Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Radní schválili snížení ceny za teplo a vodu od dubna

K o p ř i v n i c e (hod) - Na programu třiapadesáté schůzi rady města se mimo jiné schvalovaly smlouvy na opravu hasičské zbrojnice ve Vlčovicích, nátěr ocelové konstrukce na zimním stadionu, opravu nátěrů tribuny letního stadionu i na opravu schodiště za domem č. p. 1037 na ulici Lidické. Dodatkem smlouvy ke smlouvě mezi městem Kopřivnice a akciovou společností Energetika Tatra na cenu dodávané tepelné energie projednávala na své schůzi rada, která ji také schválila . „Od 1. dubna dochází ke snížení ceny, a to o tři koruny na gigajoul. Cena byla stanovena na částku 238 Kč/GJ,“ komentoval projednávanou zprávu místostarosta Zdeněk Krajčír.

Od stejného data se snižuje i cena za teplo a ohřev užitkové teplé vody. Rada schválila cenu tepelné energie předloženou realitní kanceláří Rekaz s platností od 1. dubna, a to následovně - cena pro vytápění ve výši 343,70 Kč/GJ a pro ohřev teplé užitkové vody 321,80 Kč/GJ. Jedná se o nepatrné snížení, neboť do konce března kopřivnické domácnosti platily za odebrané teplo 347 korun a za ohřev teplé vody 331,50 Kč.

Radní schválili finanční příspěvek ve výši dvaceti tisíc korun Společnosti Katolického domu v Lubině. „Příspěvek je účelově určen na generální opravu šatny u tělocvičny. Konkrétně se jedná o vybourání staré poškozené podlahy, přívod vody atd.,“ doplnil Krajčír.

Na schůzi rady bylo schváleno uzavření smlouvy o dílo mezi městem a profesorem Dušanem Haláskem z Výzkumného centra Ostrava na vypracování materiálu porovnávajícího hospodaření a financování dvou forem hospodaření, a to společnosti s ručením omezeným a příspěvkovou organizací ve vlastnictví města. „Takové rozhodnutí doporučila pracovní skupina rady města, která byla vytvořena za účelem přípravy řešení zákonnosti v oblasti veřejných zakázek a veřejných podpor podnikatelským subjektům. Důvod je ten, že zájmem města by měla být míra finančního zatížení rozpočtu města, a také průhlednost při řízení a hospodaření s majetkem města. To neznamená, že by město chtělo rušit nějaké společnosti s ručením omezeným. Jde jen o zhodnocení současné situace,“ vysvětlil Krajčír.

Rada se během svého jednání rovněž zabývala kontrolním protokolem č. 01/26 nejvyššího kontrolního úřadu o kontrole provedené ve dnech 27. listopadu 2001 až 11. února 2002 ve věci poskytování, čerpání a užití dotací ze státního rozpočtu poskytnutých městu Kopřivnice na zainvestování průmyslové zóny v kontrolovaném období let 1999 - 2000.

„Závěr zmíněné kontroly, která se zabývá využitím finančních dotací státu na průmyslovou zónu, byl ten, že nebyly zjištěny žádné závady,“ komentoval s uspokojením místostarosta Zdeněk Krajčír.


    [Top]    


Výherní automaty se stěhují do heren

K o p ř i v n i c e (dam) - Blikající výherní automaty v hernách a barech jsou poměrně slušným zdrojem příjmů do radniční kasy. Jen za minulý rok přinesly poplatky z provozování tohoto druhu hazardu ve městě do rozpočtu přes šest milionů korun. Padesát procent z jedné z hrazených položek, tedy bezmála další dva miliony z vybraných peněz přitom radnice ještě odvedla finančnímu úřadu.

Přesto, že poplatky a odvody jsou poměrně dost vysoké, zůstává zřejmě provozování automatů výnosným byznysem. Automatů ve městě stále pozvolna přibývá a jejich počet se pohybuje okolo sto dvaceti. „Změnou je, že se firmy snaží výherní hrací automaty stěhovat spíše do heren, na rozdíl od doby, kdy před pěti šesti lety byly jeden dva automaty skoro v každé restauraci,“ tvrdí hlavní kontrolor kopřivnické radnice Dagmar Krstevová, do jejíž kompetence patří dohled nad provozem výherních strojů ve městě. Důvod shromažďování většího počtu automatů do jednoho místa je zcela jednoduchý. Provozovatelé výherních strojů lákají hráče na kumulovanou výhru.

Ta umožňuje hráči odnést si domů jacpot, který může dosáhnout maximální výše deset tisíc korun.

Počet automatů ve městě je údajně také závislý na obdobích roku. „V průběhu roku firmy dokupují nové automaty nebo je stěhují z jiných lokalit. Měli jsme tady třeba případ, kdy sem byl převezen automat z Krkonoš, kde skončila sezona,“ uvedla Krstevová. Podle jejích slov nejsou s provozovateli výherních automatů ve městě vážnější problémy. „Za posledních sedm let se ve městě neobjevil ani jeden nepřihlášený výherní stroj,“ tvrdí Dagmar Krstevová. Přesto město ročně provádí zhruba čtyřicet kontrol v terénu zaměřených právě na dodržování předpisů spojených s provozováním tohoto druhu hazardních her. Vloni byly uděleny pouze dvě pokuty v celkové výši 15 tisíc korun. Deset tisíc stálo majitele jednoho z místních podniků nepovolené přestěhování výherních automatů z jedné místnosti do jiné a pětitisícovou sankcí byl potrestán podnik, ve kterém došlo k porušení zákazu hry nezletilými. Poplatky z provozu výherních hracích strojů ve výši přesahující šest milionů, které za loňský rok skončily v rozpočtu města, svou výší výrazně předčily původní předpoklad, který počítal se třemi miliony sedmi sty padesáti tisíci.

Vyšších příjmů bylo dosaženo nejen proto, že bylo vloni přihlášeno více automatů než v předešlém roce, ale mnozí provozovatelé také zaplatili poplatky za první období letošního roku již vloni. „Ke zvýšení poplatků přispělo i to, že povolení byla vydávána na kratší období, což představuje zvýšení příjmu o 2 000 korun na jeden automat ročně,“ vysvětlila Krstevová. I když jsou dražší právě platby za čtvrtletí a pololetí, jsou mezi provozovateli automatů mnohem častější. V letošním roce dokonce ani jeden stroj nemá své provozování v Kopřivnici předplaceno na celých dvanáct měsíců.


    [Top]    


Žáky ze ZŠ E. Zátopka ohrožují feťáci a chuligáni

K o p ř i v n i c e (ili) - S problémem chuligánů a feťáků přímo v areálu školy se potýkají pracovníci Základní školy Emila Zátopka. „Obvykle se scházeli v parku před školou, ale od jara si vyhlédli v odpoledních a večerních hodinách zastřešené schodiště před školou a školní pozemek na pěstitelské práce, kde je zároveň i učebna v přírodě,“ přiblížil působení nevítaných návštěvníků ředitel školy Jan Mužík.

Po jejich návštěvách zůstávají rozházené lavice a zdevastované okolí. „Všude se válejí láhve a krabice od alkoholu a toluenu. Učitelky, které chtějí pro výuku použít venkovní učebnu, mají strach nechat naše žáky ten nepořádek vůbec uklidit. Je to opravdu velmi svízelná situace,“ okomentoval problém Mužík. Osobně výrostky, ve většině případů bývalé žáky této školy, nejednou vyhazoval, ale situace se neustále opakuje.

„S celou situací jsem podrobně obeznámen, byl jsem si místo i s velitelem městské policie prohlédnout a chystáme nějaká dílčí opatření,“ uvedl místostarosta Zdeněk Krajčír. Ta by měla spočívat v lepším zabezpečení školního pozemku, aby se snížila jeho dostupnost. „Bohužel, ze zkušenosti vím, že ať postavíme sebelepší plot, stejně se časem někde vytvoří díra,“ dodává skepticky Jan Mužík, „navíc všechno závisí na finančním rozpočtu. Vidím, že ze strany města je snaha celou situaci řešit, ale prostředky nejsou dostatečné. Ani zákonné mechanismy nejsou natolik důrazné, aby tomu zabránily.“

„Škola Emila Zátopka není jedinou lokalitou, kterou si pro své nájezdy tyto skupiny vybírají. Se stejným problémem se potýkají Základní škola 17. listopadu, mateřské školy a další objekty. V podstatě lze říct, že je v jednom místě vyrušíme a oni se přesunou jinam. O všech takto navštěvovaných lokalitách víme a podrobně je monitorujeme. Na obchůzkách jim hlídky městské policie věnují zvýšenou pozornost. Na druhé straně není v našich možnostech ke každému objektu postavit samostatného strážníka,“ uvedl k nejednoduché situaci velitel městské policie Jan Müller.


    [Top]    


Beskyd Model Kit Show táhne stále víc cizinců

  Modely vynikající kvality vystavené
na letošní Kit Show si našly řadu
obdivovatelů z řad modelářů
i běžných návštěvníků třídenní akce.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Stále větší prestiž si mezi modeláři získává kopřivnická Beskyd Model Kit Show. Soutěžní výstava modelů s bohatým doprovodným programem, která je největší akcí svého druhu ve střední Evropě, stále více láká nejen tuzemské, ale i zahraniční účastníky.

„Letos přijela celá řada modelářů z Polska, Slovenska, Maďarska, Německa, Rakouska, Holandska, Norska a Slovinska,“ prozradil organizátor Kit Show Jan Štědrý s tím, že všichni uvažují, že o tom, že napřesrok dorazí znovu. Popularitu a dobré jméno třídenního výstavního maratonu, který se opět uskutečnil ve všech prostorách kulturního domu, nejlépe dokumentuje fakt, že zástupci jednoho polského a také holandského modelářského klubu v rámci programu Kit Show vyhlásili vlastní soutěže. Poláci dokonce hodlají putovní pohár udělovat již pravidelně.

Celkem letos přijelo vystavovat tři sta patnáct modelářů, kteří předvedli zhruba třináct set modelů. To je počet, který se sice ani neblíží dvouapůltisícovému rekordu, ale na úkor kvantity se podle pořadatelů podařilo zvýšit kvalitu vystavovaných modelů. „Vydáváme se trošičku jinou cestou, která se začala naplňovat právě letos. Máme zájem raději o menší množství modelů, ale zato opravdu špičkových. Už letos tady byly k vidění skutečné skvosty,“ nechal se slyšet organizátor a rozhodčí Karel Čvančara.

Vystavené modely se utkaly v několika soutěžích, kromě bodovaných ’O Moravský knipl’ a ’O Moravský šrapnel’ byla vyhlášena také sálová a divácká soutěž. V několika ze třiadvaceti kategorií se podařilo uspět také modelářům z pořádajících klubů Apollo Kopřivnice a Tora Příbor.

Kromě stovek modelů na sále mohli návštěvníci Kit Show sledovat také rádiem řízené modely aut před kulturním domem. Tamtéž bylo možné obdivovat také závodní tahač Stanislava Matějovského a vojenskou techniku. Velkou atrakcí bylo také armádou inscenované dobytí kulometného hnízda, které se opakovalo několikrát denně.

V rámci letošní Kit Show byla nastolena možnost zřízení mezinárodní modelářské ligy. Té by se zřejmě účastnili modeláři ze Slovenska, Polska a tuzemska. Vítěz celého seriálu složeného zřejmě ze tří akcí podobných Kit Show by pak mohl být vyhlášen v Kopřivnici.


    [Top]    


Prvomájovým akcím nahrálo letní počasí

  Součástí Prvomájového odpoledne
před kulturním domem byl i tradiční folklór.
Tentokrát přijel oderský soubor Beskyd.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Vpravdě letní počasí letos nahrávalo pořadatelům prvomájových akcí. Přesto, že v Kopřivnici a okolí bylo možné vybrat si hned z několika akcí a tradičnímu prvomájovému programu před kulturním domem konkuroval například Pohádkový les, dopolední zábava v režii místních komunistů nebo třeba celodenní čarodějnické rejdění na hukvaldském hradě, ani jeden z pořadatelů si nemohl stěžovat na nezájem veřejnosti. Jen počet lidí, kteří sledovali program složený z tanečních a hudebních vystoupení před kulturním domem, pořadatelé odhadli na jeden tisíc.
 
 
 
 


    [Top]    


Na zahradu domu dětí a mládeže se slétlo velké množství čarodějnic

  Místem letošního sletu čarodějnic
se tentokrát stala zahrada místního domu
dětí a mládeže. Na ty, co ’přiletěly’,
čekala celá řada soutěží a her.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Poslední dubnová noc je po staletí opředena mýty a legendami. Čarovným účinkem bylin tuto noc sbíraných počínaje, sletem čarodějnic konče.

Právě ty si daly dostaveníčko minulý pátek v zahradě Domu dětí a mládeže v Kopřivnici. Účast se čekala velká, ale návštěvníci předčili očekávání. „Jen platících čarodějnic a čarodějů bylo sto čtyřicet, a to jich spousta přiletěla na svých létajících košťatech přímo k ohni,“ pochvalovala si popularitu akce ředitelka zařízení Eva Müllerová, které se protentokrát stala hlavní čarodějnicí Evicí. A nebylo se co divit, protože na dvouhodinový program se i s doprovodem na zahradu vešlo na dvě stě lidí.

Pracovníci domu dětí, všichni patřičně ve stylovém oblečení a make-upu, připravili nejen nezbytný táborák, ale spoustu her a soutěží. Let na koštěti, zvěčňování se na ďábelské listině, prohazování sítě pavoukem, to je jen zlomek všech úkolů, které byly pro čarodějnické učně připraveny. Vrcholem odvahy pak mělo být pohlazení živého hada, který byl nakonec z bezpečnostních důvodů nahrazen fretkou. „Můj had je už starý, a když je podrážděn, tak kouše,“ odůvodnila záměnu čarodějnice Jasmína. Jen ten, kdo měl v sobě čarodějnickou krev, si mohl fretku pohladit, aniž by přišel k úrazu. „Jsi-li mudla, ukousne tě,“ strašila každého nově příchozího. V podstatě nemusela, protože její dokonalý převlek naháněl hrůzu sám o sobě.

Když se Jasmína objevila před lety spolu s kolegyněmi na prvním ročníku této netradiční akce, vzbudila mezi všemi zaslouženou pozornost. Nejen úžasným kostýmem, ale i živým hadem kolem krku. Nakonec se z ní stala externí spolupracovnice DDM, kde vede chovatelský kroužek.

„Za největší úspěch považuji skutečnost, že už se syn za mě nestydí, když jdu v kostýmu. Před léty šel v uctivé vzdálenosti za mnou a známým vysvětloval, že jsem jinak normální,“ vykládá se smíchem Jasmína, „a dnes se nahastrošil zároveň a šli jsme přes město spolu.“

Tyto problémy rozhodně cestou neřešil žádný z účastníků. Saxany, Agáty, Hadimíry, Čertovice, ale i Bílá vodka, Rampepurda, Rumburak, Dobroděj, takoví a další čarodějové a čarodějnice se představovali při závěrečné taneční přehlídce, kdy bylo zvoleno dvanáct finalistek. Z nich pak tři nejpovedenější stanuly na pomyslných stupních vítězů, stejně jako devět čarodějných učňů 5. B Základní školy dr. Milady Horákové.

Většina z nich měla při představování rodiny tatínka netopýra a maminku žábu či jinou havěť. Všichni si do sytosti zatancovali a zazpívali čarodějnickou hymnu. A protože po zásluze si nakonec každý odnesl malou pozornost, byli všichni nadmíru spokojeni. Snad pouze jednoho ortodoxního pottermaniaka vyvádělo z míry, že mladí čarodějové používali zaříkávadla, aniž by věděli, k jakému účelu slouží.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.