Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


V průmyslové zóně začala vyrůstat hala dotovaná EU

K o p ř i v n i c e (hod) - Vedení města a celá pracovní skupina, která byla jmenována a zainteresována na pracích spojených se zainvestováním průmyslového parku a na získání peněz z Evropské unie z prostředků Phare na stavbu víceúčelové haly, mohou být spokojeny, neboť se podařilo tyto finance získat. V úterý 22. října byla slavnostně zahájena výstavba nájemní haly v Průmyslové zóně v Kopřivnici, která bude financována z větší části z prostředků Evropské unie z programu Phare 2000 - rezerva.

V červenci v roce 2000 započala intenzivní jednání pracovníků odboru majetkové správy a rozvoje i vedení města s Agenturou pro regionální rozvoj Ostrava o možnosti získání finančních prostředků z Evropské unie. Ve spolupráci s jejím centrem v Praze žádali o dotaci z prostředků Phare 2000 - rezerva. V rámci doplňkových programů se jevila možnost, že by Kopřivnice mohla dostat finance, ale podmínkou bylo připravit veškeré podklady do září 2000. „Do finále, kdy se rozhodovalo o rozdělení financí, se dostaly čtyři projekty průmyslových zón, a to Kopřivnice, Lovosic, Chebu a Ostravy. Když jsme se dostali do finále, tak byl velmi malý časový prostor na zpracování a nachystání potřebné dokumentace,“ řekl místostarosta Alois Janek a pokračoval, že „díky týmu velice schopných lidí, který máme v Kopřivnici, a také vhodným výběrem projekční firmy, se projekt podařilo dostat až do dnešní podoby.“

Na začátku roku 2001 došlo k podepsání finančního memoranda mezi Evropskou komisí a Českou republikou, na jehož základě byla schválena realizace projektu i v Kopřivnici. Samotný schvalovací proces byl velmi zdlouhavý, vloni v červenci město předalo tendrovou dokumentaci, která byla schválena až koncem roku. Poté následovalo vyhlášení veřejné soutěže na stavbu haly a na začátku června letošního roku byla vybrána firma, která bude stavbu realizovat, a to firma Zlínstav, a. s., Zlín, která nabídla nejnižší cenu. Po podepsání smlouvy o spolufinancování projektu mezi městem Kopřivnicí, Ministerstvem pro místní rozvoj ČR a Agenturou pro místní rozvoj mohlo konečně dojít k realizaci stavby.

„V pondělí 7. října bylo předáno staveniště firmě Zlínstav, a. s.,“ řekl Vladimír Zákutný, který má na starosti investice na kopřivnické radnici.

Nová výrobní hala bude o velikosti 5 184 metrů čtverečních dokončena v červnu příštího roku. „Kopřivnice na projekt, který bude stát 2 406 708 eur, získala dotaci z prostředků Phare 1 805 031 eur, z prostředků státu dotaci 417 805 eur a zbytek doplatí město,“ sdělil k podílům financování jednotlivých stran Ivan Viskupič, vedoucí odboru majetkové správy a rozvoje. „Vloni počátkem roku jsme vypsali výběrové řízení na budoucího nájemce haly a vítězem se stala firma Cirex, se kterou jsme uzavřeli smlouvu o budoucí nájemní smlouvě,“ dodal Alois Janek.


    [Top]    


Cementárna dostala od ministra zelenou

Š t r a m b e r k (dam) - Stavba nové cementárny pod Kotoučem má zelenou. V polovině minulého týdne ministerstvo životního prostředí vydalo dlouho očekávané kladné stanovisko k záměru, a umožnilo tak investoru, kterým je společnost Lasselsberger, pokračovat a požádat o územní rozhodnutí a následně i o stavební povolení. „Ihned jsme začali pracovat na potřebných krocích. Je potřeba zvládnout ještě celou řadu administrativních úkonů, a je proto pravděpodobné, že se samotnými stavebními pracemi se začne až na jaře,“ tvrdí mluvčí těžařů Věra Breiová s tím, že zbrusu nová cementárna bude ve Štramberku stát po osmnácti měsících. Ministerstvo svůj souhlas se stavbou, která představuje investici ve výši 1,2 miliardy korun, podmínilo splněním 114 podmínek, které mají zabránit poškozování vzácného životního prostředí či nehospodárnému využívání vysokoprocentních vápenců. Nenaplnění těchto podmínek investor ústy své mluvčí odmítá. „Velká část těchto podmínek byla již známa dříve a nezdá se, že je mezi nimi nějaká, kterou bychom nebyli schopni plnit,“ řekla.

Týden starým rozhodnutím Ambrozkových úředníků se končí dlouhý proces posuzování vlivu cementárny na životní prostředí. První verze příslušné studie byla předána již na začátku minulého roku, po několika doplněních a dvou veřejných projednáních pak ministr Libor Ambrozek slíbil vydat konečné stanovisko, na které opět ve Štramberku čekali několik měsíců. „Vždy jsme věřili, že nakonec kladné stanovisko ministerstva získáme. Hodně nám pomohlo vědomí, že náš záměr má v regionu podporu, což bylo vidět na obou veřejných projednáváních,“ tvrdí Věra Breiová. Podle jejích slov velkou roli ve schvalovacím procesu hrála také podpora starostů měst a obcí v regionu. „Dopisy, kterými starostové Štramberka, Ženklavy a Kopřivnice žádali ministerstvo o urychlené řešení kauzy cementárny, se dají počítat na desítky,“ nechala se slyšet mluvčí štramberských těžařů. Ekologická organizace Děti Země, která celou dobu schvalování proti stavbě vystupovala, svůj boj nehodlá vzdát. „Chystáme se podat stížnost a myslíme si, že je stále možné kladné stanovisko zrušit,“ řekl mluvčí ekologů Michal Štingl a dodal, že schválení cementárny je prvním Ambrozkovým selháním ve funkci.


    [Top]    


Rekonstrukce tepelného hospodářství je nutná

K o p ř i v n i c e (hod) - Společnost ETES, s. r. o., Přerov provádí na základě smlouvy o odborné pomoci pro město poradenskou činnost v oblasti tzv. komunální energetiky. Pro jednání se všemi dotčenými subjekty a zainteresovanými stranami získala od města plnou moc. „Naše činnost v Kopřivnici vychází z našich teoretických znalostí a praktických zkušeností získaných například při realizaci modernizace centrálního systému zásobování v Bruntále. V současné době se podle našeho ekonomického a technického řešení realizuje podobná akce v Poličce,“ uvedl Jaroslav Klvač, jednatel společnosti ETES.

V Kopřivnici je technický stav centrálního systému zásobování teplem (dále jen CZT) neuspokojivý a na udržení jeho provozuschopnosti jsou ročně vynakládány značné finanční prostředky. „Letos na jeho provoz bylo plánováno přibližně třináct milionů. Tyto náklady jsou součástí ceny tepla, a platí je tedy poměrnou částí každý odběratel tepla v Kopřivnici,“ dodal Klvač.

„Naše společnost v minulosti připravila pro město tzv. Záměr na modernizaci systému centrálního zásobování teplem. Jedná se o komplexní řešení, spočívající nejenom v modernizaci stávajících topných systémů ve městě, ale i o související opatření organizačně právního charakteru. Tento záměr je životaschopným projektem, který byl schválen zastupitelstvem města letos v únoru. Jeho cílem je stabilizovat dlouhodobě cenu tepla pro konečného odběratele ve městě a hlavně zajistit, aby tato cena byla pro občany výhodná a srovnatelná se stávajícími cenami i při vlastní vysoké investici modernizace CZT a současně byla pod dlouhodobou kontrolou města.

Naplnění záměru je náročnou záležitostí a vyžaduje týmovou spolupráci všech zainteresovaných stran včetně nového finančního a strategického partnera, který zajistí potřebné investiční zdroje pro vlastní provedení modernizace centrálního zásobování teplem,“ rozvedl záměr jednatel společnosti ETES.

V červnu byla ve výběrovém řízení na strategického partnera vybrána společnost EFIS, a. s., Praha. „Tato společnost je připravena investovat do modernizace CZT v Kopřivnici částku asi dvě stě milionů korun a dále nabídnout své vlastní zkušenosti z provozování a financování CZT.“ Dalšími důležitými partnery při realizaci tohoto záměru budou zejména Energetika Tatra, a. s., a Oblastní stavební bytové družstvo Kopřivnice.

„Město by mělo v nejbližším období založit s vybraným strategickým partnerem, akciovou společností EFIS a případně v budoucnosti i s dalšími subjekty novou teplárenskou provozní společnost, ve které bude mít majoritu město Kopřivnice. Nová provozní společnost bude zajišťovat dodávky tepla odběratelům a současně jim bude garantovat pod kontrolním dohledem zástupců města vývoj ceny tepla,“ řekl na adresu zakládané společnosti Klvač.

Na dotaz, co bude se společností Rekaz, která má na starosti současnou distribuci tepla, odpověděl Klvač: „Předpokládá se delimitace souvisejících činností i pracovníků do nově založené společnosti.“

Podle nabídky vybraného strategického partnera, společnosti EFIS, a. s., by cena tepla v roce po dokončení modernizace CZT neměla být vyšší než cena platná v roce zahájení modernizace. To lze zajistit i při splácení vynaložených investičních prostředků společnosti EFIS, a to pomocí dosažených úspor tepla, zejména snížením ztrát v rozvodech a předávacích stanicích tepla.

Modernizace stávajícího centrálního zásobování teplem znamená provedení nových bezkanálových předizolovaných rozvodů tepla až do jednotlivých objektů, instalaci nových domovních předávacích stanic tepla, centrální dispečink a další. Vlastní investiční náklady budou stanoveny až po zpracování projektové dokumentace a neměly by být vyšší než dvě stě milionů korun. Na otázku, kdo bude zpracovávat projektovou dokumentaci a kdo bude realizovat výstavbu, odpověděl Klvač: „Až tato otázka bude aktuální, bude novou provozní společností provedeno výběrové řízení, jak na zpracovatele projektu, tak i na hlavního dodavatele stavby.“

Město doposud za účasti firmy ETES, s. r. o., provedlo legislativní a technickou přípravu, aby záměr modernizace centrálního zásobování teplem mohl být realizován v nejbližší době, a to po schválení dalších příslušných kroků v radě a v zastupitelstvu. Vedení radnice má kromě energetického auditu zpracovanou i energetickou koncepci města Kopřivnice. Tyto dokumenty od nezávislých energetických auditorských společností se v podstatných závěrech shodují, což je významný předpoklad pro úspěšnost záměru. Celá změna CZT byla již odstartována a její realizace se předpokládá v průběhu příštího roku.

Vybudování nového a moderního energeticky úsporného topného systému s dlouhou životností přinese podle jednatele společnosti ETES významnou úsporu tepla, což povede k dlouhodobé stabilitě ceny tepla ve městě. „Město bude aktivně rozhodovat o vývoji ceny tepla ve městě a bude garantovat tento vývoj obyvatelům. Město se nezříká odpovědnosti vůči občanům a jsem přesvědčen, že si vybralo obtížnější, ale pro obyvatele města výhodnější cestu, což je v Kopřivnici velmi pozitivní poznání,“ uzavřel Jaroslav Klvač.


    [Top]    


Telařík požaduje policejní vyšetření kácení kolem rybníka

  Ivan Telařík, majitel rybníka
ve Vlčovicích, je rozhořčen přístupem
úředníků. Ti podle jeho slov rozhodují
nekompetentně, když tvrdí, že kácení
v okolí rybníka bylo chybné.
Foto: David Macháček

V l č o v i c e (dam) - Policejní vyšetření, určení a potrestání viníka ekologické škody, která měla údajně vzniknout při kácení v okolí jeho soukromého rybníka ve Vlčovicích, žádá Ivan Telařík.

„Jedině policie je schopna určit, na čí straně je pravda,“ zdůvodňuje své stanovisko Telařík. Ten je ve sporu s odborem životního prostředí místní radnice proto, že měl údajně svévolně vykácet stromy, jež měly zůstat stát. „Nemám sice žádné oficiální vyjádření, ale podle toho, co vím, tady měla vzniknout půlmilionová škoda, ovšem já ani lidé, kteří se sem chodí dívat, žádnou neobjevili,“ hřímá Telařík. Ten je navíc přesvědčen, že pokud nějaká škoda skutečně vznikla, tak jsou za ni zodpovědní právě úředníci odboru životního prostředí. „Vše jsem dělal na základě jejich vyjádření, a pokud měli o nějaký strom strach, měli ho dopředu označit,“ tvrdí Tesařík.

Úředníci příslušného odboru radnice však pochybení popírají. „Pan Telařík nežádal o povolení kácet. Vyžádal si po nás pouze písemné stanovisko k ořezu vrb, ke kterému nemáme výhrady,“ oponuje Jolana Misiarzová z odboru životního prostředí kopřivnické radnice. Součástí zmiňovaného písemného stanoviska byla údajně i citace ze zákona týkající se kácení stromů, podle které smí majitel odstranit stromy, u nichž obvod kmene ve stotřiceticentimetrové výšce nepřesáhne osmdesát centimetrů.

Podle Ivana Telaříka se však firma, která prováděla kácení na jeho pozemku, přesně řídila těmito pravidly a jakoukoliv způsobenou škodu popírá. „Postupovalo se přesně podle projektu, který byl na radnici k připomínkování, ale dokud se nezačalo kácet, nikdo z úředníků se o to nezajímal,“ tvrdí rozzlobený majitel rybníka, o jehož vytvoření usiloval dvanáct let. Odbor životního prostředí začal šetření na Telaříkově pozemku poté, co údajně obdržel oznámení dvou občanů, kteří si stěžovali, že kácení je masivní. „Změřili jsme a vyfotografovali pařezy asi čtyř desítek stromů, které podle mého názoru měly zůstat stát,“ řekla Jolana Misiarzová. Jelikož se objevily spory o tom, že mnohé stromy tvořily dva a nebo více samostatné kmeny, požádala Misiarzová o posouzení ostravskou Agenturu ochrany přírody a krajiny, která nakonec vyčíslila újmu na bezmála 320 tisíc korun. Rozhodování o podobných věcech od stolu v kanceláři považuje Telařík za skandální. „Vím, že mi osobně pokuta nehrozí, neboť tu by platil ten, kdo kácení provedl, ale musím se té firmy zastat, neboť provedla perfektní práci,“ zdůvodnil svou angažovanost v kauze Telařík a dodal, že se domnívá, že může jít také o cílenou kampaň poškodit jeho jméno. Za údajné poškození stromů v oblasti, kterou i samotní úředníci považují ze ekologicky zhodnocenou, hrozí ze zákona pokuta až půl milionu korun. Odpovědní úředníci však sami tvrdí, že před sankcí bude dána přednost náhradní výsadbě, kterou již majitel pozemku dokonce zahájil.


    [Top]    


Osvětlená silueta místního kostela je vidět z dálky

  Kopřivnický kostel sv. Bartoloměje bude
nyní díky nasvícení dominantou města
i v nočních hodinách.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Od sobotního večera 12. října je možné vidět siluetu kostela sv. Bartoloměje v Kopřivnici z dálky, neboť pracovníci firmy Pavel Jurák z Kopřivnice ji nasvítili. Kolaudace hotového díla proběhla ve středu 16. října ve večerních hodinách a Zdeněk Šerý, pracovník kopřivnické radnice, odboru majetkové správy a rozvoje, který měl celý projekt na starosti, řekl: „Kostel je historická budova a jako taková si noční osvětlení zasluhovala.“

První ukázka nasvícení se uskutečnila letos 21. srpna a tehdy se domlouvaly možnosti a způsoby osvětlení.
 
 
 
 


    [Top]    


Zásah záchranářů si vyžádal evakuaci osmi desítek pasažérů lanové dráhy

nesla jedna fáma za druhou. „Muselo se stát něco velkého, tolik hasičů, policajtů a záchranek člověk nevidí za celý rok, co tu projelo za hodinu,“ svěřovaly si svoje pocity dvě dámy na chodníku. Spoustě lidem se honily hlavou podobné myšlenky. Vysvětlení přinesla až ’stoprocentně zaručená’ informace, že na lanovce spadlo lano i s pasažéry.

S téměř osmdesáti figuranty z řad studentů střední elektrotechnické průmyslovky a místecké školy požární ochrany však zástupci složek záchranného integrovaného systému prováděli tematické cvičení. „Cvičení slouží k tomu, aby se něco nacvičilo, aby se zkoordinovala činnost jednotlivých složek, abychom v případě skutečného zásahu mohli zkušenosti, kterých jsme nabyli, uplatnit,“ vysvětlil opodstatnění tematických cvičení velitel zásahu Tomáš Klos. V minulém roce se tematické cvičení týkalo fingovaného úniku čpavku ze zimního stadionu v Kopřivnici.

Podle předpisů, kterými je povinen se řídit provozovatel lanové dráhy SK Skialpin Pustevny, musí být při nepředpokládaném přerušení provozu všichni cestující osvobozeni ze sedaček do dvou hodin. „Byli jsme sami zvědavi, jak tento úkol zvládneme. Jak bude fungovat spolupráce nejen mezi složkami, ale i horskou službou, provozovatelem a v neposlední řadě spolupráce se Zlínským krajem, protože přístupové cesty k horní stanici lanové dráhy na Pustevnách leží v sousedním kraji a v případě skutečného zásahu bychom žádali o mezikrajskou pomoc,“ vysvětlil major Tomáš Klos, zástupce ředitele územního odboru Nový Jičín pro integrovaný záchranný systém. Počasí záchranářům přálo a všichni figuranti byli osvobozeni za pomoci lezecké techniky za hodinu a pětačtyřicet minut.

Pro mladé studenty hasičské školy to byla jedna z neocenitelných zkušeností zúčastnit se tak velkého a neobvyklého zásahu na vlastní kůži.

„Měli jsme opravdu ideální podmínky. Pokud vezmeme v úvahu, že při skutečném zásahu by mohla být zima, sníh, vítr a námraza, byl by zásah daleko složitější,“ přiznal vedoucí zásahu a zároveň připustil, že stanovený limit by se při změně klimatických podmínek dodržoval s nemalými obtížemi.

Při tematickém cvičení zasahovalo na dvě stě padesát lidí. Tři profesionální jednotky hasičů z Moravskoslezského kraje, Nový Jičín, Bílovec a Ostrava, sedm dobrovolných jednotek hasičů z okresu Nový Jičín, instruktoři lezci Hasičského záchranného sboru z Karviné a Frýdku - Místku. Z horní stanice lanovky zasahovaly profesionální jednotky ze Vsetína a Valašského Meziříčí, pět dobrovolných jednotek z okresu Vsetín, horská služba a lezci provozovatele lanovky. „Obdivoval jsem skvělou organizaci složek záchranného integrovaného systému a doslova až vojenský dril zásahových jednotek, ale v situaci, kdy jde o život, to jinak nejde,“ zhodnotil zásah Jan Mikeska, vedoucí lanovky na Pustevnách.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.