Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Na pódiu se sejdou cimbálistka a citarista

K o p ř i v n i c e (dam) - Cimbál a citar, dva folklorní nástroje pocházející z úplně jiného koutu země, se v úterý dvanáctého března setkají na půdě zdejšího kulturního domu. Poprvé se ve společném programu potkají také cimbálistka a zpěvačka Zuzana Lapčíková a hráč na citar Jiří Dohnal.

„Jednou jsme se se Zuzanou Lapčíkovou viděli na festivalu ’Světlo duhy’, ale společně jsme nikdy nehráli. Ona je ale vynikající muzikant a já už se na společné hraní moc těším,“ nechal se slyšet Dohnal. Pro něj nebude experimentování s křížením východní a západní hudební tradice ničím novým. S muzikanty hrajícími na evropské nástroje koncertoval již mnohokrát. Kopřivničané si mohou pamatovat koncerty, které v kulturním domě odehrál společně s ostravským jazzmanem Borisem Urbánkem. Právě na tuto spolupráci se Dohnal odvolává při hodnocení rizik koncertování s cimbálem. „Pokud to šlo s koncertním křídlem Borise Urbánka, s cimbálem, který je melodičtější, to musí jít taky. Netroufám si soudit, zda to bude jednodušší nebo těžší, ale nebojím se to zkusit,“ nechal se slyšet citarista.

Dohnal se na pódiích objevuje téměř výhradně s citarem či flétnami. S hrou na starobylý strunný nástroj pocházející z Indie začal jako samouk v Evropě. „Po čase jsem poznal, že to nikam nevede, a odjel jsem do Indie, kde jsem měl možnost studovat hru na citar u jednoho z nejlepších hráčů,“ pochvaluje si Dohnal.

Také pro Lapčíkovou nejsou fúze různých hudebních směrů ničím překvapivým. Ve její diskografii, která čítá přes dvě desítky titulů, se již mnohdy cimbál či zpěv přidával k jiným hudebním stylům. Od roku 1992 se například jako zakládající členka Ad Lib Moravia podílí na výběru repertoáru, aranžích, sólové hře a zpěvu v tomto sdružení okolo proslulého pianisty a skladatele Emila Viklického.

Své umělecké kořeny má Lapčíková ve folkloru, intenzivně se však věnuje i v poslední době velmi populární worldmusic, etnomuzikologii, v současnosti dokonce také studuje.

„S podobnými nástroji, jako je citar, už jsem se setkala na mnoha koncertech, ale nikdy jsem s ním přímo nehrála,“ přiznala cimbálistka. Podle jejích slov jsou však nástroje podobné a z jejich spojení prý může vzniknout něco krásného.

Spojení Lapčíkové s Dohnalem je dílem dramaturga místního kulturního domu Jiřího Cachnína. „Myslím, že to může být zajímavá mozaika,“ komentoval svůj nápad organizátor.


    [Top]    


Knihovna připravila na březen několik akcí se sítí internet

K o p ř i v n i c e (dam) - Několik akcí, jejichž cílem je propagace celosvětové informační sítě internet, na březen chystá kopřivnická knihovna. V závěru měsíce, přesněji řečeno 25. - 29. března se surfaři mohou těšit na Týden internetu. Během této akce bude internet v knihovně pro všechny příchozí zdarma.

První tři středy v měsíci budou patřit internetu pro seniory. „Abychom umožnili lidem využít tuto příležitost v klidu, zvolili jsme dny, kdy je knihovna obyčejně zavřená,“ vysvětlila vedoucí knihovny Dagmar Thomková. Podle jejích slov bude starším uživatelům, kteří se mnohdy k internetu dostanou prvně, k ruce také člověk schopný poradit s jakýmkoliv problémem.

Celým rodinám je určen projekt ’Myš do každé rodiny’. „Chceme, aby rodiče viděli, co děti s internetem umí, a případně zvažovali jeho pořízení domů,“ prozradila cíl akce probíhající během celého měsíce Thomková. Ve spolupráci s klubem Kamarád je připravována i prezentační akce internetu pro jeho pravidelné návštěvníky. Na webových stránkách knihovny je dokonce zveřejněná i literární soutěž na téma internetu.


    [Top]    


Haydnovo oratorium přitáhlo do kostela dost posluchačů

Recitátor Alfréd Strejček spolupracuje
s Janáčkovým kvartetem na uvádění
oratoria Sedm posledních slov Ježíše
Krista na kříži. Skladba byla uvedena
v místním kostele.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Netypický program a navíc v atraktivním prostředí zdejšího kostela sv. Bartoloměje přilákal na zatím poslední podnik předplatitelské série Kruhu přátel hudby o něco více lidí, než je zvykem.

V rámci koncertu úmyslně naplánovaného do předvelikonočního období zazněla pouze jediná, zato rozsáhlá koncertní skladba - oratorium Sedm posledních slov Ježíše Krista na kříži rakouského klasika Josepha Haydna. O špičkovou interpretaci se postaralo u nás i ve světě uznávané Janáčkovo kvarteto a oblíbený recitátor Alfréd Strejček.

„Nápad nastudovat tuto skladbu s panem Strejčkem vznikl v loňském roce. Jeho hlas je úžasný a k podobnému projektu je jako stvořený. Myslím, že jsme si navzájem padli do noty,“ tvrdí o spolupráci s recitátorem první houslista kvarteta Miloš Vacek. Soubor uvádí Haydnovo oratorium společně se Strejčkem již druhou sezonu a program slaví úspěchy i přesto, že původně je skladba určena komornímu orchestru a kvarteto hraje již její úpravu.

„Už se dokonce objevila i nabídka, abychom Sedm posledních slov nahráli. Vloni k tomu však nedošlo, letos to snad vyjde, prozradil Vacek. Podle jeho slov by záznam programu chtělo pořídit brněnské studio Českého rozhlasu. CD by mělo zřejmě mít podobu živé nahrávky koncertu, aby postihlo atmosféru díla. Kvalita provedení skladby mnohdy závisí nejen na uměleckých kvalitách interpretů, ale také na důkladném nastudování a tuto stránku věci Janáčkovo kvarteto rozhodně nepodcenilo. „Nastudovat takovou věc není ani pro profesionální soubor otázka týdne. Hodně dlouho přemýšlíme do čeho se pustíme, ale následně skladbu důkladně studujeme. Skladbu takového rozsahu připravujeme intenzivně alespoň měsíc,“ nechal se slyšet houslista Vacek. Ten také říká, že Haydnova skladba je prvním, k jistému ročnímu období tematicky zaměřeným programem v repertoáru kvarteta. „Děláme klasický kvartetní repertoár. Nedělali jsme ani vánoční koncerty, ani velikonoční programy. Tohle je první vlaštovka,“ uzavřel Vacek.


    [Top]    


Červená karkulka je vyprodaná, ale chystají se reprízy

K o p ř i v n i c e (dam) - Představení pohádky O Červené karkulce plánované na středu 13. března je již beznadějně vyprodané. Zájem publika přiměl loutkoherce z Rolničky plánovat další reprízy. „S největší pravděpodobností budeme Karkulku hrát ještě 27. a 28. března,“ slíbila vedoucí populárního souboru Alena Svobodová.

Červenou karkulku Rolnička na program loutkového divadla vrací po devítiměsíční pauze. „Je to jedna z našich novějších her. Premiéru měla v roce 1997, mezi dětmi je ale populární,“ tvrdí Svobodová. Malí diváci se totiž aktivně do děje zapojují a společně s Karkulkou si i zahrají.


    [Top]    


Projektu 100 letos poprvé klesla návštěvnost

K o p ř i v n i c e (dam) - S mírným poklesem zájmu fanoušků artfilmů o letošní ročník přehlídky Projekt 100 se setkalo kopřivnické kino Puls. Poprvé od roku 1999, kdy se přehlídka ve městě objevila poprvé, se tak obrátil doposud výrazně vzestupný trend návštěvnosti akce, která chce široké veřejnosti přinášet klenoty Zlatého fondu světové kinematografie.

Na některý z filmů Projekt 100 letos v Kopřivnici přišlo 503 lidí. Nejnavštívenějším snímkem byl se sto dvěma diváky zahajovací film Smysl života z autorské dílny britské humoristické skupiny Monty Python’s, naopak nejmenší zájem publikum jevilo o slovenský snímek Ľalie poľné.

I přes pokles návštěvnosti oproti minulým letům si vedoucí kina Puls Radka Korená na nezájem diváků nestěžuje. „Průměrná návštěva padesáti lidí na představení je u filmů tohoto typu dobrým výsledkem,“ nechala se slyšet Korená.

Podle předběžných výsledků letošního ročníku přehlídky se navíc ukazuje, že s poklesem návštěvnosti se nesetkal pouze kopřivnický Puls, ale také řada kin v jiných městech.

Podle Korené navíc v Kopřivnici na představení přicházeli většinou jiní lidé než v předcházejících ročnících. „Zhruba třetina návštěvníků byli členové Filmového klubu, permanentku si koupil zhruba stejný počet lidí jako vloni, ale většinu diváků tvořili lidé, kteří přišli na jednotlivé filmy,“ prozradila Korená.

Kopřivničtí diváci mohli zhlédnout všech deset slibovaných snímků, i když to mnohdy organizátory stálo mnoho úsilí. „Jedno představení jsme dokonce zahajovali až o pětačtyřicet minut později, neboť film byl úplně jinde než v Kopřivnici. To, že film byl poslán někam úplně jinam a my jsme si pro něj nakonec museli sami dojet, se stalo hned několikrát,“ popisuje organizační zmatky Korená.

Již těsně po skončení letošního ročníku Projektu 100 je jasné, že se přehlídka na programu Pulsu objeví také v příštím roce, zhruba ve stejném termínu jako letos. Na jaké filmy se však mohou lidé těšit, to zatím nikdo neví.


    [Top]    


Přehlídku korunuje Růžičková

Š t r a m b e r k (dam) - Čtyři ochotnické soubory z okolí si i letos dají dostaveníčko ve Štramberku.

Za týden totiž v tamním kulturním domě odstartuje již pátý ročník divadelní přehlídky. Během čtyř přehlídkových večerů se mohou diváci těšit na představení domácích ochotníků z divadelního spolku Kotouč a ochotníky z Albrechtiček, Drahotuší a Bílovce. Pátý večer přehlídky je vyhrazen pro předávání cen. Letos by jej svou přítomností a historkami z hereckého života měla ozdobit Helena Růžičková.


    [Top]    


Kino bude patřit hlavně oscarovému filmu Traffic

K o p ř i v n i c e (dam) - Ode dneška až do pondělka budou odpolední představení v kině Puls patřit britskému filmu Klikaři. Režisér veleúspěšné komedie ’Do naha’ Peter Cattano zvolil i tentokrát stejný žánr. Místo ocelářského města a party chlapů bez práce si však tentokrát zvolil prostředí kriminálu a jeho hrdiny jsou tamní vězňové, kteří se snaží využít připravovaného divadelního představení k útěku na svobodu.

Na vážnější notu zahraje snímek Traffic - Nadvláda gangů. Film, který již vloni sbíral vavříny na filmových festivalech a na své konto si připsal mimo jiné také čtyři sošky Oscarů, se bohužel dostal do české distribuce se zpožděním a bude se promítat vždy od dvaceti hodin.

Traffic - Nadvláda gangů volně navazuje na britský televizní seriál s podobným názvem. Kriminální drama, jehož ústředním tématem jsou tvrdé drogy podle Oscarem oceněného scénáře Stephena Gaghana, kombinuje hned tři samostatné příběhy. Divák se pokaždé dostává do zcela jiného prostředí a poznává úplně jiné postavy, které se však vždycky potýkají s tvrdými narkotiky. První rovina filmu přivádí diváky do vysoké politiky. Americký soudce Robert Wakefield (Michael Douglas) je přímo z Bílého domu a je pověřen tím, aby vymýtil obchod s drogami. Ambiciózní muž nejenže zjišťuje, že to nebude tak snadné, jak si původně myslel, ale přichází i na to, že jeho vlastní dcera užívá látky, proti kterým on bojuje. Souběžně divák sleduje také životní osudy obyčejného mexického policajta ztvárněného Beniciem Del Torem (Oscar pro nejlepšího herce ve vedlejší roli), který vypadá, že už dávno boj s narkomafiemi vzdal a naopak z jejich počínání profituje. Jak se však nakonec ukáže, právě on se ve svém boji s drogami dostane nejdál.

Třetí příběh zavádí diváka na druhou stranu barikády, kde může sledovat počínání bohaté manželky jednoho z drogových dealerů (Catherine Zeta-Jones), která po uvěznění svého muže ztratí iluze o jeho nadprůměrně prosperující stavební firmě a staví se na místo svého manžela do čela jeho kriminální organizace. Traffic rozhodně nekončí happy endem a válka s drogami rozhodně není vyhrána, občas však lze vybojovat jednu malou bitvu.

Film režíroval Steven Soderbergh a jeho práce mu rovněž vynesla Oscara. Strhující zpracování filmu podtržené výbornou kamerou a také oscarovým střihem je plné naturalistických scén a mnohdy jako by film hraničil s fiktivním dokumentem.

Dva filmy má kino Puls na programu také v úterý 12. března. Před večerním představením Filmového klubu totiž dostane prostor ještě cyklus Filmů (nejen) pro středoškoláky. V jeho rámci se na plátno dostane v kinech ne zcela běžný žánr - dokument.

Režisér Wim Wenders využil nabídky svého přítele a spolupracovníka, skladatele a producenta, Ry Coodera a natočil celovečerní dokument o hudebním objevu posledního desetiletí. Právě Cooder před pár lety v podstatě náhodou objevil na Kubě skupinu vynikajících muzikantů, jejichž společné album nazvané podle havanského tanečního klubu Buena Vista Social Club se stalo okamžitě hitem. Film však vznikl o tři roky později než debutové album, když se kubánští muzikanti chystali nejen nahrát další cédéčko, ale také vyrazit na koncertní turné za hranice. Film bude promítán od šesti hodin.

Režisér Michael Haneke vypráví ve svém filmu šokující příběh na první pohled upjaté profesorky klavíru. Erika Kohutová je však nejen vynikající pianistkou, ale také sexuální deviantkou libující si ve vlastním trýznění. Když se pak její osud spojí s mladým studentem Walterem, musí Erikou dlouho očekávaný vztah ztroskotat na rozdílných představách o tom, jak by měl vypadat. Hlavní devízou filmu plného šokujících scén a oceněného vloni v Cannes Velkou cenou jsou především herecké výkony ústřední dvojice - Isabelle Huppertové a Benoita Magimela.


    [Top]    


Burianovy knižní ilustrace se již stěhovaly do Norska

K o p ř i v n i c e (dam) - Po několika týdnech vystavování ve Stockholmu a následně v centru jihošvédské obce Kisa se obrazy Zdeňka Buriana na začátku týdne přesunuly ze Švédska do sousedního Norska. Sérii Burianových knižních ilustrací nazvanou Stezkou odvahy a dobrodružství vozí po Skandinávii v rámci projektu připraveného ve spolupráci s kopřivnickou a štramberskou radnicí a ministerstvem zahraničních věcí lidé z Valašského království. Výstavu děl slavného kopřivnického rodáka na její pouti doprovází také podrobný anglicko-švédsko-český katalog se šedesáti ilustracemi.


    [Top]    


Vlajky a zvonky připomenou výročí povstání v Tibetu

K o p ř i v n i c e (dam) - Vzhledem k tomu, že desátý březen letos připadl na neděli, bude program letošního Dne Tibetu omezený. „Nemělo by cenu pořádat nějakou větší akci. V pondělí lidé chodí do práce a návštěvnost by byla mizivá,“ vysvětluje šéf Nory Lukáš Lešinský, proč se letos na programu klubu neobjevují videoprojekce či další akce věnované Tibetu.

Třiačtyřicáté výročí velkého povstání v hlavním městě Tibetu Lhase, které bylo čínskými okupanty krvavě potlačeno, tak připomene pouze odpolední zvonkový průvod městem. Již tradičnímu vyjádření podpory by letos neměla chybět tibetská vlajka. Naopak by se jich v průvodu mělo objevit hned několik. „Sehnali jsme je ve specializovaném obchodě na Slovensku,“ prozradil Lešinský.

Večer by se pak v klubu měli sejít lidé na bubínkové jamsession.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.