Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport Ekologická příloha

    [Top]    


Mimořádná rada jednala o restrukturalizaci tepla

K o p ř i v n i c e (hod) - Tři důvody si vyžádaly mimořádnou schůzi rady města minulý týden v úterý. „Prvním z důvodů byl postup přípravy městského úřadu při přípravě reformy veřejné správy. Po zrušení okresního úřadu potřebujeme nové prostory. Prodiskutovávali jsme postup, abychom vše stihli do 15. listopadu. Máme připraveny tři varianty, které jsou předmětem dalšího posuzování a úvah,“ komentoval Janek, co vyvolalo mimořádnou schůzi rady.

„Na zasedání zastupitelstva města byl projednán záměr restrukturalizace otopných systémů a radě byly uloženy některé úkoly, které musíme plnit. Rada vzala na vědomí návrh zakládacích dokumentů městské firmy Teplo Kopřivnice, s. r. o., které posléze právní odbor ve spolupráci s příslušnými odbory dopracuje do takové podoby, v jaké v současnosti děláme revizi smluv nebo zakládacích dokumentů například firmy Slumeka i Kabelové televize Kopřivnice. Dále byl projednán postup výběru strategického partnera města, který by zafinancoval celou rekonstrukci otopného systému města a návrh smlouvy o technické pomoci s firmou, která z pověření města bude všechny tyto věci chystat, například přípravu firmy, výběrové řízení a také mediální kampaň. Firma pro technickou pomoc již byla vybrána, a to ETES Přerov, a. s., ale firmu, která bude vše financovat, budeme teprve vybírat.

Letos by se měly dokončit všechny potřebné technické kroky. Také bude záležet na tom, kdy bude prodána Energetika Tatra, a. s., a jak bude možné dohodnout základní cenu s novým majitelem. Pokud domluva nebude možná, pak je tady druhá cesta, a to zaplynofikování šesti okrsků v Kopřivnici. Naší prioritou je, aby město zůstalo napojeno na Tatru a od tohoto se odvíjí termíny. Musí se založit firma, část majetku, s kterou hospodaří Rekaz, by se musela vložit do společného podniku, dokončit a provést revizi mandátního vztahu s Rekazem ve vztahu k teplu. Tím by se udělaly technické kroky, a pokud to čas a počasí dovolí, tak by se mohla část věcí jako rozkopání celé Kopřivnice a zrušení nadzemních rozvodů Pod Morávií, které město hyzdí, započít už letos,“ rozebral bod jednání.

„Třetí důvod ke svolání mimořádného jednání, který se táhne posledními dvěma radami, je zhodnocení systému svozu odpadů a jeho plateb hlavně ve vztahu k zahrádkářským osadám. Rada po delší diskuzi nesouhlasila s tím, aby se něco odpouštělo, a rozhodla, že tento rok zůstane tento systém tak, jak byl schválen. Zřejmě asi v polovině roku se budou chystat případné změny pro další rok tak, aby je už mohlo schválit nové zastupitelstvo,“ řekl místostarosta Alois Janek.

Rada města schválila finanční příspěvek z fondu rozvoje a rezerv ve výši pětadvaceti tisíc korun sdružení zdravotně postižených na V. sportovní hry dospělých a dětí.


    [Top]    


Očnímu se možná blýská na lepší časy

K o p ř i v n i c e (dam) - Další možnosti využití bývalé oční školy nyní intenzivně projednává štramberská radnice. V současné době téměř nevyužívaný objekt, jehož základní údržba si žádá z rozpočtu sousedního města zhruba tři sta tisíc ročně, by se v budoucnu mohl stát lázněmi. „Inspirován informací z novinového článku jsem dopisem oslovil dva významné severomoravské podnikatele, kteří by mohli objekt využít,“ potvrdil starosta Štramberka Jan Socha. Podle jeho slov nyní město se zástupci obou oslovených podnikatelů intenzivně jedná a v případě, že by se obě strany dohodly, mohly by z očního být buďto lázně pro učitele, nebo LaLa (Lašské lázně). „Štramberk si nemůže dovolit takový luxus, jakým je udržování nevyužívaného objektu,“ řekl Socha na adresu komplexu, ve kterém již dva roky funguje pouze ortoptická ambulance. Po jednání o možnosti vybudování luxusního sanatoria, která ztroskotala na otázce kupní ceny, se radnice obrátila na realitní kanceláře, jejichž prostřednictvím hledala kupce. „Za celý loňský rok to nevedlo k žádnému úspěchu. Už jsme se pomalinku smiřovali s tím, že to bude úkol pro další funkční období, a nakonec to tak skončit nemusí,“ uzavřel Socha.


    [Top]    


Zrušení dětské pohotovosti nevyhovuje rodičům

K o p ř i v n i c e (ili) - Minulý týden byli obesláni lékaři sloužící lékařskou službu první pomoci dopisem od ředitele Okresního střediska záchranné služby Jaromíra Aleše a zdravotního rady okresu Nový Jičín Jana Kovaříka, ve kterém je seznamují se svým rozhodnutím zrušit od 1. května tohoto roku ordinační hodiny LSPP pro děti a dorost na kopřivnické poliklinice Therápon. Tato služba zde působila v sobotu, neděli a o svátcích od sedmi do třinácti hodin.

Své rozhodnutí zdůvodňují racionalizací LSPP a také tím, že služba nemohla poskytnout komplexní péči u stavů vážnějšího ohrožení zdraví malých pacientů. V tuto dobu jsou totiž nedostupné laboratorní a jiné komplementární vyšetření.

Péče o dětské pacienty bude nadále řešena nepřetržitou LSPP pro děti a dorost v prostorách dětského oddělení nemocnice v Novém Jičíně. Rodiče vážněji nemocných dětí se mohou obrátit na linku 155. V případě vážného ohrožení zdraví budou pacienti ošetřeni kvalifikovanou posádkou rychlé lékařské pomoci, jejíž síť pokrývá celý okres a je k dispozici 24 hodin denně.

Postoj rodičů ke zrušení víkendové pohotovosti je jednoznačně záporný. „Když bylo dítě vážněji nemocné, stejně jsme pro jistotu do nemocnice jeli, ale jezdit kvůli obyčejnému nachlazení nebo chřipce se mi zdá přehnané,“ nesouhlasí s uzavřením pohotovosti jedna z maminek. „Nevěřím, že kvůli angíně k nám domů přijede rychlá. A protože nemáme auto, budu muset obtěžovat sousedy v domě. Je to vyloženě krok zpátky a ne zkvalitňování služeb,“ přidává se další.

Oslovené dětské lékařky považovaly ordinační hodiny pohotovosti od 7 do 13 za nešťastně zvolené, protože během první hodiny byla návštěvnost nulová. „Rok od roku dětí v Kopřivnici ubývá, a tím pádem se to odrazilo i na nižší nemocnosti. Stalo se, že jsme za službu ošetřily pouze dva případy, v zimní sezonu pak deset, maximálně patnáct,“ chápe rozhodnutí vedení doktorka Helena Konečná, která se obává zvýšeného zájmu o telefonické a soukromé konzultace.


    [Top]    


Poláci si na Kopřivě vysloužili obě ceny udělované porotou

K o p ř i v n i c e (dam) - Udělit obě ceny jednomu souboru se rozhodla trojice divadelních odborníků tvořící porotu šestnáctého ročníku přehlídky Kopřiva. Největší umělecký přínos mělo podle porotců představení Medyk polského Teatru Lalek Banialuka. Herečka téhož souboru Lucyna Sypniewska si pak navíc odnesla také cenu za nejlepší herecký výkon.

Na rozdíl od minulého roku, kdy všechny tři ceny skončily za hranicemi, tentokrát si jednu mohou ponechat i tuzemští divadelníci. Diváci Kopřivy svým hlasováním totiž nejvýše vynesli ’Variace na slavné téma Cyrano’ královéhradeckého divadla Dno. Ačkoliv všechny ceny byly letos uděleny, ani jedna při závěrečném ceremoniálu neopustila své místo na jevišti. Jak Dno, tak i polský soubor, který hrál dokonce až předposlední představení celé přehlídky, totiž odjely ještě před vyhlášením výsledků.

Originální sošky zhotovené z keramiky, skla a kovu za svými novými majiteli poputují poštou. „Letošní ročník, myslím, po dramaturgické stránce vyšel od Trumfu na začátku až po zubařské drama na konci, které bylo odlehčenou tečkou na závěr,“ pochvaluje si dramaturg přehlídky Jiří Cachnín.

Tematická spřízněnost (velká část představení se točila kolem smrti) a také příbuznost některých inscenačních prvků, především prostřednictvím užití loutek, byla zřejmě důvodem, že přehlídka působila příjemně celistvým dojmem. Vynikající výtvarné zpracování stínohry o princezně Sávitrí v podání Divadla Líšeň nebo rovněž výtvarně dokonalá inscenace Fausta Studia Dell’ Arte z Českých Budějovic potěšily oko diváka. Dramatičnost si pak mohli účastníci Kopřivy vychutnat v představeních Ochladzuje sa..., Medyk či Zachraňte vojína Kuřátko.

„Každý si v programu mohl najít něco, co ho zaujalo. Přesto, že to do sebe zapadalo, bylo to i pestré,“ říká o programu Cachnín. Jeho slova potvrzuje i návštěvnost přehlídky, ta se se zhruba dvěma tisíci dvěma sty diváky velmi podobala loňskému zájmu o alternativní divadlo.

„V pátek bylo méně lidí, ale zato v sobotu jich přišlo mnohem více než vloni. V době, kdy klesají návštěvnosti pořadů obecně, jsem očekával pokles návštěvnosti i na Kopřivě, což se nakonec nesplnilo,“ uzavřel dramaturg.

Teatr Lalek Banialuka byl zřejmě
nejočekávanějším představením letošní
Kopřivy. Výborný výkon na jevišti Poláci
zúročili v zisku dvou cen.

Foto: David Macháček

Slovenské divadlo Potoň s hrou
Ochladzuje sa ukončovalo první přehlídkový
den. Na dobrou noc divákům herci
naservírovali velmi ponurou podívanou.
Foto: David Macháček


    [Top]    


Na cestě do Gízy se kolona veteránů zastavila ve městě

Nablýskaní automobiloví veteráni
zvučných světových značek se cestou
do Egypta zastavili také v Kopřivnici.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - I Kopřivničanům uvyklým každoročním defilé veteránů ulicemi města se minulé pondělí odpoledne naskytl nezvyklý pohled na parkovišti před hotelem Tatra, kde bylo možné vidět několik desítek starých vozů zvučných světových značek. Kolona vozidel fanoušků z Británie, Německa, Holandska, ale i Austrálie či Kajmanských ostrovů se v Kopřivnici zastavila v rámci zhruba osm tisíc kilometrů dlouhé trasy ’The Trial to the Nile’. Rallye vystartovala 13. 4. v německém městě Mainz a 5. 5. dorazí do cíle pod pyramidy v egyptské Gíze.

Asi padesátka milovníků starých vozů si prohlédla také zdejší Technické muzeum, a to přesto, že mezi jezdci rallye nebyl ani jeden jezdec na voze značky Tatra. Ve startovním poli byly většinou sportovně laděné vozy porsche, mercedes, jaguar, bentley, lotus, ale i rolls royce, volvo či ford. Velmi pestré bylo také spektrum roků výroby od nejstaršího locomobile z roku 1912 až po sportovní vozy z počátku sedmdesátých let minulého století.

Ve startovní listině rallye pořádané holandskou fandovskou organizací H.E.R.O. je zapsána rovná stovka účastníků, ne všichni však byli v Kopřivnici skutečně vidět, parkoviště před hotelem k zaparkování všech nablýskaných veteránů nestačilo.


    [Top]    


Ochraně životního prostředí by se lidé měli věnovat po celý rok

K o p ř i v n i c e - Na mnoha místech republiky se Den Země slavil již v neděli. V jihlavské zoologické zahradě ředitel zahájil kampaň za záchranu deštných pralesů, v ZOO v Hradci Králové herec Pavel Zedníček pokřtil mládě malého orangutana.

V Kopřivnici se od roku 1998 upustilo od ’bombastických’ oslav pořádaných před kulturním domem. „Pokud se chce někdo věnovat ochraně životního prostředí, měl by to dělat dobrovolně a po celý rok a ne jenom jeden den v roce,“ poukázala na nedostatečnost těchto akcí Markéta Kvitová, pracovnice odboru životního prostředí. Navíc, jak uvedla, akce narážela na nezájem místních škol, které dávají přednost vlastním ekologickým programům.

V žádném případě neplatí, že by se v Kopřivnici přešel Den Země bez povšimnutí. Důkazem toho je mimořádná ekologická příloha uvnitř listu s množstvím zajímavých informací a návodů nejen na úsporu, ale hlavně na šetrnější a ohleduplnější chování k našemu životnímu prostředí.

Odběr vody a tepla většina obyvatel začala redukovat následně po instalaci měřičů z ekonomických důvodů. I v třídění komunálního odpadu patříme k těm vzornějším městům. Přesto se stále najdou jedinci, kteří vytvářejí černé skládky, myjí svůj automobil v řece nebo se nerozpakují do vody vypustit chemikálii. Na posledně jmenovaného doplatili majitelé místního zverimexu. „Pravidelně bereme nitěnky z přehrady ve Štramberku. S nimi pak krmíme naše rybičky,“ přiblížila situaci chovatelka, „ty nitěnky byly něčím přiotrávené, a nám pomřelo tři tisíce malých neonek.“ Škodu jdoucí do desetitisíců jim nikdo nenahradí, stejně jako je dlouho neopustí pocit bezmocnosti nad lidskou hloupostí.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.