Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Dlužníků OSBD díky soudu ubývá

K o p ř i v n i c e (dam) - Počet dlužníků i samotnou výši dluhu na nájemném se daří snižovat oblastnímu bytovému družstvu, jeho předseda Jiří Rýdel si v tomto směru velmi pochvaluje práci novojičínského okresního soudu.

„Práce soudu se velice zrychlila. Od podání žaloby je do osmi až desíti týdnů soud, což je vynikající věc,“ tvrdí Rýdel

V současné době neplatiči OSBD dluží zhruba 3,5 milionů korun, v minulosti se přitom dluh pohyboval kolem pěti milionů. Celkové pohledávky družstva jsou však vyšší, neboť do dluhu nejsou započítány poplatky z prodlení. „Významnou část dluhu, zhruba dva miliony, má na svědomí skupinka asi desíti dlužníků. Jsou to již odsouzení lidé, kterým však musí být poskytnut náhradní byty, které v současnosti nemáme k dispozici. Proto tito notoričtí neplatiči stále obývají byty, za které neplatí, a jejich dluh narůstá,“ řekl Rýdel. I v tomto případě se však prý blýská na lepší časy. Družstvo by totiž mělo již brzy získat vhodné byty a své dlužníky přestěhovat. Do srpna by tak současná dlužná částka mohla klesnout i o víc jak půl druhého milionu.

Podle Rýdla nese ovoce také přísnější přístup k řešení jakýchkoliv dluhů, a to i v případě malých částek. „Devadesát procent lidí, kteří dluží třeba jen jeden nájem, na upomínku družstva vůbec nereagovalo. Proto nyní družstvo upomíná dlužníky jen jednou, pokud nezaplatí, posíláme rozkazní žalobu soudu, který platbu nařídí,“ vysvětlil předseda OSBD. Podle zkušeností družstva asi dvě třetiny takto obeslaných lidí okamžitě zaplatí, a to přesto, že částka, pro kterou musí do peněženky sáhnout, je vyšší nejen o poplatky z prodlení, ale také o minimálně šest set korun za soudní poplatky.

Podle Rýdla je očištění družstva od dluhů důležité nejen pro efektivitu jeho hospodaření, ale také pro úspěšné jednání s peněžními ústavy. „Žádáme o úvěry na rekonstrukce domů a banky se při prověřování družstva na dlužníky nedívají zrovna přívětivě,“ vysvětlil důvod svého snažení Rýdel.


    [Top]    


Akcionáři Tatry upraví stanovy

K o p ř i v n i c e (dam) - Američany ovládané představenstvo Tatry poprvé svolává na pondělí čtyřiadvacátého června řádnou valnou hromadu společnosti. Akcionáři automobilky budou jednat tradičně od devíti hodin ráno v kinosále správní budovy firmy. Hlavním bodem programu bude projednání zprávy o podnikatelské činnosti a stavu majetku společnosti. Podílníkům Tatry bude prezentována také účetní uzávěrka a návrh představenstva na vypořádání hospodářského výsledku minulého roku. Dojde však i na změny stanov společnosti, v předmětu podnikání Tatry mají přibýt balicí činnosti, zastupování v celním řízení či poskytování telekomunikačních služeb.


    [Top]    


Zasedání zastupitelstva bude ve Vlčovicích

K o p ř i v n i c e (hod) - Za týden ve čtvrtek 27. června se uskuteční již třiadvacáté zasedání zastupitelstva. Ke svému jednání se sejdou zastupitelé tentokrát ve velkém sále Kulturního domu ve Vlčovicích v 16.30 hodin.

Hlavními body programu bude schválení závěrečného účtu města Kopřivnice za rok 2001, stanovení počtu členů zastupitelstva pro příští volební období, prodej nebytových jednotek č. 1154/26 a 1155/27 v domě č. p. 1154 - 1156 na ulici Štefánikově, smlouva o poskytnutí dotace pro KTK, s. r. o., na výstavbu a provoz vysílače kabelové televize Bílá hora, obecně závazná vyhláška města č. 2 - Požární řád města. Dále se budou projednávat finanční záležitosti města (dotace, smlouvy, rozpočtová opatření k rozpočtu města na letošní rok) a majetkoprávní úkony města a řada dalších bodů na základě programu schváleného zastupitelstvem města na zasedání, včetně organizačních záležitostí a informací v bodu Různé, např. restrukturalizace energetických otopných systémů města, návrh postupu města v souvislosti s reformou veřejné správy a jiné.


    [Top]    


V letošním roce se vybralo nejméně peněz

K o p ř i v n i c e (hod) - Letošní pátý ročník Běhu Terryho Foxe byl poznamenán nejen nejmenší účastí v hlavní den akce, ale vybralo se i nejméně peněz, a to 16 524 korun. Nejvíce peněz se vybralo ve druhém ročníku akce v roce 1999 - 27 510 korun. V prvním roce - 1989, kdy se akce pořádala, se vybralo 20 814 Kč.


    [Top]    


Dětské centrum bylo na Mostlympiádě

P ř e r o v (ili) - První červnový víkend se děti z Dětského centra v Kopřivnici spolu s klienty Ústavu sociální péče ve Vlčovicích zúčastnily druhého ročníku Mostlympiády v Přerově. Akce, při které si mohou změřit síly osoby s různým druhem postižení i osoby bez postižení, byla pojata jako sportovně-dovednostní. Soutěžící měřili síly hned v osmi disciplínách - hod na cíl, do dálky a do bodové výseče, slalom mezi kužely, vertikální skok, kuželky. U skoku z místa a šplhu byla pro vozíčkáře připravena alternativa na záběr z jednoho místa a přitahování se na laně.

„Den před samotnou soutěží byl pro děti připraven zajímavý program. Mohly si vyzkoušet v rámci ukázek chráněných dílen pletení košíků, výrobu keramiky, glazurování,“ přiblížila průběh víkendu v Přerově učitelka Vlasta Slováčková. Pro účastníky byly pořádány soutěže a zároveň probíhala diskotéka, kterou uváděl moderátor počasí Michal Jančařík. Večerní galakoncert se pak hemžil osobnostmi naší populární scény včetně hosta z Itálie. „Děti měly opravdu nevšední zážitky i ze závěrečného ohňostroje,“ hodnotila doprovodný program Mostlympiády Slováčková, „ze šestnácti dětí z dětského centra se čtyři umístily na medailových místech.“

Ještě úspěšnější byla vlčovická Kopretina. Šest klientů - čtyři chlapci a dvě dívky - přivezlo dohromady čtyři medaile. „Všichni byli opravdu úžasní. Obsadili dvě pátá místa, jedno třetí, dvě druhá a jedno první,“ hodnotila výkony svěřenců vychovatelka Xenie Šustalová. Zlatý Pavel Kaluža získal za prvenství v osmiboji vyhlídkový let nad Přerovem.


    [Top]    


Stíny

Dne 20. května bylo započato šetření trestného činu neplnění odvodní povinnosti, ze kterého je podezřelý T. D. z Kopřivnice, který se bezdůvodně nedostavil k odvodnímu řízení na Územní vojenskou správu v Novém Jičíně, ačkoliv byl řádně a včas předvolán povolávacím rozkazem, který si osobně převzal.V době od 9. do 12. června neznámý pachatel v Kopřivnici v zahrádkářské kolonii Pod Váňovým kamenem násilím vnikl do dvou zahradních chatek, kdy z jedné z nich nic neodcizil a z druhé odcizil dvouplotýnkový vařič s propanbutanovou láhví v hodnotě tisíc korun. Na poškození zařízení chatek vznikla škoda ve výši 1 650 korun.

V době od 12. do 13. června bylo provedeno vloupání do kavárny U Muzea, ze které neznámý pachatel odcizil alkohol v hodnotě dva tisíce korun a na poškození zařízení kavárny vznikla škoda ve výši jednoho tisíce korun.

Dne 14. června v brzkých ranních hodinách řešili strážníci městské policie rušení nočního klidu na ulici I. Šustaly. Dotyčného se na místě nepodařilo uklidnit, proto byl přivolán lékař, který následně rozhodl o převozu do nemocničního zařízení.

Dne 15. června řešili strážníci městské policie rozbité dveře na jednom z panelových domů na ulici Alšově. Škodu způsobil nájemník domu, který se po rozbití dveří ihned dal na útěk. Jen díky všímavosti dalších obyvatel domu, kterým není lhostejný společný majetek, se pachatele podařilo usvědčit. Dotyčný uhradí škodu na majetku a k tomu ještě blokovou pokutu.


    [Top]    


Stavba cementárny by mohla začít ještě v září

Š t r a m b e r k (dam) - V těchto dnech ministerstvo životního prostředí vydává rozhodnutí ve věci zamýšlené stavby cementárny ve Štramberku. Konečné ano či ne z úst ministerských úředníků musí zaznít do desíti dnů od veřejného projednání studie vlivu stavby na životní prostředí (EIA), které se za značného zájmu veřejnosti uskutečnilo desátého června ve Štramberku.

Přestože projednávání studie proběhlo bez větších problémů, představitelé ekologické iniciativy Děti Země, jež jsou zřejmě největším odpůrcem stavby, požadují po ministerstvu, aby nařídilo další veřejné projednání. Svůj požadavek odůvodňují jednak malou kapacitou sálu, do kterého se nevešli zdaleka všichni zájemci, a také to, že v sále bylo značné množství zaměstnanců společnosti Kotouč.

„V případě, že by stavba cementárny nebyla povolena, tak by se lom postupně zasypával nevyužitým méně kvalitním vápencem a během osmi až desíti let by se přestalo těžit úplně a Kotouč by zanikl, a to naši zaměstnanci dobře vědí,“ řekla mluvčí Kotouče Věra Breiová s tím, že zdaleka ne všechna kladná vyjádření ke stavbě zněla z úst zaměstnanců lomu a vápenky. „Město Štramberk mezi svými občany provádělo anketu a jejím výsledkem byla osmdesátiprocentní podpora záměru stavět cementárnu, a to se, myslím, ukázalo i při projednávání EIA,“ uvedla Breiová.

Největší obavy mají obyvatelé štramberské čtvrti Kozina a také lidé bydlící okolo kopřivnické ulice Záhumenní z navýšení kamionové dopravy. „Tento problém se samozřejmě snažíme řešit. Ideální by bylo vybudování spojky areálem Kotouče a její napojení na zvažovaný obchvat obce Rybí. „Tato varianta nezáleží jen na našem rozhodnutí, ale také na tom, jak úspěšná budou jednání s krajskými a státními orgány, které by obchvat Rybí zajišťovaly,“ tvrdí ředitel Kotouče Ladislav Stašek s tím, že rozhodně ještě do zahájení výroby v cementárně bude vybudována cesta, která odkloní kamiony projíždějící skrz Kozinu.

Přestože v Kotouči doufají v kladné rozhodnutí ministerstva, s požehnáním jeho úředníků prý problémy rozhodně neskončí. V případě kladného rozhodnutí podá investor, kterým je společnost Lasselsberger, žádost o vydání územního rozhodnutí a právě územní řízení budou podle prognóz vedení Kotouče provázet další obstrukce. „Rozhodně to nepůjde hladce, a pokud si to někdo myslí, tak se mýlí. Odpůrci stavby již nyní vědí, že podle EIA je stavba cementárny proveditelná bez závažných vlivů na životní prostředí. Jejich argumenty jsou slabé a nyní se budou snažit celý proces co nejvíce pozdržet,“ myslí si Stašek. Podle jeho slov se dá očekávat celá řada podnětů k prošetření, žaloby a podobně. Přesto přese všechno však v Kotouči věří, že letos v září by se mohlo začít se stavbou cementárny a po osmnácti měsících prací by se v ní mohl rozjet zkušební provoz.

Investice ve výši zhruba 2,2 miliardy korun by měla dát práci zhruba sto třiceti lidem, další dvě desítky nových míst by pak mohly vzniknout přímo v Kotouči, který bude cementárně firmy Lasselsberger poskytovat veškeré služby.


    [Top]    


Nezvolení bylo pro Janka překvapením

K o p ř i v n i c e (dam) - Preferenční hlasy pořádně zamíchaly výsledky koaličních kandidátů v letošních parlamentních volbách, nejinak tomu bylo také v Moravskoslezském kraji. Lídr kandidátky Zdeněk Kořistka ani na kandidátce druhý Alois Janek ve sněmovně nezasednou.

Výsledek krajské lídry obou v koalici sdružených stran překvapil. „Byl jsem opravdu překvapen a přiznávám že i zklamán. Dával jsem do kampaně všechno a výsledek tomu neodpovídá,“ popsal své pocity, ve chvíli kdy znal výsledek voleb, Janek. Ten údajně předpokládal, že Vilém Holáň, kandidující na šesté pozici, by mohl své soky přeskočit, jelikož jde o známou osobnost. „Navíc všichni tři nyní již zvolení poslanci prováděli osobní kampaň tím, že posílali voličům prosbu o preferenční hlas. Jak jsem zjistil, spousta lidí mě nekroužkovalo v domnění, že to z druhého místa jisté,“ tvrdí Janek.

Nezvolení do parlamentu, stejně jako výsledek Koalice ve volbách, považuje Janek za neúspěch, jeho pozici ve straně to prý ale asi neovlivní. „Stranické funkce jsou jen o práci a do té se nikdo nehrne. Je ale možné, že já sám budu chtít některé pozice opustit. Zatím je však příliš brzo, abych zvažoval tak radikální rozhodnutí,“ nechal se slyšet Janek. V komunální politice Janek asi zůstane.

„Myslím, že moje nezvolení do parlamentu by to ovlivnit nemělo. Bude však záležet na tom, jaký postoj k tomu zaujmou lidé v místních organizacích strany. Pokud mě navrhnou, tak kandidovat budu,“ uzavřel Alois Janek.


    [Top]    


Kopřivničané figurovali hned na pěti kandidátkách v kraji

K o p ř i v n i c e (dam) - Na pěti z čtyřiadvaceti kandidátek určených pro volby do poslanecké sněmovny v Moravskoslezském kraji figurovala jména občanů Kopřivnice. Ti byli v drtivé většině umístěni na nevolitelných postech s výjimkou Aloise Janka, kterému na soupisce Koalice připadlo druhé místo.

Největším počtem kopřivnických kandidátů se mohla pyšnit Strana za životní jistoty. Celkem pět lidí v čele s Alžbětou Marinovou na osmém místě však pro stranu v Kopřivnici získalo pouze 126 hlasů. O něco lépe si nakonec u místních voličů stála Naděje. Tam na třetím místě kandidovala známá tvář místní politiky, lékárnice Marie Pešlová, a na desátém místě kandidátky v kraji bylo možné najít Ivanu Némethovou. Zisk Naděje v Kopřivnici se 153 hlasy představoval jedenapůlprocentní zisk.

ODS, ČSSD a Koalice postavily na krajskou kandidátku svorně po jednom Kopřivničanovi. První polistopadový starosta města Vladislav Kryške figuroval mezi občanskými demokraty na dvaadvacátém místě. Stávající radní Petr Černoch pak uzavíral krajskou kandidátku ČSSD. Jankovi pak nepomohla ani druhá pozice na kandidátce či preference z novojičínského okresu. Preference jeho kolegů jej totiž odsunuly až na páté místo, a místo v parlamentu tak může získat jedině v případě, že se dva z nově zvolených poslanců vzdají mandátu.


    [Top]    


Střípky

  • Na oddělení evidence obyvatel kopřivnická radnice vydala sto jedna voličských průkazů. Někteří si přišli osobně, jiní o ně požádali poštou.
  • Dva Kopřivničané volili na voličské průkazy vydané místní radnicí v Kanadě.
  • Už druhé volby všechny volební komise zpracovávaly volební výsledky na počítačích. Poprvé Kopřivnice, sice jen v některých okrscích, použila výpočetní techniku ke zpracování výsledků v parlamentních volbách v roce 1998.
  • V letošním roce pracovalo nejvíce členů ve volebních komisích, a to 146, v jednotlivých komisích pracovalo sedm až devět lidí.

    [Top]    


Děti mohou vyrazit na tábor třeba do Bradavic

Začíná doba letních táborů.
Kopřivničtí organizátoři nabízejí dětem
a rodičům výběr hned
ze dvou desítek těchto akcí.
Ilustrační foto: DDM Kopřivnice

K o p ř i v n i c e (ili) - K létu a prázdninám neodmyslitelně patří i dětské tábory. Prověřený způsob dětské rekreace, umožňující aktivní trávení volného času pod dozorem kvalifikovaných vedoucích, si získal oblibu nejen mezi těmi, kterým je určen, ale i mezi jejich rodiči. A to navzdory tomu, že se mnohdy nejedná o levnou záležitost. Cena, která je odvislá od místa konání a náplně tábora, se mnohdy pohybuje kolem 200 korun na osobu a den. V Kopřivnici jsou čtyři organizace, které v letošním roce tábory pro děti pořádají: dům dětí a mládeže, Pionýr, klub Kamarád a skauti.

Největší pořadatel táborů Dům dětí a mládeže Kopřivnice pořádá celkem dvanáct turnusů pro asi šest set dětí. „Jako každoročně sázíme na osvědčené a dětmi oblíbené tábory, na druhé straně přicházíme s novinkami,“ uvedla ředitelka domu dětí Eva Müllerová. K nim bezesporu patří Letní kouzelnická škola a Letní divadelní dílna, jejíž součástí bude nejen divadelní tvoření na dané téma, ale tvorba poutačů na představení, kostýmů a scény.

K rekreaci dům dětí a mládeže využívá především vlastní turistickou základnu na Kletné u Suchdola nad Odrou, dále pak základny na Bystřičce, ve Větřkovicích u Vítkova, v Jasení u Jablůnkova, v Kunčicích pod Ondřejníkem, DDM Polná, Retaso na Horní Bečvě a DDM ve Frenštátě pod Radhoštěm. „Je důležité nabídnout našim klientům, jejichž věk se pohybuje od malých předškolních dětí přes školáky, kteří tvoří nejsilnější skupinu, až po lidi důchodcovského věku nejen přitažlivý program, ale i alternativní prostředí,“ uzavřela na adresu táborů ředitelka Müllerová.

Organizace Pionýr podle slov své vedoucí Boženy Klimecké letos nabízí rekreaci více než dvěma stovkám zájemců ve čtyřech turnusech na stanové základně v Olbramkostelu a nově i ve Pstruží. Letíme zpět do pohádky, Léto s kovbojem, Pohádkové prázdniny, Dobrodružství s Harry Potterem jsou názvy turnusů, které o svém zaměření samy napovídají.

Koněšín u Náměšti nad Oslavou bude cílem tábora, který pořádá klub Kamarád. „Pod názvem Cestování časem chceme být účastníky dějinných událostí v různých časových údobích,“ přiblížil hlavní náplň tábora programový pracovník klubu Kamarád Michal Raška.

Zatímco výše zmíněné tábory jsou společné jak pro děvčata, tak pro kluky, skautské oddíly věrny svým tradicím tráví prázdniny odděleně. Navíc se oproti klasickým táborům liší i netradiční délkou. „Kluci budou na táboře celý měsíc, děvčata jen o pár dní méně. Mezi oba turnusy, které jsou interní záležitostí skautů, je vložen pro veřejnost týdenní tábor s protidrogovou prevencí,“ přiblížila vedoucí Jana Roubínková. V Těšínských Beskydech v Lomné u Jablůnkova si tak prověří svou odolnost a schopnosti doslova v polních podmínkách v každém turnusu dvě desítky zájemců. „Rámec programu tvoří tematická celotáborová hra, dopoledne je určeno výuce a obstarávání dřeva, odpoledne pak hrám a výpravám,“ upřesnila program Jana Roubínková s tím, že právě z řad dětí, které se účastní týdenního turnusu, se pak rekrutují případní zájemci o členství ve skautu.

Letos je oproti předchozím letům více než chudá nabídka příměstských táborů. S jedinou akcí tohoto druhu přichází pouze dům dětí a mládeže. „Neprošli jsme grantovou komisí, proto letos nic nepořádáme,“ vysvětlil René Lakomý, prezident Klubu vodních sportů Skokan, svou absenci při těchto aktivitách.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.