Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Muzeum se možná dočká kina

N o v ý   J i č í n (hod) - Představenstvo agentury Beskydy-Valašsko se sešlo v pátek 25. ledna a hlavním bodem zasedání byla příprava programu pro valnou hromadu, která by se měla konat 22. února.

„Představenstvo se zabývalo produkty na rok 2002, z těch nových bych se zmínil o účasti na veletrzích cestovního ruchu, vystavovali jsme na veletrhu GO a RegionTour 2002 v Brně. Recipročně je zajištěna účast na veletrhu Holliday World Praha a další veletrhy jsou zajistitelné jen za přispění měst a obecních sdružení.

Co se týká Kopřivnice, tak v letošním roce se připravuje realizace projektu kina v areálu Technického muzea. To ale závisí na zajištění finančních prostředků ze strany muzea. Dále je připraveno zpracování multimediální aplikace na CD k propagaci muzea a pro přímý prodej návštěvníkům.

Agentura chystá vydání průvodce ’To nejkrásnější z Beskyd a Valašska a Poodří’. Je to společný materiál agentur Beskydy a Valašsko a Poodří, který zahrnuje území Vsetínska a Nového Jičína. Rovněž se připravuje vydání kalendáře kulturních akcí pro okresy Vsetín a Nový Jičín, katalog EuroBeds, což je katalog cykloturistických možností v regionech,“ přiblížil plány agentury Beskydy-Valašsko Zdeněk Krajčír, který je v jeho představenstvu.

„Dlouho jsme se zabývali plněním rozpočtu za rok 2001 a samozřejmě i rozpočtem jednotlivých akcí. Rozpočet na letošní rok musí schválit valná hromada,“ komentoval další bod jednání představenstva agentury Krajčír.


    [Top]    


Návrhy změn územního plánu pro letošní rok

K o p ř i v n i c e - Město Kopřivnice pravidelně provádí aktualizaci územního plánu v lokalitách, které byly původně určeny pro jiné využití, než o jaké je v současnosti zájem. Provést změnu v územním plánu znamená absolvovat rozsáhlé řízení a jednání se spoustou institucí, které díky závazné zákonné úpravě Stavebního zákona trvá minimálně půl roku. Jedná se jen o zlomek stavebních aktivit ve městě, jejichž oprávněnost je nutno ověřit s ohledem na řadu zákonných opatření z oblastí technického vybavení, dopravního napojení, ochrany životního prostředí, omezení vlastnických práv, kapacitních možností a dalších vstupujících indicií odlišných pro každý záměr. V průběhu procesu mohou i občané podávat své připomínky k předloženým návrhům, a to ve dvou fázích: při projednávání ’návrhu zadání’ (dokumentu, kterým město něco požaduje vyprojektovat a projednat po autorizovaném projektantovi) a k vlastnímu ’návrhu’ (již zpracované projektové dokumentaci), který byl zpracován podle ’zadání’, které schvaluje zastupitelstvo města.

Letos bude zadáno ke zpracování a projednáváno šest návrhů na změnu územního plánu:

  1. lokalita na Haškovci v místní části Lubina, kde se jedná o rozšíření pozemků určených pro výstavbu rodinných domů,
  2. stanovení podmínek pro případný vstup maloobchodních řetězců do města Kopřivnice,
  3. odkanalizování místních částí Lubina, Mniší, Vlčovice, stanovení způsobu a hlavních tras vedení oddílné kanalizace (splaškové a dešťové) s ohledem na případné umístění kanalizačních svodů i na soukromých pozemcích,
  4. lokalita v blízkosti křižovatky u motorestu v Lubině, kde je zájem o stavbu rodinných domů,
  5. místo vedle městského hřbitova v Kopřivnici a možnost jejího využití pro stavbu 2 - 3 rodinných domů,
  6. lokalita nad ulicí Janáčkovou a možnost jejího využití (rozšíření stávajících užívaných pozemků) jako zahrad, včetně hospodářských budov, oplocení, studny a výsadby ovocných stromů.

Návrhy číslo 1, 4, 5 a 6 podali vlastníci pozemků a jedná se pouze o změny malého rozsahu. Návrh na změnu č. 2 je většího významu. V posledních létech projevilo několik obchodních řetězců zájem realizovat ve městě svoji prodejnu, např. Albert, Plus, Kaufland, Lidl, Billa, Penny Market a jiní. Město Kopřivnice nechalo studenty střední školy z Nového Jičína zmapovat plošný standard maloobchodů na území města Kopřivnice.

Jak dopadl výsledek, si přečtete v příštím čísle.

Odbor rozvoje města


    [Top]    


Přípravy stavby jdou podle plánů

Vedle výrobního závodu Dura
by měla vyrůst další hala.
Tentokrát financována Evropskou unií.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Příprava výstavby další výrobní haly ve vlčovické průmyslové zóně jde prý podle plánu.

Stavbu bude společně financovat Evropská unie, ministerstvo pro místní rozvoj a kopřivnická radnice. Peníze, které poskytne Evropská unie, musejí být přitom vyčerpány nejpozději do konce roku 2003.

„V současné době probíhá schvalování projektu a předpokládáme, že by mohl být schválen ještě tento měsíc,“ řekl vedoucí odboru majetkové správy Ivan Viskupič. Podle jeho slov je stále dostatek času na stavbu budovy, která by měla být o něco menší než již stojící výrobní podnik Dury.


    [Top]    


Od dubna se zvyšují pokuty na úřadech i na silnicích

K o p ř i v n i c e (hod) - Od dubna se budou platit vyšší pokuty. Minulý týden ve středu schválili v parlamentu poslanci nový sazebník pokut, který je součástí nového zákona o přestupcích. Ten už jen čeká na podpis prezidenta. Pokuty byly navýšeny i proto, že nemotivovaly občany ke spolupráci s úřady.

Lidé, kteří nenahlásí okamžitě poškození, ztrátu, odcizení či zneužití občanského průkazu, mohou dostat pokutu až ve výši pěti tisíc. Stejnou částku mohou zaplatit za úmyslné poškození nebo zneužití občanského průkazu, cestovního dokladu, rodného či oddacího listu. Rovněž pokuta pět tisíc korun čeká na ty, kteří poskytnou nebo přijmou občanský průkaz či cestovní doklad jako zástavu. Také za nesplnění oznamovací povinnosti matričnímu úřadu při narození dítěte či uzavření manželství nebo za záměrné uvedení nesprávných údajů čeká pokuta ve výši pěti tisíc korun. Za oklamání správních úřadů poskytnutím špatných údajů mohou provinilci zaplatit pokutu ve výši deseti tisíc korun.

Od tohoto data by si měli dát pozor zvláště motoristé, protože za jízdu po dálnici bez dálniční známky je čeká pokuta ve výši patnácti tisíc korun. Stejná sazba je stanovena za odmítnutí dechové zkoušky či lékařského vyšetření. Pět tisíc korun zaplatí řidič za to, že nemá nebo odmítne předložit doklady, které má mít u sebe podle zvláštního předpisu.


    [Top]    


Minimální zdravotní pojištění se zvýšilo o stovku

K o p ř i v n i c e (ili) - Z důvodu zvýšení minimální mzdy z pěti tisíc korun na pět tisíc sedm set se od 1. ledna 2002 zvyšuje stejným způsobem, a to zhruba o čtrnáct procent, i minimální zdravotní pojištění občanů ze 675 na 770 korun.

Ze stejného důvodu došlo k navýšení minimální částky u tzv. důchodového pojištění, která však v porovnání se zdravotním pojištěním vzrostla pouze o necelých 7,6 procenta - ze 489 na 526 korun.

Tyto změny si musejí pohlídat zejména osoby samostatně výdělečně činné, které odvody provádějí samostatně, v ostatních případech se o splnění povinnosti stará zaměstnavatel.


    [Top]    


Tatra vyrobila a prodala méně

K o p ř i v n i c e (dam) - O sto třicet pět vozů méně než v roce 2000 vyrobila vloni automobilka Tatra. Z jejích výrobních linek sjelo celkem 1 551 nákladních aut. Také prodej byl vloni o dvacet šest aut nižší než v roce předchozím a zákazníci odebrali 1 604 automobilů.

Většina tatrováckých výrobků mířila na tradiční trhy v Rusku, Číně a Indii. Export však i tak o necelou padesátku vozů poklesl a činil zhruba 87 procent všech prodejů. „Do Ruska a Číny jsme vloni vyvezli více vozů, ale výraznější pokles jsme zaznamenali v Indii. Díky korupční aféře a následnému odvolání tamního ministra obrany se zakázky pro indickou armádu přesunou až na letošní rok,“ doplnila tisková mluvčí automobilky Věra Breiová. Na domácím trhu Tatra vloni prodala 207 aut. Zhruba tři desítky tuzemských zákazníků přitom nakoupilo prostřednictvím leasingu a dalších deset se na protiúčet zbavili své staré tatrovky.


    [Top]    


Bike Fun bude chrlit jízdní kola

K o p ř i v n i c e (dam) - Jízdní kola střední a vyšší třídy by měla ve velkém chrlit společnost Bike Fun International sídlící v pronajatých prostorách v areálu Tatry. Společnost ovládaná holandským kapitálem by měla podle ČTK vyrábět až sto padesát tisíc kol ročně a postupně by měla výrobu zvyšovat. Práci by ve společnosti, která koupila značku zaniklého frenštátského Superioru, mohlo v budoucnu najít až dvě stě lidí.


    [Top]    


Referendum má na Novojičínsku slušnou podporu

K o p ř i v n i c e (dam) - Vysoká je údajně mezi občany okresu podpora zákona o referendu. Jeho schválení má podpořit podpisová akce, kterou celostátně pořádají sociální demokraté. V celém Moravskoslezském kraji petici do minulého týdne podepsalo přes patnáct tisíc lidí, na Novojičínsku jich bylo bezmála tři tisíce. „V přepočtu na počet obyvatel byl náš okres nejúspěšnější,“ tvrdí předseda okresního výboru ČSSD a kopřivnický místostarosta Zdeněk Krajčír. Podle jeho slov bylo navíc možné sehnat podpisů na podporu zákona, který před týdnem prošel v parlamentu do závěrečného čtení, ještě více. „Ne všude organizace probíhala tak, jak bych si představoval,“ řekl Krajčír.


    [Top]    


Slumeko chce jednat se zahrádkáři počátkem března

K o p ř i v n i c e (ili) - Povinnost uhradit třistakorunový poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů mají od 1. ledna letošního roku mimo každého občana navíc i vlastníci zahradkářských, rekreačních či jiných objektů sloužících k individuální rekreaci. Takovýchto objektů, na které se vztahují vyhlášky města č. 2 a 3/2001, je na území Kopřivnice a místních částí 485. Čtyři sta dvacet osm takovýchto objektů se nachází na katastru Kopřivnice, devatenáct v Lubině - Drnholci, sedm ve Větřkovicích, osm ve Vlčovicích a třiadvacet v Mniší.

Po zaplacení stanoveného poplatku bude pro majitele zajišťovat firma Slumeko, s. r. o., následující služby: každý majitel objektu určeného k rekreaci si po zaplacení poplatku vyzvedne v sídle firmy Slumeko šest kusů igelitových pytlů s logem města pro ukládání komunálních odpadů. Tyto pytle jsou již zájemcům k dispozici.

Navíc do každé lokality s větším počtem rekreačních objektů budou na jaře a na podzim přistavovány velkoobjemové vany v průběžně uveřejňovaných termínech. Celkem by mělo být přistaveno šestnáct van na jaře a stejný počet na podzim do dvanácti lokalit, kde jsou objekty soustředěny, a to pod Váňovým kamenem, Bílou horou, k očnímu, u kravína, pod tenisovými kurty, u hřbitova, u zahrádkářské osady XII B, v Lubině - Drnholci a Větřkovicích, Vlčovicích a Mniší.

„Koncem měsíce února, případně začátkem března navrhujeme svolat jednání přímo v terénu v uvedených lokalitách za účasti zástupců města, odboru ŽP VLHZ, jako garantů systému nakládání s odpady se zástupci majitelů rekreačních objektů a zástupce společnosti Slumeko, s. r. o., vykonávající službu. Na tomto jednání by měla být závazně stanovena místa pro odkládání igelitových pytlů a pro umístění sběrných van, a to tak, aby vyhovovala majitelům objektů a zároveň nemohly být zneužívány ostatními obyvateli a podnikateli města a byla přístupná dopravní technice,“ přiblížil postup Slumeka v problematice nakládání s odpadem jeho ředitel Karel Březina.

Se svozem pytlů je předběžně uvažováno v období od března do listopadu v pravidelných intervalech jedenkrát za čtrnáct dní. S rozmisťováním velkoobjemových van, které bude včas avizováno, je počítáno dvakrát ročně, a to v době předpokládané největší produkce odpadů v těchto lokalitách, to znamená na jaře v měsíci dubnu a v podzimním období v měsíci září.

„Počty pytlů a počty sběrných van jsou limitovány systémem města a výší stanoveného poplatku. Pokud budou požadavky na přistavení sběrných van vyšší, budou přistavovány na základě objednávky zákazníků a jim také následně fakturovány podle platného ceníku společnosti Slumeko,“ dodal k eventualitě, ke které může v průběhu roku dojít, ředitel Březina.


    [Top]    


Stíny

Dne 30. ledna přijala služebna městské policie telefonické oznámení, že v obchodě s potravinami na ulici Obránců míru byla přichycena při krádeži žena, která odcizila zboží v hodnotě 230 korun. Hlídka na místě zjistila její totožnost a za přestupek proti majetku jí byla na místě uložena bloková pokuta.

Dne 1. února v odpoledních hodinách byly kamerovým systémem spatřeny ve středu města tři dívky u telefonního automatu. Jedna z nich se pokoušela drátem vybrat mince z automatu. Hlídka je na místě zadržela a zjistila, že jsou všechny z Kopřivnice a ve věku 9 a 14 let. Protože dívky byly nezletilé, byla celá záležitost projednána s rodiči.

Téhož dne kolem půlnoci bylo na stálé služebně městské policie přijato telefonické oznámení, že na ulici I. Šustaly dochází k rušení nočního klidu. Strážníci na místě zjistili, že v jednom z rodinných domů probíhá oslava narozenin a při tom bylo vystřeleno několik petard. Majitel domu byl hlídkou poučen a přestupek byl vyřešen důraznou domluvou.

Dne 5. února v ranních hodinách při kontrole garáží u koupaliště vyrušila hlídka městské policie patrně nenechavce, kteří se hodlali vloupat do garáží. O celé záležitosti byla vyrozuměna Policie ČR, která si případ převzala k dalšímu řízení.


    [Top]    


Dopravních nehod mírně ubylo, nebýt kalamity, bylo by jich mnohem méně

N o v ý   J i č í n (dam) - S ani ne tříprocentním snížením počtu dopravních nehod na silnicích okresu nejsou novojičínští policisté spokojeni. Přitom nebýt posledního měsíce roku, měli by důvod k úsměvu. „Sněhová kalamita před svátky nám zvýšila dopravní nehodovost o 325 případů. Nebýt přívalů sněhu, byla nehodovost snížena téměř o deset procent,“ povzdechl si velitel pořádkové služby policie v okrese Jan Holub.

V roce 2001 museli policisté řešit celkem 2 220 dopravních nehod, což představuje meziroční pokles o jednašedesát případů. Snížily se také tragické následky nehod. Smrt na silnicích našlo třicet sedm lidí, což je o čtyři méně než předloni. Počet těžce zraněných však zůstal stejný, a lehkých zranění dokonce o čtyři desítky přibylo. Nejčastější příčinou nehod je již tradičně rychlost, ta měla na svědomí celkem 437 kolizí. Druhé místo v příčinách si pak vysloužil alkohol za volantem.

Nejrizikovější silnicí okresu je stále čtyřproudová spojnice Příbora a Nového Jičína. „Na této komunikaci jsme zaznamenali 205 dopravních nehod, což je o jednatřicet víc než v roce 2000,“ uvedl Holub. Pozitivem však je, že na ’silnici smrti’ zahynulo dvanáct a ne šestnáct lidí jako v předchozím roce, což policisté částečně připisují nově instalovaným výstražným zařízením.

V roce 2001 ubylo také nehod, jejichž účastníkem byli chodci, jejich následky však byly tragičtější. Usmrceno bylo o jedenáct chodců více. Srážek aut s chodci na přechodech, kterých se policisté v souvislosti se změnou přednosti obávali, však bylo pouhých dvanáct a pouze v jednom případě došlo k těžkému zranění, ostatní chodci vyvázli pouze s lehkými zraněními.

Celkově museli policisté řešit bezmála dvacet tisíc dopravních přestupků a při průměrné výšce pokuty 350 korun za ně uložili sankce ve výši 6 961 000 korun, což představuje nárůst o zhruba milion korun.


    [Top]    


Práce policistů bude rychlejší

N o v ý   J i č í n (dam) - Zatím v šesti případech uplatnila policie v okrese tak zvané ’Zkrácené přípravné řízení’, které od prvního ledna zavádí novela trestního řádu. Zrychlené řízení, které lze uplatnit u trestných činů s horní sazbou trestu odnětí svobody do tří let, má pachatele v co nejkratší době přivést před soud. „V takových případech má policie 48 hodin na to, aby shromáždila podklady pro rozhodnutí státního zástupce, který pak rozhodne o postavení pachatele před soud a navrhne jeho potrestání, nebo proti němu zahájí trestní stíhání a bude navrhovat vazbu,“ tvrdí šéf vyšetřovatelů v okrese Dalimil Sypták. Zrychlené řízení zatím policie použila v šesti případech. Ve všech bylo rozhodnuto do deseti dnů od jejich spáchání. Jednu dopravní nehodu a jednu krádež policie dokonce uzavřela do dvou dní. „Většinou jde o případy, kdy pachatel nepopírá vinu a chce situaci rychle vyřešit,“ řekl Sypták s tím, že počet případů šetřených tímto způsobem by se měl podstatně zvýšit. Dalším urychlujícím faktorem je prý sloučení kriminální a vyšetřovací služby a vytvoření samostatného oddělení v Kopřivnici. Detektivové a vyšetřovatelé sídlící na zdejším obvodním oddělení policie se budou zabývat obecnou kriminalitou v Příboře, Frenštátě a Kopřivnici. „Naši lidé budou rychleji na místě a budou se lépe orientovat v místních podmínkách,“ vysvětlil přínos oddělení Sypták.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.