Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Kamarád chystá první Dny romské kultury

K o p ř i v n i c e (dam) - Hudba, taneční vystoupení, přednáška a dokonce i filmová projekce, takový je program připravovaných Dnů romské kultury. První ročník akce, kterou by její pořadatelé rádi opakovali každoročně, a založili tak novou tradici, se uskuteční na půdě zdejšího klubu Kamarád ve středu dvaadvacátého a ve čtvrtek třiadvacátého května.

„Cílem akce je dát romské komunitě jasný signál, že se majoritní společnost zajímá o jejich kulturu a že chce vidět, co Romové umějí a co je baví,“ tvrdí Michal Raška, který stál u zrodu myšlenky uspořádat podobnou přehlídku. Organizátoři v čele s Raškou doufají, že akce přitáhne nejen Romy, ale také ostatní obyvatele města. „Dny romské kultury mají být zároveň určitým druhem pozvánky do klubu Kamarád. V rámci akce chceme prostřednictvím fotografií veřejnosti ukázat, co tady vlastně děláme,“ prozradil Raška.

Ve středu v osmnáct hodin zahájí Dny romské kultury program složený z vystoupení pěveckého sboru, který v klubu Kamarád vede Michal Oračko, kombinovaný s vystoupením dětí z Romského kulturního centra fungujícího při Zvláštní škole v Příboře. V rámci půldruhé hodiny trvajícího programu budou k vidění nejrůznější taneční i hudební vystoupení. Hrát bude například kapela Jiloro, ve které vystupují děti společně se svými rodiči.

„Ne všechno, co uvidíme a uslyšíme, bude původní romská kultura, ale předpokládám, že v dalších ročnících bude skutečného romského folklóru čím dál více,“ předpokládá Michal Raška. Po skončení úvodního programového bloku okolo dvacáté hodiny večer bude čas na velkoplošnou videoprojekci filmu Gadžo dilo. Snímek vypráví příběh mladého Francouze projíždějícího Rumunskem a hledajícího cikánskou zpěvačku. Během svého putování se ocitne v pusté vesnici a nakonec zde zůstává bydlet. Objevuje cikánskou hudbu, ale nachází i cestu ke krásné dívce, její ohnivé povaze, vášni a neznámé kultuře. Film kritika považuje za velmi zdařilý a natočil jej Tony Gatlif.

Na čtvrteční podvečer (od osmnácti hodin) je připravena beseda Niny Pavelčíkové z Ostravské univerzity, jejímž tématem má být historie Romů. Pavelčíková je také autorkou fotografií ze slovenských romských osad, které budou v klubu Kamarád vystaveny po celou dobu trvání akce. Od dvaceti hodin pak bude improvizované pódium v klubu patřit frýdecko-místecké romské kapele Orion. Jakousi odloženou součástí Dnů romské kultury bude i podzimní volba Miss Roma v Kopřivnici. Dny romské kultury jsou první akcí, kterou na den přesně tři měsíce po svém založení pořádá občanské sdružení ’Máš čas?’ a bude financováno z grantových peněz kopřivnické radnice a Moravskoslezského kraje.


    [Top]    


Na vystoupení kapely Floex lidé reagovali jako fanoušci

  Autor projektu Floex Tomáš Dvořák
hraje v kopřivnickém klubu Nora.
Pražské trio bylo hlavním tahákem
druhého pokračování taneční akce
nazvané Found Sound.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Až do třiadvacáté hodiny si museli návštěvníci druhého pokračování tanečně laděné akce Found Sound počkat na vystoupení největšího lákadla večera, kterým byla pražská formace Floex. Vystoupení kapely, která je považována za největší loňský objev tuzemské taneční scény, však určitě stálo za to.

Ještě těsně před akcí došlo k mírným změnám v pořadí vystoupení. „Rozhodli jsme se udělat první polovinu večera poslechovou a druhou taneční,“ tvrdí jeden z autorů Found Sound DJ Tall. Pražští Floex byli podle jeho slov právě oním vyvrcholením poslechové části. „Myslím, že atmosféra byla opravdu skvělá. Zřejmě jsme se trefili lidem do vkusu a například reakce na Floex byly takové, jako by byl klub plný jejích skalních fanoušků,“ liboval si Tall poté, co se po třetí hodině ranní z CO krytu vytratili poslední návštěvníci. Akce, která přilákala zhruba sto padesát lidí, byla vydařená i podle šéfa Nory Víti Váni. „Myslím, že můžeme být spokojení. Návštěvnost odpovídá tomu, že je květen, a tedy v podstatě po sezoně. Kdyby se totéž organizovalo na podzim, bylo by to asi lepší,“ tvrdí Váňa. Ten je spokojený také s tím, že akce přilákala nejen místní, ale také příznivce taneční muziky z jiných měst. Dalšího pokračování Found Soundu se Kopřivničané dočkají možná již na podzim.


    [Top]    


Nora bude svědkem první reprízy novinky ToDivadla

K o p ř i v n i c e (dam) - Znovu, letos již potřetí, bude hostem divadelního projektu Prkno na půdě zdejšího klubu Nora novojičínské ToDivadlo. Mladý soubor tentokrát přijede s absolutní novinkou - komedií Golem. Zkoušení hry, jejímž autorem je klasik polského dramatu Tadeusz Dziupla, je nyní v plném proudu a premiéra je plánovaná na zítřejší devatenáctou hodinu do malého sálu Beskydského divadlo v Novém Jičíně.

Nora, kde bude ToDivadlo Golema hrát v úterý 21. května, bude tedy místem první reprízy. Podtitul hry zní: hříčka lehce hermetická, pimprlatová komedie z nedostatku loutek lidmi secvičená..., což je podle členů ToDivadla definice, která by mohla jejich pravidelným divákům o představení mnohé napovědět. Soubor představení připravuje ve spolupráci s brněnským režisérem Igorem Košutem, který již režíroval vůbec první inscenaci ToDivadla, kterým bylo zpracovaní středověké milostné legendy Tristan a Izolda.


    [Top]    


Blíží se další Rockování s Černým

K o p ř i v n i c e (dam) - Novinky a zajímavosti hudebního světa přijede v rámci svého tradičního pořadu představit do Kopřivnice známý hudební publicista Jiří Černý. Rockování, na kterém zaznívá hudba, jež neobsazuje první příčky hitparád, a přesto stojí za poslech, proběhne ve středu 22. května o půl osmé večer v KDK.


    [Top]    


Tomáš Kočko zahraje hudbu mnoha vlivů

K o p ř i v n i c e (dam) - Folk s prvky jazzu, rocku a především silně okořeněný valašským folklórem bude znít už dnes večer kulturním domem v podání zpěváka Tomáše Kočka a jeho Orchestru. Písničkář Tomáš Kočko, původem z Frýdku-Místku, debutoval zhudebněním několika básní Ladislava Nezdařila. Dnes už má se svou kapelou na kontě hned tři řadová alba.

Kočko patří do skupiny umělců s velmi širokým záběrem. Začal studovat hru na violu, ale nakonec na brněnské JAMU absolvoval jako muzikálový herec a následně se nechal zlákat operní režií. Koncert začíná ve dvacet hodin.


    [Top]    


Dechovka přinesla na koncertě několik premiér

K o p ř i v n i c e (dam) - Celou řadu premiér si na slavnostní koncert konaný v předvečer státního svátku připravil Městský dechový orchestr.

Šedesátičlenná kapela, která se představila ve vynikající kondici, odehrála před zaplněným kinosálem čtrnáct skladeb vybraných z partitur světových klasiků, ale i populárního žánru. Ze zmiňovaných čtrnácti skladeb uvedl orchestr čtyři vůbec poprvé a další tři skladby měly obnovenou premiéru po více jak pěti letech od posledního uvedení.

„Dá se říct, že vlastně polovina všech skladeb měla premiéru. Máme ještě několik dalších skladeb, které jsou již téměř nazkoušené, ale nemělo smysl jejich nastudování urychlovat, nějaké premiéry nám musejí zbýt i na náš podzimní slavnostní koncert,“ poznamenal dirigent orchestru Alois Hrnčárek.

Koncert konaný u příležitosti Dne osvobození od fašismu byl premiérový nejen podle seznamu skladeb, ale i složením orchestru. Celých šest hráčů si s kapelou odbylo svůj první koncert, a čtyři nejmladší z nich hráli před publikem dokonce poprvé. Poprvé v historii MěDO, pomineme-li hostující dirigenty, se taktovky chopil také někdo jiný než Hrnčárek. Posluchač třetího ročníku ostravské konzervatoře Pavel Debef dirigoval závěrečnou skladbu koncertu a na stupínku by se prý měl objevovat stále častěji. „Všichni to zvládli skvěle. Kapela hrála opravdu výborně, našel bych snad jen dvě malé chybičky,“ tvrdí šéf orchestru Hrnčárek. Ten si po vůbec prvním vystoupení tělesa v kinosále pochvaloval nejen výkon orchestru, ale také samotný prostor, kde se koncert odehrál. „Kinosál mě opravdu mile překvapil. Je to prostor s akustikou výborně vyhovující našim potřebám. Dokonce jsem uvažoval o možnosti uspořádat náš podzimní koncert opět v kině, ale to zřejmě nebude možné z kapacitních důvodů,“ řekl.

Nyní se orchestr připravuje na zahájení nabité sezony. Ještě 26. května jej bude možné slyšet v Bílovci, v polovině června pak bude kapela hostem jubilejního Kmochova Kolína. Na prázdniny je pak plánován zájezd do Itálie.

Přímo v den státního svátku 8. května večer koncertovali také místní pěvci. Ti kromě hostů z řad instrumentalistů uvítali také spřátelený pěvecký sbor z Háje ve Slezsku. Kromě samostatných programů obou souborů si návštěvníci koncertu v jeho závěru mohli vyslechnout Fibichovu Jarní romanci v provedení všech pěvců.


    [Top]    


Klub připravuje další revivalový koncert, tentokrát Metaloidu

K o p ř i v n i c e (dam) - Po úspěšném vystoupení revivalového Faith No More se v klubu Nora schyluje ke koncertu další kapely, která na pódiu co nejvěrněji reprodukuje hudbu slavných vzorů. Tentokrát budou potěšeni především příznivci kapely Metallica, jejíž pětičlenný revival si mohou zajít poslechnout už zítra večer do CO krytu pod kulturním domem.

Metallica Revival z Moravské Třebové je mezi znalci hudby jejich vzorů považován za nejlepší, i když zdaleka ne jedinou kapelou tohoto jména u nás. Skupina vznikla v devadesátém sedmém roce jako tříčlenná. Po několika personálních změnách dnes kapelu tvoří zpěvák Aleš Navrátil, kytaristé Járid Snášel a Vladimír Koblovský, baskytarista Martin Sedlák a konečně bubeník Tomáš Kolkop.

Metallica Revival má za sebou řadu koncertů ve známých i méně známých rockových klubech v celé České republice. Na jejích koncertech si přijdou na své jak všichni obdivovatelé Metallicy, tak i ti, kteří její hudbu znají méně.

Metallica Revival hraje průřez celou tvorbou kapely Metallica od starých hitů až po nejnovější skladby od agresivnějších Harvester Of Sorrow, King Nothing přes rychlé Ain't My Bich, Master Of Puppets po skladby pomalejší jako The Memory Remains či Nothing Else Mathers. Předkapelou na koncertě, jehož začátek je plánován na jednadvacátou hodinu, bude místní kapela Slow Food.


    [Top]    


MIS music čeká koncert

K o p ř i v n i c e (dam) - Tradiční Závěrečný koncert žáků místní soukromé Základní umělecké školy MIS music je letos naplánován na středu dvaadvacátého května od sedmnácti hodin. Program, který bude uveden v kinosále, je rozdělen do dvou částí. Nejprve se publiku představí žáci, kteří svou školu úspěšně reprezentovali na soutěži základních uměleckých škol ve hře na kytary a smyčcové nástroje. „V první polovině koncertu zahrají také naše komorní soubory,“ slíbil ředitel MIS music Petr Suttner.

Naopak druhá polovina programu bude patřit orchestrům. Posluchači se mohou těšit nejen na oblíbený Dixiland, swingové a jazzové melodie bude hrát také šestnáctičlenný MIS music Band. Vokálně instrumentální skupina, která kromě zpěvu využívá také zobcových fléten a perkusí, se představí na samostatném koncertě v podvečer třicátého května v loutkovém divadle.


    [Top]    


Čenský hostem módní show

K o p ř i v n i c e (dam) - Tříhodinová celovečerní módní show proběhne zítra večer v kulturním domě. „Půjde o podobnou akci, jakou jsme s úspěchem pořádali už na podzim,“ řekla produkční kulturního domu Dagmar Rysová. Na přehlídce by měla být k vidění jak konfekce, tak i návrhy oděvní výtvarnice Jany Trnkové. Hostem večera bude herec Jan Čenský a zpěvačka Alice Konečná.


    [Top]    


Puls tentokrát nabízí pestrou směsici šesti filmů

K o p ř i v n i c e (dam) - Celkem ze šesti filmů mohou vybírat lidé, kteří se rozhodli zajít během dnes začínajícího promítacího cyklu do kopřivnického kina Puls. Pestré menu, v němž se ani jeden z filmových žánrů nebude opakovat, zahájí už dnes ve tři odpoledne britský životopisný snímek Billy Elliot uváděný v rámci Filmového klubu pro seniory. Film vypráví příběh jedenáctiletého chlapce, který chodí do kurzů boxu. Ovšem záhy se projeví jeho touha po tanci a především jeho obrovský talent. Ten nakonec přesvědčí i drsného Billyho otce, aby zaplatil chlapci studium na prestižní taneční škole. Billy Elliot je debutem divadelního režiséra Stephena Daldryho.

Příznivci tuzemské filmové produkce by do kina měli vyrazit dnes a zítra. O půl šesté večer je totiž na programu nový film režiséra Ivana Pokorného a scenáristky Ivy Procházkové Únos domů. Film je napínavým vyprávěním o dospívajícím Liborovi, který se během několika krátkých minut dostává z exkluzivního prostředí dnešní bohaté vrstvy do situace, kdy musí bojovat o holý život. Divák se pochopitelně může těšit na celou řadu známých hereckých tváří. V Únosu domů hrají Radek Holub, Barbora Hrzánová, Hana Maciuchová, Vojtěch Kotek, Marek Vašut, Pavel Landovský a další.

Milionový závod je komedií na dnešní a také páteční večer. Film, který natočil Jerry Zucker, jeden z legendární bratrské dvojice, jež má na svědomí ty nejlepší bláznivé parodie, je sice postaven na mnohokrát oprašovaném klišé honby za pokladem, ale přesto skýtá divákům mnohá překvapení. Bohatý majitel casina připraví veliký závod o dva miliony dolarů. Ti, kdo se za penězi skrytými kdesi ve skříňce na nádraží uprostřed Nového Mexika, byli vybráni náhodně, a tak vznikají vskutku kuriózní sestavy. Závod, ve kterém neplatí žádná pravidla a vyhrát může jen ten nejrychlejší a nejzákeřnější. Zážitek z filmu umocňuje také obsazení, ve kterém nechybí řada komediálních hvězd. Na plátně se objeví Whoopi Goldbergová, Lanei Chapmanová či Rowan Atkinson, který před nedávnem opustil postavu proslulého Mr. Beana.

Od soboty do pondělí počínaje osmnáctou hodinou bude kino patřit klasice. Na programu bude další z mnoha filmových zpracování Dumasova Hraběte Monte Cristo. Ortodoxní milovníci knižní předlohy by však zatím poslední filmové zpracování příběhu Edmonda Dantese měli raději vynechat. Američtí filmaři si totiž příběh vyložili po svém. Zatímco francouzský literát si dal záležet na tom, aby pomsta jeho románového hrdiny byla co nejrafinovanější, scénář filmu upřednostňuje přímočařejší akci.

Obě víkendová a také pondělní večerní představení budou patřit komedii Jay a mlčenlivej Bob vrací úder. Hrubozrnná parodie Kevina Smithe si tentokrát vzala na mušku Hollywood, a to ve velkém stylu. Ve filmu, jehož jedinou dějovou linkou je cesta hlavních hrdinů do Továrny na sny, kde chtějí zabránit natáčení filmu podle comicsu, hraje řada hvězd. Sami sebe parodují Ben Affleck, Matt Damon či Carrie Fisher, Mark Hamill. Gagy režisér těží většinou z narážek na všechny modly americké popkultury, a tak mnohem větší požitek z filmu budou mít ti, kteří se alespoň trochu orientují v komerční hollywoodské produkci.

Nejen středoškolákům je určen film Aberdeen promítaný v rámci jejich filmového klubu v úterý 21. května v osmnáct hodin. Pochmurný film norského režiséra Hanse Pettera Molana je hloubkovou studií mezilidských vztahů.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.