Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Taneční Found Sound prosluní CO kryt klubu Nora

K o p ř i v n i c e (dam) - Pokračování jedné z nejúspěšnějších tanečních akcí minulého roku má zítra na programu zdejší klub Nora. Během noci by se publiku v CO krytu pod kulturním domem měla představit řada hvězd současné české taneční scény v rámci akce nazvané Found Sound.

Zatímco vloni byl Found Sound zaměřen na představení nových progresivních směrů, kterými se ubírá taneční hudba, tentokrát půjde o čistou zábavu, tvrdí pořadatelé s tím, že návštěvníci zažijí noc, která prosluní jejich duše. „Muzika, která se bude letos hrát, bude hodně veselá a hodně příjemná. Nechceme předvádět nějaké výstřelky, jde nám o to, aby se tam lidé prostě jen cítili dobře,“ tvrdí spoluorganizátor akce DJ Tall.

Kromě vystoupení několika DJ’s se lidé mohou těšit také na živý koncert projektu Floex, který patří k absolutní tuzemské špičce tanečního žánru a navíc je čerstvým objevem loňského roku. Za jménem Floex se skrývá třiadvacetiletý muzikant Tomáš Dvořák, jehož debut pojmenovaný Pocustone vznikal tři roky a na české taneční scéně způsobil pozdvižení, když získal cenu Akademie populární hudby v žánrové kategorii trance dance a několik dalších nominací na ’Anděla’. Floex zabodoval také v rámci Dance Awards za rok 2001, když získal titul Projekt a Objev roku a Pocustone získal navíc i stříbrnou příčku v soutěži o nejlepší album.

„Myslím, že Floex je tím nejlepším, co tuzemská scéna v současnosti nabízí. Hudba, kterou hraje, se nedá zaškatulkovat. Každý si ji musí poslechnout sám,“ tvrdí Tall.

Kromě Floexe se mohou návštěvníci akce těšit na vystoupení místního dua Reynok, hrajícího hudbu, jejíž základ lze nalézt v elektrobreaku.

O zábavu se bude se svou muzikou založenou na latinskoamerické tradici starat také DJ Diome. Rezident největšího plzeňského klubu Pod Lampou stihnul do dnešní doby přibližně pět set setů po celých Čechách, hrál i v irském Dublinu a slovenských městech Žilina a Bratislava. V roce 2000 se zúčastnil prestižní Red Bull Music Academy v Irsku, jako jeden ze šedesátky nejtalentovanějších mladých DJ’s z celého světa. Časopis Tripmag ho dokonce na základě jeho dema nazval deephousovým králem z Plzně.

Hrát bude také autor projektu Found Sound DJ Tall. V setech využívá všech možných hudebních vlivů. V poslední době je stále častěji obsazován i do chilloutů, které naplňuje příjemnou muzikou. Tall také experimentuje i s živými nástroji a rovněž se v Dublinu zúčastnil prestižní Red Bull Music Academy. Výčet vystupujících uzavírá kopřivnický DJ Sandoz. Ten se věnuje především house music, ale není výjimkou od něj slyšet i big beat a jiné rytmy. Pravidelně hrává jak v malých klubech na Moravě, tak i na velkých tanečních akcích. Found Sound no. 2 startuje ve dvacet hodin.


    [Top]    


Tomáš Kočko s Orchestrem se chystá hrát v Kopřivnici

K o p ř i v n i c e (dam) - Hudba blízká všem místním obyvatelům by měla ve čtvrtek šestnáctého května znít v hudebním sále kulturního domu. Host večera Tomáš Kočko se svým Orchestrem hraje totiž hudbu, která má kořeny v beskydských horách.

Písničkář Tomáš Kočko se do hudebního světa uvedl zhudebněním poezie valašského básníka Ladislava Nezdařila. Písně na Nezdařilovy texty tvoří podstatnou část Kočkova repertoáru, který už několik let uvádí spolu se čtyřčlennou kapelou, v jejímž zvuku lze najít ohlasy rocku, world music i jazzu. Významnou částí repertoáru seskupení Tomáš Kočko & Orchestr je původní tvorba inspirovaná zbojnickou tematikou, zvláště pověstmi a písněmi o zbojníku Ondrášovi. Repertoár doplňují i osobité úpravy tradičních moravských písní. Kočko se svou kapelou má za sebou bezpočet koncertních vystoupení, ale i účastí na festivalech, od folklórních až po rockové. Po debutovém CD ’Horní chlapci’ z roku 1999 následovala druhá deska ’Do kamene tesané aneb Ondráš’ a zatím posledním vydaným diskem jsou loňské ’Hodovnice’. Tomáš Kočko, původem z Frýdku-Místku, je absolventem brněnské JAMU a jako studovaný muzikálový herec se objevil například v české verzi Jesus Christ Superstar, West Side Story či slavných Hair. Působí také jako operní režisér.


    [Top]    


Víkendový kytarový svátek lámal návštěvnostní rekordy

Vivaldiho, Janáčka, ale i mexický lidový tanec hrálo v rámci zahajovacího koncertu
Dnů klasické kytary Petráškovo kytarové trio.
Foto: David Macháček

Š t r a m b e r k (dam) - Všechny dosavadní rekordy lámal letošní ročník Dnů klasické kytary. Festival, který začal již v pátek komorním kytarovým koncertem a jeho program pokračoval až do nedělního odpoledne, se těšil nejen doposud největšímu zájmu účastníků z řad studentů kytarové hry, ale také festivalová vystoupení, kterých bylo připraveno hned šest, byla hojně navštívena hudbymilovnou veřejností.

Na festival zavítalo letos na sto deset kytaristů, což představuje téměř stoprocentní nárůst. „Myslím, že to má na svědomí flamenco. Španělsko je kolébka kytary a flamenco by se dalo určitě označit za nejtypičtější kytarovou hudbu vůbec. Své udělala jistě i účast Štěpána Raka, který u nás moc často nevyučuje,“ tvrdí organizátor třídenní akce a kytarista Vladislav Petrášek. Kytarové dny, které hostovaly ve Štramberku potřetí, ale mají za sebou celkem již sedm ročníků, jsou jedním ze tří čistě kytarových festivalů u nás. Letošní sestava festivalových hostů byla skutečně exkluzivní, kromě již zmíněného Štěpána Raka si mohli lidé poslechnout hru dalších vynikajících umělců, mezi jinými Uljany Mačněvy, Philipe Villy či Petra Víta. Festivalu se zúčastnili také hudební skladatelé Igor Rechin z Moskvy a Čech Leon Juřica, jehož tři kompozice zazněly na zahajovacím koncertě v premiéře. Vzhledem k nepřízni počasí se polovina koncertů uskutečnila pod širým nebem.


    [Top]    


Lubinou zněl zpěv žáků osmi malotřídek

L u b i n a (ili) - Druhý ročník pěvecké soutěže malotřídních škol Lubinský zpěváček se uskutečnil 25. dubna. Dvaapadesát účinkujících z osmi škol soutěžilo celkem ve čtyřech kategoriích.

Stejně jako vloni měla akce velmi vysokou úroveň, ke které nemalou měrou přispěla finanční podpora od města formou získaného grantu. „Se samotnou organizací a vyhodnocováním celé soutěže nám nezištně pomáhali členové místní komise, Českého svazu žen a ke spolupráci jsme pozvali i pracovníky DDM Kopřivnice,“ pochvalovala si aktivní přístup všech organizátorů ředitelka školy Ivana Davidová.


    [Top]    


Pastrňákovy Buty hrají ve Frenštátě

F r e n š t á t  p .  R . (dam) - Populární ostravská kapela Buty vyráží na koncertní turné, jednu z jejích prvních zastávek bude velký sál Kulturního domu v nedalekém Frenštátě pod Radhoštěm. Čtrnáctého května Buty pobaví posluchače ve Frenštátě, následně v Olomouci, Brně či Kardašově Řečici. Jednadvacátého a dvaadvacátého bude kapele patřit pražská Lucerna. Nosným tématem koncertní šňůry bude šesté řadové album Normale, kde se Radek Pastrňák a jeho kolegové nechali notně inspirovat cikánskou melodikou.

Na cestu po republice spolu s Buty vyrazí rovněž ostravská rocková partička Robson, která letos slaví desáté narozeniny.


    [Top]    


Hlavním bodem programu kopřivnického setkání fandů sci-fi bude literární cena

K o p ř i v n i c e (dam) - Přípravy na první ročník setkání příznivců sci-fi a příbuzných žánrů vrcholí. Akce, která se skrývá za zkratkou SMS 2k+2 (Setkání moravsko-slezské 2002), proběhne již příští sobotu 18. května v místním domě dětí a mládeže.

„Je to první ročník a budeme zkoušet, co bude lidi zajímat a zdali to vůbec má nějakou budoucnost. Pokud by se setkání setkalo s určitým ohlasem, mohlo by se stát pravidelným místem setkávání sci-fistů,“ tvrdí Roman Kresta z pořádajícího sci-fi klubu Radegast s tím, že v našem kraji se podobné akce téměř nekonají. Přesto, že SMS 2k+2 začíná Radegast v malém, před třemi lety se právě tento kopřivnický klub stal pořadatelem Parconu, nejstaršího a nejprestižnějšího tuzemského setkání fanoušků vědecko-fantastického žánru.

„Tuhle akci záměrně nenazýváme conem. Hodláme setkání pojmout trošku jinak, než jen sérii přednášek a dalšího programu,“ tvrdí Kresta, mezi sci-fisty známý jako Randalf. Hlavním bodem programu bude vyhlášení výsledků literární soutěže Radegast 2k+2. Také v tomto případě jde o premiéru a soutěžit mohly krátké povídky žánru sci-fi, fantasy nebo horor, v jejichž textu bylo užito středoevropských reálií. „Do soutěže nám přišlo celkem šest prací, což na první ročník není vůbec špatné. Navíc kvalita těch povídek je opravdu slušná a myslím, že by ve své kategorii mohly aspirovat i na Cenu Karla Čapka, udělovanou v rámci Parconů,“ tvrdí Roman Kresta. Setkání, které začíná zhruba v devět hodin ráno, nabídne také možnost setkat se a diskutovat se spisovatelem Jaroslavem Mosteckým či být přítomen křtu nových knih. Vítáni jsou také hráči karetních her, které čeká představení specifické varianty populárního Magicu.

Trumfem, který zatím pořadatelé schovávají v rukávu, je předpremiérové promítání filmu z fantasy žánru. „Mohl by to být film natočený podle povídek polského spisovatele Andrzeje Sapkowského, který Kopřivnici již navštívil, a dokonce její jméno užil ve své knize.


    [Top]    


Soutěž o volný vstup na akci

Vylosovaný výherce, který správně odpoví na pět otázek, získá volný vstup na setkání fanoušků sci-fi, fantasy hororu a příbuzných žánrů SMS 2k+2 a sborník povídek přihlášených do literární soutěže Radegast.

Odpovědi na otázky, které jsou součástí předtištěného výherního kupónu zasílejte nejpozději do 15. května na adresu redakce. Použít lze také e-mail: kopr.noviny@koprivnice.cz či zaslat zprávu SMS na číslo 0605/18 50 91. V případě užití elektronické pošty či SMS nezapomeňte uvést své jméno, adresu a popřípadě telefon.


    [Top]    


Dnes do kina vstoupí počítačem oživené Příšerky

K o p ř i v n i c e (dam) - Filmy obsazené digitálními herci jsou stále populárnější. Na začátku programu pro další promítací cyklus to dokazuje i kopřivnické kino Puls. Dnes, zítra a ještě v sobotu večer totiž jeho plátno ovládnou Příšerky, s. r. o., narozené v počítačích studia Pixar.

Děj filmu se odehrává ve vzkvétajícím městě Monstropolis, kde žijí příšery všech tvarů a velikostí. Jeho hlavními hrdiny jsou vysoká zelenomodrá příšera Sulley a jeho nejlepší jednooký kamarád Mike. Oba pracují v největší utajené továrně Příšerky, s. r. o. Sulley je šéfem přes strašení dětí a Mike jeho nadšeným asistentem. Jednoho večera však Sulley zjistí, že dveře, kterými příšery vylézají z továrny do lidského světa, zůstaly nedovřeny a do továrny se dostala malá holčička. Příšerky věří, že kontakt s lidmi je pro ně jedovatý, a tudíž ho mají zakázaný. Přesto se Sulley a Mike rozhodnou vzít holčičku, kterou pojmenují Boo, domů. Následujícího dne ji převléknou za příšerku, vpašují zpět do továrny a pokusí se ji dostat domů. Příšerky, u jejichž zrodu stál režisér Pete Docter, který se jako hlavní animátor podílel již na slavném Příběhu hraček, jsou divácky velmi atraktivní. Ve filmu zazní také nejlepší filmová píseň minulého roku oceněná Oscarem.

Tři týdny po tuzemské premiéře bude v Pulsu možné vidět také americký sci-fi thriller Impostor. Film natočený podle scénáře Scotta Rosenberga vycházejícího z literární předlohy renomovaného autora sci-fi Philipa K. Dicka (Blade Runner, Total Recall) je spíše béčkovým filmem, který neoslní ani příběhem, ani svým zpracováním. Hlavní hrdina Spencer Olham je konstruktérem válečných strojů. Přesto, že zemi již řadu let sužuje nelítostná válka s mimozemšťany, on si žije spokojeným životem. Ovšem jen do doby než je agentem tajné služby obviněn z toho, že je nástrojem mimozemšťanů, doslova načasovanou živou bombou. Přesvědčit celý svět, že to není pravda, je téměř nadlidský úkol, i přesto se o to Spencer pokusí a rozjede dosud nejtvrdší hru svého života.

Obě nedělní představení kina budou patřit klasice v moderním hávu. Tentokrát si Hollywood vytrhl pár základních formulí se Shakespearova Othella a vyprodukoval drama nazvané ’O’.

Děj autoři zasadili na americkou univerzitu mezi mladé hráče basketbalu. Talentovaná a bohatá černošská hvězda Odin těžce snáší fakt, že ho jeho dívka podvádí s nejlepším přítelem Hugem. Skutečný důvod, proč se Hugo snaží Odinovi odlákat lásku, je jeho chorobná závist vůči Odinově velikému úspěchu.

V pondělí a mimořádně i v úterý odpoledne bude kino promítat bláznivou koprodukční komedii Zoolander. Film o připitomělém supermodelu, který má ve jménu záchrany pohádkových zisků módního průmyslu zavraždit malajského premiéra, napsal, natočil a ještě si stačil zahrát hlavní roli populární komik Ben Stiller. Jednoduchý příběh a desítky situačních gagů, z nichž mnohé jsou opravdu zdařilé, dělají ze Zoolandera lehkou, ale příjemnou zábavu.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.