Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Tichánek bude Kopřivnici řídit i po další čtyři roky

Jiří Tichánek (ČSSD) byl zvolen osmnácti
hlasy starostou i pro další čtyřleté období.
Po svém zvolení se ujal řízení
ustavujícího zasedání zastupitelstva.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Na ustavujícím zastupitelstvu, které se konalo v pátek 15. listopadu v kopřivnickém kině Puls, všech třiadvacet zastupitelů složilo slib. Jednání ustavujícího zasedání vedl Josef Pavelka (KSČM) jakožto nejstarší. Při schválení jednacího a volebního řádu ustavujícího zasedání navrhl Vladislav Kryške (ODS), aby hlasování bylo veřejné, a Karel Březina (nezávislý), aby se o navržených kandidátech hlasovalo v navrženém pořadí a ne abecedně. Oba návrhy podpořilo šestnáct zastupitelů z třiadvaceti přítomných. Při stanovení počtu členů rady města nebyly žádné připomínky, a tudíž rada bude opět sedmičlenná tak, jak to zastupitelé odhlasovali. Naopak při schvalování počtu místostarostů padly dva protinávrhy, které byly shodné, a to z řad KSČM a KDU-ČSL, aby byli zvoleni dva a ne tři, jak vyplynulo z jednání mezi politickými stranami. Karel Kuboš (KSČM) řekl, že je to pro město finančně náročné. Třináct zastupitelů schválilo tři místostarosty, šest bylo proti a čtyři se zdrželi.

Po malé přestávce zastupitelé přistoupili k volbě starosty. Jako první byl navržen Vladislav Kryške, jako druhý Jiří Tichánek (ČSSD). Na dotaz předsedajícího, zda souhlasí s kandidaturou na post starosty, odpověděl Kryške, že nepřijímá a tuto funkci odmítá. Naopak Jiří Tichánek řekl, že funkci přijme, a došlo k hlasování. Při počítání hlasů došlo k chybě, a proto se počítání opakovalo. Jiří Tichánek byl schválen osmnácti hlasy zastupitelů do funkce starosty a od Josefa Pavelky, který mu jako první poblahopřál, převzal vedení schůze.

Při schvalování místostarostů a dalších členů rady již nikdo z navržených kandidátů svou funkci neodmítal. Na post prvního místostarosty byli navrženi Vladislav Kryške a Eliška Greplová (nezávislá na kandidátce KSČM), ale vzhledem k tomu, že Kryškeho podpořilo sedmnáct zastupitelů, o Greplové se nehlasovalo. Na druhého místostarostu byli navrženi Milan Bureš (ODS) a Alois Janek (KDU-ČSL). Bureš získal patnáct hlasů a byl zvolen. Na post třetího místostarosty byli navrženi Alois Janek, Zdeněk Krajčír (ČSSD) a Eliška Greplová. Pro Janka hlasovalo jen pět a osmnáct se zdrželo, Krajčíra podpořilo čtrnáct zastupitelů, a proto byl zvolen.

Jako pátý člen rady byl zvolen Karel Březina patnácti hlasy, kdežto jeho protikandidát Milan Kapica (KSČM) získal jen tři. Na post šestého člena rady byl odhlasován sedmnácti hlasy Petr Černoch (ČSSD). Na sedmého člena rady města byli navrženi Alois Janek a Dagmar Jančálková (ODS). Pro Janka bylo pět zastupitelů, kdežto pro Jančálkovou patnáct. Zastupitelé také odhlasovali pořadí zastupování místostarostů v době nepřítomnosti starosty, které je shodné s pořadím, v jakém byli zvoleni.

Zastupitel Karel Kuboš, předseda místní organizace KSČM, řekl v diskuzi: „Chtěl bych říct voličům, že i když nás diskvalifikace před bojem o nejvyšší posty vyřadila dnes ze hry, my nebudeme z boje utíkat, ale budeme pracovat tak, jak jsme to lidem slíbili.“ Zastupitel Jaroslav Šula a předseda místní organizace vystoupil s příspěvkem v diskuzi: „KDU-ČSL bude po čtyři roky v opozici a za sebe mohu říct, že jsem připraven být konstruktivní k takovým programům, které bude rada města přenášet do zastupitelstva ke schválení, ale budu velmi dbát, aby náměty, které nebudou v pořádku, prošly ostrou kritikou.“

Marie Pešlová, která kandidovala jako lídr strany Naděje, ve svém krátkém vystoupení řekla, že „demokracie dostala na frak“. Na to reagoval Jiří Sumbal (ODS), který odpověděl, že „na frak nedostala demokracie, jen nějaká ambiciózní osoba“.


    [Top]    


Zeleň přerušila řízení o přístavbě úřadu

Takto by měla vypadat přístavba
budovy městského úřadu
na ulici Záhumenní po svém dokončení.
Foto: Studie z technické dokumentace

K o p ř i v n i c e (hod) - V současné době je přerušeno územní řízení přístavby městského úřadu v Kopřivnici. Na základě zpracovaného projektu se v rámci zahájeného územního řízení vyjadřovali a vznášeli své námitky dotčené orgány státní správy, majitelé inženýrských sítí a vlastníci sousedních nemovitostí. K nejzávažnějším patří připomínka orgánu ochrany životního prostředí, respektive ochrany veřejné zeleně, která poukazuje na skutečnost, že projekt tak, jak byl v řízení předložen, musí být upraven. „Navrženou plochou odstavných stání vyvolaný zásah do veřejné zeleně, která je považována za natolik cennou, že finanční náhrada, ani forma výsadby nové náhradní zeleně by nebyla odpovídající, nebyl povolen,“ řekl k přerušenému řízení Milan Šmíd, architekt města a pokračoval, „jedná se o část projektu, která rozšiřovala odstavná parkovací stání jednak pro přístavbu radnice, jednak pro obytné bloky ‘hokejky’, a to v místě podél příjezdové cesty do Telecomu a v travnatém pásu podél ulice Obránců míru, kde by došlo k zásahu do skupiny kvalitních jehličnanů.“

Územní řízení bylo Stavebním úřadem v Kopřivnici přerušeno na dobu šedesáti dnů za účelem dopracování jiné varianty, která by akceptovala námitky orgánu životního prostředí, jenž nedal souhlas jako orgán státní správy k realizaci tohoto projektu, a zároveň zabezpečila potřebný počet odstavných stání, stanovených příslušnými normami. Město Kopřivnice znovu oslovilo Slezskou projektovou společnost, s. r. o., Opava a předalo jí připomínky a představy o možných variantách řešení. „Jako jedna z variant řešení zachování příslušného počtu parkovacích stání se nabízí odstavná plocha a nevyužívané garáže sousedního Telecomu. Město zahájilo jednání s vedením Telecomu o možnostech využití, případně odkoupení tohoto pozemku. Tato jednání jsou však dlouhodobá, neboť k nim se musí vyjádřit příslušné orgány vlastnické struktury Telecomu. Proto, abychom nezastavili celé řízení třeba na půl roku, navrhli jsme projektantům i variantní řešení, které akceptuje příslušné požadavky na počet odstavných stání,“ rozebral variantu řešení Šmíd.

V současné době je projekt přepracováván a stavební úřad po předložení příslušných vyjádření k novému návrhu znovu zahájí územní řízení na přístavbu. V dohledné době se nepředpokládají další vážnější komplikace v řízení a je pravděpodobné, že do konce letošního roku by mohlo být vydáno kladné územní rozhodnutí, což koresponduje s předpokládanými termíny přípravy tak, aby v březnu bylo vydáno stavební povolení. „Celá příprava přístavby radnice je koncipována tak, že pokud budou k dispozici příslušné finanční prostředky, může být po řádných výběrových řízeních na dodavatele stavby začátkem května zahájena samotná realizační fáze,“ doplnil k záměru stavby architekt města.

Přístavba městského úřadu je navržena jako podsklepená, bezbariérová, šestipodlažní budova, provozně propojená přízemním spojovacím krčkem se stávající budovou úřadu. Hlavní vstup pro veřejnost do obou budov zůstane zachován stávající, tj. přes vstupní halu s informačním centrem ze strany ulice Záhumenní.V suterénu budou archivy, skladové hospodářství, dílny a vzduchotechnika. V přízemí bude pokladna, kanceláře odboru dopravy, informačního a datového centra a také garáže. Od druhého patra budou kanceláře, jejich počet se však bude lišit podle toho, které odbory v nich budou mít sídlo, neboť každý z nich má jiné provozní požadavky. „S ohledem na finanční možnosti města jsou velikosti jednotlivých kanceláří koncipovány na úrovni nižšího plošného standardu (v přístavbě 9,5 m2/prac., norma doporučuje rozmezí 7 - 14 m2/prac.). Úředníci budou rozmístěni po dvou po třech. Budova je projektována tak, aby centralizovala stávající pracovníky z budovy na ul. Štefánikově a delimitované pracovníky státní správy a kontaktního místa státní sociální podpory,“ dodal Milan Šmíd.


    [Top]    


Socha zůstal starostou, Hajda z funkce odchází

O k r e s (dam) - Také v okolních městech a obcích se během minulého týdne rozhodovalo o osobách starostů a jejich zástupců. V sousedním Štramberku se podobně jako zde na nejvyšším postu nezměnilo nic. Jan Socha zůstává i nadále v čele radnice. Na čtvrtečním ustavujícím zastupitelstvu jej podle očekávání šestnáct z jednadvaceti přítomných zastupitelů znovu zvolilo do funkce starosty. Ke změně došlo na postu jeho zástupce. Po čtyřleté pauze se do funkce místostarostky vrací nezávislá kandidátka Jindřiška Kundlová. Socha, který získal v komunálních volbách absolutně nejvyšší počet hlasů, bude po následující čtyři roky předsedat zastupitelstvu tvořenému osmi nezávislými, pěti členy ODS, čtyřmi lidovci, třemi komunisty a jediným zástupcem ČSSD.

Posílení vlivu Sdružení nezávislých kandidátů na politiku ve Štramberku je patrné na složení rady města. Kromě již jmenovaných dvou uvolněných funkcionářů získalo sdružení nezávislých ještě další dvě křesla. ODS má dva radní a KDU-ČSL se musela na rozdíl od minulých čtyř let spokojit pouze s jedním neuvolněným členem rady.

„Vracíme se k modelu, který tady fungoval čtyřicet let. V minulém období mělo město dva místostarosty a takový luxus si podle nás nemůže dovolit. Nyní bude pouze starosta, jeho zástupce a tajemník městského úřadu, jehož práci doposud dělal jeden z místostarostů,“ vyjasnil změny na sousední radnici Socha.

K výměně vedení došlo v závěru minulého týdne v sousedních Závišicích. Vlastimila Hajdu (ODS), který vedl obec plných dvanáct let ve funkci starosty, vystřídal Zdeněk Vajda (nezávislý na kandidátce ČSSD). Páteční ustavující zasedání devítičlenného zastupitelstva bylo poměrně bouřlivé a velká část přítomných občanů nahlas projevovala nespokojenost s výměnou starosty. Hajda, který získal absolutně nejvyšší počet hlasů, by podle nich měl zůstat ve vedení obce a objevovaly se dokonce hlasy žádající vypsání referenda o tom, koho si lidé na radnici přejí.

Změnu starosty v sousední obci umožnila povolební spolupráce ČSSD s KDU-ČSL. Obě strany mají stejně jako dnes již opoziční ODS tři mandáty v zastupitelstvu. Podle odcházejícího Vlastimila Hajdy byla ODS v Závišicích značně překvapena tím, že jejich dlouholetí partneři z KDU-ČSL se spojili se sociálními demokraty. „Chtěli jsme respektovat vůli voličů, kteří dali ve volbách o 171 hlasů více kandidátům ČSSD než kandidátům ODS,“ prohlásil na ustavujícím zasedání zastupitelů Josef Kuběna, který jako nezávislý na kandidátce křesťanských demokratů získal post zástupce starosty. Nový, teprve jednatřicetiletý starosta Závišic si je vědom toho, že ne všem občanům je jeho zvolení po chuti. „Je pravda, že obec vzkvétá, ale zároveň jsme viděli jisté náznaky toho, že by to nemuselo nadále fungovat tak dobře jako doposud. Z toho důvodu jsme do toho šli,“ řekl Zdeněk Vajda, který až do minulého pátku pracoval jako šéf celního oddělení ve frenštátském Siemensu.

Vůbec žádné změny na nejvyšších postech nezaznamenala radnice v Příboře. Starostou je i nadále Milan Strakoš z ODS, jeho zástupcem pak nezávislý Bedřich Turek. V městské radě došlo pouze k výměně tváří, rozložení sil pak zůstává téměř shodné.

O tom, že budou mít nového starostu v Ženklavě, věděli již před volbami. Nezávislý Josef Juroška totiž odchází do důchodu. V čele obce jej vystřídá Miroslav Drozd z KSČM. Jeho zástupkyní bude po další čtyři roky Karla Mlčáková, která v devítičlenném zastupitelstvu hájí barvy KDU-ČSL.


    [Top]    


Dotační peníze na prevenci kriminality přišly pozdě

K o p ř i v n i c e (dam) - Část peněz, které do Kopřivnice přitekly ze státní kasy jako dotace programů prevence kriminality, se zřejmě opět vrátí, odkud přišly. Důvodem, proč bude město s největší pravděpodobností nuceno nedočerpané dotace vracet, je opožděná platba ze strany státu.

S podobnými problémy se kopřivnická manažerka prevence kriminality Blanka Mikundová setkala již před rokem. „Taky tehdy nám přišly peníze pozdě, ale stále to bylo dřív než letos a stihli jsme je spotřebovat,“ řekla. Podle Mikundové neměli organizátoři jistotu, že peníze skutečně přijdou, a proto své projekty realizovali skromněji. „Například plánované víkendové pobyty jsme dělali úsporně přímo tady v klubu Kamarád,“ uvedla Mikundová. Částka, kterou bude muset město poslat zpět, prý ale nebude výrazná.

Na tři vybrané projekty ministerstvo vnitra v tomto roce uvolnilo sto sedmdesát osm tisíc pět set korun. Zpět by podle Mikundové mělo jít maximálně několik tisícovek. „Kolik to bude přesně, zatím ještě nejsem schopná odhadnout,“ uvedla Mikundová s tím, že peníze určené k vyčerpání v tomto roce přišly na účet města až na konci měsíce září. Vyčerpání dotačních prostředků navíc ztížila také nová pravidla pro jejich udělování. Nově například město nesmí peníze z dotací předávat na další subjekty formou příspěvku, což údajně značně znesnadňuje celou agendu.

Jak bude program prevence kriminality fungovat v příštím roce a dalších letech, na zdejší radnici prozatím nevědí.

„Vypadá to, že program je skutečně v útlumu. Není jasné, kolik peněz bude k dispozici, ani to, zda budeme o podporu žádat opět ministerstvo vnitra nebo již krajský úřad,“ tvrdí Mikundová s tím, že více se dozví v závěru tohoto měsíce.


    [Top]    


Dechový orchestr uzavřel letošní nabitou sezonu

  Ve dvou skladbách slavnostního koncertu
přenechal Alois Hrnčárek dirigování
orchestru Pavlu Debefovi.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Slavnostním koncertem v domácím prostředí kulturního domu uzavřel kopřivnický dechový orchestr vůbec nejnabitější sezonu ve své devítileté historii.

„Vystupovali jsme celkem sedmatřicetkrát. Realizovali jsme tři tuzemské a dva zahraniční festivaly. Je to opravdu vysoké číslo,“ řekl šéfdirigent orchestru Alois Hrnčárek a ‘vyhranost’ muzikantů v programu koncertu jak se patří zúročil. Kapela předvedla bezmála půldruhé hodiny kvalitní dechové hudby od transkripcí klasiky až po folkrockovou píseň.

Slavnostní koncert místní dechovky letos tvořilo patnáct melodií a v závěru pak kapela publiku poslala také jeden přídavek. Mezi jinými orchestr nasadil i několik velmi obtížných skladeb jako například Španělské metamorfózy Evžena Zámečníka či Modré bolero Rudolfa Sochora, které se v některých pasážích blížilo jazzovému pojetí hudby. „Snažili jsme se udělat program tak pestrý, aby si v něm každý našel tu svoji muziku,“ řekl o dramaturgii koncertu Hrnčárek. I letošní slavnostní koncert byl rozdělen na dvě poloviny. V první zahrál orchestr oděný v nových černých vestách náročnější koncertní repertoár. Po přestávce se kapela nejen převlékla do modré barvy, ale také částečně odlehčila uváděnou hudbu.

Přestože plných deset skladeb hrál orchestr před publikem vůbec poprvé, kapelník byl s jeho výkonem spokojen. Vše bylo podle jeho slov zahráno velice dobře, i když u nejnáročnějších věcí dirigent zachytil některé drobné nedostatky. „Ty jsme ale hned po koncertě přetočili a na nahrávce pořizované rozhlasem bude již vše perfektní,“ řekl dirigent, který chválil nejen bezmála sedmdesátihlavý orchestr, ale také jeho sólisty.

Nahrávka ze sobotního koncertu bude v pořadí již čtvrtým CD, které Městský dechový orchestr Kopřivnice natočil. V nejbližší době by pak měl vzniknout nový disk, který ponese to nejlepší ze všech již vyprodukovaných cédéček, a ten jako první kapela bude také nabízet ke koupi.


    [Top]    


Neúspěšný kandidát vyzval další, aby utvořili stínové zastupitelstvo

K o p ř i v n i c e - Nejen oficiální zastupitelstvo, ale možná také jeho stínová podoba bude v následujících čtyřech letech jednat o komunální problematice v Kopřivnici. Ustavení takového zastupitelstva inicioval na prvním zasedání nových městských poslanců nezvolený kandidát Ivan Telařík.

Stínové zastupitelstvo má být podle autora této myšlenky nejen opozicí skutečným zastupitelům, ale také indikátorem toho, kdo z kandidátů myslel svůj vstup do politiky vážně. „Osmdesát procent těch, co kandidovali, nemohlo uspět a muselo jim to být dopředu jasné. Kdo to se svou kandidaturou myslel upřímně a nedělal pouze křoví, či nechtěl být zvolen z prospěchu, toho by měla moje myšlenka oslovit,“ řekl hned po ustavujícím zasedání Telařík. On sám prý nyní bude očekávat, zda se jeho myšlenka uchytí a někdo se ozve. „Rozhodně nebudu ty lidi obcházet, řadu jich pochopitelně ani neznám. Já jsem je vyzval a další krok už je na nich,“ tvrdí Ivan Telařík.

Staronový starosta Jiří Tichánek bere Telaříkův záměr jen jako prázdné gesto. „Myslím si, že to nebude mít vůbec žádný efekt. Nabízí se tady srovnání se stínovými vládami, které rovněž nic nepřinesly,“ řekl pouze Tichánek.

Marie Pešlová, kopřivnická lékárnice a politička, naopak Telaříkovu nápadu fandí. Ani ona však tomu, že dojde k realizaci, příliš nevěří. „Já už vlastně takovou stínovou zastupitelkou jsem delší dobu. Pokud by se našla skupinka lidí, která by se o tuto problematiku zajímala, byla bych ochotná se s nimi scházet a diskutovat. Moc tomu ale nevěřím,“ nechala se slyšet žena, které se již podruhé v řadě nepodařilo mezi zastupitele vstoupit, přestože její podpora u voličů byla větší než u mnoha zvolených komunálních politiků.

David Macháček

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.