MěstoxKopřivnice

Kopřivnické noviny č. 43/2001

 

Obsah

Kultura

 
  Titulní strana

Čtenářský servis

 
 

Zprávy z města a okolí

Sport

 

 Verze pro tisk


    [Top]    


Hradišťan bude společně s Ondráškem hrát pouze v místním domě kultury

K o p ř i v n i c e (dam) - Jedinečný koncert je na středu dvanáctého prosince naplánován do velkého sálu Kulturního domu v Kopřivnici. Na jednom pódiu se sejde Hradišťan a dětský pěvecký sbor Ondrášek. Stejný program nebude možné letos vidět nikde jinde než v Kopřivnici. „Nebude to žádná šňůra. Sejdeme se pouze k tomuto jednomu vystoupení,“ potvrdil primáš Hradišťanu Jiří Pavlica. Přesto, že nejde o zcela běžnou záležitost, kopřivnický koncert nebude první spolupráce obou hudební souborů.

„Sešli jsme se již dřív. Ať už na několika pořadech, které jsme točili v ostravské televizi či na velkých koncertech na Velehradě,“ prozradil Pavlica, který je hudební kritikou hodnocen jako jeden z nejoriginálnějších tuzemských hudebníků.

„Jsem rád, že se povedlo tuto akci realizovat, o něco podobného jsem usiloval již delší dobu. Myslím, že takový koncert by mohl oslovit velkou skupinu lidí,“ předpokládá dramaturg kopřivnického kulturního domu Jiří Cachnín.

Vzdálenost společnou přípravu na koncert téměř vylučuje, přesto je Pavlica se sbormistrem Ondrášku Josefem Zajíčkem v úzkém kontaktu.

„Do Nového Jičína jsem poslal partitury, které jsem dělal původně pro Bambini di Praga. Existuje také nahrávka, takže zkoušet se dá i na dálku,“ tvrdí Pavlica s tím, že před koncertem proběhne generální zkouška, kde se sbor i Hradišťan definitivně sehrají. Program vánočního koncertu, jehož začátek je plánován na půl osmou večer, bude složen ze tří autonomních částí. Jednak bude hrát samotný Hradišťan, vlastní prostor dostane i sbor a vrcholem by pak mělo být spojení obou těles. Na programu budou především vánoční a adventní písně. „Budeme hrát ale i další písně. Předpokládám, že zazní několik skladeb z posledních dvou cédéček, která jsme letos vydali,“ uzavřel Pavlica.


    [Top]    


Nový ostravský multiplex už negativně ovlivňuje program zdejšího kina Puls

K o p ř i v n i c e (dam) - Konkrétní podoby začíná nabývat ohrožení programu místního kina Puls nově otevřeným multikinem společnosti Cinestar v Ostravě.

Podle původního programu měl Puls v úterý promítnout snímek Amélie z Montmartru, kopie filmu určená pro projekci v kopřivnickém kině však skončila v ostravském multikinu a k dispozici bude nejdříve ve druhé polovině ledna, možná však i ještě později.

„Je to nefér jednání ze strany filmových distributorů. Ti až na výjimky preferují promítání v multikinech na úkor běžných kin,“ řekla vedoucí kina Puls Radka Korená. Ta také přiznala, že musela provést změny také v plánovaných termínech promítání jiných filmů, například současného hitu číslo jedna Harry Potter či prvního dílu s napětím očekávané ságy Pán prstenů se kopřivničtí filmoví fanoušci dočkají nejméně s měsíčním zpožděním oproti původnímu plánu.

„Dostává nás to do velmi nepříjemné situace. Komerční trháky typu Harry Potter drží kino ekonomicky nad vodou, a pokud se na plátno dostanou čtvrt roku po premiéře, zájem o ně už nebude tak velký,“ stěžuje si Korená. V době kolem premiéry totiž kasovní trháky doprovází mnohdy značná reklamní podpora a zájem ze strany médií, ten však časem utichne, a to poškozuje tržby v kinech, kam se film dostává později.

Jediným řešením je podle provozovatelů malých kin zvýšení počtu kopií do té míry, že multikina budou mít svou vlastní a jiná bude putovat po městských kinech. „Asociace provozovatelů kin o tom s distributory jedná, ale jaký bude výsledek, se dopředu odhadnout nedá. Distributory zajímá hlavně zisk, a ten je pochopitelně větší, když se kopie drží na jednom místě a nemusí se přesouvat,“ uvedla šéfka místního kina. Ještě horší bude situace, dojdou-li realizace multikina v Olomouci a Zlíně.


    [Top]    


Simona Stašová: Mám ráda, když se lidi v divadle pobaví

K o p ř i v n i c e (dam) - Skupinka pražských herců, kteří vyčkávají dokončení rekonstrukce smíchovského Švandova divadla, bavila poslední listopadové úterý návštěvníky kulturního domu. Jejich nastudování situační komedie Nejšťastnější ze tří francouzského dramatika Eugéna Labiche je jednou z pěti her, se kterými objíždějí česká divadla, dřív než se na začátku příští sezony usadí ve své připravované domovské scéně.

„To cestování je mnohdy velmi únavné. Například dnes jsme všichni utahaní jako koťata. Ještě včera jsme hráli v Jablonci a dnešní cesta byla příšerná. Doufám, že to na nás diváci nepoznají,“ postěžovala si o přestávce představitelka Hermance Simona Stašová. Ta nemá pro svou roli alternaci a v komedii o manželské nevěře vystupuje již dva a půl roku. „Mám sice raději role, které mají větší charakterový rozsah, ale občas si ráda zahraju i v takové komedii. Hlavní je, že se lidé baví,“ říká Stašová. Ta se jako jedna z mála na podzim příštího roku nechystá stát se členkou souboru nového smíchovského divadla Labyrint.

„Do stálého angažmá už s největší pravděpodobností nepůjdu. Pokud mě ale budou do nějaké role potřebovat, hrozně ráda budu s klukama spolupracovat. Je to moc příjemná parta,“ prozradila Simona Stašová.


    [Top]    


Na šestou večer je připraven druhý benefiční koncert

K o p ř i v n i c e (dam) - Spojit příjemné s užitečným nabízí všem Kopřivničanům dnešní benefiční koncert v kině Puls. Kromě hodinky a půl strávené ve společnosti klasické hudby mohou totiž tímto způsobem přispět na konto zdejšího Dětského centra, speciální školy pro děti s více vadami. Studenti kroměřížské Církevní konzervatoře budou v programu hrát skladby Georga Philippa Telemanna, Antonína Dvořáka, Gabriela Faurého a dalších autorů od baroka až po moderní hudbu. Akce je pokračováním loňského prvního benefičního koncertu ve prospěch Dětského centra a začíná v šest hodin večer.


    [Top]    


Už jsme doma vystoupí v nové sestavě

K o p ř i v n i c e (dam) - Jako vůbec první budou mít návštěvníci Nory zítra večer možnost slyšet legendární teplicko - pražskou kapelu Už jsme doma v novém složení. Původně měla kapela zaniknout až na konci tohoto roku a vystoupení v Noře mělo být jednou z posledních šancí spatřit původní sestavu skupiny, saxofonista a zakládající člen Jindra Dolanský společně s baskytaristou Janem Čejkou však působení v kapela předčasně a náhle ukončil.

„Nikdo pořádně neví, co se stalo, ale je to tak, že s nimi prostě už hrát nebude. Kapela byla dokonce nucena zrušit kvůli tomu několik koncertů,“ tvrdí Lukáš Lešinský z Nora Café. Podle jeho slov budou Už jsme doma v Kopřivnici hrát v takovém obsazení, v jakém by se v klubech měli objevovat v příštím roce. „Hrát budou sice jen staré věci, ale to myslím na atraktivitě koncertu nic neubere,“ řekl Lešinský. Podle něj koncertu neuškodí ani to, že se nová sestava kapely sejde, dřív než bylo původně plánováno. „Jsou to profíci, o kvalitu koncertu rozhodně nemám starost,“ tvrdí programový šéf Nory.

Už jsme doma vznikli v Teplicích už v roce 1985. Jejich hudba je od počátku punkově přímočará, přitom však velmi rafinovaně propracovaná po kompoziční i textové stránce. Vloni kapela oslavila své desáté jubilejní turné po republice, letos pak po jedenácté absolvovala také šňůru po amerických klubech, kde patří k nejoblíbenějším kapelám české scény. Účastí na festivalu South By South West v Texasu si Už jsme doma vysloužili dokonce i pozornost prestižních hudebních časopisů Option a Rolling Stone. Kopřivnický koncert začne o půl desáté večer v CO krytu pod kulturním domem.


    [Top]    


ZUŠ oslavila výročí důstojně

K o p ř i v n i c e (dam) - Reprezentativní program byl v úterý sedmadvacátého listopadu připraven v kině Puls. Žáci všech tří oborů místní Základní umělecké školy Zdeňka Buriana koncertem oslavili sté výročí existence budovy, ve které nyní škola sídlí.

Program, ve kterém nechyběla ani taneční čísla, zdobily mnohdy velmi obtížné skladby v podání dnes již bývalých žáků školy. Další, tentokrát vánoční koncert, je připraven na dvanáctého prosince. Přímo v sále hudební školy své umění představí žáci, kteří navštěvují jak ZUŠ, tak Základní školu sv. Zdislavy.


    [Top]    


Pro nejmenší děti se chystá vánoční pořad

K o p ř i v n i c e (dam) - Především dětem z mateřských škol je určeno divadelní představení ’Legenda o hvězdě’, které je na příští čtvrtek připraveno v kulturním domě. „Program, jehož začátek je plánován na půl jedenáctou, jsme se rozhodli nabídnout také dětem, které jsou doma s maminkami. Přijde-li i někdo jiný, kdo bude mít dopoledne čas, vadit nám to určitě nebude,“ ujišťuje Dagmar Rysová z kulturního domu.

Herci Eva Hrušková a Jan Přeučil dětem nabídnou přijatelnou formou ztvárněný příběh o narození Ježíška, od zjevení anděla Panně Marii až po útěk do Egypta. „Je to komponovaný pořad, ve kterém zazní celá řada vánočních koled a i méně známé vánoční písně,“ slibuje Rysová. Děti se navíc mohou těšit na to, že si samy obléknou divadelní kostýmy a také si zahrají.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:59

[../../../zahl_zapa/zapa.htm]