Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Byla schválena nová pravidla na rozúčtování nákladů

K o p ř i v n i c e (hod) - Poslední rada města, která se konala 22. října, projednávala a schvalovala nová Pravidla pro rozúčtování nákladů za služby spojené s užíváním obecních bytů. Původní pravidla pro rozúčtování nákladů byla schválena městskou radou 18. ledna 2000. Protože došlo ke změnám legislativy v energetice a v oblasti bydlení, bylo nutné tato pravidla přepracovat. Službou spojenou s užíváním obecních bytů je vytápění a dodávka TUV, dodávka studené vody, osvětlení společných prostor, užívání výtahu a likvidace fekálií.

Za zmínku v nových pravidlech stojí změna v rozúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění v zúčtovací jednotce za zúčtovací období. Náklady rozdělí vlastník na složku základní a spotřební. Základní složka činí čtyřicet a spotřební šedesát procent. Základní složkou nákladů se rozumí procentní podíl nákladů na teplo, který není ovlivňován spotřebiteli a rozdělí se mezi spotřebitele v poměru jejich započitatelné podlahové plochy bytu nebo nebytového prostoru. Spotřební složkou se rozumí procentní podíl nákladů na teplo k vytápění, který je ovlivňován spotřebiteli a rozdělí se mezi spotřebitele na základě údajů měřičů tepla nebo indikátorů s použitím výpočtové metody, nebo korekcí, které umožní rozúčtovat spotřební složku nákladů na vytápění podle polohy bytu.

Množství odebraného tepla pro ohřev teplé užitkové vody a vody je měřeno ve výměníkových stanicích tepla a bude rozúčtováno takto: náklady na ohřev studené vody a za dodávku studené vody pro teplou užitkovou vodu se sečtou ze všech výměníkových stanic tepla v majetku, případně v nájmu města Kopřivnice za dané roční období. Náklady na tepelnou energii spotřebovanou na ohřev užitkové vody rozdělí vlastník na složku základní (30 procent) a spotřební (70 procent).

„V pravidlech je také zakotveno, že v případě úmyslného ovlivnění, neumožnění odečtu nebo poškození vodoměru se spotřební složka zvýší u spotřebitele na trojnásobek průměrné hodnoty spotřební složky nákladů připadající na metr čtvereční podlahové plochy zúčtovací jednotky. V případech vadného vodoměru se spotřebiteli rozúčtují náklady ve výši průměrné spotřeby v předcházejícím období. S celým zněním schválených pravidel je možné se seznámit v realitní kanceláři - Rekaz Kopřivnice,“ řekla Vladimíra Martiníková, pracovnice odboru majetkové správy a rozvoje.


    [Top]    


Linka důvěry slouží lidem v krizi

K o p ř i v n i c e (dam) - Víc jak šest týdnů obnoveného provozu má ze sebou kopřivnická Linka důvěry. Ta prošla po vynucené přestávce v provozu řadou změn. Jednou z hlavních je fakt, že nyní ji nic nepojí s jejím někdejším provozovatelem, kterým byl azylový dům Salus.

Linka důvěry disponuje zatím devítičlenným týmem dobrovolníků, kteří ve všední dny mezi čtrnáctou a dvacátou hodinou vyřizují příchozí hovory.

„Plánujeme samozřejmě rozšíření provozní doby, ta je ale přímo závislá na tom, kolik dobrovolníků s potřebnou kvalifikací se nám podaří sehnat,“ tvrdí nová vedoucí Linky důvěry Magdalena Holubová. Pro nepřetržitý provoz by podle jejích slov bylo potřeba asi třiceti lidí, kteří by se u telefonu střídali. Tohoto počtu by podle optimistických prognóz mohla linka dosáhnout někdy začátkem příštího roku. Podoba, v jaké bude linka napříště fungovat, zaleží také na úspěchu projektu, který se snaží získat prostředky z ministerstva práce a sociálních věcí.

Existence telefonní linky, na kterou se mohou obracet lidé v krizových situacích, je podle odborníků důležitá. Jde totiž o první odbornou pomoc, jež je k dispozici. V současné době řeší linka průměrně jeden hovor denně, ale jejich počet bude prý opět postupně narůstat tak, jak si její klienti zvyknou, že je opět v provozu. Nízký počet hovorů podle Holubové ale vyvažuje jejich závažnost. „Co hovor - to opravdu těžký případ. Volají nám lidé, kteří si nevědí rady s nevěrou partnera, ale třeba i duševně nemocní schizofrenici,“ uvedla vedoucí linky.

Pokud se najdou potřebné peníze, měla by se na začátku příštího roku rozjet také Internetová stránka důvěry, která by měla suplovat funkci linky především ve vztahu k mladším klientům.


    [Top]    


Hájenka se podílí na plnění usnesení vlády

K o p ř i v n i c e (ili) - Program Národní síť středisek enviromentálního vzdělávání, výchovy a osvěty je společným programem Sdružení středisek ekologické výchovy Pavučina a Českého svazu ochránců přírody. Smyslem programu je plnění vybraných úkolů vyplývajících z Usnesení vlády č. 1048/2000 o Státním programu enviromentálního vzdělávání a osvěty v České republice a jeho Akčního plánu na léta 2001 - 2003.

V rámci subdodávky pro tento program realizovali lektoři Občanského sdružení Hájenka v období od 25. září do 18. října tohoto roku devětadvacet programů ekologické výchovy pro mateřské, základní a střední školy o celkové délce čtyřicet šest hodin. Těchto programů se zúčastnilo 577 dětí ze sedmi škol. „Toto množství je jen zlomkem celkové účasti na programech ekologické výchovy. V minulém roce prošlo programy Občanského sdružení Hájenka 4 471 dětí z okresu Nový Jičín,“ dodal na závěr předseda sdružení Dalibor Kvita.


    [Top]    


Místostarosta ocenil dva mladé dárce krve

  Daniel Procházka (vlevo) a Jiří Kotrla,
kteří byli oceněni za čtyřicet
bezplatných odběrů krve.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - V úterý 29. října přivítal na radnici místostarosta Zdeněk Krajčír dva mladé muže - Jiřího Kotrlu a Daniela Procházku, kteří darovali již čtyřicetkrát bezplatně krev - a předal jim malou pozornost od města. Tito dva mladí pánové byli mezi osmdesáti vyznamenanými dárci krve, kteří získali zlatou plaketu MUDr. Janského 14. října na Magistrátu města Ostravy, již uděluje Český červený kříž právě za čtyřicet bezpříspěvkových odběrů krve.

Jiří Kotrla (33 let) poprvé daroval krev v roce 1988, po dvou letech si dal malou pauzu a od této doby daruje pravidelně. Po pauze jej k darování krve přiměla skutečnost v rodině, kdy jeho mladší dceři museli po porodu vyměnit krev. Daniel Procházka (27 let) daruje asi tři roky krev, tedy přesně řečeno - plazmu. K darování jej přivedl kamarád.

V darování krve nechtějí přestat, protože, jak sami říkají, krev je nenahraditelná tekutina. Na otázku, zda se jim podařilo získat či přesvědčit nějaké další lidi, aby darovali krev, Daniel Procházka řekl, že nikoliv. Jiří Kotrla byl úspěšnější, ale kamarád nevyhověl náročným kritériím pro darování krve.


    [Top]    


Dlužníci mají poslední šanci uhradit své pohledávky

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada města schválila na své schůzi v úterý 22. října podání šestačtyřiceti návrhů na přivolení soudu k výpovědi nájmu bytu nájemcům.

„Město průběžně jedná s nájemci, kteří dluží na nájmech za dobu delší tří měsíců, s cílem zajištění pravidelných plateb nájemného a splátek již vzniklých dluhů. U nájemců, kteří dlouhodobě neplní sliby o splátkách a nezačnou pravidelně platit nájemné, případně ignorují spolupráci s městem, je přistoupeno k řešení soudní cestou,“ rozebral postup radnice Igor Kocurek, vedoucí bytového odboru.

Po předchozím schválení radou města je prvním krokem podání návrhu na přivolení soudu k výpovědi nájmu bytu. V případě, že v době po podání návrhu si dlužník uvědomí vážnost situace a projeví zájem spolupracovat s městem tím, že začne pravidelně hradit nájemné a splácet dluh, případně uhradí podstatnou část dluhu jednorázově, je možné žalobu stáhnout a celou záležitost dořešit mimosoudní cestou. Cílem města není vystěhovávání dlužníků z obecních bytů. Prioritou zůstává úhrada vzniklých dluhů spojených s užíváním bytu a zajištění pravidelného placení nájemného.


    [Top]    


Omezení provozu na novojičínském okresním úřadě

K o p ř i v n i c e (hod) - Budova Okresního úřadu v Novém Jičíně bude v důsledku reformy územní veřejné správy od 3. prosince pro veřejnost uzavřena. Po tomto datu si v měsíci prosinci mohou občané vyřídit své záležitosti vždy v pondělí od 8 do 17 hodin, a to pouze na referátu dopravy - oddělení řidičských oprávnění a silničních vozidel a na referátu vnitřních věcí - oddělení občanských průkazů a cestovních dokladů. Uzavření a omezení se netýká referátu sociálních dávek (agendy státní sociální podpory), který bude i v měsíci prosinci pro veřejnost otevřen v úředních hodinách.


    [Top]    


Stěhování pracovníků radnice

K o p ř i v n i c e (hod) - Upozorňujeme občany Kopřivnice, že od pondělí 11. listopadu fungují odbory: školství, kultury a sportu, interního auditu, živnostenský a životního prostředí, vodního a lesního hospodářství a zemědělství ve správní budově Tatra, a. s., ve druhém patře.

Od úterý 12. do pátku 15. listopadu bude uzavřen finanční odbor z důvodu stěhování. Ten se přemístí také do správní budovy a opět bude pro občany k dispozici od pondělí 18. listopadu. Stěhování a uzavření se ale netýká pokladny, ta zůstává na stejném místě na ulici Záhumenní.

Vedení radnice se podařilo najít řešení pro imobilní občany, kteří si budou muset vyřídit své záležitosti na odborech přestěhovaných do správní budovy a. s. Tatra. Vyhrazené parkoviště pro imobilní občany je za budovou vzadu. „Lidé na vozíčku mohou využít zadního vchodu do budovy, tedy od vrátnice č. 3, a požádat vrátného o zavolání úředníka z příslušného odboru. Ten za ním přijde a spolu v přilehlé konferenční místnosti záležitosti vyřídí,“ řekla k dohodnutým podmínkám Jana Sopuchová, pracovnice kanceláře tajemníka, která má stěhování na starosti.

Nová telefonní čísla přestěhovaných odborů: vnitřní audit 556 494 970, 556 494 969, finanční 556 494 967, 556 494 960, životní prostředí 556 494 931, živnostenský odbor 556 494 977, školství 556 494 988, 556 494 992, 556 494 989, 556 494 991, 556 494 991. Podrobný telefonní seznam jednotlivých pracovníků přineseme v příštím čísle.


    [Top]    


Parkoviště bude brzy dokončeno

K o p ř i v n i c e (ili) - Během měsíce listopadu bude dokončeno parkoviště mezi budovou bývalého kina a mycí linkou. Dokončením stavby by mělo vzniknout nejméně pětačtyřicet parkovacích míst.

„Minimální šířka pro parkovací stání je 2,25 metrů, u obchodních center se pro pohodlí nakupujících počítá s deseti centimetry navíc. My jsme zvolili optimální šířku 2,30 metrů,“ vysvětlil situaci referent silničního hospodářství a dopravy Rudolf Doubek, „optimální pětimetrová délka parkovacího stání může být zkrácena zvláště v případech, kdy se počítá s přesahem automobilů přes stání.“


    [Top]    


Stíny

V době od 1. července do 31. srpna došlo ke spáchání trestného činu zpronevěry podle § 241/1 tr. zákona, které se dopustili manželé z Kopřivnice, když zastavili v zastavárně v Kopřivnici hi-fi věž zn. Philips AS 860 C v hodnotě 14 990 korun, kterou jim do úschovy svěřil poškozený 41letý muž z Kopřivnice.

Dne 1. listopadu ve 21.40 hod. přijala stálá služba městské policie telefonické oznámení z restaurace, že došlo ke rvačce. Na místě hlídka zjistila, že došlo k rozepři a poté k fyzickému napadení mezi dvěma muži. Ve spolupráci s hlídkou P ČR, která se na místo také dostavila, byla zjištěna totožnost obou mužů. Napadený nejevil žádné známky zranění a odmítl ošetření. Po chvíli však začal ztrácet vědomí a zapadl mu jazyk. Strážníci provedli první pomoc a byla okamžitě přivolána rychlá lékařská záchranná služba. Celou záležitost bude dále šetřit P ČR.

Ve stejný den, jen ve 23.15 hod., oznámil muž bydlící na ulici Zdeňka Buriana, že z bytu jeho souseda se valí kouř a na zvonění nikdo nereaguje. Strážníci městské policie na místě zjistili, že na chodbě domu je velká koncentrace kouře a také z otevřené ventilačky se valí kouř. Protože hrozila větší škoda na majetku, hlídka vstoupila do bytu. Zde našli zapnutý elektrický vařič, na kterém byl hrnec se zbytky spáleného jídla. Příčina kouře byla odstraněna a bylo zajištěno větrání bytu. Poté byl uvědoměn majitel bytu, který se dostavil, vše si zkontroloval a převzal.


    [Top]    


Nové zábavní centrum se přestavuje na sídlišti Sever

K o p ř i v n i c e (ili) - Se sportovně zábavnými centry se v našem městě doslova roztrhl pytel. Po zprovoznění druhého poschodí v objektu kasáren a dostavění nového areálu naproti koupališti přišlo na řadu v pořadí již třetí bowlingové středisko, které se v těchto dnech začalo budovat v Kopřivnici. Tentokrát si na své přijdou obyvatelé sídliště Sever, protože nad obchodním střediskem Delvita má vyrůst nové zábavní centrum.

První poschodí poté, co prostory opustila prodejna drogerie a papírnictví, bylo léta nevyužíváno. Snahou firmy Valim, s. r. o., z Rožnova pod Radhoštěm, je minimalizovat zásahy do původních konstrukcí a vytvořit prostor zábavního centra sestávajícího z restaurace a herny, kde bude návštěvníkům k dispozici ruleta, herní automaty, billiard a bowling.

Stavební povolení nabylo platnosti letos 3. září a během jednoho roku by měly být úpravy v horním patře komplexu zcela dokončeny. Z venkovního pohledu pak obyvatelé zaregistrují pouze nové zasklení, tedy výměnu výkladních skříní za podlouhlá okna. „Z objektu bude navíc zajištěn přístup na terasu, která však nebude využívána,“ uvedla pracovnice stavebního úřadu Blanka Váňová.

Majitelem celého obchodního komplexu, ve kterém rožnovská firma Valim buduje nové zábavní centrum, je Retail invest, a. s., Praha.


    [Top]    


Na Hukvaldech se sešli milovníci ptactva

H u k v a l d y (ili) - BirdLife International (BLI) je nejstarší světovou ochranářskou organizací, jejíž sekretariát sídlí v Cambrige, evropské oddělení pak v holandském Wageningenu a v Bruselu. Jedná se o partnerskou organizaci - v každém státě její činnost zaštiťuje jedna nevládní organizace, tj. partner BirdLife International.

V naší republice to je Česká společnost ornitologická. V této době má BirdLife International jednašedesát partnerů. Aby další organizace mohla dosáhnout statutu partnera, musí dokázat nejen svou životaschopnost, ale splnit i dalších devatenáct kritérií. Česká společnost ornitologická byla čekatelem v letech 1994 až 1998, kdy se stala právoplatným partnerem BirdLife International. Organizace se věnuje výzkumu, legislativě a ochraně ptáků a jejich stanovišť.

V rámci ochrany podporuje organizace dlouhodobě tři projekty. První z nich, IBA, převzal komplexní starost o významná ptačí území. Druhý projekt se zaměřuje na ochranu celosvětově ohrožených druhů. V rámci Evropy to je například drop velký, chřástal polní, orel královský nebo koliha tenkozobá, kterou mají ve znaku ruští ornitologové. Třetí projekt je zaměřen na ochranu stanovišť významných pro ptáky.

BirdLife International vyhlašuje každoročně dvě akce světového rozsahu. První neděli v květnu to je tzv. Vítání ptačího zpěvu (International Dawn Chorus Day) a první říjnový víkend Ptačí festival (World Birdwatch). Cílem akcí je seznámení veřejnosti s problematikou ochrany ptáků.

Podzimní setkání milovníků ptactva se v našem regionu uskutečnilo na Hukvaldech a o den později na rybniční soustavě v Albrechtičkách. Na procházku hukvaldskou oborou se vydalo sedmnáct zájemců, kteří měli možnost vidět třicet sedm druhů a na 324 jedinců ptačí říše. „Do natažené sítě se nám podařilo odchytit tři skorce vodní. K těm nejzajímavějším druhům, které jsme mohli pozorovat, určitě patří strakapoud prostřední, který na většině území ČR patří mezi nepočetně hnízdící druhy ptáků a jeho rozšíření má spíše ostrůvkovitý charakter. Je to dáno jeho vazbou na starší dubové porosty. Nejhojněji zastoupeným druhem byl v sobotu holub hřivnáč, kterého jsme napočítali osmaosmdesát exemplářů,“ přiblížil průběh vycházky pořadatel akce ornitolog Jan Košťál.

Následující den provázela osmnáct nadšenců velká zima. Na rybnících v Albrechtičkách pak napočítali 1 819 exemplářů ve čtyřiačtyřiceti druzích. „Nejpočetněji byly zastoupeny lysky, těch bylo osm set dvanáct, radost jsem měl z dvou jedinců hohola severního a samečka hvízdáka eurasijského, který přepeřoval z prostého do svatebního šatu,“ dodal Jan Košťál, který se ornitologii věnuje přes třicet let.


    [Top]    


Děti z Jeřabinky malovaly obrázky pro zatopenou školku

K o p ř i v n i c e (ili) - Každoročně se Mateřská škola Jeřabinka na ulici Zdeňka Buriana aktivně podílí na výtvarných činnostech určené Hnutí na vlastních nohou. Pro hnutí, které před dvanácti lety založila Bele Jensen z Norska, se vžilo zkrácené označení Stonožka. Cílem a snahou organizace je využít pomoci zdravých dětí svým nemocným či jinak strádajícím vrstevníkům. Nejinak tomu bylo i v letošním roce, kdy finanční výtěžek za prodané obrázky dětí poputuje na předškolní zařízení v Čechách poškozené srpnovými povodněmi. „Děti v podstatě dělají činnost, na jakou jsou v rámci výuky zvyklé. Jenom jsme jim tentokrát zvlášť pečlivě vysvětlili účel, pro jaký jsou jejich obrázky určené, což se pozitivně odrazilo na jejich aktivitě,“ vysvětlila postup ředitelka zařízení Libuše Škrabolová. To bylo ale prvním krokem. Tím dalším bylo získání spolupráce rodičů, kteří spolu s učitelkami obrázky vlastnoručně zapaspartovali. Pak už jen zbývalo obrázky dětí prodat. „Nejvíc obrázků si odkoupili rodiče a prarodiče autorů. Obrátili jsme se i na sponzory, úřady a další instituce,“ svěřila se ředitelka Škrabolová se svými osvědčenými prodejními místy.

Vedení Jeřabinky klade při výchově velký důraz zejména na individuální potřeby dětí a na úzkou spolupráci s rodiči. „Jen tak docílíme maximální spokojenosti všech zúčastněných,“ dodala ředitelka na závěr.


    [Top]    


Konkurz na ředitelku organizace MŠ je znám

K o p ř i v n i c e (hod) - Zastupitelé na svém zasedání 26. října schválili zřízení příspěvkové organizace Mateřské školy Kopřivnice, která bude zastřešovat všechny mateřské školky na území města. Na schůzi rady města následovalo vyhlášení konkurzu na místo ředitele této organizace.

„Do pátku 25. října se přihlásily dvě uchazečky do konkurzu na funkci ředitele právního subjektu Mateřské školy Kopřivnici. Ve čtvrtek 31. října zasedala komise, kterou rada města rozšířila o tři odborníky z oblasti státní správy a samosprávy, z oblasti školství, právní a finanční. Odborníci sice nemají právo hlasovat, ale mohou klást otázky. Členové komise se mohou podle vyhlášky ptát na názor těchto odborníků,“ uvedla ke složení výběrové komise Radomíra Michálková, vedoucí odboru školství, kultury a sportu. Termín pro samotné výběrové řízení je stanoven na 18. listopadu. „Do konkurzu se přihlásily dvě současné ředitelky mateřských škol, a to Eva Richtárová a Zdeňka Krišková. Obě dvě jmenované předložily i návrh koncepce, jak by podle nich měl vypadat chod tohoto nového subjektu,“ dodala Michálková.


    [Top]    


Zkontrolujte si včas platnost občanských průkazů a pasů

K o p ř i v n i c e (hod) - Zkontrolujte si platnost svých občanských průkazů a cestovních dokladů, neboť posledním dnem, kdy můžete požádat o vydání nových na Městském úřadě v Kopřivnici, je pondělí 9. prosince a na Okresním úřadě v Novém Jičíně ve středu 11. prosince. Po tomto datu se žádosti o nové doklady vyřizovat nebudou, další možnost bude až ve čtvrtek 2. ledna 2003. Toto omezení si vyžádalo stěhování agendy a pracovníků z okresního úřadu na pět pověřených úřadů v rámci reformy veřejné správy.

Požádat o nový občanský průkaz můžete šedesát dní před skončením platnosti současného.

„Pasy, tzv. rychlovky, se budou dělat bez omezení až do konce roku. Vyzvedávání již hotových dokladů bude také možné bez omezení až do konce roku, stejně jako ohlašování ztrát a odcizení občanských průkazů a cestovních dokladů,“ uvedla Ivana Macková, pracovnice kopřivnické radnice, která má na starosti agendu občanských průkazů a pasů.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.