Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport Ekologická příloha

    [Top]    


Volit mimo svůj okrsek lze jen s průkazkou

K o p ř i v n i c e (hod) - Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR vyhlásil prezident republiky na pátek 14. a sobotu 15. června.

Volit může státní občan České republiky, který alespoň druhý den voleb dosáhne věku osmnácti let. V letošním roce došlo oproti minulým volbám k posunutí hodin zahájení voleb. V pátek se otevřou volební místnosti ve čtrnáct a uzavřou ve dvaadvacet hodin a v sobotu se bude volit od osmi do čtrnácti hodin.

Volič, který nebude moci volit ve volebním okrsku, v jehož stálém seznamu je zapsán, musí požádat městský úřad, evidenci obyvatel o vydání voličského průkazu. „Žádost musí být podána písemně s ověřeným podpisem a doručena nejpozději sedm dnů přede dnem voleb, nebo osobně do okamžiku uzavření volebních seznamů, a to do 12. června,“ vysvětlila postup žádosti o vydání volebního průkazu vedoucí oddělení vnitřních věcí kopřivnické radnice Jana Sopuchová, která má na starosti volby.

„Městský úřad předá voličský průkaz nejdříve patnáct dnů přede dnem voleb osobně voliči, nebo osobě, která se prokáže plnou mocí s ověřeným podpisem voliče žádajícího o vydání průkazu, anebo jej voliči zašle poštou,“ dodala Sopuchová.

Počet volebních okrsků se v Kopřivnici a místních částech nemění. „Máme dvacet okrsků, z toho sedmnáct v Kopřivnici a po jednom v Lubině, Vlčovicích a Mniší. Mění se pouze umístění čtyř volebních místností,“ upozornila na změny Jana Sopuchová.

Lidé, kteří chodili do volebního okrsku č. 7 - do domu dětí, půjdou opět do DDM, ale do jeho nového sídla na ulici Kpt. Jaroše č. p. 1077.

Volební okrsky č. 14 a 15 budou opět umístěny v budově Základní školy dr. Milady Horákové. Při posledních volbách, kdy se volilo do krajského zastupitelstva, byly výjimečně přemístěny do ZŠ sv. Zdislavy.

Poslední změna je u volebního okrsku č. 16, zde byli lidé zvyklí odevzdávat své hlasy v budově ČSAD na autobusovém nádraží. Nyní bude sídlo volebního okrsku umístěno v budově loutkového divadla.

Adresy volebních okrsků si můžete přečíst na úřední desce městského úřadu na ulici Záhumenní.


    [Top]    


Půl milionu na opravy lesních cest

K o p ř i v n i c e (ili) - O správu a hospodaření v městských lesích se stará od roku 1998 firma Slumeko, s. r. o. Ze zprávy o hospodaření v městských lesích za rok 2001, kterou v dubnu předložila radě města, mimo jiné vyplývá, že nově zalesněná plocha činila 2,43 ha. Z toho na jednom hektaru bylo provedeno první zalesnění po těžbě a na zbývající ploše došlo k opakovanému zalesnění doplněním sazenic uhynulých ze zalesňování v minulých letech. Celkem bylo vysázeno 19 560 sazenic, z toho 12 600 kusů buku, 3 940 smrku, 2 450 javoru, pět set sazenic modřínu a sedmdesát jasanu. Vytěženo bylo 528 m3 dřeva, z toho zhruba osmdesát procent jehličnatého a dvacet procent listnatého dřeva. Prodej dřeva vynesl 375 tisíc korun.

Organizačními změnami ve firmě se podařila ušetřit téměř půlmilionová částka, kterou firma použila na opravy lesních cest.

K největším problémům, se kterými se Slumeko v městských lesích potýká, jsou škody způsobené zvěří. Patří sem loupání stromů jelení zvěří a okus mladých, zejména bukových sazenic, které vede k jejich uschnutí. „Jenom opakované zalesnění sazenic, které uhynuly vlivem škod způsobených zvěří, nás přišlo na dvaadvacet tisíc korun,“ uvedl ředitel firmy Karel Březina. K tomu je nutno připočíst další dvaapůl tisíce za snížení ročního přírůstku v důsledku okusu.

„V nejvíce postižených lokalitách, jako jsou paseka po požáru na Pískovně a severovýchodní svahy Červeného kamene, budeme vysazovat smrk, který je proti poškození odolnější. V budoucnu budeme zřejmě veškeré výsadby listnatých stromů chránit oplocenkami,“ uzavřel Březina, který se domnívá, že na prevenci škod by se měli přímo podílet i myslivci.


    [Top]    


Svoz nebezpečného odpadu

K o p ř i v n i c e (hod) - Tři pátky a dvě soboty, počínaje dnem 3. května, budou pracovníci firmy Slumeko, s. r. o., na určených sběrných místech po Kopřivnici a místních částech vybírat nebezpečný odpad do speciálního autobusu.

Nebezpečný odpad k zneškodnění nebo opětnému využití bude možno odevzdat do mobilní sběrny až po předložení občanského průkazu.


    [Top]    


Celorepubliková akce Policie ČR byla zaměřena i na chodce

K o p ř i v n i c e (hod) - V týdnu od 8. do 15. dubna došlo v okrese Nový Jičín k třiačtyřiceti dopravním nehodám, z toho dvě byly způsobeny pod vlivem alkoholu, pět osob bylo zraněno lehce a tři osoby těžce.

Na základě prováděné analýzy vývoje dopravní nehodovosti a zvyšování počtu dopravních nehod proběhly v uplynulých dnech v okrese Nový Jičín dopravně bezpečnostní akce. V úterý 9. dubna zjistili policisté sedmatřicet dopravních přestupků a o den později třiadvacet. V pondělí 15. dubna v době od páté do sedmé hodiny ranní bylo zkontrolováno v Kopřivnici a ve Štramberku 182 vozidel a policisté zaznamenali osm dopravních přestupků, v pěti případech bylo u řidičů zjištěno požití alkoholických nápojů.

Dopravně bezpečnostní akce, které se uskutečnily ve dnech 9. a 10. dubna v dopoledních i odpoledních hodinách celorepublikově, a to v rámci preventivních opatření k zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a v souvislosti se snahou o snižování počtu dopravních nehod. Policisté se zaměřili na dodržování povolené rychlosti, kontrolu technického stavu vozidel, užívání bezpečnostních pásů, respektování ustanovení o přednosti chodců a pátrání po odcizených motorových vozidlech a hledaných osobách a věcech. Policisté se zaměřili i na porušování právních předpisů ze strany chodců.


    [Top]    


Salus i s krizovým centrem obnoví provoz za necelý měsíc

Nadstavba domu Salus se chýlí ke konci.
Již brzy by ji měli opustit řemeslníci,
otevření je plánováno zhruba za měsíc.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Měsíc schází do znovuspuštění provozu azylového domu pro matku a dítě v tísni. Ten po šestiměsíční rekonstrukci otevře i s nově přistavěným krizovým centrem pro děti nazvaným Čtyřlístek.

„Máme několikadenní skluz, ale vše se zřejmě stihne dokončit v termínech daných smlouvou,“ tvrdí ředitel Salusu Jaromír Navrátil s tím, že v současné době se dokončují drobné práce v interiéru a poslední řemeslníci by stavbu měli opustit ještě do konce měsíce. Následovat bude stěhování nábytku a zařízení do nově vybudované střešní nadstavby, malování v nižších podlažích domu a následně úprava zahrady a další práce. Všechno je přitom nutné stihnout v poměrně krátkém termínu. Přijati budou také dva noví pracovníci, kteří budou zajišťovat provoz krizového centra s odborností vychovatelky a zdravotnickou kvalifikací.

„Termín otevření, na který jsou pozváni nejvýznamnější sponzoři a také média, je stanoven na 21. května,“ řekl Navrátil s tím, že běžný provoz se rozjede šest dní poté. Podle Navrátila se před dokončením stavby také podařilo vyřešit problém s financováním, objevil se totiž sponzor ochotný darovat chybějící sumu blížící se čtyřem stům tisícům korunám.

„Máme již uzavřenou smlouvu, peníze ale zatím nejsou na účtě,“ prozradil jen Jaromír Navrátil. Kdo částku daroval, se prý veřejnost na přání mecenáše nedozví.


    [Top]    


Místostarosta Krajčír byl s romským asistentem na zkušené v Čelákovicích

K o p ř i v n i c e (hod) - Třídenního školení na téma Místní správa a romská reprezentace v Čelákovicích ve dnech 10. až 12. dubna se zúčastnil kopřivnický místostarosta Zdeněk Krajčír a romský asistent Michal Oračko. Kurz byl připraven ve spolupráci Vzdělávacího centra pro veřejnou správu ČR, Holandského svazu měst a obcí VNG a mezinárodní nadace SPOLU International v rámci projektu Phare, programu European Initiative for Democracy and Human Rights. Třídenní seminář probíhal formou přednášek, diskuzí a skupinové práce. Hlavním bodem semináře byly drogy v romské komunitě a jeho patronem a přednášejícím byl Tomáš Kampt, koordinátor romského terénního programu Sdružení podané ruce Brno.

„Z diskuze vyplynulo, že hlavní práce je v terénu a že je lepší volit přístup minimalizace škodlivých účinků drog než její pouhé ignorování nebo zavržení. Tato metoda je vlastně založena na pragmatické přístupu k drogové problematice, že prevence infekčních chorob jako HIV nebo žloutenka typu C je vždy méně nákladná než jejich následná léčba. Když se člověk nakazí HIV, jeho roční léčba stojí stát kolem jednoho milionu korun. U člověka nakaženého hepatitidou typu C se stát podílí ročně částkou tři sta tisíc korun. Brněnské sdružení, které má za sebou stovky klientů, má na svůj provoz ročně 2,5 milionu korun. Ukazuje se, že lidé, kteří užívají drogy a jsou nemocní, jsou mnohem hůře motivovatelní k léčbě než zdraví drogově závislí. Výměnný program pro drogově závislé probíhá i v Kopřivnici. U nás je hodně rozšířené hlavně mezi nezletilými čichání toluenu. S tím se bohužel nedá pracovat, není to droga, ale běžný čisticí prostředek. To už si musí hlídat především sami rodiče, ti by to mohli poznat např. podle charakteristického zápachu dětí. Samotné čichání ničí velké množství mozkových buněk,“ komentoval nabyté zkušenosti ze semináře z Brna Krajčír.


    [Top]    


Stíny

Dne 18. dubna v ranních hodinách přijala stálá služba městské policie telefonické oznámení, že v jednom z panelových domů na ulici Obránců míru rozbil nějaký mladík okno vchodových dveří. Strážníci po příjezdu na místo nikoho nenalezli, jen stopy krve, které vedly až do nejvyššího poschodí. Tam se nacházel 20letý mladík z Příbora, který silně krvácel z ruky. Strážníci poskytli zraněnému první pomoc a neprodleně přivolali lékaře. Dotyčný skončil v nemocnici v Novém Jičíně. Celá záležitost bude dořešena na služebně MP.

V uplynulém týdnu se strážníci městské policie zaměřili na dodržování vyhlášky o chovu a držení psů na území města Kopřivnice. Celkem bylo zkontrolováno na 100 majitelů psů. Žádné závažné nedostatky nebyly zjištěny. I nadále se dodržováním této vyhlášky budou strážníci zabývat.

V sobotu 20. dubna v 10.50 hodin došlo na parkovišti u obchodního domu Albert opět k dopravní nehodě. Na parkovišti byl poškozen vůz zn. Renault Clio tak, že jiný řidič neopatrně couval a poté z místa ujel. Svědkem poškození byl 57letý muž, který si poznamenal SPZ vozidla a tuto předal řidiči poškozeného vozidla. Dopravní nehoda byla oznámena policii a následným šetřením byla ustanovena 23letá žena, řidička vozu zn. Škoda Felicia, která nehodu způsobila. Obdobné dvě nehody se staly v pátek 19. a v sobotu 20. dubna v Kopřivnici.


    [Top]    


Systém nakládání s odpady v Kopřivnici - II.

K o p ř i v n i c e (ili) - Ve spolupráci s odborem životního prostředí pokračujeme i v tomto čísle v rozboru odpadového hospodářství města Kopřivnice.

V roce 2001 bylo na území města a místních částí vyprodukováno necelých šest tisíc tun komunálního odpadu, z toho 29,2 tun nebezpečného odpadu. Podrobný přehled odpadu vznikajícího při činnosti fyzických osob je zachycen v tabulce Produkce komunálního odpadu v Kopřivnici.

Nedílnou součástí systému nakládání s odpady je v Kopřivnici od května 1997 dotřiďovací linka, na kterou je navážen odpad i z Frenštátu pod Radhoštěm, Štramberku, Trojanovic, Tiché, Skotnice a Závišic.

Separací získaný odpad je občany Kopřivnice ukládán do barevně odlišených kontejnerů (žlutá - plast, modrá - papír, zelená a bílá - sklo), které jsou v pravidelných intervalech odváženy na dotřiďovací linku. Plast jednou týdně, papír co čtrnáct dní a jednou za dva měsíce jsou vyváženy kontejnery se sklem.

Odpadní papír je na lince dále tříděn na karton, lepenky, směsný papír a kombinovaný, kam patří například vícevrstvé obaly Tetra-pack. Obsah žlutých kontejnerů je tříděn na PET láhve čiré, modré, zelené, směsný komunální plast, polystyrén a odpadní fólie. ’Čistota’ tříděného odpadu je poměrně velká, o čemž svědčí i množství vytříděného nevyužitelného odpadu uloženého na skládku, který oproti roku 2000 poklesl o 78 tun.

Produkce komunálního odpadu v Kopřivnici

Rok 1997 1998 1999 2000 2001
Komunální odpad - skládkováno  3 667   3 692   3 751   3 820   4 100 
Objemný odpad 224 196 183 137 171
Odpad ze zeleně 594 688 741 564 773
Uliční smetky 345 126 311 278 279
Stavební odpad 80 297 186 180 150
Výkopová zemina, kameny - 50 120 22 31
Separovaný odpad 281 369 387 395 367
Nebezpečný odpad - 18 24 36 29
Ostatní odpady - 14 126 132 95
Celkové množství odpadu (t) 5 191 5 712 5 934 5 564 5 995
 

Množství a složení vytříděných využitelných složek komunálního odpadu

Využitelná složka komunálního odpadu (t)

1997 1998 1999 2000 2001
Papír 136 136 139 185 197
Plast 18,3 23 44 104 106
Sklo 189,2 210 204 248 280
Celkem 343,5 369 387 537 583

    [Top]    


Zřízení autistické třídy se v praxi osvědčilo

K o p ř i v n i c e (ili) - V září minulého roku byla otevřena v Dětském centru v Kopřivnici autistická třída. „Tři roky jsme se na tento krok připravovali. Bylo nutné vyškolit odborný personál a zajistit vhodné pomůcky. Vzhledem k tomu, že děti s diagnózou autistického spektra navštěvovaly u nás již speciální mateřskou školu, určité zkušenosti jsme již měli,“ vzpomíná na začátky ředitelka zařízení Dagmar Jančálková.

V současné době speciální třídu navštěvují čtyři žáci. U některých dětí probíhá výuka podle osnov obecné školy, ale jejich individuální vzdělávací program je přizpůsoben jejich specifickým schopnostem. „Postižení u dětí s pervazivní vývojovou poruchou se projevuje ve všech funkčních oblastech. Přes velkou rozmanitost projevu se kvalitativní postižení projevuje především ve třech oblastech, a to v oblasti komunikace, sociálních vztahů a představivosti. Speciálně pedagogická péče zahrnuje individuální přístup k dítěti, snaží se o generalizaci vytvořených dovedností, o úzkou spolupráci s rodinou a integraci dětí do společnosti,“ přiblížila problematiku práce speciální pedagožka Markéta Michnová. Na spolupráci s rodiči nedá dopustit speciální pedagožka Magdaléna Galiová: „Opravdu děti dělají neuvěřitelné pokroky, ve které jsme ani nedoufali.“ Děkovné dopisy rodičů dětí jsou toho jen dokladem.

Děti úžasným způsobem zvládají čtení, psaní i matematiku, ale zpravidla vystupuje problém s pochopením čteného textu z důvodu poruchy představivosti. Výjimku tvoří jedenáctiletá žákyně, která dokonce skládá básničky. Na jejím osudu se snad nejlépe pochopí nezbytnost individuálního přístupu speciálních pedagogů. „Ve čtvrté třídě základní školy dívenka s obtížemi zvládala počty do deseti. Správnou diagnostikou skončila v naší péči a individuálním přístupem, využitím dyskalkulických metod se docílilo neuvěřitelných pokroků. Vědomostmi z matematiky se dnes vyrovná svým bývalým spolužákům, ale co se týče slohu, by jen těžko hledala konkurenta,“ řekla Jančálková. Během roku dohnala veškerý rozsah učiva ve spolupráci celého týmu specialistů - speciálního pedagoga, logopeda a rehabilitační sestry. „Pravidelně spolu navštěvujeme knihovnu. A opravdu největší odměnou je psaní slohové práce. Ale to se zcela vymyká běžnému rozsahu. Osm stran pro ni nic neznamená,“ svěřila se Galiová.

„Přizpůsobením metod výuky druhu a stupni postižení dětí, k úrovni struktury a kvality jejich obecných a speciálních schopností odstraníme z jejich života chaos, dáme jim pocit bezpečí, rozvineme pocit sebevědomí, nacvičíme samostatnost a často i zredukujeme problematické chování,“ zhodnotila výhody vzdělávání dětí s autistismem Markéta Michnová.


    [Top]    


Nevyužívaná pekárna zůstane prázdná asi až do července

Budova sloužící v minulosti jako pekárna
nyní stojí bez užitku. Město však její osud
nemá možnost ještě několik měsíců ovlivnit.
Foto: David Machaček

K o p ř i v n i c e (dam) - Ještě minimálně do července letošního roku bude pravděpodobně nevyužívána budova, ve které ještě vloni podnikal pekař František Kresta. Ačkoliv objekt v současnosti působí pustě a viditelně chátrá, majitel, kterým je město, zatím nemůže dělat žádné kroky k tomu, aby tento stav změnil. „Bývalá pekárna je stále v nájmu pana Kresty. A bude ještě do letošního července,“ uvedla pracovnice správy budov kopřivnické radnice Alexandra Pokorná. Kresta si podle jejích slov objekt, kdysi sloužící jako obytný dům, pronajal od města v roce 1992. Objekt zrekonstruoval a přistavěl. Jeho investice byla městem následně uznána a započítána jako předplacené nájemné, jež bude vyčerpáno právě letos. Kresta skončil své podnikání v domě na Záhumenní ulici vloni v létě. Na podzim městu navrhl předčasné ukončení nájemní smlouvy. S tím také radní již souhlasili, a byli dokonce ochotni podnikateli vyplatit neodbydlené nájemné. Kresta však na nabídku nereagoval a od té doby s městem nejednal. „Čas v podstatě hraje pro nás, nebudeme muset vracet žádné peníze. Je ale samozřejmě nepříjemné, že objekt je nevyužívaný,“ nechala se slyšet Pokorná. Podle jejích slov již radnici navštívilo s předběžným zájmem o koupi či pronájem objektu několik lidí, které se město chystá v nejbližší době oslovit. Při případných jednáních s novým zájemcem o užívání budovy lze údajně předpokládat, že město bude preferovat prodej před pronájmem.


    [Top]    


Na Kit Show se chystá řada lidí z ciziny

K o p ř i v n i c e (dam) - Na velký příval modelářů ze zahraničí se připravují organizátoři pokračování úspěšné modelářské akce Beskyd Model Kit Show. Čtvrtého a pátého května se kulturní dům zcela zaplní všemi myslitelnými modelářskými dílky. Pro vystavující modeláře je připravena celá řada soutěží. Kromě sálové soutěže je připraveno několik specifických soutěží a své ceny předají například i hosté z Polska. Běžné návštěvníky z řad nemodelářské veřejnosti pak může lákat přislíbený příjezd valalašského krále Bolka Polívky, ukázky funkčních modelů, expozice vojenské techniky či přítomnost závodního tahače Stanislava Matějovského.


    [Top]    


Plánem rozvoje města se dnes budou zabývat zastupitelé

K o p ř i v n i c e (hod) - Dnes, tj. ve čtvrtek 25. dubna, se uskuteční v anexu městského úřadu na ulici Záhumenní od 16.30 hodin dvaadvacáté zasedání zastupitelstva města.

Hlavními body programu jsou schválení Strategického plánu ekonomického rozvoje města Kopřivnice a Strategický plán Průmyslového parku Kopřivnice.

Dále se na zasedání zastupitelstva bude jednat o zadání změn územního plánu, o granty města, majetkoprávní úkony, rozpočtová opatření, finanční a jiné záležitosti na základě programu schváleného zastupitelstvem města.

Kabelová televize i tentokrát přenáší v přímém přenosu zasedání zastupitelů a jeho záznam budou občané moci sledovat výjimečně v sobotu 27. dubna.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.