Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


V poradně se snaží, aby klienti byli sami aktivní

K o p ř i v n i c e (hod) - V Kopřivnici v Katolickém domě a v Novém Jičíně v azylovém domě Adra funguje již tři roky občanská poradna, na kterou se mohou obrátit lidé se svými problémy. Poradna, která spadá pod nestátní neziskovou organizaci Středisko Charity Kopřivnice, poskytuje služby bezplatně všem lidem, kteří se na ni obrátí.

„V každém městě jsme občanům k dispozici po dva dny v týdnu, v Kopřivnici je to pondělí a čtvrtek a v Novém Jičíně úterý a ve středu. Nyní na přechodnou dobu asi do konce roku je chod poradny omezen, a to z důvodu finančních a personálních,“ řekla vedoucí poradny Irena Drijáková. Na poradnu se lidé nejčastěji obracejí s žádostmi o pomoc při řešení sociálních dávek, pracovněprávních vztahů, bydlení a lidských práv.

„Usilujeme o to, aby nikdo netrpěl v důsledku neznalosti svých práv či povinností, neznalostí dostupných služeb nebo neschopností účinně vyjádřit své potřeby. Naším posláním je být klientovi průvodcem a poskytovat jistoty všem, kdo se na nás obrátí při řešení svých tíživých situací, sociální nebo hmotné nouze. Chceme být nezávislou institucí bezplatné, diskrétní a nestranné pomoci.

Významným prvkem občanského poradenství je důraz na vlastní rozhodnutí klienta a jeho vlastní iniciativu v řešení jeho situace. Naše poradna neřeší problém klienta místo něj, ale je mu oporou po celou dobu řešení problémů a vyžadujeme jeho vlastní aktivitu. Snažíme se lidi vychovávat k tomu, aby si vše, co mají podepsat, nejdříve důkladně přečetli. Mnozí z nich se do problémů dostali právě proto, že si vše nepřečetli, dokumenty podepsali v dobré víře a mnohokrát naletěli,“ rozvedla práci s klientem vedoucí poradny Irena Drijáková.

Činnost občanské poradny podporují finančně Nadace rozvoje občanské společnosti a Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR a dále Městské úřady Kopřivnice, Nový Jičín a Štramberk, novojičínský úřad práce a Open society fund Praha. „V současné době jsme zažádali o grant Krajský úřad Moravskoslezského kraje,“ doplnila Drijáková další zdroj, který by mohl přispět na činnost poradny.

Občanská poradna se nesnaží svou existencí nahradit odborné poradny a pracoviště specializovaná na určité oblasti či advokátní kanceláře. Přesto se na poradnu každým rokem obrátí několik stovek klientů se svými dotazy. Jen za první pololetí letošního roku služeb poradny využilo téměř pět set lidí.

„Kdybychom měli více finančních prostředků a mohli zaměstnat více odborníků, mohli bychom služby poskytovat v kratších termínech a rychleji. Objednací lhůty jsou i třítýdenní. Lidé řešení svých problémů odsouvají a po nás by chtěli jejich vyřešení téměř ihned. My už prostě víc nestihneme, přesto se snažíme vycházet vstříc, jak je to jen možné,“ uzavřela Drijáková.


    [Top]    


Víkendová vichřice přidala práci hasičům i strážníkům

  Požár v lokalitě Váňova kamene byl
jen jedním z mnoha zásahů hasičů
během víkendu. Starosti jim dělal
především silný vítr.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Rušný víkend za sebou mají hasiči. Během dvou volných dnů museli pouze v Kopřivnici vyjet ke čtrnácti událostem, drtivou většinu z nich měla na svědomí avizovaná sobotní vichřice.

Ve většině případů se hasiči potýkali s polámanými stromy, padajícími větvemi či plechy, které silný vítr trhal ze střech. Dvakrát však vyjížděli také k ohni. V prvním případě šlo pouze o malý požár trávy v ulici Na Drahách. Nebezpečněji vypadal oheň, který kolem půl čtvrté odpoledne vypukl v lesním porostu u Váňova kamene.

Požár provizorní chatky byl podle operačního důstojníka novojičínských hasičů zlikvidován během desíti minut. Požár, který nezpůsobil žádnou škodu, zavinil pětačtyřicetiletý bezdomovec, který si na otevřeném ohni ohříval jídlo. Původce požáru byl při pokusu o útěk zadržen strážníky městské policie a v poutech předán Policii ČR.

Větrné počasí přidalo práci i městským strážníkům. Ti, kromě běžných záležitostí, jako je rušení nočního klidu, asistovali u pěti případů vyvrácení dopravních značek, stejného počtu poškozených střech, několika spadaných stromů či poškozeného elektrického vedení.


    [Top]    


Termoventily budou lidé platit v nájmu

K o p ř i v n i c e (hod) - Na základě zákona o hospodaření s energiemi, který ukládá vlastníkům budov povinnost vybavit vnitřní tepelná zařízení budov přístroji regulujícími dodávku tepelné energie, započalo město Kopřivnice s realizací I. etapy instalace této techniky, která obsahuje asi tisícovku bytů.

Práce byly zahájeny začátkem září a budou ukončeny do 15. prosince letošního roku. Zbývající část obecních domů napojena na centrální zásobování teplem bude osazena v průběhu příštího roku. Mimo termostatické ventily se na radiátory montují identifikátory topných nákladů, které umožní objektivnější rozúčtování nákladů na vytápění. Náklady na pořízení výše uvedené měřicí a regulační techniky budou od 1. srpna 2003 zahrnuty do nájmu a nájemce je bude splácet po dobu osmi let v souladu s ustanoveními cenového výměru ministerstva financí.


    [Top]    


Chladné stěny léčebny zdobí dětské obrázky

K o p ř i v n i c e (ili) - První listopadový čtvrtek proběhla ve Středisku následné péče na poliklinice Therápon 98, a. s., vernisáž výtvarných prací dětí ze Základní školy sv. Zdislavy. Barevné výkresy, nástěnná keramika i látkové koláže oživily jídelnu a vstupní halu zařízení, které je mezi veřejností známo spíše jako léčebna dlouhodobě nemocných.

„S nápadem přišla maminka jedné žákyně, která v uvedeném zařízení pracuje. Přestože je vybaveno špičkovou technikou a moderním interiérem, zůstávají všude velké bílé plochy, které podtrhují nemocniční prostředí. A to jsme chtěli trochu zlidštit,“ řekla o prvotním impulsu učitelka a vedoucí keramického kroužku Kateřina Kovářová.

Od vlastního nápadu k realizaci však uplynulo přece jenom dost vody. „Narazili jsme na několik problémů. Předně se děti jen nerady loučily se svými výtvory a navíc si za možnost realizace v keramickém kroužku zaplatily. Proto jsme město požádali o grant, který nám byl ve výši tří tisíc korun poskytnut,“ dodala Kateřina Kovářová.

Svůj projekt děti ze Základní školy sv. Zdislavy pojmenovaly Radost, protože radost chtějí svými výrobky rozdávat. Aby blíže poznali prostředí, pro které budou jejich výrobky určeny, navštívili žáci léčebnu dlouhodobě nemocných. „Pro děti byla návštěva i silným motivačním stimulem, který se v jejich tvorbě odrazil. Myslím si, že pro každého, kdo do takového velmi potřebného zařízení poprvé přijde, je to pro něj velká zkušenost,“ vysvětlila učitelka Kovářová.

Své síly děti z keramického kroužku spojily s žáky výtvarné výchovy, kde pod vedením učitelky Martiny Šrubařové vznikly textilní práce a nástěnky, na kterých jsou díla obměňována.

Na vlastní vernisáži, na které vystoupil taneční a pěvecký kroužek pod vedením učitelek Ivony Pecháčkové a Heleny Obadalové, dojemným způsobem poděkoval vedoucí lékař Střediska následné péče Petr Huvar všem zainteresovaným dětským kolektivům a institucím, které se na celé akci zcela nezištně podílely. Dojetí neskrývali ani někteří z pacientů, kterým zdravotní stav umožnil vystoupení dětí sledovat.

Finanční prostředky na keramickou hlínu a glazury ani po výrobcích určených na vernisáž ještě nejsou zcela vyčerpány, proto se mohou dočasní obyvatelé a zaměstnanci těšit na další zkrášlování prostředí Střediska následné péče.


    [Top]    


Spořitelna vrátila systém lístků

K o p ř i v n i c e (ili) - Změny v kopřivnické pobočce České spořitelny v posledních měsících vedly některé její klienty a naše čtenáře k žádosti o osvětlení těchto změn. Tento požadavek jsme tlumočili vedoucímu pobočky Marku Rolnému, který přinesl následující vyjádření:

„Česká spořitelna v rámci změny filozofie obsluhy klientů zrušila v červnu letošního roku vyvolávací zařízení na svých pobočkách. Dali jsme tím klientům možnost vybrat si pracovníka, kterým chtějí býti obslouženi. Od tohoto kroku jsme si rovněž slibovali zrychlení obsluhy na přepážkách.

V měsíci září jsme vyhodnotili tříměsíční fungování této změny. Potvrdilo se velké zrychlení obsluhy klientů na hotovostních přepážkách (pokladnách). U bezhotovostních přepážek, kde je obsluha vzhledem k charakteru finančních transakcí delší, naši klienti projevili přání vyvolávací systém znovu zavést. Jejich přání jsme proto vyhověli.

V létě letošního roku jsme rovněž nově zavedli pozici pracovnice informační přepážky. Tato pracovnice pomáhá klientům v orientaci podle toho, s jakým požadavkem na pobočku přicházejí. Mohu říci, že tuto službu naši klienti přijali velmi vstřícně a oceňují ji. Pracovnici informační přepážky nemusí klient sdělovat konkrétně, s jakým požadavkem na pobočku přichází, postačí obecná charakteristika (např. výběr hotovosti, sjednání stavebního spoření apod.), nedochází tedy k žádnému porušení diskrétnosti.

Veškeré změny, ke kterým Česká spořitelna v posledním období přistupuje, jsou vedeny snahou, aby se naši klienti cítili na pobočce dobře a byli obslouženi na profesionální úrovni. Pečlivě proto sledujeme reakce klientů na každou provedenou změnu a vyhodnocujeme je. Ukáže-li se, že provedená změna klientům nevyhovuje, snažíme se pružně jejich požadavkům vyhovět.“


    [Top]    


Zpětné vyplácení sociálních dávek bylo výrazně zkráceno

K o p ř i v n i c e (ili) - Přijatý návrh ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha v závěru minulého měsíce by měl omezit časté zneužívání sociálních dávek. Vláda schválila návrh, který zkracuje dobu zpětného vyplácení těchto dávek z dosavadního jednoho roku na tři měsíce.

Přijaté opatření se týká přídavku na dítě, sociálního příplatku, příspěvku na bydlení, rodičovského příspěvku, porodného a pohřebného. Zkrácením doby pro zpětné vyplácení dávek budou postiženi hlavně ti občané, kteří neúspěšně žádali o azyl v zahraničí a po návratu do republiky žádali o následné vyplacení sociálních dávek. Zároveň se toto opatření dotkne těch spekulantů, kteří si dávky vyřizovali jednou ročně tak, aby si vyplacenými penězi zpříjemnili vánoční svátky.

„Takových vypočítavců není mnoho,“ přiznala jejich existenci jedna z pracovnic kontaktního místa, „ale pár by se jich určitě našlo. Většinou jsou však sociální dávky vypláceny pravidelně, protože v případě měsíčního nevyplacení by jejich absence velmi citelně narušila finanční rozpočet celé rodiny.“

Nadále bude zachována tříletá doba zpětného vyplácení pro případy, kdy byla dávka neprávem přiznána v nižší částce, byla neprávem odepřena, přiznána od pozdějšího data nebo byla vyplácena v nižší částce, než v jaké náleží.


    [Top]    


Výsledky povolebních dohod vnímají lidé různě

K o p ř i v n i c e (ili) - Účast voličů ve volbách sice nedosáhla čtyřiceti procent, ale výsledek povolebního vyjednávání stran byl očekáván s napětím. Na názor jsme se zeptali náhodných respondentů.

Václav P. (44 let, soukromý podnikatel) - Poněkud neočekávaný výsledek, ale s hodnocením počkám, až uvidím, co takové spojení dvou doposud opozičních stran přinese.

Karolína O. (35 let, daňový poradce) - Hodnotím pozitivně větší počet žen v zastupitelstvu, ale celkově se nebudu vyjadřovat, není k čemu.

Igor G. (68 let, pracující důchodce) - V podstatě je jedno, kdo radnici vede. Sázím na to, že rada a zastupitelstvo všechny kroky radnice ohlídá. Přibylo pár nových tváří, ale základ zůstává stejný ze samých osvědčených harcovníků.

Emílie P. (57 let, důchodkyně) - Vadí mi, že se posty nerozdělují podle získaných hlasů, pak by to bylo respektování vůle voličů.

Jarmila H. (61 let, důchodkyně) - Nestarám se, politika mě nezajímá.

Hana K. (38 let, finanční poradkyně) - Nejsem spokojena, protože si nemyslím, že povolební dohoda rivalů vydrží celé volební období.

Ivana K. (41 let, pedagogická pracovnice) - Jsem ráda, že se v zastupitelstvu objevily nové tváře, bohužel totéž nelze říct o vedení.

Roman P. (55 let, opravárenský technik) - Že se na radnici nedostanou lidovci, to jsem opravdu nečekal.

Miroslav Š. (47 let, dopravce) - Výsledky voleb jasně dokázaly, že lidi už mají dost politických příslušností a dávají přednost bezpartijním. Jak jinak si vysvětlit více než čtvrtinový podíl jejich mandátů v zastupitelstvu?

Petr L. (28 let, stavební projektant) - Povolební tahanice musela stát za to, když jejím výsledkem je spolupráce občanských demokratů s ČSSD.

Josef F. (62 let, zásobovací technik) - Nebyl jsem volit, a tak mě nezajímají ani výsledky

Jiřina L. (27 let, mateřská dovolená) - Jestli Petr nebo Pavel, rozhodující bude splnění předvolebních slibů.

Dalibor V. (40 let, technik) - Kde se ztratil Lojza Janek s Petrem Chromečkou? Na ty bych i vsadil, jak jsem byl přesvědčený, že budou na radnici.

Jakub Z. (48 let, nezaměstnaný) - Mám z toho rozporuplné pocity. Vždycky je to boj o koryta, tak v tom nic čistého nemůže být.

Irena H. (37 let, soukromá podnikatelka) - Mne bude zajímat, jak si vedoucí strany dostojí svým předvolebním slibům. Tentokrát všichni slíbili dostavbu domova důchodců stejně jako v minulém období, tak jsem zvědavá, na čem to ztroskotá tentokrát.

Martin M. (43 let, seřizovač) - Je to levárna. Obyčejným selským rozumem vzato, o dění ve městě by měli rozhodovat ti, kteří získali nejvíc hlasů a ne nějaké přepočítávání. Prostě se mi nelíbí samotný volební zákon.


    [Top]    


Lidé si velmi často pletou telefonní čísla

K o p ř i v n i c e (hod) - Již několik let musí na místním středním odborném učilišti vysvětlovat lidem, kteří se k nim dovolají, že na kopřivnický městský úřad je jiné telefonní číslo. Městský úřad v Kopřivnici má dvě telefonní čísla, na budovu na ul. Záhumenní 556 879 411 a na ul. Štefánikovu 556 879 611. Telefonní číslo středního učiliště je 556 879 111. K většině omylů dochází tak, že lidé, kteří jsou zvyklí volat na instituce, vytáčí k šesti číslům 111, což je povětšinou ústředna. V Kopřivnici je tomu ale jinak. Na učilišti také občas vyžadují i pracovníky Revírní bratrské poklady, která má telefonní číslo 556 879 511.


    [Top]    


Sousedství Kauflandu obchodníka nepoložilo

K o p ř i v n i c e (dam) - Především o víkendech doléhá na Potraviny Klos, stojící v sousedství bývalého kina, blízkost nově otevřeného supermarketu. Kaufland konkuruje malému obchodu s potravinami již dva měsíce, jeho majitel však o zavření krámu zatím neuvažuje.

„Přítomnost Kauflandu jsme pochopitelně silně pocítili. Zatím vzniklou situaci analyzujeme, na konečné soudy je zatím brzo. Teď se navíc blíží předvánoční období, kdy se nakupuje více. Myslím, že jak na tom skutečně jsme, poznám v lednu nebo v únoru,“ tvrdí podnikatel Jiří Klos a dodává, že až tehdy se s konečnou platností rozhodne, zda nechá své potraviny otevřené, nebo jejich činnost ukončí a přeorientuje se na jinou činnost.

Nejmarkantnější odliv zákazníků zažívají Klosovy potraviny během víkendu. Tento pokles je prý dokonce tak výrazný, že podnikatel uvažuje o omezení provozu během volných dnů. „Během týdne zákazníci zatím chodí. Nakupuje se především pečivo a věci běžné denní spotřeby, tedy asi sortiment, který lidem v supermarketu nevyhovuje, nebo nechtějí jejich nakupováním ztratit mnoho času,“ řekl Klos. Podle jeho slov se otevření Kauflandu může daleko více dotknout paradoxně obchodů vzdálenějších. „Velké víkendové nákupy, na které se do Kauflandu jezdí, především u mě lidé nikdy nedělali. Je tedy pravděpodobné, že otevření supermarketu daleko více poškodí větší provozovny,“ nechal se slyšet obchodník.

Jiří Klos již dnes ví, že pokud by tržby v potravinách klesly na polovinu, byl by nucen podnik zavřít, přesto doufá, že k tomu nedojde. „Mám ještě jiné podnikatelské aktivity, takže to zatím dotuji a čekám, co se bude dít. Proděleční zatím asi nejsme. Musím přiznat, že otevření Kauflandu nás zasáhlo relativně méně, než jsem čekal,“ připustil Klos. Podle jeho slov navíc zkušenosti z jiných měst hovoří o tom, že i drobní obchodníci jsou schopni vedle velkých supermarketů existovat. „Někteří obchodníci z Ostravy tvrdí, že ten, kdo to psychicky unesl a vydržel rok, tak zůstal a s tržbami je na tom stejně, nebo dokonce i lépe než předtím,“ uzavřel Klos.


    [Top]    


Pod Trúbou se bude hodnotit vlastní tvorba

K o p ř i v n i c e (ili) - Ze začátku se jednalo o setkání účastníků tábora rodičů s dětmi, na které si někteří brávali kytary. Časem tato setkání přerostla ve Zpívánky pod Trúbou, při kterých se scházejí amatérští muzikanti a milovníci trampských písní.

„Zájemců o setkání je čím dál víc, své dělá i prostředí štramberské Trúby. Proto jsme se letos rozhodli setkání ozvláštnit soutěží o nejlepší vlastní písničku,“ uvedla jedna z organizátorek akce DDM Kopřivnice Hana Pokludová. Akce se uskuteční 29. listopadu v 19 hodin.


    [Top]    


Smlouvy na hrobová místa se budou postupně obnovovat

K o p ř i v n i c e (ili) - Firma Slumeko, s. r. o., bude postupně obnovovat všechny smlouvy s občany, kteří mají pronajatá hrobová místa. A to v souvislosti s novým zákonem o hřbitovnictví, který nově určuje některá pravidla, a na základě upraveného zákona o obcích, který říká, že každá smlouva o pronájmu majetku podléhá schválení radou města.

„Protože hřbitovy jsou majetkem města, podléhá pronájem hrobových míst novým schvalovacím předpisům. Z těchto důvodů musíme obnovit všechny smlouvy, které máme uzavřené s jednotlivými občany s tím, že následně projdou schvalovacím řízením rady města,“ odůvodnil nezbytnost vyhotovení nových smluv ředitel firmy Slumeko Karel Březina.

Zároveň se změnou smluv dojde k úpravě cen za pronájem hrobových míst z důvodu stoupajících nákladů na údržbu, cen za svoz a uložení odpadů a energií. Současná cena za urnový hrob je stanovena na dvě stě padesát korun na deset let. „Roční pětadvacetikorunový poplatek je opravdu minimální a je jedním z nejnižších v širokém okolí. Město má zájem na tom, aby se cena ze pronájem hrobového místa pohybovala v rozumných relacích, ale její navýšení je nezbytné,“ dodal Karel Březina.

Město dotuje provoz hřbitovů v Kopřivnici a místních částech částkou čtyři sta devadesát tisíc korun ročně, z toho tvoří 360 tisíc provozní náklady, elektrická energie šedesát tisíc a roční spotřeba vody přijde na sedmdesát tisíc.


    [Top]    


Stíny

V pondělí 11. listopadu v odpoledních hodinách neznámý pachatel v Kopřivnici na parkovišti za budovou městského úřadu nezjištěným způsobem překonal zámek motorového vozidla Škoda Felicia a s vozidlem z místa odjel a dosud je neoprávněně užívá.

Z trestného činu ublížení na zdraví je podezřelý 54letý muž z Kopřivnice, který 12. listopadu v půl šesté večer v kuchyni svého bytu ve značné opilosti napadl kuchyňským nožem stejně starého a také silně podnapilého muže. Čepelí mu způsobil na levé straně krku drobnou ranku, nezasahující do podkoží. Poškozený jeho útok fyzicky odrazil a z místa utekl. Incidentu přihlížela i značně společensky unavená družka pachatele. Další okolnosti případu se šetří.

Ve středu 13. listopadu okolo patnácté hodiny osmnáctiletý mladík na ulici Husově odcizil v prodejně láhev whisky v hodnotě 189 Kč. Na místě byl zadržen pracovníky ochrany prodejny. Případ byl šetřen jako přestupek proti majitelku, ale vzhledem k tomu, že mladík byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen za majetkový trestný čin, případ byl překvalifikován na trestný čin krádeže.

Dne 18. listopadu v brzkých ranních hodinách vykázala hlídka MP z jednoho domu na ulici Pod Morávií 24letého muže z Kopřivnice, který přespával v osmém patře za výtahovou šachticí. Ještě téhož dne byl nalezen spící ve sklepních prostorách v jednom z domů na ulici Obránců míru. Při lustraci na P ČR bylo zjištěno, že se jedná o hledanou osobu. Dotyčný byl předveden na OO P ČR.


    [Top]    


V listopadu přilétají havrani a kavky

K o p ř i v n i c e - Po dobu jednoho roku vám budeme každý měsíc ve spolupráci s ornitologem Janem Košťálem přinášet informace o tom, co se právě děje v naší přírodě.

V listopadu začali zimovat někteří naši savci: ježek, netopýři, plch, jezevec, medvěd. Jejich zimní spánek (hibernace) je dosti náročné období, kdy se u zvířat snižuje veškerá tělesná činnost, teplota klesá z 35° na 5° C, snižuje se dechová a tepová frekvence. Hlavní podmínkou úspěšného přezimování je dostatečná tuková zásoba.

Zimování zahájili také další naši živočichové: motýli (jako housenky nebo kukly), blanokřídlí (např. čmeláci zalezení v půdě), brouci (jako imaga, larvy, výjimečně kukly), hadi, ještěrky, žáby (ropuchy zahrabané v půdě), mloci, kteří se na zimování shlukují, a další živočichové.

Listopad bývá typický příletem a přítomností hejn havranů polních a kavek obecných. Jedná se o populace ze severovýchodní Evropy, které se pak u nás zdržují do března nebo dokonce až do dubna. Letošní přílet byl pozorován patnáctého října. Jednalo se o hejno o osmdesáti exemplářích. Ze severu přilétají tak zvaní zimní hosté drozd cvrčala, brkoslav severní, jíkavec severní a káně rousná. Probíhá podzimní průtah husí, kormoránů, dravců, velkých druhů racků, bahňáků (čejek, kolih...), pěnkav, čížků a dalších. V listopadu lze pozorovat výskyt posledních jedinců rehků domácích, špačků obecných, skřivanů polních a holubů hřivnáčů.

V uplynulém měsíci říjnu byl v okolí Kopřivnice, zřejmě v návaznosti na Moravskou bránu, silný průtah některých druhů ptáků. Bylo možno pozorovat velká hejna pěnkav až o tisíci exemplářích, skřivanů polních o osmdesáti exemplářích, holubů hřivnáčů (až osm set exemplářů v hejnu), špačků, konipasů bílých, pravidelně i kormoránů velkých či vzácně volavek bílých.

Jan Košťál


    [Top]    


Zkontrolujte si platnost dokladů

K o p ř i v n i c e (hod) - Zkontrolujte si platnost svých občanských průkazů a cestovních dokladů, neboť posledním dnem, kdy můžete požádat o vydání nových na Městském úřadě v Kopřivnici, je pondělí 9. prosince a na Okresním úřadě v Novém Jičíně ve středu 11. prosince. Po tomto datu se žádosti o nové doklady vyřizovat nebudou, další možnost bude až ve čtvrtek 2. ledna 2003.

Pasy, tzv. rychlovky, se budou dělat bez omezení až do konce roku. Toto omezení je nutné z důvodu stěhování agendy a pracovníků z okresního úřadu na pět pověřených úřadů v rámci reformy veřejné správy.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.