Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Další mimořádné jednání rady, tentokrát o smlouvách

K o p ř i v n i c e (hod) - Mimořádná rada města, která se sešla minulý týden v úterý 15. října, se zabývala obecně závaznou vyhláškou města o odpadech a rozpočtovými opatřeními. Radní dále projednali a doporučili zastupitelům ke schválení čtyři kupní smlouvy na prodej bytových domů a dvě účelové dotace na opravy společných částí dvou domů. „Rada města doporučuje zastupitelstvu města schválit poskytnutí dotace z rozpočtu města pro hokejový klub. Mladí hokejisté narození v období 1991 - 93 se zúčastní na přelomu roku 2002 a 2003 mezinárodního hokejového turnaje 2003 Ottawa International Hockey. Tento turnaj je určen pro hokejové týmy malých talentovaných hráčů, kterého se zúčastní více jak 350 družstev z více než deseti zemí. Celkové náklady na tuto akci činí asi osm set tisíc korun. Město přispěje částkou dvaceti pěti tisíci korunami na materiální vybavení týmu, přesně je to zakoupení jedné sady hokejových dresů, na kterých bude znak města,“ rozvinul projednávaný bod programu rady místostarosta Zdeněk Krajčír.

„Většina smluv, která se schvalovala v radě města, jsou z větší části na opravy budov v majetku města, které jsou v havarijním stavu a které bylo nutno řešit,“ dodal Krajčír.


    [Top]    


Zveřejňování některých zpráv prý Tatře zakazují zákony USA

K o p ř i v n i c e (dam) - Podstatně vyšší než v minulém roce bude podle předsedy představenstva Tatry Miloty Srkala počet prodaných vozů, stejně jako počet automobilů, které kopřivnická automobilka vyrobí. Konkrétní čísla však firma odmítá zveřejnit a odvolává se na nové americké zákony.

„Nové předpisy, které musíme jako firma vlastněná americkou společností dodržovat, nám nedovolují vydávat informace, které by mohly jakýmkoliv způsobem ovlivnit cenu akcií,“ vysvětlil Srkal. Podle jeho slov může automobilka o podobných věcech informovat jen prohlášením, které je vydáno v jeden okamžik pro všechna média. Toto opatření má údajně zamezit spekulacím s cenou akcií a je reakcí amerických vládních úřadů na nedávné skandály na tamních akciových trzích a související s krachy několika mamutích společností.

Také příští rok v Tatře očekávají s relativním optimismem. „Rok 2003 vypadá velmi dobře především co do počtu aut, která vyrobíme. Zisk bohužel už tak dobrý nebude. Situace v automobilovém průmyslu není nejlepší, neboť jsme stále v útlumu. Konkurence je velice tvrdá a tlačí dolů ceny,“ nechal se slyšet Milota Srkal. Podle jeho slov se však Tatře daří dostávat na nové trhy a i z USA, na které vlastníci společnosti velmi spoléhají, začínají přicházet první objednávky.


    [Top]    


Město zítra oslaví vznik republiky

K o p ř i v n i c e (hod) - Na pátek 25. října jsou přichystány oslavy státního svátku vyhlášení samostatnosti Československa, a to lampionový průvod a kulturní program, které připravilo město ve spolupráci s firmou Ludvík Moravia. Od osmnácti hodin bude u pomníku T. G. M. hrát Městský dechový orchestr Kopřivnice. Pietní akt začne v 18.30 hodin, kdy vystoupí starosta Jiří Tichánek a po položení kytic k pomníku se vydá lampionový průvod městem ke kulturnímu domu.

Ve velkém sále kulturního domu od 19.15 hodin budou vystupovat jednotlivé základní školy se svým kulturním programem nazvaným Slavnostní večer kopřivnických škol.


    [Top]    


V listopadu započne stěhování úředníků

K o p ř i v n i c e (hod) - V souvislosti se zajištěním činností přecházejících na město Kopřivnice z okresního úřadu od 1. ledna 2003 dojde v listopadu k reorganizaci a stěhování některých odborů městského úřadu.

Upozorňujeme občany, že od úterý 5. do pátku 8. listopadu budou uzavřeny odbory interní audit, živnostenský a školství, kultury a sportu, sídlící v budově Městského úřadu na ulici Záhumenní a dále odbor životního prostředí, vodního a lesního hospodářství a zemědělství, jenž se nachází na ulici Štefánikově. Tyto odbory budou přestěhovány a od pondělí 11. listopadu pro občany přístupny v obvyklých úředních hodinách ve druhém patře správní budovy a. s. Tatra, kam se občané dostanou vstupem z ulice Štefánikovy po vyhrazeném schodišti. Výtah pro imobilní občany nebude k dispozici.

O týden později, tedy od úterý 12. do pátku 15. listopadu, bude uzavřen finanční odbor, který bude pro občany k dispozici od pondělí 18. listopadu také v prostorách správní budovy automobilky. Stěhování se ale netýká pokladny, ta zůstává na stejném místě na ulici Záhumenní.


    [Top]    


Stíny

Policejní rada SKPV TOOK Kopřivnice zahájil trestní stíhání proti 29leté ženě z Kopřivnice pro pokus trestného činu ublížení na zdraví. Obviněná žena v pátek 18. října kolem 18.15 hodin na ul. Štramberské ve společně užívaném bytě v opilosti, po slovní rozepři a výhrůžkách, nožem s 18cm čepelí třikrát bodla svého bývalého, stejně starého manžela do hrudníku, čímž mu způsobila poranění stěny hrudní, k poranění plic ani jiných vnitřních orgánů nedošlo. Doba léčení je předběžně stanovena na 7 až 10 dní. Poškozený je hospitalizován v nemocnici v Novém Jičíně na oddělení ARO. Trestní stíhání je vedeno na svobodě.

Téhož dne v odpoledních hodinách přijala stálá služba městské policie oznámení jednoho z majitelů provozovny objektů kasáren, že na parkovišti hoří automobil. Na místo byla neprodleně vyslána hlídka MP, která zjistila, že v jednom ze zaparkovaných vozidel hoří elektroinstalace pod volantem. Strážníci rozbili boční okýnko u řidiče a požár uhasili hasicím přístrojem. Vzápětí se dostavili hasiči a P ČR.


    [Top]    


Kdo chce, ten vidí. Kdo ví, ten se diví!

Tato slovní hříčka mě napadla při studiu hlavních cílů volebního programu ČSSD v Kopřivnici. Vysvětlím proč. Řešení složité dopravní situace je dokumentováno ve volebním letáku snímkem kruhové křižovatky. Její první studie pro město vznikla někdy v březnu 1997. Tehdy vedení města tvořili představitelé ODS. A asi není náhodou, že samotná realizace proběhla za prostředky Moravskoslezského kraje, v jehož čele stojí opět ODS včetně bývalého starosty Kopřivnice Josefa Jalůvky. V mezidobí mezi studií a realizací, kdy město i stát řídila ČSSD, se pouze posunovaly termíny.

Dalším takovým příkladem je Kaufland. Ten postavila soukromá firma na pozemku, který koupila od Tatry. Nejenže na tuto akci neměla ČSSD vliv, ale v době, kdy místní klub podnikatelů věděl o těchto záměrech, vedení města tvrdilo, že o ničem neví.

Chlubit se průmyslovou zónou se mohou rovným dílem všechny politické strany v zastupitelstvu města. Od začátku bylo vybudování zóny snad jediným bezvýhradně společným cílem. Jiná je situace naplnění areálu. Občany užívané přirovnání k ‚černé díře’, která polyká miliony, je nelichotivé. Zatím jediná firma Dura zaměstnává několik desítek lidí.

Za poslední čtyři léta bylo o domově důchodců řečeno mnohé. Nejčastěji však právě ústy představitelů ČSSD ‘..,..nejsou peníze’. Nové fasády několika domů na ulici Obránců míru beru. Na fotografii v letáku je vidět, že ulice má i druhou stranu s chodníkem. A rekonstrukce chodníku se odkládá již ve druhém (možná třetím) rozpočtu města.

Opravdu nic ve zlém, ale já tedy koukám.

Oldřich Rys, člen zastupitelstva města


    [Top]    


V komunálních volbách se hlasuje jinak

K o p ř i v n i c e (hod) - Za týden půjde většina z nás k volebním urnám. Všech dvacet volebních místností se otevře v pátek 1. listopadu ve čtrnáct hodin a uzavře se ve dvaadvacet hodin a druhý den v sobotu budou lidé moci odevzdat svoje hlasy od osmi do čtrnácti hodin.

Protože volební hlasovací lístek, který by měli najít ve svých schránkách všichni občané starší osmnácti let nejpozději v úterý, je oproti parlamentním volbám jiný, rozhodli jsme se, že vám zjednodušeně přiblížíme způsob hlasování.

Ve volebních dopisních obálkách najdete pouze jeden hlasovací lístek, na kterém bude otištěno ve sloupcích všech osm politických stran a sdružení se svými kandidáty. Protože počet zastupitelů byl stanoven na třiadvacet, mohou lidé označit křížkem vždy před jejich jméno až třiadvacet lidí, a to z celého kandidátního lístku bez rozdílu politické příslušnosti.

Další možnost je označit křížkem ve čtverečku v záhlaví sloupce s kandidáty volební strany nejvýše jednu volební stranu. Třetí možnost je zakřížkovat jednu stranu a zároveň můžete také označit v rámečku před jménem kandidáta křížkem další kandidáty, pro které hlasujete, a to v libovolných samostatných sloupcích, ve kterých jsou uvedeny ostatní volební strany. Takto se volí předně jednotlivě označení kandidáti a zbytek hlasů do počtu třiadvaceti dostanou kandidáti označené strany v pořadí odshora. Pokud však zatrhnete dvě strany a několik kandidátů, je hlasovací lístek neplatný. Pokud vložíte do obálky neupravený hlasovací lístek, tedy kde jste neudělali ani jeden křížek u strany či kandidáta, považuje se za neplatný. Dále je hlasovací lístek neplatný, pokud označíte křížkem více než třiadvacet lidí.

Pro urychlení samotného aktu voleb ve volebních místnostech je lepší, když lidé přijdou s upravenými hlasovacími lístky z domova, kde si mohou v klidu vybrat své kandidáty. Pokud nedostali hlasovací lístky, dostanou je na požádání po příchodu do volební místnosti. Tam se vybírají již kandidáti hůř a lehce se udělá chyba.


    [Top]    


V DDM budou soutěžit modeláři

K o p ř i v n i c e (ili) - Modelářský klub SMČR Apolo funguje v našem městě už druhou sezonu. Ve svých řadách sdružuje na pětadvacet modelářů z Kopřivnice, Lubiny, Štramberka, Studénky i Rožnova, kteří se scházejí jednou měsíčně v klubovně domu dětí a mládeže, aby si vyměnili novinky ze svého oboru. „Probíráme nové postupy, debatujeme nad stavebnicemi a snažíme se dát dohromady skupinu, která se zúčastní soutěží,“ uvedl Pavel Šenk, předseda klubu Apolo, který má ve svém znaku štramberského motýla.

Soutěže, kterých se členové modelářského klubu zúčastňují, jsou rozděleny do několika kategorií, v nichž jsou jednotlivé modely bodovány podle kritérií Svazu modelářů České republiky. „Hodnotí se čistota modelu, jeho zpracování, geometrie, barvy, detaily, zkrátka všechno,“ přiblížil průběh soutěží Pavel Šenk, „toto hodnocení je odlišné od hodnocení v evropských zemích, kde nejdou tak do hloubky. Bodovací systém v České republice je stavěný tak, že modelář musí udělat co nejvíc detailů, čím více do svého modelu zasáhne, tím získává více bodů. Jedni nás za to kritizují, jiní chválí. Z toho důvodu se už i u nás začaly objevovat soutěže, kde jsou speciální kategorie ’standard kit’, které jsou hodnocené podle evropských pravidel modelů bez úprav.“

Nejen pro své členy pořádá klub Apolo tuto sobotu II. ročník Veřejné soutěže stavitelů plastikových a papírových modelů, která je od 9.30 bezplatně otevřena i návštěvníkům. Soutěžící mohou své modely zaregistrovat již od osmi hodin. Soutěž bude provázet bohatý doprovodný program - promítání filmů s leteckou tematikou a dokumentů ze současnosti a minulosti.


    [Top]    


Lidé ještě nejsou rozhodnuti, koho podpoří

K o p ř i v n i c e (ili) - V souvislosti s blížícími se komunálními volbami odpovídali náhodní respondenti na otázku, týkající se jejich účasti na volbách. V kladném případě pak, zdali mají jasnou představu o volené straně či konkrétních kandidátech.

Veronika P. (42 let, manipulantka) - K volbám půjdu, ale ještě nejsem rozhodnutá, komu dám svůj hlas.

Patrik N. (18 let, student) - Pro mě to bude premiéra, kterou si rozhodně nenechám ujít. O kandidátech mám málo informací, tak ještě nevím. Škoda, že se tomu ve škole nevěnuje téměř žádný prostor.

Robert T. (56 let, soukromý podnikatel) - Moje volební účast je jistá, ale hodně záleží na programové nabídce. Ještě jsem se nedostal k tomu, abych si volební programy přečetl.

Alexandr V. (50 let, dílovedoucí) - Neberu to tak, že by můj hlas něco ovlivnil, ale nechci si pak vyčítat, že jsem svou neúčastí volil komunisty.

Zdenek F. (40 let, karosář) - Ne, nepůjdu.

Jaroslava Š. (27 let, referentka přípravy materiálu) - Nejsem rozhodnuta. Až uvidím kandidátku, tak se rozhodnu, co dál.

Vladimíra M. (41 let, učitelka) - Beru to jako svou občanskou povinnost. Asi dám přednost jednotlivým osobám před jejich stranickým začleněním.

Lukáš K. (43 let, stavební technik) - Komunálky jsou spíše o lidech než o stranách. Navíc Kopřivnice je natolik malé město, že se všichni znají navzájem. Tady nějaké uchu lahodící proklamace nezaberou. Volit půjdu a představu mám.

Jana V. (63 let, důchodkyně) - K volbám půjdu, ale aby to letos nedopadlo stejně jako minule. Ti, co dostali nejvíc hlasů, se nakonec do vedení nedostali.

Ladislav V. (69 let, důchodce) - Volit půjdu, svoje favority už mám taky.

Bohuslav M. (44 let, strojírenský technik) - K volbám půjdu, ale zdá se mi, že je letos dost špatná propagace. V televizi nic a po městě jsem žádné plakáty neviděl.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.