Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Tanečníci zamíří do kulturního domu

K o p ř i v n i c e (dam) - Už tuto sobotu vplují na parket zdejšího kulturního domu desítky tanečních párů třídy ’A’, aby si z něj odnesly nejen uznání publika, ale také postupové body.

Šestatřicátý ročník taneční soutěže Tatra nabídne opět jak standardní, tak latinskoamerické tancování na vysoké úrovni. Kromě tuzemských tanečníků by se na kopřivnickém parketu měly objevit také páry ze Slovenska a Polska.

Soutěžní program startuje ve čtrnáct hodin. V odpolední části proběhnou základní kola obou tanečních žánrů. Za nižší vstupné tak mohou diváci zhlédnout v podstatě stejný program jako večer. Pro děti jsou pak na odpoledne připraveny ještě výhodnější, pouze padesátikorunové vstupenky. Večerní semifinále a finále se rozjede v devatenáct hodin a kromě těch nejlepších soutěžících se mohou jeho účastníci těšit také na bohatý doprovodný program. Ten se ponese především v duchu velkých formací. Ostravský taneční klub Akcent přijede s číslem ’Crazy street’, se kterým se stal letošním mistrem ČR v Show Dance formacích, a také tancem nazvaným ’Jen počkej’. Standardní formace ’Le grand premiere’ a ‘Pohrajme si s Betonem’ pak přijedou předvést desetinásobní mistři SR a ČR z TK DUO Istrochem Bratislava. V rytmu disco a hip hopu bude tančit taneční skupina Mighty Shake ze Zastávky u Brna. „V programu bude také přehlídka háčkovaných večerních šatů návrhářky Dagmar Gregorové a vystupovat budou také místní tanečnice ze ZUŠ Zdeňka Buriana a souboru Zdeňky Havlové,“ doplnila dramaturgyně večera Dagmar Rysová s tím, že doprovodný program bude identický jak v odpolední, tak večerní části soutěže.


    [Top]    


Divadlo Sklep přiveze do Kopřivnice novou verzi své legendární Besídky

K o p ř i v n i c e (dam) - Po čtyřleté pauze se do Kopřivnice vrací známé pražské divadlo Sklep. V pondělí 25. listopadu odehraje v kulturním domě svou letošní verzi Besídky.

Besídka patří k nejstarším představením Sklepu. Kus kombinující krátké skeče s písničkami ’Sklepáci’ hráli ještě ve svém amatérském období. „Besídka je velmi variabilní představení. Každý rok je úplně nová a úplně jiná,“ tvrdí Jiří Burda z divadla Sklep. Besídka na další roky vzniká výběrem nejlepších autorských scének napsaných herci a premiérově uvedených každoročně vždy v předvánočním období. Besídka 2002 se tedy do Kopřivnice dostává na sklonku svého ’funkčního’ období. Tematické ladění Besídek je velmi různorodé. „Letos se Besídka tematicky věnuje vodě po povodních, registrovanému partnerství a také duchařině,“ prozradil Jiří Burda.

V kopřivnickém představení Sklepu se diváci mohou těšit také na známé tváře. Mezi jinými přijede David Vávra, Tomáš Hanák, Bára Trojanová a Lenka Vychodilová. Představení začíná o půl osmé.


    [Top]    


Na seniory čeká pestrý program

K o p ř i v n i c e (dam) - Tradiční Seniorské odpoledne připravuje na příští čtvrtek kopřivnický kulturní dům. Hlavní část programu, který startuje v sedmnáct hodin, bude ležet na místní kapele T.N.T., která již na této akci hrála několikrát.

Kromě toho se mohou přítomní senioři těšit na zpěv Spirituál kvarteta složeného ze studentek novojičínského gymnázia. „Překvapením a novinkou bude asi dvacetiminutové divadelní vystoupení studentů téže školy,“ řekla Dagmar Rysová z kulturního domu. Posledním bodem programu má být vystoupení dětského tanečního páru z novojičínského tanečního klubu Reflex.


    [Top]    


Krátce

  • Tradiční výstava betlémů, nazvaná ’Štramberské Vánoce’, bude již tuto neděli otevřena v prostorách tamního Muzea Zdeňka Buriana. Betlémům zapůjčeným především místními občany se bude možné obdivovat po následující tři týdny, výstava bude totiž přístupná pouze do patnáctého prosince. Po tomto datu se exponáty vrátí zpět do rodin jejich majitelů.

  • Na poslechovou diskotéku známého hudebního publicisty Jiřího Černého je možné vyrazit zítra v osm hodin večer do novojičínského klubu Galerka. Rockování s Jiřím Černým opět představí zajímavé nahrávky tuzemské i zahraniční hudební scény a doplní je zasvěceným komentářem. Černý patří dlouhá léta k uznávaným osobnostem kulturní publicistiky a sám je autorem několika knih o populární hudbě.


    [Top]    


Pěvci slavili osmdesátku a pokřtili první CD

  Pěvecké sdružení Kopřivnice pokřtilo
na svém koncertu k osmdesátému výročí
existence svůj první, ve studiu
natočený kompaktní disk.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejen místními příznivci sborového zpívání, ale také gratulanty ze sousedních a vzdálenějších spřátelených souborů se v samém závěru minulého týdne zaplnil velký sál Katolického domu. Právě tam totiž Pěvecké sdružení Kopřivnice oslavilo osmdesáté výročí své existence. Dalším důvodem k oslavám, který pěvci měli, byl křest jejich prvního CD. Část programu slavnostního koncertu zazněla v Kopřivnici vůbec poprvé. „Základem dnešního repertoáru jsou skladby, které jsme použili při natáčení kompaktního disku, obohatili jsme je o další, již delší dobu nacvičené písně a dvě nebo tři novinky,“ nechal se slyšet sbormistr Pavel Altrichter. Pro oslavy narozenin si pěvci připravili koncert o třiceti skladbách. V první půli se věnovali renesanční hudbě a partům starších i moderních autorů klasické hudby. Druhá polovina koncertu pak patřila především sborovým úpravám lidových písní. Ještě před koncem první půle pokřtil starosta Jiří Tichánek první kopii nového cédéčka a sbor si vyslechnul řadu gratulací.

Přestože to tak bylo původně plánováno, nikdo si z koncertu první studiovou nahrávku v historii místního sboru neodnesl. „Nastaly technické problémy. Chybí ještě vytisknout obaly k diskům. Je to však již jen otázka dvou tří dnů,“ řekl Altrichter s tím, že lidé, kteří si cédéčko na koncertě objednali, se jej dočkají zřejmě ještě tento týden.

Za osm desetiletí existence Pěveckého sdružení Kopřivnice sborem prošlo mnoho stovek zpěváků a podle Altrichtra, který, jak říká, poznal i některé jeho zakládající členy, má sbor i budoucnost. „Pěvecký sbor je svým založením a repertoárem většinou zájmovou oblastí pro střední a možná i starší generaci. Každým rokem se nám ale daří získat dva tři mladé zpěváky, kteří jsou zárukou pokračování tradice,“ tvrdí starší z dvojice sbormistrů.

Místní pěvci vystupují zhruba třicetkrát ročně a do konce letoška mají před sebou ještě šest koncertů. Konkrétně půjde o sérii tradičních vánočních koncertů v okolních obcích a městech. Poprvé bude sbor vánoční program zpívat 21. prosince a naposledy 29. prosince v kopřivnickém kostele sv. Bartoloměje.


    [Top]    


Chlapecký sbor Boni Pueri přiveze první připomínku blížících se Vánoc

K o p ř i v n i c e (dam) - S první připomínkou Vánoc a zároveň velkým dárkem pro všechny příznivce sborového zpěvu přijde ve středu 27. listopadu místní Kruh přátel hudby. Předplatitelé a nejen oni se mohou těšit na vystoupení našeho předního chlapeckého sboru Boni Pueri.

Královéhradecký soubor, který letos slaví dvacet let své existence, se v Kopřivnici objeví vůbec poprvé a měl by být jedním z největších ’taháků’ letošní série koncertů Kruhu přátel hudby. Vystoupení, které se kvůli lepší akustice sálu výjimečně uskuteční ne v kulturním domě, ale v sále Katolického domu, bude rozděleno do tří částí.

Nejprve sbor posluchačům naservíruje mistry evropské klasiky. Boni Pueri budou zpívat mimo jiné Händela, Mozarta, Dvořáka, Francka a další. Ve druhé třetině koncertu přijde řada na české autory a lidové písně. Závěr pak bude patřit koledám doslova z celého světa. Na programu jsou vánoční písně z Německa, Anglie, Francie, Španělska, Ameriky či dokonce Afriky.

Boni Pueri, jejichž jméno v překladu znamená Dobří chlapci, byli založeni v roce 1982 a rychle se zařadili mezi významná hudební tělesa v České republice. Dnes třísetpadesátičlenný sbor dosud absolvoval zhruba patnáct set vystoupení. Boni Pueri nejsou známí jen v tuzemsku, ale opakovaně se s velkým úspěchem vracejí do celé řady evropských zemí a USA. Navštívili však také Japonsko či Koreu. Sbor vedený Pavlem Horákem a Jakubem Martincem tvoří dvě samostatně vystupující skupiny a soubor má dokonce vlastní pěveckou školu. Doposud Boni Pueri vydali sedm vlastních nahrávek a na dalších třinácti se podíleli. Minulý měsíc vyšel zatím poslední kompaktní disk obsahující vánoční hudbu celého světa.

Pro svůj věhlas jsou zpěváci Boni Pueri často zváni ke spolupráci s význačnými umělci klasické i populární scény. Hradecký sbor si zazpíval například se světoznámým tenorem José Carrerasem či Lucií Bílou. Koncert začíná o půl osmé večer.


    [Top]    


Duškova popularita Vizitu neovlivňuje

K o p ř i v n i c e (dam) - Stále stoupající návštěvnosti se těší kopřivnická vystoupení divadla Vizita. Současně se vrůstajícím zájmem diváků se zvyšuje i frekvence vystoupení tria Dušek - Zbrožek - Zborník v klubu Nora, kde naposled hráli minulý pátek. „Snažíme se jezdit častěji na ta stejná místa a hrát pro diváky, co už nás znají a jsou naladění na stejnou notu,“ vysvětlil častější návštěvy Kopřivnice, která údajně patří k jeho nejoblíbenějším štacím, Jaroslav Dušek.

Stoupající Duškova popularita a jeho zaměstnanost jinými projekty prý chod Vizity nijak neovlivňuje. Společně s kolegou Martinem Zbrožkem odehrají zhruba deset představení Vizity v měsíci. „I kdybych neměl žádné jiné aktivity, tak bych s Vizitou častěji hrát nechtěl. Přece jen jsou to čisté improvizace, kdybychom hráli častěji, tak by to pro mě byla možná příliš rutinní záležitost. Myslím si, že je zdravé si od toho odpočinout,“ tvrdí Dušek. Zvyšující se návštěvnost improvizačních představení podle Duška nelze přičítat větší známosti jeho osoby. „Možná se teď častěji objevují lidé, kteří přijdou, protože viděli filmy nebo Českého lva. Je ale taky fakt, že někteří z nich už podruhé nepřijdou, protože je Vizita neosloví,“ nechal se slyšet Jaroslav Dušek.


    [Top]    


Fojtství zaplní dílka žáků z Alšovky

K o p ř i v n i c e (dam) - To nejlepší z několika starších výtvarných projektů, ale také zcela nové práce svých žáků vystavuje ode dneška ve výstavní síni muzea Fojtství Základní škola Alšova.

„Nejsou to jen výtvarné práce. Chceme ukázat, co škola dělá i v jiných oblastech. K vidění je proto třeba i počítačová grafika, digitální fotografie, školní časopis a podobně. Každý návštěvník výstavy si bude moci udělat obrázek o současném stavu školy,“ řekl o výstavě pořádané k výročí čtvrtstoletí od začátku vyučování ve stávající budově školy její učitel Zdeněk Babinec.

Na uspořádání výstavy přispěla formou pětitisícového grantu také radnice. Peníze pokryly část nákladů na nákup materiálu. „Výstavu jsme začali připravovat již někdy v březnu a řada věcí se ještě nyní dokončuje. Na přípravách se podíleli jak starší žáci, tak děti z prvního stupně, které zpracovávaly téma ’Naše město Kopřivnice’,“ řekl Babinec o výstavě, která je pro něj loučením s působením na ZŠ Alšově.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.