Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Rada schválila cenu za teplo a úpravu centrální zóny

K o p ř i v n i c e (hod) - Ke své v pořadí již padesáté schůzi se sešla minulý týden v úterý rada města. Radní se zabývali výroční zprávou o činnosti v oblasti poskytování informací podle zákona č. 106/99 Sb., O svobodném přístupu k informacím. „Radnice obdržela za loňský rok celkem osm žádostí o informace a jen v jednom případě jsme dostali jedno odvolání proti rozhodnutí. Žádosti o informace se většinou týkaly vydaných stavebních povolení, sazebníků úkonů, akcií ve vlastnictví města, stavu peněz v rozpočtu,“ okomentoval zájem občanů místostarosta Zdeněk Krajčír.

Dalším problémem, kterým se zabývala rada, je parková úprava v centrální části města. „Naskytla se příležitost změnit tvář centra města výsadbou aleje nevzrostlých okrasných stromů, a to buď okrasnými jabloněmi, nebo kulovitými jasany. Náklady na výstavbu jsou odhadnuty na 250 tisíc korun. Finanční prostředky budou použity z tzv. náhradní výsadby, tedy z peněz firem, které zabraly veřejnou zeleň. Výsadba bude zahájena ještě v letošním roce a bude zahajovací etapou v rámci řešení centra města,“ doplnil projednávaný bod Krajčír.

Rada města schválila uzavření mandátní smlouvy o poskytnutí manažerských konzultačních služeb na prodej bytových domů mezi městem a Josefem Zimou. „Tato mandátní smlouva je zpracována identicky jako mandátní smlouva s firmou Isa Consult, s. r. o., která vloni prodávala byty. Termín ukončení prodeje bytů je stanoven letos do konce listopadu,“ dodal Krajčír.

Radní se zabývali také plánem činnosti příspěvkové organizace Kulturní dům Kopřivnice na letošní rok. „V plánu jsou stanoveny priority, jako například úplný přechod knihovny na elektronický výpůjční systém. Co se týče knihovnické činnosti, jsou to literární besedy pro žáky, práce s dyslektiky. Dále se počítá s rozšířením městského informačního centra o služby pro mládež. To je ovšem závislé na finančních prostředcích,“ vybral některé zajímavosti z plánu Krajčír.

Rada schválila cenu tepelné energie platnou od 1. 1. 2002. Ta se zvedla z důvodu navýšení ceny paliva pro Energetiku Tatra, a. s., která dodává teplo městu.

Za cenu pro vytápění vloni domácnosti zaplatily 331,50 Kč za gigajoule, letos se tato částka zvýšila na 347 korun. Vloni se za ohřev teplé vody platilo 309,2 Kč, letos to bude již 325 korun za gigajoule.

Radní schválili smlouvu na připojení k distribuční soustavě a uzavření budoucí smlouvy na dodávku zemního plynu pro domov důchodů a dále smlouvu na akci ’Domov důchodců v Kopřivnici - stravovna na revizi a přepracování projektové dokumentace podle nových předpisů’.

Rada města vzala na vědomí informaci o přípravě obecně závazné vyhlášky o místních záležitostech veřejného pořádku, schválila harmonogram postupu prací. „Zřídili jsme poradní pracovní skupinu pro vypracování konečného návrhu. Stáhli jsme vyhlášky měst a obcí, kde k této právní úpravě přistupují, např. Ostrava, Karviná, Frýdek-Místek. Máme také první podkladový materiál, jsou v něm i omezující opatření k zabezpečení veřejného pořádku, ochrana veřejné zeleně, očista města a další. Po zpracování vyhlášky bude následovat připomínkování vnitřní a vnější, vyhodnocení připomínek, publicita návrhu, aby se mohla vyjádřit i veřejnost. Vyhláška by měla být předložena zastupitelstvu ke schválení ještě letos,“ komentoval průběh procesu tvorby nové vyhlášky Krajčír.


    [Top]    


Městu hrozí, že znovu doplatí na ručení

K o p ř i v n i c e (dam) - Hrozba zaplatit několikamilionovou částku, a dostát tak svému ručitelskému závazku, visí nad kopřivnickou radnicí. Tím, kdo do této situace radnici přivedl, je místní podnikatel Eduard Indruch. Čtyřmilionový podnikatelský úvěr, za který se mu radnice zaručila v roce 1995, totiž nesplatil.

Indruchův dluh dnes díky úrokům a penále vzrostl na částku významně přesahující sedm milionů korun a každým dnem roste zhruba o dalších 1 500 korun. Tyto peníze bude muset město zaplatit České konsolidační agentuře, kam poskytovatel úvěru, Česká spořitelna, původně svou pohledávku převedl.

„Snažíme se situaci řešit tak, aby to město stálo co nejméně. Odeslali jsme písemnou nabídku na odkup pohledávky za nižší cenu, než je její hodnota. V rozpočtu k tomuto účelu počítáme s rezervou 4,3 miliony. Pokud se nám podaří pohledávku tímto způsobem kapitalizovat, nejen ušetříme peníze městu, ale také zachráníme majetek dalšímu věřiteli, který Indruchovi ručil svým domem,“ řekl kopřivnický místostarosta Alois Janek.

Poté, co bude celá záležitost uzavřena a město dostojí svým ručitelským povinnostem, bude ztracené peníze vymáhat po Eduardu Indruchovi. To však nebude zřejmě nikterak snadné, kromě nesplaceného úvěru existují ještě dluhy na nájemném či závazek ve výši 1,2 milionu, který Indruch rovněž městu nesplácí. S případem Indruchova dluhu úzce souvisí také jeden ze soudních sporů, který v současnosti město vede. „Česká spořitelna si z účtu města stáhla jednu zhruba půlmilionovou splátku. My jsme napadli podle našeho názoru špatně sepsanou smlouvu, na které chybělo jméno odpovědného pracovníka banky a místo něj tam byl pouze nečitelný podpis,“ řekl místostarosta s tím, že soudní pře zatím stále trvá.

Indruchův případ není prvním, kdy město doplatilo na ručení za úvěry místních podnikatelů. Již v roce 1994 musela radnice vyrovnat dvouapůlmilionový dluh podnikatele Ladislava Zbavitele, který měl peníze použít na investice do parkoviště na nákladovém nádraží. „Je to doklad toho, že města dost riskovala, když ve snaze podpořit rozvoj podnikání ručila za různé podnikatelské záměry. Mnohdy to nedopadlo dobře. Dnes už ručení za cizí úvěry obcím dokonce nedovoluje zákon,“ uvedl Janek s tím, že ne všechny případy, kdy se město podnikateli zaručilo, skončily špatně. „Město ručilo Superioru, což se mu vyplatilo, a také Marie Pešlová svůj úvěr na zřízení lékárny v pohodě splatila,“ zavzpomínal Janek.


    [Top]    


Diskuze nad odkazem T. G. M. se stočí i k EU

K o p ř i v n i c e (dam) - Už dnes v pět hodin odpoledne si Kopřivničané u pomníku na náměstí připomenou 152. výročí narození Tomáše Garrigua Masaryka. Za týden ve čtvrtek čtrnáctého března se pak v kulturním domě uskuteční již šestý ročník diskuzního setkání Myšlenky T. G. M. a současnost.

Letošní ročník by podle pořadatelů akce, která si již získala značný věhlas, měl být do jisté míry posledním v její stávající podobě. „V příštím ročníku bychom to chtěli celé obrátit, na první místo dát naši současnost. Bude se mluvit o tom, co se kolem nás děje, a také o tom, co by nám na to Masaryk asi tak řekl,“ prozradil plány do budoucna člen organizačního týmu akce Lubomír Sazovský. Přestože přerod akce je plánován až na příští rok, i letos zvolili organizátoři velmi aktuální téma k diskuzi. Kromě sociální otázky se bude probírat také Evropská unie. „Chtěli bychom navázat na Masarykovu knihu ’Otázka sociální’ z roku 1898 a aktualizovat problematiku současnými otázkami,“ tvrdí pořadatelé akce, kteří věnovali velkou pozornost především výběru diskutujících hostů.

Kromě již tradičních účastníků, kterými jsou Jan Ruml, Ivan Medek či ředitel rádia Svobodná Evropa Pavel Pecháček, by do Kopřivnice měla dorazit také socioložka a specialistka na otázky migrace Jiřina Šiklová, hejtman Evžen Tošenovský, poslanec Lubomír Zaorálek a hlavní vyjednavač s EU Pavel Telička. „Myslím, že sestava hostů je exkluzivní. Například zajistit Teličkovu účast nebylo jednoduché. Je to člověk, který plní příkazy vlády hlavně za hranicemi a po republice moc často nejezdí,“ pochvaluje si Sazovský. Podle jeho slov navíc vysoký osobní kredit, kteří hosté akce mají, zcela vylučuje nebezpečí toho, že by se diskuze mohla zvrhnout na agitační odpoledne, i když se uskuteční v období předvolebních střetů. Ti, kdo do kulturního domu přijdou, by mohli dostat odpovědi na to, co je čeká po vstupu do unie, jak náš život ovlivní společná měna, a na mnoho dalších otázek.

Akce, jejíž začátek je naplánován na čtvrtou hodinu odpolední, je tradičně připravovaná Masarykovým demokratickým hnutím. Ještě před zahájením diskuzí ve velkém sále, bude možné ve foyeru vidět výstavku z historie zdejšího MDH a také historické práce novojičínských gymnazistů o politických vězních v našem okrese. Po hlavním bodu programu, kterým budou zamyšlení hostů nad daným tématem, se uskuteční také řízená diskuze. „Po zkušenostech z minulých ročníků jsme se rozhodli dát lidem možnost, aby své dotazy napsali na kus papíru, a my je pak hostům budeme spolu s moderátorem večera pokládat,“ řekl Sazovský a dodal, že diskutovat s hosty by měli být připraveni také studenti jako představitelé mladé generace.


    [Top]    


Propouštění v Tatře bude pro trh práce znamenat ránu

K o p ř i v n i c e (dam) - Bezesporu těžkou ránu zasadí trhu práce na Kopřivnicku propouštění v Tatře. Jaké budou konkrétní dopady, si však šéf zdejší pobočky úřadu práce Zdeněk Petr zatím netroufá říci.

„Zdaleka ne všichni lidé pracující v Tatře jsou místní. Zhruba polovina jich do práce dojíždí,“ tvrdí Petr s tím, že tedy celých plánovaných šest set propuštěných neskončí v evidenci kopřivnického pracovního úřadu. „Můj osobní odhad je, že u nás se zaregistruje maximálně tak 400 lidí. I tak to pro nás znamená velký problém,“ řekl vedoucí kopřivnické pobočky úřadu práce.

Podle informací, které Tatra poskytla, bude propouštět hlavně lidi z administrativy a režijní dělníky, což jsou lidé, kteří budou uplatnění hledat velmi těžko.

„Nabídka míst pro THP je nízká, a pokud se nějaká místa objeví, požaduje zaměstnavatel jazykovou vybavenost. Já ale předpokládám, že Tatra se bude snažit zbavit hlavně lidí, kteří cizí jazyk neovládají,“ nechal se slyšet Petr.

Největší šanci na uplatnění mají podle nabídek úřadu práce dělníci v kovoobrábění, ale těch se zřejmě automobilka zbavovat nebude. „Vzniklou situaci budeme muset řešit především rekvalifikačními kurzy, ale čeká nás těžká doba,“ povzdechl si Petr, který navíc připomněl, že již v květnu může evidence nezaměstnaných očekávat další příliv lidí z řad čerstvých absolventů škol.


    [Top]    


Nejčastěji strážníci řešili dopravní přestupky řidičů

V loňském roce přibylo do výbavy
městské policie nové auto
a dopravní přestupky byly tím,
co strážníci řešili nejčastěji.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Dopravní přestupky dominují číselným statistikám práce kopřivnické městské policie za minulý rok.

Celkem strážníci řešili bezmála osmnáct set dopravních přestupků a toto číslo by podle velitele městské policie v Kopřivnici Jana Müllera mohlo být podstatně vyšší. „Špatné parkování je problém celé Kopřivnice, když projdu dvě tři ulice, můžu dát klidně pět pokut. To ale není naším cílem a zvlášť v oblastech, kde jsou problémy s parkovacími místy, jsme benevolentnější,“ tvrdí Müller.

Podle velitele strážníků se začíná také velmi rozmáhat neoprávněné parkování na místech vyhrazených pro invalidy. „Nejvíce botiček jsme namontovali právě řidičům stojícím na místech pro invalidy. Při řešení těchto případů budeme i nadále nekompromisní,“ varuje Müller.

Druhými nejčasnějšími případy, které městská policie řeší, souvisejí s majetkem. Celkem strážníci vloni zaznamenali 168 přestupků proti majetku. Nejčastěji se jednalo o drobné krádeže v obchodech či poškozování majetku vandaly. „Očekáváme, že v letošním roce budeme my a také přestupková komise řešit daleko víc drobných krádeží,“ obává se Müller. Důvodem předpokládaného zvýšení nápadu v této oblasti je od nového roku platná změna legislativy.

„Zatímco vloni byla trestným činem krádež se škodou nad 2 000 korun, letos se výše škody zvyšuje o tři tisíce a tím pádem se zvyšuje i počet případů, jejichž šetření bude v naší kompetenci,“ tvrdí velitel městských policistů.

Třetím nejčastějším prohřeškem Kopřivničanů je podle statistik městské policie rušení nočního klidu a těsně za ním pak přestupky proti občanskému soužití. Za všechny přestupky, kterých bylo dohromady téměř dva a půl tisíce, udělila dvacítka strážníků pokuty ve výši 84 100 korun. Další případy pak předala k řešení přestupkové komisi či státní policii.


    [Top]    


V rámci ekologické výchovy si školáci mohou osvojit i košíkářské řemeslo

N o v ý  J i č í n - Pracovnice Občanského sdružení Hájenka Marie Janečková se ekologickou výchovou dětí na základních a mateřských školách zabývá čtvrtým rokem. Svou výuku obohatila o názornou ukázku pletení proutěných košíků. „Před třemi lety jsem absolvovala týdenní kurz ve Včelařské škole v Nasavrkách u Chrudimi a úplně jsem této technice propadla. Všechny ostatní ruční práce šly stranou a prioritou se staly koše, košíky a další výrobky z proutí,“ vzpomíná na své začátky Majka.

Samotný výběr materiálu je velmi odborná záležitost. Tvrzení, že plést se dá ze všeho, se nezakládá tak úplně na pravdě. Nejen, že se některé druhy vrb upřednostňují, ale proutí se musí navíc vařit, aby získalo potřebnou ohebnost.

Začátek dvouhodinovky byl poněkud rozpačitý. Naříznout otvor do tří krátkých prutů a další tři jimi provléknout vypadalo v rukou odborníka jednoduše, většina s tím ale měla problémy. Základní kříž z šesti prutů zvládli nakonec všichni. Pro snadnější práci místo proutí žáci osmé třídy používali pedig, dužinu z ratanu, která vypadá jako třímetrová špejle, s níž se dá po namočení skvěle manipulovat.

„K čemu mi to bude,“ netajil se s nechutí k pletení Aleš. „Ještě budeš rád s košíkem chodit o Velikonocích po pomlázce,“ odpověděla učitelka. „Tak to si raději vezmu igelitku.“ Za dvě hodiny košík nikdo nestihl dodělat, ale ani zvonění na přestávku je nedokázalo od pletení odtrhnout. „Paní učitelko, můžeme si ty košíky nechat raději ve škole? Bojím se, že kdybych ho nesl domů, tak ho zničím,“ bál se nakonec o svůj výtvor Aleš.

„Ten zájem mě nepřekvapuje. Nakonec je každému líto, že pletení končí,“ komentovala výuku Majka.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.