Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


V klubu Kamarád Romové hovořili o problémech

U kulatého stolu diskutovali kopřivničtí
Romové s místostarostou Krajčírem.
Hlavním tématem byly problémy, které je tíží.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - První setkání romských obyvatel s místostarostou Zdeňkem Krajčírem se uskutečnilo minulý týden ve středu v prostorách klubu Kamarád. Právě v tomto klubu tráví svůj volný čas v odpoledních hodinách především děti z těchto rodin. Téměř čtyři měsíce zde pracuje jako dobrovolník Michal Oračko. On i jeho otec jsou tzv. romskými aktivisty a bylo to poznat i během celého setkání.

Na úvod setkání zazpívaly děti pod vedením Michala Oračky romské písně. Právě on vede kroužek, který se schází každý týden v pátek a také už slavil svůj první úspěch. Proto přítomní zhlédli také videoukázku z vystoupení z Nového Jičína.

Místostarosta Zdeněk Krajčír hovořil o činnosti klubu Kamarád i o jeho historii. Řekl, že on ví, jak se klub stará o romské děti a že by také chtěl znát názor i z pohledu rodičů. Místostarosta mluvil i o tom, že se beseda připravovala dlouho, ale problém, který vznikl na ulici Horní, se musel vyřešit jako první. Tam už je vše v pořádku, a proto už nebránilo nic tomu, aby se mohly besedy začít realizovat.

Právě na tu první, která byla určena pro mladší generaci, přišlo jedenáct romských spoluobčanů a musím říct, že byla kultivovaná. Nedocházelo k napadání, osočování a mnozí, jak říkají Romové, ’normální lidé’ by se od nich mohli učit. Co přítomné nejvíce trápilo, bylo to, že v domech č. p. 1196 a 1197 na ulici Francouzské je velká koncentrace romských občanů, což s sebou přináší mnohé problémy. Podle nich by bylo lepší, kdyby radnice pomohla k tomu, aby Romové bydleli po celé Kopřivnici a ne jen na dvou místech. Dva z přítomných, kteří bydlí na Koreji, řekli, že podle nich tam nemají takové problémy jako na zmiňované ulici Francouzské. Právě na ní totiž chybí pískoviště a malé děti předškolního věku si tak hrají přímo na ulici k nelibosti ostatních spoluobčanů a projíždějících motoristů. Přítomní Romové nabízeli, že by při stavbě dětského hřiště na ulici Francouzské pomohli sami a přiložili ruku k dílu. Krajčír přiznal, že v rozpočtu není dostatek peněz, ale že se bude snažit jim pomoci. Další problém, o kterém se hovořilo, bylo, že když se dospělí chtějí jít pobavit do restaurace, a takových je v Kopřivnici podle nich hodně, tak se dovědí v lepším případě, že je plno, ale mnozí se setkávají s tím, že Romům je vstup zakázán.

„Byla to první beseda, jejím účelem bylo pochopit věci tak, jak jsou. Na další besedě, které se zúčastní starší generace, se budou probírat zase jiné otázky,“ hodnotil schůzku Michal Oračko.


    [Top]    


Čtrnáctiletý chlapec zemřel po zásahu elektrickým proudem

K o p ř i v n i c e (hod) - Tragická nehoda se stala minulý týden ve středu 3. dubna, kdy v podvečer vylezl čtrnáctiletý chlapec na kovový sloup vysokého napětí u Váňova kamene, kde si hrál se svými kamarády. „Po naléhání kamarádů začal ze sloupu slézat dolů a v blízkosti izolátoru ve výši patnácti metrů došlo k zapálení elektrického oblouku z vodiče do těla chlapce, který začal hořet, spadl na zem a utrpěl smrtelná zranění. Přivolaný lékař na místě konstatoval smrt po zásahu elektrickým proudem. Případ je v šetření policie podle § 158/3 trestního řádu,“ řekla Dana Medvecká, mluvčí okresního ředitelství Policie ČR.


    [Top]    


Do vedení Salusu byla jmenována nová ředitelka

K o p ř i v n i c e (hod) - Správní rada Salusu, která se sešla minulý týden v pátek 5. dubna, vzala na vědomí požadavek Jaromíra Navrátila na ukončení funkce ředitele Salusu k 31. květnu. „Na návrh Jaromíra Navrátila jsme s účinností od 1. června schválili jmenování Heleny Valentíkové do funkce ředitelky. Vzali jsme na vědomí současný finanční stav Salusu, který je před dokončením objektu a pověřili jsme nově jmenovanou ředitelku i Jaromíra Navrátila, aby doplnili správní radu o nové členy,“ komentoval jednání správní rady Salusu starosta Jiří Tichánek.


    [Top]    


Odsouzenci dávají často přednost vězení před odpracováním alternativního trestu

K o p ř i v n i c e (dam) - Odsouzení si mnohdy raději odsedí svůj trest ve vězení, než by využili možnosti alternativního potrestání a svůj přečin si odpracovali v obecně prospěšných pracích, svědčí o tom alespoň zkušenosti, které v tomto směru má kopřivnická radnice.

„Rádi bychom práce těchto lidí využívali, bohužel jsou s tím velké problémy,“ nechal se slyšet místostarosta Kopřivnice Zdeněk Krajčír. Odsouzencům, kterým soud za méně závažné delikty nabídne alternativu trestu odnětí svobody vykonávají v Kopřivnici svou práci ve firmě Slumeko, s. r. o.

„Většina z těch, které soud pošle k nám, ani nedorazí. Pokud se u nás přihlásí a začnou pracovat, tak většinou oddělají jen několik málo dní a pak už se neukážou,“ tvrdí Dagmar Křístková z firmy Slumeko, s. r. o. Práce, kterou odsouzenci v rámci alternativních trestů vykonávají, spočívá většinou v úklidu veřejných prostranství. „Například v prosinci v době sněhové kalamity sem soud poslal několik lidí. Ti se sice informovali, zda pro ně máme práci, ale když se dozvěděli, že by měli odklízet sníh, tak nakonec nedorazili,“ uvedla Křístková. Podle jejích slov si za zhruba čtyři roky, kdy ve Slumeku pracují i lidé odsouzení k obecně prospěšné práci, svůj trest kompletně odpracovalo odhadem šest lidí. Zkušenosti Slumeka hovoří také o tom, že svůj trest si odpracují většinou jen ti, kterým soud uloží menší počet hodin, tresty ve výši tří či čtyř stovek hodin zůstávají neodpracovány. Provinilcům dokonce nevadí, že si ve vězení posedí podstatně déle, za každé dvě neodpracované hodiny totiž za mřížemi stráví celý jeden den.

Soud posílal odpracovat si svůj trest do Kopřivnice ročně zhruba dvacet lidí. Nyní, kdy soudci k udělování alternativních trestů přistupují častěji, se jejich počet bude zřejmě zvyšovat. Tento trend již podle Křístkové začíná pociťovat také Slumeko.


    [Top]    


Stíny

Dne 1. dubna ve večerních hodinách přijala stálá služba městské policie telefonické oznámení, že dva mladíci kopou do dveří kostela. Hlídka, která na místo okamžitě vyrazila, spatřila mladíky, jak utíkají do parku za kostel. I když se výtečníci schovali do hustého křoví, strážníci je našli a zadrželi. Při kontrole dveří kostela bylo zjištěno, že jsou poškozené a navíc na nich visí kovová rohož. Protože dotyční byli pod vlivem alkoholu, budou se za své jednání zodpovídat na služebně městské policie.

Dne 2. dubna spatřila hlídka u kasáren muže, který tlačil babetu a jevil známky požití alkoholu. Když řidič uviděl služební vůz MP, začal ujíždět, přitom narazil do zaparkovaného auta na ulici Francouzské. Dále se rozjel na ulici Českou, kde upadl, ale potom dále pokračoval v jízdě. V okamžiku, kdy ho předjelo auto městské policie, sám zastavil a přiznal se, že je pod vlivem alkoholu. Po zjištění totožnosti byla přivolána hlídka Policie ČR, které byl řidič předán.

Dne 3. dubna kolem půlnoci byl zjištěn kamerovým systémem muž, který na středu města vyryl pomocí lopatky tři keříky. Na místo byla vyslána hlídka městské policie, která dotyčného zadržela u pizzerie. Jednalo se o muže ze Štramberka, který se dopustil přestupku proti majetku a své jednání bude vysvětlovat u přestupkové komise.

V době od 31. března do 4. dubna vnikl dosud neznámý pachatel do sklepního boxu na ulici Francouzské a odcizil zde dvacet devět litrových láhví destilátu z jablek a dále dva kompletní světlomety na vozidlo zn. Škoda, vše v hodnotě 6 920 korun.


    [Top]    


Sebevrah skočil z pátého patra

K o p ř i v n i c e (red) - V neděli 7. dubna krátce před třetí hodinou odpoledne na ulici Alšově spáchal sebevraždu skokem z okna z pátého patra panelového domu šestadvacetiletý muž z Kopřivnice.

„Dopadem na travnatou plochu si způsobil těžká vnitřní zranění, kterým na místě podlehl. Mladík byl před činem na návštěvě. Společně se dvěma kamarády seděli v kuchyni a popíjeli alkohol. Poté se nečekaně zvednul, postavil se na parapet kuchyňského okna a skočil dolů. Dosavadním šetřením nebylo zjištěno cizí zavinění. Rovněž byla nařízena soudní pitva zemřelého. Již v minulosti se muž pokusil o sebevraždu podřezáním zápěstí,“ sdělila tisková mluvčí Okresního ředitelství Policie ČR v Novém Jičíně Dana Medvecká.


    [Top]    


Program Evropské unie - Sapard je zaměřený na rozvoj venkova

Program Sapard je program Evropské unie zaměřený na rozvoj venkova a zemědělství na období 2000 - 2006. Program může být ukončen i dříve, a to pokud ČR vstoupí do EU před rokem 2006.

V roce 2000 byl zpracován Plán rozvoje zemědělství a venkova České republiky na období 2000 - 2006. Jedná se o dlouhodobý strategický dokument.

O programu Sapard se hovoří v ČR již několik posledních let. Vyhlášení programu Sapard stály v cestě tři základní podmínky:

1. Zpracování a schválení Plánu rozvoje zemědělství a venkova
2. Zřízení Sapard agentury, regionálních poboček a jejich akreditace
3. Podpis víceleté finanční dohody ČR - EU, resp. Roční finanční dohody

V současné době jsou splněny 1. a 3. podmínky. 2. podmínka vlastně také, akreditace proběhla a nyní se pouze čeká na schválení závěrečné zprávy Evropskou komisí. Vzhledem k lhůtám, které jsou v rámci takových to schvalování stanoveny, se předpokládá schválení závěrečné zprávy nejpozději do konce měsíce března tohoto roku.

Asi v polovině dubna dojde k vyhlášení zkráceného termínu k předkládání žádostí. Tento mimořádný termín pro příjem žádostí bude měsíční, tzn. že ukončení příjmů žádostí bude počátkem května.

Další administrace: v první polovině května budou provedeny ex-ante kontroly (předběžné). Hodnocení regionální výběrovou subkomisí a bodování předložených projektů/žádostí proběhne do konce května. Národní výběrová komise (posuzuje projekty, jejichž celkové náklady jsou více než 5 milionu Kč) zasedne počátkem června. Následně budou uzavírány smlouvy s úspěšnými žadateli, který by v těchto zkrácených termínech měly být doručeny do konce června. Uvedené termíny jsou orientační a závislé na schválení závěrečné zprávy Evropskou komisí.

Vzhledem k tomu, že zahájení programu Sapard se neustále oddalovalo, došlo k nakumulování prostředků určených na program Sapard pro rok 2000 - 2002. Roční objem prostředků alokovaných v programu Sapard pro Českou republiku je 270 mil. Kč. Prostředky z jednotlivých let programu Sapard se mohou shromažďovat max. po dobu dvou let, letos může být rozděleno až 810 milionu Kč.

V roce 2002 budou pravděpodobně vyhlášeny dvě výzvy k předkládání projektů:

1. zřejmě v dubnu
2. konec léta - počátek podzimu

Žádosti z 2. kola výzvy budou posouzeny a smlouvy s úspěšnými žadateli uzavřeny až v roce 2003.

Celkové náklady předkládaného projektu musí být min. 300 tis. Kč, max. u opatření 2.1 - 50 mil. Kč, u opatření 2.2 - 20 mil. Kč.

V opatření 2.1 Obnova a rozvoj vesnic a venkovské infrastruktury lze udělit dotaci/grant ve výši 75 - 100 % celkových přijatelných nákladů.

V opatření 2.2 Podpora drobného a středního nezemědělského podnikání lze udělit dotaci/grant ve výši maximálně 50 % celkových přijatelných nákladů. Při těchto projektech by měly vzniknout nová pracovní místa.

Podrobnější informace poskytnou zaměstnanci Sapard agentury - MMR: Opava - Ing. Sojáčková 0653/69 61 62, sojgab@mmr.cz, Horní náměstí 2, Ostrava - Ing. Paláčková 069/61 10 546, paljan@mmr.cz, Veleslavínova 4, www.mmr.cz

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlašuje od 1. 3. 2002 ’Intenzivní konzultace’ zaměřené na opatření 2.1 a 2.2, především na předběžnou kontrolu dokumentace nezbytné pro předložení projektu do programu Sapard, kontrolu zpracované žádosti apod. Úřední hodiny - pondělí a středa - 7.45 - 16.15 hodin.

Josef Jalůvka, zástupce hejtmana kraje


    [Top]    


Sami žáci ze školy sv. Zdislavy adoptovali sedmiletého chlapce

K o p ř i v n i c e (ili) - Žáci ze Základní školy svaté Zdislavy se rozhodli v rámci adopce na dálku získat nového spolužáka. Palasiko Kajakyela z ugandské Maliny oslaví 10. srpna sedmé narozeniny. Pochází z velmi chudé rodiny, otec zemřel na AIDS, a tak jeho a dvě starší sestry vychovává pouze matka. Palasiko je navíc chromý, rád zpívá náboženské písně a jeho přáním je stát se bubeníkem.

„Adopce na dálku znamená pro naše žáky poměrně velký finanční závazek. Každý rok musejí přispět na jeho školné a živobytí částkou ve výši sedmi tisíc korun,“ přiblížila pravidla adopce, kterou zprostředkovává Arcidiecézní charita Praha, učitelka Pavla Poláčková. Na konto už žáci poslali šest tisíc korun, které získali prodejem svých výrobků v rámci Stonožkového týdne, a zbývajících tisíc korun mají v plánu získat buďto brigádou v rámci Dne Země, sběrem hliníku, nebo tak zvanou burzou za pětku.

„Pro děti přináší adopce kromě pocitu, že pomáhají konkrétnímu chlapci, i další pozitiva. Zcela jiným způsobem se dozvídají podrobnosti ze života v Africe, mohou chlapci posílat dopisy v angličtině a poznají hodnotu peněz tím, že se sami musejí postarat o to, jakým způsobem finanční prostředky vydělat,“ vyjmenovala další přínos Poláčková. Zájemci o adopci na dálku se můžou s bližšími informacemi seznámit na internetové adrese www.charita-adopce.cz.


    [Top]    


Rozhledna na Bílé hoře otevře zároveň s Trúbou

Stále ještě nejnovější turistická atrakce
Kopřivnice - rozhledna na Bílé hoře
se letos návštěvníkům poprvé otevře
až na konci dubna.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Pohled z rozhledny na vrcholu Bílé hory si lidé budou moci poprvé vychutnat až o posledním dubnovém víkendu. „Stejně jako vloni a předloni otevřeme ve stejný den, kdy proběhne slavnostní otevření štramberské Trúby,“ nechal se slyšet ředitel kopřivnické kabelové televize, jež rozhlednu provozuje. Podle Bittnera není technicky možné otevřít rozhlednu dřív ani o víkendech. „Je nutné nakoupit občerstvení do bufetu a také zaměstnat člověka, který bude na rozhledně sedět,“ řekl Jan Bittner. To podle něj nemá cenu dělat dříve, než bude jisté, že počasí bude vycházkám opravdu přát.
 
 
 
 


    [Top]    


Monitoring zájmu o ubytovnu Pod lesem

K o p ř i v n i c e - Město Kopřivnice v současné době vlastní objekt bývalé ubytovny. Jedná se o nemovitost v okrajové části města v přímém dosahu sportovní a rekreační zóny. Objekt má čtyři nadzemní podlaží bez výtahu, pod polovinou je podsklepený.

Záměrem města je tento objekt rekonstruovat s tím, že v cílovém stavu by mělo vzniknout osmnáct bytů o velikosti 1+1 a osmnáct ubytovacích buněk s dlouhodobým pobytem osob (ubytovna). V objektu bude vrátnice s celodenním provozem a rovněž budou zajišťovány služby typu výměny prádla, úklid apod. Nájemné v takto rekonstruovaných bytech by nemělo přesáhnout částku 3 500 Kč za měsíc.

Pro úspěšnou realizaci tohoto záměru, který by měl být dokončen v průběhu tří let, je nutné před započetím prací zjistit zájem občanů o bydlení v této lokalitě. Z tohoto důvodu žádáme potencionální zájemce o jejich zaevidování na odboru bytového hospodářství města Kopřivnice, Štefánikova 58, Lenka Kovalská, tel. 87 96 67 do 31. května.

Na této kontaktní adrese je možné se také blíže seznámit s navrhovaným dispozičním řešením jednotlivých bytů.

Odbor bytového hospodářství


    [Top]    


Přihlaste své děti k moři do Francie

K o p ř i v n i c e (hod) - Děti ve věku od 12 do 18 let se mohou zúčastnit letní rekreace u moře, která se uskuteční v rámci mezinárodní spolupráce s francouzským městem Trappes.

„Odjezd z Kopřivnice je stanoven na 25. července, následující den děti přespí v Trappes, a do místa pobytu, městečka Saint Marc sur Mer, které se nachází nedaleko Saint Nazaire, dorazí 27. července. Během sedmi dnů, po kterých budou u moře, se podívají i do mořského akvária. Na zpáteční cestě je jeden den určen na prohlídku Paříže. Domů do Kopřivnice se děti vrátí zpět 4. srpna. Cena za dopravu, ubytování, plnou penzi a pojištění by neměla přesáhnout částku devíti tisíc,“ sdělila Vendulka Sopúchová, pracovnice odboru školství, kultury a sportu, která má na starosti mezinárodní vztahy.

Přihlášky a podrobné informace získáte na městském úřadě, na odboru školství, kultury a sportu, na telefonních číslech 87 94 71 - 73.


    [Top]    


Třiadvacet učitelů si přišlo pro tradiční ocenění své práce

Kopřivničtí učitelé se jako každoročně
dočkali ocenění za svou práci.
Tentokrát si pro ně
na radnici přišlo třiadvacet pedagogů.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - V obřadní síni městského úřadu se minulý týden ve čtvrtek 4. dubna oslavoval svátek učitelů. Právě tam přišli ocenění pedagogové ze všech mateřských, základních a uměleckých škol z Kopřivnice a místních částí spolu se svými řediteli. Starosta města Jiří Tichánek ve svém projevu vzpomněl učitele národů Jana Amose Komenského a poté se spolu s místostarostou Zdeňkem Krajčírem ujal slavnostního předávání dárků oceněným pedagogickým pracovníkům.

Drahomíra Zábršová, MŠ Pionýrská - za mimořádné výsledky při realizaci nového programu vzdělávání předškolních dětí a v hudebně pohybovém kroužku, za vysoce profesionální přístup k dětem i k rodičům

Ludmila Jurčeková, MŠ Záhumenní - za dlouholetou práci ve školství

Marie Slavíková, MŠ Ignáce Šustaly - za dlouholetou obětavou práci pro mateřskou školu

Alena Sochová, MŠ Česká - za aktivní postoj k pracovním povinnostem, za projektovou práci a metodickou činnost, za využívání nových metod a forem při přímé práci s dětmi

Olga Ryšková, MŠ Krátká - je vysoce tvůrčí a dětmi milovaná osobnost. V práci s dětmi dosahuje dlouhodobě velice dobrých výsledků ve všech oblastech, zejména ve výtvarné a hudební výchově. V mateřské škole vede sportovní kroužek a vykonává funkci zástupkyně ředitelky. Několik let připravovala školní časopis pro rodiče i děti, výrazně se podílí na dobré spolupráci s rodiči i na přípravě společenských akcí pro rodiče a děti

Zuzana Blažková, MŠ Francouzská - za vstřícný, citlivý přístup k dětem a rodičům

Anna Halmová, MŠ Jarní - za dlouholetou obětavou práci s dětmi

Bronislava Kahánková, MŠ Zdeňka Buriana - za zodpovědný přístup k náročnému programu v mateřské škole. V mateřské škole pracuje už od jejího otevření v roce 1968. Všem dodává sílu, předává životní moudra a drží kolektiv v pohodě

Olga Šmahlíková, Speciální mateřská škola pro děti s vadami řeči - za vynikající výsledky ve speciálně pedagogické práci s dětmi s vadami řeči a u příležitosti významného životního jubilea

Dana Jelínková, ZŠ Alšova - za dlouhodobě výborné výsledky při vyučování matematiky na 2. stupni základní školy a za kvalitní, úspěšnou a nadstandardní přípravu žáků na soutěže a olympiády v oblasti matematiky

Vlasta Šimíčková, ZŠ 17. listopadu - patří mezi nejzkušenější a nejobětavější pracovníky školy. Především její zásluhou dosahují žáci stabilně výrazných umístění ve výtvarných soutěžích s celookresní či vyšší působností. Řada jejích žáků se úspěšně hlásí na umělecky zaměřené střední školy. Její zásluhou došlo k výraznému zkvalitnění výzdoby školy. Další kvalitní práci vykazuje i na ZUŠ MIS music.

Jarmila Mrázová, ZŠ dr. Milady Horákové - za celoživotní práci, při které kultivovala tělo i ducha svých žáků, což se jí podařilo díky své aprobaci český jazyk a tělocvik. Má nemalé zásluhy na výborných výsledcích žáků v literárních a sportovních soutěžích, byla iniciátorkou znovuzrození školního časopisu a v neposlední řadě své zkušenosti úspěšně využívá ku prospěchu našich žáků i v hodinách zdravotní tělesné výchovy

Anežka Lošáková, ZŠ Emila Zátopka - za dlouholetou, obětavou a úspěšnou práci s dětmi. Mimo vyučování pracuje s dětmi ve výtvarném kroužku. Pro svoji příjemnou povahu je paní učitelka oblíbená svými žáky, jejich rodiči i svými kolegy

Dana Resnerová, ZŠ Kopřivnice - náměstí - působí na škole jako zástupkyně ředitelky, svými zkušenostmi jak v pedagogické, tak řídící práci výrazně napomohla k realizaci sportovních tříd. Svým nadšením dokáže strhnout i své spolupracovníky k zodpovědnému plnění pracovních povinností. Je veselá, společenská, dokáže vnést do kolektivu klid a pořádek

Pavla Poláčková, ZŠ sv. Zdislavy - za tvořivou práci ve vyučování na prvním stupni, za vytváření projektů a projektových dnů a za aktivní mimoškolní činnost pořádáním soutěží pro žáky (Bláznivé účesy, MISS učitel …). Paní učitelka se rovněž podílí na organizaci víkendových pobytů pro žáky školy. Inspirující je i její schopnost stmelovat třídní kolektivy

Věra Paseková, Zvláštní škola - za dlouhodobou tvůrčí pedagogickou činnost, za vynikající pracovní výsledky. Práce paní učitelky Pasekové se vyznačuje citlivým přístupem k žákům školy, považuje zcela za samozřejmé, že se jim věnuje i nad rámec svých pracovních povinností. Připravuje žáky na soutěže v rámci kabinetu zvláštních škol, již několik let podporuje činnost školního časopisu. Věnuje se žákům vyšších postupných ročníků a vycházejícím žákům, úspěšně jim pomáhá při volbě budoucího povolání

Marcela Jarolímová, Dětské centrum - speciální škola pro žáky s více vadami - za dlouholetou práci s postiženými dětmi a za realizaci programu rehabilitačních tříd

Drahomíra Švarcová, ZŠ Lubina - za mimořádné výsledky v estetizaci školy a zavádění inovativních prvků ve výuce angličtiny pro děti

Marcela Zemanová, ZŠ Mniší - za využívání nových metod v anglickém jazyce, za vedení kroužku angličtiny a estetizaci školy

Věra Nevludová, VOŠ, SPŠ a OA - za metodickou činnost a zavádění nových metod a postupů ve výuce matematiky, za kreativní práci s talentovanými žáky a jejich přípravu k soutěžím na regionální a celostátní úrovni a za návrh a přípravu učebních dokumentů při zavádění oboru Technické lyceum

Zdeněk Španihel, SOU strojírenské - za třicetiletou obětavou výchovně vzdělávací práci ve funkci mistra odborného výcviku u rukodílných oborů a funkci instruktora svařování, za výrazný podíl na zřízení svářečské školy při SOUs a jejích velice dobrých výsledcích v přípravě svářečů z řad žáků i rekvalifikantů a za příkladný přístup k práci na zakázkách se svěřenými žáky, což má značný ekonomický přínos pro SOU strojírenské

Marcela Nedjalková, DDM Kopřivnice - za kreativitu v činnosti mateřského centra KLOKAN a za aktivitu při realizaci dětského divadla

Martin Hrček, První soukromá ZUŠ MIS music, o. p. s. - za přípravu dětského jazzového orchestru do soutěže tanečních, jazzových a zábavných orchestrů základních uměleckých škol, se kterým v této soutěži v loňském roce získal v okresním kole 1. místo a v kole oblastním místo druhé

Milena Mojžíšová, ZUŠ Zdeňka Buriana - pracuje ve školství jako učitelka hry na klavír již od roku 1970, je vedoucí pobočky ve Štramberku. Od roku 1991 vychovala celkem dvaadvacet absolventů, čímž v hudebním oboru patří k nejlepším učitelům. Její žáci se pravidelně umisťují na předních místech v okresním kole soutěže ve hře na klavír. Organizačně zajišťuje vystoupení žáků v rámci nejrůznějších příležitostí

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.