulášskou nadílku. „Sál byl úplně plný a po skončení nadílky ještě přišlo dalších možná 150 dětí na ďábelskou diskotéku,“ pochvaluje si Dagmar Rysová akci, kterou kulturní dům pořádal společně s místním domem dětí. Především mladším dětem byly určeny také dvě mikulášské nadílky v loutkovém divadle. S čerty a anděly se malí Kopřivničané mohli potkat také na ledové ploše zimního stadionu či na nádraží v rámci Mikulášské jízdy historického vlaku.
 
 
 
 
 
 
 
 
 


    [Top]    


Karikatura oživila reklamu marketu

  Autor karikatury čůrajícího mužíčka
musel při její instalaci ve výšce
osmipatrového domu prokázat
i jistou dávku odvahy.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Mnohem více pozornosti než doposud si od začátku prosince až do pondělí užívala velkoplošná reklama „zdobící“ osmipodlažní dům poblíž centra Kopřivnice.

Černobílá karikatura mužíčka, který si na reklamu vytrvale ulevoval dva týdny, byla odstraněna ostravskou reklamní agenturou, která si plochu pronajala. „Ještě se nám nikdy nic podobného nestalo. Vždy, když k něčemu podobnému došlo, bylo to u země a ne v takové výšce,“ tvrdí František Romfeld z reklamní firmy. Ta nehodlá z celé záležitosti dělat aféru a řešit ji přes policii. „Bereme to jako recesi a ne nějaký útok,“ uzavřel Romfeld.
 
 
 
 


    [Top]    


Konec roku s sebou nese mnohá přátelská setkávání a hodnocení

K o p ř i v n i c e - Závěr roku patří každoročně kolektivním setkáním a bilancováním uplynulého roku. Nejinak to je v případě seniorů, kteří v Kopřivnici a místních částech pořádají v období kolem Mikuláše dnes již tradiční akce.

Zájem o ně rok od roku stoupá, a tak není divu, že velký sál Kulturního domu v Kopřivnici praskal ve švech. Bohatý program, občerstvení a příjemná taneční hudba přilákaly na dvě stovky občanů. Tradiční hudební a taneční program byl tentokrát ozvláštněn divadelním vystoupením studentů novojičínského gymnázia parodií na zprofanované Vánoce. „Někteří z návštěvníků přijali divadelní vystoupení s určitými rozpaky, ale svým způsobem zasáhlo všechny,“ zhodnotila program jedna z organizátorek akce Jiřina Mikulenková z odboru sociálních věcí.

Seniorská setkání pořádaná dvakrát ročně by na základě ankety měla být rozšířena 7. února o ples seniorů pořádaný ve spolupráci se zahrádkáři. „Na setkání chodí čím dál více mladší senioři, kteří se chtějí bavit aktivněji. Pokud se ples vydaří, není důvod, aby se nestal pravidelnou součástí nabídky programu,“ dodala Jiřina Mikulenková.

Lubinské setkání seniorů si už dnes nikdo nedokáže představit bez tanečního vystoupení důchodkyň, které letos předvedly moravskou besedu. Starší občané ve Vlčovicích a Mniší před závěrečným setkáním dali přednost v letních měsících koncertu Petra Dudeška s Beruškami.

O mikulášskou nadílku, tanec a tombolu nezůstali ošizeni ani členové Sdružení zdravotně postižených.

„Naše setkání se sice neslo v duchu mikulášských tradic, ale bylo částečně i pracovní, protože Sdružení zdravotně postižených včetně svého řídícího orgánu letošním rokem zaniká, a jak bylo odsouhlaseno, vznikla Asociace zdravotně postižených, smíšená organizace Kopřivnice, která bude mít vlastní právní subjektivitu a nebude řízena pražskou centrálou,“ uvedl ke změnám předseda organizace Petr Dousek, kterého zánik a rozpad původní struktury organizace mrzel.

„Dotace jsme sice z Prahy nedostávali, ale je škoda zániku hlavně po metodické stránce. I když i to jsme zvládali sami a v porovnání s ostatními celkem na vysoké úrovni,“ dodal Dousek.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.