Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Pokud se nenajdou peníze, hrozí kinu Puls možná i uzavření

K o p ř i v n i c e (dam) - Se znepokojivou zprávou pro místní filmové fanoušky přichází provozovatel kina Puls. Pokud prý totiž město ve svém rozpočtu nenajde zhruba stotisícovou částku na zakoupení potřebného zvukového zařízení, kvalita produkcí, ale především dramaturgie kina se od ledna rapidně zhorší. V krajním případě by to dokonce mohlo vést k ukončení provozu kina, které je s roční návštěvností výrazně přesahující dvacet tisíc lidí nejoblíbenějším kulturním zařízením ve městě.

„Počínaje novým rokem bude na filmových pásech zvuková stopa určená jen pro čtení laserem. Zvuk bude sice v horší kvalitě umět snímat i technologie, kterou máme my, ale ta bude filmový pás poškozovat. Je proto pochopitelné, že do takových kin, kde filmy budou promítáním trpět, distributoři filmy pošlou až naposledy,“ řekla vedoucí kina Puls Radka Korená. Ta se stejně jako ředitel firmy Ludvík Moravia, s. r. o., provozující celý kulturní dům obává razantního poklesu návštěvnosti.

„Buďto se potřebná suma v městském rozpočtu najde, a nebo se po silvestru kopřivnické kino propadne o několik kategorií níž. Dostali bychom se na úroveň vesnických kin, které dostávají filmy s mnohaměsíčním zpožděním po premiéře. Mnohdy dokonce v době, kdy snímek již vychází na videokazetách,“ nechal se slyšet ředitel kulturního domu Lubomír Sazovský. Podle jeho slov je nesmysl, aby kino v takovém případě vůbec existovalo. „Ani nyní není provozování kina ziskovou záležitostí, a pokud bychom ty největší filmové trháky dostali na plátno až někdy půl roku po premiéře, nepřijde už téměř nikdo. Ti, kdo to opravdu budou chtít vidět, si na film zajedou jinam a ostatní počkají na videokazetu,“ tvrdí Sazovský.

Většina kinosálů v republice disponující jakýmkoliv zvukovým systémem typu ’Dolby’ je podle Korené vybavena budiči zvuku s laserovým světlem, Kopřivnice však používá starší dosluhující technologii. „Budiče je třeba vyměnit, nebo alespoň zrepasovat. Repase je však téměř stejně nákladná jako zakoupení nových součástek,“ upozorňuje vedoucí kina. V případě nákupu nových součástek a zároveň i speciální čipové karty, se kterými jsou dodávány, by se přitom měl stávající zvuk v kině znatelně zlepšit. Zakoupení čipové karty SR navíc usnadňuje přechod k digitálnímu zvuku.

„O přechodu na digitální technologii je třeba také začít vážně uvažovat. Vývoj ve vybavení kin jde velmi rychle dopředu a pokud nebudeme držet krok, bude zájem diváků upadat,“ tvrdí Korená. Přechod na Dolby Digital je v dnešní době opravdu trendem u většiny kin téže kategorie, jako je to kopřivnické. Svědčí o tom i množství zakázek. „I kdybychom si technologii Dolby Digital objednali pro kino dnes, nebyla by nainstalována dříve jak za dva roky,“ doplnila Korená. Podle jejích slov již řada kin v okolí o digitální zvuk usiluje a například novojičínské kino již čeká na jeho instalaci.

Jak tvrdí provozovatel kulturního domu, s tím, že v kině bude dříve či později třeba provést technické změny, se dalo počítat již od jeho otevření. Při dostavbě druhé části kulturního domu, do které patří i kino, se prý totiž šetřilo. „Byla snaha ušetřit úplně na všem a mnohde je to už dneska vidět. U kina se to odrazilo v tom, že byly nakoupeny pětadvacet let staré promítací stroje, které nejen že neodpovídaly své době, ale již v době, kdy zde byly montovány, se do nich daly jen obtížně sehnat náhradní díly,“ vzpomíná Sazovský. Podle Korené je zase promítání na stávajících strojích možné jen díky zručnosti promítačů. „Máme štěstí na promítače, kteří své práci opravdu rozumí a jsou schopni si spoustu věcí udělat doslova na koleně. Bez nich bychom už dávno nemohli promítat,“ tvrdí.

Investovat do nákupu součástek pro kino musí podle Sazovského město. „My jsme pouze provozovatelé. Majitelem budovy i zařízení je město, a to do něj musí investovat. To, zda se investuje do nákupu součástek pro kino nebo do něčeho zcela jiného, je jen na rozhodnutí politického vedení radnice,“ řekl Sazovský. I když nový rok se může zdát ještě daleko, definitivní slovo o nákupu nových budičů zvuku musí padnout poměrně rychle. Vzhledem k objednacím lhůtám potřebných součástek musí o jejich případném zakoupení být rozhodnuto do konce prázdnin, jinak by již nebylo možné technologii včas namontovat.


    [Top]    


Poslední večer Štramberské divadelní přehlídky bude patřit domácím hercům

Ochotníci z divadelního spolku Kotouč
Štramberk ještě o minulém víkendu ladili
svou 'Jednu kalorii něhy',
zítra už je čeká premiéra.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Poslední přehlídkový večer si pro své vystoupení před domácím publikem vybrali ochotníci z divadelního spolku Kotouč Štramberk.

Stejně jako v minulých letech i letos si Štramberští na přehlídkových prknech odbydou premiéru nově nastudovaného kusu. Zítra o půl osmé večer totiž sehrají Jednu kalorii něhy současného bulharského autora Georgije Danailova.

Hlavní hrdinka příběhu ze života je matkou dospělých dětí a stejně jako ostatní aktéři hry bilancuje svůj dosavadní život a chystá se jej od základů změnit. Až doposud totiž veškerou svou energii věnovala dětem. Teď však dozrála doba, aby se konečně začala starat sama o sebe a splnila si své tužby. „Chtěli jsme trošku změnit žánr, protože jsme dvakrát po sobě hráli komedii a detektivku. Tentokrát jsme zvolili něco trošičku vážnějšího,“ tvrdí režisérka představení Pavla Jurková. Volbu Danailova textu ovlivnilo také složení souboru, ve kterém není mnoho mladých herců a repertoár je tomu nutno přizpůsobit. Podle Jurkové to není poprvé, kdy se její soubor pouští do práce s vážným tématem, a to přesto, že komedie jsou divácky vděčnější. „Měli jsme chuť si udělat něco vážnějšího, protože v poslední době jsme byli malým diváckým zájmem nuceni dělat komedie,“ řekla režisérka. Soubor s víc jak stoletou tradicí však během své historie odehrál celou řadu vážných her. Právě zkušenosti herců, z nichž mnozí v souboru hrají i tři desítky let, umožňují pustit se do zkoušení těžších kusů. Představení pro přehlídku začal soubor studovat na přelomu října a listopadu minulého roku. Na jevišti pak zkouší od ledna.

Jedna kalorie něhy není jediným počinem, který pro letošní rok divadelníci z Kotouče připravují. Už v květnu by mělo mít premiéru druhé představení. „Je to hra, jejíž zkoušení jsme museli kvůli přípravám na přehlídku přerušit, ale své diváky si jistě také najde,“ říká Jurková o černé komedii Aldy Nikolaje ’Nebyla to devátá, byla to pátá’.

Pátý ročník Štramberské divadelní přehlídky amatérských souborů vyvrcholí příští pátek večer vyhlášením výsledků a předáním cen nejlepším tvůrcům. Hostem galavečera tentokrát bude herečka Helena Růžičková.


    [Top]    


Fleret se Šulákovou zahrají v Happy Endu

K o p ř i v n i c e (dam) - Vizovický Fleret v kompletním obsazení včetně stálého hosta kapely, valašské zpěvačky Jarmily Šulákové, bude možné zítra večer slyšet v novojičínském klubu Happy End.

Folkrockový Fleret má nezaměnitelný zvuk. Jeho typickým znakem jsou regionální a lidové kořeny. Projevují se jak v obsazení kapely (housle, fujara, klarinet, flétny, mandolína), tak v jazyce textů i v typických hudebních i pěveckých frázích a v melodice.

Kapela, která je v tuzemsku poměrně populární a jejíž koncerty se těší oblibě jak mezi příznivci rocku, tak i folklóru, má na kontě již deset alb a mnohé její písně zlidověly. Se Šulákovou, která je označována za královnu valašské písně, pojí Fleret společné kořeny.

Fleret se na cestu mezižánrových fůzí vydal již před lety, ale až v posledních letech se ukazuje, že právě střety jednotlivých žánrů lákají tisíce posluchačů. Koncert v klubu Happy End začíná ve dvacet hodin.


    [Top]    


CO kryt potřetí zaplní taneční Drum’n’Bass Era

K o p ř i v n i c e (dam) - Příznivce taneční muziky a především pak žánru Drum&Bass potěší program klubu Nora na zítřejší večer. CO kryt pod kulturním domem bude totiž hostit již třetí pokračování akce s názvem Drum ’n’ Bass Era no 3.

Hlavními hvězdami večera bude duo Fatalerr, které tvoří DJ C-Phone a Elvis. Kromě jejich společného hraní se návštěvníci akce dočkají pražského muzikanta Ghonzalese, místních DJ’s Forest a Sandose či Teslika z Aurora Oracle.


    [Top]    


Kopřiva prý nabídne kvalitní divadlo

K o p ř i v n i c e (dam) - Kvalitu od začátku až do konce prý svým divákům nabídne letošní ročník divadelní přehlídky Kopřiva. Tvrdí to alespoň dramaturg festivalu Jiří Cachnín. Ten se zdráhá vybrat jedno z osmi pozvaných divadel a označit jej favoritem soutěže či největším diváckým lákadlem.

„Hned první představení ostravského Divadla Loutek s názvem Trumf je velmi osobité a zajímavé,“ tvrdí Cachnín. Ostravští herci totiž své zpracování Krylovovy tragikomedie odehrají v aréně na kulečníkovém stole a navíc výrazně zapojí i publikum. Představením pro oči má být podle dramaturga vystoupení Tatrmanů ze Sudoměřic, které jim již přineslo několik cen. V jejich komedii Zachraňte vojína Kuřátko se, jak už název napovídá, snoubí klasický Hrubínův pohádkový příběh s válečným dramatem. „Osobně za velmi zdařilou považuji hru polského souboru Teatr Lalek Banialuka. Jejich ’Medyk’ je volným zpracováním pověsti o zázračném doktorovi, který podepsal smlouvu se smrtí a přijal do služby ďábla. Je to sugestivní a osobité představení s krásnou hudbou a po výtvarné stránce krásně udělané. Je to divadlo jak herců, tak i sakrálních loutek. Rozhodně půjde o divadlo, jaké je u nás vidět jen velmi málo. Polské pojetí dramatického umění je od našeho odlišné,“ tvrdí Cachnín.

Kromě herců se ve většině z osmi představení šestnáctého ročníku Kopřivy objeví také loutky. Podle Cachnína však nejde jednoznačně o dramaturgický zájem. „O některá divadla, která používají loutky, jsem už dlouho usiloval. Další se prostě v době, kdy scénář přehlídky vznikal, objevila a já jsem je pozval,“ řekl dramaturg, který charakter přehlídky utváří již od jejího vzniku. Prodlevy mezi jednotlivými divadelními představeními budou mít návštěvníci Kopřivy i tentokrát možnost strávit v improvizovaném projekčním sále, kde bude Martin Čihák uvádět čtyři samostatné bloky abstraktního filmu. K vidění bude také výstava fotografií.


    [Top]    


Puls chystá dvě dramata evropských tvůrců

K o p ř i v n i c e (dam) - Drama z produkce německých a také tuzemských tvůrců nabídne v tomto týdnu svým návštěvníkům kopřivnické kino Puls. Jako odlehčení na závěr promítacího cyklu je pak připravena zdařilá komedie z Hollywoodu.

Dnes odpoledne i večer a zítra pak už jen v osmnáct hodin je možné si v Kopřivnici zajít na snímek Zatracení. Autorem scénáře i režisérem filmu je Dan Svátek. Ten se nechal inspirovat životními osudy českých mladíků Emila Novotného a Radka Hanykovicze, kteří byli v letech 1995 a 1996 zadrženi na mezinárodním letišti v Bangkoku při pokusu vyvézt z Thajska zásilku heroinu, za což je stihl na naše poměry krutý trest. Příběh filmu začíná na letišti v Bandungu, smyšleném městě kdesi v jihovýchodní Asii, kde je český turistický průvodce Tomáš Egermaier svědkem zatčení jednadvacetiletého mladíka Patrika Lovického. Až v Čechách se dozví, že byl zatčen člověk, který se pokusil propašovat z Bandungu čtyři kila heroinu. Egermaierovo překvapení je o to větší, když na ruzyňském letišti objeví na běžícím pásu igelitovou tašku s pěti videokazetami do kamery. Spolu s Egermaierem pak divák na videokazetách sleduje příběh Patrika, který byl, jak se zdá, k pašování drog donucen. Souběžně s tím, co zatčení předcházelo, navíc divák vidí i kruté zacházení a nelidské podmínky ve vězení, kam byl český mladík umístěn. Autor ve svém filmu zpracovává osudy zatčeného pašeráka drog tak, aby se co nejvíce shodoval se skutečností. Dan Svátek se s jedním z vězněných, Emilem Novotným, několikrát setkal a dodnes je s ním v kontaktu. Zatracení je prvním snímkem tohoto druhu, který Thajské království oficiálně povolilo natáčet na svém území.

Druhé na řadě bude milostné drama Princezna a bojovník. Nejnovější film režiséra Toma Tykwera byl po veleúspěšném snímku Lola běží o život velmi napjatě očekáván. Oproti svému známějšímu předchůdci je nový film natočen v podstatně klidnějším tempu. Princezna - ve skutečnosti dívka jménem Sisi pracující jako zdravotní sestra v psychiatrické léčebně - se se svým vysněným bojovníkem (bývalým profesionálním vojákem Bodem) setká ve chvíli, kdy leží sražená pod koly kamionu a on se ji snaží prostřednictvím jednoduché operace kapesním nožíkem zachránit život. Nespornou devízou filmu je výkon Franky Potente, kterou režisér obsadil i do titulní role Loly ve svém minulém filmu.

Posledním snímkem v běžném programu kina pro tento promítací cyklus je černá komedie Taková zvláštní rodinka.

Royal Tenenbaum a jeho žena Etheline vychovávají dva vlastní syny a adoptovanou dceru. Každá z jejich ratolestí je obdařena výjimečným talentem. Chas má nadání pro obchod a již jako dítě vydělává horentní sumy, jeho nevlastní sestra Margot je veleúspěšnou autorkou divadelních her a Richie vyhrává jeden tenisový turnaj za druhým. Vztah otce k dětem je však velmi zvláštní a není divu, že si všichni oddechnou, když od rodiny odejde. Znovu se všichni scházejí až po letech. Royal Tenenbaum se totiž vrací domů s diagnózou rakoviny žaludku. Všechny děti se vracejí domů, aby se s otcem usmířily, avšak záhy zjistí, že jeho nemoc byla jen z dalších podtrhů, které na ně v životě připravil.

Taková zvláštní rodinka Wes Andersona těží především z výborně napsaného scénáře. Obrovským kladem filmu je i jeho obsazení, kromě Gene Hackmana v roli despotického otce se divák může těšit na Bena Stillera či Gwyneth Paltrow.


    [Top]    


Komorní orchestr uvede svůj jarní program

K o p ř i v n i c e (dam) - Sólové skladby, ale i hudbu určenou pro komorní smyčcový orchestr mohou slyšet ti, kdo se vypraví tuto neděli odpoledne do sálu Katolického domu v Kopřivnici.

Jarní koncert komorního orchestru působícího při zdejší soukromé základní umělecké škole MIS music uvede především skladby starých mistrů. První část koncertu bude patřit sólovým produkcím. Posluchačům se představí vítězové okresního kola interpretační soutěže základních uměleckých škol vyhlašované ministerstvem školství. Žáci studující hru na svůj nástroj na MIS music budou hrát skladby A. Dvořáka, G. F. Händela a Ch. Beriota. Druhá polovina koncertu bude patřit již výhradně komornímu orchestru pod vedením dirigenta Petra Davida. V programu jsou připraveny skladby Antonína Filse, Adama Míči, Wolfganga Amadea Mozarta a dalších známých komponistů. Podobný program již orchestr uvedl vloni ve veřovickém kostele.

Komorní smyčcový orchestr dnes působí pod hlavičkou MIS music, ale jeho devítiletá historie se začala psát v budově druhé z místních uměleckých škol. Orchestr je z jedné třetiny tvořen dospělými hráči především z řad učitelů a zbylé dvě třetiny tvoří vyspělejší žáci školy MIS music.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.