Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 11/2002
ze dne 21. ledna 2002

Zprávy z města a okolí

Dotazy se týkaly školství i stěhování rádia

Poslední schůzka k strategickému plánu města

Relaxační centrum v kasárnách prý otevře ve slíbeném termínu

KTK od dubna zvyšuje poplatky o tři koruny

Telaříkův sen o vlastním rybníku se blíží naplnění

Nově vysazeným stromům se zatím daří, ale není vyhráno

Vysílač pro síť Paegas se bude letos stavět na Hůrce

Postižené pobavil kuriózní sponzor

Jalůvka lákal investory v Koreji a na Madeiře

Letos se ekologům podařilo dřív zabezpečit migrující žáby

Nefunkční přemostění trati v Tatře brzy zmizí ze světa

O dopadech obchvatu se již v Příboře jednalo

Dokumentace Kauflandu k dispozici

Místní unionisté hodlají postavit svou kandidátku

Předvstupní nástroje v Moravskoslezském kraji - II.

Stíny


    [Top]    


Dotazy se týkaly školství i stěhování rádia

K o p ř i v n i c e (hod) - Po hlavním vystoupení pozvaných hostů, kteří se během svého vystoupení vyjadřovali k tématu: Sociální otázka a naše budoucnost v Evropské unii, následovaly otázky na přítomné hosty. Jako první se svými dotazy vystoupil Václav Dorazil, student novojičínského gymnázia, který zastupoval mladou generaci. Po něm přišel na řadu Lubomír Sazovský pokládající otázky za přítomné diváky, kteří je měli možnost podat písemně.

Václav Dorazil se ptal Martina Římana a Lubomíra Zaorálka na zavedení školného. Říman mu odpověděl, že ODS je pro zavedení školného, neboť je to určitý příspěvek, který má pozitivní účinky, aby se mohly rozšířit možnosti studia pro širší okruh lidí. Vysokoškolské vzdělání je velmi dobrou investicí, kterou člověk dovede dobře využít. Opačný názor měl Zaorálek (ČSSD), který řekl, že už dnes je problém pro rodinu poslat studovat dítě na vysokou školu. Náklady na studium jsou na hraně únosnosti rodiny. On sám nesouhlasí, aby si lidé půjčovali od bank na studium. Jiný názor měl Pecháček, který řekl, že v Americe je běžné, že si člověk půjčí na studium a po něm i na dům, ale tam na to pamatuje daňový systém.

Dále se ptal Dorazil, zda si poslanci myslí, že vláda dává dostatek peněz do školství. Říman odpověděl, že je to otázka priorit, protože rozpočet je obrovským kompromisem. Zaorálek dal Římanovi za pravdu, ale dodal, že vláda dala peníze do banky, do podniků těžkého průmyslu, že to mělo smysl, neboť situace si to žádala. To, že peníze nešly do školství, cítí to jako dluh, ale je nutné provést reformu školství.

Lidé se ptali ústy Sazovského na stěhování Rádia Svobodná Evropa. Na to odpověděl Pavel Pecháček, že to, co proběhlo v tisku, že jim bylo nabízeno deset míst, není pravda. Pravdou je, že prostory jsou nevyhovující, že se Rádio musí stěhovat, ale prozatím nenašli vhodné prostory, a ty, které jim byly nabízeny, byly nevyhovující. Lubomír Zaorálek dodal, že se stěhování musí provést s rozumem a že se musí dbát na bezpečnost občanů naší republiky.

Jeden z dotazů zněl, jaký jazyk by se měl učit, abychom neměli po vstupu do Evropské unie problémy. Většina přítomných až na Martina Římana se shodla na tom, že dnes je dorozumívacím jazykem angličtina.

Poslední dotaz byl adresován přímo Martinu Římanovi, a to, proč má ODS takový strach ze vstupu do Evropské unie. Říman řekl, že ODS neříká, že všechno je bezvadné a že je dobře, že se o tom hovoří.

Studenta Václava Dorazila jsem se na závěr zeptala, jak hodnotil toto setkání ze svého pohledu. „Je to velmi příjemné, jsem rád, že jsem tady byl a že jsem poznal mnoho nových lidí. Získal jsem také hodně nových poznatků o možnostech lidí, které jsem doposud neznal,“ řekl Dorazil.


    [Top]    


Poslední schůzka k strategickému plánu města

K o p ř i v n i c e (hod) - K poslední pracovní schůzce se sešla minulý týden v pátek komise pro zpracování strategického plánu města Kopřivnice na období tří až pěti let. Během ní došlo k upřesňování akčního plánu, který byl sestaven na základě průzkumů a analýz i námětů členů komise, kteří byli rozděleni do tří podskupin.

Po zapracování všech vzešlých připomínek by radnice měla v poměrně krátké době obdržet zpracovaný strategický plán města, kterým se budou dále zabývat radní i zastupitelé.


    [Top]    


Relaxační centrum v kasárnách prý otevře ve slíbeném termínu

Vstup a v pozadí také centrální bar
pro budoucí relaxcentrum v kasárnách
je před dokončením. Montuje se již
také squash a bowling.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Dva squashové kurty a stejný počet bowlingových drah si budou moci Kopřivničané v novém relaxcentru v nejvyšším patře kasáren vyzkoušet zřejmě na konci dubna. Noví majitelé budovy, ve které sídlí desítky drobných podnikatelů, tak splní svůj slib v předpokládaném termínu. „Stavební práce se chýlí ke konci. Již tento týden se započalo s montáží kurtů i bowlingu,“ tvrdí manažer objektu Milan Graňák. Současně s oběma sportovními zařízeními budou ve východní části nejvyššího patra kasáren k dispozici také šatny s kompletním zázemím a centrální bar, který bude v budoucnu uspokojovat také potřeby návštěvníků dalších plánovaných částí relaxačního centra. Po otevření první části budou práce pokračovat v západní polovině stavby. „Ve druhé etapě počítáme s vybudováním fitcentra, solária a zrcadlové tělocvičny pro aerobic, případně také sauny,“ slibuje Graňák a dodává, že zmiňovaný termín otevření první části centra na konci dubna by mohly zbrzdit jen opožděné dodávky zařízení. Současně s budováním relaxačního centra probíhají také další úpravy budovy. „Zrekonstruováno bylo již několik prodejen, v brzké době se pustíme i do fasády. Vyřešit bude nutné také problém s nedostatkem parkovacích míst. Do budoucna uvažujeme také o vybudování plynové kotelny a odpojení od ústředního zdroje tepla,“ nechal se slyšet Graňák.


    [Top]    


KTK od dubna zvyšuje poplatky o tři koruny

K o p ř i v n i c e (hod) - Kabelová televize Kopřivnice, s. r. o., zvyšuje od 1. dubna poplatek základní nabídky televizních programů o tři koruny z původních jednapadesáti korun na čtyřiapadesát.

Naposledy došlo ke zvýšení poplatku vloni, ale předtím držela kopřivnická kabelová televize poplatky na stejné výši po dva roky.

„U klientů, kteří platí poplatek prostřednictvím účtu u České spořitelny, bude zvýšení provedeno automaticky. Ostatním klientům byl zaslán informační dopis,“ uvedl Jan Bittner, ředitel Kabelové televize Kopřivnice.


    [Top]    


Telaříkův sen o vlastním rybníku se blíží naplnění

V l č o v i c e (ili) - Několik let trvající řízení ohledně majetkoprávního vypořádání s pozemky kolem vlčovického rybníku byly ukončeny a Ivan Telařík je opět o krok blíže svému snu. „Celý život rybařím a vždycky jsem si přál mít jednou vlastní rybník,“ svěřil se se svým přáním.

Zdlouhavá jednání s majiteli pozemků zděděných nebo vrácených v restituci vystřídala jednání na úřadech ohledně stavebních prací a úpravy okolí. Právě to se stalo trnem v oku některým občanům, kteří na Telaříkův postup upozornili dotčené orgány.

„Jsem tady denně a za celou dobu se mě nikdo na nic nezeptal, nenechal si nic vysvětlit, ale udání jsou rozesílána na všechny strany,“ rozhořčuje se Telařík. Lidem vadí zmlazující řez u vrb stejně jako vypuštěná voda. „V připomínkovém řízení se vyjádřili všichni, kteří s tím mají co do činění - od sousedů až po meliorace, plynárny, vodárny, správce sítí a podobně. Hlavně jsem však očekával rybáře, kteří nepřišli. Ale za měsíc na to přijde hlášení na životní prostředí, že při obnově rybníka vznikla místní organizaci Frenštát škoda, když z důvodu betonářských prací byl snížen průtok vody a došlo k vymrznutí plůdku,“ popsal opožděný zájem rybářů Telařík, „to se dá klasifikovat jako cílený záměr o poškození, protože se zjistilo, že v rybníce už čtvrtým rokem žádný plůdek nebyl.“

Původní lokalita se pomalu stávala místem vyvážení odpadu z okolních zahrad a domácností, o kterou nikdo nejevil zájem. Ta musela být nejprve vyčištěna, stejně jako téměř čtyři sta metrů potoka, kde se v rámci náhradní výsadby vysázely nové stromky. Dále bylo třeba vybudovat nápustný a výpustný systém, ’zplanýrovat’ a podsít travní směsí dno rybníka. Chybí ještě vysváhovat břehy, zasadit trávu a napustit rybník tak, aby v červnu mohla proběhnout kolaudace.

Ivan Telařík z dané lokality chce vybudovat příjemné odpočinkové místo, volně přístupné veřejnosti, které bude okrasou Vlčovic. Vodní plocha rybníku bude málo přes tři tisíce čtverečních metrů, okolní pozemky čítají 1 000 m2.

V současné době je v jednání dalších čtyři sta čtverečních metrů, které by chtěl Telařík od města odkoupit. To nedoporučuje místní komise, která své rozhodnutí zdůvodnila tím, že plocha je využívána pro parkování při fotbalových zápasech. „Je pravda, že ten pozemek nezbytně nepotřebuji, ale pokud má být využíván jako parkoviště, tak ať tam parkoviště vybudují. Prozatím je to parkování na louce, a to nelze tolerovat,“ shrnul problém Telařík.

„Ještě nemám v ruce všechny potřebné podklady a informace, abych mohl udělat závěr, ale to první, co mě napadlo jako laika, když jsem okolí rybníka prošel, bylo, že přikoupení 400 m2 by mi nevadilo. Podle mého názoru to pan Telařík dělá dobře a okolí pěkně zkulturnil. Kdyby se ve sportovním areálu místo branky instalovala brána, tak by auta mohla parkovat přímo v areálu za klubovnami. A pokud se jako podnikatelé chtějí chovat tržně, tak tam navíc ještě mohou vybírat vstupné,“ podělil se o svůj názor starosta města Jiří Tichánek, který nevylučuje jiný závěr, pokud by jej přesvědčily další argumenty, s kterými se ještě neseznámil.


    [Top]    


Nově vysazeným stromům se zatím daří, ale není vyhráno

K o p ř i v n i c e (ili) - V podzimních měsících minulého roku bylo odborem životního prostředí v rámci náhradní výsadby vysázeno na čtyřicet vzrostlých stromů. Výsadba se týkala převážně sídliště Sever, tři stromy ozelenily dětské hřiště na ulici Příčné, jeden strom našel útočiště u kasáren.

„Vypadá to, že akce dopadla dobře. Přišli jsme pouze o jeden strom, který někdo uřezal dvacet centimetrů nad zemí,“ zhodnotila úspěšnost celé akce Pavla Kašubová, správce veřejné zeleně, „v žádném případě ale ještě nebudeme jásat, protože se může stát, že u takto vysázených stromů může dojít k tak zvanému květináčovému efektu.“ Tato situace může nastat v případě, že se sází do nekvalitní půdy plné stavebních zbytků, jaká v tomto případě na sídlišti je. Strom potom roste pouze z jámy, ve které byl vyměněn substrát, a neprokořeňuje do okolního terénu.

„Nařídili jsme zálivku a další zvýšenou údržbu, abychom podpořili větší schopnost stromů propojit se s okolním prostředím. Pokud budou ještě za tři roky tyto stromy zelené, tak máme vyhráno. Jsem ráda, že ještě nic neuschlo, ale nedávala bych tomu stoprocentní úspěšnost. Ty stromy byly hodně velké a nevím, jestli zvládnou takové těžké podmínky, které v uvedené lokalitě musejí snášet. Na druhou stranu zase menší a mladší stromy by na sídlišti neměly šanci přežít mechanické poškození při dětských hrách,“ dodala Pavla Kašubová na závěr.


    [Top]    


Vysílač pro síť Paegas se bude letos stavět na Hůrce

K o p ř i v n i c e (ili) - Z důvodu zlepšení pokrytí sítě Paegas se rozhodl RadioMobil, a. s., vybudovat opěrný bod GSM pro síť Paegas na vrchu Hůrka mezi Mniším a Vlčovicemi. Základnová stanice bude v nadmořské výšce 417 metrů v oploceném areálu devět krát dvanáct metrů.

Na vrcholku Hůrky bude technologické zařízení umístěno ve dvou kontejnerech. Obslužný objekt bude opatřen sedlovou střechou. Stěny budou obloženy vodorovně hoblovanými deskami s hnědým nátěrem. Anténní systémy budou nainstalovány na kruhových ochozech na ocelovém stožáru o výšce čtyřiceti metrů. Stožár opatřený šedým nátěrem bude mít vzhled jednoduchého ocelového tubusu a bude na základě požadavků vojenského letectva osvětlen červeným světlem.

Na výstavbu opěrného bodu GSM pro síť Paegas již bylo vydáno územní rozhodnutí, v nejbližších dnech bude požádáno o vydání stavebního povolení. „Pokud by nenastaly žádné komplikace, byli bychom rádi, kdyby k dokončení stavby došlo ještě v letošním roce,“ uvedl projektant stavby Bohumil Ševčík, který potřebnost stavby odůvodnil tím, že je nutno pokrýt signálem zejména Průmyslovou zónu ve Vlčovicích.


    [Top]    


Postižené pobavil kuriózní sponzor

K o p ř i v n i c e (ili) - Výroční členská schůze sdružení zdravotně postižených měla minulý pátek v Katolickém domě obzvlášť slavnostní ráz. Konala se totiž u příležitosti třicátého výročí založení organizace. Základní myšlenka vznikla na Trúbě 7. března 1972 a na konci měsíce se sešel přípravný výbor ve složení Veřmiřovský, Martínik, Sedlák, Sipoš, Buchvaldová a Zrůnek. Jejich cílem bylo vytvoření masové organizace, která by zahrnovala všechny zdravotně postižené z přilehlých obcí. Programový plán práce, který můžeme dnes v kronice dohledat, byl poplatný socialistické době, kde zájezdy a výlety střídalo hodnocení sběru druhotných surovin a brigádnické činnosti. Vzpomínky některých dlouhodobých členů hodnoceny z dnešního pohledu nahánějí husí kůži nebo smích nad absurditou doby. Zubařka Vítězslava Kročková připomněla, jak chybějící peníze pro fungování organizace zajišťovali zdravotně handicapovaní občané brigádami: „Tak jednou z autobusu vyskákalo pět ženských, jedna bez nohy, druhá se zchromlou rukou, další o francouzských holích..., aby se pustily do vysazování stromků v lesní školce.“

Bezbariérové přístupy byly v té době naprostým tabuizovaným tématem, o příspěvcích sponzorů nemohla být ani řeč. Jak sladce zněl výčet loňských a letošních sponzorů všem přítomným. Firmy, organizace, soukromníci, městské a místní úřady, všichni se snaží přispět jakoukoli částkou. Ticho si vynutil sponzoring místní pohřební služby, které vystřídal smích po vtipné předsedově replice: „Oni si nás předplácejí.“

Z počátečních několika desítek členů se organizace rozrostla na dnešních tři sta třicet. Rozrostlo se i množství aktivit - vedle zájezdů to jsou sportovní hry, rekondiční pobyty, kuželky, škvařenice a další aktivity. Proto jako ledová sprcha působilo tlumočení postoje ministerstva práce Blankou Seibertovou, předsedkyní Okresního výboru Svazu tělesně postižených v Novém Jičíně, které preferuje problematiku drogové činnosti, azylových domů, a zdravotně handicapovaní jsou někde na chvostu jeho zájmu.


    [Top]    


Jalůvka lákal investory v Koreji a na Madeiře

K o p ř i v n i c e (dam) - Snahou získat pro kraj investory byly podle zástupce moravskoslezského hejtmana Josefa Jalůvky motivovány dvě jeho nedávné služební cesty.

Ve druhé polovině února byl Jalůvka součástí české delegace, kterou do Jižní Koreje v rámci svých cest po Asii vedl ministr financí Jiří Rusnok. Později od 27. února do 3. března se pak na Madeiře zúčastnil veletrhu podnikatelských příležitostí a poradenských agentur z oboru podpory podnikání.

Během čtyřdenního pobytu v Koreji se Jalůvka snažil tamní ekonomické subjekty přesvědčit, že právě sever Moravy je tím pravým regionem pro jejich investici v České republice. Moravskoslezský kraj byl jediný, který měl v Rusnokově delegaci své místo.

„Náš kraj k tomu byl přizván nejen proto, že jsou tady připravené průmyslové zóny a je zde řada investičních příležitostí. V Praze si, zdá se, začínají uvědomovat, že tento region nemůže být opomíjen,“ tvrdí Jalůvka. Ten jednal převážně se zástupci firem, které již projevily zájem o investice v České republice na základě předběžných jednání s ambasádou a CzechInvestem. Prezentace možností severu Moravy se však účastnily i firmy, které mají zájem expandovat do světa, ale zatím se nerozhodly pro konkrétní zemi.

„Hlavní smysl byl vysvětlit jim, kde je Česká republika a jaké tady vládnou podmínky. Představovali jsme konkrétní průmyslové zóny i systém investičních pobídek,“ říká Josef Jalůvka, který právě v tomto vidí možnost krajských představitelů pozitivně působit proti vzrůstající nezaměstnanosti. Zájemci o investování se rekrutovali hlavně z řad elektrotechnických firem. Hejtmanův zástupce se sešel například s představiteli společnosti Samsung či LG International, přičemž především poslední jmenovaná firma, která se jako partner Philipsu podílela na vybudování továrny v Hranicích, prý investování v našem regionu skutečně vážně zvažuje. „Lidé z LG nás informovali, že chtějí zvýšit svoji účast v Hranicích a navíc navázat na tamní podnik doplňkovými formami investování. V regionu Moravy a Slezska by tak mohly vyrůst subdodavatelské provozy pro výrobu v Hranicích,“ uvedl Jalůvka.

Na rozdíl od velkých firem, se kterými jednal v Koreji, na Madeiře, kde se konalo první setkání podnikatelských poradenských center EBN, se Jalůvka seznamoval s možnostmi, jak oživit podnikání v oblasti středních a menších podniků. „Poradenská centra EBN působí zhruba v osmdesáti místech Evropy a jedno ze čtyř českých působí i v Ostravě. Jejich cílem je podpora podnikání, které do praxe zavádí poslední vědecké poznatky,“ uvedl Jalůvka. Podle jeho slov by se právě tímto směrem mělo podnikání ubírat, neboť, jak se ukázalo v jiných zemích Evropy, jde o rentabilní oblast. Prostřednictvím poradenské agentury podnikatelé mají navíc šanci získat dotace z fondů Evropské unie.


    [Top]    


Letos se ekologům podařilo dřív zabezpečit migrující žáby

V l č o v i c e (ili) - Na oteplení počasí zareagovaly žáby migrací. „S instalací zábran ve Vlčovicích jsme začali 7. března, kdy tah začal pomalu probíhat. Na cestě jsem našel tři přejeté jedince. V minulém roce jsme tak úspěšní nebyli, protože na cestě bylo už dvacet přejetých žab,“ uvedl předseda Občanského sdružení Hájenka Dalibor Kvita.

Ve Vlčovicích bylo instalováno 220 metrů zábran a pastí, z kterých jsou žáby denně vybírány a přenášeny přes vozovku. Přestože si žáby daly pár dní pauzu, za týden ekologové přepravili přes tři sta skokanů hnědých. „Podle zkušeností z minulého roku předpokládám, že tah bude probíhat čtrnáct dní, tři týdny, ale vše je odvislé od počasí, které může všechno prodloužit nebo zkrátit,“ dodal Kvita.

Náklady spojené s migrací skokana hnědého, které v loňském roce dosáhly zhruba sedmi tisíc, hradí odbor životního prostředí místního úřadu a ochranu ropuch migrujících ve Štramberku jako ohroženého druhu si vzal pod křídla referát životního prostředí Okresního úřadu v Novém Jičíně. Tady se náklady vyšplhaly na dvaatřicet tisíc z důvodu delší doby migrace a také proto, že zábrany byly instalovány na úseku delším než jeden kilometr.


    [Top]    


Nefunkční přemostění trati v Tatře brzy zmizí ze světa

Zděný nadjezd nad kolejištěm v areálu Tatry,
který se vloni na podzim stal dějištěm
tragické nehody, brzy zmizí ze světa.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Nadchod přes železniční trať spojující starý a nový závod Tatry by měl do konce dubna zmizet ze světa. V automobilce bylo totiž rozhodnuto o jeho demolici.

Nadchod, který již velmi dlouho neplní svůj původní účel a v současné době dokonce spojuje Tatru s již prodanými pozemky, se stal dějištěm incidentu, při kterém vloni na konci listopadu přišel o život jeden z tatrováckých posunovačů. Nehoda, při které jeden z přepravovaných nákladních vozů korbou zachytil o zděnou stavbu, přinesla také zhruba dvoumilionovou škodu. „Již byla vybrána firma, která nadchod odstraní,“ tvrdí zástupce Tatry Jan Slezák. Podle jeho slov bude nutné, aby demolice proběhla v co nejkratším čase, aby co nejméně omezovala provoz na železniční trati mezi Kopřivnicí a Příborem. Podle Slezáka svou roli v konečném rozhodnutí zlikvidovat nevyužívanou stavbu, která bude automobilku stát nemalé prostředky, sehrálo rozhodně i loňské neštěstí. „Nikdo nechce riskovat, že by se něco podobného opakovalo,“ nechal se slyšet Slezák.


    [Top]    


O dopadech obchvatu se již v Příboře jednalo

P ř í b o r ,  L u b i n a (dam) - Studie o vlivu stavby na životní prostředí týkající se obchvatu Příbora byla v sousedním městě za velkých emocí projednána již před měsícem. V Lubině, které se stavba také dotkne, již toto veřejné projednávání neproběhne.

„Stavba v Příboře i v Lubině je jednou akcí, a tak nebude dvojí projednávání. Většina dotčených lidí je z Příbora, a proto se projednání uskutečnilo tam,“ řekl šéf odboru rozvoje města kopřivnické radnice Milan Šmíd. Obyvatelé Lubiny, kterých se stavba nějak dotkne, se k celé věci budou moci vyjádřit ještě při projednávání dokumentace k územnínu řízení, jehož termín však zatím není znám. Již dlouhou dobu připravovaná akce má vyřešit problémy silnice I/58. Na silnici by měly být odstraněny výškové zhupy a stejně vyrovnány zákruty vozovky. Současně s úpravou silnice bude v Lubině po celé délce od křižovatky až po poslední stavby vybudován chodník.


    [Top]    


Dokumentace Kauflandu k dispozici

K o p ř i v n i c e - Městský úřad v Kopřivnici, odbor životního prostředí, vodního, lesního hospodářství a zemědělství (ŽP-VLHZ) podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (dále jen zákon), § 16, odst. 3 oznamuje zahájení zjišťovacího řízení podle § 7 tohoto zákona k záměru ’Nákupní středisko ul. Štefánikova’. Záměrem investora - společnosti Fastav Development - AOC, s. r. o., Vsetín je postavit obchodní centrum v části lokality původního místa průmyslové firmy Tatra Kopřivnice - starý závod. Plocha pro řešený objekt nákupního střediska na ulici Štefánikově bude umístěna na ploše mezi navrhovaným Obchodním komplexem (Kaufland) a stávající tržnicí na pozemcích v k. ú. Kopřivnice.

Protože záměr stavby obchodního centra je svým rozsahem zařazen do kategorie II, bodu 10.6 ’...areály parkovišť se zastavěnou plochou nad 1 000 m2’ (záměry vyžadující zjišťovací řízení), závisí posuzování vlivu záměru na životní prostředí na tom, zda-li tak bude stanoveno v tomto zjišťovacím řízení.

Do oznámení lze nahlížet v kalendářních dnech od pondělí 18. března do úterý 2. dubna, kromě pátku 29. 3., v úřední dny, tj. pondělí a středu v době od 8 do 17 hod., v úterý a čtvrtek od 8 do 14 a v pátek od 8 do 12 hodin. Oznámení je uloženo na Městském úřadě, Štefánikova 58, Kopřivnice, odboru ŽP-VLHZ, dv. č. 14, 15 nebo 16, tel. 87 96 82, 87 96 80. Oznámení v plném znění je rovněž možno si prohlédnout na webových stránkách Krajského úřadu Moravskoslezského kraje v Ostravě, odboru životního prostředí a zemědělství: www.kr-moravskoslezsky.cz.

Podle § 6, odst. 4 může každý zaslat své písemné vyjádření k oznámení příslušnému úřadu, tj. Krajskému úřadu Moravskoslezského kraje na adresu Moravskoslezský kraj, Krajský úřad, odbor životního prostředí a zemědělství, 28. října 117, 702 18 Ostrava do 15 dnů ode dne zveřejnění informace o oznámení.

Hynek Rulíšek, odbor ŽP-VLHZ


    [Top]    


Místní unionisté hodlají postavit svou kandidátku

K o p ř i v n i c e (dam) - Kandidátku, se kterou se budou vůbec poprvé ucházet o přízeň kopřivnických voličů, hodlá pro letošní komunální volby postavit také Unie svobody - DEU. „Zdejší KDU-ČSL je dostatečně silná a jistě bude stavět vlastní kandidátku,“ odpověděl na dotaz, proč i v komunálních volbách unie nevyužije spojení do koalice připravené pro parlamentní volby okresní předseda unionistů Dalibor Magera.

Na kandidátce, kterou hodlá unie sestavit do léta, se kromě straníků objeví také sympatizanti strany, počet místních členů by totiž kandidátku rozhodně nezaplnil. Kopřivnická místní organizace čítá osm členů. Sympatizantů je podle Magery více. Nejde nám o to, abychom měli spoustu ’papírových’ členů, stojím hlavně o aktivní lidi,“ tvrdí okresní předseda strany.


    [Top]    


Předvstupní nástroje v Moravskoslezském kraji - II.

Dokončení z minulého čísla

ROP Moravskoslezsko

1) grantové schéma na podporu infrastruktury pro podnikání
2) velký projekt (investiční) - Vědeckotechnologický park

Na každý projekt bude alokováno 2 + 2 miliony eur.

Z dodatečné rezervy Phare 2000 budou dále dle schválení Delegace EU financovány investiční projekty:

1) Podnikatelská zóna Ostrava - Mošnov
2) Podnikatelská zóna Kopřivnice - Vlčovice.

Grantové schéma na podporu infrastruktury pro podnikání:

Poskytovatel grantu je Ministerstvo pro místní rozvoj, implementační agenturou Centrum pro regionální rozvoj (CRR) v Praze se svými regionálními pobočkami - Regionálními výkonnými jednotkami (RVJ). Řídícím a hodnotitelským orgánem bude Regionální rada (§ 16, zákon č. 248/2000 Sb., o podpoře regionálního rozvoje). Kontrolním a monitorovacím orgánem pak Výbor regionálního rozvoje (§ 17, zákon č. 248/2000 Sb., o podpoře regionálního rozvoje).

Ve výběrové komisi je Moravskoslezský kraj zastoupen pěti členy.

Potenciálními příjemci pomoci jsou jednak žadatelé o podporu (budoucí příjemci grantu) a dále příslušníci cílových skupin, kteří se stávají konečnými uživateli podpory.

Z hlediska žadatelů se o grant mohou ucházet subjekty, které:

- patří mezi neziskové organizace, obce, profesní komory a další instituce veřejného sektoru
- mají ústřední sídlo na území České republiky, nejlépe v daném regionu NUTS II
- jsou přímo odpovědné za přípravu a organizaci projektu, nikoli prostředníky
- musí doložit zajištění prostředků na spolufinancování

Žadatel o podporu může pro realizaci projektu vytvořit partnerství s dalšími organizacemi, jejichž sídlo je v České republice, Evropské unii nebo dalších kandidátských zemích.

Cílové skupiny musí tvořit výhradně fyzické osoby cílového regionu a právnické osoby, které mají své sídlo nebo alespoň pobočku v daném regionu a jejich zaměstnanci pracují v regionu.

Další informace: Regionální výkonná jednotka - Hana Tlučhořová, vedoucí RVJ, tel. 069/66 24 751 linka 424, tluchorova@centrum.cz, www.crr.cz; odbor regionálního rozvoje - Petra Chovanioková, tel. 069/56 22 318, petra.chovaniokova@kr-moravskoslezsky.cz, www.kr-moravskoslezsky.cz

Podrobnější informace ke zmíněným programům uvedeme v následujících vydáních, podle aktuálnosti jednotlivých programů.

Josef Jalůvka, zástupce hejtmana kraje


    [Top]    


Stíny

Dne 14. března prováděla hlídka městské policie pochůzkovou činnost na sídlišti Sever. Při kontrole parkoviště u bývalého kravína strážníci přichytili muže, který zde rozdělal oheň a pálil kabely a jiný odpad. Jednalo se o muže z Frýdku-Místku, který na výzvu strážníků oheň uhasil. Přestupek byl řešen přímo na místě.

Dne 15. března krátce po poledni bylo přijato telefonické oznámení, že naproti komerční bance leží na chodníku zřejmě podnapilý muž. Hlídka městské policie zjistila na místě, že dotyčný je v silně podnapilém stavu, přesto se strážníkům podařilo zjistit jeho bydliště. Protože to bylo kousek od místa, kde muž ležel, hlídka jej doprovodila domů. Jeho jednání bude mít dohru na služebně městské policie, kam bude pozván a řešen za přestupek veřejného pohoršení.

Dne 16. března bylo přijato na služebně městské policie telefonické oznámení, že na ulici Francouzské pobíhá volně německý ovčák bez majitele. Strážníci psa na místě odchytili a rovněž se jim podařilo zjistit majitele psa. Ten byl poučen a přestupek proti vyhlášce města bude řešit přestupková komise.

V době od 1. do 10. března došlo na území okresu Nový Jičín ke dvaačtyřiceti dopravním nehodám, z nichž byly tři spáchány pod vlivem alkoholu. Devět osob bylo zraněno lehce a jedna utrpěla těžké zranění. Vyčíslená škoda dosáhla částky 1 929 500 Kč.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.