Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Na zastupitelstvu se hovořilo o hospodaření i reformě

V l č o v i c e (hod) - Na zasedání zastupitelstva, které se uskutečnilo 27. června v Kulturním domě ve Vlčovicích, se projednávalo celoroční hospodaření města Kopřivnice za rok 2001 a také se hovořilo o závěrečném účtu města za stejné období. Zastupitelé hospodaření schválili bez výhrad, ale Marie Pešlová s hospodařením spokojena nebyla. Při projednávání závěrečného účtu města nešetřila invektivami na stranu vedení města, jako například že nepodporují drobné podnikatele, že na výstavbu domova důchodců jdou z rozpočtu města jen tři miliony. Starosta Tichánek ji během jejího vystupování napomenul, aby mluvila jen za sebe. „Mám právo mluvit jako politik, jako strana, která se zúčastnila komunálních voleb, minimálně za ty lidi, kteří mě volili,“ nedala se odbýt Pešlová. Místostarosta Krajčír jí oponoval tím, že dnes je členkou jiné politické strany, než za kterou kandidovala v komunálních volbách. Pešlová totiž během přímého přenosu měla na halence připnutou placku s velkým nápisem strany Naděje.

Právě hospodaření města a prodej nebytových prostor na ulici Štefánikově si vyžádalo dvouhodinové projednávání, kdy se před televizními kamerami probíral i rozvod manželů Mrózkových.

Bodem, kde došlo opět k zádrhelu, byla rozpočtová opatření k rozpočtu města na letošní rok. Zastupitelé za ODS vznesli připomínku, zda by audit města nemohla dělat například firma, která jej dělala pro Slumeko v předchozím období. Byl totiž levnější. Pro město a firmy řízené městem provádí audit ostravská firma Fin-Partner, s. r. o., která, jak řekl místostarosta Alois Janek, kontroluje hospodaření města Ostravy i kraje Moravsko-slezského. Pešlová se ozvala, že postrádá audit bytového hospodářství.

Největší diskuzi si vyžádala reforma veřejné správy. Od 1. ledna 2003 bude Kopřivnice úřadem třetího stupně a právě od tohoto data musí převzít asi pětapadesát pracovníků z okresního úřadu. Zastupitelé se bavili o variantách a po diskuzi schválili dvě - první se týká přístavby úřadu a druhá odkoupení ubytovny tzv. včelínu. Zastupitelé se shodli v tom, že by se měly hledat cesty, jak získat od státu co nejvíce peněz na financování celé reformy.

Pešlová nařkla vedení města, že rok ví o reformě, ale že za celý rok nic nedělalo. Na to se ohradil jak starosta, tak Pavla Jurková, vedoucí kanceláře tajemníka, která řekla, že zákon byl schválen 13. června a že vedení města spolu s vedoucími příslušných odborů se víc jak půl roku intenzivně zabývá reformou veřejné správy.

Zastupitelé schválili navýšení od příštího volebního období o dva členy, takže po volbách jich bude pracovat třiadvacet.


    [Top]    


Rada měla na programu i prodej domů

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada města se na své šestapadesáté schůzi konané 2. července zabývala památníkem Emila Zátopka. „Rada města schválila uzavření smlouvy s Jiřím Sibinským na realizaci památníku Emila Zátopka, který bude umístěn v centru města na prostranství před schodištěm směřujícím k Technickému muzeu. Samotný pomník by měl stát sto šedesát pět tisíc korun a jeho slavnostní odhalení bude 21. září, kdy se uskuteční Běh rodným krajem Emila Zátopka,“ rozebral projednávaný bod programu místostarosta Zdeněk Krajčír.

Rada města vzala na vědomí informace o průběhu prodeje bytových domů v Kopřivnici, který má tentokrát na starosti REKAZ. „V současnosti se obyvatelé všech pěti domů určených k prodeji vyslovili pro koupi s tím, že samotná koupě bude realizována prostřednictvím družstev nájemců. Právě ke konci června a začátkem července se konaly ustavující schůze a zapsány v obchodním rejstříku by měly být v během prázdnin, v září nebo říjnu se předpokládá projednávání kupních smluv v orgánech města,“ doplnil Krajčír.

„Rada města na základě ekonomického zhodnocení vývoje tržeb na parkovacích automatech na ulici Štefánikově před bývalou Manou a tržnicí uvažuje o tom, že by po otevření Kauflandu zrušila parkovací automaty v této lokalitě,“ komentoval další projednávaný bod programu schůze rady Krajčír.

Reformou veřejné správy se opět zabývali radní. Ti po zvážení všech připomínek a úkolů schválili zadávací podmínky výběru dodavatele pro veřejnou zakázku ‘Projektová dokumentace a inženýrská činnost - přístavba MÚ Kopřivnice’. Dále také schválili seznam vyzvaných uchazečů pro podání nabídky a složení posuzovací a hodnotící komise. „Termín pro posouzení nabídek byl stanoven na 19. července. V tento den se bude konat i mimořádná rada, neboť čas nás neúprosně tlačí,“ uzavřel místostarosta Krajčír.

Radní schválili výjimku z vyhlášky města o zabezpečení veřejného pořádku č. 5/1995, a to firmě Ludvík Moravia na 24. srpna z důvodu probíhajících kulturních akcí v době pouti před kulturním domem a klubu Nora na 23. srpna z důvodu konání dvoudenního hudebního festivalu na letním stadioně.


    [Top]    


Čtyřlístkem i Salusem již prošli první klienti

K o p ř i v n i c e (dam) - Čtyři týdny po zahájení provozu nového krizového centra pro děti Čtyřlístek byl pod jeho střechou ubytován první klient. Podle signálů, které má vedení zařízení, zřejmě k sedmnáctileté dívce z Frenštátu pod Radhoštěm brzy přibydou další dětští obyvatelé Čtyřlístku.

„Přestože začátek byl trošičku pomalejší, i Čtyřlístek se začíná rozjíždět a fungovat tak, jak bylo plánováno,“ řekla nová ředitelka domova Salus Helena Valentíková. Právě střešní nadstavbou tohoto azylového domu pro rodiče a děti v tísni, realizované ze sponzorských darů a příspěvků města, totiž krizové centrum Čtyřlístek s kapacitou přibližně desíti lůžek vzniklo.

Po poměrně dlouhé rekonstrukci, která si vyžádala víc jak půlroční přerušení provozu zařízení, se znovu rozjel také azylový dům pro matku a dítě v tísni. „Když se tehdy ještě Malina otvírala poprvé, tak měsíc trvalo, než začali přicházet první klienti. Proto jsme pochopitelně počítali s tím, že bude chvíli trvat, než si lidé zvyknou na to, že už zase fungujeme,“ řekla Valentíková. Zpráva o znovuotevření Salusu se však do povědomí potřebných dostala zřejmě dost rychle. Již během prvních čtyř týdnů se v něm vystřídaly tři klientky s dětmi a Valentíková brzy očekává další. „Vypadá to, že v krátké době nejen naplníme kapacitu, ale budeme znovu praskat ve švech, jak bylo u tohoto zařízení běžné,“ řekla šéfka Salusu. S využíváním nově vzniklých kapacit v podkroví pro ubytování matek s dětmi se podle ní však nepočítá. „Čtyřlístek je zařízení určené výhradně dětem,“ tvrdí Helena Valentíková s tím, že využití pokojů v nejvyšším patře bude možné pouze jako krátkodobé a výjimečné řešení. Domov Salus poskytuje také útočiště lince důvěry, ta svůj provoz však společně se Čtyřlístkem a azylovým domem nezahájila. „Linka se rozjede až od září. Rozhodli jsme se tak po dohodě s lidmi, kteří budou u telefonu držet služby,“ tvrdí Valentíková s tím, že v době, kdy se zajíždí provoz v domě, by stejně nebylo vhodné telefonní poradenství spustit.


    [Top]    


Valná hromada projednala výsledky i vývoj v Tatře

K o p ř i v n i c e (dam) - Tatra skončila své hospodaření v loňském roce se ziskem, její akcionáři se však dividend nedočkají. Mimo jiné také o tom jednala řádná valná hromada společnosti, jež se sešla poslední červnové pondělí v kinosále správní budovy automobilky.

V minulém roce Tatra a její dceřiné společnosti dosáhly konsolidovaného zisku ve výši pětaosmdesáti milionů při obratu, který přesáhnul 5,4 miliardy korun. „Dividendy vypláceny nebudou. Celý zisk bude určen na tvorbu zákonem stanovených rezerv a snižování starých dluhů,“ prohlásil předseda představenstva Tatra, a. s., Milota Srkal.

Akcionáři přítomní na valné hromadě představovali dohromady třiapadesátiprocentní podíl v Tatře a rozhodovali mimo jiné také o změně stanov společnosti.

Do předmětu podnikání přibylo například poskytování telekomunikačních služeb či zastupování v celním řízení.

„V případě telekomunikací to bylo nutné, abychom mohli pokračovat v restrukturalizaci informačních technologií v Tatře. Celní zastupování zase potřebujeme pro prodej výrobků našich dceřiných společností. Změny ve stanovách si vyžádaly naše stávající činnosti, rozhodně spektrum oborů, ve kterých podnikáme, nerozšiřujeme,“ ubezpečil Srkal.

Naopak zeštíhlování firmy je cílem Američanů, také proto se hodlají co nejdříve zbavit dceřiných společností Energetika Tatra, Doprava Tatra a Galvanovna Tatra. „Minoritní akcionáři se dotazovali na prodej dceřiných společností, my jsme tento náš záměr potvrdili,“ řekl Srkal. Proces prodeje je u všech tří podniků zhruba stejně daleko. Tatra již zná jména zájemců o koupi svých dceřiných společností a ti by do konce července měli zaslat první nabídky, které bude management automobilky dále zpracovávat.

„Prvního kupce bychom mohli znát v měsíci září. To je však velmi optimistický odhad. Rádi bychom ale prodej uzavřeli do konce tohoto roku,“ řekl předseda představenstva Tatry. Podle Srkala se automobilka rozhodně nehodlá svých dcer zbavovat za každou cenu. „Prodej musí být pochopitelně výhodný. Pokud nás žádná nabídka neuspokojí, budeme čekat,“ tvrdí. Kromě výše kupní ceny bude prý o novém majiteli tří prodávaných firem rozhodovat také podnikatelský záměr kupce.

„I kdybychom chtěli, tak nám nemůže být jedno, co se bude v těch společnostech dít, až je prodáme. Málo závislí jsme pouze na Galvanovně, ale na Dopravě a Energetice automobilka závisí,“ uvedl Milota Srkal s tím, že osamostatnění by například pro Dopravu mohlo znamenat ekonomický rozvoj.

Letos by mohl být ekonomický výsledek Tatry zase o něco příznivější, alespoň v případě, že se podaří realizovat oproti loňsku značně zvýšené plány výroby a prodeje vozů.

„Myslím, že letos bychom mohli vyrobit a prodat něco mezi dvěma tisíci a dvěma tisíci čtyřmi sty vozidly,“ nechal se slyšet Milota Srkal. Největší podíl na tom bude mít víc jak tisícová zakázka pro Indii a také většina dalších vyrobených tatrovek poputuje na tradiční východní trhy.

„Snažíme se propracovat i na jiné trhy, jako třeba do USA, ale v tomto případě jde o dlouhodobou záležitost,“ tvrdí šéf představenstva Tatry. Více práce prý mají také dceřiné společnosti, které již plní první objednávky partnera nových majitelů Tatry - společnosti Terex. Zakázek od Terexu by prý navíc mělo přibývat.


    [Top]    


Hasiči pochytali v centru města tři včelí roje

  Podnikoví hasiči Tatry při odchytu
prvního roje. Během následujících
několika hodin odchytili
na stejném místě další dva.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - V samotném centru Kopřivnice se poslední červnový čtvrtek zřejmě zalíbilo rojícím se včelám. Tatrováčtí hasiči museli během několika hodin téměř na stejném místě odchytit hned tři roje.

První výjezd hasiči uskutečnili krátce po desáté hodině dopoledne na oznámení Policie ČR. Z žebříku hasiči ve speciálních oblecích odchytili včely, které se usadily zhruba ve třímetrové výšce na smrku v těsném sousedství altánu naproti kulturnímu domu, kde právě probíhalo poslední zvonění žáků zdejších základních škol.

O dvě hodiny později se na stejném místě usadilo již druhé včelstvo a hasiči museli do akce znovu. „Během druhého zásahu si mí lidé všimli, že o pět metrů dál se usazuje další roj. Hodinu jsme vyčkali, než se roj slétnul a odchytili jsme i ten,“ řekl velitel podnikových hasičů v Tatře Miroslav Hlinka. Podle jeho slov je nakumulování tří rojů během několika hodin a ještě na stejném místě raritou.

Tatrováčtí hasiči vyjíždějí ročně v průměru k desíti podobným případům. Většinou navíc likvidují nebezpečí, které pro občany znamenají narojené vosy.

Odchytu včel byl přítomen také včelař, na základě jeho rozhodnutí však žádný ze tří rojů v novém úle neskončil. Včelaři se obávají ujmout se neznámých včelstev, ta totiž mnohdy mohou být nositelem závažných chorob, jež mohou zdecimovat celé kolonie včel.


    [Top]    


Učitelky se snaží s dětmi jezdit i na více dní, prý ať se populace rozrůstá

L u b i n a - Z desetileté spolupráce mezi Základní školou v Lubině a místní mysliveckou společností profitují obě strany. Myslivci každoročně od školáků získávají nemalé množství kaštanů pro zvěř a na oplátku dětem připraví nezapomenutelné dopoledne.

Na myslivecké chatě v Lubině připravili pro děti opékání špekáčků a vyhlášení nejaktivnějších sběračů. Vítězný Lukáš Mechl nasbíral 90 kg, trojici nejlepších uzavírají Jiří Feix a Míša Olšák. Odměněno bylo po zásluze všech dvaačtyřicet zúčastněných. „Děti hlavně potřebují prostor, kde se mohou vybít, a tady je pro ně ideální prostředí. Nesmí se pořád přetěžovat,“ podotkl spoluorganizátor setkání, myslivec Josef Boháč. Původně drůbežárna byla v sedmdesátých letech předána JZD do užívání myslivcům, kteří si ji dále vylepšovali. Součástí akce byla i ukázka myslivecké zbraně nazývané kulobrok a brokovnice z 49. roku, na jejíž přesnost majitel Vladislav Rýdl nedá dopustit.

Děti pak pokračovaly v netradičním dni přespáním ve škole. „Je to pro ně velký zážitek. Na karimatkách ve spacácích spí chlapci v jedné třídě a děvčata ve druhé. Mezi desátou a jedenáctou hodinou v noci pak absolvují stezku odvahy,“ nastínila průběh večera ředitelka malotřídky Ivana Davidová. Se smíchem a s trochou nadsázky pak dodává, že se těší nejen děti, ale i rodiče. „Snažíme se jezdit i na více dní, ať se populace rozrůstá a my máme koho učit.“ Když Ivana Davidová nastoupila před dvěma léty do funkce, navštěvovalo školu 39 dětí, o rok později 46 a po prázdninách nastoupí 50. „Letos bylo u zápisu dokonce devatenáct dětí, ale tři dostaly odklad. Ale i tak budeme mít 16 prvňáčků,“ libuje si nad nárůstem dětí Davidová.

I. Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.