Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Skončila kauza prodeje akcií, město získalo peníze

P r a h a (hod) - V úterý se završila kauza kolem prodeje akcií společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK). Osm měst a obcí se spojilo, aby za prodej akcií získaly co nejvíce peněz. Svazek vytvořily města a obce - Kopřivnice, Štramberk, Odry, Frenštát, Fulnek, Hradec n. M., Studénka a Dobrá. Takto vzniklý balík akcií chtěly získat dvě firmy, a to Suez Lyonnaise des Eaux a Anglian Water. Firma, která by jej koupila, by také získala rozhodující podíl ve společnosti. Města prodala 13. dubna akcie SmVaKu prostřednictvím společnosti Jung&Silberstern, a. s., anglické firmě Anglian Water za cenu 550 korun za kus. Poté je oslovili Francouzi, kteří jim nabídli 1 350 Kč za akcii s tím, že města zpochybní prodej Angličanům. Města to učinila a nastala práce pro advokáty a soudy. Vše vypadalo slibně až do 10. května 2000, kdy frenštátské zastupitelstvo schválilo a potvrdilo prodej akcií SmVaKu Angličanům. To stačilo firmě Anglian Water pro získání majoritního podílu v SmVaKu.

„Se starosty ostatních měst, kteří prodali společně akcie SmVaKu, jsme v úterý podepsali s Francouzi dohody o ukončení smlouvy - slibu odškodnění a přistoupení k závazku o finančním vypořádání městy a firmami Suez a Ondeo Services, s. a., za určitých podmínek. Jednou z nich je, že Francouzi uhradí poplatek ve výši jednoho milionu za odvolání k vrchnímu soudu, dále náklady na právní zastoupení a ostatní organizační náklady. Město jako příjemce slibu se zavázalo, že neprodleně podá u městského soudu návrh na zpětvzetí žalob, což také proběhlo. Ještě tentýž den měli Francouzi převést peníze z úroků na účty zúčastněných měst. Město Kopřivnice dostalo vyplaceno na úrocích 2,142 milionů korun,“ komentoval podepsanou dohodu starosta Jiří Tichánek.

Kopřivnice získala už v roce 1999 částku ve výši 43 550 850 a 1 401 300 korun, jež odpovídala uzavřené smlouvě s Anglian Water. V následujícím roce město získalo 692 640 korun. Z úroků z vázaných účtů od Francouzů v roce 2001 město Kopřivnice získalo úroky ve výši 3,740 milionů korun a minulý týden druhou část. Město Kopřivnice za prodej akcií SmVaKu získalo celkem 51 526 622 korun.

„Za daných okolností jsme z toho pro město dostali maximum, co šlo,“ dodal k prodeji akcií severomoravských vodáren starosta Jiří Tichánek.


    [Top]    


Tatry prý najdou uplatnění i za mořem

Americký velvyslanec Craig R. Stapleton
(vlevo) přichází v doprovodu Miloty Srkala
do Technického muzea. Vedení automobilky
s ním jednalo o šancích značky
na trhu v USA.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Především další propagaci značky Tatra a jejích vozů si vedení automobilky slibuje od návštěvy amerického velvyslance Craiga R. Stapletona v kopřivnickém podniku. Americký ambasador navštívil Tatru minulou středu během své pracovní cesty po severu Moravy. Ve zhuštěném programu stihl navštívit polygon, projet se v připravených nákladních vozech a prohlédnout si exponáty v Technickém muzeu. „Velvyslanec byl zainteresován do koupě Tatry, s ambasádou USA jsme při vyjednávání o koupi Tatry úzce spolupracovali. Nyní očekáváme zakázky pro americký trh a doufáme, že nám v tom velvyslanec může pomoci,“ řekl o důvodech návštěvy předseda představenstva automobilky Milota Srkal. O možnosti uplatnění tatrovek v USA je přesvědčen také samotný velvyslanec. „Využití těchto vozů vidím například v našich národních parcích, kde jsou těžké terénní podmínky,“ řekl novinářům Stapleton. Podle vedení Tatry může kopřivnické automobilce ambasador pomoci především tím, že o ní bude za mořem informovat.

„Myslím, že během dvou tří let bude Tatra ve státech mnohem známější, než jsme předpokládali,“ nechal se slyšet Srkal.

S velvyslancem vrcholové vedení Tatry probíralo i možnost uplatnění tatrováckých vozů v americké armádě. „Samozřejmě jsme s ambasadorem projednávali i tuto možnost. Vojenské automobily jsou důležitou součástí našeho výrobního programu,“ potvrdil Milota Srkal.

Tatrovky, které se budou prodávat za mořem, se budou muset podle jeho slov přizpůsobit zákazníkům a budou do nich montovány motory a převodovky americké výroby.


    [Top]    


Radní jednali i o diskutované vyhlášce o odpadech

K o p ř i v n i c e (hod) - Na programu devětapadesáté schůze rady města, která se uskutečnila v úterý 1. října, se radní zabývali mimo jiné i obecně závaznými vyhláškami o komunálních odpadech a poplatcích za odpad. „Vzali jsme na vědomí připomínky veřejnosti a dotčených organizací k vyhlášce o odpadech, ale ty do ní nebudou zapracovány, protože zčásti je řeší zákon a některé připomínky nejsou realizovatelné,“ dodal místostarosta Zdeněk Krajčír.

„Na základě schváleného strategického plánu a schválení rozpočtových změn chce město pořídit podrobnou mapu dopravy Kopřivnice. Tato podrobná mapa by měla ukázat krizové a problémové oblasti garážování, parkování, úpravu křižovatek a eliminaci hluku zatěžujících příslušné lokality,“ komentoval projednávanou zprávu Krajčír a dodal, že „... termín konečného zpracování problémové mapy je stanoven na 19. prosince letošního roku.“

Radní také hovořili o záměrech dalšího využití Šustalovy vily. „Závěr jednání je takový, že vila by se jako historická budova neměla prodávat ani pronajímat.“

Radní byli seznámeni s postupem příprav a zněním nových pravidel pro Fond modernizace a oprav bytového hospodářství v Kopřivnici.

Rada schválila vyhlášení výběrového řízení na veřejnou zakázku ‘Správa, provoz a údržba bytového fondu v Kopřivnici’. „Bude osloveno pět firem a lhůta pro podání nabídek byla stanovena do 17. října,“ dodal místostarosta Krajčír.

Radní se také zabývali i zprávou o výkonu státní správy na úseku sociálně právní ochrany dětí a mládeže a výkony státní správy na úseku dávkové agendy, kterou vykonává odbor sociálních věcí a zdravotnictví.

Tři smlouvy o poskytnutí účelové dotace bytovým družstvům, která si v loňském roce koupila od města domy, doporučili radní zastupitelům ke schválení. Souhlas zastupitelů bude nutný ke změně platebních podmínek a kupní ceny při prodeji domu č. p. 742 - 745 na ulici Karla Čapka.


    [Top]    


Ministerstvo stále nevydalo žádné stanovisko k cementárně

K o p ř i v n i c e (dam) - Tři měsíce po druhém veřejném projednání vlivu stavby nové cementárny pod Kotoučem investor i štramberská radnice stále čekají na konečný verdikt ministerstva životního prostředí.

Již několikrát byli přitom Štramberští ujišťováni, že rozhodnutí vydá ministerstvo během několika dní. „Ministr Libor Ambrozek mi napsal, že stanovisko ministerstva bude neprodleně vydáno, až skončí interní audit, a jelikož ten je již dokončen, žádal jsem ministra o urychlené uzavření celého schvalovacího procesu,“ řekl starosta sousedního Štramberka Jan Socha.

Ukončení auditu, který si vyžádal nově příchozí ministr po nástupu do úřadu, aby měl přehled o tom, jak proces posuzování vlivu cementárny na životní prostředí probíhal, potvrdili i ministerští úředníci.

Ministr si však podle svých podřízených vyžádal další informace od Báňského úřadu o hospodárnosti využití vápencového ložiska na Kotouči, na který se nyní údajně čeká.

„Informace, které ministr po úřadu požadoval, jsou součástí dokumentace EIA a navíc máme informaci, že ministr už odpověď od Báňského úřadu obdržel,“ uvedla mluvčí štramberských těžařů Věra Breiová.

I kdyby bylo ministerské stanovisko nutné k zahájení územního řízení pro stavbu vydáno v nejbližších dnech, stavba nového cementárenského provozu se zřejmě rozběhne až na jaře. Zahájení prací budou bránit další administrativní lhůty a také zimní počasí


    [Top]    


Přehlídka sborů se letos věnovala duchovní hudbě

  Kopřivnický sbor a část dechového
orchestru společně uvedly v sobotu
premiéru mše Missa lyrica skladatele
Pavla Staňka.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Především příznivce duchovní hudby potěšil sobotní šestý ročník Přehlídky pěveckých sborů. Jak sbor Spevokol z Martina, tak Pěvecké sdružení Slezská Ostrava přizpůsobily své programy místu konání v kostele sv. Bartoloměje. O monumentální závěr programu se pak postarali místní pěvci společně s hudebníky zdejšího dechového orchestru, když v české premiéře uvedli mši Missa lyrica. Skladbu, která je jeho první kompozicí duchovního charakteru, napsal Pavel Staněk a ta byla poprvé uvedena před dvěma lety v italském Bolzanu.

Sám Staněk, který byl koncertu v Kopřivnici osobně přítomen, si provedení své skladby pochvaloval. „Na to, že to byli všechno amatéři, bylo provedení velice dobré,“ chválil Staněk, který dříve působil také jako sbormistr. Missa lyrica byla pro ostravského skladatele prvním vstupem do sféry duchovní hudby. „Byl jsem kdysi na koncertě v italském klášteře, a to prostředí na mě tak silně zapůsobilo, že jsem se rozhodl napsat tuto skladbu,“ vzpomíná Staněk, který je znám především svými kompozicemi pro dechové orchestry.


    [Top]    


Občané Lubiny se svým sousedům pochlubili plody vlastních koníčků

L u b i n a - Poslední zářijový víkend byly v Lubině k vidění hned dvě výstavy. Tradiční zahrádkářská, kterou uspořádal Český zahrádkářský svaz v Lubině, se těšila jako každoročně velkému zájmu veřejnosti. Druhá výstava byla zajímavým experimentem místní komise.

„V Lubině žije spousta lidí, kteří se věnují zajímavým koníčkům nebo mají netradiční záliby. Mnozí z nich jsou ve svém oboru opravdu úspěšní, ale okolí o jejich výsledcích zpravidla nic neví. Proto jsem chtěla tyto naše spoluobčany představit ostatním obyvatelům i z této stránky,“ uvedla vedoucí kulturní komise Jindřiška Jašíčková. Při přípravě výstavy oslovila téměř dvě desítky potenciálních vystavovatelů, kteří zapůjčili od ručních výšivek, háčkovaných deček, přes modely lodí, letadel a fotografií kdeco. Na výstavě koníčků, zájmů a šikovných rukou pak své úspěchy zdokumentovali například dobrovolný hasičský sbor, motocyklový závodník Luba Polášek nebo kynoložka Iva Jašíčková.

Pro kulturní komisi v Lubině to byla další z řady výstav. „Velikonoční a vánoční výstavu jsme uspořádali ve spolupráci s místní základní a mateřskou školou. Podle ohlasu veřejnosti se nám opravdu povedly, zvláště ta jarní, kdy jsme zaplnili celou zasedací místnost v Katolickém domě,“ netají svou radost vedoucí kulturní komise.

Stejně tak hodnotí i poslední výstavu, při které v návštěvní knize přibyly přes tři stovky podpisů. Samotných návštěvníků však bylo daleko víc. „Jsem ráda, že se do přípravy zapojilo tolik lidí a že výstavy nezůstaly u spoluobčanů bez odezvy,“ dodala Jašíčková, která si u těchto akcí cení skvělé spolupráce s Českým svazem žen a Společností Katolického domu s Jiřím Sochou.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.