Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Radní schvalovali rozdělení kompetencí i nové smlouvy

  Kopřivnická rada města se minulý týden
sešla poprvé v novém složení.
Na programu jednání bylo mimo
jiné rozdělení kompetencí
uvolněných funkcionářů.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Ke své první schůzi po komunálních volbách se sešli minulý týden v úterý 26. listopadu nově zvolení členové rady. Ti si nejdříve museli schválit svůj nový jednací řád a poté došlo i na schválení kompetencí. Ty byly schváleny tak, jak byly předloženy, a o nich jsme čtenáře již informovali v minulém čísle Kopřivnických novin.

„Rada města na svém prvním jednání schválila návrh pro sestavení programu prevence kriminality na rok 2003, která vznikla na základě pokynů Ministerstva vnitra České republiky s přihlédnutím k rizikovým skupinám a oblastem a na základě zkušeností z minulých let. Bohužel města, která jsou v těchto programech zařazena pátým až šestým rokem, což je i Kopřivnice, mohou předložit pouze jeden až dva projekty. Ty jsou sestaveny na základě získaných informací z ministerstva vnitra. Většinou se týkají práce s rizikovými skupinami mládeže a dětí,“ sdělil k projednávanému bodu schůze místostarosta Zdeněk Krajčír.

Radní se zabývali také dodatkem k mandátní smlouvě mezi městem a firmou Slumeko, s. r. o. „Dodatek této smlouvy upřesňuje činnost firmy Slumeko, která má na starosti vyprázdňování odpadkových košů ve městě, protože letos začátkem listopadu byly v centru města instalovány speciální odpadkové koše na psí exkrementy,“ upřesnil další projednávaný bod programu schůze rady Krajčír.

Dotaci z rozpočtu Moravskoslezského kraje, která byla poskytnuta městskému informačnímu centru v rámci dotačního programu Podpory sítě informačních center, schvalovala rada na své schůzi. „Účelem této smlouvy je použití poskytnuté dotace pro potřeby a rozvoj informačního centra ke zvyšování úrovně a standardu informačních služeb,“ dodal Krajčír.

Rada města udělila firmě Ludvík Moravia, s. r. o., výjimku z vyhlášky města o zabezpečení veřejného pořádku, a to na 31. prosince z důvodu tradičních silvestrovských oslav. Noční klid by neměl být rušen od třetí hodiny ranní.

Také letošní silvestrovské oslavy nebudou ochuzeny o ohňostroj, na který rada schválila příspěvek ve výši pětadvaceti tisíc korun z rozpočtu města.

Další, dalo by se říci tradiční příspěvek radní schválili Agentuře Beskydy Valašsko ve výši 23 748 korun na realizaci expozice města Kopřivnice na výstavě cestovního ruchu Regiontour 2003.

Od 1. ledna 2003 bude platit nový ceník hřbitovních poplatků, a to jak v Kopřivnici, tak i v mísních částech. K tomuto tématu se vrátíme v některém z dalších čísel Kopřivnických novin.

Rada schválila podání výpovědi z nájmu nebytových prostor nájemci Jiřímu Markovi z firmy Ineko, který měl pronajaty prostory č. p. 393 na ulici Sokolovské od města.


    [Top]    


Pešlová neuspěla, volby byly v pořádku

K o p ř i v n i c e (dam) - Komunální volby proběhly podle zákona. Marie Pešlová, která před časem podala návrh na jejich zneplatnění, u soudu neuspěla. Krajský soud v Ostravě její návrh na začátku minulého týdne zamítnul. „Dalo se to čekat. Já jsem jen chtěla, aby se nic nezanedbalo,“ komentovala neúspěch svého podání k soudu Pešlová, která ve volbách kandidovala jako lídr strany Naděje.

Podle soudkyně Elišky Cihlářové nemohl soud jinak než návrh zamítnout. „Navrhovatelka v něm uváděla pouze své domněnky, které nebyla schopna žádným způsobem prokázat, a za této situace nemohla být úspěšná. Soud nedisponuje žádnou pátrací skupinou, která by důkazy hledala,“ řekla soudkyně. Aby mohl být návrh na přezkum vyřazených neplatných hlasovacích lístků úspěšný, musel by prý být mnohem konkrétnější.

„Navrhovatelka se domáhala, abychom rozhodli o neplatnosti hlasování, ale ve svém návrhu ani v jeho doplnění, ke kterému byla vyzvána, neuvedla žádná tvrzení o porušení volebního zákona ve fázi hlasování. Ona pouze neurčitě uvedla, že se domnívá, že byly z hlasování vyřazeny i platné hlasy a označeny jako neplatné,“ uvedla Cihlářová, a to podle ní nestačí.


    [Top]    


Pět let existence Klubu Kamarád bylo úspěšných

K o p ř i v n i c e (dam) - Pětileté fungování Klubu Kamarád, které minulý pátek společně oslavili jeho spolupracovníci a návštěvníci, potvrdilo opodstatněnost jeho existence.

„Otevření nízkoprahového zařízení ve městě se ukázalo být přínosné. Výsledky sice nelze spočítat ani nijak statisticky vyjádřit. Faktem ale je, že třeba stížností na patologické chování dětí je daleko méně. Děti, které navštěvují klub, se zřejmě poflakovaly po ulicích. Klasické zájmové kroužky pro ně nejsou řešením. Nebaví je pravidelně něco navštěvovat,“ tvrdí manažerka prevence kriminality a zároveň šéfka Klubu Kamarád Blanka Mikundová s tím, že zařízení si pochvalují sociální pracovnice i policisté.

Za celou dobu existence klubem prošlo na padesát dobrovolných spolupracovníků, někteří zůstali klubu věrní a chodí pravidelně. Jiní pomáhají jen s většími akcemi a další už svou spolupráci s klubem ukončili. Časem změnil svou podobu nejen tým spolupracovníků, ale také klub samotný. „Na programu máme daleko víc akcí a díky tomu, že máme programového pracovníka, tak jsou atraktivnější i zajímavější,“ libuje si Mikundová. S lepší programovou nabídkou stoupá také počet dětí, které klub navštěvují, zatímco v začátcích to bylo dvacet až pětadvacet dětí denně, dnes chodí do klubu pravidelně přes čtyřicet děvčat a chlapců. Při větších akcích je jich pak i trojnásobek, a to přestává kapacita klubu pomalu stačit. Přestože klub, jak se zdá, funguje dobře, jeho pracovníci jej hodlají i nadále zdokonalovat. „Je to dobře nastartované a žádné radikální změny neplánujeme. Rádi bychom ale ještě tady v klubu zřídili technicko-výtvarnou dílnu, která nám chybí. Děti, které k nám chodí, velice rády něco vlastnoručně vytvářejí,“ nechala se slyšet Blanka Mikundová s tím, že o finanční podporu tohoto záměru budou žádat ministerstvo vnitra. Shánění finančních prostředků patří ostatně k největším problémům klubu. Ten už dnes nespoléhá jen na radnici, ale prostředky hledá také v nadačních zdrojích či krajské a státní pokladně.


    [Top]    


Cena tepla z Tatry by se neměla měnit patnáct let

K o p ř i v n i c e (dam) - Stejnou cenu tepla na dalších patnáct let je ochotna Energetika Tatra, a. s., garantovat Kopřivnici v případě, že se rozhodne odebírat je stejně jako doposud z tatrovácké kotelny. „Cena, která je nám nabízena, je 210 korun za gigajoul. Ta byla údajně stanovena tak, aby byla pro výrobce tepla únosná, ale zároveň, aby nebyla vysoká,“ tvrdí starosta Kopřivnice Jiří Tichánek. To, že se společnost Teplo Kopřivnice, s. r. o., zajišťující vytápění města, rozhodne pro spolupráci s Tatrou, je prý již téměř jisté. Druhá varianta, kterou je stavba malých lokálních kotelen, je totiž údajně pro město ekonomicky nevýhodná. Víc by také zaplatili i sami občané. „Při započítání všech nákladů na údržbu a provoz by se cena vyšplhala až na 350 nebo dokonce 400 korun za GJ,“ tvrdí Tichánek s tím, že jednání stále probíhají a definitivně by měla být uzavřena asi až v půlce ledna.


    [Top]    


Vánoční výzdoba bude rozsvícena Mikulášem

  Pracovníci Slumeka instalují
nové části vánoční výzdoby města.
Ta se rozsvítí již dnes v podvečer.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Firma Slumeko, s. r. o., stejně jako každoročně i letos rozšířila vánoční výzdobu, s jejíž instalací se započalo minulý týden. Kruhový objezd bude ozdoben třinácti vánočními stromky ze světelných kabelů, jejichž pořizovací cena se vyšplhala téměř k jednomu stu tisíci korun. „Právě z finančních důvodů můžeme ozdoby dokupovat pouze po částech,“ vysvětlil ředitel Slumeka Karel Březina.

Kompletní instalace vánočního osvětlení bude dokončena tak, aby k jejímu slavnostnímu rozsvícení z rukou samotného Mikuláše mohlo dojít v podvečer prvního prosincového pátku.
 
 
 
 


    [Top]    


Kopřivnický rodák skončil v klání mezi hasiči z celého světa čtvrtý

Kopřivnický rodák Pavel Melčák
v průběhu sedmých mezinárodních her
hasičů na Novém Zélandu.
Hasič ve své kategorii uspěl a v konkurenci
kolegů z celého světa skončil čtvrtý.
Foto: Archiv

N o v ý   Z é l a n d - Obdivuhodného výkonu dosáhl novojičínský hasič a zároveň místní rodák Tomáš Melčák, když v novozélandském Christchurchu obsadil na 7. mezinárodních hrách hasičů v kategorii do 30 let čtvrté místo. Kolébkou vzniku hasičských her v roce 1990 byla Austrálie, ale samotná soutěž se pořádá každé dva roky v jiné zemi. Letošního ročníku se zúčastnilo tři a půl tisíce soutěžících z osmapadesáti zemí světa.

„Pokud bych to měl k něčemu přirovnat, tak to jsou vlastně regulérní olympijské hry určené pouze hasičům. Soutěží se ve všech možných klasických sportovních disciplínách včetně kolektivních sportů, navíc jsou dvě profesní disciplíny,“ přiblížil hry sedmadvacetiletý Tomáš Melčák, „tak zvaná soutěž TFA simuluje činnosti zásahu hasičů, druhou je jízda zručnosti s hasičskými vozy.“

Právě v disciplíně TFA, která je považovaná za královskou disciplínu sportovních her hasičů, obsadil Melčák ve velké konkurenci čtvrté místo. „V TFA bylo přihlášeno zhruba pět set soutěžících, ve své kategorii jsem měl osmdesát soupeřů,“ doplnil Tomáš. O náročnosti sportovního zápolení v této disciplíně svědčí zhruba třetina účastníků, která soutěž nedokončila.

Soutěžilo se se zásahovou výstrojí a výzbrojí, tzn. v zásahovém obleku, v přilbě, s dýchacím přístrojem na zádech, který váží sedmnáct kilogramů. „Všechny části této soutěže kladly důraz na rychlost, zručnost, sílu a vytrvalost soutěžících. Popsat dopodrobna jednotlivé části této soutěže by vydalo na samostatný článek, ale jejím absolvováním si každý sáhl na dno svých sil,“ dodal Tomáš.

Mimořádně fyzicky a technicky náročná soutěž sestávala ze čtyř částí, které dopodrobna simulovaly skutečný zásah. Od natažení hadic, silového vyprošťování materiálu, záchrany devadesát kilogramů vážící figuríny až po zdolání dvacetipatrové budovy, a to vše stále s plnou výzbrojí.

Soutěž TFA se těší velké popularitě mezi veřejností. „Na každém kroku bylo vidět, jak si lidé činnosti hasičů nesmírně váží a vytvářejí jim výborné podmínky. Ve většině zemí má povolání hasiče vysokou společenskou prestiž,“ zhodnotil Tomáš postavení nejen novozélandských kolegů. V porovnání s tímto názorem se naopak nepříjemně odráží postoj vedení generálního ředitelství hasičů, které osmnácti účastníkům her na reprezentaci České republiky nepřispěli ani finančními prostředky ani služebním volnem.

„Polovinu částky jsem si uhradil sám a na druhou se mi podařilo získat sponzorské dary,“ dodal s vděčností na adresu sponzorů Tomáš Melčák, kterého ani finanční problémy neodrazují od plánované účasti na 8. sportovních hasičských hrách, které se za dva roky pořádají v Anglii. Na svém kontě má Tomáš ještě stříbrnou medaili z předchozích her z výběru reprezentace hasičů ve fotbale a čtvrté místo v orientačním běhu na mistrovství Evropy v Řecku.

Při letošním ročníku mezinárodních her hasičů byl vzdán hold všem hasičům, kteří kdy zahynuli při záchraně lidských životů a majetku. Na jejich počest byl ve městě vztyčen památník ze zbytků železné konstrukce z pozůstatku obchodního centra WTC po teroristickém útoku z 11. září 2001.

A čeho si Tomáš Melčák, kromě toho, že se dostal nejvýš z Evropanů, cení na hrách nejvíce? „Pokaždé je nám v pořadatelské zemi umožněna návštěva centrální stanice a můžeme porovnat jejich techniku s naší. A to potěší, když zjistíte, že se v porovnání s ostatními nemáme za co stydět,“ nezapře svou stavovskou hrdost Tomáš Melčák, příslušník Hasičského záchranného sboru v Novém Jičíně.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.