Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Ve Štramberku zítra startuje přehlídka ochotníků

K o p ř i v n i c e (dam) - Počínaje zítřkem se na pět pátečních večerů stane kulturní dům na štramberském náměstí Mekkou ochotnických divadelníků ze širokého okolí. Zmíněné místo je totiž dějištěm letos již pátého ročníku Štramberské přehlídky amatérských souborů.

Zahajovací večer celé přehlídky bude tentokrát patřit ochotnickým divadelníkům z Albrechtiček. Soubor, který má již víc jak stoletou historii, si pro své vystoupení vybral hru, která by se dala označit jeho vlastním historickým dědictvím. Veselohru Čertovské námluvy napsal totiž jeden z předků současného režiséra Václava Pavlíka. „Strýc Karel Pavlík hru napsal někdy v roce 1925 a měla být součástí mikulášských oslav. Můj předek, který byl v Albrechtičkách kantorem, napsal kromě Čertovských námluv také několik dalších kusů. Byl to velmi aktivní člověk,“ řekl Václav Pavlík, který kromě ochotníků řídí také jako starosta celé Albrechtičky. Komedii Čertovské námluvy mají Albrechtičtí na repertoáru již delší dobu a ve Štramberku si hra zřejmě odbyde svou derniéru, neboť soubor se chystá začít zkoušet Pražského flamendra Josefa Kajetána Tyla.

Naopak vůbec poprvé se na přehlídce, která navazuje na dřívější tradici Štramberských divadelních úterků, představí ochotnický divadelní soubor při Městském kulturním středisku v Bílovci, který si nově vybral název ’Odřivous’. „Je to na základě legendy o vzniku Bílovce,“ vysvětluje nezvyklý název umělecká šéfka souboru Jindřiška Mlčůchová. Na rozdíl od ostatních účastníků přehlídky historie bíloveckého souboru se píše teprve jeden rok a do Štramberka přijedou se svou prvotinou - pohádkou Krakonošovy dary. Příběh dezertujícího vojáka, který prochází kouzelným světem a hledá štěstí, napsal na lidové motivy Karel Svoboda. Pro soubor, který již začíná hledat hru pro svou druhou sezonu, bude vystoupení na přehlídce první, kdy nebudou hrát před domácím publikem, nabídek na hostování v sálech jiných míst mají však již několik.

Třetí přehlídkový večer ve Štramberku bude zcela v režii divadelního souboru Tyl z Drahotuš. Tradiční účastník ochotnického klání si tentokrát vybral lety a tisíci reprízami osvědčenou klasiku, Gogolova Revizora. Jako poslední se domácímu publiku dvanáctého dubna večer představí pořádající divadelní spolek Kotouč Štramberk s hrou Georgije Danailova Jedna kalorie něhy. „Na závěrečný večer jsme zvyklí na prknech našeho sálu uvítat nějakou významnou osobnost. Letos to bude herečka Helena Růžičková,“ řekl jeden z pořadatelů. Známá herečka bude nejen vzpomínat na úsměvné okamžiky svého života, ale také organizátorům pomůže předat ceny, které diváci udělí nejlepším představením a jejich tvůrcům. Začátky všech představení jsou stanoveny na půl osmou večer.


    [Top]    


Podpora Tibeťanům byla letos dobře vidět, a dokonce i slyšet

Asi pět desítek lidí s vlajkami, bubínky
a zvonky minulou neděli v Kopřivnici
vyjádřilo solidaritu s okupovaným Tibetem.
Vlajku Čínou anektované země
vyvěsila i radnice.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Zatím nejzjevnější podpora, kterou letos Tibeťanům v boji za nezávislost jejich země projevili Kopřivničané, se konala minulou neděli. Desátého března, na kterého připadá výročí velkého povstání tibetského lidu proti čínské okupaci, se na pochod Kopřivnicí vydala asi padesátičlenná skupina převážně mladých lidí, zatímco v minulých letech jich byla vždy jen hrstka. Průvod prošel městem za zvuků zvonků a bubínků a nesl ne jednu, ale hned několik tibetských vlajek. Večer pak v místním klubu Nora proběhla bubínková jamsession a oproti původnímu plánu byl promítnut také dokumentární film o Tibetské knize mrtvých. Po dlouhé pauze se podporu Tibetu rozhodla vyjádřit také místní radnice. Na její budově byla vlajka vyvěšena poprvé od roku 1997. „Na rozdíl od minulých let letos z Tatry nezazněl hlas, který by si vyvěšení vlajky nepřál. Proto jsme vlajku nakonec vyvěsili,“ tvrdí starosta Kopřivnice Jiří Tichánek. Tibetská vlajka zatím do letošního roku visela na radnici pouze jedenkrát. Poté, co totiž na budově úřadu zavlála poprvé, obdržela Tatra protestní nótu čínského velvyslanectví. To hrozilo, že podobné projevy by mohly ohrozit kontrakty automobilky s tímto velkým asijským zákazníkem. V následujících letech pak již radní nikdy tibetskou zástavu nevyvěsili.
 
 
 
 


    [Top]    


Nora chystá Ty Syčáky

Petr Váša a jeho komorní bigbeatová kapela Ty Syčáci se chystají do Nory.
Tentokrát zahrají skladby z CD Lék a jed.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Brněnská komorní bigbeatová kapela Ty Syčáci v čele s autorem většiny písní a zpěvákem Petrem Vášou se chystá do Kopřivnice. Zatímco vloni zdejšímu publiku představili své debutové album Máj v dubnu, v pátek 22. března budou hrát především skladby z druhé řadové desky Lék a jed.
 
 
 
 
 
 
 
 
 


    [Top]    


Maciuchová s Hlaváčovou předvedly excelentní výkon

K o p ř i v n i c e (ili) - Strhující a excelentní podívanou zažili návštěvníci minulou středu při divadelním představení Žárlivost. Hra, postavená na dialogu vzájemně posílaných faxů, po celé představení prakticky nezvedla její představitelky Janu Hlaváčovou a Hanu Maciuchovou ze židle. Skvěle napsaná hra Esther Vilarové odkryla do nejmenších detailů milostný trojúhelník, který byl v druhé části rozšířen díky Jitce Moučkové na čtyřúhelník.

Pětapadesátiletý muž opouští stejně starou manželku, úspěšnou advokátku Helenu, aby ji nahradil mladší atraktivní architektkou Jane, před kterou posléze upřednostňuje pětadvacetiletou studentku buddhismu. Posílání faxů přechází z výhrůžek, zraňování a osočování do roviny chlácholení a utěšování. Manžel se nakonec vrací k manželce, ale ta nezakouší pocit vítězství a svěřuje se bývalé sokyni: „Když ho tak někdy ve spánku pozoruji, připadá mi jako akcie, jejíž nominální hodnota byla velmi nadhodnocena.“


    [Top]    


Zloději z muzea odnesli dva metry vysoké hodiny

K o p ř i v n i c e (dam) - Další nenahraditelnou ztrátu utrpělo minulý týden zdejší muzeum. Z expozice na Fojtství, kam se ve středu šestého března krátce před třetí hodinou ranní vloupali dosud neznámí pachatelé, zmizely skříňové hodiny.

Dva metry třicet vysoké hodiny, vyrobené někdy mezi lety 1910 a 1920, se do sbírek muzea dostaly z pozůstalosti rodiny zakladatele zdejší kočárovky Ignáce Šustaly. Zloději, kteří odcizili hodiny, jejichž cenu odborník odhadl na čtyřicet tisíc korun, cestou za svým lupem způsobili další škodu za zhruba osm a půl tisíce. K poslednímu vloupání do muzea došlo před dvěma lety, kdy se zloději zaměřili na vystavenou majoliku.


    [Top]    


Výrazným rysem Kopřivy budou letos loutky

K o p ř i v n i c e (dam) - Přibližující se šestnáctý ročník přehlídky alternativních divadel Kopřiva 2002 potěší především příznivce loutek. Neživí herci se ve větší či menší míře objeví v šesti z osmi připravených představení.

Dvoudenní festival zahájí v pátek 19. dubna svým představením Trumf ostravské Divadlo loutek. Následovat bude vystoupení studentského souboru Tatrmani, královéhradeckého divadla Dno a první den přehlídky uzavře nejrůznějšími cenami ověnčená inscenace slovenské divadelní skupiny Potoň.

Zpříjemněním konce prvního přehlídkového dne bude koncert Jiřího Konvrzeka a kapely Třetí zuby. „Je to příjemná muzika s prvky blues. Myslím, že k odreagování je naprosto ideální,“ tvrdí dramaturg Kopřivy Jiří Cachnín.

První ze sobotních představení přiveze do kopřivnického kulturního domu českobudějovické Studio Dell’Arte. Jejich loutkové zpracování faustovské legendy je určeno také dětským divákům. Následující divadlo Líšeň si pro své účinkování na Kopřivě vybralo hru Sávitrí napsanou na motivy staroindické báje. Předposlední představení letošní Kopřivy by podle dramaturga přehlídky mělo patřit také k nejlepším. Polské divadlo Teatr Banialuka přiveze další variaci na Faustův příběh nazvanou Medyk. „Je to velmi sugestivní a mysteriózní představení, něco, co tuzemské soubory většinou neukazují,“ slibuje potenciálním návštěvníkům Kopřivy Cachnín. Těsně před vyhlášením vítězů přehlídky se divákům představí ještě soubor V.A.D. z Kladna se svým naturalistickým dramatem zasazeným do zubařské ordinace.

Kromě divadla nabídne program Kopřivy také experimentální krátké filmy či výstavu dokumentárních fotografií studentů Institutu tvůrčí fotografie z Opavy.


    [Top]    


Projekt Prkno přivede do klubu Perverzi ostravského Divadla V3

K o p ř i v n i c e (dam) - Dvoučlenné Divadlo V3 bude příští týden ve středu večer hostit kopřivnický klub Nora.

Letos druhé pokračování projektu Prkno přinese tragikomický pohled do jednoho zdánlivě spořádaného manželství. „Je to hra o lidech, kteří spolu již nějakou dobu jsou a ztratili všechny iluze o společném životě,“ tvrdí herec Albert Čuba.

Divadlo V3 funguje ve stávajícím obsazení teprve od listopadu uplynulého roku a jeho název vyjadřuje, že pracuje ve třech. Kromě již zmíněného Čuby soubor tvoří herečka Kateřina Janečková a režisér Tomáš Vůjtek, který je zároveň i autorem hry Perverze, již dvojice herců v Kopřivnici odehraje.

Představení, inscenované na co možná nejfunkčnější a nejjednodušší scéně jen s několika nejnutnějšími rekvizitami, mělo premiéru v druhé polovině ledna a od té doby ji Čuba s Janečkovou třikrát reprizovali. Oba herci jsou studenty třetího ročníku ostravské Janáčkovy konzervatoře.


    [Top]    


Herci z DDM se chystají vystupovat v Novém Jičíně

K o p ř i v n i c e (dam) - Soubory fungující při zdejším domě dětí a mládeže se chystají hrát v okresním městě. V úterý devatenáctého března se svým Žloutkovým nářezem do Nového Jičína zajedou herci ze souboru Arnošt a od devatenácti hodin budou hrát v tamním klubu Galerka.

Mladší divadelníci z DDM do Nového Jičína vyrazí ve čtvrtek jednadvacátého a v pátek dvaadvacátého března. V těchto dnech totiž tamní dům dětí pořádá soutěžní přehlídku Dětská scéna určenou především hercům do patnácti let. Kopřivnici budou na přehlídce reprezentovat soubory Klobouček, Vendelín, Bílá ponožka a Semínko. Podle Dana Brchela, který zdejší mladé divadelníky vede, Kopřivnice může rozhodně pomýšlet na postup do krajského kola, když ne ve dvou, tak jistě alespoň v jednom případě.


    [Top]    


Frenštát prezentuje přírůstky

F r e n š t á t  p .  R . (dam) - Půl století od prvního zpřístupnění svých sbírek oslaví dnes v pět hodin odpoledne Městské muzeum ve Frenštátě vernisáží výstavy, která veřejnosti představí výběr z přírůstků, které depozitář muzea nashromáždil za posledních jedenáct let.

Expozice bude členěna do několika sekcí. Příznivci výtvarného umění se mohou těšit na bustu z díla sochaře Albína Poláška, obrazy Břetislava Bartoše či karikatury Miloslava Liďáka - Haďáka.

V národopisné sekci budou k vidění formy na máslo či valašský kroj a historická část výstavy předvede pozůstatky zaniklého frenštátského Junáka či nové fotografie a dokumenty přibližující problematiku vystěhovalectví do Spojených států.


    [Top]    


Mach se Šebestovou dorazili na plátno kina Puls

K o p ř i v n i c e (dam) - Všechny odpolední promítací časy budou od dnešního odpoledne až do pondělka patřit dětem. Známá dvojice Mach a Šebestová totiž opustila nejen televizní obrazovky, ale i animovaný svět a v hrané podobě dorazila i do kopřivnického kina Puls.

Všechno začíná jednoho večera, kdy dvojice žáků 3. B zatouží poznat skutečný svět, a jelikož pro kouzelné sluchátko neexistuje slovo ’nemožné’, za chvíli se už oba vysoukají z televize přímo do obývacího pokoje babičky Řeháčkové. Ta momentálně žije s vnukem Jakubem, protože jeho rodiče odjeli za prací do Číny. V tuto chvíli se rozbíhá kolotoč nepřeberného množství různých problémů, se kterými si nyní již trojice přátel musí poradit. Takže postupně se jim díky proměně Jonatána v tatínka podaří přihlásit do opravdové školy, sluchátko jim zase pomůže Jakubovi zprostředkovat návštěvu rodičů v Číně, odkud se do Čech vrací nejen Mach, Šebestová a Jakub, ale také kluk Lin a jeho dobrý duch Čung-Kchuej skvěle ovládající tamní bojová umění. Kouzelné sluchátko však ve skutečném světě napáchá mnohem více škod, a to především, když se dostane do rukou třídního sígra, který si z televizního světa na pomoc povolá ještě známé firmy Horáčka a Pažouta.

Po dlouhé pauze se měl film Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko stát návratem osvědčené tvůrčí dvojice, scenáristy Miloše Macourka a režiséra Václava Vorlíčka, k natáčení úspěšných komedií, kterých mají na svém kontě hned několik. Scénář byl hotov, ale ještě než se rozjelo natáčení, projevili zájem na snímku spolupracovat také producenti z Číny, ovšem za podmínky, že se něco z jejich vlasti ve filmu také objeví. A tak byly do již hotového scénáře připsány mnohé postavy a také mnohé nové zápletky, což výslednému efektu vůbec neprospělo. Ani tak renomovaní tvůrci si totiž s tak velkým počtem ztvárňovaných motivů nebyli schopni dobře poradit a z filmu, který mohl být dobrou rodinnou zábavou, je změť příběhů a gagů jakoby násilím slepených dohromady. Škoda je to také proto, že se Vorlíčkovi podařilo dát dohromady úctyhodný herecký tým, ve kterém nechybí Stella Zázvorková, Iva Janžurová, Petr Nárožný, Jiří Lábus a mnozí další herci. Titulní role pak byly svěřeny Robertu Hájkovi a Kristýně Květové.

Dnes, zítra a také v sobotu večer se na plátno Pulsu již poněkolikáté vrátí Tmavomodrý svět, drama Jana Svěráka, čerstvě oceněné Českým lvem za režii, kameru, střih, hudbu a ocenění za divácky nejnavštěvovanější film. Děj Tmavomodrého světa, který je nejdražším snímkem v historii tuzemské kinematografie, zasadil scenárista, kterým nebyl nikdo jiný než režisérův otec Zdeněk, do období druhé světové války. Film, který má být poctou českým letcům sloužícím v silách britského královského letectva, nabízí nejen vzdušné souboje, ale především příběh dvou pilotů, mezi něž se postaví láska k jedné ženě.

Nedělní a pondělní večer bude v kopřivnickém kině patřit akční sci-fi Jedinečný. Hrdinou filmu je losangeleský policajt Gabriel Yulaw a také jeho dvě alter ega z různých paralelních světů. Jednotlivé Gabrielovy existence se střetnou ve chvíli, kdy se k přístroji, který je udržuje odděleně, dostane zlotřilý agent Gabriel Yulaw a začne z každé reality eliminovat své jednotlivé verze. S každou svou podobou v jiném ze světů se totiž stává mocnějším, neboť se zmocní síly a energie svého dvojníka. Nakonec mezi ním a konečným cílem stát se Jediným s nadlidskými schopnostmi bude stát právě jen Gabriel Yulaw přezdívaný Gabe, příkladný manžel a docela obyčejný policajt, který rozhodně nedá svou kůži lacino. Režisér a také spoluscenárista filmu James Wong obsadil do hlavní trojrole Jedinečného hongkongskou hvězdu Jeta Li. Uznávaný mistr bojových umění v Hollywoodu debutoval v roce 1998 ve filmu Smrtonosná zbraň 4. Na svém kontě měl však v té době již celou řadu filmových projektů v Hongkongu.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.