Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


O místa ve vedení města se podělí lidé z ODS a ČSSD

K o p ř i v n i c e (dam) - Pravolevá vláda bude během následujících čtyř let vést Kopřivnici. Výsledkem povolebních jednání je koalice vítězné ODS s ČSSD za podpory nezávislých zastupitelů.

„V této chvíli je to jediná možná varianta,“ tvrdí o dohodě, kterou zástupci obou stran podepsali v neděli večer, předseda místních občanských demokratů Petr Chromečka.

Sedmičlenná rada města bude podle dohody tvořena třemi sociálními demokraty, třemi zástupci ODS a jedno křeslo připadne nezávislým. Ti sice v době uzávěrky tohoto čísla zmiňovanou písemnou dohodu ještě nepodepisovali, ale celá záležitost s nimi byla konzultována. „Varianty, které jsme zatím viděli, jsou pro nás přijatelné. Počkáme ještě na to, jestli je potvrdí členské základny ČSSD a ODS, a pak se k dohodě připojíme,“ řekl Karel Březina, lídr Sdružení nezávislých kandidátů disponující třemi zastupitelskými mandáty.

To, že budou muset při důležitých hlasováních spoléhat právě na nezávislé zastupitele, nepovažuje Chromečka za zrádné. „Jsou to všechno lidé, se kterými se dá mluvit a dohodnout se,“ řekl.

Personální obsazení míst v radě ani jména těch, kteří obsadí uvolněné funkce, zatím nejsou známy. Jasno dokonce není ani v tom, kdo se stane na příští čtyři roky starostou. Dohoda hovoří pouze o tom, že obě nejsilnější strany si mezi sebou po dvou rozdělí uvolněné funkce. V případě, že bude starostou opět sociální demokrat, bude mít ODS jisté místo jeho prvního zástupce a naopak. Konkrétní jména budou údajně známa nejpozději dnes večer. Tedy v předvečer prvního jednání nových zastupitelů. „Máme představu o tom, kdo ve vedení města bude, ale o jménech budeme mluvit až po projednání v grémiích našich stran,“ nechal se slyšet předseda kopřivnické ČSSD a dosavadní starosta Jiří Tichánek. Obě strany, které se po zítřejším ustavujícím zastupitelstvu ujmou vlády ve městě, shodně prohlašují, že se snažily vyjednávat i s KDU-ČSL. Pro ODS byla údajně nejpřijatelnější variantou koalice s lidovci a nezávislými. ČSSD zase dlouho hájila myšlenku velké koalice s ODS a KDU-ČSL. Úskok v závěru jednání prý ale šance lidovců zůstat ve vedení města zmařil.

„Jednání byla vleklá a složitá. V jedné z variant, na které jsme se dohodli, figurovali kromě nás a ODS právě lidovci. Když mělo dojít ke stvrzení dohody, přišla KDU-ČSL s další variantou, což jak ČSSD, tak ODS považovala za podraz, a rozhodli jsme se bez křesťanských demokratů obejít,“ vysvětlil předseda kopřivnické ČSSD a dosavadní starosta Jiří Tichánek důvod, proč byla spolupráce s dosavadním koaličním partnerem nakonec zavržena.

Předseda místní organizace KDU-ČSL a senátor Jaroslav Šula, který vyjednávání za svou stranu vedl, však ještě v pondělí tvrdil, že chce v jednáních pokračovat a získat pro svou stranu slušné podmínky.


    [Top]    


Unionisté prý ošidili Telaříka o mandát

K o p ř i v n i c e (dam) - K ostré roztržce došlo mezi místními unionisty a jejich nezávislým kandidátem Ivanem Telaříkem. Známý kopřivnický rebel, který kandidoval na šestém místě kandidátky US-DEU, se totiž cítí být ošizen o zastupitelský mandát. Jediný mandát pro unionisty v letošních komunálních volbách získal veterinář Robert Lakomý, který rovněž kandidoval jako nestraník. Podle Telaříka však bylo předem dohodnuto, že v případě svého zvolení se Lakomý svého mandátu vzdá, a židle v zastupitelstvu by tak připadla jemu jako prvnímu náhradníkovi. „Byl to prodraz. Už nikdy bych s těmi lidmi znovu nespolupracoval,“ rozčiluje se Telařík. Podle jeho slov byl totiž již během příprav na volby informován předsedou zdejší US-DEU o tom, že doktor Lakomý v zastupitelstvu zasednout nehodlá. „Vždyť se ani nenechal vyfotit na volební plakát, byl tam jen proto, aby jako známá osobnost pomohl sbírat hlasy,“ podpírá svá tvrzení Telařík.

Existenci jisté dohody s vedením unionistů připouští i sám nově zvolený zastupitel Robert Lakomý.

Jinak se však k celé záležitosti vyjadřovat nehodlá. „Mandát, který mi byl dán voliči, si ponechám a k výpadům pana Telaříka nemám, co bych řekl,“ nechal se slyšet.

Podobně skoupí na slovo jsou i lidé z vedení kopřivnické US-DEU. „Volební výprask, který nám občané uštědřili, vyvolal vášně, které někteří neunesli,“ poznamenal pouze na Telaříkovu adresu předseda kopřivnické US-DEU Dalibor Kloc. Ten si podle svých slov nepřeje slovní přestřelky s Telaříkem. Na jeho výpady prý bude až později v případě nutnosti reagovat okresní výbor Unie svobody. „Musím ale říci, že mě jeho postoj překvapil,“ dodal Kloc.


    [Top]    


Radnice se chystá na příchod úředníků z okresu

K o p ř i v n i c e (hod) - Nový rok se blíží a s ním i reforma veřejné správy. Vedení kopřivnické radnice již delší dobu usiluje o nové prostory pro pracovníky, které musí ze zákona převzít z okresního úřadu.

Než se postaví budova za současným městským úřadem na ulici Záhumenní, bude to trvat asi rok. Do té doby si radnice pronajala kancelářské prostory ve správní budově akciové společnosti Tatra ve druhém poschodí, kam se už přestěhovali někteří ze současných úředníků, a to jak z budovy na ulici Záhumenní, tak i ze Štefánikovy ulice. Odbory školství, kultury a sportu, interního auditu, živnostenský a životního prostředí, vodního a lesního hospodářství a zemědělství tam úřadují již týden, odbor finanční pak zahájí činnost na novém pracovišti od pondělí 18. listopadu.

„Kanceláře si vyžádaly pochopitelně nějaké úpravy. Prostory byly po přejímce od automobilky prohlédnuty a některé z nich, které byly opravdu ve špatném stavu, byly vymalovány. U ostatních, které by malování sice potřebovaly, ale vzhledem k tomu, že tyto kanceláře máme pronajaty jen na rok, se od tohoto z finančních důvodů ustoupilo. Městu sice přispěl určitou částkou pronajímatel, ale přesto malování ve všech pronajatých prostorách by představovalo pro úřad vysokou finanční zátěž, kterou si v současné době nemůžeme dovolit,“ řekla Pavla Jurková, vedoucí kanceláře tajemníka.

Zaměstnanci okresního úřadu budou ještě v prosinci přijímat žádosti od občanů v omezeném režimu. Spisová agenda z okresního úřadu se bude předávat v průběhu měsíce prosince a zaměstnanci nastoupí na úřad od 1. ledna 2003. „Podací kniha pošty bude proti podpisu předána pracovníkům kopřivnické radnice právě na silvestra,“ dodala Pavla Jurková.

Do Nového roku musí kopřivnická radnice připravit všechny prostory pro nástup přecházejících zaměstnanců, proto dojde k přestavbě některých uvolněných kanceláří, z nichž se úředníci přestěhovali do pronajatých kanceláří.

„K největším úpravám dojde na pracovišti občanských průkazů a cestovních dokladů a také v místnostech pro dopravně správní agendu. Zmiňované úpravy budou prováděny během listopadu a prosince tak, aby bylo vše včas připraveno pro přechod zaměstnanců,“ dodala Jurková.

Počet zaměstnanců městského úřadu v Kopřivnici se rozroste, z okresního úřadu přichází osmadvacet lidí a zbytek zaměstnanců město přijme na základě výběrových řízení, o kterých byla veřejnost informována také prostřednictvím Kopřivnických novin.

Podrobnou tabulku s umístěním jednotlivých odborů a telefonní seznam přinášíme na straně 5 dnešního čísla Kopřivnických novin.


    [Top]    


Zítra se v kině volí starosta, místostarostové a radní

K o p ř i v n i c e (hod) - Zítra, tj. v pátek 15. listopadu se bude od 16.30 hodin v kopřivnickém kině Puls v kulturním domě rozhodovat o novém složení rady města na čtyři roky. Na tento termín svolal po dohodě starosta Jiří Tichánek ustavující zasedání zastupitelstva města Kopřivnice. Zvolení zastupitelé si nejdříve schválí jednací a volební řád, stanoví si počet členů nové rady města. Zastupitelé samozřejmě složí předepsaný slib a poté bude následovat veřejná volba starosty, místostarostů a dalších členů rady města. Na tomto zasedání dojde také k určení funkcí, pro které budou členové zastupitelstva uvolněni. V programu ustavujícího zasedání nechybí ani bod záležitosti organizační povahy, tedy diskuze.

Vše bude samozřejmě přenášet v přímém přenosu Kabelová televize Kopřivnice, záznam bude odvysílán v pondělí 18. listopadu od 15 hodin.


    [Top]    


Škola v Lubině vyhrála sto tisíc na počítače

  Ředitelka malotřídky v Lubině
Ivana Davidová (vpravo) počítá víčka
od Ramy. Soutěž vynesla škole
sto tisíc na počítače.
Foto: David Macháček

L u b i n a (ili) - Základní škola v Lubině vyhrála v 1. kole Projektu Počítače školám sto tisíc korun na nákup výpočetní techniky za 2 500 kusů nasbíraných víček od pětisetgramové Ramy Classic. Minulou středu předala Veronika Nováková, zástupkyně organizátora soutěže Unilever ČR, ředitelce malotřídky Ivaně Davidové nejen poukázku na vyhraný obnos, ale i náramkové hodinky pro celou třídu.

„V účasti na této soutěži jsem viděla možnost, jak pomoci škole ke kvalitnější výpočetní technice,“ uvedla důvod zapojení se do soutěže ředitelka Davidová.

Do Projektu Počítače školám se zapojilo tři sta šedesát pět základních škol z celé republiky, což znamená šedesát devět tisíc žáků. Společně sesbírali 134 466 víček, průměrně tak do soutěže každý přispěl téměř dvěma víčky. Z okresu Nový Jičín pak 3 496 víček nasbíralo devět set třicet pět žáků.

Hodnotná výhra sto tisíc korun v podobě počítačového vybavení poputuje kromě Lubiny i do dalších devatenácti základních škol. „Soutěže se zúčastnily spíše školy z menších měst a vesnic, které nedisponují dostatečnými finančními prostředky, a tak jsou více motivovány k soutěživosti,“ uvedla Veronika Nováková, „ze strany organizátora soutěže se jedná o dlouhodobý projekt, v současné době probíhá druhé kolo, které bude ukončeno 31. ledna 2003.“

„Nejdůležitější bylo získat pro tento nápad nejen děti, ale i jejich rodiče a příbuzné. Jen s jejich pomocí jsme mohli nasbírat takové množství víček,“ přiznala ředitelka Davidová.

Motivace žáků se rozhodně podařila, o čemž svědčí celkové čtvrté místo. „I když pořadí nerozhodovalo, těžce jsme nesli v letních měsících ztrátu prvenství,“ informovala o průběhu soutěže učitelka Martina Galiová, která měla celou akci na starost, „dlouho jsme se předbíhali se Základní školou Staré Splavy, ala nakonec se před nás dostaly školy, které výsledky zaslaly poštou.“ Absolutně nejlepším sběračem se v Lubině stal Ondra Bečan, který se na celkovém počtu podílel téměř dvaašedesáti procenty s jedním tisícem pěti sty dvaačtyřiceti víčky. Skvěle si vedl Ondra Myšák s 209 víčky a Jana a Radek Váňovi.

Informace o soutěži a o průběžném pořadí se dozvíte na www.ramacz.cz.


    [Top]    


Stovka dětí si v Podzimním koši nápadů vyrobila vlastní větrník

K o p ř i v n i c e - Stejně jako o každých prázdninách, tak i o těch podzimních nabídl Dům dětí a mládeže v Kopřivnici dětem všech věkových kategorií zajímavý program. Víkendovka pro náctileté teenagery se uskutečnila v hájence u Bystřice pod Hostýnem. Daleko od civilizace, bez elektřiny mělo dodržování halloweenské tradice zvlášť strašidelnou příchuť.

Podobně laděný byl i třídenní Podzimníček na turistické základně na Kletné u Suchdola nad Odrou. Více než dvě desítky dětí dlabaly dýně, prošly stezkou odvahy, a protože počasí bylo neobyčejně příznivé, užily si spousty her v přírodě. Většina účastníků se rekrutovala z řad dětí, které v létě na stejném místě absolvovaly Cirkusovou rošádu. Své tehdejší zážitky si připomněly videovým záznamem. „Věnovali jsme se i speciální technice zdobení květináčů, protože děti si rády odvážejí domů nějaký výrobek. Největším přínosem však byla skupinová práce dětí, které si samy měly určit zaměření a náplň letního tábora,“ svěřila se se svými postřehy ředitelka domu dětí a mládeže Eva Müllerová, „přivezla jsem si spoustu podnětného materiálu, který se do naší letní činnosti určitě promítne.“

Nejmasovější z prázdninových aktivit se pak stal Podzimní koš nápadů, který na středeční dopoledne přilákal do domu dětí a mládeže přes stovku dětí. Ty si mohly na šesti stanovištích vyzkoušet různé výtvarné techniky, práci s hlínou, pečení a zdobení perníků a v neposlední řadě možnost vyrobit si větrník. Právě jejich výroba způsobila iniciátorce nápadu málem pracovní úraz. „Propíchnutí drátkem přes sto větrníků zanechalo na palci Marcely Nedjalkové krvavé stopy. Ale ta spousta větrníků, která se objevila za oknem, bolest určitě snížila,“ dodala Müllerová.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.