Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


MDO o víkendu zahrál v Kolíně

K o l í n (dam) - Mezi téměř pěti desítkami kapel, které přijely na jubilejní čtyřicátý ročník Kmochova Kolína, byl také Městský dechový orchestr Kopřivnice. Ten o minulém víkendu odehrál samostatný hodinový koncert a také absolvoval pochod městem a závěrečný monster koncert. Pořadatelé festivalu, který patří k největším v Evropě, pozvali kromě kolínských a mládežnických orchestrů jen čtyři tuzemské kapely. „Velice si vážíme toho, že jsme byli vybráni, je to pro nás pocta,“ řekl dirigent MDO Alois Hrnčárek. Jej stejně jako celou kapelu čeká již o posledním červnovém víkendu další festival ve Zlíně.


    [Top]    


Evropský svátek hudby slibuje žánrový koktejl mnoha chutí

K o p ř i v n i c e (dam) - Celý zítřejší den bude v centru Kopřivnice jedním velkým koncertem. V rámci Evropského svátku hudby čekají na příchozí zcela zdarma vystoupení dvanácti kapel a interpretů hrajících nejrůznější žánry.

Akce, při jejímž pořádání organizátoři spoléhají na přízeň počasí, neboť proběhne pod širým nebem a není připravena mokrá varianta, začne už v devět ráno vystoupením školní kapely Petrklíč ze ZŠ Alšova. Celý dopolední program, ve kterém Petrklíč vystřídá OG&BA band ze školy náměstí a uzavře jej ostravská skupina Druhá šance, je určen především školákům, ale poslechnout si jej může samozřejmě každý, kdo bude mít čas a chuť.

Hlavní program druhého Evropského svátku hudby pořádaného v Kopřivnici odstartuje o půl třetí odpoledne. „První se na pódiu, které letos bude na schodech ke kulturnímu domu, objeví Javořinka,“ řekl dramaturg programu Jiří Cachnín s tím, že tento malý dechový orchestr z Lichnova má v poslední době velmi dobré jméno. Po dechovce přijde na řadu vystoupení Spirituál kvartetu, dívčího studentského souboru, který má na repertoáru především populární žánr.

Krátce po šestnácté hodině by měla již podruhé zahrát bluesgrasová Druhá šance, její melodie laděné do stylu country o hodinu později vystřídá rovněž ostravská Calata, kapela hrající historický folk a patřící v tomto žánru k tuzemské špičce. Příznivci stále populárnějšího parafrázování lidových písní si přijdou na své krátce před šestou hodinou večer. Právě osobité úpravy lidové hudby a prolínáním rockových, jazzových a bluesových prvků s lidovou melodikou totiž charakterizuje skupinu Benedikta.

Lahůdkou pro hudební labužníky by mělo být vystoupení Daniela Skály. „Je to cimbalista, studující hru na tento nástroj na vysoké škole v Maďarsku. Zajímavé na něm je, že na cimbál hraje veškerou muziku od lidové až po Beethovena,“ láká posluchače Cachnín. Cimbál bude v prostoru před kulturním domem znít také mezi půl osmou a osmou hodinou. Tentokrát však půjde o běžný folklórní repertoár v podání muziky Šajtar. Následovat bude půlhodinka jazzu a swingu v podání místního OP Jazz Bandu hrajícího v novém složení.

O půl desáté začne hrát další kapela, která stejně jako většina letošních účinkujících pochází z ostravské kulturní líhně. Skupina Potok je další z těch, která spojuje pramínky jednotlivých hudebních žánrů v celistvý proud. V jejich projevu si posluchač najde jazz, blues, folklór, ale základem zvuku kapely je rocková písnička.

Největší lákadlo si pak organizátoři Evropského svátku hudby schovali na závěr. Kolem půl jedenácté v noci by měla začít hrát brněnská kapela Chorchestr známá svou pestrou a veselou muzikou. K nástrojové obsadě běžné pro rockové kapely, dechům a smyčcům v poslední době Chorchestr přidal i sampler.


    [Top]    


Juvenalis Musica se letos vydařila

K o p ř i v n i c e (dam) - Bezesporu nejvyšší úroveň ze všech čtyř dosud proběhlých ročníků mělo letošní koncertní setkání sólistů a souborů základních uměleckých škol Juvenalis Musica.

Minulou středu večer se v kinosále sešli zástupci sedmi škol, z okolí chyběla pouze původně ohlášená ZUŠ Studénka. Největší ovace publika si vysloužil vynikající mladý klavírista Jan Juráň strhujícím výkonem ve skladbě Arama Chačaturjana Toccata es moll. Velmi dobří však byli i ostatní vystupující.

Úspěch letošního Juvenalis Musica rozptýlil také pochybnosti dramaturga akce Jiřího Cachnína o tom, zda má smysl pořádat další taková setkání. „Je to menšinový žánr, ale přišlo sedmdesát lidí. Navíc takové akce stojí za to už jen proto, že si začínající muzikanti mají kde zahrát před publikem,“ nechal se slyšet Cachnín.


    [Top]    


Janáčkovy Hukvaldy začínají, první koncert je v sobotu

H u k v a l d y (dam) - Dvěma prvními koncerty se už tuto sobotu začne psát historie devátého ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Janáčkovy Hukvaldy. Během posledních dvou červnových a prvního červencového víkendu si mohou milovníci klasické hudby vychutnat celkem čtrnáct koncertů, na kterých zazní hudba autorů zvučných jmen v podání špičkových tuzemských i zahraničních interpretů. Jeden z vrcholných okamžiků festivalu je připraven už na zahajovací den. V sobotu v osmnáct hodin večer by do amfiteátru v oboře měli zamířit především milovníci symfonické hudby a sborového zpěvu. V podání ostravské Janáčkovy filharmonie, Slovenského filharmonického sboru a sólistů Zdeny Kloubové, Lea Vodičky a Romana Janála tam totiž zazní Dvořákovo Te deum laudamus a valašské nokturno Na Soláni Čarták z pera Leoše Janáčka. Janáčkova hudba bude znít samozřejmě hned na několika koncertech. Krédem pořadatelů festivalu je totiž vracet jeho hudbu do míst, která miloval a která inspirovala jeho tvorbu. Slyšet bude možné jeho Káťu Kabanovou, Suitu op. 3 pro orchestr, Simfoniettu a další skladby. Káťu Kabanovou si však letos návštěvníci festivalu nebudou moci vychutnat v jedinečném prostředí amfiteátru, neboť představení pořadatelé z obav z nepřízně počasí naplánovali na prkna ostravského Divadla Antonína Dvořáka.


    [Top]    


Nesselsdorf vyprodukoval nové CD

K o p ř i v n i c e (dam) - Šest nových skladeb je na čerstvém CD zdejší kapely Nesselsdorf. Kromě nich je na naposledy vyprodukovaném nosiči, nazvaném By only mecssary, také datová příloha, která obsahuje skladby z obou předcházejících CD ve formátu MP3 a další multimediální materiál.

Hudba, která se na By only mecssary objevuje, je podle Petra Sasína svižnější a zní kytarověji a je poněkud méně elektronická, než je u tria zaměřeného na taneční muziku zvykem.


    [Top]    


Recesisté v pyžamech se chystají na Javorník a do Guinnessovy knihy

K o p ř i v n i c e (dam) - S cílem zapsat český rekord v největším počtu lidí na turistickém výletě oděných v nočním úboru a především s vidinou skvělé zábavy se skupina recesistů chystá tuto sobotu vyrazit na Velký Javorník.

Sraz účastníků Pyjamo Tour de Javorník s pořadovým číslem dvě je už ve tři čtvrtě na deset ráno na vlakovém nádraží v Kopřivnici. Součástí recesní akce bude také soutěž o nejmladšího účastníka a nejhezčí dětský, dospělácký a nejerotičtější noční úbor.


    [Top]    


Kino Puls nabídne třeba Krále Škorpióna

K o p ř i v n i c e (dam) - Ze šesti filmů si bude moct vybrat každý, kdo se rozhodne v době ode dneška do úterý navštívit kopřivnické kino Puls.

Poprvé se v sále setmí už dnes ve tři hodiny odpoledne. Další představení totiž čeká nejen na seniory v rámci jejich filmového klubu. Tentokrát se mohou těšit na vítěze letošní oscarové noci. Drama Čistá duše si totiž odneslo hned čtyři sošky americké filmové akademie včetně těch za nejlepší film, režii či adaptovaný scénář. Film vypráví životní příběh geniálního matematika, jehož mysl otravuje zákeřná duševní choroba. Autorem snímku je režisér Ron Howard. V hlavní roli zazářil hvězdný Russell Crowe.

Lidé, kteří dávají přednost tuzemské produkci, jistě nepohrdnou možností vidět smutnou komedii Babí léto. Film režiséra Vladimíra Michálka bude Puls reprízovat dnes odpoledne i večer a ještě zítra v osmnáct hodin. Hlavním hrdinou Babího léta je pětasedmdesátník, který si hodlá užívat života plnými doušky, což mnozí lidé v jeho okolí včetně milované manželky jen stěží chápou. Babí léto je filmem založeným především na brilantním herectví Vlastimila Brodského, Stanislava Zindulky a Stelly Zázvorkové, kteří si také za své účinkování ve filmu vysloužili Českého lva. Film, který je podle jeho tvůrců o přátelství, lásce a neumírání, je věnován Vlastimilu Brodskému, pro kterého byl hlavní hrdina poslední rolí.

Zítra bude mít v Kopřivnici premiéru také jeden z komerčních hitů sezony. Americká hororová komedie Král Škorpión v Pulsu poběží od pátku až do pondělka vždy od půl deváté večer. Děj filmu začíná před pěti tisíci lety. Ctižádostivý bojovník Memnon je přesvědčen, že je povolán vládnout lidem, žijícím v nedohledné egyptské poušti. Postavil armádu a v jejím čele likvidoval každého, kdo se nechtěl podřídit jeho vůli. Král Škorpión je jakousi dotáčkou veleúspěšné Mumie se vrací. Právě tam se poprvé objevila stejnojmenná postava a producenti se rozhodli natočit samostatný film o vůdci válečníků, který výměnou za záchranu života zaprodal svoji duši bohu Anubiovi. V titulní roli se objeví profesionální zápasník The Rock, vlastním jménem Dwayne Douglas Johnson, pod režijním vedením Stephena Sommera, v jehož filmografii nalezneme například Masku s Jimem Carreym.

V sobotu a v neděli v osmnáct hodin má Puls na programu další komedii. Tentokrát jde o snímek Wasabi natočený ve francouzsko- japonské koprodukci. Na své si přijdou především milovníci charismatického Jeana Rena. Ten si ve Wasabi zahrál zemitého policajta, kterého z běžného života vytrhne telefonát z Japonska, podle nějž před pár dny zemřela jeho životní láska Miko, jež jej před dvaceti lety záhadně opustila. Po příjezdu do Japonska na Huberta čeká speciální dědictví - jeho dcera, o jejíž existenci neměl tušení, a navíc také notná dávka dobrodružství okořeněná spoustou černého humoru. Režisérem filmu je Gerard Sterin.

Pondělní a úterní podvečerní představení budou patřit psychologickému thrilleru s milostnými prvky Policajtka. Citově nenaplněná chicagská policistka Sharon (Jennifer Lopez) se při pronásledování nebezpečného zločince dostane do smrtelně nebezpečné situace, ze které ji jako zázrakem zachrání neznámý muž. Policistku a jejího zachránce záhy spojí citový vztah, ve kterém se společně pokusí vyrovnat s temnými tajemstvími své minulosti. Film natočil režisér Luis Mandoki, který má v romantickém žánru značné zkušenosti.

Filmový klub v úterý nabízí velmi drsnou americkou komedii Štěstí.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.