Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Poděkování

Vážení spoluobčané,

jsem velice rád a hrdý na to, že se naše město stalo, troufám si říci, kolébkou sportovní a kulturní akce ‘Běh rodným krajem Emila Zátopka’. V sobotu 21. září jsme byli svědky odhalení památníku Emilu Zátopkovi a startu nultého ročníku běhu. Rád bych využil této příležitosti a poděkoval Vám všem, kteří jste se svou prací podíleli na uskutečnění této akce, která se, věřím, stane tradicí, i Vám občanům, kteří jste svou přítomností pomohli k vytvoření neopakovatelné atmosféry.

Děkuji

Jiří Tichánek, starosta města


    [Top]    


Děti se zajímaly o park u školy Emila Zátopka

K o p ř i v n i c e (ili) - Na patnáctém dětském zastupitelstvu zasedlo devět nových členů. Nejdéle se všichni zúčastnění věnovali problematickému stahování pochybných individuí do prostoru parku pod Základní školou Emila Zátopka a ničení zařízení školy a sousední školky. Stížnosti padaly na zastaralé učební pomůcky ve školách i chybějící koše na psí exkrementy ve městě. Starosta dětského zastupitelstva Martin Jašek a místostarosta Marek Rebroš, spoluautoři internetových stránek, upozorňují na změnu internetové adresy dětského zastupitelstva, která je www. zsals.edunet.cz/zast.


    [Top]    


Přehlídku ‘Kafka’ bude opět provázet i výtvarná soutěž

K o p ř i v n i c e (dam) - Na originální výtvarná dílka, jejichž společným tématem bude televize, čekají v kopřivnické kabelovce. Ty budou stejně jako v minulých letech vystaveny v rámci přehlídky Kafka v kulturním domě. Až doposud se na výstavce před projekčním sálem objevovaly jen práce dětí z místních uměleckých škol a domu dětí, tentokrát se však soutěže může zúčastnit kdokoli, kdo bude mít chuť.

„Výběr techniky ani věk autorů není nijak omezen. Jde nám především o zajímavé nápady,“ tvrdí organizátorka Kafky Renata Plánočková z KTK. Porotci podle ní v průběhu soutěže vyberou nejzajímavější práce, a ty pak budou oceněny. Své výkresy nebo další výtvory mohou děti až do středy devátého října nosit buďto přímo do KTK, nebo je do soutěže předat prostřednictvím svých škol.

Letošní ročník přehlídky tvorby malých televizních společností Kafka bude počtem soutěžních příspěvků o něco menší než ten minulý. Přihlášeno je totiž o sedm televizí méně a z časových důvodů byla zrušena také kategorie Volná tvorba. Práce spadající do Volné tvorby však porota zhlédne v rámci nesoutěžního bloku programu. Kopřivnické kino bude Kafku hostit v pátek 21. a v sobotu 22. října.


    [Top]    


Oficiální webové stránky města změnily tvář i obsah

K o p ř i v n i c e (dam) - V polovině minulého týdne byla zprovozněna nová verze oficiálních webových stránek Kopřivnice. Nová internetová prezentace by měla především usnadnit orientaci na stránkách.

Na úvodní stránce si může návštěvník vybrat, zda se o Kopřivnici zajímá jako její občan, turista či podnikatel. „V každé části jsou k dispozici informace, které jsou zajímavé pro tu konkrétní část uživatelů internetu, i když některé jsou pochopitelně shodné,“ řekl o nové podobě městského webu jeho autor Pavel Liška.

Nové stránky jsou také podstatně obsáhlejší. Na internetu je možné nyní číst strategický plán rozvoje města, profil Kopřivnice v české, anglické a také německé verzi. Pro turisty může být zajímavá virtuální procházka kompletní Lašskou naučnou stezkou. Stránky doznaly změn také po grafické stránce a je na nich k dispozici daleko více obrazového materiálu.

Návštěvnost kopřivnického webu, který dnes obsahuje zhruba 70 MB informací, se pohybuje mezi dvěma až dvěma a půl tisíci návštěvami měsíčně. Aktualizace stránek jsou podle odpovědných pracovníků radnice prováděny téměř denně a lidé mohou na www.koprivnice.cz najít nejen důležité dokumenty z radnice, ale třeba i program kulturních zařízení ve městě.


    [Top]    


V klubu Kamarád se bude doučovat

K o p ř i v n i c e (hod) - Klub Kamarád opět nabízí v letošním školním roce pomoc při domácí přípravě na vyučování. Do ’Miniškoličky’ mohou docházet od 8. října děti od první do čtvrté třídy základní školy dvakrát týdně po 1 hodině. „V kolektivu maximálně čtyř dětí jim zkušený pedagog bude nápomocen s domácí přípravou na vyučování, procvičí oblasti, kde je nutno něco zlepšovat apod. Nepíšeme s dětmi domácí úkoly, ale pomáháme s učivem, které dítě nezvládá, a to na základě informace od rodičů nebo jejich učitelů. Jedná se o bezplatnou službu,“ řekla Blanka Mikundová, manažerka klubu Kamarád. Přihlášky možno vyzvednout v klubu Kamarád nebo ve škole.

Bližší informace je možné získat v klubu Kamarád u B. Mikundové a M. Rašky nebo na tel. č. 556 811 737.


    [Top]    


O skládce kalů se jedná s vedením Tatry

  Na místě, kam kdysi Tatra vyvážela
neutralizační kaly obsahující
nebezpečné látky, stojí kynologické cvičiště.
Město nyní s automobilkou jedná
o vyčištění lokality.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Začátkem září byla v radě města projednávána možnost asanace skládky neutralizačních kalů, která se nachází zhruba dvě stě metrů severozápadně od místa zvaného Korytcová při cestě spojující Kopřivnici se Štramberkem směrem k oční školce. V současnosti se v této lokalitě nachází kynologické cvičiště.

Zhruba deset let, přibližně od roku 1966, byla skládka využívána jejím zřizovatelem, s. p. Tatrou. Přesné stanovení vzniku i délka užívání není prakticky možné, protože k dispozici nejsou žádné údaje ani projektová dokumentace. Tatra na výzvu odboru životního prostředí odpověděla, že v dané lokalitě byly ukládány tekuté kaly z neutralizačních stanic podniku. Skládka byla umístěna v prostoru vytěžené hlíny pro bývalou kachlárnu. Tento prostor byl pro účely skládky upraven tak, že skladovací plocha byla srovnána a překryta vrstvou jílů. Z jílovitého materiálu pak byly navršeny i valy za účelem zvětšení kubatury. Po skončení provozu skládky nebyla ze strany podniku nijak zajištěna asanace skládky a rekultivace pozemků. Zástupci Tatry uvádějí, že poté, co vrstva kalů dosáhla dvou až třímetrové tloušťky, byla provedena pouze hrubá rekultivace formou návozu zeminy.

Protože panovalo oprávněné podezření, že kaly obsahují těžké kovy, například chrom, kadmium, nikl, měď a další nebezpečné odpady, pověřilo město v roce 1992 společnost Agro-Eko podrobným rozborem skládky neutralizačních kalů. Na financování projektu se podílel městský úřad spolu s Tatrou.

„Laboratorní analýza potvrdila, že neutralizační kaly vykazují velmi vysoký obsah těžkých kovů, polycyklických aromátů a ropných látek. Na základě těchto zjištění a výsledku analýz vodního výluhu neutralizačních kalů ze skládky lze odpad zařadit do kategorie II., to znamená rizikový odpad,“ přiblížila výsledky analýzy pracovnice odboru životního prostředí Monika Paličková.

V současné době se uvažuje o opakovaném monitoringu skládky a probíhají odborné konzultace. „Pro jakékoliv budoucí využití území skládky je nezbytné zajistit nepropustné utěsnění celé skládky tak, aby se zamezilo výluhům a výparům, stejně jako vtoku srážkové vody do skládky,“ dodala Paličková s tím, že právě probíhají jednání mezi starostou městského úřadu Jiřím Tichánkem a předsedou představenstva Tatry, a. s., Milotou Srkalem o spolupráci při řešení problematiky likvidace skládky neutralizačních kalů.


    [Top]    


Jen několik politiků nejelo v pátek autem

K o p ř i v n i c e (ili) - Nejméně tisíc signatářů, tedy dvojnásobek oproti loňskému ročníku Dne bez aut, se podařilo získat pod výzvu Dětí Země ’Nechte auto doma!’.

Prostřednictvím webových stránek Dne bez aut se k výzvě připojilo devět set dva občanů, podpisy nejméně stovky dalších budou organizátorům doručeny ze sběrných míst poštou. Z politiků nechal auto doma jeden člen vlády - ministr práce a sociálních věcí, pět senátorů, sedm poslanců a jednasedmdesát zastupitelů měst.


    [Top]    


Oznámení stavebního úřadu

K o p ř i v n i c e - Dne 19. září 2002 podalo Ředitelství silnic a dálnic ČR, správa Ostrava návrh na vydání územního rozhodnutí o umístění stavby: Silnice I/58 Příbor - obchvat, část Lubina na pozemcích v kat. území Vlčovice, Drnholec nad Lubinou, Větřkovice u Lubiny, část Příbor na pozemcích v kat. území Příbor. Uvedeným dnem bylo zahájeno územní řízení.

Stavební úřad Městského úřadu v Kopřivnici, na základě stanovení referátu regionálního rozvoje Okresního úřadu v Novém Jičíně ze dne 11. srpna 2002 jako stavební úřad příslušný dle ustanovení § 117 zákona č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů (dále jen stavební zákon), oznamuje podle § 36 odst. 4 stavebního zákona zahájení územního řízení, a jelikož je pro území, v němž je navrženo umístění předmětné stavby, zpracována územně plánovací dokumentace, upouští dle § 32 odst. 2 stavebního zákona od ústního jednání.

Účastníci řízení mohou uplatnit své námitky a připomínky k návrhu nejpozději do 2. listopadu 2002, jinak k nim nebude přihlédnuto. Ve stejné lhůtě sdělí svá stanoviska dotčené orgány státní správy. Do podkladů rozhodnutí lze nahlédnout v úřední dny: pro část Příbor na Stavebním úřadě v Příboře, pro část Lubina na Stavebním úřadě a odboru rozvoje města v Kopřivnici

Nechá-li se některý z účastníků zastupovat, předloží jeho zástupce zdejšímu stavebnímu úřadu písemnou plnou moc.

Šárka Fabiánová, vedoucí stavebního úřadu


    [Top]    


Stíny

Dne 23. září byly policejním orgánem OOP Kopřivnice zahájeny úkony trestního řízení k objasnění a prověření skutečností důvodně nasvědčujících spáchání trestného činu krádeže podle § 247/1a tr. zákona, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v blíže nezjištěné době v měsíci červnu v katastru Kopřivnice v lokalitě Bílá hora bez souhlasu majitele vytěžil a odcizil celkem osm metrů kubických smrkové kulatiny v hodnotě 9 000 Kč.

Dne 24. září v dopoledních hodinách přijala stálá služba MP telefonické oznámení, že v prodejně Pronas byla přichycena žena, která odcizila kabelku. Strážníci na místě zjistili totožnost. Jednalo se o 39letou ženu z Rožnova. Při ověřování totožnosti na P ČR vyšlo najevo, že dotyčná se v poslední době dopustila tohoto protiprávního jednání ve více případech. Pro podezření ze spáchání trestného činu byla předána P ČR k dalšímu šetření.

Dne 27. září ve 21.30 hod. bylo přijato telefonické oznámení od zaměstnance Českých drah, že se v prostoru nádraží podél kolejí pohybuje silně podnapilý muž. Tento měl velké štěstí, protože jej strážníci nalezli, jak leží přímo v kolejišti. I když dotyčný byl silně pod vlivem alkoholu a téměř nekomunikoval, podařilo se hlídce zjistit místo bydliště, kam byl převezen. Jednalo se o 49letého muže z Kopřivnice, který se bude za své protiprávní jednání zodpovídat na služebně městské policie.


    [Top]    


KTK připravuje schůzky o montáži

K o p ř i v n i c e (hod) - Ukázky instalace přijímacích souprav a způsobu příjmu programů z vysílače Bílá hora proběhne v pondělí 7. října v zasedací místnosti anex Městského úřadu v Kopřivnici na ulici Záhumenní v 15.30 hodin. Další schůzka s instruktáží se uskuteční druhý den, tedy v úterý 8. října v 16 hodin v Kulturním domě v Mniší.

„Na schůzkách budou přítomni technici, kteří odpoví na dotazy. Součástí bude také praktická ukázka instalace zařízení.

Všem zájemcům a hlavně těm, kteří si chtějí soupravu instalovat sami, z Kopřivnice, Lubiny, Vlčovic a Mniší doporučujeme účast na schůzkách,“ řekl ředitel Kabelové televize Kopřivnice Jan Bittner.


    [Top]    


Úroveň služeb hodnotí strany různě

Úroveň služeb a obchodů v Kopřivnici
hodnotí komunální kandidáti různě,
liší se také jejich plány v této oblasti.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Podle komunistů nedošlo ve službách v Kopřivnici ke zlepšení. „Spíše se mi zdá, že odcházejí, např. SME nebo vodovody přecházejí jinam. Námětem ke zlepšení služeb by mohlo být rozšíření sítě pomoci starším občanům, např. donášková služba do domu. Takové služby by mohli nabízet i soukromníci. Dostupnost na poštu pro starší či postižené je hrozně složitá, protože všechno je v podlažích. Pracovní doba ve spořitelně je pro mnohé občany nevyhovující. V našem městě by se měly rozšířit služby jako opravy různých textilií. Poskytovatelé služeb by se také měli více starat o svou reklamu, aby lidé věděli, že zde taková služba existuje a kde ji najdou,“ hodnotila úroveň služeb Eliška Greplová, která kandiduje za KSČM jako bezpartijní.

Zato předseda a lídr Unie svobody Dalibor Kloc přiznává, že neví, co v Kopřivnici chybí.

„Služby i obchod budou vždy v soukromoprávní sféře, město není tím institutem, který by měl služby zabezpečovat, a pomoc ze strany města může být pouze v otázce nájmu, a to pouze ve svých vlastních prostorách,“ řekl lídr KDU-ČSL Alois Janek.

Alžběta Marinová, předsedkyně Strany za životní jistoty tvrdí, že „v oblasti služeb je důležitá osvěta. Pokud sami obyvatelé nebudou něco vyžadovat, tak se nic nezmění. Pokud si lidé budou žádat, aby byly obchody otevřeny v sobotu či v neděli, pak člověk, který vede ten obchod, by si měl uvědomit, že tím dělá službu obyvatelstvu.“

Sdružení nezávislých se chce zaměřit na vytipování nedostatečných služeb a podpořit začínající podnikatele v žádaných službách vytvořením výhodnějších podmínek, např. sníženým nájmem v prostorách, které vlastní město. Dále také chtějí vypracovat nabídkový ‘katalog’ prostor vhodných k podnikání, a to nejen městských. Ten chtějí průběžně aktualizovat a zveřejnit jej, například na internetových stránkách města nebo v kabelové televizi.

Předseda a lídr ČSSD Jiří Tichánek říká, že „pokud jde o otázku služeb, ty jsou tak na sedmdesátiprocentní úrovni. Úroveň služeb, co se týče sortimentu, je dostačující, spíš bychom se měli zamyslet nad službami, které tady chybí, a také nad servisem občanům, protože ne všechny služby fungují tak, jak by měly.


    [Top]    


V centru je potravinářských prodejen dostatek, ale chybí na okrajích

K o p ř i v n i c e (hod) - Co se týče obchodů ve městě a jejich sortimentu, názory stran v tomto směru se různí.

Unie svobody nechce v žádném případě regulovat sortiment obchodů. „Když si někdo zřídí provozovnu, která nemá nárok být na trhu, zanikne sama. Nemá smysl v tomto směru něco nařizovat. Jsou určité oblasti, které je třeba regulovat, např. sexshopy, ale u běžných obchodů si podnikatel musí sám zjistit, zda má místo na trhu či ne,“ řekl Dalibor Kloc, předseda Unie svobody.

„Jako strana pravého středu si myslíme, že trhu by se měl dát prostor. Co se týče velkoobchodů zejména s potravinářským sortimentem, myslím si, že Kopřivnice je přesycena. Regulaci řeší věci zapracované v územním plánu. Obchodům se sortimentem, který tady chybí, chceme nabídnout prostory, kde by nemusely platit předražené nájemné,“ sdělil Alois Janek, lídr KDU-ČSL.

„Někomu se může zdát, že je obchodů na městě málo, ale myslím si, že potravin je ve městě dost. Je zde nedostatek obchodů s českými oděvy a spodním prádlem. Regulovat to nejde. To si musí určit každý podnikatel sám, co by chtěl,“ uvedla Eliška Greplová, která kandiduje za KSČM.

„V sortimentu obchodů převažují oděvy, které jsou ale všechny na jedno kopyto. Není tady žádný výběr. To by si asi mělo město trochu pohlídat. Město určitě může nějaký obchod povolit či nepovolit, když mám třeba dvacet obchodů s textilem a žádný obchod s botami. I když tu obchody s obuví jsou, zase nabízejí stejné zboží jako Vietnamci. Proto je tady málo obchodů s pravými českými botami,“ posteskla si Alžběta Marinová, předsedkyně Strany za životní jistoty.

Strana Naděje chce podporovat obchody nejen v centru, ale chce se zaměřit i na okraj, sídliště a na místní části, kde jsou podmínky pro obchod těžší. V rámci možnosti města zvýhodnění z hlediska nájmu. „Nebudeme podporovat takové ‚podnikatele’, kteří např. pod pláštíkem ‚ovoce - zelenina’ fungují jako venkovní hospoda bez povolení města i hygienika. Chceme se také zaměřit na potlačování zneužívání městských prostranství. Chtěli bychom se zaměřit na zákaz vstupu dalších velkoprodejních řetězců do města,“ okomentovala názor strany Naděje její předsedkyně Marie Pešlová.

Podle ČSSD se otevřením Kauflandu dostala Kopřivnice na tu správnou úroveň a hladinu přiměřenou k počtu obyvatel a spádovosti. „Tímto jsme naplnili představu o rozšiřování obchodů s potravinářským zbožím,“ dodal Jiří Tichánek.

Obchodní síť je podle mínění Sdružení nezávislých dostatečná. Nyní po otevření Kauflandu se vytvoří konkurence prodejně Discont plus i Albert. Ještě více se konkurence projeví po otevření marketu LIDL vedle Kauflandu. Sortiment zboží se ustálil, včetně vietnamských trhovců, jejichž méně kvalitní sortiment však je stále žádán. „Co považujeme za nešvar, který by se měl odstranit, je prodej alkoholických nápojů včetně lahvového piva u různých stánků s velmi různorodým sortimentem, kdy již od ranních hodin postávají někteří s láhví v ruce v okolí stánku. Tento problém by měla pomoci vyřešit připravovaná vyhláška ‘O veřejném pořádku’, kterou budeme podporovat,“ slibují ve svém písemném stanovisku nezávislí.

V jednom jsou ale všechny strany ve shodě, a to v tom, že pokud by v Kopřivnici chtěly stavět velkoprodejny typu Baumax, Bauhaus či OBI, tak by jim nekladly žádné podmínky. Protože sortiment těchto obchodů v Kopřivnici chybí. Shodují se i v tom, že takové prodejny by se mohly vystavět na prostranství u komunikace ve směru na Frenštát, hned vedle průmyslové zóny. Toto místo je vhodné i proto, že by město nepocítilo žádnou dopraví zátěž, naopak tento obchod by byl lépe dostupný i pro občany z okolních měst. Jak říká lídr ČSSD Jiří Tichánek, aby zde velkoprodejna tohoto typu vyrostla, bylo by nutné, aby se do jednání zainteresovali starostové okolních měst.


    [Top]    


Potřeba zkvalitnění služeb pro turisty

  Vybudování krámků se suvenýry a zbožím
pro turisty u zdi obchodního centra
chtějí podporovat kandidáti ODS.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Kopřivnice má určité zajímavosti, které může v oblasti cestovního ruchu nabídnout. Unie svobody chce spolupracovat s okolními obcemi, aby se Kopřivnice dostala do nějakých nabídek i v okolních obcích, kde mají lepší možnosti pro turistický ruch. „Nebudeme nabízet Kopřivnici jako cílové město, ale jako město na výlet na jeden den. Za zvážení by stálo pokusit se o segment trhu, který se nazývá kongresová turistika. Kdyby se šlo tímto směrem, i místní podnikatelé by z toho měli profit,“ nechal se slyšet Dalibor Kloc.

Podle komunistů není zapotřebí podporovat rozvoj turistického ruchu. „Město má naučnou stezku, muzeum, které dělá městu dobrou reklamu. Kopřivnice je v republice i ve světě známá díky Tatře,“ uvedla Eliška Greplová.

„Je špatné, když do našeho města přijedou turisté a sedí před muzeem na schodech v centru města a nemají si co koupit. My jako město potřebujeme dostat z těch turistů peníze. Je neštěstí, že zóna od úřadu směrem do centra, která měla kdysi být podle nás plná obchůdků pro turisty, neslouží svému původnímu účelu,“ řekl Petr Chromečka z ODS.

Podpořit rozvoj cestovního ruchu v rámci možností chce i strana Naděje. „Je to ale věc ryze podnikatelská, protože město samo o sobě tyto aktivity vytvářet nebude. Úroveň služeb pro turisty, ale i pro našince je v mnoha směrech špatná. Proto se budeme snažit udržet prostory, které městu zbyly, na umožňování služeb,“ dodala Marie Pešlová.

„Nemyslím si, že otázka cestovního ruchu je pro město prioritní. Už z toho hlediska, že jsou zde firmy, které se tímto zabývají. V Kopřivnici jsou dvě informační centra - jedno městské a jedno muzejní. Pak jsou tady spolky a organizace, které dělají propagaci. Dále tomu napomáhá i místní tisk a kabelová televize. Na propagaci také slouží další aktivity jako Valašské království a další. Město by se spíše mělo více zamyslet nad svou vlastní propagací, kterou za město nikdo neudělá. To je otázkou kvalitního propagačního materiálu a také by to chtělo nějakou publikaci o současné Kopřivnici. Už jsme na úrovni města, které má co ukázat i ze současného hlediska a nejen z historie, jak tomu bylo doposud,“ dodal k plánům ČSSD Jiří Tichánek.


    [Top]    


Autobusová místní doprava by měla posílit

K o p ř i v n i c e (hod) - Většina stran chce podpořit místní dopravu. Unie svobody si klade otázku, zda je poptávka rozšiřovat linku, která slouží jako městská doprava, a zda je nutné, aby zajížděla i do okolních částí - Vlčovic, Mniší a Lubiny, když tam jezdí linkové autobusy. „Násilím něco zřizovat a platit hříšné peníze, spíše bych to viděl na určitou podporu města, aby tuto službu nabízel soukromník,“ dodal Kloc.

Opačný názor mají komunisté. „Doprava v našem městě je slabá. Zejména lidé, kteří se potřebují dostat k lékaři, přišli o linku, která vedla až na ulici Z. Buriana. Spoje by měly být i častější, ale záleží, jestli by byly vytížené,“ sdělila Greplová.

„Chceme zřídit městskou dopravu (třeba mikrobus), kterou by muselo město zpočátku zafinancovat. Je třeba propojit nejen místní části s městem, ale i odlehlejší části samotné Kopřivnice, např. Luhy, Ptačí čtvrť. Pak bude záležet, kdy ty linky mají jezdit, aby byly stabilní a lidé mohli dojet z místních částí za lékařem či za službami,“ řekl k záměru ODS Chromečka.

„Doprava by měla být na nejvyšší úrovni, ale nejsem si jistá, nakolik je město to schopno utáhnout. Kdyby si měl obyvatel dopravu platit v plné výši, těžko by se podnikatel provozující dopravu uživil. Záleží proto hodně na financích,“ řekla Marinová, lídr Strany za životní jistoty.

Strana Naděje chce, aby fungovala místní doprava ve městě i v místních částech, ale také v létě na přehradu či koupaliště. „V rámci možností města se chceme zasadit o větší počet autobusových linek. Možná by stačil mikrobus a doprava by měla být přizpůsobena i pro imobilní občany a zdravotní postižené občany bez asistence,“ řekla Pešlová.

ČSSD cítí místní dopravu jako problém, chce ji podporovat v rámci možností rozpočtu města, protože dopravu zajišťují soukromé subjekty. KDU-ČSL se bude velice silně snažit, aby se zde dopravní obslužnost rozšířila o ty lokality, kde si to lidé žádají. Podle Sdružení nezávislých některé lokality města nejsou dopravně obslouženy a tato situace se stává překážkou zejména pro starší občany a děti. Proto chtějí připravit návrh tras, četnost spojů a dalších podmínek místní dopravy a pomocí tendru se pokusit zajistit dopravce.


    [Top]    


Strategický plán rozvoje stanovil ekonomické cíle vývoje města

K o p ř i v n i c e (hod) - Strategického plánu ekonomického rozvoje města bychom se měli držet, tvrdí většina zástupců politických stran, neboť tam jsou zpracované všechny slabé i silné stránky města.

Do rozvoje města samozřejmě patří i ekonomický rozvoj, pracovní místa, rozvoj podnikatelské zóny Vlčovice, případně efektivní využití uvolněných prostor v Tatře a pokračování Tatry. Dále rozvoj podnikatelské výrobní sféry ve středním a malém podnikání, ale i ve službách a obchodu.

Nezávislí chtějí zpracovat návrhy na realizaci úkolů, které by vedly ke zlepšení situace. Jak sami říkají, pokud se podaří realizovat aspoň jejich část, bude to určitě velkým přínosem.

„Pokud nebudou mít stejné podmínky místní podnikatelé, jako mají ti zahraniční, nemůže se nic rozvíjet, vše závisí od finančních možností. Malí a střední podnikatelé krachnou a zůstanou tady jen velcí obchodníci a nebude ani žádný další rozvoj,“ uvedla Alžběta Marinová ze Strany za životní jistoty.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.