Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Radní na mimořádné schůzi schvalovali rozpočet města

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden v úterý se sešla rada města, aby projednala a schválila rozpočet města na letošní rok. „O rozpočtu města se bude ještě jednat na semináři zastupitelstva města a rovněž se k němu budou vyjadřovat i členové finančního a kontrolního výboru. Poté bude schválen na únorovém zasedání zastupitelstva města,“ komentoval proces schvalování rozpočtu místostarosta Zdeněk Krajčír.

Rozpočet města je vyrovnaný, výdaje a příjmy jsou navrženy ve výši 319 631 tisíc korun. Mezi nejvýznamnější příjmy rozpočtu jsou daňové příjmy ve výši 146 726,8 tisíc korun, které představují osmačtyřicet procent zdrojů příjmu rozpočtu. Dotace se na celkových zdrojích rozpočtu podílejí ve výši 73 490 tisíc korun, což v procentech představuje číslo čtyřiadvacet. Další nedílnou součástí příjmové stránky rozpočtu jsou kapitálové a běžné příjmy. Ty dohromady představují částku ve výši 34 957,4 tisíc korun a jejich procentuální vyjádření je v porovnání s ostatními příjmy poměrně nízké.

Běžné výdaje rozpočtu jsou navrženy ve výši 204 216,1 tisíc korun, což představuje sedmašedesát procent na celkových výdajích, a jsou z nich hrazeny výdaje vycházející z běžné činnosti jednotlivých odborů. Kapitálové výdaje byly stanoveny na výši 62 540,2 tisíc korun a splátky úvěru a půjček jsou navrženy v úhrnné výši 27 778,6 tisíc korun. Rezerva pro přechod do dalšího období byla navržena na 10 226,4 tisíc Kč.

Když se podíváme na výdaje města podrobněji, tak zjistíme, že například na realizaci Průmyslového parku Kopřivnice - na druhou etapu infrastruktury je vyčleněna z rozpočtu částka ve výši 23 779 tisíc a na vybudování haly 7 200 tisíc korun. Tři miliony si z rozpočtu vyžádá spoluúčast města na výstavbě domova důchodců, dokončení komunikace na ulici Sluneční bude stát 2 700 tisíc Kč. Další větší částky z rozpočtu budou vydány na opravu a modernizaci bytového fondu, například na zateplení domů, na opravy výtahů a instalaci hydroizolace.

„Občané se mohou seznámit s podrobným rozpočtem na úřední desce a navíc také na webových stránkách města,“ řekl Krajčír.


    [Top]    


Tatrovky se mají vyrábět i v USA

K o p ř i v n i c e (dam) - Zřejmě i ve Spojených státech budou z výrobních linek sjíždět vozy značky Tatra. Vyrábět a prodávat by je měla nově založená společnost American Truck Company, která je společným podnikem Tatry, Terexu a firmy STV USA. Ve výrobním závodě ve Wilmingtonu v Severní Karolině budou vznikat vozy založené na patentovaném konstrukčním řešení a technologii Tatry za použití amerických komponentů a mají být určeny především vojenským, ale i civilním odběratelům. Výrobky společného podniku mají nést obchodní značky Terex, American Truck a Tatra. Jaký bude poměr jednotlivých značek a podle čeho se bude určovat, který výrobek ponese tu kterou značku, se zatím neví. „Vše je zatím ve stádiu příprav a tyto podrobnosti zatím zřejmě neznají ani lidé z vedení podniku,“ řekla tisková mluvčí Tatry Věra Breiová. Tatra a americká firma STV USA údajně již nějakou dobu spolupracují s vládou USA i dalšími státy na několika typech vojenských nákladních vozidel a nový společný podnik se prý brzy bude ucházet o vládní i komerční vojenské kontrakty.


    [Top]    


V místních částech mají být dvě kanalizace

K o p ř i v n i c e (ili) - Na základě rozhodnutí Okresního úřadu Nový Jičín má město Kopřivnice stanoven termín 31. prosince 2004 na to, aby vyřešilo odkanalizování místních částí Lubina, včetně lokality Sýkorec, Vlčovice a Mniší. Zároveň existuje upozornění České inspekce životního prostředí, že pokud v této věci nebude město činit náležité kroky, je možné, že po tomto termínu bude zpoplatněno vypouštění těchto odpadních vod do vod povrchových.

„Z těchto důvodů probíhají v současné době práce na druhém stupni projektové dokumentace. Je to dokumentace pro územní rozhodnutí,“ uvedl pracovník odboru životního prostředí Antonín Bubík. Tyto práce byly zahájeny firmou Vodohospodářský rozvoj a výstavba Brno v prosinci minulého roku. Předpokládaný termín dokončení je stanoven na duben letošního roku. Poté bude následovat vlastní územní řízení.

Nejoptimálnější varianta, pro kterou se rada města před rokem rozhodla, předpokládá, že splašky budou z místních částí přečerpávány do čistírny odpadních vod v Kopřivnici. Tím odpadnou pořizovací náklady na výstavbu místních čistíren a následně náklady na jejich provoz.

„Navrhovaná kanalizace bude jenom splašková, stávající řády, které v místních částech jsou, budou využity jako dešťová kanalizace. To znamená, že v místních částech budou kanalizace dvě,“ přiblížil situaci Bubík, „pro vlastníky nemovitostí to bude znamenat přepojení odpadu z koupelen a WC do nové kanalizace a zbývající dešťové vody ze střech, zpevněných ploch a okolí domů budou svedeny do stávající dešťové kanalizace.“

V tomto roce se jednání dotknou vlastníků pozemků, přes které je navržena trasa nové kanalizace. „Se všemi vlastníky pozemků bude jednáno a bude s nimi uzavřena tak zvaná smlouva o smlouvě budoucí o zřízení věcného břemene,“ dodal Antonín Bubík s tím, že pokud se podaří zajistit finanční dotace na celou akci, začne se kopat nejdříve v roce 2004.


    [Top]    


Obyvatelé se opět mohou cítit bezpečněji, kriminalita klesá

Práce policie byla prý vloni zase
o něco lepší, kriminalita klesá.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Zase o něco bezpečněji se mohou cítit obyvatelé Kopřivnice, na základě statistik za loňský rok to alespoň tvrdí státní policie. Během roku 2001 bylo v působnosti kopřivnického obvodního oddělení policie spácháno 616 trestných činů, což představuje pokles o dvaadevadesát případů. I přesto, že nárůst objasněnosti v kopřivnickém obvodu byl třetí nejvyšší v okrese, dvaapadesátiprocentní úspěšnost řešení trestných činů je nejhorším výsledkem v rámci celého novojičínského okresu.

„Myslím, že můžeme být se současným trendem spokojeni. Již několik let se nám daří neustále kriminalitu snižovat,“ prohlásil okresní policejní ředitel Karel Třetina. Podle jeho slov jsou obyvatelé Novojičínska zatíženi kriminalitou menší, než je celokrajský průměr.

Policisté mohou být podle slov svého okresního ředitele hrdí především na výrazný pokles škod způsobených kriminalitou. Vloni byla způsobena škoda 136 milionů korun, zatímco v předcházejícím roce 244 milionů. To představuje pokles o čtyřiačtyřicet procent,“ pochvaluje si Třetina.

V Kopřivnici, která je po okresním městě druhým největším semeništěm kriminality, ubylo vloupání i krádeží. Klidněji prý mohou spát také motoristé. Autokriminalita poklesla a vloupání do vozů stejně jako krádeže aut se daří objasňovat na třiadvacet procent, což prý lze považovat za vysokou úspěšnost. Krádeže, při kterých došlo k větším škodám, policie dokonce vyřešila beze zbytku.


    [Top]    


Vyšší škola slaví deset let a zájem o ni stále roste

Zdejší vyšší škola se rozloučila s dalšími
absolventy a slaví deset let své existence.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Devětačtyřicet studentů zdejší vyšší školy před týdnem převzalo své absolventské diplomy, zhruba dvojnásobný je počet letos přijatých zájemců o studium strojírenského a ekonomicky zaměřeného oboru školy. Vyšší škola, která je již deset let součástí zdejší průmyslovky, byla jednou z prvních v republice. „Začínali jsme jako experiment, ale dnes už máme pevné místo v našem vzdělávacím systému,“ tvrdí ředitel školy Jaroslav Ponec. Podle jeho slov je navíc velice blízko doba, kdy se bude na vyšší školy pohlížet s ještě větším respektem.

„Předpokládám, že doba, kdy bude studium na vyšší škole považováno za takzvaný krátký vysokoškolský cyklus, je velmi blízko,“ prohlašuje Ponec. To by znamenalo nejen to, že titul diplomovaný specialista bude postaven na úroveň bakaláře, ale i větší prostupnost vyššího a klasického vysokoškolského studia. Podle Ponce zřejmě dojde k vytvoření kreditního systému, který umožní absolventům pokračovat ve studiu na vysoké škole s tím, že studenti již nebudou muset znovu absolvovat výuku látky, kterou zvládli na vyšší škole.

Studenti vyšší školy mají však již teď velkou šanci uchytit se v praxi. „Především strojaři mají opravdu hodně nabídek. Poptávka po nich je daleko větší než počet absolventů. U ekonomických oborů je to o něco horší, ale i tam je šance na uplatnění opravdu vysoká,“ tvrdí Ponec. Mnozí studenti vyšší školy navíc již během studia spolupracují se svými budoucími chlebodárci. Škola se prý snaží udržovat kontakty s bývalými studenty mimo jiné proto, aby měla přehled o jejich profesním růstu. K ještě snadnějšímu umísťování absolventů do praxe má přispět také již existující propojení školy s firmami odpovídajícího zaměření a také spolupráce se zahraničními partnery.

„Již od počátku existence školy máme úzké kontakty se školami v Holandsku, Francii, ale také za mořem,“ připomněl Jaroslav Ponec.


    [Top]    


Dům dětí a mládeže slavil pololetní prázdniny na všech svých pracovištích

K o p ř i v n i c e - Na páteční pololetní prázdniny se Dům dětí a mládeže Kopřivnice připravil, jak se patří. Akce navíc probíhaly v detašovaných pracovištích v klubu Klokan na sídlišti Sever a ve Štramberku.

Veselého vabankáče aneb netradičních soutěží plných napětí se dočkali návštěvníci domu dětí. Ti museli na čas absolvovat pět základních disciplín takovým způsobem, který je posunul na další stanoviště, nebo vrátil zpět na start. „Měli jsme tu chlapce, který celou soutěž zvládl za pár sekund, zatímco sedmiletá Věruška je už pošesté na startu,“ komentoval rozdílnou dávku štěstí Honza, jeden z několika externích spolupracovníků, kteří pomáhali zajistit technickou stránku soutěží.

Zkrátka nepřišel ovšem nikdo. Deset nejlepších si odneslo hodnotné ceny a každý účastník časopis nebo sladkou odměnu. Poté si mohli všichni vyzkoušet své smysly v soutěžích s tajuplnými názvy démon, vejtaha a labyrint.

V klubu Klokan se střetly děti od šesti do jedenácti let v zábavné soutěži družstev ’Krosna’. „Čekali jsme podstatně větší účast, ale děti zlákalo sluníčko, a tak daly přednost testování vánočních dárků - kolečkovým bruslím, skateboardu a minikoloběžkám, skateboardové hřiště pod námi praskalo ve švech,“ hodnotila situaci Jarmila Vrtělková, „i tak se sešlo dost zájemců, abychom připravený program mohli uskutečnit.“

Se zcela opačným problémem se potýkala Regina Šmahlíková se svým týmem ve Štramberku, kde se sešlo hned devadesát zájemců o turnaj v minikopané. Patnáct smíšených družstev ze Štramberka, Kopřivnice a Vlčovic si měřilo své síly po sedm hodin.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.