Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Zastupitelé jednali nejdéle o školkách a o přístavbě

Minulý týden zdejší zastupitelstvo zřejmě
vytvořilo nový rekord v délce jednání.
Zasedání skončilo až po čtvrté hodině ranní.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Jedenáct hodin jednali minulý týden ve čtvrtek zastupitelé, kteří se sešli po tříměsíční pauze, a počet zpráv, které měli projednat, přesáhl padesátku. Mezi nejvážnější body programu patřila změna v právní subjektivitě všech mateřských škol a dvou malotřídek. Místostarosta Zdeněk Krajčír řekl, „...že tento materiál řeší nově situaci vzniklou ve školství v důsledku reformy veřejné správy. Novela zákona nařizuje povinnost obci zrušit organizační složky a zřídit právní subjekty - příspěvkové organizace, to vše nejpozději k 1. lednu 2003.“ Diskuze k tomuto bodu byla velmi dlouhá a někteří zastupitelé navrhovali stáhnout tento bod z programu jednání. Pokračovalo se však a byl podán návrh, aby mateřské školy spadaly pod základní školy. Tomu se bránili podle slov místostarosty Zdeňka Krajčíra všichni ředitelé jak mateřských škol, tak i základních škol s výjimkou ředitele ZŠ Alšovy. Ředitelky mateřských školek nechtěly, aby se ztratila identita jednotlivých školských zařízení. Na to zřízení jednotné zastřešující organizace nebude mít vliv. Po hodinové diskuzi nakonec zastupitelé schválili původní návrh, kdy všechny mateřské školy ve městě budou zastřešeny jednou příspěvkovou organizací - Mateřské školy Kopřivnice.

Zastupitelé vyšli vstříc požadavku místnímu klubu házené a schválili mu příspěvek ve výši tři sta tisíc korun. Během projednávání rozpočtových opatření zastupitelé zmocnili radu města ke schvalování rozpočtových opatření k rozpočtu do výše jednoho milionu korun v rámci jednoho ukazatele schváleného rozpočtu na straně výdajů a bez omezení na straně příjmů v příslušném kalendářním roce, a to s účinností od 1. ledna 2003.

Na časté připomínky z řad zastupitelů i občanů, zastoupených Marií Pešlovou, že jednání trvá dlouho, navrhl tajemník městského úřadu Josef Jiřík, že by nově zvolení zastupitelé měli zvážit začátky zasedání zastupitelstva. Jak řekl Jiřík, „...v některých městech v okresu začínají zasedání již v dopoledních hodinách.“

Zastupitelé se také zabývali přístavbou budovy městského úřadu. Celkové náklady na přístavbu jsou vypočítány na částku osmdesáti milionů korun.

„Pokud by se koupila budova tzv. včelínu, náklady na její rekonstrukci by dosáhly sto milionů korun. Město bude potřebovat na přístavbu pětapadesátimilionový úvěr, dále se využije státní dotace, která bude v letošním roce činit 6,2 milionů a v příštím roce město obdrží od státu 10,3 milionů korun,“ řekl starosta Tichánek.

Pokud by se zastavily práce na přípravě přístavby, město by zaplatilo stejné náklady na pronájem v Tatře na další rok. Za umístění úředníků v jednom patře ředitelské budovy město zaplatí podle sdělení tajemníka úřadu automobilce dva miliony za rok. Zastupitelé chtěli, aby vedení města žádalo peníze na vládě, ale většina z nich zároveň dodávala, že to nyní, po povodních, bude velmi těžké. Zastupitel Josef Jalůvka řekl, že stát má dostatek budov po okresních úřadech, které se budou rušit, ale i jejich vybavení, které může směnit za peníze a ty vložit do reformy veřejné správy.

„Radnice nemůže být v pronajatých prostorách natrvalo, Tatra nedá k dispozici samostatný vstup do budovy, výtah ani bezbariérový vstup pro imobilní občany. Proto jsme pro přestěhování vybrali ty odbory, kam chodí nejméně občanů,“ řekl starosta a dodal, že město podniká všechny kroky k vybudování přístavku k radnici. Zastupitelstvo po více jak hodinovém rokování uložilo radě města pokračovat v záměru rozpracování přístavby městského úřadu a požádat vládu o finanční krytí přístavby.


    [Top]    


Dura zatím nevyrábí, ale odchod odmítá

K o p ř i v n i c e (dam) - Dura o odchodu z Kopřivnice ani o prodeji svého zatím nevyužívaného závodu ve vlčovické průmyslové zóně rozhodně neuvažuje. Jakékoliv podobné záměry její ředitel Milan Černý rozhodně odmítá. „V aktualizované strategii Dury se s kopřivnickým závodem počítá. Vrcholové vedení Dury chce využít toho, že je to fabrika postavená na zelené louce, a vybudovat z ní podnik jednadvacátého století. Nedopustit se žádných chyb a od začátku jej budovat tak, aby se co nejvíce blížil ideálnímu stavu. Kopřivnice by měla být modelem pro ostatní závody,“ tvrdí Černý.

Přes všechny proklamace vedení kopřivnické Dury zejí její zdejší haly prázdnotou, a to přesto, že první výrobní linka měla být do Kopřivnice převezena z Francie již během letních měsíců. „Ten projekt byl odsunut. Zákazník, firma Saap, se obávala, že přesunem výroby do nového závodu by mohl být ohrožen rozjezd sériové výroby jejich nového vozu,“ tvrdí Černý s tím, že Saap požadoval, aby alespoň půl roku výroba probíhala ve francouzské pobočce Dury.

Výroba, která se zde měla rozběhnout už během prázdnin, však asi do Kopřivnice nakonec opravdu doputuje. „Bylo dohodnuto, že se k tomu vrátíme někdy na přelomu roku. Pokud by všechno dobře dopadlo, mohla by se na začátku příštího roku rozjet první výroba v Kopřivnici,“ tvrdí Černý. První výrobní buňka dá práci necelým dvěma desítkám nových zaměstnanců. Další budou muset na šanci najít místo v kopřivnické Duře ještě pár měsíců počkat.

„Během příštího roku dojde k postupnému zavádění výroby. Nerad bych však specifikoval přesně, ve kterých měsících to bude. Předpokládáme, že certifikace kvality výroby by měla proběhnout někdy v polovině roku 2003,“ řekl ředitel kopřivnické Dury.

Na rozdíl od plánů, které Dura zveřejnila na jaře, se nyní počítá s přesunem výroby nejen ze Španělska, ale také ze závodů stojících ve Francii a Německu. Pozměněny byly také plány toho, co se bude v Kopřivnici vyrábět. Zatímco původně mělo jít o brzdové bovdeny a pedálové systémy, nyní se uvažuje o řadicích systémech. „Přímo u nás v závodě by měla probíhat také finální montáž a odtud by měl výrobek putovat k zákazníkovi,“ nechal se slyšet Milan Černý.


    [Top]    


Město deklarovalo záměr zachování topení z Tatry

K o p ř i v n i c e (hod) - Jednání zastupitelů města o záměru rekonstrukce tepelné soustavy města Kopřivnice započalo až před druhou hodinou ranní. Zastupitelé se při jednání opírali o energetickou koncepci, která se bude projednávat následně v zastupitelstvu 24. října. Starosta všem přítomným v sále sdělil, že rada města jednala s potenciálními budoucími vlastníky Energetiky Tatra, a. s., kteří dali jasně najevo svůj zájem jednat o podmínkách a zárukách v dodávkách po převzetí společnosti. Zastupitelé proto po diskuzi schválili deklaraci města zachovat stávající soustavu CZT města Kopřivnice s napojením na centrální zdroj v majetku Energetiky Tatra, a. s., a uložili radě jednat s budoucím vlastníkem Energetiky.

Nejtvrdším oříškem problému, co se týče rekonstrukce tepelné soustavy města, který nemohli zastupitelé rozlousknout, bylo to, že výběrové řízení na výběr finančního partnera neproběhlo podle veřejné soutěže podle zák. 199/1994 Sb., ale jen podle obchodního zákona. Podle právních posudků, které si radnice nechala vypracovat, to sice nevadí, ale je to v rozporu s usnesením 21. zasedání zastupitelstva. To také napadla Marie Pešlová u okresního úřadu. I když výběrové řízení neprobíhalo v souladu se zadáním, do soutěže se přihlásilo pět firem, z nichž pouze dvě splnily zadávací podmínky.

Z řad zastupitelů padala silná obvinění, jako - rada pošlapala pravomoce zastupitelů, měli jste svolat mimořádné zastupitelstvo. Na dotaz, kdo nese odpovědnost za vzniklou situaci, bylo zodpovězeno, že rada města.

„Neděláme žádné nevratné kroky, cenové nabídky se budou schvalovat na příštím nebo přespříštím zastupitelstvu,“ řekl Zdeněk Krajčír. Starosta Tichánek zastupitelům sdělil, že požádal čtyři nezávislé firmy o provedení odborných posudků, které budou zastupitelům k dispozici na příštím zasedání.

Po přerušení jednání, které si vyžádal starosta, aby mohla zasednout rada města, zastupitelé odsouhlasili dosavadní postup výběru finančního partnera a změnili bod usnesení z 21. zasedání zastupitelstva.


    [Top]    


Místo odpočinkové zóny se opraví truhlíky a chodník

K o p ř i v n i c e (ili) - Vybudování plánované odpočinkové zóny u poštovního úřadu z důvodu sedání návozu bylo přesunuto do dalšího roku. Třináct tisíc z plánovaných dvě stě padesáti tisíc korun bylo použito na terénní úpravy a zatravnění dané lokality.

„Zbylá část financí byla rozdělena na dvě části. Sto dvacet tisíc je určeno na úpravy v centru při vybourání starých a zhotovení nových truhlíků stejně jako vyhloubení výsadbových jam pro alej stromů. Zbylých sto sedmnáct tisíc korun bylo použito na pokračování předláždění chodníku na ulici Školní,“ uvedl pracovník odboru majetkové správy Miloš Sopuch.

V původním rozpočtu na letošní rok bylo na předlažbu na ulici Školní počítáno s částkou sto šedesát tisíc korun. Z důvodu nerealizování odpočinkové zóny se tak celé předláždění mohlo protáhnout až po ulici Karla Čapka.


    [Top]    


Divadelní sezonu zahájily známé herecké tváře

  Jiřina Jirásková a Jana Brejchová
bavily minulý týden Kopřivničany
konverzační komedií Koktejl.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Atraktivním kusem zahájil kopřivnický kulturní dům novou divadelní sezonu, soudě alespoň podle tří stovek diváků v hledišti. Většina z nich přišla zřejmě za ústřední dvojicí hereček Jiřinou Jiráskovou a Janou Brejchovou, které svým výkonem ve hře Koktejl rozhodně nezklamaly. „Ta hra se může dotknout dam v letech, je to o lidské opuštěnosti a o nedostatku štěstí souvisejícího s nedostatkem životního programu,“ řekla Jirásková o kusu, ve kterém vystupuje již dva roky. Znovu se lidé mohou do divadla vydat 16. října, kdy Divadlo Járy Cimrmana uvede svou novinku Afrika.
 
 
 
 
 


    [Top]    


Kdyby skutečně přišel o svou fenku Renu, skončil by Kekrt s házenou

K o p ř i v n i c e - Mnoho nechybělo a známý Kopřivničan, trenér házené Jiří Kekrt, zanechal po dlouhých letech své úspěšné sportovní kariéry. Důvodem byla dočasná ztráta jeho milovaného psa Reny.

S Jiřím jsme kamarády od útlého dětství. Bydleli jsem v Kopřivnici kousek od sebe, čtyři roky jsme spolu chodili do jedné třídy ZŠ na Pionýrské ulici a společně čelili ‘útlaku’ našich učitelů. I nyní, kdy každý žijeme jinde, se snažíme aspoň jednou za čas potkat. Někdy se to podaří v Brně, kde již třicet let působím, jindy na neutrální půdě Rakouska, kde zase působí Jiří jako trenér slavného rakouského házenkářského týmu Erdgas Linz.

Poslední naše setkání proběhlo v Kopřivnici 17. srpna. Přijel jsem tehdy i s rodinou na beatový večer do ‘Kaťáku’, pořádaný tradičně kolem výročí srpnové invaze. Jiří zase dorazil den předtím z Lince, a tak jsme mohli probrat všechny důležité problémy. Našim setkáním bývá tradičně přítomna i Rena. Je to zcestovalá osmiletá psí dáma, která doprovází páníčka i během jeho zahraničních angažmá. Na zmíněné schůzce, v bytě u Kekrtů, ležela Rena spořádaně u nohou svého pána a naslouchala našim moudrým debatám. Nikdo z nás tehdy netušil, jaké drama se odehraje o pouhých čtrnáct dnů později v rakouském Linci.

Slavný kopřivnický rodák v první školní den psa přivázal před jedním obchodním domem a se slovy: „Čekej, možná ti něco přinesu!“ odešel nakupovat. Když se po téměř dvou hodinách vrátil, byl kokršpaněl k jeho zděšení pryč. Kekrt začal v zoufalství rychle jednat. Zmobilizoval linecké úřady a policii. Uvažoval také, že se obrátí i na příslušné české ministerstvo.

Podle svědků prý nešťastně vykřikoval česky i německy, že jestli se pes nenajde, tak definitivně končí s házenou. Vše se však naštěstí poměrně rychle vyřešilo i bez zásahu z vyšších míst. Renu odvedla jedna paní, protože se mylně domnívala, že pes byl svým pánem opuštěn. Jiří se pak trochu zlobil. „Jak může někoho vůbec napadnout, že bych Renu opustil. To se raději budu živit jako noční hlídač,“ prohlásil prý. Podle posledních informací se trenér nyní od svého čtyřnohého přítele nehne v cizině ani na krok. Je to dobrá zpráva. Nedovedu si totiž naše vzájemná setkání s Jiřím Kekrtem bez Reny vůbec představit.

Kristián Chalupa

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.