Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 26/2002
ze dne 11. července 2002

Zprávy z města a okolí

Představenstvo se zabývalo ekonomickou situací agentury

Za ukončení deváté třídy s vyznamenáním získali knihu

Letos poprvé zkrácena doba, po kterou nepoteče teplá voda

U Husovy lípy se po roční pauze opět vzpomínalo

Město doprodalo obchody v centru

Hejtman oceňoval studenty

Vodní záchranáři hlídkují na přehradě bezplatně

Zahrádkáře trápí neukáznění turisté

Ekologové: černých skládek pomalu ubývá

Celoplošná deratizace města

Absolventi zatím na úřad práce příliš nespěchají

Mykologická poradna každé pondělí

Samolepky proti vhazování letáků jsou opět k vyzvednutí

Pietní vzpomínka u pomníku

Stíny

Signál TV z Bílé hory asi v září


    [Top]    


Představenstvo se zabývalo ekonomickou situací agentury

N o v ý   J i č í n (hod) - Na schůzce představenstva agentury cestovního ruchu Beskydy-Valašsko, která se uskutečnila ve středu 26. června v Novém Jičíně, se zástupci zabývali mimo jiné ekonomikou tohoto sdružení, členskými příspěvky společníků na rok 2002. „Bylo konstatováno, že drtivá většina členských příspěvků už byla zaplacena. Některé příspěvky byly přislíbeny a jen minimální část bude řešit ředitel agentury osobně. Dále jsme se zabývali průběžným plněním rozpočtu, kde bylo konstatováno, že rozpočet je v oblasti příjmů i výdajů plněn rovnoměrně. I stav závazků agentury je minimální a za nového vedení se je podařilo téměř minimalizovat. Agentura má už jen závazky ve výši několika tisíc korun,“ rozebral ekonomickou stránku jednání místostarosta Zdeněk Krajčír.

Dále se na jednání představenstva probírala výstavnická činnost agentury. Města sdružená v agentuře byla prezentována například na výstavě ve Varšavě a na Konopišti. „Na výstavu na Konopišti přišlo asi dvě stě padesát tisíc návštěvníků,“ vyzdvihl Krajčír efekt společného zastoupení na výstavách pod hlavičkou agentury Beskydy-Valašsko, které by si samotná města nemohla dovolit. Agentura Beskydy-Valašsko má také své webové stránky, a to www.beskydy-valassko.cz, se kterými bylo představenstvo seznámeno.


    [Top]    


Za ukončení deváté třídy s vyznamenáním získali knihu

K o p ř i v n i c e (hod) - Slavnostní rozloučení s žáky devátých tříd, kteří ukončili povinnou školní docházku s vyznamenáním, se uskutečnilo v úterý 25. června v odpoledních hodinách v obřadní síni městského úřadu.

Celkem sto osm žáků v doprovodu svých rodičů a za přítomnosti třídních učitelů a ředitelů škol převzalo z rukou místostarosty Zdeňka Krajčíra knihu s názvem Velké divy světa.

Devátou třídu ukončilo v Kopřivnici celkem tři sta sedmdesát tři žáků a většina z nich bude po prázdninách pokračovat ve studiu na středních školách.


    [Top]    


Letos poprvé zkrácena doba, po kterou nepoteče teplá voda

K o p ř i v n i c e (hod) - Letos poprvé dochází ke zkrácení doby, po kterou nepoteče teplá voda ve městě, což mnozí, kteří zůstávají v době celozávodní dovolené v Kopřivnici, ocení. Horkovodní systém města Kopřivnice bude odstaven v neděli 21. července ve večerních hodinách a obnoven by měl být ve středu 31. července v průběhu dne. Během odstávky zdrojů tepelné energie budou prováděny jejich nutné opravy, revize a opravy tepelných rozvodů.


    [Top]    


U Husovy lípy se po roční pauze opět vzpomínalo

V sobotu 6. července v podvečer se sešli
místní občané u památné lípy u koupaliště,
aby si připomněli odkaz kazatele Jana Husa.
Foto: Dana Hoďáková

K o p ř i v n i c e (hod) - Po roční pauze navázali na dlouholetou tradici členové Českobratrské církve evangelické a Církve československé husitské, kteří uctili v sobotu 6. června památku mistra Jana Husa u lípy, která nese jeho jméno.

V podvečer se zde sešlo pár desítek lidí, kteří si společně připomněli Husův odkaz. Jako první vystoupil s krátkým projevem kopřivnický starosta Jiří Tichánek, na něj navázal farář Štěpán Marosz z Českobratrské církve evangelické ze Štramberka a jako poslední řečník vystoupil Václav Křesina, farář Církve československé husitské.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


    [Top]    


Město doprodalo obchody v centru

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejsložitější privatizační kauzu ve městě na zasedání ve Vlčovicích definitivně uzavřeli kopřivničtí zastupitelé. Obchodní prostory pod bytovými domy 1154 - 1156 na ulici Štefánikově už nepatří radnici, ale spravují je soukromí majitelé. Ve velmi emotivní atmosféře nakonec zastupitelé prodali městem dosud vlastněné nebytové prostory jejich stávajícím nájemcům.

„Tím se vlastně naplnil původní privatizační projekt. Nejde možná o řešení ideální, ale vzhledem ke složitosti problému šlo o jedinou schůdnou variantu,“ tvrdí místostarosta Alois Janek. Prodej zmiňovaných nebytových prostor na Štefánikově ulici značně komplikuje fakt, že jsou součástí zprivatizovaného bytového domu.

Další zkomplikování situace prý přinesla výměna nájemců, kdy zadluženého knihkupce Richarda Králíka nahradil prodejce mobilních telefonů Ivo Vávra. „Na prodej těchto domů byl vypracován speciální projekt, v průběhu jednání o prodeji se však vyskytla celá řada technických zádrhelů, které prodej zdržovaly,“ řekl Janek. Prodat obchody v přízemí bylo přitom nutné. Družstvo složené z nájemníků bytů nad nimi totiž nemohlo získat úvěr na opravy domu, ani po městě požadovat dvacet procent z kupní ceny domu jako dotaci na jeho opravy.

Ačkoliv původně měla být všechna prodejní místa v domech č. p. 1154 - 1156 prodána najednou, nakonec byl prodej realizován na etapy. Jako poslední se prodeje svých provozoven dočkali Alena Šodková, jež za prostor, ve kterém podniká, zaplatí 144 tisíc korun, a Ivo Vávra, který za 1 660 730 korun kupuje rozlohou největší prodejnu knihkupectví Králík a okolních provozoven. Na posledním zastupitelstvu byla také změněna smlouva o prodeji provozovny Jonathan, kterou bude kupovat její původní vydražitelka Marie Mrózková.

Zvažovaná varianta rozdělení komplexu knihkupectví na několik samostatných jednotek a jejich jednotlivý prodej nakonec nebyla realizována. Podle Janka by si jednak vyžádala téměř čtyřsettisícovou investici města do stavebních úprav a také souhlas družstevníků vlastnících byty v domě, kteří však byli kategoricky proti.


    [Top]    


Hejtman oceňoval studenty

O s t r a v a (hod) - V zasedací síni zastupitelstva Moravsko-slezského kraje se uskutečnilo ve středu 26. června slavnostní ocenění žáků středních a speciálních škol, které mohla navrhnout jejich škola za dosažené výsledky ve studiu, reprezentaci v soutěžích a za mimořádné výsledky krajského významu. Z devětapadesáti doručených návrhů rada kraje vybrala a schválila na doporučení pracovní komise pětadvacet studentů. Mezi těmi, kteří převzali ocenění z rukou hejtmana Moravskoslezského kraje Evžena Tošenovského, byla i Kopřivničanka Soňa Hejduková, studentka Střední odborné školy v Novém Jičíně, která byla navržena za sportovní úspěchy, jichž dosáhla v karate. Dalším oceněným byl Vojtěch Turek, student Vyšší odborné školy, Střední průmyslové školy a Obchodní akademie Kopřivnice, který školu reprezentoval v matematice.


    [Top]    


Vodní záchranáři hlídkují na přehradě bezplatně

  Ředitel místní skupiny
Vodní záchranné služby
Českého červeného kříže Nový Jičín
Miroslav Sklenovský při zkoušení
připravenosti člunu
na větřkovické přehradě.

K o p ř i v n i c e (ili) - Místní skupina Vodní záchranné služby Českého červeného kříže Nový Jičín vznikla v roce 1995 a od následujícího roku začala poskytovat své služby i na vodní nádrži ve Větřkovicích. Členové vodní záchranné služby jsou svým občanským povoláním sice profesionální záchranáři, ale v rámci této skupiny pracují jako dobrovolníci. V desetičlenném týmu jsou hasiči z povolání a pracovníci Zdravotnické záchranné služby NJ a Policie ČR.

Z rozhodnutí přednosty okresního úřadu byla vodní záchranná služba v roce 1997 ještě před povodněmi začleněna do integrovaného záchranného systému novojičínského okresu jako podpůrná složka.

„Naše vodní záchranná služba v době klidu pracuje na přehradě ve Větřkovicích jako preventivní hlídka, kdy sloužíme během prázdnin s ohledem na počasí soboty, neděle a denně v době celozávodní tatrovácké dovolené. Děláme to zadarmo bez nároku na mzdu,“ uvedl ředitel vodní záchranné služby Miroslav Sklenovský. Malou finanční částkou na zabezpečení pohonných hmot sanitního vozidla a motorového člunu každoročně přispívá i město Kopřivnice. „Snažíme se služby zabezpečit tak, abychom v pěkné dny na přehradě byli. Ale nemůžeme držet nepřetržitou službu. Jsme schopni zabezpečit kvalifikovanou předlékařskou první pomoc, ošetřit zranění, zahájit resuscitaci a přivolat na místo odbornou lékařskou pomoc či leteckou záchrannou službu,“ nastínil škálu poskytovaných služeb ředitel Sklenovský.

„Za těch pět let jsme zasahovali asi desetkrát přímo při ohrožení života a poskytli jsme stovky různých jiných ošetření a zdravotnické pomoci. Během doby, co sloužíme, došlo ke dvěma smrtelným úrazům. V obou případech to byl všední den. Ale za dobu naší přítomnosti nedošlo k žádnému smrtelnému úrazu ani utonutí,“ nechal nahlédnout do statistiky vodní záchranné služby Sklenovský, „v loňském roce jsme byli přivoláni třikrát, kdy jsme pátrali po utonulých na území našeho okresu.“

Nejčastějšími klienty vodních záchranářů jsou dobrodruzi čekající na rozvodnění řek. „Vezmou si kanoe a rafty a my je pak z vody v lepším případě taháme poloutopené. Většinou podcení sílu proudu, dostanou se pod splav a nastanou problémy,“ nastínil opakující se scénář neštěstí Sklenovský.

Členové vodní záchranné služby jsou nonstop na příjmu, takže skupina je aktivována během velice krátké doby. Vlastní dvě auta vybavená zvukovým a světelným výstražným znamením - sanitní vozidlo a vozidlo Tatra 613.

„Člověk, který tuto práci dělá, musí splňovat určitá kritéria odbornosti, fyzické schopnosti a věk minimálně 21 let. Pracuje na rizikové půdě, proto potřebujeme, aby dokázal zodpovídat sám za sebe. Pro nás je záchranář vyzrálý kolem 30 let. Musíme vybírat lidi, kteří jsou soudní a kteří mají jakýsi pud sebezáchovy,“ přiblížil nezbytné vlastnosti záchranáře ředitel Sklenovský.


    [Top]    


Zahrádkáře trápí neukáznění turisté

K o p ř i v n i c e (ili) - Více než před měsícem padla v našich novinách poznámka o Pyrrhově vítězství zahrádkářů v souvislosti se zbavením se povinnosti platit tolik diskutovaný poplatek za odpady. Předseda zahrádkářské osady (dále jen ZO) č. 1 a zároveň mluvčí zahrádkářů, který se v kauze o osvobození poplatku nejvíc angažoval, řich Klos mi nabídl společné zmapování okolí osad, aby na místě mohl demonstrovat dodržování prohlášení zahrádkářských osad přijaté 12. března.

U ZO č. 3 je účelové likvidační zařízení, na kterém se spalují za příznivých podmínek větve. „Nejdůležitější je, že se tady neshromažďuje netradiční odpad určený do kontejnerů,“ pochvaloval si disciplinovanost zahrádkářů Klos. V této lokalitě, která je jednou z přístupových cest na rozhlednu, se spíše potýkají s neukázněnými turisty znečišťujícími okolí. Zlepšení situace si řich Klos slibuje od instalace cedule zakazující odhazování odpadků, kterou požaduje po odboru životního prostředí. Situace ohledně nepovolených skládek v okolí zahrádkářských osad byla v kontrolovaných lokalitách uspokojivá.

Švestkovou alej, která musela být vyklučená po napadení šarkou, zahrádkáři nahradili jeřábem moravským sladkoplodým. „Jsme privatizovaná 79členná ZO, takže každý zahrádkář v naší aleji Milénia vlastní jeden strom, o který pečuje. Již za první rok muselo být opětovně vysázeno dvaadvacet nových stromů zhruba za tři tisíce korun, které byly vesměs zničeny vandaly,“ připomněl Klos zásluhy zahrádkářů. Ti se navíc podílejí na údržbě k osadě přilehlé obslužné komunikace, kterou zahrádkáři odkoupili se záměrem jejího nočního uzavírání jako ochranu aleje v její celé 360metrové délce. To však nelze uskutečnit bez vyjmutí cesty z mezinárodních map cyklistických stezek. Náklady na zpevnění cesty jsou odhadovány na 65 tisíc korun, což je však nad finanční možnosti zahrádkářů, jejichž komunikaci využívá široká veřejnost. Tento problém podle Klosových slov snad brzy pomůže vyřešit finanční příslib města.


    [Top]    


Ekologové: černých skládek pomalu ubývá

K o p ř i v n i c e (ili) - Likvidace nepovolených skládek proběhla v letošním roce pouze kolem garáží v lokalitách pod Bílou horou, pod Červeným kamenem, za bývalým objektem ČSAD a pod Základní školou 17. listopadu, kde byla pozornost soustředěna hlavně na nebezpečný odpad. Během dvou týdnů členové Občanského sdružení Hájenka odstranili 13,1 tuny směsného komunálního odpadu a jednadevadesát kilo nebezpečného odpadu.

„V porovnání s předchozími léty, kdy se černé skládky odstraňovaly, jich podstatně ubývá. První rok jsme nebezpečný odpad odváželi z jedné lokality na traktorové vlečce, dnes jezdíme pouze s multikárou,“ vidí efekt pravidelného odstraňování předseda zmiňované organizace Dalibor Kvita. Svou pozitivní úlohu sehrává i způsob sběru nebezpečného odpadu. „Při mapování nepovolených skládek v loňském roce jsem se setkal pod Červeným kamenem s člověkem, který žil v domnění, že když už je někde hromada s odpadem, tak je k tomu určena. Ale v okamžiku, kdy došlo k jejímu odstranění, začal vozit odpad do sběrny,“ uvedl příklad pozitivní výchovy Kvita, který se netají tím, že se jedná spíš o bílou vránu než o masové uvědomění.

Velkým rizikem pro životní prostředí jsou i nájezdové rampy na opravu aut, kde si řidiči sami vyměňují olej. V lepším případě použitý motorový olej zachytí do nádoby, kterou ovšem neodvezou, v horším případě ho nechají volně vytéct do hlíny. „U nájezdové rampy u garáží pod Bílou horou jsme odvezli hned dva plné kbelíky motorového oleje,“ připomněl letošní nejkurioznější nález člen Občanského sdružení Hájenka Michal Žižka. Zároveň dodává, že se skládka pod Červeným kamenem paradoxně stala útočištěm chráněné ropuchy obecné, slepýše a ještěrek.

Další odstraňování nepovolených skládek závisí na finančních možnostech města. Tato etapa přišla daňové poplatníky zhruba na dvacet tisíc korun.


    [Top]    


Celoplošná deratizace města

K o p ř i v n i c e - V průběhu měsíců července a srpna bude na celém území města Kopřivnice prováděna deratizace. Deratizaci zajišťuje město ve spolupráci s OSBD Kopřivnice, SMVaK Nový Jičín, REKAZ Kopřivnice, Energetikou Tatra, a. s., Povodím Odry Opava a s dalšími podnikatelskými subjekty na území města (obchody, restaurace, prodejny, ubytovny).

Každý vlastník nebo správce objektu, kanalizace, horkovodů, kontrolních šachet apod., který se akce zúčastní, provede deratizaci na svém nebo svěřeném majetku na vlastní náklady a pro vyšší účinnost tohoto opatření ve stejném termínu jako město. Současně s deratizací bude provedena i desinsekce (postřik proti mravencům) na veřejných prostranstvích v majetku města. Deratizace a desinsekce proběhne ve dvou etapách (první v termínu od 20. - 30. 7., druhá od 20. - 30. 8.). Vzhledem k tomu, že výskyt hlodavců a jejich likvidace se dotýká podle zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví všech, vyzýváme tímto i obyvatele rodinných domků, vlastníky drobných provozoven, garáží apod., aby se do akce zapojili provedením deratizace na svém majetku ve stejném období jako město, neboť čím větší část města bude deratizací pokryta, tím vyšší bude účinnost zásahu.

Deratizaci bude provádět firma Jaroslav Surý, Gregorova 32, Nový Jičín, telefon 0777/04 56 78. Podrobnější informace můžete získat na odboru ŽP-VLHZ Městského úřadu Kopřivnice, telefon 87 96 83, vyřizuje Antonín Bubík.


    [Top]    


Absolventi zatím na úřad práce příliš nespěchají

K o p ř i v n i c e (dam) - Jen několik málo letošních absolventů škol a učilišť zatím využilo práva zaregistrovat se v evidenci nezaměstnaných na úřadu práce. „Odhadem jich je něco málo přes deset,“ nechal se slyšet vedoucí zdejší pobočky pracovního úřadu Zdeněk Petr.

Úředníci čekají větší příliv mladých nezaměstnaných až po prázdninách, kdy pro ně přestanou platit sociální výhody studentů. Na začátku července se počet lidí bez práce trochu zvýšil a dosahuje míry mírně přesahující jedenáct procent. Na tom se podepsalo mimo jiné ukončení jistého počtu pracovních smluv na dobu určitou v Tatře.


    [Top]    


Mykologická poradna každé pondělí

K o p ř i v n i c e (ili) - Od začátku tohoto měsíce funguje v rámci ekologické poradny v městském informačním centru kulturního domu mykologická poradna. Každé pondělí od 14 do 16 hodin bude poskytovat bezplatnou poradenskou službu Jaromír Durček z Lubiny.

„Pan Durček je odborník, který v širokém okolí se svými znalostmi nemá konkurenci. Už si zvykl, že houbaři jeho služby vyhledávají přímo doma. Teď jim vychází vstříc tím, že bude k dispozici každé pondělí přímo v Kopřivnici,“ netajil se radostí nad rozšířením poskytovaných služeb předseda ekologické organizace Občanské sdružení Hájenka Dalibor Kvita.


    [Top]    


Samolepky proti vhazování letáků jsou opět k vyzvednutí

K o p ř i v n i c e (ili) - V dubnu letošního roku se Občanské sdružení Hájenka připojilo ke kampani ’Reklamní materiály ne! Děkuji’. „Zjistili jsme, že pouze v Kopřivnici skončí v poštovních schránkách a následně v popelnicích zhruba osmačtyřicet tun letáků ročně. Na jejich výrobu je použito dřevo ze vzrostlého lesa o velikosti jednoho a půl fotbalového hřiště,“ přiblížil důvod podpory akce předseda Občanského sdružení Hájenka Dalibor Kvita.

Samolepky s tímto textem si po dotisku mohou občané bezplatně vyzvednout v ekologické poradně, která sídlí v městském informačním centru, každé pondělí od 14 do 17 hodin. „Od prvního června tohoto roku vstoupil v platnost zákon o regulaci reklamy, kde je přímo zakázáno distribuovat nevyžádanou reklamu,“ uvedl Kvita, „pokud lidé viditelně označí poštovní schránku příslušnou nálepkou, nesmí jim být ze zákona reklama do schránky vhozena.“


    [Top]    


Pietní vzpomínka u pomníku

K o p ř i v n i c e (ili) - Ve čtvrtek 27. června minutou ticha a položením kytičky uctili zástupci Svazu politických vězňů, členové Masarykova demokratického hnutí a ODS památku dr. Milady Horákové na stejnojmenné škole. Od její popravy letos uplynulo dvaapadesát let. „Přestože se jednalo o komorní setkání, v našich srdcích zůstane její památka stále živá,“ uvedl zástupce Svazu politických vězňů Bohuslav Ficek.


    [Top]    


Stíny

Dne 3. července ve večerních hodinách přijala hlídka městské policie oznámení, že u starého hřbitova někdo rozbíjí lavičky. Na místě byl přistižen pětapadesátiletý muž z Kopřivnice. Pro závažnost přestupku a náhradu škody se touto záležitostí bude zabývat přestupková komise.

Dne 7. července krátce před půlnocí při kontrole areálu koupaliště byl v celém okolí cítit velký zápach a dým. Následně bylo zjištěno, že dochází k pálení odpadu jedné z provozoven. Zdokumentovaný přestupek bude předán k dořešení odboru životního prostředí.

Dosud neznámý pachatel vnikl do Regionálního muzea Fojtství v Kopřivnici a odcizil pušku s perkusním zámkem z první poloviny 19. století a orientální pušku s křesadlovým zámkem z 18. století, obě zbraně jsou po odborných úpravách neschopné střelby. Na místě byl policejní psovod se služebním psem, který vypracoval pachovou stopu. Způsobená škoda činí 150 500 korun.

Z trestného činu zpronevěry je důvodně podezřelý čtyřiatřicetiletý muž z Kopřivnice. Muž si od pětačtyřicetileté ženy zapůjčil po dohodě videokameru, šperky a platební kartu. Věci prodal v zastavárně a peníze použil pro vlastní potřebu. Způsobená škoda činí 24 500 korun.


    [Top]    


Signál TV z Bílé hory asi v září

K o p ř i v n i c e (hod) - Zastupitelé ve Vlčovicích schválili dotaci Kabelové televizi Kopřivnice na dodávku technologie pro vysílač na rozhledně Bílá hora, který umožní lidem místních částí příjem vysílání KTK a pěti dalších volně šiřitelných programů. Po uzavření dohody s dodavatelem technologie se začne v průběhu prázdnin montovat potřebné zařízení. „Se zkušebním vysíláním se počítá v září. Budeme nabízet přijímací soupravy s různými velikostmi paraboly. Největší zájem předpokládáme o průměr 60 cm za cca 4 190 Kč, nebo o menší s průměrem 30 cm, která bude asi za 4 900 Kč.,“ sdělil ředitel KTK Jan Bittner.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.