Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


V Noře zahraje pardubická parta Vypsaná fixa a RK 130

K o p ř i v n i c e (dam) - Dvě místo tří původně plánovaných kapel se zítra večer objeví na půdě klubu Nora. Skupina Večírek do Kopřivnice nedorazí, a tak se budou muset fanoušci rockové hudby spokojit s koncerty pardubické formace Vypsaná fixa a kapely RK 130 z Frýdku-Místku.

Hlavní kapelou večera budou pardubičtí muzikanti. Vypsaná fixa poprvé koncertovala v létě roku 1994, v tomtéž roce vznikla také její první demonahrávka. Z původně letního projektu členů několika jiných kapel se postupem času vyvinula trvalejší záležitost. Čtveřice Michal Mareda (zpěv, kytara), Milan Kukulský (kytara), Daniel Oravec (basa) a Petr Martínek (bicí) už má za sebou tři CD, z nichž poslední Brutální všechno vydala velká nahrávací společnost BMG. U téhož vydavatele pak na začátku příštího roku vyjde nová deska, kterou se kapela chystá v lednu nahrát v Ostravě.

Sami členové Vypsané fixy označují svou hudbu za PopPunk. „Jsou to obyčejné písničky, které vycházejí z punku, který jsme všichni poslouchali a měli rádi,“ tvrdí svorně. Akce začíná v CO krytu o půl deváté večer.


    [Top]    


Hypnotix ukázal svou novou tvář

  Moshin Mortaba, nový frontman
kapely Hypnotix, zpívá v klubu Nora.
U nás i v zahraničí vyhledávaná kapela
se místnímu publiku
v novém složení představila poprvé.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) -Jedna z nejvyhledávanějších koncertních kapel tuzemské scény se publiku představila v úplně nové podobě. Hypnotix, který v Noře koncertoval již potřetí, tentokrát poprvé přijel bez černošského zpěváka Bouramy Badjiho. Jeho odchod výrazně pozměnil hudební tvář Hypnotixu, jeho nástupce, Bangladéšan Moshin Mortaba propůjčuje Hypnotixu o poznání melancholičtější zvuk. V současnosti se Hypnotix chystá nejen na západoevropské turné, ale i na nahrávání nové desky, která by měla vyjít v dubnu 2003.
 
 
 
 
 
 
 
 


    [Top]    


Kostelem bude znít hudba starých mistrů

K o p ř i v n i c e (dam) - Akustiky a atmosféry místního kostela sv. Bartoloměje využijí organizátoři posledního letošního koncertu Kruhu přátel hudby. Ten je plánován na středu jedenáctého prosince a milovníci klasiky se tentokrát mohou těšit na Ostrava Brass Quintet.

Toto žesťové kvinteto vzniklo v roce 1993 v Ostravě pod názvem Ostravská žesťová harmonie a v roce 1999 změnilo svůj název na stávající Ostrava Brass Quintet. Soubor tvoří mladí hráči na žesťové nástroje s trvalým angažmá v Janáčkově filharmonii Ostrava a v orchestru opery Národního divadla moravskoslezského v Ostravě.

Ve svém repertoáru má Ostrava Brass Quintet několik desítek skladeb od staré až po současnou muziku. „Nejčastěji hrajeme právě starou hudbu. Soustředíme se na renesanční a barokní muziku, kterou hrajeme i ve vlastních aranžích,“ nechal se slyšet tubista Miroslav Pecháček.

Čas od času s kvintetem vystupují také hosté. Do Kopřivnice s sebou Brass Quintet přiveze sopranistku ostravské opery Kateřinu Uherkovou. Ta se však představí až v úplném závěru koncertu ve ’Vánoční muzice’ Adama Michny z Otradovic. Také zbytek koncertu budou tvořit melodie starých mistrů. Znít bude mimo jiné hudba Arcangella Corelliho, Kryštofa Haranta, Johanna Sebastiana Bacha a dalších skladatelů.

Ostrava Brass Quintet nekoncertuje často. „Všichni jsme zaměstnaní a tohle je spíš koníček. Je pro nás problém vůbec se sejít,“ tvrdí Pecháček. Závazky ve filharmonii a divadle souboru také brání vyjet koncertovat za hranice. Soubor, jehož nástrojové obsazení dvěma trubkami, lesním rohem, trombonem a tubou je poměrně vzácné, zatím na svém kontě nemá také žádnou nahrávku. V nahrávání prý souboru brání ekonomické důvody. „Je to dnes strašně drahá záležitost, natočení CD disku přijde i na šedesát tisíc, a to obnáší sehnat štědrého sponzora,“ uzavřel Pecháček.


    [Top]    


Kino Puls bude mít lepší zvuk

K o p ř i v n i c e (dam) - Na kvalitnější reprodukci zvuku se již brzo mohou těšit všichni místní filmoví fanoušci. Radní posvětili totiž minulý týden nákup modernějšího zařízení na snímání zvuku z filmových pásů.

Nové budiče zvuku a zvukové procesory za 150 tisíc korun budou nainstalovány nejpozději do dvacátého prosince. Zlepšení kvality zvuku v kině Puls nebylo jediným argumentem pro nákup nových součástek. Pokud by kino touto technikou nedisponovalo, projevilo by se to negativně také na programu. „Distributoři nechávají zastarale vybavená kina až na konci žebříčku, což by znamenalo mnohaměsíční zpoždění v premiérách filmů,“ řekla šéfka Pulsu Radka Korená.


    [Top]    


Mikuláš dorazí kolem čtvrté

K o p ř i v n i c e (dam) - Dnes v předvečer jeho svátku a také den po něm se letos kopřivnické děti budou moci setkat s Mikulášem.

Mikuláš s čerty a anděly by měl do Kopřivnice dorazit dnes okolo čtvrté hodiny. Jako již tradičně se setká s dětmi před vstupem do kulturního domu. Čekání na příchod Mikulášovy družiny opět zpestří zpěv, několik soutěží a tanec. Vyvrcholením programu bude rozsvícení vánoční výzdoby v ulicích a po něm bude ještě asi do šesti hodin pokračovat diskotéka.

Další mikulášský program je připraven na sobotní odpoledne 7. prosince a na rozdíl od dnešního odpoledne se uskuteční uvnitř kulturního domu ve velkém sále. „Stejně jako vloni na Mikulášském odpoledni spolupracujeme s místním domem dětí,“ řekla Dagmar Rysová z kulturního domu. Na začátku programu, který je naplánován na patnáctou hodinu, dostanou prostor vystoupení připravená dětmi z kroužků DDM. K vidění bude několik tanečních vystoupení, krátká pohádka O Smolíčkovi v podání divadla Smršť a ukázka tanečního aerobiku. „Součástí odpoledne bude také několik andělských a čertovských soutěží a bude jen na dětech, na které si troufnou,“ prozradila Rysová. Během programu budou také fungovat tvůrčí dílny, kde si každé příchozí dítko bude moci vyrobit drobný vánoční dárek. Po nadílce, která skončí zhruba o půl šesté, se rozpoutá půldruhé hodiny trvající diskotéka, na kterou jsou pořadateli zvány také starší děti, které se odpoledního programu nezúčastnily.


    [Top]    


Zpěváci Boni Pueri procházejí výběrem jako vrcholoví sportovci

Sólista Boni Pueri Denis Kubíček zpívá
na středečním koncertu královéhradeckého
chlapeckého sboru ve zdejším
Katolickém domě.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Aplausem vestoje odměnil téměř vyprodaný velký sál Katolického domu v Kopřivnici nevšední a vysoce profesionální výkon královéhradeckého sboru Boni Pueri. Proslulý chlapecký sbor se minulou středu objevil v Kopřivnici vůbec poprvé, když se naše město stalo jednou ze zastávek na předvánočním turné. V čele víc jak třicetičlenné skupiny zpěváků stál sbormistr Pavel Horák, který před koncertem zodpověděl několik otázek.

Projevuje se nějak stoupající popularita Boni Pueri při náboru nováčků?

S nezájmem o vstup do sboru jsme nikdy problémy neměli. Dnes má sbor dohromady asi tři sta padesát členů a jsou to kluci nejen z Hradce Králové, ale z celých východních Čech. Každoročně přibíráme zhruba sto nováčků. Jsou to čtyřletí kluci a postupně z nich vybíráme a vychováváme zpěváky. Kromě zpívání se u nás kluci naučí hrát na nějaký nástroj a musí zvládnout i hudební teorii. Nechceme z nich mít pouze zpěváky, ale i muzikanty. Je pravda, že ne všichni přijatí nováčci naše nároky splní a ti pak odcházejí.

Sbor má dvě koncertní skupiny, do kterých se ale v nemohou vejít všichni členové sboru. Jak probíhá výběr?

Je to stejné jako ve vrcholovém sportu. Přezkušujeme kluky a děláme žebříček. Na zájezdy pak jedou jen ti nejlepší. Ostatní si své místo na pódiu musejí vydobýt. Složení obou koncertních skupin se mění vlastně skoro každého půl roku. Před každým turné se dělá pečlivý výběr. Kromě hudebních kvalit je při výběru posuzováno i prospěchové kritérium. Kluci musejí být i během roku schopní odjet na tři čtyři neděle ze školy a učit se na cestách. Výsledkem výběru jsou dvě koncertní skupiny, které jsou stejně kvalitní a mají stejný repertoár. Boni Pueri tedy mohou v jednom okamžiku mít úplně stejný koncert na dvou různých kontinentech.

Jaké je věkové složení zpěváků?

Nábor děláme od čtyř let. Do hlavního sboru se dostávají devítiletí a těm nejstarším je maximálně devatenáct dvacet let. Když se z nich stanou muži, musí soubor opustit, protože jsme chlapecký sbor.

Co všechno tvoří repertoár Boni Pueri a jak často se mění?

Repertoár prochází neustálým vývojem, ale naším cílem je protáhnout chlapce všemi oblastmi muziky. Od klasiky, která je nám nejbližší, až po populární hudbu. Zpíváme barokní hudbu stejně jako gregoriánský chorál. Uvádíme Matoušovy pašije a spolupracujeme s mnoha orchestry a známými umělci.

Děláme i netradiční projekty. Asi nejviditelnější je naše spojení s Lucií Bílou, se kterou máme za sebou přes dvě stě koncertů. Jezdíme všude možně a natáčíme se zajímavými lidmi. Snažíme se klukům přiblížit hudbu ve všech jejích variantách, aby si později mohli sami vybrat, co mají rádi.

David Macháček


    [Top]    


Ohňostroj odpálí Elvisův dvojník

K o p ř i v n i c e (dam) - Koncert Elvis Presley Revival Bandu bude zřejmě největším lákadlem letošního Silvestrovského juchání před kulturním domem. To bude mít po loňských negativních zkušenostech s opilci jiný průběh. Veškeré dění se podle pořadatelů bude odehrávat před kulturním domem. Ten se otevře pouze v době konání zmiňovaného koncertu a po jeho skončení se opět zábava přesune před budovu. „Chceme tak zabránit výtržnostem, které vloni oslavy silvestra provázely,“ tvrdí ředitel kulturního domu Lubomír Sazovský.


    [Top]    


V Mniší vystoupí soubor tamburášů ze Studénky

M n i š í (dam) - Netradiční zpestření Mikulášského podvečera chystají na zítřek v Kulturním domě v Mniší. Stejně jako minulou neděli v Lubině i tam zahraje tamburášský soubor Brač ze Studénky.

Soubor složený pouze z hráčů na typické strunné nástroje pocházející z Chorvatska patří k posledním, které u nás fungují. Jeho historie je však velká a ve Studénce začátky tamburášů datují již do období před první světovou válkou. V době svého největšího rozkvětu měl orchestr přes pětatřicet členů. „Dnes je nás zhruba o deset méně,“ říká člen Brače Pavel Rýdl. Také koncertů je nyní již méně, přesto soubor se svou nezvyklou hudbou vystupuje zhruba patnáctkrát do roka. Koncert, který začíná zítra v sedmnáct hodin, bude mít již vánoční nádech, kromě koled se však posluchači dočkají také chorvatské a české lidové muziky či úprav české klasické hudby.


    [Top]    


Proti akčnímu filmu xXx jsou nasazeny dvě komedie

K o p ř i v n i c e (dam) - Dvě evropské komedie budou v dnes startujícím promítacícm týdnu konkurovat americkému akčnímu trháku xXx. Akcí nabitý snímek režiséra Roba Cohena také program Pulsu zahajuje. Milovníci prostředí tajných služeb a efektní podívané by do kina měli vyrazit dnes odpoledne i večer a nebo zítra na večerní představení. Vin Diesel v roli mladíka milujícího adrenalinové zážitky se stane superagentem americké rozvědky a jeho cílem je spasit svět před teroristickou skupinou Anarchy 99. Dějištěm velké části filmu odehrávajícího se ve strhujícím tempu je Praha. Na Mikuláše a ještě další tři odpoledne bude kino patřit komedii přicházející od našich západních sousedů. Němečtí producenti filmu Holky to chtěj taky se zřejmě inspirovali úspěchem americké verze téhož námětu Prci prci prcičky. Tentokrát však ústřední trojici hrdinek tvoří děvčata, která touží po vylepšení svého erotického života. Od sedmého do devátého prosince mají večer v Pulsu patřit francouzsko-španělské komedii Erasmus & spol. Děj filmu se točí okolo pařížského studenta ekonomie Xaviera, který vyráží do Barcelony naučit se španělsky. Soužití s dalšími studenty z celé Evropy jej však naučí i mnoha dalším věcem.


    [Top]    


Sobotní koncert nabídne méně známé písně

K o p ř i v n i c e (dam) - Duchovní hudba a lidové písně s vánoční tematikou budou hlavní náplní Adventního koncertu, který je na sobotu 7. prosince připraven do Katolického domu v Kopřivnici. V programu se představí sólistka ostravské opery Anna Pszczolková, houslista Daniel Kloda a další umělci. „V programu se bude střídat zpěv méně známých vánočních písní s čistě instrumentální hudbou a mluveným slovem,“ slíbil jeden z pořadatelů akce Ferdinand Janek. Koncert začíná v sedmnáct hodin.


    [Top]    


Tomáš Hanák byl jednou z hvězd Besídky
populárního divadla Sklep.
To svou letošní estrádu odehrálo
před vyprodaným sálem a nyní se
připravuje na premiéru nové verze.
Foto: David Macháček

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.