Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Tatra chce prodat skládku, která může skrývat i nebezpačný odpad

K o p ř i v n i c e (ili) - V červenci tohoto roku vešel ve známost prostřednictvím Hospodářských novin záměr a. s. Tatra Kopřivnice odprodat skládku odpadů ve Vlčovicích. Důvodem prodeje je snaha společnosti oprostit se od všeho, co nesouvisí přímo s výrobou automobilů.

Pozemek ke skladování průmyslových odpadů Tatra využívala od roku 1973. Tato skládka byla v roce 1989 zrekultivována zavezením zeminou a ozeleněním, což je podle současných požadavků nedostatečné. K ukládání odpadů pak automobilka využívala přilehlé pozemky. Skládka, která se rozkládá na ploše 43 902 m2 a má kapacitu sto osmdesát tisíc kubických metrů, je rozdělena do čtyř částí.

Složení ukládaných odpadů po roku 1989 je možno dohledat. Evidence před tímto obdobím byla však vedena nepřesně. „Je velmi pravděpodobné, že zde byly odkládány i nebezpečné odpady. Za porušování provozně manipulačního řádu byla Tatra v roce 1994 sankcionována pokutou ve výši sto tisíc korun za neoprávněné ukládání odpadů jako byl například odpad z pecí metalurgických procesů nebo odpad z nanášení nátěrových hmot,“ uvedla pracovnice odboru životního prostředí Monika Paličková.

Pokud dojde k odprodeji skládky, přejde na nového provozovatele plná zodpovědnost za znehodnocený pozemek a v souladu s provozně manipulačním řádem se bude muset postarat o řádný provoz skládky a po jeho ukončení o její rekultivaci a dlouhodobé sledování.


    [Top]    


Lidem se změny na poště nelíbí, té prý chybí místo

  Stávající budova pošty v Kopřivnici
je prý kapacitně nedostačující, to je jeden
z důvodů, proč byly peněžní služby
přesunuty do prvního patra.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Ve zkrácené verzi přinášíme dopis čtenářky popisující své zkušenosti s Českou poštou a zároveň vyjádření ředitele pobočky v Novém Jičíně Miroslava Vávry.

’Čím vyšší poplatky, tím dál od zákazníka = Česká pošta’ se domnívá čtenářka E. S., kterou zlobí zvýšení cen a zároveň zhoršení služeb na pobočce v Kopřivnici. Na hlavní poště přestěhovali peněžní služby z přízemí, kam měli občané bezbariérový přístup, do poschodí. „Je mi 75 roků, jsem plně invalidní a protože jsem sama, každý měsíc jsem nucena zvládat schody k přepážkám, což mi dělá velké potíže. Ale co ti, co jsou na tom hůř než já? To zřejmě ’naši Českou poštu’ vůbec nezajímá. Proč také? Ona inkasuje a Vy, občané, se přizpůsobte!

Sledovala jsem neštěstí lidí postižených záplavami, a protože nedokážu být lhostejná k neštěstí druhých, rozhodla jsem se ze svého mála alespoň trochu přispět. Poukázku vyzvednutou na poště o dva dny později pracovnice odmítla přijmout s tím, že už není aktuální, a podala mi jinou poukázku. To jsem nezvládla a rozplakala jsem se. Slibuji, že peníze pro postižené povodněmi pošlu, ale ne přes Českou poštu.“

Miroslav Vávra, ředitel České pošty, obvod Nový Jičín: „K přestěhování peněžních služeb nás vedly dva důvody - zvýšení bezpečnosti při manipulaci s hotovostmi a prostorové důvody, neboť listovní a balíkové zásilky si vyžadují velkou plochu. V přízemí je však jedna přepážka označena pro příjem i peněžních zásilek pro imobilní občany, kterou zřejmě pisatelka přehlédla. Vedoucí pošty bylo uloženo provést výraznější označení na přepážce, případně informaci předat Svazu invalidů. K problematice podávaného obnosu poštovní poukázkou na povodňové konto uvádím, že byla vyplněna pisatelkou pro jiné neautorizované konto, a proto pracovnice na přepážce musela vydat jinou poukázku. Souhlasím s tím, že pracovnice mohla skutečnost lépe vysvětlit, předešlo by se nedorozumění. Na závěr konstatuji, že ať podávám vysvětlení jakékoli, pisatelce dopisu se touto cestou omlouvám.“


    [Top]    


Do oprav kulturního domu šlo půl milionu, ale stále to nestačí

K o p ř i v n i c e (dam) - Přes půl milionu korun bylo jen v letošním roce investováno do oprav budovy kulturního domu. I tak však jeho provozovatelé tvrdí, že by peněz bylo potřeba daleko více.

„Stejně jako každá jiná stavba, která patří městu, potřebuje asi víc, než rozpočet unese,“ tvrdí Lubomír Sazovský, šéf firmy Ludvík Moravia, provozující zdejší kulturní dům. Podle jeho slov je ale povinností provozovatele upozorňovat majitele objektu, tedy radnici, co budova potřebuje. Valná většina zmiňované víc než pětisettisícové investice byla použita na generální rekonstrukci sociálních zařízení v kulturním domě včetně jejich bezbariérové úpravy pro vozíčkáře. Další, i když nepoměrně menší částky pak byly využity k opravě hlavního schodiště či opravám střechy. „Stále je však mnoho věcí, které je nutné udělat. Již dlouho například upozorňujeme na zatékání do sklepů staré části budovy či výměny azbestových stropů,“ uvedl Sazovský. Podle provozovatele kulturního domu není přitom nutné investovat jen do budovy, ale i do jejího zařízení. Ještě v letošním roce je prý třeba nakoupit nové budiče zvuku do kina. „Brzy bude třeba také vyměnit i světelné pulty, které dosluhují, a neexistují na ně náhradní díly,“ vybral jeden z problémů Sazovský. Seznam požadavků rozdělený do tří kategorií - na absolutně nutné, výhledově potřebné a vhodné ke zkvalitnění provozu - hodlá provozovatel kulturního domu v brzké době předat radnici.


    [Top]    


Kopřivnické mateřské školy čeká změna

K o p ř i v n i c e - V červnu letošního roku vešel v platnost zákon č. 284/2002 Sb., kterým se mění zákon č. 564/1990 Sb., o státní správě a samosprávě ve školství a některé další zákony. Tento zákon ukládá obci zrušit předškolní zařízení jako organizační složky obce a zřídit mateřské školy jako právní subjekty.

Právní subjektivita představuje způsobilost být účastníkem - subjektem - právních vztahů. Právní subjekt vstupuje do právních vztahů vlastním jménem a nese za ně odpovědnost. Znamená to:

  • - větší samostatnost při rozhodování o finančních a rozpočtových záležitostech,
  • - hospodaření s majetkem v rozsahu, který vymezí zřizovatel ve zřizovací listině,
  • - samostatné rozhodování v pracovněprávních záležitostech,
  • - rozvoj doplňkové činnosti a nakládání s hospodářským výsledkem,
  • - vznik samostatné účetní jednotky.

Zastupitelstvo města minulý čtvrtek rozhodlo o zřízení jednoho právního subjektu ze všech mateřských škol a dvou právních subjektů malotřídních škol k 1. lednu 2003.

To znamená, že město musí vyhlásit výběrové řízení na funkci ředitelky právního subjektu Mateřské školy Kopřivnice a jmenovat ředitele, převést veškeré smluvní vztahy na nový právní subjekt, zabezpečit vedení účetnictví, právní subjekt převezme pracovněprávní vztahy od státu a tak dále.

Co se změní pro občany? Děti nepocítí žádnou změnu. Pro rodiče nastane nemilá změna v účtu, na který posílají platby za mateřskou školu a stravování.

Odbor školství, kultury a sportu bude průběžně poskytovat informace o změnách prostřednictvím zaměstnanců mateřských škol a sdělovacích prostředků.

Radomíra Michálková, vedoucí odboru školství, sportu a kultury


    [Top]    


Od října nově zkoušky sirén

K o p ř i v n i c e (hod) - Od tohoto měsíce dochází ke změně ve zkouškách zvukových sirén.

Podle sdělení Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského bude v souladu se zabezpečením úkolů stanovených zákonem 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému a na základě vyhlášky ministerstva vnitra k přípravě a provádění úkolů ochrany obyvatelstva č. 380/2002 Sb., § 11, provozuschopnost jednotného systému varování a vyrozumění ověřována každou první středu v měsíci, vždy ve dvanáct hodin. Zkouška bude prováděna aktivací dálkově ovládaných koncových prvků varování (sirén, místních rozhlasů) z vyrozumívacího centra krajského ředitelství HZS Moravskoslezského kraje zkušebním tónem - nepřerušovaný tón v trvání sto čtyřiceti sekund, u elektronických sirén včetně hlasové informace.


    [Top]    


Jiné řešení právní subjektivity

Podle zákona musí nejpozději k 1. 1. 2003 všechny školy a školky získat právní subjektivitu. Ministerstvo navrhuje několik variant: každá školka (škola) samostatně, sloučení všech MŠ do jednoho, nebo několika větších celků, spojení MŠ se ZŠ. Kopřivnické zastupitelstvo schválilo vytvoření jedné organizace ze všech školek (včetně místních částí).

ODS naopak navrhla spojení blízkých MŠ se ZŠ. Pro toto řešení je argumentů více: prohloubí se již existující spolupráce ZŠ a MŠ, ZŠ převezme ekonomickou, právní a personální agendu a vedoucí pracovnice MŠ se může o to více věnovat metodice a práci s dětmi, společné akce dětí z MŠ a 1. stupně ZŠ usnadní budoucím školákům vstup do ‘velké’ školy, častějšími návštěvami v ZŠ (včetně např. tělocvičen, počítačových učeben, 1. tříd atd.) se děti z MŠ s tímto prostředím mohou s předstihem lépe seznámit, nabízí se využití kvalifikovaných učitelů cizích jazyků ZŠ v kroužcích pro děti z MŠ, společné akce pedagogů (např. další vzdělávání) mohou vést k vzájemnému obohacení obou stran, snazší předávání informací usnadní zápis dětí do základní školy, MŠ může využít např. počítače a internet na ZŠ).

Ekonomicky je tato varianta minimálně stejně dobrá jako sloučení všech školek do jednoho subjektu. Navíc námi navrhovaná změna by byla určitě v zájmu dětí. Rozhodně nespočívá v zániku školek nebo jejich pohlcení školami. Děti by zůstaly v budovách MŠ a školky by dále existovaly relativně samostatně jako organizační součást ZŠ. Obavy přehlížení zájmů školek ze strany ředitele ZŠ jsou liché, neboť v zájmu ředitele jsou spokojení rodiče, kteří nebudou při zápisu vyhledávat jinou školu. A to také proto, že právo rodičů vybrat si školu samozřejmě zůstává nedotčeno.

Životaschopnost tohoto modelu dokazují zkušenosti ze zahraničí (Velká Británie, Belgie, Nizozemí), podobné řešení připravují Praha, část ostravských obvodů, Bílovec a další. Navrhovali jsme přesunout tento bod na říjnovou schůzi ZM, a získat tak čas k diskuzi mezi řediteli MŠ a ZŠ i ostatními pedagogy a rodiči.

Jiří Sumbal, Milan Bureš


    [Top]    


Pouť v Lubině

Dvacátého osmého září je den, kdy se ve farnosti Lubina slaví pouť, neboť zdejší kostel je zasvěcen sv. Václavovi, patronu České země. Málo se však asi ví, že tento kostel je uznán jako kulturní památka.

Dne 29. září 1901, tedy před sto jedna lety, byl kostel slavnostně vysvěcen. Ještě méně je asi známo, že na věži kostela zvoní zvon, který váží víc než tři sta kilogramů a je jako první na světě posvěcen současnému papeži Janu Pavlu II., a to v době, kdy bylo nutno vzít kus odvahy, neboť tento první muž církve byl krajně neoblíben tehdejšími mocipány socialistického Československa.

Zvon byl posvěcen v roce 1986, kdy působil ve farnosti farář P. František Krejsa. Posvěcení byl přítomen vzácný host biskup Jan Ludvík Mořkovský z Galven - houstonské diecéze z Texasu, který tehdy týden pobýval v Kopřivnici.

Je škoda, že o zvonu není jediná zmínka v článcích na pokračování, které připravila letopisecká komise.

Petr Chromečka, zastupitel za ODS


    [Top]    


Stíny

Dne 27. září řešila městská policie blokovou pokutou soukromníka za neoprávněný pronájem veřejného prostranství. Dotyčný měl podle rozhodnutí povolení jen do předešlého dne, přesto na svém stanovišti setrvával déle. Po udělení blokové pokuty byl poučen o nutnosti vyřídit si znovu povolení na další období.

Dne 3. října krátce po dvacáté hodině přijala stálá služba MP oznámení, že v jednom z nočních podniků na středu města potřebují pomoc se zraněným agresivním hostem. Dotyčný byl převezen na LPS polikliniky v Kopřivnici. Zde službu konající lékař rozhodl o převozu do nemocnice v Novém Jičíně. Celá věc bude předána přestupkové komisi městského úřadu.

Dne 3. října neznámý pachatel na ulici 17. listopadu odcizeným klíčem odemknul vstupní dveře od bytu, vniknul dovnitř a z obývacího pokoje odcizil videorekordér a barevný televizor. Šetřením bylo zjištěno, že pachatel se klíče od vstupních dveří do bytu zmocnil o den dříve, když družka poškozeného umývala chodbu a nechala klíč v zámku dveří bez dozoru. Pachatel při odchodu z bytu zanechal klíč zastrčený v zámku zevnitř.

Dne 4. října byly policejním orgánem OO Policie ČR Kopřivnice podle trestního řádu zahájeny úkony trestního řízení směřující k prověření a objasnění skutečností nasvědčujících spáchání trestného činu násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci podle § 197a tr. zákona, kterého se dopustil 27letý muž z Kopřivnice. Tento muž 3. října kolem osmé hodiny na ulici Alšově sdělil muži z Kopřivnice, že chce postřílet svou bývalou manželku s dětmi a jejího přítele. Při tom držel v ruce samopal vz. 58, který zakoupil v prodejně loveckých potřeb za částku 2 800 Kč jako znehodnocený a nefunkční. Jednání podezřelého vyvolalo u svědka důvodnou obavu, o vyhrožování je uvědomil a následně byla celá věc poškozenou oznámena na OO PČR v Kopřivnici. Samopal byl zajištěn pro potřeby znaleckého zkoumání.


    [Top]    


Provozování kultury privátní firmou vyhovuje téměř všem stranám

K o p ř i v n i c e (dam) - Kulturní nabídka v Kopřivnici je na velmi vysoké úrovni, shodují se zástupci všech osmi stran kandidujících v letošních volbách do městského zastupitelstva. Množstvím, kvalitou i rozmanitostí prý kulturní program v Kopřivnici mnohdy předčí nabídku ve srovnatelných nebo i větších městech.

Rovněž způsob, jakým je ve městě provozována kultura, až na jedinou výjimku, politikům vyhovuje. „To, že kulturní dům provozuje soukromá firma, které město poskytuje příspěvek, je výhodné. Kdyby radnice chtěla kulturu zajišťovat sama, byly by náklady jistě vyšší,“ tvrdí Karel Březina z kandidátky nezávislých. Sociální demokraté sice tvrdí, že by možná provozování kultury městem mohlo být levnější, přesto podporují stávající model. „Provozovatel kulturního domu dělá svou práci velmi profesionálně a dobře. Samozřejmě mohou existovat firmy, které to budou umět lépe, ale já v této chvíli o žádné nevím,“ tvrdí lídr ČSSD Jiří Tichánek s tím, že jeho strana bude žádat důslednou zpětnou kontrolu nakládání s příspěvkem města. Větší průhlednost a kontrolu nad tím, kam plynou peníze určené městem na podporu kultury, žádají rovněž kandidáti Unie svobody, komunistů a Naděje. Také ODS a KDU-ČSL si přejí pokračovat v přispívání provozovatelům kulturního a Katolického domu. „Není důvod měnit něco, co funguje, a už jen počet kulturních akcí nasvědčuje tomu, že to funguje dobře,“ tvrdí šéf místní ODS Petr Chromečka. Pouze Straně za životní jistoty současné pojetí kultury ve městě nevyhovuje. „Nemyslím si, že by měla kulturní dům provozovat soukromá firma, ale že by se o něj i kulturní program měla starat sama radnice. Když nic jiného, přineslo by to úsporu,“ tvrdí předsedkyně místní organizace strany Alžběta Marinová. Až na tuto výjimku se názory na to, jak organizovat kulturu ve městě, mezi kandidáty příliš neliší, ale i tak se v některých volebních programech počítá s novinkami, KSČM chce například hledat místo, kde by se dal postavit amfiteátr sloužící kulturně společenským akcím, a US by zase ráda zavedla neplnoleté mládeži systém slev na představení kina.


    [Top]    


Nora se na podporu radnice může těšit

K o p ř i v n i c e (dam) - Klub Nora provozující alternativní kulturu určenou především mladým je již pevnou součástí kulturní nabídky ve městě, a soudě podle výroků potenciálních zastupitelů, bude se finanční podpoře těšit i v dalším období.

„Nora je klub vyhledávaný nejen místními a lidmi z okolí, což asi svědčí o kvalitě jeho nabídky. Současná podpora by měla být jistě zachována za předpokladu, že provozovatelé zaručí v klubu solidní prostředí,“ tvrdí předseda kopřivnické KDU-ČSL Jaroslav Šula. Komunistický kandidát Karel Kuboš by se dokonce zasadil o to, aby byl finanční příspěvek klubu Nora navýšen. „Spíš než klub zrušit by se mu měly peníze přidat na vyšší kvalitu programu a tím by se možná odradili lidé, kteří tam chodí za jinou zábavou než jsou koncerty a divadla,“ řekl Kuboš. To, že má Nora pověst podniku, kde častěji než jinde dochází ke konzumaci drog, vadí i dalším kandidátům. Ti se však většinou domnívají, že se pořadatelům Nory úspěšně daří tento jev minimalizovat. Přispívat nejen na program, ale i ochranku, která by v klubu zajišťovala pořádek, by byli například ochotni unionisté. Také strana Naděje s Marií Pešlovou v čele je ochotna klub podpořit. „Program Nory vyhovuje spoustě mladých lidí, a pokud nedochází k nějakým výtržnostem, pak je třeba občas tolerovat i hluk, který k tomuto druhu zábavy patří,“ nechala se slyšet. „Kromě velmi kvalitních hudebních produkcí dělá Nora i protidrogovou osvětu. Mládež potřebuje něco jiného než my ze střední a starší generace,“ chválí klub i nezávislý kandidát Alexander Neuwirth.


    [Top]    


Tradici amatérských souborů ve městě je prý třeba udržet

Taneční soubor Zdeňky Havlové patří
k těm, které mají skvělou pověst
a dlouhou tradici. Podporu podobným
uměleckým aktivitám slibují lidé,
kteří míří na radnici.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Podpory od nového zastupitelstva se zřejmě dočkají také umělecké soubory fungující v Kopřivnici. „Město by mělo dát mládeži i dospělým možnost realizovat se a výsledky své práce prezentovat,“ tvrdí Alžběta Marinová ze Strany za životní jistoty. S tím se ztotožňují také její političtí protivníci. „Některé soubory jako třeba dechovka jsou na tak vysoké úrovni, že by byl hřích je nepodporovat,“ říká Tichánek z ČSSD. Nezávislí nebo třeba ODS upřednostňují podporu formou umožnění zkoušení v městských objektech před přímou finanční podporou, i když ani tu zcela nevylučují. Naděje a komunisté chtějí umožnit místním umělcům získat prostředky také z grantů. Podle nezávislých by měly být z rozpočtu města podporovány především akce, které se uskuteční v místě a jsou určené Kopřivničanům. Unionisté hodlají podporovat v činnosti nejen umělce, ale i kluby důchodců.
 


    [Top]    


Loutkové divadlo se dočká opravy

K o p ř i v n i c e (dam) - Stejně jako před čtyřmi lety i tentokrát se programy stran kandidujících do zastupitelstva zmiňují o opravě loutkového divadla. „Loutkové divadlo žádá urychlenou rekonstrukci. Pokud se na ni velice rychle nenajdou prostředky, tak tu máme velký problém,“ tvrdí Petr Chromečka z ODS. Také ČSSD opět tvrdí, že loutkové divadlo je pro ni v oblasti památkové péče jednoznačnou prioritou. „Pokud ne v příštím rozpočtu, tak hned v tom následujícím se musejí vyhradit prostředky na generální opravu střechy loutkového divadla. Pokud se to bude dále oddalovat, tak by nám mohlo spadnout,“ řekl lídr ČSSD Jiří Tichánek s tím, že peníze na opravy jsou potřeba i u několika jiných památek ve městě.

Všichni dotazovaní kandidáti se shodují na nutnosti zachovat v Kopřivnici několik posledních historických staveb. Například komunisté podporují dokonce i myšlenku zpětného vykoupení někdejšího zemanství a jeho rekonstrukci. Prostředky, které si památková péče vyžádá, by však podle některých kandidátů neměly pocházet pouze z městské pokladny. Podle KDU-ČSL, ODS, ČSSD či Naděje lze hledat prostředky také v dotačních a grantových programech. Nezávislí dokonce přišli s myšlenkou podmínit vstup některých investorů do města spoluúčastí na opravách historického majetku.


    [Top]    


Politici chtějí podpořit hlavně sportování dětí a mládeže

K o p ř i v n i c e (dam) - Podporovat především sportování dětí a mládeže hodlají budoucí komunální politici.

„Podporovat sport na školách, v domě dětí a podobně by mělo být hlavní ambicí města v této oblasti,“ tvrdí nezávislý kandidát Alexander Neuwirth. Podle nezávislých ale radnice nemusí mládežnický sport podporovat jen z vlastní kasy. Město by prý mohlo plnit úlohu informátora a zprostředkovatele a pomáhat shánět peníze z grantů a státních fondů. Výhodné by prý bylo také vytvoření městských mládežnických soutěží. Komunisté vidí cestu v tom, že město vytvoří a bude platit tým profesionálních trenérů a cvičitelů, kteří se budou mládeži věnovat. „Na amatérské úrovni jako doposud to už mnohdy dělat opravdu nejde,“ tvrdí Karel Kuboš z KSČM.

Podle Unie svobody by město mělo být při podpoře jednotlivých sportovních klubu spravedlivější a podporovat všechny stejnou měrou. Také Petr Chromečka z ODS tvrdí, že investice do mládežnického sportu jsou tím pravým. „Může se stát, že nám tady vyroste další Bonk či Varaďa,“ nechal se slyšet. Rovněž sociální demokraté chtějí sport u dětí podporovat v co největší míře. „Je to i jistá forma prevence kriminality,“ řekl jejich lídr Jiří Tichánek. Naděje a Strana za životní jistoty pak chce podporovat sportovní aktivity nejen u malých, ale i všech ostatních občanů města.


    [Top]    


Vrcholový sport by si měl umět najít peníze sám

  Zřízení turnajů pro mládež a vůbec
podpora sportování u mladé generace
je podle politiků to, co zaručí rozvoj
sportu v Kopřivnici.
Ilustrační foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Názory na to, zda podporovat sportovce na vrcholové úrovni z městské kasy, se mezi kandidáty do zastupitelstva různí. Většinou se však politici přiklánějí k názoru, že by se kluby hrající vyšší soutěže měly na radnici méně spoléhat. „Například házenou jsme zachránili od naprostého finančního krachu. Myslím, že si to za své výkony zaslouží, ale není to možné dělat donekonečna,“ řekl Jiří Tichánek z ČSSD.

Také nezávislí si nemyslí, že by profesionální kluby měly ‘tahat’ peníze z města. „Každý si musí uvědomit, na co finančně stačí. Pokud chtějí být na vrcholové úrovni, tak musejí sami umět najít peníze,“ tvrdí Alexander Neuwirth. Město podle nich může sportovcům vyjít vstříc třeba úlevami na nájmech. Naopak René Lakomý z Unie svobody se domnívá, že město by vrcholový sport podporovat mělo. „Neměl by to však být jen jeden klub. Je třeba vytipovat sporty, které jsou akceschopné a mohou město dobře reprezentovat,“ pravil. Také komunisté jsou pro to, sportovním klubům pomoci, ale především při hledání sponzorů. Stejně jako například ODS či Naděje považují podporu z rozpočtu města až za krajní variantu. KDU-ČSL podporuje variantu, podle které by byl městem podporován na vrcholové úrovni jen jeden vytipovaný sport.


    [Top]    


Z koupaliště by někteří kandidáti měli rádi aquapark

K o p ř i v n i c e (dam) - Hned několik stran kandidujících do kopřivnického zastupitelstva uvažuje o přebudování letního koupaliště v moderní aquapark. Plán, o kterém se zmiňovali kandidáti Unie svobody, ČSSD či KSČM však zřejmě zůstane jen na papíře. Titíž politici, kteří se o aquaparku zmiňují, totiž připouštějí, že starost o sportoviště stojící na území města spolyká víc peněz, než kolik má radnice k dispozici.

„Velké peníze bude v budoucnu potřebovat zimní stadion. Na generálku však v následujícím období peníze zřejmě nebudou. Kopřivnice má velmi širokou škálu sportovišť a všechny je třeba udržovat,“ tvrdí současný starosta a lídr sociálních demokratů Jiří Tichánek. Podle komunisty Karla Kuboše je však starost o sportoviště, která jsou dědictvím z dob, kdy byla Tatra štědrým mecenášem sportovců, jednou z hlavních povinností zastupitelstva. „V rozpočtu je prostě třeba ty prostředky najít,“ tvrdí.

Podle předsedy ODS Petra Chromečky se toho se sportovišti v posledních letech mnoho neudělalo. „Většina jich stagnuje. Myslím, že by bylo vhodné udělat například rekonstrukci tepelného hospodářství v těchto objektech, které může následně ušetřit nemalé prostředky,“ řekl Chromečka. ODS podle něj bude podporovat například i zlepšení zázemí, které má malá kopaná na házenkářském stadionu. Naopak nezávislí se domnívají, že se v poslední době do sportovišť investovalo poměrně hodně. „Myslím, že údržba není v rámci možností města nejhorší. Lepší by ale podle našeho názoru bylo vytipovat vždy jedno sportoviště, do kterého se investuje větší částka, než ji rozdrobit mezi několik sportovišť,“ tvrdí Karel Březina. Dalekosáhlé plány mají v této oblasti unionisté. Podle jejich plánu by měly městská sportoviště provozovat jednotlivé sportovní kluby, které je využívají. Funkci stávající Správy sportovišť by pak převzala Rada sportovišť, ve které by byli zástupci jednotlivých klubů společně s lidmi z radnice. „Bylo by to jistě efektivnější a levnější,“ tvrdí kandidát US René Lakomý. Jeho strana podporuje také znovuobnovení areálu zdraví, zpřístupnění školních hřišť během odpoledních hodin a vybudování bezbariérových přístupů na sportoviště. Alžběta Marinová ze Strany za životní jistoty se domnívá, že při údržbě sportovišť by měli ruku k dílu přiložit také sami sportovci. „Když chtějí po městu podporu, musí sami také něco nabídnout,“ tvrdí Marinová. Podle Marie Pešlové ze strany Naděje je potřeba udržovat a zkvalitňovat nejen samotná sportoviště, ale také desítky dětských hřišť rozsetých po městě.

KDU-ČSL zase ústy Jaroslava Šuly říká, že na radnici musejí být lidé, kteří jsou schopni najít peníze na opravy sportovišť i jinde než v rozpočtu města. „Existuje celá řada regionálních, státních a evropských dotačních programů,“ nechal se slyšet Šula.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.