Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Pro rozpočet zvedlo ruku jen dvanáct zastupitelů

Zastupitelé mají za sebou nejdůležitější
hlasování roku. Na svém zasedání
minulý týden dvanácti hlasy schválili
třistadvacetimilionový rozpočet města.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Ke svému jednadvacátému zasedání se sešli minulý týden ve čtvrtek zastupitelé. Nejdůležitějším bodem programu bylo schválení rozpočtu města na letošní rok a rozpočtových výhledů na rok 2003 a 2004.

Projednání rozpočtu až po jeho schválení trvalo celkem jeden a půl hodiny. Jednotliví zastupitelé vystupovali se svými připomínkami, na co se v rozpočtu zapomnělo nebo na co by se měly přidat peníze, ale vzhledem k tomu, že finance jsou omezeny, byl nakonec schválen rozpočet tak, jak byl předložen. Se svými připomínkami vystupovala i Marie Pešlová a její komentář k rozpočtu trval půl hodiny. Po všech připomínkách byl rozpočet města na rok 2002 v celkovém objemu 320 391,3 tisíc korun pro letošní rok schválen jen těsně, neboť pro zvedlo ruku jen dvanáct z přítomných osmnácti členů zastupitelstva.

Marie Pešlová hned v úvodu zasedání zastupitelstva protestovala proti schvalování programu jednání, neboť podle ní pozvánka neobsahovala podrobný popis projednávaných zpráv. Také během zasedání při schvalování jednotlivých zpráv vystupovala s tím, že nedostala materiály a nemohla se s nimi seznámit a nemůže vznášet své připomínky. Na vysvětlení, že pracovní materiály jsou určeny pouze zastupitelům, jako obvykle nereflektovala.

Zastupitelstvo města schválilo smlouvu o provedení platby na úhradu prokazatelné ztráty ostatní dopravní obslužnosti mezi městy Nový Jičín a Kopřivnice za účelem zajištění ostatní dopravní obslužnosti veřejnou linkovou autobusovou dopravou v okrese Nový Jičín pro letošní rok. Tu zajišťují dopravci Connex Morava, a. s., Fa Kantor Fulnek a TQM, a. s., Opava. Smlouva zavazuje Kopřivnici hradit náklady na ostatní dopravní obslužnost v celkové výši 2 360 358 korun ve čtvrtletních splátkách. Zastupitel Karel Kuboš vznesl námitku, aby byla obnovena místní doprava do původního stavu. Na to mu bylo odpovězeno, že by město muselo zaplatit jeden milion korun a další milionové částky by si vyžádalo vybudování zastávek. Nicméně podle slov místostarosty Zdeňka Krajčíra se tímto problémem bude zabývat rada města.

Zastupitelstvo schválilo také uzavření dotačních smluv o dotacích na nájmy sportovních zařízení pro letošní rok mezi městem a jednotlivými kluby v celkové výši 3 494 200 korun.

Další bod, o kterém se na zasedání diskutovalo, byla rekonstrukce a modernizace tepelného hospodářství ve městě. Podle dosavadních informací se celkové investice odhadují na sto devadesát milionů korun, z čehož na rekonstrukci primárních rozvodů připadá částka osmdesáti milionů a na rekonstrukci sekundárních rozvodů pětadvacet milionů. Na výstavbu domovních předávacích stanic bude potřebná částka ve výši pětaosmdesáti milionů korun. Zastupitelé po diskuzi schválili předložený Záměr na provedení modernizace centrálního zásobování teplem ve městě dle časového a věcného plánu postupu přípravy a realizace a uložili radě města zahájit práce na záměru, vybrat finančního partnera ve veřejné soutěži podle zákona 199/1994 a připravit kroky k založení městské společnosti k provozování tepelného hospodářství.


    [Top]    


Osud knihkupectví Králík stále neuzavřen

K o p ř i v n i c e (dam) - Trvání knihkupectví Králík, jehož majitel dluží městu na nájemném značnou částku, bylo již poněkolikáté prodlouženo.

O konečném osudu atraktivních nebytových prostor na ulici Štefánikově mělo rozhodovat minulé zastupitelstvo. Bod, ve kterém se měli zastupitelé touto problematikou zabývat, byl však stažen z programu jednání. Podle místostarosty Aloise Janka k tomu došlo proto, že varianta, na které se dohodla pracovní skupina složená ze zástupců všech stran, vznikla pozdě a nebylo ji možné zahrnout do materiálů pro zastupitele.

„Dnes se sejdeme s dotčenými podnikateli, kteří sousedí s knihkupectvím a mají zájem se o jeho plochu podělit,“ naznačil další postup Janek. Podle jeho slov by měli zmínění podnikatelé říci, o jaké prostory mají zájem. „Podle toho budou sestaveny smlouvy a ty pak budou schvalovat orgány města, nejprve rada a posléze i zastupitelstvo,“ řekl Janek. Nejpravděpodobnější se stále jeví varianta stavebního rozdělení stávajícího prostoru knihkupectví na několik částí, které pak koupí současní Králíkovi sousedé.


    [Top]    


Američané začnou v Tatře rozdávat výpovědi

K o p ř i v n i c e (dam) - Po čtyřech týdnech od chvíle, kdy se noví majitelé z SDC International fakticky chopili vedení automobilky, dochází k prvnímu razantnímu snižování stavu zaměstnanců. Podle dobře informovaného zdroje z automobilky by celkem mělo v nejbližší době v Tatře přijít o práci kolem šesti set lidí. Tři sta padesát zaměstnanců by mělo opustit mateřskou společnost, ukončeny by měly být také mnohé pracovní smlouvy na dobu určitou, na kterou je v současné době v Tatře zaměstnáno asi 300 lidí. Očekávat lze navíc zřejmě i snižování stavů v dceřiných společnostech.

Minulý čtvrtek vedení Tatry seznámilo se záměrem propouštět jak odbory, tak úřad práce. Podle slov šéfa novojičínského úřadu práce Jiřího Macíčka ví jeho podřízení o plánu propustit z Tatry asi šest set lidí. „O celé této věci budeme ještě jednat. Myslím si, že uvedené počty jsou maximální hranicí a skutečný počet propuštěných se tak vysoko nevyšplhá,“ nechal se slyšet Macíček.

„Budeme se snažit minimalizovat sociální dopady,“ slíbil předseda podnikové odborové organizace Antonín Valášek.

Podle předsedy představenstva Tatry Miloty Srkala bylo propouštění plánováno minulý rok. „Nikdo se k tomu neměl. Je to velká škoda, že se snižování stavů oddálilo a nenašla se odvaha již v minulém roce provést tento nutný krok. Naopak byli vloni přijati noví lidé, což určitě nebylo nutné, a dnes se musíme potýkat s touto nezáviděníhodnou situací,“ uvedl Srkal. O svá místa se mohou obávat hlavně lidé pracující v administrativě a režijní dělníci. „Hlavním důvodem této pracovní redukce je změna organizace společnosti, zastaralost řízení, byrokracie a tím způsobená nepružnost ve vedení společnosti. V této etapě nepočítáme s propouštěním pracovníků ve výrobě,“ tvrdí šéf tatrováckého představenstva.

Místostarosta Alois Janek tvrdí, že propouštění se dalo očekávat. „Doufám, že je to jen dočasné opatření a poté, co se podaří podnik postavit na nohy, bude znovu přijímat,“ nechal se slyšet.


    [Top]    


Bezpečnostní rada jmenovala nové členy krizového štábu

K o p ř i v n i c e (hod) - Bezpečnostní rada města Kopřivnice zasedala minulý týden v pondělí, hodnotila taktické cvičení složek informačního záchranného systému na únik čpavku ze zimního stadionu, jež se konalo v loňském roce.

„Hodnotili jsme kroky, které se udělaly pro spolupráci s bezpečnostní radou kraje s ohledem na zpracování krizových plánů, jež mají být koordinovány. Tyto krizové plány mají být zpracovány do roku 2004 z důvodu velké náročnosti,“ řekl Petr Mareček, tajemník Bezpečnostní rady města Kopřivnice.

Noví členové, kteří se tohoto jednání zúčastnili poprvé, byli jmenováni do krizového štábu a také byli seznámeni s problematikou bezpečnostní rady města a formou spolupráce při možných haváriích. „Další zasedání bezpečnostní rady se uskuteční v září,“ uzavřel Petr Mareček.


    [Top]    


Datum plné dvojek snoubence ve městě k sňatku nelákalo

Své ano si v pátek na radnici v Kopřivnici
řekl pouze jeden jediný pár.
Datum plné dvojek k sňatku nelákalo.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Kopřivnické snoubence zřejmě datum s pěti dvojkami nechává zcela klidnými, a zatímco v jiných městech bylo minulý pátek oddáno velké množství párů, v Kopřivnici v tento den proběhla jen jediná svatba. Své ano si na radnici řekli Otakar Parma a Radomíra Pavelková a ti si navíc datum zvolili jen náhodou. „Vůbec jsem to netušila, dozvěděla jsem se to až od známých,“ svěřila se po obřadu nevěsta. Podle kopřivnické matrikářky Vladimíry Topičové není o podobná data, jako bylo 22. 2. 2002, v Kopřivnici zájem.

„Devátého září 1999 jsme taky žádnou svatební smršť nezažili,“ vzpomíná na podobný úkaz v kalendáři Topičová. Také oddávající místostarosta Alois Janek tvrdí, že svatby v Kopřivnici jsou do značné míry atypické.

„Taková data, jako je to dnešní, u nás na rozdíl od jiných radnic neznamená žádné enormní zvýšení počtu sňatků, ale naopak v květnu, kdy jiné úřady oddávají málo párů, u nás jsou svateb desítky,“ nechal se slyšet Janek.


    [Top]    


Horolezec na besedu nedorazil a naši hokejisté prohráli zápas s Ruskem

K o p ř i v n i c e - Hned dvojího zklamání se dočkali ve středu zájemci o besedu s královéhradeckým horolezcem Markem Holečkem. Sněhová kalamita v Čechách zpomalila jeho přesun do Kopřivnice natolik, že po více než hodinovém čekání se začali milovníci hor stěhovat před televizní obrazovky na hokejový zápas České republiky s Ruskem. Tak se nedočkali horolezce ani kýženého postupu našich hokejistů.

V kinosále kulturního domu se sešlo velmi různorodé publikum. Od mladých lezců až po seniory. „V mládí jsme v Tatrách vystoupili na všechny vrcholy. Tehdy jsme ani nikam jinam jezdit nemohli. A tak jsme si alespoň dodatečně chtěli rozšířit vědomosti i o jiných lezecky zajímavých krajích,“ odůvodnili svou návštěvu osmdesátiletí manželé Hurábovi. Ti také patřili k posledním, kteří sál opustili. „Mrzelo mě, že se lidé besedy nedočkali, Marek mi průběžně volal, kde se nachází, ale sjízdnost silnic byla opravdu špatná,“ komentoval situaci pořadatel akce Jiří Cachnín.

O zážitky z jednadvacetidenního výstupu na vrchol patagonského Eskuda Kopřivničtí nezůstanou ochuzeni, protože je beseda přesunuta na podzim. A budou to hodně zajímavé zážitky, o které se Holeček přijde podělit stejně, jako to udělal na stránkách jednoho časopisu.

„...Od páte délky začalo tvrdé hákování kolem A4 s místy A4+ v americkém stylu. Pro přiblížení, co to znamená. Zatlučete skobku pár milimetrů a přesvědčujete ji, aby nepadala. Jinak že spadnete oba. Po tomto citovém vydírání musíte přesvědčit ještě sebe, že další založené jištění už bude naprosto betonový. No, a tímto způsobem se šálíte třeba dvacet metrů, než konečně dáte něco, čemu se dá věřit...“

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.