Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Volební výsledky jsou téměř shodné s předcházejícími

Členové volební komise číslo šest,
která měla sídlo na městském úřadě,
počítají po vysypání volebních uren
odevzdané úřední obálky.
Foto: Pavel Liška

K o p ř i v n i c e (hod) - V Kopřivnici a místních částech přišlo k volebním urnám celkem 7 054 voličů, což je oproti listopadovým volbám v roce 1998, kdy volilo 6 898 lidí, mírný nárůst. Zatímco v pátek byla poměrně malá účast, v sobotu se v některých volebních místnostech tvořily fronty. Výjimkou snad byly místní části, kde lidé chodili k urnám po oba dva dny stejně.

V letošních volbách se volilo třiadvacet zastupitelů, což je proti minulým o dva více. Tak jako v posledních komunálních volbách nejvíce mandátů získala Občanská demokratická strana - šest, která jich měla doposud osm. Hned za ní skončili členové České strany sociálně demokratické, kteří získali stejnou podporu a opět mají pět zastupitelů. Shodný počet zastupitelů budou mít jak KDU-ČSL, tak KSČM, a to čtyři. U obou stran se počet křesel v zastupitelstvu oproti minulým volbám nezměnil. Z nových kandidujících stran získalo Sdružení nezávislých tři místa v zastupitelstvu a Unie svobody - DEU jedno.

Strana Naděje a Strana za životní jistoty nezískaly potřebný počet hlasů, a proto se žádný z jejich kandidátů nedostal do zastupitelstva. Podle zákona musely splnit pětiprocentní podíl hlasů, aby získaly zastupitelský mandát. Straně Naděje chybělo jen málo, získala 4,35 procent hlasů. Sama Marie Pešlová obdržela 1 395 hlasů, přesto opět nebyla zvolena, stejně jako v minulých volbách, kdy kandidovala sama za sebe a získala 1 477 hlasů. Pokud by strana získala potřebný počet hlasů, Marie Pešlová by v tabulce zvolených zastupitelů obsadila patnácté místo. Strana za životní jistoty získala jen 1,39 procent.

Lidé při vyplňování hlasovacích lístků upřednostňovali spíše jednotlivé kandidáty, většinou do plného počtu třiadvaceti. Málo bylo těch, kteří volili jen stranu. Asi jedna třetina voličů využila kombinace lidí a strany.

V nově zvoleném zastupitelstvu budou i tři ženy, tak jako v letech 1994 - 1998. Ty budou zastupovat strany ODS, KSČM a Sdružení nezávislých. Nejstarším zvoleným zastupitelem je opět Josef Pavelka (pětašedesát let) a nejmladším nově zvolený zástupce Unie svobody - DEU Robert Lakomý (třiatřicet let).

Triumf Oldřich Ryse, jenž obdržel v minulých komunálních volbách 3 006 hlasů, se nepodařilo překonat, neboť Vladislava Kryškeho (ODS), který získal nejvíce hlasů ze všech kandidujících, volilo 2 441 lidí. Druhý Jiří Tichánek (ČSSD) dostal 2 400 hlasů.

Volit chodili spíše starší občané. Nejvíce lidí přišlo k urnám ve Vlčovicích, a to 64,16 procent, v Lubině - 56,80, v Mniší - 54,77 procent. V samotné Kopřivnici to už bylo poměrně horší, průměrná účast za město je 37,75 %. Největší počet lidí přišel do volební místnosti v okrsku číslo tři, který měl sídlo na ZŠ náměstí - 54,02, nejméně do okrsku číslo čtrnáct na ZŠ M. Horákové - 26,12 procent.

Oslovili jsme zástupce místních stran, které se ucházely o místa v zastupitelstvu, jak hodnotí volební výsledky. Petr Chromečka, předseda ODS: „Jsem spokojen, vyhráli jsme volby, sice jsme ztratili oproti minulým volbám dva mandáty, ale vzhledem k počtu kandidujících stran, je to úspěch.“

Jiří Tichánek, předseda ČSSD a lídr strany: „Jsem spokojen, dostali jsme stejný počet mandátů jako ve volbách před čtyřmi lety.“

Karel Kuboš, předseda a lídr KSČM: „Očekávali jsme více podle trendu nastoleného v červnových parlamentních volbách, podle kterého jsme měli větší naději. Vzhledem k novým kandidujícím stranám, jsme získali stejně jako minule. Jsme spokojeni.“

Alois Janek, lídr strany KDU-ČSL: „Jsem spokojen. Je vidět, že se udělalo v minulém volebním období kus práce, což lidé ve volbách ocenili a dali našim kandidátům hlas.“

Karel Březina, lídr Sdružení nezávislých: „Je to úspěch. Sice jsme předpokládali, že bychom mohli tolik míst v zastupitelstvu získat, a vyšlo to.“

Dalibor Kloc, předseda a lídr Unie svobody-DEU: „Jsme zklamáni výsledky i nezájmem Kopřivničanů o volby. Předpokládali jsme, že se nám podaří získat tři místa v zastupitelstvu. Mysleli jsme, že Kopřivničané chtějí změnit složení na radnici.“

Marie Pešlová, lídr a předsedkyně strany Naděje: „Pocítila jsem zklamání, že ani další čtyři roky nebudu moci spolurozhodovat o dění ve městě, které mám ráda.“

Na pátek 15. listopadu na 16.30 hodin je svoláno do kopřivnického kina Puls ustavující zasedání, na kterém budou zvolení zastupitelé skládat slib a kde proběhne volba starosty, místostarostů a členů rady města.


    [Top]    


Slumeko udržuje padesát kilometrů cest

K o p ř i v n i c e (ili) - Na posledním zasedání rady města byl schválen operativní plán zimní údržby, kde jsou přesně stanoveny podmínky a způsob provádění údržby města a místních částí. „V tomto dokumentu je například určeno, za jakých podmínek a kdo může vyhlásit kalamitní stav, v jakém čase musí být provedena údržba jednotlivých ulic a další podrobnosti, kterými se při zimní údržbě řídíme,“ uvedl ředitel firmy Slumeko, s. r. o., Karel Březina. Jako každoročně chceme majitele nemovitostí, které přiléhají ke komunikaci upozornit, že jim ze zákona i operativního plánu vyplývá povinnost tuto komunikaci udržovat.

Materiály pro údržbu bude Slumeko používat stejné jako vloni. „Preferujeme struzku, která nepráší tolik jako škvára. Sůl se bude používat pouze na údržbu schodišť a v případě mrznoucího deště a náledí, to znamená jen ve výjimečných případech,“ a dodal, že pro letošní rok nebyla uzavřena smlouva s Okresní správou silnic Nový Jičín, do jejíž kompetence spadají hlavní průtahy Kopřivnicí a která si způsob údržby určuje sama.

Výhodou struzky kromě nižší ceny je i skutečnost, že se tímto materiálem nemusí firma předzásobit na celé zimní období, jak je tomu například u kamenné drti. „V zimě totiž není jakubčovický lom v provozu, protože kamenná drť se proplachuje vodou, která by v zimě zamrzala,“ vysvětlil ředitel Březina.

Technika určená k zimní údržbě zůstává stejná jako v minulém roce. Po loňských zkušenostech se však přikoupila sněžná fréza, která je určena na odstraňování vyšších závějí a na některé části chodníků, kde nelze použít pro odstranění sněhu multikáry.

V operativním plánu zimní údržby jsou stanoveny tři lokality v místních částech, které nebudou v zimním období udržovány. „Jedná se o místa, která jsou zároveň dostupná i jiným způsobem, takže v žádném případě nedojde k odříznutí těchto lokalit od okolí. Problematická zůstává i nechráněná spojnice mezi Větřkovicemi a Mniší, která v extrémním období vánočních svátků minulého roku byla i po projetí techniky během půl hodiny zcela zavátá. „Komunikaci budeme průběžně udržovat, ale pokud dojde k obdobné situaci jako vloni, budeme město žádat o to, aby zrušilo povinnost tuto komunikaci udržovat,“ odůvodnil rozhodnutí Karel Březina.

Firma Slumeko udržuje v Kopřivnici a místních částech dvaatřicet kilometrů chodníků a padesát kilometrů cest.


    [Top]    


Američané dávají peníze na splácení dluhů

K o p ř i v n i c e (dam) - Poměrně značné částky peněz musí ještě do konce roku proinvestovat v automobilce její američtí vlastníci. Firma SDC, která před necelým rokem Tatru koupila, se ve smlouvě zavázala proinvestovat zhruba 436 milionů korun, přičemž velká část této sumy měla do kopřivnického podniku připlynout ještě během prvního roku.

„Během letošního roku máme investovat dvanáct milionů dolarů. Zatím jsme do podniku vložili zhruba pět milionů a pracujeme na tom, abychom investovali i zbylých sedm a naplnili podepsaný kontrakt,“ nechal se slyšet předseda představenstva automobilky Milota Srkal. Důvody, proč se Američané snaží smlouvu splnit, jsou zřejmé. Pokud by totiž jednu z hlavních podmínek prodeje nesplnili, čekala by je podle smlouvy pokuta v plné výši slibovaných investic.

Většina z dosud proinvestovaných pěti milionů dolarů šla podle Srkalových slov na splácení velkých dluhů, na energiích. Nakoupeny prý byly také dva velké CNC stroje a velká spousta potřebného nářadí. „Je to přibližně půl na půl. Polovina zmiňované částky byla vložena do strojů a nářadí a druhá polovina se použila na splácení dluhů,“ tvrdí Srkal. Podle šéfa představenstva Tatry se navíc investice v automobilce dají dělit na dvě části. Jednak na ty, které SDC zaručilo v kupní smlouvě, ale také na menší průběžné investice, jež jsou financovány z jiných zdrojů. Jak přiznal Srkal, mnoho lidí zřejmě splácení dluhů za investici nepovažuje, přesto prý ve skutečnosti o investování jde. „Když dáme peníze do splácení dluhů, bude větší výnos, který je zase možné zpětně použít na další financování,“ řekl Srkal a dodal, že v kontraktu, který SDC uzavřela, se mluví o tom, že peníze budou užity nejen pro investice, ale také pro zlepšení finanční pozice Tatry. V době, kdy Tatra splácela dluhy za energie, prý přitom nebylo možné zvažovat, zda potřebné peníze uvolnit či nikoliv. „V té době bylo absolutně nutné dluh zaplatit a ne uvažovat o tom, že by se ty peníze možná více hodily někde jinde,“ uzavřel Srkal.


    [Top]    


Rekaz se bude i v dalším období starat o obecní byty

K o p ř i v n i c e (hod) - Město ve výběrové soutěži, kterou vyhlásilo na správu obecních bytů, oslovilo pět firem. Nabídku městu poslaly ale jen tři z oslovených.

„Výběrová komise, která byla pětičlenná, hodnotila podle pěti kritérií, a těmi jsou cena za správu bytové jednotky, cena za správu nebytové jednotky, hodinová sazba pro údržbu, což je cena za práce, výše sankcí za porušení smlouvy a nabídka činností nad požadovaný rozsah prací. Hlavním kritériem byla cena za správu bytové jednotky. Ve všech kritériích byla nejlepší místní firma Rekaz, která má v současné době správu obecních bytů na starosti,“ komentoval názor členů výběrové komise místostarosta Zdeněk Krajčír. Ke stejnému závěru došla i rada města, která na doporučení výběrové komise schválila firmu Rekaz, s. r. o., jako správce obecních bytů i pro další období.


    [Top]    


Švankmajerovy filmy – taháky ’Kraťasů 2002’

  Po filmu Radhošť následovala beseda
diváků s producentem Jiřím Konečným
o zhlédnutém snímku.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Příjemnou atmosféru a osmatřicet skvělých krátkých filmů nabídl tento víkend divákům Kulturní dům Kopřivnice. Druhý ročník přehlídky krátkých filmů ’Kraťasy 2002’ letos přilákal zhruba stejný počet diváků jako při premiérovém ročníku.

„Loni jsem z toho byla zklamaná, ale uvědomila jsem si, že průměrná návštěvnost čtyřiceti - padesáti diváků na představení není vzhledem k tomu, že se jedná o alternativní umění, navíc na malém městě, vůbec málo,“ zhodnotila návštěvnost minifestivalu jeho organizátorka Radka Korená.

Tahákem letošního ročníku se stala téměř kompletní kolekce krátkometrážních snímků Jana Švankmajera od roku 1964, která byla rozdělena do dvou dílů. Ale ani tvorba ostatních autorů se rozhodně neztrácela ve stínu tohoto klasika. Cenami ověnčený povídkový film Radhošť je podle producenta Jiřího Konečného nejlépe přijímán obyvateli zdejšího kraje bez rozdílu věku a mimo náš kraj hlavně starými lidmi.

Jediným technickým problémem, který ovšem nevznikl ze strany pořadatelů, byla ’nesnášenlivost’ videopřehrávače s kazetou krátkých filmů Petra. Sám autor, mimo jiné člen dekadentního divadla Beruška, proto promítání snímku Všechno na Mars přerušil a vzniklé volno vyplnil spolu s kolegou nevšední živou improvizační dohrávkou založenou na hře se slovy.

„Těžko hodnotit nejzajímavější film. Úplně nejsilněji na mě zapůsobilo Švankmajerovo ztvárnění strachu a představivosti malého děvčátka ve filmu Do pivnice. Mým tipem na cenu diváka, kdyby se udělovala, by byl ElFilm Jakuba Somera. A fascinujícím zážitkem pro mě byla práce dvou členů skupiny ULTRA při obsluze pěti stařičkých promítaček současně,“ zhodnotil letošní přehlídku Pavel Obrátil.


    [Top]    


Místo čekání na práci v oboru začal podnikat a sám se zaměstnal

Novopečený podnikatel Jan Zahradník
ve své prodejně. Otevřením vlastní
prodejny s elektroinstalačním materiálem
se sám zaměstnal.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Je mu dvaadvacet let a ještě před dvěma měsíci byl bez práce, dnes si však již Jan Zahradník do kolonky zaměstnání může napsat slovíčko živnostník. Podařilo se mu totiž rozjet vlastní malou firmu.

Před čtyřmi lety vyšel dnešní čerstvý podnikatel ze zdejšího středního odborného učiliště, kde absolvoval obor elektromechanik. Hned po vyučení našel místo u elektroinstalační firmy. Z té však po třech a půl letech z finančních důvodů odešel. „Skončil jsem na úřadu práce a žádná volná místa k dispozici nebyla. Myšlenka rozjet vlastní podnikání, která mi v hlavě hlodala už delší dobu, začala být aktuální,“ vzpomíná Zahradník. Právě snaha zůstat v oboru, ve kterém si nemohl najít zaměstnání, byla jedním z důvodů, proč se nakonec rozhodl stát podnikatelem. Druhým bylo objevení neobsazené skulinky na trhu. „Jako elektrikář vím, že sehnat elektroinstalační materiál v Kopřivnici byl problém. Většina firem se tady specializuje na spotřebiče a prodávají jen běžné věci jako žárovky nebo některé druhy zásuvek. Pro lidi, kteří pracují v oboru, je to málo, a tak jsem si řekl, že to zkusím,“ prozradil Zahradník. Po několika týdnech hledání vhodného prostoru se mu naskytla možnost zřídit si svou prodejnu ve sklepní místnosti jednoho z domů na Sokolovské ulici, kterou předtím opustil jiný obchodník.

„Prostor byl to nejdůležitější, těch vhodných v Kopřivnici moc není. Takže ihned, jakmile se mi v srpnu naskytla tato možnost, začal jsem na tom dělat na plné obrátky,“ tvrdí Jan Zahradník. Kromě vyřízení všech potřebných úředních náležitostí bylo třeba také zajistit první zboží, alespoň zhruba upravit prodejnu a připravit ji na první zákazníky.

Těsně před koncem září pak mohl Zahradník svůj ‘Elmat’ otevřít a ve skromně zařízené provozovně obsloužit první lidi.

„Nemám žádný úvěr. Půjčil jsem si jen nějaké peníze od příbuzných. Začínám skromně a s co nejnižšími náklady. Co šlo, jsem si udělal sám, s mnohým mi pomohli taky kamarádi,“ říká Zahradník. Přátelé, kteří pomáhali při zařizování prodejny, se mu postarali také o první nápaditou reklamu, když s lyžemi na nohou obcházeli centrum města a rozdávali letáky.

Přestože se mu jeho vizi o podnikání podařilo dotáhnout až do otevření prodejny, svou budoucnost si Zahradník růžovými barvami nemaluje. „Teď je nejdůležitější získat si klientelu. Vím, že budu třeba půl roku prodělávat, ale bez toho to není možné. Chci využít toho, že lidé chodí za nižší cenou, a snad to půjde,“ doufá Zahradník. To, že by jeho pokus o podnikání mohl skončit nezdarem, si nepřipouští. „Myslím, že by se musel na trhu objevit někdo nový, kdo by mě chtěl položit,“ uzavřel novopečený živnostník.

David Macháček

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.