Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Středisko SME bylo v Kopřivnici zrušeno

K o p ř i v n i c e (hod) - Od 1. prosince elektroinstalační firma EB - Elektro Bartoš, smluvní partner SME, vystřídá stávající zastoupení Severomoravské energetiky, a. s., v Kopřivnici. Řadu věcí spojených s dodávkou elektrické energie lidé nyní mohou vyřídit telefonicky. „Záměrem našeho největšího regionálního distributora elektrické energie v ČR je přesunout větší množství vyřizovaných záležitostí odběratelů elektřiny do telekomunikační oblasti a ušetřit tím zákazníkům čas i peníze,“ sdělil Pavel Nováček, tiskový mluvčí SME.

Snižování počtu středisek služeb SME začala již před dvěma lety, kdy začala vytvářet nová střediska služeb ve spádových oblastech s dostupností pro většinu obyvatel. Hlavním důvodem, proč SME nahrazuje svoji přítomnost v uvedených místech spoluprací se smluvními partnery SME, je rostoucí zájem zákazníků o rychlé a nenáročné vyřizování služeb. Prostřednictvím telefonu lze vyřídit celou řadu běžných úkonů a služeb, jako je provedení změny výše zálohy, způsobu placení, bankovního spojení, adresy pro zasílání faktur, zaslání opisu faktury, příjem a řešení reklamací. Od září je možno telefonicky uzavírat a ukončovat smlouvy o dodávce elektřiny. Telefonní informační centra přijímají hlášení o poruchách a poskytují informace o času a způsobu obnovení dodávky elektřiny.

„I když zaznamenáváme stále rostoucí zájem o vyřizování služeb prostřednictvím telefonu, zůstanou zákazníci požadující přímý osobní kontakt. Smluvní partneři budou přijímat žádosti o připojení nového odběrného místa, uzavírat smlouvy o dodávce elektřiny a pod. Poněvadž platby za elektřinu v hotovosti nejsou předmětem činnosti smluvních partnerů, doporučujeme zákazníkům využít službu ‘Plaťte pohodlněji, plaťte méně’. Jde o zavedení bezhotovostního placení za elektrickou energii, které zákazníka nic nestojí a ročně ušetří 240 - 600 korun v závislosti na typu sazby a druhu spotřeby. Informace o této službě poskytují operátorky v telefonních informačních centrech SME i smluvní partneři SME. Podrobný popis poskytovaných služeb lze najít také na internetu,“ uzavřel tiskový mluvčí SME.


    [Top]    


V centru nabízejí komplexní služby

N o v ý   J i č í n (ili) - Akreditaci Ministerstva zdravotnictví ČR pro tzv. mamografický screening, neboli aktivní vyhledávání a prevenci nádorových onemocnění prsou, získalo diagnostické pracoviště Mammocentra v Novém Jičíně. V těchto týdnech už pracoviště začalo s preventivním bezplatným snímkováním žen ve věku od 45 do 69 let na mamografu. Centrum je současně jedním z pouhých tří pracovišť v České republice, kde se letos na jaře dělala oficiální studie Všeobecné zdravotní pojišťovny pro zavedení screeningu, a má i další ne zcela běžná specifika.

„Je-li u pacientky stanovena diagnóza - zhoubný nádor, ihned se schází konzilium, sestávající z chirurga a onkologa, kde je indikován další postup léčby. Součástí Mammocentra je rovněž onkologický stacionář, který umožňuje, že pacientka je léčena ambulantně a nepobývá v nemocnici, ale zůstává doma,“ doplnila další výhody doktorka Jarmila Ryšková z onkologické ambulance Mammocentra.

Ojedinělá je i pomoc pacientkám po operativním odstranění nádoru, kdy mohou navštívit spolupracující vizážistku, aby se lépe vyrovnaly s obavou, že budou kvůli odoperovanému prsu přitahovat nechtěnou pozornost svého okolí.

Jednodenní diagnostika, díky níž se minimalizuje doba určení diagnózy, rovněž patří do předností služeb poskytovaných v Mammocentru. Pacientka zná prvotní výsledek snímkování za pouhou hodinu, další potřebná vyšetření jsou doplňována ihned na místě.

„V případě podezření na nádor je pak během dvou dní seznámena s úplnou diagnózou a návrhem léčby. Chápeme, že i zcela zdravá žena, která přichází v rámci vlastního zájmu o prevenci, prožívá určité psychické napětí, než uslyší, že je bez zhoubného nádoru,“ řekl primář diagnostické části Mammocentra Zdeněk Mutina.


    [Top]    


Uzavření úřadu z důvodu stěhování agendy

K o p ř i v n i c e (hod) - Vedení radnice upozorňuje občany, že od 23. prosince bude Městský úřad v Kopřivnici uzavřen z důvodu převodu správních činností agendy z rušícího se okresního úřadu na město Kopřivnice a s tím související zajištění prostor pro nové zaměstnance a stěhování. Prvním úředním dnem bude pondělí 6. ledna 2003.

V pokladně Městského úřadu na ulici Záhumenní bude možné naposledy zaplatit finanční poplatky ve čtvrtek 19. prosince do 12.00 hodin. Po tomto datu bude možné zaplatit poplatky ve spořitelně na účet města Kopřivnice číslo 1767241349/0800, jako variabilní symbol uveďte podle charakteru hrazeného poplatku, např. č. školského zařízení.


    [Top]    


Rada jmenovala novou ředitelku i vedoucí odborů

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada města na svém prvním zasedání, jež se uskutečnilo minulý týden, schválila jmenování několika vedoucích odborů s účinností od 1. ledna 2003, a to Zdeňka Poláška do funkce vedoucího odboru dopravy a silničního hospodářství a Jiřího Moskalu do funkce vedoucího odboru kanceláře tajemníka.

K poslednímu dni letošního roku byl odvolán z funkce vedoucího odboru informačního a datového centra Petr Kozohorský, za kterého rada jmenovala od 1. ledna 2003 Radka Harabiše. Rada také ke stejnému termínu odvolala z funkce vedoucího finančního odboru Milana Grestenbergera. Na jeho místo bude vyhlášeno výběrové řízení.

Do funkce ředitelky příspěvkové organizace Mateřské školy Kopřivnice byla radou města jmenována Zdeňka Krišková, která vyhrála výběrové řízení, jež bylo vypsáno na tuto funkci.

Rada města také schválila vypsání konkurzního řízení na obsazení pozice ředitele příspěvkové organizace Základní školy na ulici Alšově, jejíž dosavadní ředitel byl na ustavujícím zasedání zastupitelstva schválen do funkce místostarosty města.

V současných funkcích potvrdila rada Ivanu Davidovou, ředitelku Základní školy v Lubině, a Ivanu Volnou, ředitelku Základní školy v Mniší.


    [Top]    


KTK zvažuje šíření internetu

K o p ř i v n i c e (hod) - Kopřivnická kabelová televize stále hledá další možnosti, jak rozšířit svou nabídku služeb a uvažuje o využití kabelové sítě pro internetové připojení. O tomto napojení v kabelovce v minulosti uvažovali. V průzkumu, kterým tehdy zjišťovali zájem, se však nevyslovil dostatečný počet klientů, a proto od tohoto záměru upustili. Dnes je situace jiná. Zeptali jsme se proto ředitele Kabelové televize Kopřivnice Jana Bittnera, jak to vypadá s internetem. „Poté, co dotáhneme do konce vysílač, tak budeme uvažovat o tom, aby byl šířen internet kabelovou televizí a zvolíme vhodnou strategii a cenovou politiku tak, aby byla pro lidi co nejpřístupnější,“ sdělil Bittner.

O termínu, kdy by s nabídkou internetu mohla kabelovka přijít, však její ředitel nechce blíže hovořit, protože, jak říká, „sami to nevíme. Záleží to na více aspektech, jako například zaměstnanost v regionu. Člověk s trvalým příjmem je ochotný spíše uvolnit nějakou stokorunu na celodenní připojení k internetu, “ uzavřel Bittner.


    [Top]    


Saunu v pátek chtějí ženy, ale mužů chodí více

K o p ř i v n i c e (ili) - Mezi ženami navštěvujícími saunu na krytém bazénu panuje poslední dobou určité napětí pramenící nejen z nového saunéra, ale i nevyplněného přání prohození saunovacích dnů s muži. Léta zavedený model, kdy je úterý a čtvrtek sauna vyhrazena návštěvám žen a středa s pátkem mužům, chtějí zaměnit.

„Chápu, že pátek je atraktivní termín pro obě strany, ale jen nerad bych přistoupil na výměnu,“ netají se se svým postojem vedoucí krytého bazénu Pavel Petráš. S jeho názorem souhlasí i ředitel Správy sportovišť Kopřivnice Milan Gilar: „Jeden rok jsme na výměnu přistoupili a výsledkem byl výrazný pokles návštěvnosti sauny v pátek. Žen sice chodilo o poznání více než v úterý a čtvrtek, zdaleka však nedosáhly jejich návštěvy takové četnosti jako návštěvnost mužů.“ Svá slova dokládá statistickým přehledem návštěvnosti jednotlivých dní, z kterého vyplývá, že mužů jen v pátek chodí o třetinu víc než je součet návštěvnosti žen po oba dny.

„Ta doba, kdy ženy v pátek dělaly velký nákup a uklízely, je už dávno pryč, proto takové rozhodnutí považuji za diskriminační. Termíny by se měly prohazovat každým rokem,“ uvedla jedna z pravidelných návštěvnic sauny. Naproti tomu zkušenosti vedení krytého bazénu, které musí dbát nejen na spokojenost všech návštěvníků, ale zároveň sledovat i ekonomické ukazatele, hovoří jednoznačně ve prospěch mužů. S obdobnou situací se potýkají i v mnoha jiných saunovacích zařízeních. V Ostravě proto v naprosté většině upřednostnili celoroční provoz společné sauny.

„Snažíme se provoz sauny, stejně jako ostatních provozů, každoročně zkvalitňovat. Myslím si, že návštěvnost, u které zaznamenáváme každoroční nárůst, je toho nejlepším důkazem,“ dodal ke snahám vedení ředitel Gilar, „letos jsme vyšli vstříc požadavkům na rozšíření společné sauny, kterou jsme v sobotu posunuli už na dvanáctou hodinu a v neděli dokonce na desátou hodinu.“

I změnu saunéra považuje ředitel správy sportovišť za přínos: „Nově zavedl vibrační perličkovou masáž nohou, kromě klasických masérských služeb nabízí nejen občerstvení, ale i doplňkový prodej vitamínových a minerálních doplňků a další. Pokud mají vůči jeho jednání některé ženy výhrady, domnívám se, že je to spíše výsledkem nepochopení dobře míněných opatření. V každém případě mají možnost si kdykoli stěžovat u mě nebo vedoucího krytého bazénu pana Petráše.“

V současné době mohou občané využívat i služeb sauny v hotelu Tatra, která je v odpoledních hodinách ve středu určená pouze ženám a v úterý, čtvrtek a pátek je provoz sauny společný. Zařízení sauny na hale při Základní škole Emila Zátopka slouží výhradně pro regeneraci házenkářů a ve středu cvičenkám kalanetiky.


    [Top]    


Radnice vyhlásila nová témata projektů prevence kriminality

K o p ř i v n i c e (red) - Do šestého ledna mohou jednotliví organizátoři předkládat své projekty zařazené do programu prevence kriminality. Kopřivnice, která je v dotačním programu ministerstva vnitra zařazena již sedm let, může podle metodiky předložit jeden až dva projekty. O tom, které to budou, rozhodne v polovině ledna komise prevence kriminality a následně orgány města. Schválená témata projektů jsou následující:

  • sociální prevence:
  • projekty zaměřené na pomoc obětem trestných činů,
  • projekty zaměřené na vytváření podmínek pro realizaci alternativních trestů,
  • práce s rizikovými skupinami dětí a mládeže - sociálně zaměřené projekty. (U projektů zaměřených na práci s rizikovými skupinami dětí a mládeže je podmínkou k zařazení do komplexního programu reálná participace odboru sociálních věcí za zdravotnictví místní radnice. Další podmínkou podpory projektů je jejich dlouhodobější charakter),
  • zvyšování pocitu bezpečí občanů:
  • preventivní osvěta: informování o sociálně patologických jevech a možnostech nápravy a informování o kriminalitě a ochraně před ní,
  • zkvalitňování práce městské policie,
  • situační prevence.

    [Top]    


Vedení města necenzuruje Kopřivnické noviny

K o p ř i v n i c e (red) - Další oheň a síra z úst Marie Pešlové na vedení města jistě již nikoho nepřekvapí. Přesto, že jsem neměl v úmyslu na uvedený článek odpovídat, pro objektivnost přikládám pouze několik postřehů:

  1. Zda prodejna Albert hyzdí střed města, ponechávám individuálnímu posouzení a připomínám, že ani jedna velkoprodejna v celé republice nesplňuje kritéria architektonického skvostu.
  2. Prázdné prostory po Maně neřeší město, nýbrž soukromý vlastník tohoto objektu (jsem však přesto přesvědčen, že to pisatelka ví).
  3. Přístavba Městského úřadu je pisatelkou nazývána ‘další megalomanskou stavbou’ a prý ‘ať to stojí, co to stojí’. Kdyby se však pisatelka informovala na radnici, bylo by jí jasně vysvětleno, že jde o variantu ve své podstatě nejlevnější a svým řešením i řešící současné požadavky bez výhledové rezervní kapacity.
  4. Komentovat nařčení z ‘radniční cenzury’ je bezpředmětné. Ani obsah, natož zmíněnou délku příspěvku občanů do kopřivnických novin vedení města nikdy neovlivňovalo, neovlivňuje a ovlivňovat samozřejmě nehodlá. Jestli si to však pisatelka myslí, je to její problém. Jejím problémem však zůstává, jak se umí sama vypořádat se skutečností, že prostřednictvím svých zavádějících článků vědomě lže a mate veřejnost.

Jiří Tichánek, starosta


    [Top]    


Poštovní známky podpoří misie v zahraničí

K o p ř i v n i c e (ili) - Česká katolická Charita přichází s projektem na finanční podporu misií sběrem poštovních známek. Poštovní známky všech hodnot, druhů, současné i staré znamenají pro misie významné obohacení. V balících putují do německého Munsterschwarzachu, kde jsou v benediktinském klášteře tříděny řádovými bratry podle země původu, stáří a hodnoty. Dva dny v týdnu přicházejí sběratelé na malé filatelistické burzy a nakupují. Za utržené peníze hradí benediktini potřebné komodity pro misie v Tanzánii, Togu, Peru, Číně, ale třeba i v Severní Koreji.

Stejný systém platí i pro telefonní karty a použité i nepoužité pohlednice. Ty jsou zasílány do Spojených států, kde se v New Yorku prodávají pouze takovéto evropské pohledy od dvou do padesáti centů za kus. Výtěžek je opět určen pro potřebu misií.

V misiích je poskytována pomoc obyvatelům v různých částech planety, kteří žijí ve špatných životních podmínkách. Misionáři, vesměs duchovní křesťanských církví, se snaží v rámci svých možností zmírnit bídu nejen duchovní, ale i hmotnou, která plně závisí na podpoře veřejnosti. Za sto poštovních známek lze pořídit například jednu injekční stříkačku pro nemocné děti, za dvě stě známek kilogram sušeného mléka apod. Sto tisíc poštovních známek pak může zajistit výstavbu malé dětské školky v Tanzánii. Sériové známky a známky z běžné korespondence zásadně neodlepujte, ale vystřihněte z dopisu s půlcentimetrovým okrajem. Hezky frankované dopisní obálky a pohlednice nevystřihujte, ale zašlete v celém formátu.

Poštovní známky, pohlednice, dopisní obálky a telefonní karty shromažďuje dobrovolná spolupracovnice Charity paní Ludmila Molnárová na adrese Obránců míru 712 nebo je můžete přinést do sídla České katolické Charity na ulici Záhumenní 1151 (budova bývalé ubytovny) do 5. poschodí.


    [Top]    


V Mošnově se začal stavět hangár pro opravy letadel

M o š n o v (dam) - Stavba opravárenského hangáru velkokapacitních letadal a také rozšíření mošnovské průmyslové zóny odstartovala minulou středu v areálu tamního letiště. Politici si od obou projektů slibují ekonomické pozvednutí kraje a především vznik dalších pracovních příležitostí.

Hangár o rozloze přibližně 150 krát osmdesát metrů je dimenzován, aby pojal dvě velká letadla typu Boeing 747 a dvě další středně velká. Největší letecké opravárenské centrum v České republice by podle plánů investora, společnosti European Central Aviation, mělo ročně opravit přibližně stovku strojů. Stavba hangáru a přilehlé pětipodlažní budovy představuje investici ve výši dvaceti milionů dolarů, tedy více jak šesti set milionů korun a bude dokončena v srpnu příštího roku. Na začátku počítá investor se zaměstnáním několika desítek lidí, během dvou až tří let by pak jejich počet měl stoupnout zhruba na 250 zaměstnanců.

Přivést další investory do kraje má také zmiňované rozšíření průmyslové zóny. Již od loňska připravený dvacetihektarový pozemek by mělo do budoucna rozšířit zhruba šest tisíc metrů čtverečních kancelářských, výrobních a skladových ploch. Ty mají vzniknout rekonstrukcí čtyřpodlažní budovy a devíti dalších bývalých vojenských ubytoven. Na financování druhé etapy budování mošnovské průmyslové zóny se podílí Evropská unie, ostravská radnice a stát.


    [Top]    


Sv. Mikuláš byl patronem dětí a školáků

K o p ř i v n i c e (ili) - Kult svatého Mikuláše pronikl do západokřesťanského světa z Východu, kde tohoto světce uctívají od šestého století, kdy mu byl v tehdejší Konstantinopoli, dnešním Istanbulu, zasvěcen chrám. V osmém století byl zaveden v Rusku a od desátého století začalo uctívání sv. Mikuláše pronikat na Západ. Během jedenáctého století se jeho oslavy staly velmi oblíbené a bujaré.

Obyčej pochůzek sv. Mikuláše vznikl snad z tzv. biskupských her, které se konaly v klášterních školách. Původně se odehrávaly o svátku Neviňátek, ale ve třináctém století byly přeloženy právě na svátek sv. Mikuláše, který byl považován za patrona dětí a školáků. V našich zemích měly mikulášské radovánky masopustní ráz ještě v osmnáctém století, kdy v maškarních průvodech byli četní Mikulášové doprovázeni čerty, anděly a řadou dalších bizarních masek.

Nadělování dárků Mikulášem vysvětluje oblíbená legenda: biskup při jedné ze svých oblíbených večerních procházek zaslechl z přístavního domku pláč a křik. Nahlédl oknem dovnitř a uviděl tři mladá děvčata klečet před otcem, který se je snažil přinutit k pochybné kariéře prostitutek, aby tímto způsobem mohl zaplatit dluhy. Mikuláši se pannen zželelo a nepozorovaně položil na okenní parapet tři váčky plné zlaťáků. Potom zpovzdálí pozoroval šťastného staříka, který darovanými penězi zaplatil věřitelům a ještě mu zbylo dcerám na věno.

V některých zemích kontinentální Evropy, v Británii, Austrálii a části Afriky je sv. Mikuláš dodnes hlavní vánoční postavou. Jméno sv. Mikuláše (Nicolas) bylo občas komoleno na Colas, Claus nebo Klaas, a tak ve Velké Británii a Americe navštěvuje děti Santa Claus a v Holandsku ho znají pod jménem Sinter Klaas.


    [Top]    


Zbytky nejsou vhodným krmivem ptáků

V prosinci na dřevinách pozorujeme parazitické dřevokazné houby (choroše). Na vrbách cizopasí ohňovec obecný, na břízách březovník obecný, na topolech ohňovec topolový, na dubech pstřeň dubový, na jasanech rezavec štětinatý a podobně. V pstruhových vodách je zakázán lov všech ryb od 1. prosince do 15. dubna s výjimkou lovu úhořů do lapadel a lovu hlavatky. V prosinci jsou hájeni pstruh obecný, siven americký, pstruh duhový, lipan podhorní, mník jednovousý a ostatní celoročně hájené ryby.

V zimním období se se životem můžeme setkat především u nezamrzlých úseků vodních toků, v zastavěných územích a v otevřené krajině. Z toho plyne, že v tomto období se živočichové nachází především u zdrojů potravy a na svých tahových cestách.

Pro tento měsíc si řekneme něco málo o výskytu živočichů v zastavěných částech krajiny. Kromě zajíců a vysoké, kteří se stahují k lidským sídlům hlavně na vesnici, jsou města a vesnice útočištěm ptáků. Pozorujeme především pěvce - sýkory, mlynaříky, králíčky, šoupálky, brhlíky, hýly, dlasky, zvonky, stehlíky, čížky, vrabce, kosy, kvíčaly, strnady, druhy z čeledi havranovitých, z měkkozobých hrdličku, z dravců především krahujce a z hostů ze severu brkoslava, jíkavce a čečetku. Část těchto druhů, která je v létě hmyzožravá, nahrazuje v zimě svou potravu z velké části potravou rostlinnou. K jejich snadnějšímu přežití můžeme přispět i my vhodným zimním přikrmováním.

O této ochranářské činnosti bylo již napsáno a řečeno hodně, proto uvádím jen některé rady a postřehy. Ptáci v zimě uhasí žízeň krystalky ledu a sněhu, proto nikdy nepodáváme vodu. Ta svádí ptáky ke koupání a hrozí následné omrznutí peří. Pak by se stali snadnou kořistí dravců. Konstrukce krmítek musí splňovat dva základní předpoklady - kdykoliv dostupné krmivo a zároveň chráněné před nepřízní počasí. Vhodným krmivem jsou semena slunečnice, mák (přiměřeně!), sušené bobule, semena, jádra, ořechy a neupravovaný hovězí nebo skopový lůj. Zcela nevhodným krmivem jsou odpadky z našeho jídelníčku, zvláště solené.

Optimální je krmení tukovou směsí. Tu připravíme roztavením nesoleného hovězího nebo skopového loje, který po vrstvách vlijeme do připraveného květináče. Ten musíme opatřit provázkem na zavěšení a plastelínou ucpat dírku. Jakmile první vrstva začne tuhnout, nasypeme vrstvičku semen a opět zalijeme tukem. Tuk postupně prokládáme semeny až po vrch květináče. Směs necháme ztuhnout v ledničce a po té opatrně vyklepneme z květináče.Ve spodní části na provázek přivážeme například klacík, aby směs nesjela na zem. Zavěsíme za stinné místo, pokud možno chráněné proti nepřízni počasí.

Jan Košťál

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.