Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Komunální volby budou mít díky Pešlové soudní dohru

K o p ř i v n i c e (dam) - Listopadové komunální volby budou mít zřejmě soudní dohru. Marie Pešlová, lídr kandidátky Strany Naděje a lékárnice, žádá krajský soud o nové posouzení vyřazených neplatných hlasovacích lístků.

„Volební výsledek byl velice těsný a já nemám žádnou možnost legálně se podívat na vyřazené hlasovací lístky. Proto jsem se obrátila na soud,“ řekla Pešlová s tím, že si je vědoma, že ona sama hlasovací lístky neuvidí, stačí jí však jejich opětovné posouzení nestrannými lidmi mimo Kopřivnici. Strana Naděje, jejíž členkou Pešlová je, do zastupitelstva nevstoupila, neboť se jí nepodařilo překročit zákonem stanovenou pětiprocentní hranici. Výsledek však byl velice těsný. „Pro zisk mandátu nám scházelo zhruba jen třicet hlasů pro celou stranu. Jestli je výsledek voleb takový, jaký byl oznámen, tak se s tím nedá nic dělat, ale chci jej mít potvrzený,“ nechala se slyšet komunální politička, která se o zastupitelské křeslo neúspěšně ucházela již před čtyřmi lety.

Konkrétní podezření, že mohlo dojít ke zmanipulování voleb v neprospěch její strany, Pešlová nemá. Důvody, proč se obrací na soud, jsou prý jiné. „Doufám, že k úmyslnému manipulování s lístky nedošlo, ale lidé jsou omylní a i únava může při sčítání hrát svou roli,“ říká Marie Pešlová s tím, že motivem pro její jednání je zklamání voličů Naděje. „Lidé, kteří nás volili, mi buď přímo řekli, nebo jsem se zprostředkovaně dověděla, že jsou výsledkem voleb rozladěni natolik, že už k nim nikdy nepůjdou, a to je, myslím, špatný výsledek,“ tvrdí Pešlová.

Kopřivnická radnice zatím čeká na rozhodnutí soudu. „Zatím nevíme nic. Nemůžu říci, zda soud nařídí přepočítávání hlasů, ani kdo jej provede, když okrskové volební komise byly minulý týden rozpuštěny,“ řekla Jana Sopuchová, úřednice zodpovědná za volby.

Ačkoliv zatím nemá ještě ani výsledek svého prvního podání, připravuje Pešlová již další. Tentokrát její stížnost poputuje dokonce až k ústavnímu soudu. Kopřivnická lékárnice si zde hodlá stěžovat na již zmíněnou pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do zastupitelstva.

„Volební zákon mluví o rovnosti hlasu a podle mého názoru právě předepsaná nutnost získat minimálně pět procent hlasů tento princip rovnosti porušuje. Lidé, kteří hlasují pro stranu, jež nezíská pět procent, jako by měli hlas méněcenný,“ nechala se slyšet Pešlová s tím, že by stála o zrušení tohoto ustanovení.

Její stížnost pro ústavní soud v tuto chvíli připravují právníci a podána by měla být během tohoto či následujícího týdne.

Stížnost k ústavnímu soudu by podle její autorky měla mít význam především pro další volby.


    [Top]    


První valná hromada společnosti Teplo

K o p ř i v n i c e (hod) - První valná hromada společnosti Teplo Kopřivnice, s. r. o., která bude mít na starosti zásobování tepla ve městě, se konala minulý týden ve čtvrtek 21. listopadu v Kopřivnici. Společnost Teplo byla v úterý 19. listopadu zapsána do obchodního rejstříku u Krajského soudu v Ostravě.

„Generální ředitel firmy EFIS, a. s., Jan Patrman informoval přítomné o přípravách výběrového řízení na zhotovitele díla na základě podepsané Smlouvy o partnerství mezi společností EFIS a městem Kopřivnice a oznámil, že organizací výběrového řízení pověřil společnost RTS, a. s., Brno.

Pan Patrman také sdělil, že bude osloveno minimálně pět renomovaných firem, ze kterých bude vítězná firma vybírána pětičlennou výběrovou komisí. Do ní budou delegováni dva zástupci společnosti EFIS a města Kopřivnice a jeden člen bude jmenován společností RTS. Termín pro podávání přihlášek do veřejné soutěže byl stanoven na 20. prosince,“ řekl k programu jednání valné hromady starosta Jiří Tichánek, kterého do valné hromady delegovalo předchozí zastupitelstvo.


    [Top]    


Radnice prý při posuzování kácení pochybila

K o p ř i v n i c e (dam) - Při kácení kolem soukromého rybníka ve Vlčovicích k poškození přírody nedošlo, nebo je alespoň není možné dokázat. Vyplývá to alespoň ze zprávy o prošetření záležitosti novojičínským okresním úřadem.

Šetření nadřízeného orgánu, které požadoval vlastník rybníka Ivan Telařík, navíc odhalilo několik pochybení, a dokonce nerespektování platných právních předpisů při výkonu státní správy ze strany úředníků odboru životního prostředí kopřivnické radnice. Podle úředníků z okresu příslušný odbor radnice chyboval nejen v tom, že šetřil věc, kterou měl podle zákona předat právě okresnímu úřadu, ale například k výpočtu údajné škody na vykácených stromech použil metodiku, která není závazným zákonným podkladem pro tento úkon. V rozporu se zákonem je prý také doba, po kterou se celá věc táhne, pouze ve zvlášť složitých případech totiž mohou úředníci podobné problémy rozhodovat do devadesáti dnů, zatímco kauza kácení stromů okolo Telaříkova rybníka se táhne již devět měsíců.

Spor mezi Ivanem Telaříkem a odborem životního prostředí radnice se týká údajného neoprávněného vykácení stromů na jeho pozemku. Zatímco úřednice radnice Jolana Misiarzová s odvoláním na posudek ostravské Agentury přírody a krajiny tvrdí, že kácením vznikla škoda dosahující několikasetkorunové výše, Telařík tvrdí, že přírodu nepoškodil.

„Moje slova se potvrdila. Teď je na tahu radnice a já čekám, jak se k celé záležitosti postaví. Netoužím po tom, aby byla Misiarzová zavřená, ale pokud je prokázána tak obrovská nekompetentnost, měl by to být impuls k personálním změnám,“ nechal se slyšet Telařík, který stále chce, aby záležitost vyšetřila policie, a také, aby se jí zabývali radní. Vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu Hynek Rulíšek se k celé záležitosti tvrdošíjně odmítá vyjadřovat. „Dokud nebude správní řízení ukončeno, nebudeme podávat žádné informace. Na to máme právo,“ řekl pouze.


    [Top]    


V prostoru u Kauflandu by měl vyrůst polyfunkční dům

Polyfunkční dům (vlevo nahoře) by měl
vyrůst v prostoru mezi Kauflandem
a nadchodem do Tatry. Na snímku
vpravo dole je prodejna Lidlu,
která by se měla začít stavět na jaře.
Foto: Studie z technické dokumentace

K o p ř i v n i c e (hod) - Firma Fastav Development, s. r. o., Vsetín chce využít veškeré pozemky starého závodu Tatry, které koupila. V současné době bylo vydáno územní rozhodnutí na výstavbu prodejny Lidl. Ta bude mít velikost prodejny potravin U Laciny či Diskont Plus. „Firma Lidl by chtěla v příštím roce realizovat celou sérii těchto prodejen po celé Moravě najednou a se snahou také je ve stejný čas otevřít. Jedná se asi o deset prodejen. To vše v návaznosti na centralizovaný velkosklad potravin v blízkosti Olomouce,“ řekl k výstavbě prodejny potravin Lidl architekt města Milan Šmíd.

Druhou část pozemku, která navazuje na areál Kauflandu a která je blíž pěší lávce do Tatry, chce firma Fastav podle svých původních slibů využít na realizaci výstavby objektu pro drobné a malé živnostníky.

Zde by měl vyrůst polyfunkční dům, který by měl být dvoupodlažní o půdorysném tvaru písmene E, se dvěma atrii. Zastavěná plocha je necelých tisíc metrů čtverečních. V přízemí by měla být umístěna velkoplošná prodejna a technické zázemí celého objektu, ze severní strany je navrženo zásobování celého objektu přes rampu. Podlaží lze zároveň následně členit na menší provozovny, a to podle zájmu či potřeb místních podnikatelů a živnostníků.

„Druhé, nadzemní podlaží budovy je řešeno jako řada obchodních ploch se samostatným vstupem z obchodní ulice a samostatným hygienickým zázemím. Obchodní ulice je situována ve směru sever - jih; na jihu je vstup k únikovému východu, na severní straně je umístěn nákladní výtah. Hlavní vstup, kterým se dostaneme do hlavní haly, je situován směrem k parkovišti obchodního komplexu Kaufland. Součástí haly je nástupní schodiště do druhého podlaží, osobní prosklený výtah, hygienické zařízení pro návštěvníky a galeriový průhled. Fasáda k atriu je maximálně prosklená, západní fasáda je řešená jako pevná bariéra od pěší lávky. Střecha je plochá, v místě galerie je navržen ve střeše světlík. Objekt a jeho okolí bude doplněno maximálním množstvím zeleně,“ rozebrala vzhled a funkčnost stavby Šárka Fabiánová, vedoucí stavebního úřadu.

Firma Fastav po získání územního rozhodnutí nabídne kopřivnickým podnikatelům k pronájmu, případně prodeji prostory prodejen. Těch je zhruba dvaadvacet o velikosti zhruba devadesát až sto metrů čtverečních. Podle zájmu je možné tyto jednotky sdružovat a rozšiřovat.

„Je to příležitost pro podnikatele či živnostníky, kteří nemají z důvodu nedostatku finančních prostředků možnost si koupit pozemek a zainvestovat sami takovou realizaci stavby. Po dohodě s Fastavem se bude možné domluvit na způsobu splácení, nájmu či odprodeji. Lokalita v blízkosti Kauflandu, kde se scházejí koupěchtiví zákazníci, je vhodná zejména pro služby typu holič, kadeřník, sázková a cestovní kancelář, knihy, koberce, specializovaná elektroprodejna,“ řekl architekt města k projektu polyfunkčního domu, jehož časové zahájení závisí na vážnosti projeveného zájmu ze strany místních a regionálních podnikatelů. Marketingová strategie, reklama a smluvní jednání s budoucími zájemci budou v plně v kompetenci stavebníka a vlastníka rozvojové plochy po ukončení územního řízení.


    [Top]    


Město vystěhovalo dalšího neplatiče z obecního bytu

  Pracovníci Slumeka vyklízejí zbytky
zařízení bytu, jehož nájemce byl
pro neplacení nájmu vystěhován.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - V předchozích Kopřivnických novinách jsme informovali o podávání výpovědí z nájmu obecních bytů z důvodu jeho neplacení. V případě, že nájemci předmětných bytů si neuvědomí vážnost problému a nezačnou vzniklou situaci řešit, mohou dopadnout jako nájemce bytu na ulici Obránců míru. Jeho dvoupokojový byt první kategorie byl z důvodu neplacení nájemného soudně vyklizen a to bez přiznání náhradního bytu či ubytování. Neplatič získal byt přechodem nájmu po rodičích, později přistoupil na uzavření nové nájemní smlouvy na dobu určitou.

Po uplynutí doby, v roce 2000, byl městem Kopřivnice podán návrh na vyklizení bytu soudní cestou. Protože dlužník ani na základě pravomocného rozsudku soudu v roce 2001 byt dobrovolně nevyklidil, neuhradil ani dlužné nájemné nebo jeho podstatnou část, město proto podalo návrh na vyklizení bytu soudní cestou.


    [Top]    


Třikrát do roka se učitelka z mateřské školy setkává se svými bývalými žáky

K o p ř i v n i c e - Podle dětských psychologů je pro vývoj dítěte rozhodující prvních šest let života. Proto vedle rodičů a dalších příbuzných mají na utváření dětské osobnosti velký vliv hlavně učitelky v mateřských školkách. Vzpomínky na ně pak zpravidla vytlačí jejich nástupkyně na základní škole.

Mezi ty, které si své místo v dětských dušičkách našly natrvalo, bezesporu patří Hana Šromová z dnes již bývalé MŠ na ulici Kpt. Jaroše. S většinou dětí ze své třídy přešla od malého oddělení v devadesátém sedmém roce až ke ’školkové maturitě’ v červnu 1999. „Byla opravdu nevyčerpatelnou studnicí nápadů a všechny děti ji bezmezně zbožňovaly,“ zhodnotila po letech přínos učitelky jedna z maminek dnes desetiletého Honzíka.

Oslavou ’maturitního večírku’ však vzájemné kontakty zpřetrhány nebyly. Jako správní absolventi se pravidelně setkávají. „Třikrát do roka paní učitelka děti obvolá a nechá připravit v salonku hotelu Tatra slavnostní menu. Pro Honzu i ostatní děti to je událost, na kterou se těší dlouho dopředu,“ líčí pocity Honzova maminka.

„Vždy jsem dbala u dětí i na rozvoj společenské kultury, proto to slavnostní stolování. Své ale sehrála vynikající parta dětí a skvělá spolupráce s rodiči. Bez nich bych nemohla většinu svých plánů uskutečnit,“ pochvaluje si dodnes bývalé svěřence a jejich rodiče učitelka.

Dva měsíce po absolvování této třídy byla školka uzavřena, z čehož ještě i po letech pociťuje Hana Šromová smutek: „Dodnes to nemůžu pochopit, měli jsme ve všech třídách po pětadvaceti dětech.“ Po třech letech marného hledání práce v oboru předává své takřka třicetileté zkušenosti dětem v Ženklavě.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.