Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


U pomníku padlých připomněli veterány

  Zástupci města společně se členy
Svazu bojovníků za svobodu uctili
v pondělí před polednem památku
válečných veteránů položením květin
k pomníku.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - V pondělí 11. listopadu v jedenáct hodin vzpomněli u pomníku padlých před Základní školou náměstí starosta Jiří Tichánek a tajemník Josef Jiřík na válečné veterány. Právě 11. listopad se stal v demokratických zemích Evropy, USA a Kanadě Dnem vzpomínek či Dnem veteránů.

Oslavy jsou věnovány žijícím i mrtvým veteránům válek jako tichá vzpomínka jejich přínosu k vítězství demokracie ve světě i uctění jejich památky. K vítězství demokracie nemalou mírou přispěli také českoslovenští legionáři. Na jejich odkaz také navázali čeští vlastenci, bojující v domácím i zahraničním odboji v průběhu II. světové války. V současnosti rozvíjejí i současní příslušníci Armády ČR působící v misích OSN a operacích NATO při řešení ozbrojených konfliktů a udržování míru ve světě.
 


    [Top]    


Další schůzka k teplu ve městě

K o p ř i v n i c e (hod) - Schůzku na radnici si dali ve středu 6. listopadu představitelé společnosti EFIS, a. s., pracovníci poradenské firmy ETES, ředitel Okresního bytového družstva Jiří Rýdel a starosta Jiří Tichánek, aby projednali záležitosti týkající se vzniku společnosti Teplo Kopřivnice, s. r. o.

K samotnému podpisu Smlouvy o partnerství a Společenské smlouvy o založení společnosti s ručením omezeným mezi EFISem, a. s., Praha a městem Kopřivnicí došlo v pátek 25. října na základě schválených pravomocí zastupitelstvem města. „Jednalo se o pracovní schůzku, na níž se připravovaly podklady pro co nejrychlejší zápis do Obchodního rejstříku, například bylo nutno ověřit devětačtyřicet podpisů na listinách,“ dodal Tichánek ke schůzce.

Na samém začátku schůzky byl přítomen Jindřich Arabasz, výkonný ředitel, který zastupoval akciovou společnost Tatra, s nímž jsme hovořili o ceně tepla dodávaného z automobilky.

„Nedospěli jsme prozatím k jakémusi jednoznačnému závěru. Pan Arabasz řekl, že pokud existují nějaké další nabídky, např. Plynárenské, že by bylo velmi dobře, kdyby se obálky otevřely všechny najednou. Po zvážení jsme řekli, že to bude předmětem dalšího jednání až ve chvíli, kdy společnost Teplo Kopřivnice vznikne. Poté by také došlo k posuzování jednotlivých nabídek. Řekli jsme, že prioritu v tomto směru dáváme Tatře, která je podle slov pana Arabasze ochotná o ceně za teplo jednat, i když už má cenovou nabídku připravenou,“ sdělil k jednáním s Tatrou Tichánek.


    [Top]    


Gemma hostila na čtyři desítky škol z okresu a okolí

N o v ý   J i č í n (ili) - Devětatřicet středních škol a učilišť z okresu Nový Jičín a okolí se podeváté minulý týden prezentovalo na přehlídce středního školství s nabídkou učebních a studijních oborů pro školní rok 2003/2004 Gemma 2002. „Ke kompletnímu výčtu škol našeho okresu chybí pouze dvě gymnázia, a to z Bílovce a Frenštátu pod Radhoštěm,“ posteskla si nad jejich neúčastí Blahoslava Marková, poradkyně pro volbu povolání.

Zájem byl patrný na obou stranách. Školy se prezentovaly tím nejlepším a nejzajímavějším, čím mohou budoucí adepty oslovit, a ti spolu s rodiči zahrnovali pedagogy spoustou dotazů o možnostech, které jednotlivé školy poskytují. „Raději vidíme, když se na Gemmu přijedou podívat s dětmi jejich rodiče. V tom vidíme hlavní přínos. Samozřejmě nezavrhujeme účast celých tříd s pedagogickým dozorem, ale to zpravidla pak žáci výstavu proběhnou, posbírají si letáky a skončí u módní přehlídky, kosmetického líčení nebo degustace studené kuchyně,“ podělila se se svými zkušenostmi Blahoslava Marková. I z praxe pracovnice Informačního a poradenského střediska pro volbu povolání v Novém Jičíně ví, jak mizivé procento dětí má představu o svém budoucím povolání.

Názor Markové nezávisle na sobě potvrdily dvě výchovné poradkyně z Nového Jičína a Oder, které mnohdy suplují rodiče žáků, jejichž přístup bývá v některých případech dost laxní. „Na Gemmu stejně jako do novojičínského střediska pro volbu povolání proto raději chodím už s osmáky, aby získali přehled o možnostech dalšího studia co nejdříve,“ uvedla jedna z nich.

Prezentující jednoho z učilišť si jmenovitě zapisoval každého zájemce: „Stalo se nám, že jsme měli víc zájemců, než byly naše kapacitní možnosti. A projevený zájem na Gemmě byl jedním z klíčů, podle kterého jsme dávali uchazečům při přijetí přednost.“

A jak prezentaci škol hodnotili rodiče?

Veronika M. (43 let, ekonomka) - Spoustu informací si můžu stáhnout z internetu, ale preferuji osobní setkání.

Helena T. (39 let, výpravčí) - Byla jsem tu před dvěma roky se starší dcerou a dnes se synem. Rozhodnuti ještě nejsme, ale určitě po dnešku pár tipů máme.

Pavel B. (45 let, stavební technik) - Zajímavá myšlenka i provedení. Máme smůlu, že je tady zrovna tolik zájemců, k některým pultům jsme se nemohli vůbec dostat.

Sylva N. (38 let, nezaměstnaná) - Chtěla jsem hlavně zjistit, jakou úspěšnost při hledání zaměstnání po ukončení střední školy bude syn mít. Nechtěla bych se dočkat toho, že by nenašel uplatnění.

Romana V. (40 let, zdravotní sestra) - Narazila jsem na samé dobře informované lidi, kteří nám dokázali podat vyčerpávající informace. Moc nám pomohli.


    [Top]    


V Praze byli shánět peníze potřebné na přístavbu úřadu

P r a h a (hod) - Starosta Jiří Tichánek spolu s Aloisem Jankem byli v úterý 5. listopadu v Praze, kde sháněli finanční prostředky na přístavbu městského úřadu. Oba byli v poslaneckém parlamentním klubu ČSSD, kde osobně předali žádost o pomoc při získání financí i s průvodním dopisem poslanci Petru Rafajovi z Frýdku-Místku, který přislíbil, že pro Kopřivnici udělá vše, co bude moci. Tutéž žádost předali i v parlamentním klubu KDU-ČSL.

„Na ministerstvu financí jsme chtěli osobně předat naši žádost ministru Bohuslavu Sobotkovi, ale pro jeho zaneprázdněnost to nevyšlo. Stejnopis žádosti jsme předali náměstku ministra Pavlu Šafaříkovi, se kterým jsme jednali. Byla to jediná možnost, jak vyzískat nějaké finanční prostředky na přístavbu. Jak jsme se dozvěděli, v republice jsou ještě dvě města, která mají stejný problém jako my. Pan Šafařík byl o našem problému informován, řekl nám, že je jediná možnost získat finanční prostředky, jak nám potvrdil osobním dopisem premiér Vladimír Špidla, a to požádat o účast ze státního rozpočtu na financování programu reprodukce majetku v souladu s vyhláškou 40/2001 Sb. To jsme učinili a myslím, že to byla konečná možnost, jakým způsobem postupovat ve věci plnění úkolů, které vedení města uložilo zastupitelstvo,“ dodal Jiří Tichánek.


    [Top]    


Stíny

K trestnému činu došlo 6. listopadu. Neznámý pachatel na náměstí T. G. Masaryka v areálu zimního stadionu vešel neuzamčenými dveřmi do kanceláře hokejového klubu HC Kopřivnice, kde odcizil dvě příruční pokladny v hodnotě 1 000 korun s finanční hotovostí ve výši 15 500 korun.

Policie ČR dále zjistila, že neznámý pachatel na chodbě pod hlavní tribunou zimního stadionu dosud nezjištěným předmětem vypáčil petlici dvířek nápojového automatu a z něj odcizil zásobník na mince v hodnotě 2 300 Kč s finanční hotovostí 3 000 korun v drobných mincích.

Dne 8. listopadu v odpoledních hodinách přijala stálá služba městské policie telefonické oznámení, že se na parkovišti u kasáren pohybuje muž, který poškozuje zaparkovaná vozidla a vulgárně uráží kolemjdoucí. Na místo byli neprodleně vysláni strážníci městské policie, před kterými muž utekl na ulici Školní, kde vylezl na střechu výměníku tepla. Zde se snažil poškodit bleskosvod budovy a vyhrožoval sebevraždou skokem ze střechy objektu. Neprodleně byla požádána Policie ČR o spolupráci, strážníkům se podařilo dotyčného muže zadržet za použití hmatů a chvatů. Protože byl muž pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky a měl tři hluboké řezné rány na zápěstí, byl přivolán lékař, který poskytl ošetření a výše jmenovaný byl převezen do psychiatrické léčebny v Opavě. Jednalo se o čtyřiadvacetiletého muže z Kopřivnice.


    [Top]    


Jak nejlépe pro své dítě vybrat střední školu

Volba školy je důležitá a složitá věc, neboť do konečného rozhodování vstupuje mnoho různých faktorů a podmínek. Hned na začátku je třeba si uvědomit, že vzdělávání na střední škole není jen přípravou na budoucí povolání, ale že je to i velká a důležitá součást života.

Abyste si byli jisti, že jste při výběru školy zvážili všechny důležité faktory, zkuste si odpovědět na následující otázky:

1. Uvažujete alespoň teoreticky, že byste v budoucnu mohli chtít na vysokou školu?

Pakliže jste nerozhodní, ale zároveň Vás učení úplně neznechucuje, podejte si přihlášku na gymnázium. Pokud Vás přijmou, je to dobré, pokud ne, tak alespoň nebudete mít výčitky svědomí, že jste to nezkusili.

2. Jaká je šance na přijetí?

Je-li reálná šance na přijetí menší než 15 %, pak jde o šanci velmi malou. A vzhledem k tomu, že je na řadě škol výsledek spíše dílem náhody, je velmi vhodné podat si přihlášek více.

3. Kolik studentů školu nedokončí?

Počet studentů, kteří školu nedokončili, je velmi důležitým ukazatelem náročnosti dané školy. Také je třeba si uvědomit, že náročnost školy vůbec nemusí souviset s náročností přijímacích zkoušek.

4. Jaká je časová náročnost studia?

Kolik hodin týdně připadá na vyučování, případně na praxe? Kolik času je potřeba strávit přípravou na výuku?

5. Jaká je kvalita výuky?

Rozumí učitelé opravdu dobře tomu, co učí? Umějí své znalosti dobře zprostředkovat? Dávají prostor k diskuzi?

6. Jací jsou na škole studenti?

Vybírají si školu žáci spíše s lepším prospěchem, nebo s horším prospěchem? Jsou na škole spíše studenti, které daná škola baví, nebo jsou tam spíše ti, kteří se jinam nedostali?

7. Kolik studentů je v jednom ročníku?

Na škole s jednou třídou v ročníku se člověk určitě bude cítit jinak než na škole s pěti třídami po třiceti studentech.

8. Jak je obtížné dojíždění?

Na některých školách jsou internáty velmi nedostatkovým zbožím. Dobře si rozmyslete, jestli opravdu chcete denně dojíždět třicet kilometrů tam a zpátky, nebo jestli se raději nechcete přihlásit někam jinam.

9. Spolupracuje škola se zahraničními školami?

Pokud má škola nějakého zahraničního partnera, je to alespoň v omezené míře záruka kvality. Možná pro Vás bude v budoucnu jednodušší dostat se na studia do zahraničí.

Odpovědi na tyto otázky můžete získat přímo ve školách nebo na internetu. Obecně prospěšná společnost Scio již několik let provozuje internetový projekt Kam na SŠ, kde kromě informací najdete i názory a komentáře studentů, kteří danou školu již studují, což je jeden z nejcennějších zdrojů. Tento projekt lze nalézt na adrese www.scio.cz. Zkuste se o vámi zvolené škole dozvědět co nejvíc dříve, než bude pozdě. Když si vše pečlivě rozmyslíte, máte reálnou šanci vybrat dobře.


    [Top]    


Spolupráce s Francouzi má tradici, více se ale rozvíjí až od revoluce

Starosta francouzského družebního města
Trappes Guy Malandain převzal od delegace
z Kopřivnice symbolický klíč od bran města.
Menší repliky skleněných klíčů v rámci
oficiálního setkání dostali také další lidé,
kteří se významně zasloužili
o partnerství obou měst.
Foto: David Macháček

T r a p p e s ,  K o p ř i v n i c e (dam) - Autobus s uměleckými soubory a oficiální delegací z Kopřivnice odcestoval na přelomu října a listopadu do francouzského Trappes. Partnerské město totiž právě v této době slavilo třicet let družby s Kopřivnicí. Několikadenní seriál akcí, mezi nimiž nechyběly kulturní vystoupení, mezinárodní mírová konference, vernisáže výstav či odhalení velké deskové malby s protiválečným motivem, měl připomenout nejen tři desetiletí spolupráce s Kopřivnicí, ale stejně dlouho trvající partnerství s italským Castiglione del Lago a dokonce čtyřicet let trvající družbu s anglickým Congletonem.

Přestože k oslavám výročí došlo až letos, ve skutečnosti trvá partnerství obou měst již třicet dva let, oboustranná smlouva o spolupráci byla totiž podepsána v roce 1970.

„Oslavy byly původně plánovány na tento termín, ale nakonec musely být z organizačních důvodů odloženy. Do jejich příprav totiž vstoupila stavba nové radnice, volby a další události,“ vysvětlila zpoždění Vendulka Sopúchová, která má na radnici na starosti mezinárodní vztahy.

Dnešní, podle obou zúčastněných stran úspěšná a plodná spolupráce mezi Trappes a Kopřivnicí se začala rodit v roce 1968, kdy tamní firma MAM Strager začala nakupovat v Tatře podvozky, které pak doplňovala vlastními nadstavbami. Při tehdejší provázanosti automobilky s městem bylo pak navázání užších vztahů jen otázkou času. „Až do roku 1989 byla spolupráce podstatně skromnější než nyní,“ vzpomíná člen družební komise města Josef Skřivánek. Důvodem byla podle jeho slov politická situace v naší zemi. Až po listopadovém převratu začaly do Francie vyrážet místní umělecké soubory a začalo se i s rozvíjením dalších aktivit. „Naše spolupráce je užitečná. Potkají se lidé z různých zemí, poznají svoji kulturu a historii. Myslím si, že by družba měla i nadále existovat tak, jak existuje dosud,“ řekl o spolupráci s Kopřivnicí starosta Trappes Guy Malandain.

Výměnné pobyty uměleckých souborů, studentů, sportovců a další akce hodlá nadále podporovat také Kopřivnice. „Při poslední návštěvě bylo například dohodnuto setkání plaveckých týmů z několika partnerských měst,“ tvrdí Sopúchová.

Družba s Trappes byla vůbec první, postupem času však kopřivničtí starostové podepsali smlouvy o spolupráci také s německým městem Zwönitz, následně s italským Castiglione del Lago a polským městem Myszkow. Naposled pak přibyla spolupráce s anglickým Congletonem.


    [Top]    


Jednalo se také o charitě

T r a p p e s (dam) - Možnosti humanitární pomoci, kterou by mohl poskytnout Trappes společně se svými českými, italskými a anglickými partnery, byly projednávány v rámci oslav partnerství.

Cílem akce bylo vytvořit Projekt humanitární pomoci, vytipovat potřebnou lokalitu a způsob pomoci. Za českou stranu se jednání účastnili Milan Šenk, Lenka Drongová a Adéla Weberová. Ti mají o přínosnosti jednání pochybnosti. „Byly vybrány tři země, kam by měla proudit pomoc, a to do Ekvádoru, Pákistánu a Bolívie. Je to podle mne dost utopická myšlenka,“ nechal se slyšet Milan Šenk a dodal, že v dalších jednáních prý budou účastníci konference pokračovat prostřednictvím e-mailu.


    [Top]    


Muzikanti i tanečníci sklidili ve Francii zasloužené ovace

  Jeden z tanečníků breakerské skupiny
z Trapp předvádí své kousky v rámci
kulturního programu. Na něm se
také představili umělci z Kopřivnice
a Castiglione del Lago.

Foto: David Macháček

T r a p p e s (dam) - Celkem tři umělecké soubory vyvezla Kopřivnice do Francie na oslavy třiceti let partnerství s Trappes. Kromě početné skupiny tanečníků ze souboru Zdeňky Havlové se tamnímu publiku představil také OP Jazz Band a skupina Camerata hrající historizující folk.

Zhruba tříhodinový program, který byl situován do víceúčelového kulturního objektu v Trappes, sice mnoho místních obyvatel nepřilákal, ale i tak jej pořadatelé hodnotili jako mimořádně zdařilý. Kromě Čechů se na pódiu objevili také domácí umělci stejně jako dechový orchestr a folkrocková skupina z italského Castiglione del Lago. Angličané z Congletonu, kteří byli čtvrtým městem přítomným na oslavách, se do programu s žádným vlastním souborem nezapojili.

I přes organizační problémy a fakt, že až na místě se kopřivničtí umělci dověděli o velmi radikálním zkrácení svých předem připravených programů, či špatné nazvučení, předvedli všichni místní ’kumštýři’ vynikající program, který si vysoko cenili také francouzští hostitelé.

„Bylo to opravdu výborné. Právě kulturní výměna je jedna z věcí, která potvrzuje význam družby,“ nechal se slyšet předseda družební komise z Trappes a bývalý starosta Bernard Hugo. Skvělou atmosféru se podařilo vytvořit například OP Jazz Bandu, který kromě hlavního kulturního programu zahrál také na závěrečném slavnostním večeru.


    [Top]    


Trappes je malým světem, obývají jej lidé osmdesáti národností

Nedávno dostavěná budova nové radnice
je chloubou Trappes, ale zdaleka
ne všechny části města jsou
takto reprezentativní. Ve městě
jsou také obyčejná panelová sídliště.
Foto: David Macháček

T r a p p e s (dam) - O existenci partnerství mezi městy Trappes a Kopřivnicí za třicet let jeho trvání ví zřejmě většina zdejších obyvatel. Bližších informací o francouzském družebním městě se však Kopřivničanům nedostává.

Trappes se dá z geografického hlediska označit za předměstí Paříže. Vlakem se lze do francouzské metropole dostat za slabou půlhodinku.

Třicetitisícový Trappes se rozkládá na poměrně rozsáhlém území. „Zhruba polovina plochy je urbanizována a stojí na ní domy, zbytek jsou zelené plochy,“ řekl starosta spřáteleného města Guy Malandain. V sousedství města byl podle jeho slov na náklady několika měst vybudován velký park s jezerem, využívaný hojně k rekreaci obyvatelstva.

Trappes je podobně jako Kopřivnice mladým městem. Pouze v samotném srdci města, které poměrně necitlivě na dvě poloviny dělí rychlostní komunikace, je několik původních kamenných domků. Drtivá většina obyvatel žije v sídlištích s panelovými domy, které stejně jako u nás v posledních letech prošly nebo procházejí rozsáhlejší rekonstrukcí. Bez zajímavosti není, že mnohaleté partnerství s Kopřivnicí se projevilo i v místních názvech. Po Kopřivnici stejně jako po italském Castiglione del Lago je v Trappes pojmenována jedna z ulic.

„Trappes je takový malý svět sám o sobě. Žijí tam lidé přibližně osmdesáti národností,“ říká o svém městě Malandain. Podle jeho slov převládají především přistěhovalci ze severní Afriky a saharské oblasti téhož světadílu. „Nové místo k životu u nás hledají ale také lidé z evropských zemí a také vzdálenějších oblastí, jako je třeba Srí Lanka. Obyvatelstvo Trappes je kosmopolitní společenství,“ tvrdí starosta Guy Malandain. Přesto, že dílčí problémy se soužitím lidí se zcela rozdílnými kulturními tradicemi starosta Trappes přiznává, tvrdí, že většina obyvatel města vedle sebe žije poměrně harmonicky. Příliv přistěhovalců do města přitom není věcí minulosti. „Výměna obyvatelstva je skutečně velká. Téměř každý den na radnici přicházejí noví a noví lidé, kteří do Francie přicestují především ze zemí severní Afriky,“ nechal se slyšet starosta francouzského družebního města.

Stejně jako v ostatních životně důležitých oblastech i v ekonomice spolupracuje Trappes se šesti dalšími městy v okolí. Podle Malandaina tak totiž mají větší šanci na úspěch. Přes veškerou snahu není Trappes podle svého starosty nikterak bohatým městem. Roční rozpočet města se pohybuje okolo tří set milionů někdejších francouzských franků, což představuje asi 45,8 milionů euro (cca 1,413 miliardy korun). „Přibližně sto milionů je vyhrazeno na investice, dalších sto milionů potřebujeme, abychom zaplatili zaměstnance města a zbylou třetinu rozpočtu spolkne běžný provoz města,“ tvrdí nynější starosta. Přes blízkost hlavního města se Trappes potýká s přibližně třicetiprocentní nezaměstnaností. Ti, co pracují, je pak prý možné rozdělit zhruba na dvě poloviny, jedna z nich našla uplatnění v Paříži a druhá přímo na území některého ze sedmi zmiňovaných spolupracujících měst včetně samotného Trappes. „I přímo ve městě máme několik významných podniků. V Trappes má svou francouzskou národní centrálu například automobilka Fiat,“ prozradil Guy Malandain.

Politicky je Trappes tradiční baštou levice. Komunisté ve vysokých funkcích na radnici byli zřejmě také jedním z důvodů, proč bylo možné v době normalizace družební styky navázat.

I dnes má na radnici většinu koalice socialistů a komunistů podporovaná také stranou zelených. Společně drží 67 procent mandátů. Pravice je v opozici. Zastupitelstvo, které rozhoduje o obecních věcech, je sedmatřicetičlenné a v jeho čele stojí socialistický starosta Guy Malandain. Ten na rozdíl od tuzemských zvyklostí nepobírá plat, ale pracuje pro město zcela bez finančních nároků. „Zde ve Francii je starosta města čestnou funkcí a starostové jsou zaměstnáni jinde. Já sice pracuji pro město na plný úvazek, ale to jen proto, že jsem již v důchodu,“ uzavřel Malandain.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.