Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Hlaváčová s Maciuchovou zahrají příběh o osudové lásce, hru Žárlivost

K o p ř i v n i c e (dam) - Další agenturní představení atraktivní především svým obsazením chystá kopřivnický kulturní dům. Ve středu šestého března se na jeho jevišti objeví Jana Hlaváčová a Hana Maciuchová.

Pod hlavičkou Pražské umělecké agentury budou kolegyně ze souboru uvádět hru Esther Vilarové ’Žárlivost’. Tandem vynikajících hereček doplní ještě jedno méně známé jméno, zda to bude nakonec Lucie Matoušková či Jitka Moučková, však bude jisté až těsně před představením. „Alternace role Iris je pouze na dohodě obou hereček,“ vysvětlila šéfka agentury Jaroslava Svobodová.

Konverzační hra vypráví vtipnou, ale nikoliv komediální formou příběh tří žen: Heleny, Jane a Iris. Ty se sice nikdy osobně nesetkaly, přesto je spolu spojuje osudové pouto. Všechny tři totiž milují jednoho muže. Každá se však s tímto vztahem vyrovnává po svém.

Inscenace, určená pro zájezdní uvádění, měla premiéru vloni v dubnu v pražském divadle U Hasičů a jejím režisérem a dokonce i autorem scény je manžel Jany Hlaváčové Luděk Munzar.

Autorka hry Esther Vilarová je dcerou německých emigrantů do Brazílie. Vystudovala medicínu a následně filozofii a sociologii. Po krátké praxi v nemocnici se již plně začala věnovat literatuře. Je autorkou mnoha esejistických a polemických publikací. Vydala již také dva romány a přes deset poměrně populárních divadelních her, z nichž poslední je právě Žárlivost.

Zřejmě i sociologická studia mají u Vilarové podíl na tom, že se ve svých dílech věnuje téměř výhradně vzájemným vztahům mezi muži a ženami.


    [Top]    


Návštěvnost muzea opět o něco stoupla

K o p ř i v n i c e (dam) - Zvýšením návštěvnosti za rok 2001 se může pochlubit zdejší Regionální muzeum. Historické automobily a exponáty na Fojtství si vloni prohlédlo 91 556 lidí, zatímco v roce 2000 to bylo zhruba o tři a půl tisíce lidí méně. Nejpočetnější zastoupení měli tuzemští návštěvníci, následovali Slováci, Poláci, Němci, Rakušané a Rusové. Muzeum však přivítalo i turisty z exotičtějších míst, jako je Nový Zéland či Austrálie. Značný dvouapůltisícový nárůst byl zaznamenán především v počtu lidí, kteří za vstup do muzea neplatí, mezi takové patří například zdravotně postižení, a počet návštěvníků z jejich řad stoupá. Pravidelně dokonce přijíždějí i výpravy nevidomých, kteří smějí auta vnímat hmatem.


    [Top]    


Slavnostního koncertu se lidé dočkají až na podzim

K o p ř i v n i c e (dam) - Slavnostní koncert Městského dechového orchestru, který se vloni z tradičního podzimního termínu přesunul na jaro, letos odpadá. Příznivci největšího zdejšího hudebního tělesa si na dvouhodinový samostatný program MDO budou muset počkat až do pozdního podzimu.

„Jarní koncerty bychom nestihli připravit v takové kvalitě, na jakou jsou naši posluchači zvyklí,“ tvrdí dirigent MDO Alois Hrnčárek. Ve studování programu pro jarní koncert orchestru zabránil nabitý program na konci minulého roku. „Museli jsme se připravit na několik náročných soutěží a festivalů,“ vysvětlil kapelník, pod jehož vedením se orchestr už nyní intenzivně připravuje na další nabitou sezonu.

„Vycestovat bychom měli v červenci do Itálie a v září do Maďarska. Jsme pozváni také na festival do Zlína, absolvovat bychom měli jubilejní ročník Kmochova Kolína, nebo jako loňští vítězové odehrát laureátský koncert na mezinárodní soutěži v Praze,“ jmenoval Hrnčárek namátkou z nabitého diáře kapely. Místní budou mít čas orchestr slyšet nejdříve na Prvního máje před KDK a o týden později na koncertu oslavujícím výročí osvobození města v kinosále.


    [Top]    


ToDivadlo uvedlo Čechova a brzy se vrátí s dalším kusem

Tři Čechovovy povídky o lásce v podání
novojičínského ToDivadla byly před týdnem
k vidění v klubu Nora. Další představení
novojičínského souboru se chystá na duben.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - První divadelní představení projektu Prkno v novém roce nevzbudilo příliš velký divácký zájem, ve čtvrtek večer do hudebního salonku za zdejším klubem dorazilo jen několik diváků. Soubor novojičínského ToDivadla přivezl do Kopřivnice pásmo scénicky zpracovaných povídek Antona Pavloviče Čechova nazvané ’O lásce aneb the best of...’, hru, která má v již poměrně širokém repertoáru pořadové číslo dvě a jejímž režisérem byl dnes již bývalý člen divadla Radoslav Mesarč. „Tak dlouho jsem jim vnucoval Čechova, až se mi to nakonec podařilo,“ vzpomíná Mesarč na dobu, kdy představení vznikalo. Výběr povídek, které se nakonec v představení objevily, byl podle režiséra v podstatě jednoduchý. „Museli jsme se řídit možnostmi souboru a hledat povídky s malým počtem postav,“ řekl Mesarč. Přesto, že ’O lásce aneb the best of...’ ToDivadlo uvádí již jeden a půl roku, jde v podstatě o novou hru. „Reprízy by se daly spočítat na prstech, nebylo jich víc než deset,“ řekla herečka ToDivadla Eva Reitererová s tím, že večerní představení soubor uvádí v poměrně dlouhých intervalech.

ToDivadlo se kopřivnickému publiku poměrně brzy představí ještě jednou. V měsíci dubnu by zde měli odehrát svou novinku nazvanou ’Uniculum’ Je to takové volné kabaretní představení, určené pro inscenování v klubech, z povídek a písniček,“ naznačila, co diváky čeká, Reitererová.


    [Top]    


Páteční večer U Knihotoče zpříjemní jazz

N o v ý   J i č í n  (dam) - Jazzová hudba bude zítřejší večer zpříjemňovat návštěvníkům kavárny Knihotoč na Staré poště v Novém Jičíně. V osm hodin večer tam totiž začíná koncert Rosťa Hus Quartetu tvořeného kytaristou Rosťou Husem, polským saxofonistou Zbyškem Kaletou, Honzou Kalinou, hrajícím na kontrabas, a Pavlem Pilchem, obsluhujícím bicí soustavu.

Repertoár profesionálního souboru vzniklého během jazzového festivalu v Polsku tvoří především skladby jazzové moderny ze šedesátých let minulého století a jsou v něm zavrženy i vlastní autorské kompozice členů kapely.


    [Top]    


Pionýři opět slaví umělecké úspěchy

K o p ř i v n i c e (dam) - Úspěšní při obhajobě svých úspěchů v uměleckých soutěžích z minulých let byli i letos kopřivničtí pionýři.

Celorepublikové finále hudební a divadelní soutěže Pionýrský sedmikvítek bylo úspěšné pro Kristýnu Šedou, která si odnesla druhé místo v kategorii malých jevištních forem. Bronzovou trofej mezi hudebníky si zase vysloužila Pavlína Veselská.

Ještě výraznějších úspěchů se místní dočkali na poli výtvarném, když opanovali přehlídku v Opavě. V soutěži, do které bylo v různých kategoriích zařazeno 164 výtvarných a rukodělných prací pionýrů z celé republiky, si Kopřivničtí vybojovali tři první, po dvou druhých a třetích místech a navíc čtvrté místo v kategorii kolektivních prací.

Tento výsledek stačil na obhajobu Putovního poháru předsedy vlády, který kopřivničtí pionýři převzali na slavnostním galakoncertu v pražském Kongresovém centru.


    [Top]    


Plátno Pulsu se bude hemžit vraždami

K o p ř i v n i c e (dam) - Tři nervy drásající filmy si tento týden bude půjčovat promítací sál kina Puls. Promítací cyklus zahájí dnes a zítra odpoledne americká detektivka Přísaha. Hrdinou filmu, který natočil režisér Sean Penn, je vysloužilý detektiv Jerry Black, který právě ukončil svou kariéru na nevadském oddělení vražd. Jak to tak ale bývá, do důchodu se mu moc nechce, a když je v horách nalezena mrtvola mladého děvčete, nechává se vtáhnout do případu, který byl přidělen jeho mladému nástupci. Black rozhodně pochybuje o jeho ukvapeném závěru vyšetřování a navíc musí dostát přísaze, kterou dal rodičům zavražděné dívky, proto se sám vydá po stopě vraha.

Sean Penn je sice známější jako herec než režisér, ale i přesto má na svém kontě již několik zdařilých snímků. Tentokrát se rozhodl zadaptovat román Friedricha Dürrenmatta ’Slib’. Velmi šťastným se ukázal být výběr předlohy, scenáristů, ale především herců. Do hlavní role stárnoucího kriminalisty Penn obsadil Jacka Nicholsona, který si pod jeho vedením s gustem zahrál muže, kterému již sice ubývá životních sil, ale neztratil nic ze své zarputilosti. Také Nicholsonovi partneři hrají velmi dobře a Přísaha je velmi příjemnou detektivní podívanou.

Po stopách vraha se můžete v Pulsu vydat také večer. Ode dneška až do pondělí bude Johnny Depp v roli inspektora Abberlineho bloudit špinavými ulicemi Londýna a hledat jednoho z nejslavnějších a nikdy nedopadených zabijáků - Jacka Rozparovače.

Do začátku dvacátého století zbývá dvanáct let a Londýnem obchází postrach brutálně vraždící prostitutky. Muž, který tomu všemu má zabránit, inspektor Fred Abberline, má však dost problémů sám se sebou, když se pomocí opia snaží zaplašit vzpomínky na svou zemřelou ženu a dítě. Jeho zvláštní předtuchy však dávají policii šanci vraha dopadnout, v čemž mu pomáhá nejen přítelkyně zavražděné prostitutky Mary Kellyová (Heather Graham), ale i Fredův osobní přítel, seržant Godley (Robbie Coltrane). Režisérský tandem Allen a Albert Hughesovi natáčel svou vizi známého příběhu v barrandovských ateliérech a všímaví diváci mohou poznat také řadu českých architektonických památek.

Také víkendová odpolední představení budou patřit filmu, v jehož zápletce je vražda, i když se to na první pohled nemusí zdát.

Thriller ’Skleněný dům’ začíná ve chvíli, kdy Ruby Bakerová a její mladší bratr Rhett ztratí oba rodiče při autonehodě a péči o ně převezmou na svá bedra přátelé zesnulých, manželé Glassovi. Zatímco mladší z obou sourozenců je nadšen drahými dárky, Ruby začíná tušit, že vše není tak průzračné jako stěny ultramoderního sídla jejich nových pěstounů. Časem objeví, že čtyřmilionová životní pojistka jejich rodičů mohla být příčinou údajné autonehody a začíná boj o holý život. Skleněný dům režíroval seriálový tvůrce Daniel Sackheim (Akta X) a odvedl stoprocentně své řemeslo. Ale především díky přímočarému scénáři si divák mnoho strachu a napětí neužije, a to přesto, že herecké výkony nejsou nijak zlé.

Ti, kdo dávají před thrillery přednost lovestory, by měli navštívit úterní představení Filmového klubu. Ten má na programu britsko-francouzský snímek Lužinova obrana. Lyrický příběh o šachovém velmistrovi, který přijíždí do Itálie sehrát svou životní partii a najde při tom i životní lásku, je zasazen do dvacátých let minulého století.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.