Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Městský dechový orchestr napěchoval svůj podzimní koncert řadou novinek

K o p ř i v n i c e (dam) - Patnáct v drtivé většině případů premiérových skladeb chystá kopřivnický Městský dechový orchestr pro slavnostní Podzimní koncert naplánovaný na sobotu šestnáctého listopadu do kulturního domu.

V první polovině programu, který ve velkém sále startuje v osmnáct hodin, zazní skladby světových klasiků a současných autorů koncertní dechové hudby. Orchestr nastudoval partitury Bohuslava Martinů, Antonína Dvořáka, Evžena Zámečníka, Rudolfa Sochora, Zdeňka Jonáka a dalších autorů. „Do druhé půle jsme připravili spíš muziku lehčího charakteru, ale tam budou výjimky. Například skladba Lyrika trombón je velice obtížná skladba jazzového charakteru,“ nechal se slyšet dirigent orchestru Alois Hrnčárek. Na koncertě podle jeho slov zazní celá řada dalších zajímavých skladeb. „Budeme hrát třeba známou píseň Vlasty Redla ’Husličky’. Naše kapela bude po profesionální Posádkové hudbě Brno teprve druhým orchestrem který tuto skladbu uvede,“ pochlubil se Hrnčárek, který během koncertu několikrát přenechá taktovku také mladšímu kolegovi Pavlu Debefovi. V programu nebude chybět ani několik zpívaných skladeb v podání hostujících zpěváků Karla Hegnera, Jiřího Kokeše a Svatavy Goldové.

Stejně jako v předcházejících letech i tentokrát bude celý koncert nahráván profesionály z Českého rozhlasu a výsledné CD bude sloužit orchestru k propagačním účelům.

Vloni se příznivci kopřivnické dechovky koncertu nedočkali, a to přesto, že kapelník jej považuje za jednu z nejdůležitějších akcí sezony. „Zabránila nám v tom zaneprázdněnost orchestru, ale letos jsme si koncert odpustit nechtěli, i když i letos muzikanti rozhodně nezaháleli,“ uvedl Hrnčárek. Jeho slova potvrzuje fakt, že během letošního roku Městský dechový orchestr Kopřivnice vystupoval sedmatřicetkrát, což je na amatérský orchestr opravdu vysoké číslo. Úspěchy na soutěžích a festivalech přitom největší kopřivnické hudební těleso sbíralo nejen v tuzemsku, ale i na zahraničních zájezdech.


    [Top]    


Motýlek ztrhal rekordy vystupujících

Přehlídka tance, zpěvu a dramatické
tvorby tělesně i mentálně handicapovaných
dětí opět pokořila rekordy
v počtu vystupujících.
Foto: Pavel Liška

K o p ř i v n i c e (ili) - Šestý ročník tvorby handicapované mládeže Motýlek 2002 byl po všech stránkách rekordní. Během čtyřhodinové přehlídky se na pódiu vystřídaly čtyři stovky dětí ze dvaatřiceti zařízení z celé republiky a Polska.

„V počtu účinkujících jsme se dostali až na samou hranici, kterou lze ještě technicky zvládnout. Jsme rádi, že zájem o přehlídku vzrůstá nejen mezi speciálními zařízeními, ale na druhé straně i mezi diváky. Množství lidí, kteří přišli naši přehlídku podpořit, nás těší, protože to je hlavním smyslem akce, aby se děti neuzavíraly samy do sebe, ale aby jejich činnost mohla ocenit i veřejnost. Festivalů a přehlídek handicapovaných dětí je povícero, ale náš Motýlek je výjimečný právě v tom, že se tady sejde spousta příznivců,“ podělila se o své dojmy bezprostředně po skončení přehlídky ředitelka Dětského centra Kopřivnice Dagmar Jančálková.

Právě vystoupení jejích svěřenců vzhledem ke své barevnosti a výpravnosti bylo hodnoceno jako jedno z nejlepších. Ale co divák, to jiný názor. K vrcholu přehlídky patřila recitace festivalové stálice Petra Siveka z Ostravice a neoficiální festivalová hymna Skálo, skálo, skálo, proč je lásky málo.

Dva zahraniční účastníci přehlídky přijeli z Ústavu sociální péče Glucholozy a Gymnázia Myszkow. V loňském roce delegace z družebního města přehlídku divácky podpořila a letos vyslala své zástupce.

„Dostalo se nám milého přijetí, program našeho pobytu byl bohatý, přehlídka předčila všechna očekávání. Rádi bychom přijeli i příští rok,“ zhodnotila v krátkosti své dojmy učitelka Grazyna Zaleski. Jejich zařízení, které má tři třídy a sdružuje děti s menším zdravotním handicapem, funguje při klasickém gymnáziu nehandicapovaných dětí.

„Pro nás jako pro organizátory to je nesmírně náročná akce. Ale na druhou stranu člověk vidí, jak má celá akce smysl. Bylo to tolik o vzájemném dávání a obohacování, že opravdu nevím, co smysluplnějšího by mohlo být,“ podtrhla význam akce pracovnice kulturního domu Dagmar Rysová.


    [Top]    


Fotograf Libor Fojtík vystavuje svůj prozatím největší projekt

  Fotograf Libor Fojtík instaluje
svou výstavu ’V zajetí smíchu, ve zlosti,
v tichu’. Černobílé fotografie ze života
handicapovaných dětí budou u kina
k vidění do konce roku.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Svou výstavu ’V zajetí smíchu, ve zlosti, v tichu’ otevřel v pátek před kinem Puls frenštátský fotograf Libor Fojtík. Absolvent ostravské lidové konzervatoře v Kopřivnici premiérově představuje svůj zatím nejrozsáhlejší projekt.

Tři desítky vystavených fotografií vznikly v Ústavu sociální péče v Tiché. „Chtěl jsem fotit něco, k čemu se můžu vracet a zkoušet různé formy práce. Taky bylo mým cílem tuto mnohdy stále opomíjenou problematiku zviditelnit. Spousta lidí ani neví, kolik mentálně postižených lidí kolem nich žije,“ vysvětlil Libor Fojtík, proč sáhnul právě po tomto tématu.

Cyklus tří desítek vystavených černobílých fotografií vznikal od loňského září a poslední snímky autor pořídil teprve minulý měsíc. „Z prvního půl roku, kdy jsem do Tiché s foťákem jezdil, jsem nepoužil ani jediný snímek. Snažil jsem se najít nejlepší možný způsob, jak toto téma lidem prezentovat, a doufám, že se to povedlo,“ říká o své práci fotograf. Veřejnost se pochopitelně seznámí jen se zlomkem nafoceného materiálu. Fojtík sám odhaduje, že během roku vyfotil přibližně sto kotoučků s filmem.

V Kopřivnici bude výstava k vidění minimálně do konce prosince letošního roku a následně se vydá na turné po několika městech severní Moravy. Zastavit by se měla v Ostravě, Novém Jičíně, Frenštátu a dalších městech.


    [Top]    


Tata Bojs naplnili kopřivnický kryt

K o p ř i v n i c e (dam) - Přes pět set diváků se minulý pátek vmáčklo do CO krytu pod kulturním domem, aby zhlédlo koncert kapely Tata Bojs. Za cenu jedné vstupenky se jim však dostalo daleko více zážitků.

Ještě před zahájením koncertu totiž společně s DJ Forestem zaimprovizoval saxofonista skupiny Kryštof Nikos Kuluris. Po hlavním koncertu se se stejným DJ-em na pódium vrátila také zpěvačka Klára Nemravová.

Francouzský podzim, v rámci kterého Tata Bojs vychází nová edice alba Biorytmy a během kterého vystupovali také v Kopřivnici, bude ukončen dnes večer koncertem v Praze, který má nabídnout zatím největší show v historii kapely.


    [Top]    


Pěvecké sdružení oslaví osmdesátiny hudbou

K o p ř i v n i c e (dam) - Osm desetiletí souvislé existence oslaví v neděli sedmnáctého listopadu Pěvecké sdružení Kopřivnice. Místní smíšený sbor připomene své významné jubileum samostatným koncertním programem od osmnácti hodin v Katolickém domě.

První část koncertu je dramaturgicky orientována na starou hudbu a interpretaci partů klasiků vážné muziky. Po přestávce se pak budou sálem linout především melodie upravených lidových písní.

Důvodů k oslavám budou mít konečně pěvci v neděli ještě více. V rámci koncertu totiž pokřtí své vůbec první CD. Na disku obsahujícím osmačtyřicet minut hudby je čtyřiadvacet skladeb tvořících průřez repertoárem z posledních let. „Jsou tam úpravy lidových písní, hudba Antonína Dvořáka, skladby našich čestných členů, komponistů Leoše Janáčka a Antonína Tučapského a mnoho další muziky,“ řekla o nahrávce sbormistryně Eva Pajdlová. Nové cédéčko sice není první nahrávkou sboru, ale doposud byly hlasy pěvců zaznamenávány pouze na magnetofonové kazety. „Je to také vůbec první studiová nahrávka. Ty předešlé vznikaly pouze na koncertech,“ prozradila Pajdlová. Valnou část skladeb, které jsou obsaženy na CD natočeném nadvakrát v měsíci červnu a září, uslyší také návštěvníci koncertu v Katolickém domě.

Místní sbor začal svou historii psát nedlouho po vzniku samostatného Československa, již tehdy se totiž v Kopřivnici objevilo několik souborů. Sloučením mužských souborů Sokol a Dělnická akademie pak v září roku 1922 vzniklo Pěvecké sdružení Kopřivnice. Jeho zakladatelem a prvním uměleckým vedoucím byl Jan Uhlíř. Po deseti letech jeho místo zaujal Ladislav Buček a sbor vedl až do násilného přerušení činnosti vypuknutím druhé světové války. I během okupace se však pěvci tajně scházeli a zkoušeli. Díky tomu bylo PSK schopno veřejně vystoupit už čtyři dny po válce - 10. května 1945 na manifestaci občanů na náměstí osvobozeného města. Po válce pak vznikl v Kopřivnici také sbor ženský a k současné podobě smíšeného sboru mělo Pěvecké sdružení Kopřivnice již jen krůček. Vůbec nejdéle pracujícím sbormistrem byl Jan Sýkora, ten v čele souboru stál celých dvaatřicet let. Během této dlouhé doby si Sýkora také vychoval své nástupce v Evě Pajdlové a Pavlu Altrichterovi. Oba posledně jmenovaní vedou sbor doposud. Za svou historii má sbor na kontě nepřeberné množství veřejných vystoupení, ke kterým v nedávné době přibylo například vystoupení ve Francii, Itálii či Německu. Kromě nedělního koncertu bude možné kopřivnické pěvce vidět a slyšet také na tradiční sérii vánočních koncertů.


    [Top]    


Loutkoherci z Draku vytvoří Afriku jen s pár rekvizitami

K o p ř i v n i c e (dam) - Exotickou africkou pohádku přijedou v sobotu šestnáctého listopadu nejmenším divákům zahrát loutkoherci z proslulého královéhradeckého divadla Drak.

Černošská pohádka, jak se inscenace, kterou herci uvedou od čtyř hodin odpoledne v kinosále, jmenuje, je na repertoáru divadla již víc jak tři roky. „Za tu dobu jsme ji hráli mnohokrát nejen u nás v divadle či na tuzemských festivalech, ale také ve Finsku, Maďarsku nebo Německu. Teď se s touto hrou chystáme dokonce do Izraele,“ řekl o Černošské pohádce režisér, herec a autor hudby v představení Jiří Vyšohlíd. Příběh, který je určen především mladšímu publiku, si inscenátoři upravili z originální africké pohádky pojmenované ’O ptáku, který dojil mléko’. „Je to vlastně taková africká varianta evropského Ptáka Ohniváka,“ řekl Vyšohlíd, víc však k ději odmítl prozradit. K inscenování Černošské pohádky používají loutkoherci z Draku minimalistických prostředků. „Je to představení, ke kterému jsme využili část rekvizit z jiného kusu a zbytek doplnili běžnými předměty. Naříklad africké bubny u nás nahrazují obyčejné kbelíky a hrnce z kuchyně. Právě hra s fantazií je to, co je na celém představení nejzábavnější,“ nechal se slyšet Vyšohlíd.


    [Top]    


Dušek se Zbrožkem budou v krytu utahovat kozelec

K o p ř i v n i c e (dam) - Duo improvizačních ’šašků’ Martin Zbrožek a Jaroslav Dušek znovu míří do kopřivnické Nory. Tentokrát uhlazené životy návštěvníků jejich představení obrátí naruby svým kusem ’Permanentní kozelec’. Jevištní smršť ústřední dvojice bude jako obyčejně světly podbarvovat Viktor Zborník.

Show divadla Vizita se dočkáme v pátek patnáctého listopadu v CO krytu pod kulturním domem a její začátek je stanoven na jednadvacátou hodinu.


    [Top]    


O představení ’milionáře’ Vladimíra Čecha nebyl zájem

K o p ř i v n i c e (dam) - Ani plakát, na kterém populární moderátor televizní soutěže ’Chcete být milionářem’ svírá vějíře bankovek, nedokázal na jeho zábavný pořad ’Padesát na padesát’ přitáhnout dostatek diváků.

Vzhledem k tomu, že si vstupenku na představení z pokladny odneslo jen několik málo lidí, bylo představení zrušeno, a ti, co již zaplatili, si své peníze mohou v pokladně vyzvednout zpět. „Zřejmě byl tento měsíc příliš nabitý,“ vysvětluje si nezájem publika Jiří Cachnín z kopřivnického kulturního domu. Podle jeho slov totiž jde o kvalitní zábavný pořad, ve kterém Čech vystupuje společně s Borkem Hanušem.


    [Top]    


Předplatitelé si vychutnali dvě hry

K o p ř i v n i c e (ili) - Během šesti dní na přelomu října a listopadu viděli majitelé divadelního předplatného hned dvě skvělá vystoupení. S komorní hrou Tygr v obsazení Lukáše Vaculíka a Jany Krausové se pořadatelé strefili do noty těm, kteří jsou přemíry byť skvělých komedií nabaženi.

Se Shakespearovým Snem noci svatojánské do Kopřivnice přijelo Slezské divadlo Opava. V podání členů souboru se však jednalo o klasiku s velkým K. Výpravné kostýmy, zajímavá scéna a hlavně skvělé herecké výkony, které jindy rezervované obecenstvo zaslouženě přerušovalo spontánním potleskem na otevřené scéně.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.