Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Štramberská dechovka slaví

Š t r a m b e r k (dam) - Dva koncerty čekají o víkendu sousední Štramberk. Už zítra v sedm hodin večer oslaví devadesát let od svého založení tamní dechový orchestr. Popřát k jubileu by hudebníkům měli do kulturního domu přijet skladatelé Vladimír Studnička a Pavel Staněk.

Zcela jiný druh hudby je připraven na nedělní odpoledne. V kostele sv. Jana Nepomuckého bude od tří hodin odpoledne vystupovat vokální soubor BG Oktet.

Sbor složený z absolventů Biskupského gymnázia v Ostravě Zábřehu uvede program složený z adventních písní, spirituálů a také duchovní hudby.


    [Top]    


Nora přivítá Hypnotix v nové sestavě

K o p ř i v n i c e (dam) - Ještě než se v prosinci vydají na turné po Německu, koncertují Hypnotix na tuzemských klubových scénách. Kopřivnická Nora se zítra večer stane předposlední zastávkou jejich listopadové koncertní šňůry.

Přestože turné Hypnotix se jmenuje po posledním řadovém albu Kumah, které už kapela svým místním fanouškům měla možnost předvést před víc jak rokem, zítřejší koncert by měl být zcela odlišný. Kapela totiž od svého posledního vystoupení v Kopřivnici prodělala několik změn. Tou nejdůležitější je výměna na postu zpěváka skupiny. Bourama Badji, který do Hypnotix přišel počátkem devadesátých let a působil zde nejen jako zpěvák a textař, ale významným způsobem ovlivňoval celkový výraz kapely, ze skupiny před časem odešel. Jeho post okamžitě zaujal zpěvák a textař z Bangladéše Mohsin Mortaba, který se k Hypnotix připojil už před dvěma lety a také v Kopřivnici už po Bouramově boku vystupoval. Mortaba však nezůstal v čele Hypnotix sám. Do sestavy kapely možná poněkud překvapivě přibyl také bývalý člen skupin Skyline a United Headz Strictly Orange. Role obou zpěváků na pódiu jsou však striktně vymezeny. Mortaba přesvědčivě zpívá původní melodie, zatímco Strictly MC deklamuje své texty, které vychází ze stylu MC.

Další obsazení kapely, která svým fanouškům na energií nabitých koncertech předkládá široce pojaté dub-reggae s příměsí dalších stylů, zůstává beze změn. Pilířem rytmiky je baskytarista Michal Ditrich, který hrával s Abraxasem. Další stálicí kapely je perkusionistka Milada Ditrichová, která nepřeberným množstvím různých nástrojů obohacuje výsledný zvuk Hypnotix. Melodická část projevu kapely stojí na klávesách Přemysla Urbana a kytaře Petra Pokorného. Kytarista se navíc po odchodu bubeníka věnuje také programování rytmů a použití sampleru.

O nažhavení publika stejně jako o zábavu po koncertě se bude v CO krytu starat DJane LAURA LEVEL. Techno, které bude ze svých gramofonů hrát, znělo již v mnoha tuzemských a zahraničních klubech.


    [Top]    


Hradišťan s Pavlicou uvedou novinky, ale i vánoční klasiku

K o p ř i v n i c e (dam) - Po roce a opět v předvánočním období míří do kopřivnického kulturního domu populární cimbálová muzika Hradišťan. Svůj koncert přizpůsobený blížícím se svátkům odehrají v úterý 3. prosince večer.

„V první části koncertu se ohlédneme za uplynulým rokem, následovat budou písničky adventní a vánoční a čas zbude také na hudební přání z publika,“ slíbil primáš známé cimbálovky Jura Pavlica. Na koncertě zazní jak notoricky známé vánoční písničky, tak několik úplných novinek z repertoáru Hradišťanu. „Chystáme se hrát taky několik písniček z našeho posledního cédéčka ’Mys dobré naděje’, za kterou jsme teprve nedávno získali zlatou desku,“ prozradil Pavlica. Ocenění úspěšné nahrávky Hradišťan převzal v druhé půlce listopadu v rámci turné s jihoafrickým hudebníkem Dizu Plaatjiesem, který na desce spolupracoval.

Hradišťan má za sebou již víc jak půl století existence. Posledních čtyřiadvacet let v jeho čele stojí Jiří Pavlica. Hudebník, který je odbornou veřejností považován za jednu z nejoriginálnějších hudebních osobností, udělal ze souboru víc než jen těleso interpretující folklórní muziku. Hradišťan s úspěchem koncertuje a také nahrává a vydává autorskou hudbu.


    [Top]    


Konzervatoristky chystají již třetí benefiční koncert v řadě

K o p ř i v n i c e (dam) - Potřetí za sebou se studentky kroměřížské Církevní konzervatoře představí na benefičním koncertu. Veškerý výtěžek z akce, která se uskuteční zítra v šest hodin večer v kině Puls, bude věnován na konto místního dětského centra.

Na koncertě zazní komorní hudba napsaná od baroka po současnost. Mezi známé komponisty, jejichž melodie v Kopřivnici zazní, patří Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart nebo třeba Josef Suk. Posluchači se mohou těšit na sólová vystoupení klavíru či houslí, flétny a zpěv v jeho doprovodu.

Nápad pořádat dobročinné koncerty vznikl v roce 2000, kdy dětské centrum zvažovalo nákup vozu pro dopravu dětí. „Můj bratr centrum navštěvuje. Díky tomu jsme o jejich problémech věděli, nabídli jsme, že koncert uspořádáme,“ vzpomíná Ivana Tesařová, která koncert spolu se svými spolužačkami připravuje.

Pětice studentek čtvrtého ročníku Církevní konzervatoře Kroměříž, která bude na koncertě vystupovat letos, přispěla do jeho programu již v předcházejících dvou letech a podle Tesařové s hraním ve prospěch dětského centra nechtějí skončit ani v budoucnu. „Rády bychom v započaté tradici koncertů pokračovaly i v dalších dvou letech studia na konzervatoři, a pokud to bude jen trochu možné, i po jeho ukončení, kdy bychom rády pokračovaly ve studiu hudby na vysokých školách,“ řekla Tesařová i za své kolegyně.


    [Top]    


Alšovka vystavuje v muzeu Fojtství

  Vernisáž přesně před týdnem otevřela
v muzeu Fojtství výstavu nejen
výtvarných prací nedaleké
Základní školy na ulici Alšově.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Sbírku podpisů celebrit vystřídaly v podkroví muzea Fojtství práce žáků sousední základní školy. Základní škola na ulici Alšově uspořádala výstavu na oslavu pětadvacátého výročí od doby, kdy se v její budově začalo vyučovat. Podkroví Fojtství zaplnily fragmenty starších výtvarných projektů stejně jako několik novinek, mezi které patří například ukázky digitálních fotografií a počítačové grafiky žáků. Část vystavených dílek se věnuje také architektuře v Kopřivnici a to jak té stávající, tak té, kterou žáci školy nosí ve svých hlavách. Přesně před týdnem otevřenou výstavu si bude možné prohlédnout až do poloviny ledna příštího roku.
 
 
 
 
 


    [Top]    


Na šestatřicáté Tatře zvítězily páry z Třince a hlavního města

Vítězové standardní části letošní
taneční soutěže Tatra, Ivo Gajdica
a Nela Palkovská se stali rovněž
nejsympatičtějšími soutěžícími.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Nic dlužna skvělé pověsti, kterou si za pětatřicet let své existence vybudovala, nezůstala ani letošní, v pořadí již třicátá šestá taneční soutěž Tatra.

Postupová soutěž třídy A přilákala na kopřivnický parket třicet párů tančících standardní tance a ještě o šest párů více se přihlásilo do soutěže v latinskoamerických tancích. Kromě tuzemských párů dorazili také soutěžící z Polska a Slovenské republiky.

Všechny přihlášené páry měli možnost vidět pochopitelně pouze diváci odpolední části Tatry 2002, která odstartovala ve dvě hodiny odpoledne. Hosté večerního galaprogramu pak zhlédli klání dvou dvanáctičlenných semifinálových skupin a finálové boje mezi šesti nejlepšími páry v obou tanečních žánrech. Přestože mnohé výsledky byly velice těsné, někteří porotci měli v podstatě jasno již před začátkem večerní části Tatry. „Svůj tip na vítěze již mám, i když jej pochopitelně zatím nevyzradím,“ přiznal se chvíli před zahájením semifinále ostravský porotce Helmut Walden, který byl poněkud zklamán výkony soutěžících. „Na to, že je to poslední štace před mezinárodní třídou, jsem očekával kvalitnější výkony. Nicméně, i když špičková úroveň schází, nabízí Tatra solidní podívanou,“ tvrdí Walden. Přičemž opravdu velký byl podle porotcových rozdíl mezi skupinou slabších a lepších párů.

Ve standardní části soutěže si nakonec nejlépe vedl pár Ivo Gajdica - Nela Palkovská z Elánu Třinec. Druhé místo patří Miroslavu Magerteinovi a Evě Šrajerové z českobudějovického klubu ID Dance. Bronz putoval za hranice spolu s Peterem Halmem a Katarínou Komorovou z DOU Istrochem Bratislava. Gajdica s Palkovskou si získali také největší přízeň diváků a stali se nejsympatičtějším párem soutěže. Dvojice spolu ve třídě A tančí prvním rokem a cílem letošní sezony pro ni je finálové umístění na mistrovství republiky.

Ceny pro vítěze latinskoamerické části letošní Tatry putují do Prahy, kam si je odvážejí Milan Hradecký a Veronika Kašparová z tanečního klubu Madat. Druhé místo patří Pavlu Rozsypalovi a Anetě Klapkové z Bonstepu Hradec Králové. Třetí skončili Ivo Havránek a Gabriela Gruntová z Dance studia Ostrava. Nepříjemnou bramborovou medaili si v Kopřivnici vytancovali zdejší Veronika Šindlerová a její partner Pavel Gaudník z LR Cosmetic Dance Teamu.

Vítěznému páru se body za úspěch na Tatře budou jistě hodit, jejich cíle jsou totiž neskromné. „Do konce roku zbývají už jen dvě soutěže, ale rádi bychom postoupili do mezinárodní třídy a ve třídě M se také kvalifikovali na mistrovství republiky,“ nechal se slyšet Milan Hradecký. Tatra 2002 je přitom jejich teprve třetí společnou soutěží ve třídě A, společně totiž soutěží pouhé čtyři měsíce. „Opravdu se nám nyní daří, je to naše druhé vítězství,“ pochvaluje si Hradecký, který se soupeřů v Kopřivnici rozhodně nezalekl. „Několik párů, které nás mohly ohrozit, tu jistě bylo, ale myslím, že jsme porotu přesvědčili, a proto jsme vyhráli,“ uzavíral vítěz latiny.

V době, kdy parket velkého sálu kulturního domu nepatřil soutěžícím, rozhodně nezel prázdnotou. Bohatý doprovodný program letos nabídl šest špičkových tanečních čísel, za něž jejich autoři z Akcentu Ostrava, Tanečního klubu DUO Istrochem Bratislava či skupiny Mighty Shake sbírají prestižní ocenění na národních, evropských a dokonce i světových mistrovstvích. O pauze mezi standardní a latinskoamerickou částí programu ožil tancem doslova celý kulturní dům, na chodbách bylo možné vidět zdejší stepařky, breake v podání skupinky Freak Dance, roztleskávačky z domu dětí a také diskotékovou taneční skupinu Efekt.

Jako každoročně i tentokrát organizátoři v závěru programu slíbili, že tradice soutěží nebude přerušena. Sedmatřicátá Tatra se uskuteční ode dneška za rok a den a opět bude mít statut taneční ligy, což znamená přítomnost párů nejvyšší výkonnostní třídy M.


    [Top]    


Moravský Anděl vydal třetí CD nazvané Hráči se smrtí

K o p ř i v n i c e (dam) - Po třech letech vyrukovala kopřivnická kapela Moravský anděl s novou deskou. V pořadí třetí řadové album nazvané Hráči se smrtí místním rockerům pokřtila na koncertě v Bruntále kapela Laura a její tygři společně se svou bývalou zpěvačkou Ilonou Csákovou.

Nové cédéčko, které kapela vydává ve vlastní produkci, sama označuje za doposud nejtvrdší album. Na Hráčích se smrtí se údajně podepsalo osobní hudební zaměření klávesisty Jiřího Chalupy, který je autorem hudby a textů šesti z deseti písniček na cédéčku. Po dvou autorských počinech si na posledním albu mohou připsat kytaristé Karel Prchal a Tomáš Maralík. Na rozdíl od předchozích desek, jež kapela nahrála z písniček, které již běžně hrála na koncertech, se tentokrát novinky nejdříve objevily na CD. „Strávili jsme přípravou alba dost času a doufáme, že ho posluchači přijmou, i když je jiné než ty předešlé. První ohlasy jsou pozitivní,“ tvrdí šéf kapely Karel Prchal.

Šestičlenný Moravský anděl existuje již jedenáct let. Kapela hraje melodický hard rock s metalovými postupy. Repertoár tvoří rockové balady, ale také skladby ve stylu blues nebo upravené lidové melodie. Své třetí řadové cédéčko Moravský anděl propaguje také na koncertním turné, které zahájil v půlce listopadu v Krnově. Sedmého prosince bude kapela koncertovat ve frýdecko-místeckém klubu Stoun, o týden později 13. prosince pak v Happy Endu v Novém Jičíně, v Kopřivnici pak kapela zahraje až na silvestra.


    [Top]    


Kino Puls promítne český film Smradi

K o p ř i v n i c e (dam) - Český film zahájí dnes odpoledne další promítací cyklus v kině Puls. Už ve tři hodiny odpoledne se budou Smradi režiséra Zdeňka Týce promítat v rámci seniorského filmového klubu, následně jim budou patřit všechna odpolední představení ode dneška až do neděle.

Smrady Týc natočil podle scénáře Terezy Boučkové a jeho film vypráví obyčejný příběh manželů, kteří se z Prahy i se svými dětmi přestěhují kamsi na vesnici, kde se snaží najít nejen lepší vzduch pro svého vlastního astmatického syna, ale také větší klid pro své dva starší adoptované kluky, kteří nezapřou svůj cikánský původ. Předsudky však rodinu provázejí i na venkově a zdánlivá idyla končí rozbitým předním sklem projíždějící škodovky. Velké uznání kritiky si vysloužila nejen Týcova režie, ale především výkony herců. Ústřední manželský pár si zahráli Petra Špalková a Ivan Trojan, jejich obyčejné herectví dává vyniknout uvěřitelnosti filmu.

Také dnešní, zítřejší a sobotní večerní program kina bude patřit evropské produkci, konkrétně francouzskému historickému filmu Bratrstvo bojovníků. Snímek zavede diváky do ponurého třináctého století, kde platí jen jediný zákon - zákon silnějšího.

Třikrát se na plátně kina Puls objeví úspěšná komedie Blafuj jako Beckham. Komedie se letos v létě stala doma na britských ostrovech absolutním hitem. Úspěšný byl film také na několika filmových festivalech včetně karlovarského.

Blafuj jako Beckham je již třetím filmem režisérky Gurinder Chadha. Hlavní postavou filmu je mladá Indka Jess, která v sobě nosí neobyčejný talent pro fotbal. Zatím pouze prohání míč s kluky v parku, ale jejím snem je stát se profesionální hráčkou stejně jako její vzor a nejlépe placený hráč světa David Beckham. Mezi snem a jeho realizací však stojí především rodina. Jessini rodiče lpějí na staletých tradicích a raději by viděli svou dcerku vdanou než na fotbalovém trávníku. Její ’nevhodné chování’ by navíc mohlo také zmařit vdavky sestry, pokud by se totiž o vášni své budoucí švagrové dozvěděl nastávající ženich, ze svatby by nebylo nic.

Režisérka podporovaná zdařilými hereckými výkony servíruje divákovi vrchovatou míru situační komiky, ale také rafinovanějšího, typicky anglického humoru.


    [Top]    


Módní show zpestří zpěv moderátora Honzy Musila

K o p ř i v n i c e (dam) - Stoupající oblibě se podle organizátorů těší módní přehlídky v kulturním domě. V pořadí již třetí ’Módní show’ je připravena na zítřejší večer.

Po Ladislavu Kerndlovi a Janu Čenském bude hvězdným hostem komponovaného celovečerního pořadu populární televizní moderátor Honza Musil. „Představí se v poněkud netradiční roli nejen jako moderátor, ale také jako zpěvák,“ slíbila Dagmar Rysová z kulturního domu.

Na předváděcím molu by se měly během večera střídat modelky oděné do konfekčních šatů, ale i autorských modelů zlínské návrhářky Marie Mackové a módního salonu Ilony Donátové z Poděbrad.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.