Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Stížností si bývalá zastupitelka utáhla kohoutek s informacemi

K o p ř i v n i c e (dam) - Svou stížností na jednání kopřivnických zastupitelů adresovanou okresnímu úřadu dosáhla zdejší exzastupitelka Marie Pešlová nejen pozastavení listopadového rozhodnutí, kterým byla schválena smlouva o budoucím prodeji pozemku pro stavbu garáží v lokalitě Pod Morávií, ale zároveň si utáhla pomyslný kohoutek, kterým proudí informace z radnice. Dokladem toho je pozvánka na únorové zastupitelstvo, která je strožejší, než bylo obvyklé.

„Došlo k tomu, abychom se vyhnuli možnosti napadání našich rozhodnutí jen pro to, že projednávaný bod nebyl uveden v pozvánce na zastupitelstvo,“ řekl starosta Jiří Tichánek s tím, že podle vyjádření okresního úřadu musí být pozvánka buď naprosto vyčerpávající, což je mnohdy nereálné, anebo naopak nekonkrétní.

Pešlová, která je známá tím, že kritizuje omezování přístupu občanů k informacím, rozhodnutí vedení města kritizuje, ale odeslání stížnosti, která celou záležitost vyvolala, však nelituje. „Kdybych litovala tohoto kroku, tak by mi muselo být líto úplně všeho, celých těch deseti let, co dělám komunální politiku způsobem, který považuju za správný,“ nechala se slyšet Pešlová. Jak sama přiznává, nepočítá s tím, že by nadřízené orgány okresu daly za pravdu opět jí. „I okresní úřad mi v písemné odpovědi sdělil, že šlo pouze o formální pochybení,“ řekla kopřivnická lékárnice a politička. Ta také tvrdí, že se v rámci svých možností bude snažit o to, aby bylo rozhodnutí vedení radnice přehodnoceno. „Zákon může určit jen povinná minima, ale myslím, že je v zájmu zastupitelů, aby měl občan informací co nejvíc,“ nechala se slyšet Pešlová.


    [Top]    


V minulém roce se prostavělo téměř padesát milionů korun

K o p ř i v n i c e (ili) - Záchovná údržba rozestavěné tělocvičny při Základní škole v Lubině si od roku 1994, kdy byla stavba pozastavena, vyžádala 62,9 tisíce korun. „Částka se použila na opravu střechy a klempířských prací nad přístavbou,“ uvedl vedoucí oddělení investic Vladimír Zákutný, „zároveň se opravilo poškozené bednění na vstupních otvorech a z okolí se odstranily náletové dřeviny.“

Oprava nedokončené tělocvičny byla pouze jednou z devětačtyřiceti drobných investičních akcí financovaných z rozpočtu města Kopřivnice v roce 2001. Celkový počet investičních akcí v objemu 49 163 tisíc korun se v minulém roce vyšplhal na neuvěřitelných 154. Co do počtu se na nich nejvíce podílely opravy havarijních stavů - sedmdesáti případy, které si vyžádaly jeden milion pět set třicet sedm tisíc korun. Pomineme-li nejnákladnější investiční akce týkající se Podnikatelského parku Kopřivnice ve Vlčovicích, primát drží rekonstrukce hracího povrchu tenisové haly za necelého půldruha milionu. Osm set padesát tisíc si vyžádala oprava a zateplení střech u domů č. p. 1143 - 46 na ulici Alšově, sedm set dvacet osm tisíc připadlo na rekonstrukci Domova pro matku a dítě - Salus.

„Vycházíme z omezených finančních možností města, ale i tak se podařila realizovat velká řádka akcí,“ shrnul minulý rok Zákutný.


    [Top]    


Pokud lékař vybírá, pacient odchází jinam

K o p ř i v n i c e (ili) - V závěru loňského roku vešlo ve známost rozhodnutí České lékařské komory týkající se placení z ruky za nadstandardní služby a výkony v ordinacích praktických lékařů a ambulantních specialistů. Doporučený ceník nadstandardních služeb, jakkoliv obhajován prezidentem České lékařské komory Davidem Rathem, se setkal s jistými rozpaky jak u laické veřejnosti, tak u samotných lékařů.

„Je to velmi citlivé pole,“ odpověděl na dotaz o aplikování tohoto ceníku ředitel společnosti Therápon 98, a. s., František Zapletal, „protože je velmi obtížné najít přijatelný způsob, jak a v jaké výši vybírat od pacientů poplatky za nadstandardní služby, abychom je zároveň neznechutili.“

Pokud ředitel Zapletal mluví o vybírání poplatků, volí opatrně výrazy jako značný problém, hledání objektivního posouzení či rozumného kompromisu. „V každém případě uplatňuje pouze nepatrný zlomek doporučeného ceníku. To, co si může dovolit Praha, nelze aplikovat v Kopřivnici,“ shrnul problém František Zapletal, „v každém případě u občanů přežívá názor na bezplatnou lékařskou péči, která je již dnes minulostí.“ Zároveň se ředitel Zapletal pozastavil i nad problémem samotného odvodu tohoto poplatku. Zkrátka, jak dosáhnout toho, aby příjmy za nadstandardní služby neskončily v soukromých rukou, ale byly řádně odvedeny na vrub společnosti.

Jiná situace je u lékařů se soukromou praxí. Přestože platby jdou přímo do jejich kapsy, nedochází v rámci Kopřivnice ani v těchto případech k uplatňování doporučeného ceníku v plné výši. „Například za propíchnutí uší účtuji 100 korun, vystavení zdravotního průkazu 200, posudek na pojistku 80 korun,“ uvedla jedna z dětských kopřivnických lékařek. Za vystavení lékařského potvrzení do dětského tábora by si podle doporučeného ceníku mohla účtovat minimálně dvě stě korun, zůstává u padesátikoruny.

„Má to samozřejmě víc důvodů. Už tak jsou pro mnohé rodiny dětské rekreace finančně velkou zátěží, kterou bych ještě víc prohloubila. Navíc nemůžu vybírat víc, aby pacienti nepřešli z ekonomických důvodů ke konkurenci,“ dodala na vysvětlenou dětská lékařka.

Tu ale zdaleka tak nepopudily ceny doporučené Českou lékařskou komorou jako fakt, že při jejich sestavování vycházeli z minimální ceny práce lékaře, kterou stanovili na pět set korun za hodinu. „V očích veřejnosti pak vypadáme jako milionáři, což samozřejmě daleko pokulhává za skutečností. Když například držím pohotovostní službu, jsem honorována sto korunou na hodinu,“ dodala lékařka. Po odečtení zdravotního a sociálního pojištění se jedná ještě o výrazně nižší částku, za kterou lékaři pohotovost slouží.

Obecně se soudí, že za luxusní služby by měli občané lékařům připlácet a jen na nich je, zda této možnosti využijí.


    [Top]    


Tématem diskuzí nad odkazem T. G. M. bude i Evropská unie

K o p ř i v n i c e (dam) - Sociální otázka a včlenění Čechů do Evropské unie, to jsou hlavní témata, nad kterými se letos budou zamýšlet účastníci kopřivnického setkání nad myšlenkami Tomáše Garrigua Masaryka. Šesté diskuzní fórum Myšlenky T. G. M. a současnost proběhne v místním kulturním domě již za tři týdny.

Mezi pozvanými hosty, kteří nabídnou posluchačům svůj pohled na předkládaná témata, bude například známá socioložka Jiřina Šiklová či tradiční účastníci setkání senátor Jan Ruml a ředitel Svobodné Evropy Pavel Pecháček. „Pokud mu to zdraví dovolí, měl by dorazit také Ivan Medek. Snažíme se do Kopřivnice přivést také hlavního vyjednavače s Bruselem Pavla Teličku,“ řekl člen organizačního výboru akce Lubomír Sazovský. Organizátoři čekají také na potvrzení účasti hejtmana Evžena Tošenovského a poslance Lubomíra Zaorálka.

Jako obvykle i tentokrát téma diskuzního podvečera vychází z jedné z Masarykových knih. Nyní se základem diskuzí stane ’Otázka sociální’ z roku 1898, ovšem z pohledu dnešní doby. Účastníci programu se budou moci například dozvědět, zda sociální systém skutečně slouží potřebným nebo stranickému populizmu, nebo jak ovlivní náš život jednotná evropská měna. Hosté by měli hledat také odpověď na otázku, na co se můžeme po vstupu do unie těšit a čeho se naopak máme obávat.


    [Top]    


Stíny

Dne 13. února kolem poledne hlídka při pochůzce přichytila ženu, která porušila vyhlášku města, a to tím, že pes neměl náhubek a majitelka ho neměla na vodítku. Dotyčná byla poučena a přestupek strážníci vyřešili na místě.

Dne 17. února ve 2.45 hod. bylo přijato telefonické oznámení, že před barem na ulici Štefánikově nějaký muž fyzicky napadá skupinu osob. Hlídka, která přijela okamžitě na místo, viděla, jak muž fyzicky napadl dva muže kopem nohou. Strážníci zabránili dalšímu jednání dotyčného a vyzvali jej, aby zanechal svého protiprávního jednání. Výtržník byl zjevně pod vlivem alkoholu, hlídku napadal jak slovně, tak fyzicky, odmítl prokázat svoji totožnost. Proto bylo použito donucovacích prostředků - pout a muž byl předveden na PČR. Záležitost bude předána ke správnímu řízení.

Šestadvacetiletý muž z Kopřivnice byl obviněn z trestného činu neoprávněného užívání cizí věci, ublížení na zdraví a neposkytnutí pomoci. Dne 15. února odcizil klíče od vozidla zn. Š Felicie, následně s vozidlem jel a o den později v obci Příbor na ul. Frenštátské nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem a vlastnostem vozidla, s tímto na přímém úseku vyjel vpravo mimo vozovku, kde čelně narazil do stromu, od kterého byl odhozen do protisměru a opět narazil pravou přední částí do dalšího stromu. Při havárii došlo k těžkému zranění 2 spolujezdců ve věku 21 let. Řidič po nehodě z místa odešel, aniž by zraněným poskytl pomoc. Pachatel byl na základě pátrání zadržen při jízdě jiným vozidlem v Kopřivnici. Při zadržení bylo zjištěno, že pachatel utrpěl při nehodě těžké zranění a byl hospitalizován v nemocničním zařízení.


    [Top]    


Se Šulou je možné komunikovat i přes internet

K o p ř i v n i c e - Dnes jsme se senátora Jaroslava Šuly zeptali:

S čím se na vás obracejí starostové měst, jaké problémy je trápí?

Se starosty měst a obcí se vídávám poměrně často. Většina jejich potřeb se týká zajištění konkrétních investičních akcí, někdy i problematiky legislativy. Právě v loňském roce jsem v Senátu vystupoval za zachování matričních úřadů v malých obcích, když vládní návrh zákona dával pravomoci ministerstvu vnitra, že svým rozhodnutím, bez možnosti zásahu parlamentu, může samo rušit dílčí matriční úřady v obcích. Hned na počátku svého mandátu jsem osobně navštívil přes třicet starostů na radnicích volebního obvodu. Při řešení konkrétní věci se průběžně setkávám se starosty jak na radnicích, tak sjednávám schůzky v Praze na správních úřadech, příp. v Senátu či Poslanecké sněmovně.

Co jste si stanovil jako prioritní úkol při svém nástupu do Senátu a podařilo se vám jej splnit?

Přiznám se, že před třemi lety byla mojí prioritou pomoc regionu, znejištěného mnohdy nepovedenou privatizací podniků a zmítaného narůstající nezaměstnaností, a dále být schopen uplatnit nabyté životní zkušenosti, jak z působení v Tatře, tak z práce na radnici, především v oblasti sociální. Práci v zákonodárné činnosti jsem tehdy ještě nedovedl plně odhadnout a postupem doby stále více vnímám její prioritu jako zákonodárce. K jisté orientaci v zákonodárství potřebuje každý svůj čas a není to otázka měsíců, ale let. Přesto životní zkušenosti a praxe hrají velkou roli a umožní představy o konkrétní aplikaci zákonů. Ke ’své sociální oblasti’ jsem se v Senátu přímo nedostal a pracuji v Ústavně-právním výboru, kde je prvořadě sledována případná kolize prostého zákona s Ústavou ČR. Přesto všechno za přispění mých asistentů vůbec nesnižuji význam regionálních povinností a jsem upřímně rád postupné stabilizaci významných podniků v okrese, ta práce však ještě zdaleka nekončí.

Co plánujete ještě do konce svého volebního období?

Vnímám poločas ve své práci jako odrazový můstek k další aktivitě. Jsem také členem Stálé komise Senátu pro krajany žijící v zahraničí. Tato komise je postupně vnímána mezi našimi krajany jako centrum informací pro rozšiřování kontaktů s ČR. Jsem také spoluautorem senátního návrhu zákona O podpoře rodiny, který bude teprve projednáván, a mám dále v úmyslu se hlouběji zabývat připravovanou důchodovou reformou, novelizací zákonů o sociální potřebnosti a sociální podpoře, především z pohledu zneužívání sociálních dávek a zajištění úspor. Ve svém volebním obvodě mám nadále eminentní zájem na prosperitě jednotlivých subjektů, které mimo produkci kvalitních výrobků dovedou ocenit a ohodnotit výkon svých zaměstnanců. Prioritou v obou senátorských kancelářích budou otevřené dveře vůči potřebám občanů a také snaha společně nalézat reálná řešení. Občané se na mě mohou obracet i přes internet, a to na adrese: www.senator-sula.cz

Dana Hoďáková


    [Top]    


Velikonoce nejsou pouze třídenní jarní záležitostí

K o p ř i v n i c e (ili) - Přestože většina obyvatel vnímá Velikonoce jako tři dny volna, jedná se o několikatýdenní křesťanské svátky. V následujících řádcích chceme alespoň v krátkosti přiblížit hlavní dny tohoto období, které jsou součástí kulturních a náboženských tradic každého křesťanského národa.

Velikonoční svátky, jeden za dvou nejdůležitějších křesťanských svátků, jsou připomínkou ukřižování Ježíše Krista a oslavou jeho Zmrtvýchvstání. Jsou svátkem pohyblivým a slaví se v neděli po prvním jarním úplňku. Nemohou tedy nastat dřív než 22. března a později než 25. dubna. V letošním roce připadnou na neděli 31. března. Velikonocům však předchází šestačtyřicet postních dní předvelikonočního půstu. Prvním dnem půstu se stala Popeleční středa, která letos připadla na 13. února, a posledním je tak zvaná Květná neděle.

Popeleční středa - Popelec

Název pochází z 10. století, kdy se kajícníkům uděloval na znamení pokání popelec. Poznamenání popelem symbolizovalo ochotu změnit se. Od 11. století byl popelec udělován v tento den již všem věřícím. Používal se popel ze spálených jívových ratolestí, které byly vysvěceny předchozího roku o Květné neděli.

1. Černá neděle - invocavit

V tuto neděli si na znamení pokání ženy oblékaly černé oblečení. Snad právě odtud pochází její název.

2. Pražná neděle - reminiscere

Tuto neděli se připravoval pokrm zvaný pražmo. Obilná zrna nebo celý neloupaný hrách se namočily do slané vody a nechaly několik hodin stát. Potom se nechaly na teplém místě naklíčit. Po vyklíčení se upražily na omastku nebo na sucho. Pokrm se podával slazený medem nebo osolený a opepřený.

3. Kýchavná neděle - oculi

V 16. století se rozšířil zvláštní druh moru, který se projevoval kýcháním. Zlá nemoc, která končila smrtí, byla zahnána až mší, která se sloužila o třetí postní neděli. Proto se jí začalo říkat Kýchavná.

4. Družebná neděle - laetare

Tato neděle částečně zmírňovala šestitýdenní postní nařízení. Fialové a modré závěsy byly v kostelech na čas vyměněny za růžové a mládež se mohla po práci sejít na návsi a veselit se. Název se odvozuje od zvyku, že o této neděli chodíval družba se ženichem na návštěvu do domácnosti, kde chtěli o velikonoční pomlázce požádat o nevěstu.

5. Smrtná neděle - judica

Zvyk chodit o této neděli se smrtkou přetrval z pohanských dob, kdy smrtka symbolizovala konec zimy. Ta se házela do vody nebo shazovala ze skály, někde se zahrabávala do země.

6. Květná neděle - palmarum

Začíná poslední pašijový, svatý nebo také veliký týden. Celý křesťanský svět se halí do nejpřísnějšího smutku, oltáře v kostelech jsou zbaveny ozdob, umlkají zvony a zní Jeremiášův pláč. Název ’květná’ - někde palmová - vznikl jako připomínka Kristova vjezdu do Jeruzaléma, kdy ho lidé vítali palmovými ratolestmi.

Škaredá středa (sazometná, smetná) následuje po Květné neděli. Škaredá se jí přezdívalo proto, že se prý Jidáš škaredil na zrazeného Krista. Kdo se mračil tento den, škaredil se už po celý rok. V tento den se také vymetaly komíny - odtud název smetná nebo sazometná.

Předvelikonoční postní doba končí odpoledne na Zelený čtvrtek. Součástí velikonočního třídenní je večer Zeleného čtvrtku, Velký pátek, Bílá sobota a neděle Zmrtvýchvstání, která je zároveň prvním dnem Velikonoc.

Pokračování příště


    [Top]    


Skokan hnědý se v rybníce na jaře už neprobere

K o p ř i v n i c e (ili) - Náhodný návštěvník objevil v rybníce u Šostýna velký úhyn žab. „Na dně podél břehu je opravdu možno pozorovat větší množství uhynulého skokana hnědého, což způsobila sama příroda,“ uvedl předseda Občanského sdružení Hájenka Dalibor Kvita, který nastínil dvě pravděpodobné varianty.

Buď v důsledku dlouhodobého zámrazu vodní plochy došlo k nedostatečné výměně plynu a pod ledem pochyběl kyslík nebo došlo k hlubšímu promrznutí, což způsobilo úhyn skokanů zazimovaných v okrajových částech mělčin. Kvita však tvrdí, že pouze jedna třetina populace skokana hnědého zimuje ve vodě, zbytek dává přednost souši.

„V každém případě daleko větší katastrofou je každoroční úhyn obojživelníků pod koly automobilů při jarní migraci,“ dodal Kvita.


    [Top]    


Stromem II. milénia se stala podle očekávání Husova lípa

K o p ř i v n i c e (ili) - Na začátku minulého roku vzešla ze strany odboru životního prostředí rozsáhlá akce, jejíž snahou bylo určení stromu milénia. Schránky pro sběr hlasovacích lístků byly umístěny na nejfrekventovanějších místech města - v prodejně Albert, na poliklinice, u městského informačního centra, na podatelně městského úřadu a dalších místech. Občané měli zvolit nejoblíbenější strom rostoucí na území města Kopřivnice, který bude označen cedulkou s nápisem Strom II. milénia, a odbor životního prostředí navrhne optimální způsob péče o něj. Této pocty se dostane Husově lípě, pro niž hlasovalo pětatřicet občanů.

Součástí hlasovacích lístků bylo určení nejoblíbenějšího druhu stromu a určení místa, které by pro výsadbu stromu III. milénia bylo nejvhodnější. S převahou opět zvítězila lípa a o jejím umístění už také není pochyb. Své místo najde v centru u kulturního domu, pokud to umožní inženýrské sítě. Jinak bude umístěna v jiné lokalitě, co nejblíže vítěznému místu. Vzrostlý exemplář vítězného druhu měl být zakoupen na podzim minulého roku a zasazen na občany určeném místě. „Z nedostatku finančních prostředků jsme projekt nebyli schopni dotáhnout do konce. Věřím, že k vlastní realizaci dojde v letošním roce,“ vysvětlila zpoždění realizace projektu Jolana Misiarzová, správce veřejné zeleně.


    [Top]    


Prodejna knihkupectví Králík se má rozdělit

Dnes budou zastupitelé rozhodovat o dalším
osudu knihkupectví na Štefánikově ulici.
Prodejna bude s největší pravděpodobností
rozdělena na několik částí.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Dnes by měli zastupitelé definitivně rozhodnout o dalším osudu obchodních prostor, ve kterých v současnosti sídlí knihkupectví Králík.

Knihkupec, který na nájmu dluží sumu přesahující půl milionu korun, měl původně prostory opustit již dříve. Nakonec však bylo rozhodnutí o budoucím osudu nebytových prostor pod domem číslo 1155 přesunuto až na začátek letošního roku. Problémem, který je podle místostarosty Aloise Janka velmi složitý, se dokonce zabývala speciální, starostou ustavená pracovní komise. „Lidé v pracovní komisi dospěli podle mých informací napříč politickými stranami k dohodě, podle které bude stávající prostor knihkupectví rozdělen na tři samostatné obchody, ty pak budou prodány podnikatelům, kteří v současnosti sídlí v bezprostředním sousedství knihkupectví,“ řekl místostarosta Janek.

Pokud návrhu rozdělení stávajících prostor dají zastupitelé dnes zelenou, mělo by dojít k podpisu smlouvy o prodeji co nejdříve a po stavebních úpravách se o zmiňovanou plochu podělí prodejny textilního zboží, mobilních telefonů a racionální výživy. Stavební úpravy budou podle Janka provedeny městem a veškeré náklady na jejich provedení pak budou zakalkulovány do prodejní ceny. Právě údajně nízká cena nebytových prostor na atraktivním místě v centru města byla jedním z terčů kritiků rozhodnutí zastupitelů.

„Při přípravě prodeje tohoto obchodu jsme vycházeli ze snahy dodržet zastupitelstvem schválený atypický záměr prodeje celého domu,“ tvrdí Janek. Podle jeho slov po výpočtu vzorcem, který vychází z ceny bytů, by měli podnikatelé za jeden metr čtvereční plochy zaplatit asi sedminásobek jejího ročního nájmu.


    [Top]    


V letošním roce devětačtyřicet rodičů požaduje odklad nástupu do školy

K o p ř i v n i c e (hod) - Ve dnech 7. a 8. února se konaly na všech základních školách zápisy do prvních tříd. Letos přišlo v doprovodu svých rodičů k zápisům celkem dvě stě osmdesát dětí, což je o jedenáct méně než vloni. Už nyní se ví, že v září nenastoupí devětačtyřicet dětí, a to z důvodu odkladu školní docházky.

Základní školy by měly v září otevřít dvanáct prvních tříd, což je o jednu méně než vloni. I počet dětí chodících k zápisům rok od roku klesá. Ve školním roce 1999/2000 nastoupilo do prvních tříd 338 dětí, o rok později 318 a vloni to bylo už jen 291 žáků.

K zápisům přišlo nejméně dětí, sedm, v Mniší, nejvíce pak, sedmapadesát, na ZŠ 17. listopadu, ale u pětadvaceti dětí z této školy rodiče požadují odklad. Dvanáct dětí nenastoupí do ZŠ dr. M. Horákové. Počet odročení začátku školní docházky není konečný a do září ještě vzroste v důsledku dlouhé objednávací doby v pedagogicko-psychologické poradně .V září by měly po dvou prvních třídách otevřít Základní školy dr. M. Horákové, E. Zátopka, Alšova a 17. listopadu. Školy náměstí, Mniší, Lubina a sv. Zdislavy budou mít po jedné první třídě.


    [Top]    


Dnes na zastupitelstvu se bude schvalovat rozpočet

K o p ř i v n i c e (hod) - Na dnešní den, tj. na čtvrtek 21. února svolal starosta města Kopřivnice jednání zastupitelstva města. Začátek zasedání, které se uskuteční v anexu Městského úřadu na ulici Záhumenní, je stanoven na 16.30 hodin.

Hlavním bodem programu bude schválení rozpočtu města na rok 2002, majetkoprávní a finanční záležitosti. Dále by měla být schválena volba přísedících okresního a krajského soudu.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.