Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Na přehlídku Motýlek se letos znovu sjede více vystupujících než minule

K o p ř i v n i c e (dam) - Praskat ve švech bude opět o nastávajícím víkendu kopřivnický kulturní dům, již pošesté bude totiž hostit přehlídku zpěvu, tance a divadelní tvorby handicapovaných dětí s poetickým názvem Motýlek.

Již tak vždy mamutí akce se podle organizátorů letos zase o něco rozroste. „Přihlášeno je třicet zařízení pečujících o postižené a účinkovat by mělo asi 369 dětí, je však možné, že to číslo není konečné a zřejmě se velmi těsně přiblížíme čtyřem stovkám vystupujících,“ prozradila Dagmar Rysová z kulturního domu.

Průběh přehlídky bude podle organizátorů velmi podobný jako v uplynulých ročnících. V pátek a ještě v sobotu dopoledne budou probíhat prostorové zkoušky, během nichž se všichni vystupující seznámí s jevištěm. „Pro ty, kteří zrovna zkoušet nebudou, je připravena kreativní dílna, kde se budou moci věnovat výtvarným aktivitám,“ prozradila Rysová. Část věcí, které během Motýlka vzniknou, prý zůstane jejich tvůrcům, a druhá bude vystavena v prostorách kulturního domu. Volný čas budou moci mentálně i tělesně handicapované děti čekající na generální zkoušky svého čísla trávit také soutěžením v režii domu dětí a mládeže. Pátek pak pro děti vyvrcholí večerním programem s oblíbenou diskotékou.

Vystupující se do Kopřivnice sjedou opět z celé Moravy a části Čech. „Vůbec poprvé budeme mít také zahraniční účastníky. Přijet by měla malá skupinka z polského partnerského města Myszkow s jedním tanečním číslem,“ prozradila organizátorka Rysová. Podle jejích slov asi tři čtvrtiny vystupujících již někdy na Motýlkovi účinkovaly, ale najde se i několik nováčků.

Samotný galaprogram vypukne v sobotu devátého listopadu ve dvě hodiny odpoledne. Na diváky čeká hudba, divadlo, ale především tanec. „Tance je v programu vždycky nejvíc. Je to pravděpodobně tím, že právě pohybem se postižené děti mohou nejlépe vyjádřit,“ poznamenala Rysová. Aby se mohli na jevišti představit všichni, kdo přijedou, předpokládají pořadatelé, že hlavní program Motýlka potrvá přibližně čtyři hodiny.


    [Top]    


MěDO zahraje na dobročinném koncertu

F r ý d l a n t n . O . (dam) - Posledních čtyřicet minut charitativního koncertu pořádaného tuto sobotu od osmnácti hodin v Kulturním domě ve Frýdlantě nad Ostravicí bude patřit Městskému dechovému orchestru Kopřivnice. Kromě kopřivnických muzikantů, pro něž bude frýdlantské vystoupení mimo jiné také poslední generálkou před blížícím se Slavnostním koncertem v Kopřivnici, se na pódiu představí také frýdlantský dechový orchestr Ferram a také tamní pěvecké sdružení Janáček. Výtěžek z dobrovolného vstupného této akce poputuje na pomoc srpnovými povodněmi zničené obci Metly.


    [Top]    


Kapela Tata Bojs tentokrát zahraje bez výtvarné show

  Tata Bojs se zpěvačkou Klárou
Nemravovou při ostravském koncertu
v rámci Biorytmy Tour. Repertoár
ze stejného alba přijede kapela
představit i do Kopřivnice.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Předvést repertoár, který obsahuje jejich poslední oficiální deska Biorytmy, přijedou zítra večer do Kopřivnice pražští Tata Bojs. Koncert, který začíná ve dvacet hodin v CO krytu pod kulturním domem, se tentokrát bude muset obejít bez nápadité vizuální show, které už byla Kopřivnice v režii zpěváka a bubeníka Milana Caise několikrát svědkem. „Domluvili jsme se na tom, že to bude běžný klubový koncert,“ řekl o plánovaném vystoupení Tata Bojs šéf Nory Víťa Váňa.

Trio mužských členů kapely (Cais, Mardoša, Myšík) doplněné zpěvačkou Klárou Nemravovou bude, jak už bylo zmíněno, hrát především skladby z CD Biorytmy, vydaném letos na jaře. Do Kopřivnice kapela přijede koncertovat v době, kdy se na pulty dostává nová edice této desky. Ta bude složena ze dvou samostatných disků. Na prvním najdou posluchači původní verzi desky. Druhý disk bude obsahovat čtyři remixy z alba Biorytmy, z nich jeden je dílem zdejší formace Reynok, která bude v Kopřivnici vystupovat také v roli předskokana Tata Bojs. Pro kopřivnické publikum rozhodně není bez zajímavosti ani fakt, že se na bonusovém disku objeví nové verze písní Podmořská, Kovbojové a Vesmírná nahrané před časem právě v CO krytu, kde se uskuteční zítřejší koncert.


    [Top]    


Fojtík vystaví fotky postižených dětí

K o p ř i v n i c e (dam) - Život mentálně postižených dětí zachycený objektivem fotoaparátu frenštátského fotografa Libora Fojtíka zobrazuje jeho nejnovější výstava nazvaná ‘V zajetí smíchu, ve zlosti, v tichu’. Soubor zhruba tří desítek černobílých snímků bude možné poprvé vidět 8. listopadu v pět hodin odpoledne, kdy před kinem v kopřivnickém kulturním domě proběhne vernisáž.

„Je to sociální dokument pořízený během jednoho roku ve stacionáři v Tiché,“ řekl o svém posledním projektu autor. Ten se podle svých slov snažil zachytit především pozitivní stránky života postižených dětí. „Jsem rád, že výstava bude otevřena v rámci festivalu Motýlek. Lidi, kteří na něj přijdou, ty fotky totiž asi nejsnáze osloví,“ libuje si Fojtík.


    [Top]    


Žalman & spol. přiveze klasiku i novinky

K o p ř i v n i c e (dam) - Především ortodoxní příznivce českého folku zřejmě přiláká koncert připravovaný kulturním domem na středu třináctého listopadu. To totiž v Kopřivnici zahraje Žalman & spol.

Pavel Lohonka Žalman se na tuzemské folkové scéně pohybuje tři desetiletí jako originální zpěvák, kytarista a autor písní. V začátcích býval členem českobudějovické skupiny Minnesengři, ale už v roce 1982 si založil svou vlastní skupinu Žalman & spol., se kterou jen před několika týdny absolvoval koncerty organizované na oslavu dvacátého výročí existence. Žalmanovy písně, jichž za svou kariéru napsal stovky, se objevují také na repertoáru jiných umělců a mnohé již zlidověly. Většinu Žalmanových písní charakterizuje teskná i usměvavá melodičnost, sborové zpívání a podmanivý rytmus. Hudbu pak dokreslují lyrické texty i krátké písňové příběhy. Bohatou Žalmanovu diskografii čítající desítky titulů by již brzy mělo doplnit další CD. Živá nahrávka by měla vzniknout v polovině prosince na koncertě v Brně.

Za dobu existence Žalmanovou kapelou prošlo mnohem více muzikantů, ale dnes se na pódiu objevuje společně s Jindřiškou Petrákovou (flétny, perkuse), Petrem Novotným (baskytara, klávesy) a Janem Brožem (kytara, mandolína, foukací harmonika). Všichni jmenovaní kromě hry na zmíněné nástroje v kapele také zpívají. Sehranost Žalmanovy kapely jistě ilustruje mimo jiné to, že na konci října zaznamenala šestistý společný koncert. Začátek kopřivnického koncertu je plánován na půl osmou večer a kromě písní ze starších desek by v programu měly zaznít i některé nedávno secvičené novinky.


    [Top]    


Na Tatře budou letos soupeřit páry třídy A

K o p ř i v n i c e (dam) - Taneční páry druhé nejvyšší výkonnostní třídy A se letos utkají na třicátém šestém ročníku taneční soutěže Tatra 2002. Tradičně jeden z divácky nejatraktivnějších podniků sezony v kulturním domě je tentokrát naplánován na sobotu třiadvacátého listopadu.

„Soutěžit se bude ve standardních i latinskoamerických tancích. Navíc jsme využili možnosti vypsat soutěž jako mezinárodní a možnost v Kopřivnici startovat jsme nabídli párům z okolních států,“ řekla organizátorka soutěže Dagmar Rysová.

Odhadovat počet soutěžících tanečníků je podle pořadatelů zatím příliš brzy. „Máme již několik přihlášených párů. Přijedou páry ze Slovenska, o soutěži se informovali také Poláci. Většina párů se ale tradičně hlásí až na poslední chvíli nebo se do soutěže zapisují až v den konání,“ vysvětlila Rysová.

Dramaturgie soutěže zůstane tradiční. V odpolední části začínající ve dvě hodiny proběhnou základní kola jak ve standardu, tak i latině, návštěvníci večerního programu si pak od devatenácti hodin vychutnají semifinále a finále obou žánrů.

Také doprovodný program, o který se letos postarají především velké taneční formace v podání špičkových souborů, bude odpoledne i večer stejný. „Vycházíme tím vstříc divákům, kteří z jakéhokoliv důvodu nemohou přijít večer, anebo se jim již nepodaří na večerní program sehnat vstupenky,“ uzavřela Dagmar Rysová.


    [Top]    


The Bacwards: Písničky Beatles rozhodně nehrajeme z vypočítavosti

Košická revivalová skupina
The Backwards zahrála
v kopřivnickém kulturním domě.
Filosofii kapely je údajně zprostředkovat
co nejvěrněji zážitek
z koncertu The Beatles.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Pokud by dokonalé napodobení zvuku legendárních The Beatles znamenalo zvládnout jejich hudbu od A do Z, pak se košický revival The Backeards dostal až po písmeno X. Tvrdí to alespoň sami členové kapely a jejich slova potvrzují vyprodané sály a jejich vzrůstající popularita. Ve čtvrtek čtyřiadvacátého října se o kvalitě jejich produkce mohli přesvědčit také Kopřivničané a soudě podle atmosféry, která na koncertě panovala, by jistě souhlasili.

Jako začínající kapela jste dělali vlastní písničky, jak jste se dostali k napodobování Beatles?

Miroslav Džunko (Paul)

Jejich písničky pro nás byly hudební školou. Na nich jsme se učili zvládat instrumentální stránku věci, stejně jako vokály. A když jsme beatlesovky nacvičovali, tak jsme přišli na to, že ty naše hlasy jsou podobné. Že Dalibor má nižší, ostřejší hlas jako John Lennon a já že ho mám výše posazený jako Paul McCartney a kamarádi nám říkali, že bychom měli hrát The Beatles, protože nám to opravdu jde.

Dalibor Štroncer (John)

I ty naše vlastní písničky se svým pojetím a atmosférou velice podobaly Beatles. Jejich hudbu jsme slýchávali odmalička a byli jsme jí ovlivněni.

Nemyslíte si, že právě zvolený repertoár vám usnadnil cestu k popularitě?

Dalibor Štroncer (John)

Možné je, že to tomu trošku napomohlo, ale rozhodně to není z naší strany nějaká vypočítavost. Věřím tomu, že kvalita a síla té produkce je hlavním důvodem diváckého a posluchačského úspěchu. Navíc to, že hrajeme známé písničky, nemusí být vždycky výhoda. Beatles zná každý a my můžeme být velice rychle srovnáváni s originálem. I když zahrajeme v té nejposlednější putyce, tak i tam by se našel jeden člověk, který by mohl říct: Chlapci, ale tady to hrajete jinak.

Upravujete si aranžmá některých písní?

Miroslav Džunko (’Paul’)

The Beatles se již pomaličku stávají klasikou a my jsme interpreti. Tak jako orchestry hrají hudbu dávno mrtvých skladatelů, tak my se do poslední notičky snažíme napodobit jejich zvuk. Hrajeme co možná nejvíc identicky, abychom mohli přesvědčit i toho nejzarytějšího fanouška. To, co si mohou lidé poslechnout na CD, jsme schopni zprostředkovat jako live zážitek.

Dalibor Štroncer (John)

Používáme vždy aranžmá z oficiální nahrávky. Dnes jsme schopni reprodukovat zvukově věrně písně z celé kariéry Beatles, od raných až po poslední písničky. Naší filozofií je zprostředkovat publiku hudbu, image a atmosféru koncertů Beatles co možná nejvěrněji, neboť většina z lidí nikdy neměla šanci je naživo slyšet.

David Macháček

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.