Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Romská děvčata se utkají o titul královny krásy

K o p ř i v n i c e (dam) - Romské dívky mezi šestým a osmnáctým rokem věku se o tomto víkendu utkají v kopřivnickém Katolickém domě o titul Miss Roma 2002. Soutěž pořádaná klubem Kamarád, domem dětí a mládeže a Občanským sdružením ’Máš čas?’ počítá s účastí přibližně pětadvaceti dívek nejen z Kopřivnice, ale i dalších míst v okolí.

Zatímco přihlášené soutěžící se v místě klání objeví již v sobotu 26. října dopoledne, aby složily vědomostní test a nazkoušely svou volnou disciplínu, divácké veřejnosti bude otevřeno až odpolední finále, které startuje ve čtrnáct hodin. „Během něj změří dívky své síly ve třech disciplínách. Nejdřív bude porota hodnotit rozhovor a společenské vystupování, ve druhé bude sledována zručnost jednotlivých adeptek a poslední je tradiční volná disciplína,“ prozradil Michal Raška z týmu organizátorů akce. Samotné soutěžní zápolení bude prokládáno vystoupeními hudební skupiny Cikne Čhave z Nového Jičína nebo příborského Jilora. Vystupovat budou také členové taneční skupiny Free steps a další. Samotná korunovace nejkrásnějšího romského děvčete proběhne přibližně kolem devatenácté hodiny, tou však program nekončí. V osm hodin večer totiž na stejném pódiu vystoupí královehradecká kapela Terne Čhave. „Je to skupina, jejichž chytlavá muzika bývá přirovnávaná k produkcím známé kapely Toč Kolotoč,“ láká na koncert, který je pokračováním květnových Dnů romské kultury, Michal Raška. Terne Čhave hrají cikánskou lidovou muziku ve vlastních aranžích.


    [Top]    


V kulturním domě koncertují známí imitátoři The Beatles

K o p ř i v n i c e (dam) - K tomu, přenést se do údobí největší slávy The Beatles, stačí jen dnes večer vyrazit do Kulturního domu v Kopřivnici. Právě tam totiž dnes večer vystoupí revivalová kapela The Backwards, jejíž sound i image se snaží legendární ’Brouky’ co nejvěrněji napodobovat. Kvarteto muzikantů se dalo dohromady v roce 1996 v Košicích a od autorské hudby rychle přešlo k melodiím The Beatles. Napodobování jejich stylu během let vypilovali k dokonalosti. Fakt, že mezi Beatles revivaly patří ke světové špičce, dokládá jejich vítězství na mezinárodním Beatlefestu v New Yorku. Začátek koncertu je plánován na půl osmou večer.


    [Top]    


The Ecstasy Of St. Theresa zahrála v Noře jen v triu

Zpěvačka kapely The Ecstasy
Of St. Theresa Kateřina Winterová
při vystoupení v kopřivnickém
klubu Nora. Právě tam skupina
minulý týden propagovala
svou novou desku.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - V komornější sestavě, než původně plánovala, se minulý pátek kopřivnickému publiku představila kapela The Ecstasy Of St. Theresa. „Původně jsme měli hrát v pěti, ale v jednom případě z časových a ve druhém ze zdravotních důvodů musíme první tři koncerty odjet jen ve třech s Kateřinou Winterovou a Karlem Drašnarem,“ vysvětlil skromnější obsazení kapely její frontman Jan P. Muchow.

Víc jak hodinová seance EOTC, kterou v Noře uvedlo vystoupení slovenské kapely Veneer, přilákala do CO krytu zhruba tři sta padesát diváků. Podzimní šňůra, na které byla Kopřivnice druhým zastavením, má propagovat novou desku Slowthinking, na které se podílel také místní producent Dušan Neuwerth. „Byla to naše první spolupráce. Vždycky jsme mu přehráli nedodělanou písničku a on do ní potom různým způsobem vstupoval. Ať už přímo jako muzikant nebo při finálním mixu různými svými hudebními nápady,“ přiblížil Muchow Neuwerthův podíl na posledním albu EOTC.

Desku Slowthinking, která je na pultech zhruba tři týdny, označuje jak Muchow, tak zpěvačka Kateřina Winterová za zatím nejzdařilejší počin diskografie jejich kapely. „Je stylově čistější. Víc než u jiných desek jsme se soustředili na její celkové vyznění a nad každým zvukem, který jsme použili, jsme dlouho přemýšleli,“ řekl o posledním CD Jan P. Muchow.


    [Top]    


Koncert pro Gabriel přilákal přes sto lidí

K o p ř i v n i c e (dam) - Téměř dvě a půl hodiny programu se podařilo sestavit organizátorům koncertu pro Gabriel. Akci, která má vyjádřit podporu programu Gabriel, jehož cílem je podpora nízkoprahových zařízení, hostil minulý pátek místní klub Kamarád. Program sestavený především z hudebních a tanečních čísel nacvičených dětmi navštěvující klub přilákal podle pořadatelů bezmála 140 lidí. „Počty vystupujících, diváků, fotodokumentaci a podobně zašleme koordinátorce programu Gabriel. Ta s těmito údaji pak může argumentovat při shánění sponzorských peněz,“ řekl jeden z pořadatelů Michal Raška.


    [Top]    


Cimrmanovská africká mise rozesmála plný sál

K o p ř i v n i c e (dam) - Zcela vyprodaný sál kulturního domu očekával minulou středu přední české cimrmanology s jejich novou hrou Afrika.

Vyprodané sály pro Divadlo Járy Cimrmana nejsou ničím výjimečným. „Jsme zvyklí hrát takzvaně ’do plnejch’. Když někam přijedeme, tak i ta nejstarší hra je vyprodaná. Pořád nám dorůstají noví mladí diváci. S novou komedií se ale do divadla vrátí ti, co už všechno viděli a mají nás léta rádi,“ nechal se před kopřivnickým vystoupením slyšet spoluautor většiny cimrmanovských her a herec Zdeněk Svěrák.

Poslední cimrmanovská hra, cestovatelská Afrika, brázdí pódia zatím jen krátkou dobu, ale rozhodně má potenciál zlidovět a zařadit se po bok největších cimrmanovských hitů. „Zatím máme dobré ohlasy. Měli jsme z nepřijetí hry s Ladislavem obavy. Báli jsme se, že hra moc vtipná nebude. Když píšete a potom zkoušíte, tak ztrácíte objektivní pohled na věc a repliky, které jsou směšné, už nám úsměvné nepřijdou,“ tvrdí Svěrák s tím, že se soubor velice těšil na uvedení Afriky před publikem.

Srovnávání v pořadí čtrnácté hry s těmi předchozími se Svěrák brání. „Snažili jsme se vyhnout podobnostem s jinými hrami. Tady nejvíce hrozila hra Dobytí severního pólu, protože ta je taky cestovatelská. Myslím, že po Švestce, která se trošku odlišuje, je Afrika zase návratem ke klasickému Cimrmanovu stylu,“ řekl Svěrák. S přibývajícím počtem her v repertoáru by se mohlo zdát, že starší kusy již soubor opustí. Ten však nechce o derniéře byť jediného představení ani slyšet. „Jednou z důležitých vlastností našeho divadla je, že máme na repertoáru v sezoně všechny hry. Je to vlastně kurz cimrmanologie a my nechceme žádnou ’lekci’ vypustit,“ uzavřel známý cimrmanolog.


    [Top]    


Vaculík s Krausovou uvedou americkou tragikomedii Tygr

K o p ř i v n i c e (dam) - Druhým kusem v pořadí bude ve středu třicátého října pokračovat divadelní předplatné kulturního domu. I tentokrát se na jevišti objeví známé tváře pražských herců. V tragikomedii Tygr se mohou kopřivničtí diváci těšit na Lukáše Vaculíka a Janu Krausovou.

Text amerického autora Murraye Schisgala s herci pro agenturu Pražské kulturní služby nastudoval režisér Jurij Galin. Výtvarníkem scény je Pavel Zikmund a kostýmy vytvořil Tomáš Kypta. Atmosféru představení dokresluje hudba Jana Tureka. Sami autoři o hře Tygr mluví jako o ’něžně drsné komedii o životě, o touze po nevšednosti, o smutku, samotě, sexu a hlavně o lásce’. Představení začíná tradičně o půl osmé večer.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.