Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


ToDivadlo přijíždí do Nory s Čechovovými povídkami

K o p ř i v n i c e (dam) - Po delší pauze se dnes večer na programu Nory znovu objeví divadlo. S pásmem tří povídek ruského klasika Antona Pavloviče Čechova do Kopřivnice přijede ToDivadlo z nedalekého Nového Jičína.

Představení nazvané ’O lásce aneb the best of...’ se souborem Beskydského divadla nastudoval režisér Radoslav Mesarč a ToDivadlo ji má na repertoáru od prosince 2000. „Je to pásmo tří milostných povídek, kterými se volně prolíná čtvrtá část představení, která je směsicí poezie a písní,“ řekla herečka ToDivadla Eva Reitererová. Podle jejích slov jsou povídky samotné inscenovány vážně, kdežto mezihry dávají divákovi možnost také se zasmát. Představení, které je součástí projektu Prkno, začne o půl deváté večer.


    [Top]    


KD chystá nový Izerův pořad

K o p ř i v n i c e (dam) - Imitátor a bavič Zdeněk Izer společně s Markem Dobrodinským vystoupí v pondělí 25. února v kopřivnickém kulturním domě. Pořad Vysílá studio Izerka je jejich nejnovější zábavnou show a zřejmě posledním společným projektem dvojice, která se údajně chystá ukončit společné vystupování.


    [Top]    


Společenstvo prstenu sesadilo Titanic z trůnu

K o p ř i v n i c e (dam) - Společenstvo prstenu potopilo Titanic podruhé. Tak by se dal stručně popsat zájem Kopřivničanů o promítání prvního ze tří dílů filmové adaptace kultovního fantasy románu J. R. R. Tolkiena.

Víc jak tříhodinový film se během pěti dní dočkal v místním kině Puls dvanácti promítání. Kromě klasického odpoledního a večerního představení si diváci mohli do kina zajít o víkendu dopoledne, a v pátek a v sobotu dokonce i v jedenáct hodin v noci. Právě noční promítání filmu, která byla určena opravdu pouze otrlým filmovým fanouškům, neboť končila ve dvě ráno, byla jedinými představeními, která nebyla vyprodaná. Zájem o ně byl přesto slušný, v pátek hodinu před půlnocí našlo cestu do kina téměř sto lidí, v sobotu pak o polovinu méně.

Celkem vidělo v kopřivnickém kině snímek novozélandského režiséra Petera Jacksona bezmála devatenáct set lidí. Zatímco na Titanic v březnu roku 1998 přišlo do Pulsu o sto diváků méně, a to přesto, že Cameronova Oscary ověnčená lovestory na pozadí největší lodní katastrofy se promítala čtrnáctkrát a měla tedy před Společenstvem prstenu dvě promítání k dobru.

Zájmu o film odpovídá také tržba, kterou nechali lidé v pokladně kina. Společenstvo prstenu v Kopřivnici vydělalo zhruba sto dvacet tisíc korun.

Přestože zájem o film byl větší, rozčarování, které doprovázely konflikty u pokladny při promítání Titanicu, se tentokrát Pulsu vyhnuly. „Lidé v drtivé většině využili předprodeje nebo rezervace lístků. Jen málo lidí přišlo na představení bez toho, aby si předem zajistili vstupenku,“ řekla vedoucí místního kina Radka Korená.

Na reprízu prvního filmu z trilogie Pán prstenů se Kopřivničtí mohou těšit na konci května. I o další představení bude zřejmě zájem. „Byli lidé, kteří nesehnali lístky a noční představení nechtěli absolvovat a tvrdili, že si raději počkají na reprízu,“ uvedla Korená.

Čekání na pokračování příběhu, který učaroval milionům čtenářů a nyní i divákům po celém světě, bude o něco delší, do české premiéry Dvou věží zbývá totiž ještě celých tři sta jedna dní.

Jak dlouho si Pán prstenů udrží post nejúspěšnějšího filmu v historii kina Puls, je jen velmi těžké odhadovat. Až čas ukáže, zda Společenstvo prstenu shodí z trůnu pokračování filmu nebo zcela jiný snímek. Jeden z filmů, který by to vzhledem k tržbám v jiných zemích a popularitě knižní předlohy mohl být, je Harry Potter a Kámen mudrců, který do českých kin vtrhl přesně před týdnem a v Kopřivnici se jej dočkáme v posledním dubnovém týdnu.


    [Top]    


„Harmonika mi dává svobodu,“ vyznala se zpěvačka a multiinstrumentalistka Radůza

Pražská písničkářka Radůza připravila
minulý týden účastníkům svého recitálu
v kulturním domě příjemný zážitek.
Po ní se na pódiu objevil ještě Fleret.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Příjemné hudební menu bylo minulou středu večer naservírováno návštěvníkům kulturního domu. Na dvojkoncertě v kinosále zahrála nejen populární vizovická folkrocková kapela Fleret, ale také nepříliš známá písničkářka Radůza. A právě první část koncertu, která patřila jejímu sólovému recitálu, byla zřejmě nejpříjemnější částí večera.

Spojení Fleretu s pražskou interpretkou bylo dílem místních dramaturgů. Jak potvrdila i osmadvacetiletá zpěvačka Radůza, s vizovickou kapelou se poprvé osobně setkala až v Kopřivnici. „Nejčastěji hraju sama, občas ale hrávám společné koncerty s Vaškem Koubkem, výborným severočeským písničkářem Karlem Výpoldem anebo s Dášou Andrtovou-Voňkovou,“ prozradila Radůza.

Ačkoliv v programu kopřivnického koncertu se objevila jedna skladba jako vytržená z desky Václava Koubka, Radůza jakoukoli výměnu repertoáru se známým harmonikářem odmítá. „Rozhodně navzájem nehrajeme písničky toho druhého. S Vaškem nás pojí jen láska k harmonice. Možná, že z toho někdy nějaká spolupráce bude, ale zatím mi vyhovuje, když hraju sama,“ pochvaluje si osmadvacetiletá umělkyně, která na čas vyzkoušela i roli gymnaziální profesorky hudební výchovy.

Ačkoliv Radůza ovládá celou škálu hudebních nástrojů, tahací harmonika je prý nástroj k sólovému vystupování jako stvořený. „Harmonika mi moc vyhovuje. Klidně udělá takový kravál, že nahradí celou kapelu, a navíc mi dává obrovskou svobodu. Koncerty nemusím složitě nazvučovat. Mnohdy prostě jen přijdu, vytáhnu harmoniku a hraju,“ říká zpěvačka, kterou je jen velmi obtížné žánrově zařadit, neboť hraje směsici šansonu a blues s mnoha dalšími prvky.

Kromě své písničkářské dráhy je Radůza také úspěšnou komponistkou. Její hudba zazněla již na pódiích několika pražských divadelních scén. „Psát na zakázku mi přijde snadnější než udělat si nějakou písničku pro sebe. Písně z mého repertoáru vznikají bolestně a dají mi strašnou práci,“ tvrdí Radůza, ačkoliv lehkost a očividná radost z hraní, kterou předvedla při koncertě u nás, by svědčila spíš o opaku.


    [Top]    


Předplatné přinese Haydnovo oratorium

K o p ř i v n i c e (dam) - Další atraktivní program čeká předplatitele Kruhu přátel hudby, ale i ostatní příznivce klasické muziky, kteří ve středu 27. února vyrazí na koncert, tentokrát ne do kulturního domu, nýbrž do kostela sv. Bartoloměje. Umístění pátého vystoupení sezony do slavnostnějšího prostředí není náhodné. Janáčkovo kvarteto společně s recitátorem Alfrédem Strejčkem v předvelikonočním období uvede Sedm posledních slov Ježíše Krista na kříži, ojedinělé literárně hudební dílo Josepha Haydna.

Skladba, která bývá v literatuře pojmenovávána také jako Posledních sedm slov vykupitelových, je jedním ze dvou oratorií s biblickou tematikou. Obě díla - jak starší oratorium Stvoření, tak Sedm slov - napsal Haydn v pokročilém věku již jako celoevropsky proslulý a uznávaný autor. Zážitek, který účastníky kopřivnického koncertu čeká, umocní také kvalita souboru, který skladatelovu partituru nastudoval.

Janáčkovo kvarteto vzniklo na brněnské konzervatoři již v roce 1947. Kvarteto s víc jak půl století dlouhou historií pochopitelně prodělalo také personální změny a dnes hraje ve složení Miloš Vacek (I. housle), Vítězslav Zavadilík (II. housle), Ladislav Kyselák (viola) a Břetislav Vybíral (violoncello). Soubor si díky četným zájezdům vysloužil proslulost na všech kontinentech a jeho koncerty nadchly kritiky i laickou veřejnost. Krédem souboru, který o sobě tvrdí, že navazuje na nejlepší tradice české a moravské hudebnosti, je především dosažení expresivního projevu.

Procítěnost je charakteristická také pro umění recitátora Alfréda Strejčka. Ten je absolventem divadelní fakulty JAMU a prošel několika moravskými i pražskými divadly. Zahrál si také několik rolí ve filmech a televizi. Působí rovněž jako moderátor. Jeho charakteristický hlas a projev však velmi často využívají právě hudebníci zvučných jmen. Strejček na pódiu již stál společně s Českou filharmonií, pražskými symfoniky nebo třeba kytaristou Štěpánem Rakem.


    [Top]    


Muzeum zjišťuje zájem o opevnění

K o p ř i v n i c e (red) - Všem, kterým nestačí informace shromážděné v podkrovní výstavní síni Muzea Fojtství a chtěli by se o československém pohraničním opevnění z let 1936 - 1938 dozvědět více, vycházejí pracovníci muzea vstříc s nabídkou odborné přednášky na toto téma.

Problematiku systému pevností bude lidem přibližovat autor výstavy Zdeněk Šerý.

Akce se však uskuteční pouze v případě dostatečného zájmu. Ti, kdož mají o akci plánovanou na některé dubnové odpoledne zájem, ať se hlásí na telefonní číslo muzea 81 26 10.


    [Top]    


O hokejových přenosech rozhodne úspěšnost Čechů

K o p ř i v n i c e (dam) - Úspěch nebo naopak neúspěch českých hokejistů v olympijském turnaji mají rozhodnout o tom, zda bude možné obhajobu naganského titulu znovu možné sledovat v kulturním domě na velkoplošné obrazovce.

První zápas bylo možné sledovat včera večer v CO krytu pod kulturním domem. Pokud čeští hokejisté postoupili na turnajovém žebříčku výše, čekají fanoušky také další přenosy.

„Přenosy budou pouze u hokejových utkání s naší účastí,“ řekl Mojmír Čermák z kulturního domu. Podle jeho slov musejí fanoušci sledovat televizní program, aby věděli, kdy na hokej vyrazit. Vstup bude možný vždy půl hodiny před začátkem přenosu. Zápasy se budou promítat na plátno 3 x 2 metry a chybět údajně nebude ani občerstvení. Pouze v případě, že český tým vztáhne znovu ruku po zlatě, změní hokejové projekce místo pořádání. „Případné finále bude stejně jako před čtyřmi lety v hlavním sále kulturního domu,“ prozradil Čermák.


    [Top]    


Na olympiádu si zatím SOS netroufá, do voleb prý ale půjde

Vyzbrojeni starými lyžemi, ale především
velkou odvahou a smyslem pro humor
se na start lyžařského slalomu
na trávě stavěli jeho účastníci.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Ani fakt, že na svazích Červeného kamene již několik týdnů neleží sníh, nemohl odradit skupinku nadšenců ze Sdružení osamělých sympaťáků od pořádání zimních radovánek na zdejší sjezdovce.

„Některé připravené soutěže, jako stavění nemravných sněhuláků, jsme museli z praktických důvodů oželet,“ přiznává jeden z organizátorů akce a zakladatel sdružení, které svůj název zkracuje písmeny SOS, Roman Modrovič. Nejatraktivnější disciplíny odpolední recesní akce lyžařského slalomu se však ’sosáci’ vzdát odmítli. Vybraní odvážlivci tak na zdolání několik desítek dlouhého úseku sjezdovky museli vynaložit veškeré své schopnosti. „Původně jsme počítali s tím, že budou závodit dospělí,“ podivoval se startér účasti dětských závodníků, ti se však se svěřenou odpovědností za své týmy poprali velice dobře. „Nejvíc se mi líbily ty rochance,“ vzpomínal na svůj krkolomný ’sjezd’ svahu ani ne osmiletý Matěj, jehož čas sice nedosáhl rekordních čtyřiceti vteřin jeho o generaci staršího soupeře, ale i přesto mohl být s výsledkem spokojen.

Přestože minulou sobotu SOS dokázalo, že uspořádat kvalitní lyžařské závody za jakýchkoli povětrnostních podmínek pro něj není problémem, ucházet se o pořadatelství dalších zimních olympijských her usilovat nehodlá, zato sympatická skupina recesistů zvažuje svůj vstup do politiky. „Letošní volby ještě vynecháme a trošku to obhlídneme, ale příště ať se těší,“ vzkázal našim voleným zástupcům Roman Modrovič. SOS má však i další smělé plány, k nejbližším patří zapsání rekordního počtu lidí, kteří na výlet na Velký Javorník vyrazí oděni pouze v nočním úboru.


    [Top]    


Kino ovládne divoký kankán Moulin Rouge

K o p ř i v n i c e (dam) - Ze šesti filmů si budou během právě začínajícího promítacího cyklu moci vybrat všichni návštěvníci kopřivnického kina Puls. Pestrá filmová nabídky startuje již dnes ve tři hodiny odpoledne, kdy se na plátno již poněkolikáté vrátí písničkový retrofilm Filipa Renče Rebelové. Milostný příběh zasazený do neradostného léta roku 1968 bude tentokrát promítnut v rámci Filmového klubu pro seniory.

Také další film z programu Pulsu je muzikálem, ovšem z hollywoodské produkce. Příběh Moulin Rouge, který je se svými osmi nominacemi jedním z nejžhavějších favoritů letošních Oscarů, se odehrává v Paříži na přelomu devatenáctého a dvacátého století. Právě tehdy do města, které je centrem světové kultury, přijíždí mladý básník Christian (Ewan McGregor), aby se připojil k probíhající umělecké revoluci. Po krátké době si najde přítele, jehož snem je realizovat experimentální představení Spektakulární spektákl, se kterým se při shánění prostředků na jeho realizaci poprvé ocitne v Moulin Rouge. V nočním podniku na Montmartru se setká také s jeho největší hvězdou, zpěvačkou, tanečnicí a kurtizánou Satine (Nicole Kidmanová). Prvotní omyl, kdy si Satine splete Christiana s bohatým vévodou, se brzy rozplyne v plamenech jejich vášnivé oboustranné lásky. Vše se zdá být v nejlepším pořádku, ovšem to by nesměl být mladý básník zamilován do ženy, která je především velmi výnosným obchodním artiklem. A tak zatímco se na scéně Moulin Rouge zkouší Spektakulární spektákl, oba milenci musejí svůj vztah úzkostlivě skrývat. Ovšem s blížící se premiérou se blíží také nečekaná rána osudu.

Moulin Rouge není klasickým muzikálem, ale vzpomínkou na klasický hollywoodský žánr. V taneční vřavě a hudbě, která rafinovaně kombinuje klasický kankán s popovými hity posledních let, nejvíc zaujme Ewan McGregor, který ve filmu rozehrál svůj dosud nejlepší milovnický part. S Kidmanovou po boku skvěle tančí a oba výborně zpívají v pestrém a rafinovaně kýčovitém výtvarném zpracování výpravy. To všechno snímá efektní a divoká kamera. Vše míchá australský režisér Baz Luhrmann do pikantního, ale výborně chutnajícího filmového koktejlu.

Odpolední představení budou tentokrát patřit americkému psychothrilleru Neříkej ani slovo. Hlavní hrdina snímku, elitní psychiatr Nathan Conrad, se chystá se svou rodinou oslavit svátek Díkůvzdání. Příjemnou rodinnou atmosféru mu však nehodlá dopřát skupinka gangsterů. Ta totiž unese psychiatrovu dceru a pod pohrůžkou jejího zabití nutí Conrada, aby z mysli jedné z těžkých schizofrenických pacientek získal šestimístný kód, jenž jim má otevřít cestu k diamantovému pokladu za desítky milionů dolarů. Conrad ztělesněný Michaelem Douglasem musí napnout všechny své profesionální stejně jako fyzické a psychické síly k tomu, aby svou dceru ze spárů únosců zachránil. Neříkej ani slovo natočil režisér Gary Fleder, on stejně jako většina ostatních tvůrců odvedli svou práci na dobré úrovni, bohužel výsledek ztroskotal na příliš nevěrohodném a překombinovaném scénáři.

Třemi filmy bude pokračovat také Projekt 100. Dnes večer je na programu Kytice z 1000 a jedné noci Piera Paola Pasoliniho, 26. února Kachní polévka a o den později Smrt v Benátkách.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.